2022-09-27 32 浏览
好少去西環一帶覓食今日附近收工 地鐵幾分鐘路程就見到依間餐廳門口以木質裝潢包圍 不太觀望到餐廳內環境帶有一份神秘感令我地好想入去試試平日晚市人流較少 但相信位於海旁附近假日一定好旺場除咗魚生飯類仲有好多小食串燒炎之井 炙燒三文魚蓉 左口魚邊 同帆立貝特別一讚三文魚蓉油脂豐富 配合日本米撈勻食好香滑各款小食中竟然玉子燒最有驚喜同一般食到嘅玉子燒好唔同濕濕潤潤帶有蛋汁三文魚軟殼蟹卷估唔到軟殼蟹份量大大件$88 6件嘅價錢非常抵食愛吃鰻魚嘅我哋叫咗鰻魚串燒同鰻魚壽司兩種不同口感鰻魚串燒表面焦脆而鰻魚壽司塗滿燒汁juicy好吃飲品方面我哋叫咗玫瑰柚子蜜嚟到見到滿滿嘅玫瑰花瓣 好睇又好飲今次兩個人食 好多想食嘅料理都試唔到個人認為依間餐廳適合一大班朋友每樣小食都可以試啲 因為樣樣都非常高質滿意
好少去西環一帶覓食

飲品方面我哋叫咗玫瑰柚子蜜
嚟到見到滿滿嘅玫瑰花瓣 好睇又好飲

今次兩個人食 好多想食嘅料理都試唔到

2022-09-26 25 浏览
#fafafoodblog西環 #fafafoodblog日本菜🍴極北丼 198 蚊有三文魚籽 帆立貝 有口感既海膽醬赤蝦 香濃既香葱吞拿魚腩 松葉蟹鉗 彈牙肥美右口魚邊 🐟玉子燒🔥 材料新鮮豐富 🍴牛肉拉麵 78 蚊🐂牛肉多塊 肉味濃有口感 有紫菜 木耳 連埋爽口既拉麵增加口感 湯底豬骨味香濃 點埋 d七味粉更惹味 🍴海鮮天婦羅盛合 148 蚊有個青椒包住帶子 口感幾有層次感 唔錯 蝦肉彈牙 仲有魚味濃既煎魚同大粒蠔肉 正 🍴蒜片一口牛68 蚊🐂牛肉彈牙 牛味濃 蒜味香 夠香濃 連埋脆脆蒜片食 正🍴芝士年糕 28 蚊🧀外表香脆 入面既芝士流心熱辣辣 好食#日本菜 #丼飯 #牛肉粒 #芝士 #刺身 #天婦羅 #拉麵Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#夢之丼西環西營盤皇后大道西513 號尼斯花園 地下 a鋪~~~~~~~~~~~~#fafaf
🍴極北丼 198 蚊

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#夢之丼
西環西營盤皇后大道西513 號尼斯花園 地下 a鋪
~~~~~~~~~~~~
#fafafoodblog #為食花太郎 #fafafoodblog西環
=====================

🙂温馨提示🙂
Fb like左 page都睇唔到<通知>
若果大家想睇到多d唔同既美食
👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻👇🏻
除左like 請做多一個步驟
[like] 左 👉🏻<追蹤中/Following> 👉🏻<搶先看/See First>
多謝大家支持!🤓🤓

歡迎喺唔同平台觀賞fafafoodblog
Fb📒: fafafoodblog
Ig🖍: fafafoodblog
Openrice 🍚: 花太郎

任何美食😋歡迎inbox 我 , 等我食完開心share!🤓
2022-09-26
2022-09-24 20 浏览
係屋企附近,一直冇機會嚟試,因為附近都有好多日本嘢食,活一鮮係正隔離,同類型食物、 刺身相比之下,唔算做得特別岀色,我可能更會選擇活一鮮😅但係店内地方環境寬敞,裝修以木色日系風格,服務員十分親切,整體用餐感覺舒服嘅,如果想坐得舒舒服服嘆日本嘢食都可以一試嘅(另外我星期六晚市去,店內得幾桌客人,生意都應該麻麻🤔)精選套餐三文魚親子丼💰148套餐送和風沙律,味增湯加💰18帆立貝刺身(2隻)普普通通嘅海鮮烏冬~
(另外我星期六晚市去,店內得幾桌客人,生意都應該麻麻🤔)

精選套餐
三文魚親子丼💰148
套餐送和風沙律,味增湯
加💰18帆立貝刺身(2隻)
三文魚親子丼
普普通通嘅海鮮烏冬~
三文魚親子丼
食過土瓜灣分店印象非常深刻,今日去開西環,大街見到原來港島呢邊都有,仲要大間啲~唔洗諗啦!花錦魚生飯 ($188)非常足料😋鋪滿多種刺身雜錦,例如係厚切三文魚、蟹籽、三文魚子、右口魚邊、、金蟹子、櫻花蝦、白身魚、赤蝦玉子、青瓜等配料,啖啖鮮味!夢之卷 ($88)好肥厚的三文魚!捲住既係非常脆口的吉列蝦,配搭酸酸甜甜的醬汁,唔錯。不過如果比起「夢之丼」,呢款應該相對大眾冇咁出名。軟殼蟹沙律 ($68)上碟有驚喜啊,估唔到呢個價錢有咁既份量,而且仲有足一隻軟殼蟹👍🏻小清新,沙律菜都新鮮,可以嗌少醬都夠味。芝士年糕 ($28)個人偏好日式餐廳會嗌鹹香味濃的芝士年糕止渴🫶🏻熱辣辣,好脆身。店員仲好細心咁每舊切開一半放便食。睇住芝士流心好治癒😋天婦羅拼盤7件($98)拼盤包括常見蔬果如南瓜、番薯;西蘭花同茄子咬落去爆汁幾surprise😋除左大蝦2大條之外,仲有脆魚,都一樣好Juicy同彈牙😀串燒:大蔥阿波尾雞肉、白鱔 ($96)白鱔十個推薦!⭐⭐⭐⭐⭐魚肉好厚身,冇骨唔腥,爽脆。魚皮脆身,充滿魚油脂香,一試難忘❤️我太孤陋寡聞😂店員介紹阿波尾係日本其中一個出名的雞肉牌子。幾滑溜的雞肉,似高級版雞

花錦魚生飯 ($188)

夢之卷 ($88)

軟殼蟹沙律 ($68)

芝士年糕 ($28)

天婦羅拼盤7件($98)

串燒:大蔥阿波尾雞肉、白鱔 ($96)

我太孤陋寡聞😂店員介紹阿波尾係日本其中一個出名的雞肉牌子。幾滑溜的雞肉,似高級版雞肉串,加埋大蔥就更加香。

啡牛 ($28)
見佢咁平就似下😆解下膩,Cheers!

2022-09-20
2022-09-21 14 浏览
西環收工,順道去附近食晚餐門面幾大,裝修得好企理座位亦十分寬敞,我地2個人,安排左4人枱,坐得舒服鬆動一般日本餐廳要有嘅食物種類都齊備迷你丼飯:極北丼$88迷你得黎,面料份量都好多,帶子厚身大大粒,呑拿魚蓉帶甜,松葉蟹鉗有鮮味,三文魚籽亦有海水鮮味迷你丼飯:一番拖羅丼$128有大拖羅、火炙拖羅、蔥碎拖羅,拖羅無筋,雖未到入口即溶,但十分軟嫩串燒:雞中翼(2隻)$28雞味濃度一般,外皮燒到脆卜卜,十分香口,平日唔食雞皮嘅老公都食埋雞皮炸物:南瓜蕃薯天婦羅$68熱辣辣送上,天婦羅皮好薄,薄得黎又夠脆,外脆肉軟鍋類:牛魔王$158原本想加$20轉鯛魚湯底,無就選左昆布鏗魚清湯,有美國肥牛片、一口牛、雞脾肉、娃娃菜、皇帝菜、冬菇、豆腐、大蔥、雞脾菇最後叫多個卷物:蟹皇卷$78內裡係炸軟殼蟹,卷物頂有蟹籽和蟹肉👍🏻埋單連加一$603,性價比幾高😊
西環收工,順道去附近食晚餐
門面幾大,裝修得好企理

座位亦十分寬敞,我地2個人,安排左4人枱,坐得舒服鬆動

一般日本餐廳要有嘅食物種類都齊備

迷你丼飯:極北丼$88

迷你丼飯:一番拖羅丼$128

炸物:南瓜蕃薯天婦羅$68
熱辣辣送上,天婦羅皮好薄,薄得黎又夠脆,外脆肉軟

鍋類:牛魔王$158
最後叫多個卷物:蟹皇卷$78
內裡係炸軟殼蟹,卷物頂有蟹籽和蟹肉👍🏻

埋單連加一$603,性價比幾高😊
2022-09-21
2022-09-19 12 浏览
🚇香港地鐵站一出,皇后大道西行到盡頭突然眼前一亮因為店舖好闊落好大,門面裝修用上日式木系坐位都好闊落有空間感,仲可以望到師傅準備壽司🍣-鍋類:壽喜燒 - 大滿足 $198三文魚2片、青口2隻、虎蝦1隻、帆立貝1隻、廣島蠔2隻、美國肥牛4片、一口牛2粒、雜菜真係冇改錯名,食完真係大滿足鍋物湯底可以揀鏗魚湯或者壽喜燒我就揀咗壽喜燒,鐘意有甜甜地既味道海鮮食材好新鮮🍤虎蝦好大隻,職員仲用竹籤穿住成隻蝦但蝦身長過個鍋比較難浸晒落個鍋到🤣🍣刺身盛合(小) $268食刺身就可以避免晚上食飯三文魚、甜蝦、帆立貝、拖羅、油金魚全部都厚切同好新鮮帆立貝好厚肉咬落啖啖肉🐥炸雞軟骨 $48一碟分量都算多,炸到脆卜卜好有咬口同朋友一路傾計一路食好滋味呀🐮牛舌串燒 $48推介大家要試,出面餐廳既牛舌係薄切仲會燒到乾晒身,食緊柴咁但依到既牛舌厚切,燒到恰到好處咬落牛舌仲有少許生肉係中間,好好食!最後甜品用蕨餅$38泥埋尾滿足😊📍夢の丼🔎西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖

🚇香港地鐵站一出,皇后大道西行到盡頭突然眼前一亮
因為店舖好闊落好大,門面裝修用上日式木系
坐位都好闊落有空間感,仲可以望到師傅準備壽司🍣

鍋類:壽喜燒 - 大滿足 $198
真係冇改錯名,食完真係大滿足
鍋物湯底可以揀鏗魚湯或者壽喜燒
我就揀咗壽喜燒,鐘意有甜甜地既味道
海鮮食材好新鮮
🍤虎蝦好大隻,職員仲用竹籤穿住成隻蝦
但蝦身長過個鍋比較難浸晒落個鍋到🤣

🍣刺身盛合(小) $268
刺身就可以避免晚上食飯
三文魚、甜蝦、帆立貝、拖羅、油金魚全部都厚切同好新鮮
帆立貝好厚肉咬落啖啖肉

🐥炸雞軟骨 $48
一碟分量都算多,炸到脆卜卜好有咬口
同朋友一路傾計一路食好滋味呀

🐮牛舌串燒 $48
推介大家要試,出面餐廳既牛舌係薄切仲會燒到乾晒身,食緊柴咁
但依到既牛舌厚切,燒到恰到好處
咬落牛舌仲有少許生肉係中間,好好食!

最後甜品用蕨餅$38泥埋尾
滿足😊

📍夢の丼
🔎西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖
2022-09-15
  • 牛舌串燒
  • 炸雞軟骨
2022-09-14 16 浏览
係朋友公司附近搵間日式餐廳聚舊,輕量版一番拖羅丼超級正,厚切拖羅同葱吞拿魚蓉,火炙拖羅油膩感好幸福呀,朋友叫左炎之丼都話好好味,輕量版其實份量都好多,我同朋友飽到一個點,大讚火炙右口魚邊同油甘魚壽司,完全係入口即溶🍣黃金芝士蝦卷都好好食,另一種壽司口感,炸蝦香脆加埋鹹芝士一流呀,熟食我地就叫左芝士黃金燒帆立貝,拉芝效果,帆立貝燒得啱啱好,唔會縮埋一粒,其他串燒包括燒牛舌,雞軟骨有鹽燒加檸檬汁夠曬惹味,仲有黑松露玉子燒都真係高質,黑松露味唔會過分濃郁冚咗玉子嘅蛋香,質感十分滑嫩🧡
2022-09-13 19 浏览
📒日本ぽい満足夜ごはん📍夢ノ丼(西環)成日出去同朋友食飯都會食日本野多🤣而提起西環Kurin當然要私心同大家推介呢間超日式餐廳夢ノ丼啦😍!環境日式暗色系,有格調之餘坐得好舒服,吾會好多人好逼,可以慢慢食幾個鐘~😚💗食物方面選擇超多,熱食魚生甜品鍋物沙律全部都有,唔怕揾唔到想食既日式料理💫鍋物:牛魔王😌💥💥💥强烈推介❤!牛肉好新鮮之餘脂肪量唔會死肥,配以豐富種類既菇類,豆腐,鷄肉同野菜等~叫左すき焼湯底非常正宗😳,係我日本餐廳食過既味道~分量好足食完飽左🥢!💫串燒 牛舌/雞肉大葱/鰻魚最高です!!💫迷你拖羅丼食物全部地道又好味 正如某孤獨既美食家 真正既美食不需要多講啦~😌🍀值得一講環境好舒服之餘,裏面既歌單好驚喜🎐當日有播AAA,嵐,少年T,米津玄師既Lemon,刀劍op既Overfly等動畫op😝😏~好似去左一趟日本旅行 同時滿載當時去日本既回憶 滿足沉迷各種日圈既我啦✨️!想睇更多我既食評同分享 可以follow我ig @puddingfoodhk 😉🍮#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogg
📒日本ぽい満足夜ごはん
📍夢ノ丼(西環)

💫鍋物:牛魔王😌💥💥💥

💫串燒 牛舌/雞肉大葱/鰻魚
牛舌

最高です!!
💫迷你拖羅丼

#hkfoodie #hkfoodies #hklifestyle #hklifestyleblogger #hkfoodblogger #hkfoodstagram #hkfood #hkhealthyfoodblogger #hkgirl #healthyblogger #食好西 #相機食先 #西環美食 #西營盤美食 #日本餐廳 #日式餐廳 #すき焼き #壽喜燒 #拖羅丼 #高質日式料理
牛舌
  • 牛魔王
2022-09-09 27 浏览
夢の丼西環西營盤皇后大道西513號尼斯花園地下A舖==================平時成日聽人講香港大學嗰邊都有唔少好食嘅餐廳,咁啱今日嚟下佢!花錦魚生丼 $188魚生丼上面舖滿白身魚、赤蝦、三文魚粒、三文魚籽、蟹籽、蟹膏、青瓜、甜蛋等材料,份量仲要好多!D魚生仲要好新鮮,食落口感好豐富,仲好好味!帆立貝刺身$38兩隻帆立貝刺身非常新鮮美味!完全沒有雪藏味,好好食! 攪到我encore 左多次😆玫瑰柚子蜜$20呢杯野真係不得了!佢味道啱啱好唔會太甜,重點係佢個樣好色彩繽紛,影相出嚟真係好靚!夢之卷$88吉列炸蠔$48估唔到一碟竟然有四粒咁多,側邊仲要有啲日式沙律! 可以中和下煎炸嘢的熱氣😍 即叫即做,熱騰騰的,好好食!另外我哋仲叫咗三文魚刺身($28兩片),芝士黃金燒帆立貝($48兩隻)同花之戀壽司($28/件)! 樣樣野食都好好味,而且呢個價錢有呢個質素同份量,絕對抵食!
夢の丼

夢之卷$88
吉列炸蠔$48

• 花錦魚生丼
2022-09-05 14 浏览
堅尼地城嘅高質日本料理,趁開學前豪食一番😂·<極北丼> ʜᴋᴅ 198為咗原粒帆立貝所以決定食呢個丼飯,果然好新鮮☺️海膽醬赤蝦雖然已經切粒但依然食到蝦嘅鮮味同膠質🦐右口魚邊炙燒過,油脂好豐富🐟同場仲有香蔥吞拿魚腩、松葉蟹鉗、三文魚子同玉子😜·<大滿足> ʜᴋᴅ 198鍋物湯底揀咗壽喜燒,偏甜咗啲🤏🏻一大盆海鮮分開上,自己控制時間,唔怕滾太耐會太熟😆廣島蠔、青口、帆立貝最容易見到食材質素,隻隻都好新鮮,無任何異味😉虎蝦雖然得一隻但好大,要浸晒落個鍋度都有啲難度,肉質鮮甜紮實🦐三文魚冇淥太耐,食落都好嫩滑😊除咗海鮮外仲有美國一口牛同肥牛片,一口牛肉味更香🐂·<白鱔> ʜᴋᴅ 58魚肉唔會燒得太乾,白鱔肉質爽口彈牙,簡單嘅調味都已經好好食😋·<芝士黃金燒帆立貝> ʜᴋᴅ 48朋友表示最滿意呢個帆立貝😹大量沙律醬同芝士鋪面再燒,有微微焦香,沙律醬偏酸,係好邪惡嘅味道呀😈·<鐵火卷> ʜᴋᴅ 48呢個吞拿魚小卷相對就比較普通,赤身無筋好評👍🏻·雖然定價較高,但每樣海鮮刺身都好新鮮😊 Lunch time過嚟食應該會抵

堅尼地城嘅高質日本料理,趁開學前豪食一番😂
<極北丼> ʜᴋᴅ 198
<大滿足> ʜᴋᴅ 198
除咗海鮮外仲有美國一口牛同肥牛片,一口牛肉味更香🐂
<白鱔> ʜᴋᴅ 58
<芝士黃金燒帆立貝> ʜᴋᴅ 48
<鐵火卷> ʜᴋᴅ 48
呢個吞拿魚小卷相對就比較普通,赤身無筋好評👍🏻
雖然定價較高,但每樣海鮮刺身都好新鮮😊 Lunch time過嚟食應該會抵食啲😉

2022-09-01 23 浏览
長期冇得去日本,所以一定要支持下本地日式餐廳,網上見到呢間好多好評響香港大學站附近既夢之丼,就同老婆去chill一chill啦!Menu中最吸引眼球既係佢既輕量版丼飯,賣相精緻又唔怕食飯食飽,好多款式選擇!輕量版炎之丼飯撈埋三文魚加海膽醬甜蝦蓉非常惹味,帆立貝好新鮮,加上少許醬燒既焦香味一流!花錦魚生丼三文魚、甜蛋、金蟹子同白身魚切粒滋味無窮,仲有一舊似係蟹膏豆腐好好味😋天婦羅盛合7件炸物包括蝦、冬菇、茄子,餐廳用作天婦羅既炸粉好高質,食完唔會有漏既感覺,可以講係必食推薦大滿足鍋材料豐富,包括有牛片同牛粒、青口、帆立貝,仲有大大隻既虎蝦,配上日式壽喜燒係perfect match! 而且只係$198,性價比高!

輕量版炎之丼
花錦魚生丼
天婦羅盛合

大滿足鍋
2022-08-31 12 浏览
朋友係都話要帶我去食e 間店,搞到我山長水遠專登過海陪佢食🤣餐廳都幾大,樓底高,而且張張枱都好大,坐得舒服。餐廳主打係食丼,但無奈丼對我黎講太飽,所以就散叫左各款食物刺身盛合(小):很新鮮,甜蝦好好味,又甜又糯。帶子都係,鮮甜其他魚嘅刺身都好新鮮,特別係右上角的!!驚喜牛舌熟度岩岩好,唔會太柴,好香,隔離仲有d 醬,不過我比較鐘意原味就冇點黎試一口牛一小碟,但每舊都好入味,仲好軟淋,幾驚喜燒雞翼幾正常一set 蟹壽司,最左嘅蟹膏好正好濃又唔會苦最右邊嘅蟹肉好多,蟹味足。個人建議由右食到左另外朋友叫左雙色加洲卷,表現正常整體黎講,餐廳除左丼,其他野食都一樣幾好味。職員好主動加熱茶,夜晚坐低食下燒物小菜傾下計都覺得以唔錯可以再黎食~

餐廳都幾大,樓底高,而且張張枱都好大,坐得舒服。

餐廳主打係食丼,但無奈丼對我黎講太飽,所以就散叫左各款食物

其他魚嘅刺身都好新鮮,特別係右上角的!!驚喜

一口牛一小碟,但每舊都好入味,仲好軟淋,幾驚喜

燒雞翼幾正常

一set 蟹壽司,最左嘅蟹膏好正好濃又唔會苦
最右邊嘅蟹肉好多,蟹味足。個人建議由右食到左

另外朋友叫左雙色加洲卷,表現正常

可以再黎食~
2022-08-28 20 浏览
已經係第二次光顧夢の丼,第一次光顧既時候已經覺得好驚艷,好impressive。因為無論係食物味道抑或質素都真係一流,但兩次光顧既時候人流都唔太多,真係覺得好可惜,所以真係好想好好推介呢間餐廳,令更多人前往品賞高質美食。雖然佢既丼飯刺身價錢的確稍貴,但真係真材實料,用料好充足亦好新鮮,食完會覺得值回票價。餐廳以木系作裝修主調,走日本簡約風格既路線。雖然裝修並唔奢華,但都坐得好舒服,由於人流唔太多,店員會將客人分得好開咁坐,呢點好貼心,亦到好符合防疫。夢之丼 ($298) 以餐廳店名命名,係餐廳既Signature,當然係必點之選。第一次食完已經覺得大讚,今次再次encore。夢之丼既材料包括:三文魚蓉、三文魚子、帆立貝、牡丹蝦、海膽、松葉蟹,以及左口魚邊。個丼飯真係同餐牌既圖片一模一樣,材料非常豐富,繁花似錦,每件刺身都非常新鮮鮮甜。帆立貝應該係我目前為止係香港食過最大粒、最厚身,非常之新鮮彈牙,鮮香肥美;從海膽既色澤已經睇得出佢新鮮,而且一點都唔會腥苦,反而都幾creamy 同甘甜;原隻牡丹蝦非常吸睛,蝦肉亦都好厚身好彈牙,蝦頭帶點蝦膏,蝦肉鮮美,蝦膏甘香;松葉蟹肉肉質細嫩,帶有淡淡

夢之丼 ($298)

帆立貝應該係我目前為止係香港食過最大粒、最厚身,非常之新鮮彈牙,鮮香肥美;從海膽既色澤已經睇得出佢新鮮,而且一點都唔會腥苦,反而都幾creamy 同甘甜;原隻牡丹蝦非常吸睛,蝦肉亦都好厚身好彈牙,蝦頭帶點蝦膏,蝦肉鮮美,蝦膏甘香;松葉蟹肉肉質細嫩,帶有淡淡既鮮甜。每款刺身都好出色,令人回味無窮。

夢之丼附上一小杯橙醋,上面一小塊橙用黎塗抹係帆立貝表面,而果醋則係享用丼飯刺身前飲用,會令刺身鮮味更突出。橙醋既作用就見仁見智,但成件事好有態度好高級,睇得出餐廳對食物質素好用心,好有追求。

炎之丼($198)
因為唔想叫兩款都係刺身既丼飯,所以就叫左呢款火炙為主既丼飯,可以中和平衡一下。

炎之丼既用料包括:三文魚落、左口魚邊、牛油醬燒帆立貝、海膽醬甜蝦蓉以及蟹膏豆腐。丼飯以石鍋承載,同樣係圖文相符,所有用料都有炙燒過既味道,焦香可口。

三文魚落被微微炙燒過後,將三文魚既鮮味逼出,非常適合配飯;牛油醬燒帆立貝同樣非常厚身,無刺身帆立貝咁彈牙,但同樣好軟滑,牛油香味亦都同帆立貝好夾;左口魚邊非常之甘香,炙燒過後將魚油逼出,魚油味更加香濃,而且令魚肉更幼滑,有種入口即溶即感覺,令人垂涎欲滴。

蟹皇醬燒蟹膏豆腐($58)
係上面炎之丼既其中一樣食材,食完覺得好好味,特意再叫左呢款小食。 共有四件,每件都係一口size,非常方便。佢既豆腐豆味好香濃,表面舖滿了蟹膏以及芝士,經過輕輕炙燒,將蟹膏同芝士既味道融於豆腐之中,味道醇厚濃郁,口感既細滑又creamy ,非常驚喜。

串燒:雞皮(兩串$25) 及 雞軟骨 (兩串$28)
雖然佢既刺身丼飯價錢稍貴,但其他食物價錢其實唔貴。無諗過佢既串燒同樣咁出色,燒得剛剛好,唔會太淋亦唔會太油膩,雞皮燒得香脆,雞軟骨燒得爽脆,絕對唔會遜色於其他串燒店。

每款丼飯都會奉送沙律及麵豉湯,我之所以咁推介呢間餐廳,係因為佢用料真係好用心,連奉送既沙律同麵豉湯都唔馬虎。麵豉湯除左一般既海帶及豆腐,仲有啲小蜆肉係入面,令個湯更鮮甜;而沙律亦用左蘆薈取代雜果,而且份量都唔少,美中不足係佢用醋而唔係用芝麻醬。

飲品:巨峰梳打特飲($26)
甜品同飲品價錢亦相當合理,由於太飽我地只係叫左飲品,佢既飲品亦都同餐牌展示既一樣,漸變既粉紫色,好睇又好飲。

PS: 餐廳位置非常方便,係地鐵站行兩分鐘就可以到達

PS2: 如果想試多幾款丼飯,其實可以試下叫佢既迷你丼飯,同樣非常吸引

PS3: 餐廳既洗手間亦都非常乾淨企理,採用日本馬桶,個感覺好似係日本用緊餐咁

• 夢之丼
  • 夢の丼
  • 蟹黃醬蟹膏豆腐
  • 炎之丼
前排同一個港大畢業嘅「吃貨」朋友仔聚餐,咁啱講起大家有啲咩推介嘅平民日本餐廳。朋友二話不說,即刻就推介左呢間位於香港大學站附近嘅餐廳。呢日經開西寶城,就book檯黎嚟試吓啦!餐廳門面都幾有心思,入面嘅裝修以木色為主,都幾有格調。咁啱前幾日個肚唔係太舒服,雖然餐廳雖然主力賣魚生丼飯,穩陣起見都係唔好食生冷嘢住啦⋯好彩餐廳其他食物種類選擇都好多!主食方面,我哋見價錢幾抵就嗌咗一個牛魔王壽喜燒!俾大家睇下:啲牛肉同菜好新鮮,而且份量都幾多架小食方面,我哋分別叫咗蟹膏豆腐、黑松露玉子燒、同埋海鮮天婦羅蟹膏豆腐非常之滑,而且蟹膏味道好濃郁,食落去第一啖即刻「wow」一聲!至於黑松露玉子燒:餐廳一啲都唔孤寒,落得幾多黑松露,所以未食呢件玉子燒已經香味撲鼻。再加埋啲蛋香,一流!天婦羅炸得熱辣辣,脆卜卜。隻天婦羅蝦尤其出色,爽口彈牙!壽司方面,我哋叫咗餐廳招牌嘅「蟹三點」,分別係蟹膏壽司、蟹棒壽司同松葉蟹肉壽司,再加埋帶子壽司同埋海膽醬甜蝦蓉。以上幾款壽司嘅共通點,就係一個字:「鮮」!食落去鮮甜到令人唔捨得吞~再加上賣相吸引,飯同配料嘅比例剛好,好正!總結:呢餐飯值回票價,小店黎講係好值得推薦嘅!有機
呢日經開西寶城,就book檯黎嚟試吓啦!

餐廳門面都幾有心思,入面嘅裝修以木色為主,都幾有格調。

俾大家睇下:啲牛肉同菜好新鮮,而且份量都幾多架

天婦羅炸得熱辣辣,脆卜卜。隻天婦羅蝦尤其出色,爽口彈牙!

總結:呢餐飯值回票價,小店黎講係好值得推薦嘅!有機會一定會再黎食過~

• 蟹黃醬燒蟹膏豆腐
  • 黑松露玉子燒
  • 牛魔王壽喜燒
➡️食盡西環之日式 — 夢の丼—————————————————————今日夜晚小有地嚟到香港大學站附近搵野食,見呢度有一間木系裝修,門面都幾大嘅日式居酒屋,睇落都唔錯咁!😃🔸 輕量版一番拖羅丼$128丼飯一共有三款吞拿魚部份, 最正梗係拖羅啦😆, 油脂豐富, 不過吞拿魚蓉都唔錯,幾新鮮🤗🔸 輕量版極北丼 $88由帆立貝,吞拿魚蓉,三文魚子同埋小蟹柳組成既極北丼, 如果怕唔夠食嘅話,其實好多丼飯都有分輕量版同正常版一選擇嫁🤭🔸 吉列炸蠔 $48水準中上,炸粉唔厚,蠔嘅size都適中😋🔸 牛舌 $48我又要強調,我係一個牛舌愛好者😋😋 呢間我都推薦!夠厚身又有口感🔸 白鱔 $58啱啱燒起,聞落好香😛食落新鮮,燒得幾入味🔸 阿波尾雞半翼 $38隻雞半翼幾大隻, 個皮脆脆哋而且調味調得幾好😎🔸 油甘魚 帆立貝 赤蝦刺身 $58+38+20散嗌嗌咗三款刺身,每樣兩件, 款款都新鮮,尤其帆立貝好鮮甜🥳🔸 蕨餅 $38食到飽飽當然要食埋嗰少少嘅甜品,一共有五粒,唔錯!💭Other comment:水準幾好, 叫咗唔同款式嘅食物質素都幾好, 香港大學站出口行5分鐘就到,最岩同朋友邊傾計邊食串燒刺身🤗🍽
➡️食盡西環之日式 — 夢の丼
—————————————————————

🔸 輕量版一番拖羅丼$128

🔸 輕量版極北丼 $88

🔸 吉列炸蠔 $48

水準中上,炸粉唔厚,蠔嘅size都適中😋

🔸 牛舌 $48

🔸 白鱔 $58

啱啱燒起,聞落好香😛食落新鮮,燒得幾入味

🔸 阿波尾雞半翼 $38

隻雞半翼幾大隻, 個皮脆脆哋而且調味調得幾好😎

🔸 油甘魚 帆立貝 赤蝦刺身 $58+38+20

🔸 蕨餅 $38

食到飽飽當然要食埋嗰少少嘅甜品,一共有五粒,唔錯!

💭Other comment:

🍽食物: 8/10