2022-08-29 351 浏览
食羊關注組團隊好友帶我哋去土瓜灣尋訪特色羊腩煲🐑 呢間餐廳主打食各式煲類,除咗羊腩煲仲有椰子雞同鵝煲一嚟到就知正路,間舖充滿住濃厚嘅大陸味再加麻甩味,成間嘢都係啲大漢喺度隊啤先嚟一個青瓜皮蛋,調味好好多,小辣多茜好香,係好嘅開始主打醬爆羊腩煲加咗支竹大蒜心入去一齊煮,濃郁鮮甜得嚟又真係同平時食開嘅有啲唔同口味(🤔好似有加咗南乳嘅感覺),羊皮位滑又嫩食到停唔到口,蘿蔔清甜,不過無咗馬蹄有啲唔開心追加埋竹笙,萵筍,腐竹等配料,完美 (又飽到捧住走,補到不得之了 🐑 —》🐖🐖)

先嚟一個青瓜皮蛋,調味好好多,小辣多茜好香,係好嘅開始
2021-12-11
2019-11-16 789 浏览
店在不人流旺的街上,但廚師手藝不凡,今天吃了鵝煲、羊腩煲、椰子雞煲及牛肉,菜等火鍋配料。當中羊腩煲尤其美味,羊腩用料靚,吃下去不羶,有甜味,湯底尤其味美,不單枝竹吸收了羊腩的味道,加了的蘿蔔,甜味中有陣陣湯汁的香味,好吃到停不了。椰子雞煲,用了新鮮椰清水做湯底,可減去吃羊腩煲的濃味,清甜。雞肉用點慢煮的方法,嫩滑不老。鵝煲,礙於香港沒有新鮮鵝,雖然調味不錯,可惜鵝本材料所限,但如果加入豆卜之類的食材,吸收湯汁,再吃,仍然不失一道好菜。店主待人態度和譪親切,沏的茶清香順滑,有助消化。店,一定會再來光顧。

店主待人態度和譪親切,沏的茶清香順滑,有助消化。
店,一定會再來光顧。
2019-11-16
  • 羊腩煲及椰子雞煲
人在江湖,喺內地公幹時早餐食得最多嘅就係手工石磨腸粉。返到香港,無論酒樓定"功夫"點心店食來食去都係啲卷得靚靚但咬落一舊粉嘅厚皮腸,難免懷念失落悶。今朝經過巷仔路口,見到大大個易拉架白底紅字「廣州腸粉」,心諗遇到我呢個腸粉達人算你唔好彩,等我會一會你先。經過半個停車場,雖然偏辟啲但亦唔算難搵,鋪仔細細但好新淨應開張冇耐。門口貼左兩幅卷得好靚嘅P圖腸粉相,心諗「又係呢啲?」有啲想棄權。點知再向前一望就發現一台閃閃發光地冒出陣陣蒸氣嘅方箱物體,係佢啦!二話不說坐低先講。跟住到重要嘅點餐環節,好多選擇喎。本來想點個薑汁豬潤腸,因為內臓類一向難處理得好,薑汁份量又係比較難掌握嘅,係咪罐頭嘢定生磨一食就知。點知跟住老闆娘出場,一句就KO左我。「試下蝦醬腩肉腸啦,秘製第度冇得食架!」,老闆娘一句裡面竟然點中我兩個死穴,又點到我唔就範呢?就蝦醬腩肉腸..........加蛋啦!(垂死掙扎)之後老闆出場,扎穩馬步,喺顧客面前即場示範整腸粉,真係使出真功夫,方為大師傅!等左十分鐘左右,其間同老闆夫婦吹吓水,終於有得食啦!一上枱見到層層疊住,薄如粉皮嘅腸粉,真係正宗廣州石磨腸粉喎,賣相比滿分,呢個滿分係比
人在江湖,喺內地公幹時早餐
食得最多嘅就係手工石磨腸粉。返到香港,無論酒樓定"功夫"
點心店食來食去都係啲卷得靚靚但咬落一舊粉嘅厚皮腸
,難免懷念失落悶。

今朝經過巷仔路口,見到大大個易拉架
白底紅字「廣州腸粉」
,心諗
遇到我呢個腸粉達人
算你唔好彩,等我會一會你先。

經過半個停車場,雖然偏辟啲但亦唔算難搵
,鋪仔細細但好新淨應開張冇耐。

門口貼左兩幅卷得好靚嘅P圖腸粉相
,心諗「又係呢啲?」有啲想棄權

點知再向前一望就發現一台閃閃發光
地冒出陣陣蒸氣嘅方箱物體
,係佢啦!二話不說坐低先講。

跟住到重要嘅點餐環節
,好多選擇喎。

本來想點個薑汁豬潤腸
,因為內臓類一向難處理得好
,薑汁份量又係比較難掌握嘅,係咪罐頭嘢定生磨一食就知
。點知跟住老闆娘出場,一句就KO左我
。「試下蝦醬腩肉腸啦,
秘製
就蝦醬腩肉腸..........加蛋啦!(垂死掙扎)

之後老闆出場,
扎穩馬步
,喺顧客面前即場示範整腸粉,真係使出真功夫,
方為大師傅!

等左十分鐘左右,其間同老闆夫婦吹吓水,終於有得食啦!

一上枱見到層層疊住
,薄如粉皮嘅腸粉
,真係正宗廣州石磨腸粉喎
,賣相比滿分,呢個滿分係比喺正宗地道方面,唔係講緊睇落靚唔靚
。咪講笑試味先。

個粉夠滑,最重要係夠薄
。老闆喺蒸箱拎出黎果時睇到皮面有氣泡,真係夠薄先吹得起泡架
。另外個米醬老闆話要朝朝即磨絕不能過夜,果然滑得有道理!

之後試老闆娘推介嘅秘製蝦醬腩肉
,香得黎唔咸喎
,問老闆呢個咩蝦醬,原來係泰國入口,果然係有秘方!

食腸粉除左料之外個味主要黎自豉油
,所謂成也豉油,敗也是由(我作嘅
)。

呢度個豉油絕對係成嘅代表
,食腸粉最忌豉油太多食到最後幾啖太咸,太少後尾又唔夠味
。呢度嘅特製豉油充滿洋蔥同蒜粒嘅甜豉油,食到最後就算豉油多都唔會咸
,確係一絕!

一個腸粉十六大洋,份量足食到飽飽
,咁好嘅嘢當然要孝敬埋屋企兩位CEO

老婆要加辣
,偷少少試更加惹味
!老媽食個冬菇豬肉,係用喙肉餅做料喎,又有驚喜

一家人食三盒腸粉一舊水唔洗,食得滋味,樂也融融,夫復何求!
2017-09-23
  • 各式石磨腸粉