2009-03-14 11 浏览
食完LUNCH,,行陣就到了這家甜品店..1入到去見都幾寬敞..看到個餐牌都好多元化..最後食了1個{楊枝甘金露}..見到面頭好多柚子..食落又唔苦喎..而芒果都唔酸..甜甜地唔錯.. 中間仲有個芒果味雪糕..食到入面有冰會唔會自家制?而成碗內有勁多西米露同埋幾舊椰子絲味的椰果!但整體上有點膩//令到這甜品有點失色..
食完LUNCH,,行陣就到了這家甜品店..
1入到去見都幾寬敞..看到個餐牌都好多元化..
最後食了1個{楊枝甘金露}..
見到面頭好多柚子..食落又唔苦喎..
而芒果都唔酸..甜甜地唔錯..
中間仲有個芒果味雪糕..食到入面有冰會唔會自家制?
而成碗內有勁多西米露同埋幾舊椰子絲味的椰果!
但整體上有點膩//令到這甜品有點失色..
楊枝甘金露
2009-03-14
楊枝甘金露
2009-02-15 19 浏览
香港仔中 ~ 有一甜品點呢間都唔錯的款式勝在夠多 ~有西米有紅綠豆有涼粉等等味道方面唔錯嫁WOR而且你有咩意見都可以反映的服務態度又好好人嫁WOR哈哈又唔洗等太耐既係南區此店都唔怕冇好甜品吃LOR唯一問題既係 ~ 有陣時比較多人排隊LOR

香港仔中 ~ 有一甜品
呢間都唔錯的

款式勝在夠多 ~
有西米

係南區此店都唔怕冇好甜品吃LOR
唯一問題既係 ~ 有陣時比較多人排隊LOR
  • 甜粟西米
2009-02-12 10 浏览
家住附近少不免會外賣甜品歸家.常點款式有: 凍朱古力豆腐花: 豆花頗滑,朱古力汁非一般的,並不是普通在街邊買的朱古力奶味道,十分美味! 近期最愛! 芒果布甸: 布甸比之前的進步了!味道像真了!還記得之前的布甸.我都比店子弄得更好 西米紫米露: 加上忌廉奶使紫米露更滑,值得一試!店舖面積不大,位子頗逼.還是外賣較好!
家住附近少不免會外賣甜品歸家.常點款式有:

西米紫米露: 加上忌廉奶使紫米露更滑,值得一試!

店舖面積不大,位子頗逼.還是外賣較好!
$15 (其他)
  • 凍朱古力豆腐花
2008-12-10 20 浏览
食完飯再同朋友黎食,價錢都還算可接受的一間糖水店叫左︰紅豆燉鮮奶蛋白︰唔太甜,幾好食,但好唔夠熱...凍哂咁朱古力豆腐花︰一般,純粹兩樣野加埋,無乜驚喜芒果涼粉︰份量一般,不過價錢ok可可米糖不甩︰幾好食,幾得意,不過太細粒總括而言,過得去啦
食完飯再同朋友黎食,價錢都還算可接受的一間糖水

叫左︰
紅豆燉鮮奶蛋白︰唔太甜,幾好食,但好唔夠熱...凍哂咁
朱古力豆腐花︰一般,純粹兩樣野加埋,無乜驚喜
芒果涼粉︰份量一般,不過價錢ok
可可米糖不甩︰幾好食,幾得意,不過太細粒

總括而言,過得去啦
$15 (宵夜)
2008-10-27 23 浏览
一行6人, 9時半, 居然冇6人檯, 拼檯不可以, 阻礙通道; 重點 - "當人客漸多時會影響工作", 廢話! 只識講呢樣唔得, 果樣唔得, 又沒有反建議, 又不為客人留檯作轉檯之用, 唔明白! 幫襯不下10次, 水準愈見下降, 招待又不週, 恐怕唯有戒食糖水, 免得再勞氣。
2008-08-13 12 浏览
12/8 去了香港仔~英宰的地頭~她說難得來到香港仔, 1定要吃大佳B~讀過11年天主教學校的粒儀+教了n年天主教學校的英宰,來到這間有宗教背景的甜品屋~(不知是天主教還是基督教)英宰的"耶路撒冷"~ $23(?)粒儀的楊枝金露~ (有芒果雪糕的) $20蠻好吃~ 很足料~ 超抵的~

12/8 去了香港仔~
英宰的地頭~
她說難得來到香港仔, 1定要吃大佳B~

讀過11年天主教學校的粒儀+教了n年天主教學校的英宰,
來到這間有宗教背景的甜品屋~
(不知是天主教還是基督教)
英宰的"耶路撒冷"~ $23(?)
粒儀的楊枝金露~ (有芒果雪糕的) $20
蠻好吃~ 很足料~ 超抵的~
耶路撒冷
楊枝金露
$20 (其他)
2008-07-29 26 浏览
叫了熱"紅豆燉鮮奶旦白", $16, 都唔錯, 都幾滑, 唔太甜, 奶味又唔係太濃.但唔满意的係: 明明叫熱, 但碗燉奶只是暖. 因為我叫得要熱, 當然expect會係剛剛燉好般的熱騰騰. 但事實証明係一早燉好, 但起碼都要翻得夠熱吧! 叫得熱燉奶燉旦, 當然要夠熱才好味. 但今次我食的只是曖昧的暖, 好唔三唔四, 影響整體的食味!
但唔满意的係: 明明叫熱, 但碗燉奶只是暖.
2008-07-29 33 浏览
呢個涼粉真係有個B字~個D 好好食ga~好Q ga個質感~仲有好多生果tim~不過佢d 涼粉就硬左少少!!
呢個涼粉真係有個B字~
個D 好好食ga~好Q ga個質感~
仲有好多生果tim~
不過佢d 涼粉就硬左少少!!
$20 (其他)
2008-06-30 9 浏览
=]..南區其實無乜糖水鋪好吃真係講好味既...得香港仔既康記老牌糖水鋪但果度完全唔岩堂食...因為唔好坐但最近開既大佳b...真正可以同番出面既甜品店比較了因為食物質素真係相當不錯好色彩繽紛^^重唔會有過甜既感覺出黎入面既"大佳b"最大既特色其實係b字型既果粒而真係好消暑而環境方面佢地好光猛之餘重好整潔而且佢既小羊咩幾賞心悅目但唯一彈既只不過坐位有小小窄囉真係-___-服務真係好好佢地會好細心耐你落單而兩個人吃一個刨冰時好主動囉多隻匙巾比我完全唔需要我開口=]加上同區比較下的的確確整個感覺十分良好價錢有點兒貴之外其實成間野都可以值相當高既分數
=]..南區其實無乜糖水鋪好吃
真係講好味既...得香港仔既康記老牌糖水
但果度完全唔岩堂食...因為唔好坐

但最近開既大佳b...
真正可以同番出面既甜品店比較了

的的確確整個感覺十分良好

價錢有點兒貴之外
其實成間野都可以值相當高既分數
2008-05-10 33 浏览
香港仔一直無開到半夜的甜品店,直至大佳B,此店本來在鴨脷洲大街,生意一般,後來在香港仔開分店,即刻大排長龍,今晚叫了耶路撒冷,其實幾一般,又一次證明做食肆,四P裏PIace有幾緊要。噤點解要嚟?一來冇選擇,二來這裏Variety算多,三來這店是基督徒開,點都要捧吓場,想知咩係哈利路亞、八福糖水、天使刨冰,可以去睇睇。

$23 (宵夜)
2008-04-06 25 浏览
開業不久,已經有好多人排隊食甜品.今晚食飽飯睇下佢既menu..有個叫紫米露(唔記得menu 叫咩).食落去D味有D似紅豆沙,幾有咬感.又唔算好甜,但如果比石磨坊果D比唔到.佢D甜品都唔太平.整體來講都OK
開業不久,已經有好多人排隊食甜品.
2008-03-25 26 浏览
小妹本為鴨利洲大街的原居民,由出世到上年都係住果度.但最後10月搬左出香港仔.結果遺失的是童年的家,回憶,仲有各樣美食!12月某日,朋友同我講,舊大街開大佳b喎!我當堂十分興奮,因為大街其中一間最好的食舖就係大佳b喇!有糖水,甜品,小食..好多好多! 估唔到我搬左出香港仔可以唔駛番大街就食到喇!o係新店幫襯時老闆娘仲認得我添見到佢到開業到e+仲係成日有人排隊覺得好開心,我諗同區的三樣好都俾佢搶左不少生意! 講番店舖的食品,係同大街舖有d分別.香港仔冇左熱食的螺絲粉而多左果邊冇的沙律.而我最常食的係大佳b,紫米露+小西米,紫米糕,芒果布甸..最近發現有朱古力布甸,會盡快一試.由於舖位細的關係,坐得比較逼.同埋weekend同假期前夕要預左等一陣位!

2008-03-03 45 浏览
明知在糖水店吃香蕉船是試不出其水準的,偏偏又只想吃, 就了結心事。意料之外的,香蕉船做得挺標緻的,賣相不俗, 賞心悅目。味道都OK。另外叫了合桃露和紫米糕,前者用料足, 濃濃的合桃味又不甜,紫米糕則帶椰汁味,紫米煙煙UN UN。幾款甜品都比想像中好多,起碼種類比同區的「三樣好」多價錢又比「杏花樓」平是一間有誠意的街坊小店。
明知在糖水店吃香蕉船是試不出其水準的,
偏偏又只想吃, 就了結心事。
意料之外的,
香蕉船做得挺標緻的,
賣相不俗, 賞心悅目。味道都OK。
另外叫了合桃露和紫米糕,
前者用料足, 濃濃的合桃味又不甜,
紫米糕則帶椰汁味,
紫米煙煙UN UN。
幾款甜品都比想像中好多,
起碼種類比同區的「三樣好」多
價錢又比「杏花樓」平
是一間有誠意的街坊小店。
2008-02-21 15 浏览
feb 18, 08, 叫咗 : 1) 熱米米沙-即喺紫米+麥米+紅豆沙-麥米好有咬口,但唔喺硬,當然又喺唔多甜-健康2) 熱紅豆沙-我無試到,所以無意見- 全部甜品都唔會過甜,基本上喺少甜添,食得比較健康- 今次都喺食唔到鴨脷洲總店有嘅pancake..........我明明記得有.......但將menu睇完又睇,都喺無ge............1問之下,原來佢話新年期間無推到............唯有下次再試
feb 18, 08, 叫咗 :

1) 熱米米沙
-即喺紫米+麥米+紅豆沙
-麥米好有咬口,但唔喺硬,當然又喺唔多甜
-健康

2) 熱紅豆沙
-我無試到,所以無意見

- 全部甜品都唔會過甜,基本上喺少甜添,食得比較健康

2008-01-05 18 浏览
食完上海菜, 行去撘小巴經過呢間甜品屋, 見幾光猛乾淨, 咪坐低芒果布甸$17)芒果雪榚+芒果肉+芒果布甸,總之非常芒果, 布甸味道唔太甜, 果肉有D好酸, ok哈利路也$19)有涼粉, 大西米, 椰汁榚, 五色豆, 芒果汁唔係話難食, 只係覺得芒果汁同D豆味唔多夾, 怪怪地咁, 若果食大佳B(同樣材料, 只係五色豆轉雜果)味道應該會夾D地方乾淨, 服務正常, 可以一試

芒果布甸
$17)
芒果雪榚+芒果肉+芒果布甸,
總之非常芒果, 布甸味道唔太甜, 果肉有D好酸, ok

哈利路也
$19)
有涼粉, 大西米, 椰汁榚, 五色豆, 芒果汁
唔係話難食, 只係覺得芒果汁同D豆味唔多夾, 怪怪地咁,
若果食大佳B(同樣材料, 只係五色豆轉雜果)味道應該會夾D

地方乾淨, 服務正常, 可以一試