2010-09-12 11 浏览
1直都想試試這家出名的放題, 這次終於集齊爸爸, 綿羊和少爺, 4心同行吃餐好的~~還好我們有book檯, 倒是我們1時發雞盲沒看到是在3樓的, 我們傻呼呼的由街頭走到街尾在走回街頭才找到。我們趕著8:45pm 的第2場, 1時間餐廳擠滿人, 光是等候安排入座都要花點時間, 餐廳地方很細, 桌椅都很逼, 我們坐到角落的1張檯, 這個位雖可自成1角但就較難叫到侍應。心急的小妹早已在網上看過menu, 而且每張紙仔分門別類, 大家分頭填填填~~ 務求要快點有得吃~~~ 始終等到差不多9點已經好餓了~~本來從menu見到很多沙律滿心歡喜的小妹,,, 先叫1~2款,,, 哇,, 非常求其, 還是算吧...詢眾要求1開頭以魚生為頭盤吧~~~ 刺身是水準以上的新鮮~ 雖然我們貪心寫的數量很多, 不過我們的食量真的很大嘛>^< 不過師傅也很大方的切了滿滿1碟給我們~~魚生和壽司款式不太多, 勝在新鮮, 壽司也搓得不錯~ 小妹喜歡的腐皮和玉子壽司~~ 這裡的玉子普通, 很點兒太硬而且蛋香和甜度都差dd。蠔和羊架是爸爸的心頭好, 必定要點來試試~ 焗蠔以沙拉醬調味調得太over, 掩蓋了

蠔和羊架是爸爸的心頭好, 必定要點來試試~ 焗蠔以沙拉醬調味調得太over, 掩蓋了蠔的鮮味, 反而吉列製法的蠔味更突出~ 而羊架燒出羶味, 不過太多肥膏了, 比羊肉還多。

蟹粥好像也是招牌哇~ 為了達到"日式", 粥裡加了些粟米, 但基本上那粥是完全無蟹味的, 像是粟米粥, 好齋好齋,,, 當抱著想吃蟹粥的心情吃素菜粥實在很失望。

燒物方面, 小妹吃最多都是燒鯖魚和秋刀魚, 2者都不會有腥味~ 而小妹貪得意點的燒菠蘿, 薄切但只輕輕1燒, 不太達到燒的火喉。

1個有趣的畫面,,, 相信入單情況很混亂, 侍者有時捧出落錯單的食物, 就順勢"推薦"其他檯的客人收容,,,,, 反正是劃1收費, 不少客人見食物賣相不錯而侍者多落嘴頭, 都會接受的。

甜品是每人派1粒的雪米慈, 好像沒有flavor選擇, 小妹吃到是荔枝味, 帶點藥味所以沒吃了。

座位迫狹而且場面混亂, 環境實在不太好。 至於食物方面, 選擇多不過也是1貫放題的"點到即止"作風, 沒辦法要求製作精緻, 至少大部份的選擇都味道ok。又是1間10足港式的日食放題
(非会员)
2010-09-12 1 浏览
朋友生日, 大家都喜好食日本嘢, 諗住尖沙咀方便大家, 於是揀咗呢間試吓, book咗8:45PM 6位第二輪時段, 8:45PM去到, 喺極狹窄又熱的樓梯等入坐, 等咗大約10分鐘終於可以坐低, 大家都非常肚餓, 於是即刻落單叫嘢食, 我哋咩都叫D, D嘢食好快到, 值得一讚, 不過嗰碟刺身入面有D係我哋無叫嘅, 我諗係預先整好, 無論你叫咩刺身, 都係俾呢碟你, 不過D刺身真係no good, D刺身又細片又薄, 完全沒有魚生的鮮味, D甜蝦細隻不特止, 有d蝦無頭, 有d蝦無尾, 真係唔知佢想點, 食落有d有蝦味, 有d就無味, 壽司超細件, 很迷你,一口一件, 味道不過不失, 卷物都OK, 串燒和牛串, 同普通牛肉無分別, 好彩唔"鞋", 鐵板牛柳粒都OK, 鐵板什菌都好味, 燒雞亦完全無味, 但另一種芝麻雞亦就好好味, 焗蠔好細隻又唔熱, 味道都過得去, 牛油粟米夠甜幾好味, 蟹子沙律都幾清新,不過蟹子超小, 什果沙律用的是罐頭什果加新鮮西瓜粒, 還可以啦, 海鮮粥淡而無味, 炸蠔唔熱, 炸帶子是用面粉做的假帶子, 超難食, 炸蝦尚可接受. 有免費飲品任飲, 包括可樂, 忌廉, 提子汽水, 凍藍梅特飲, 熱柑桔蜜, 除汽水外, 其他飲品只得一個"甜"字, 最尾每人贈送一粒迷你雪米糍, 講返環境, 坐位真係好迫狹, 人又多, 超嘈吵, 店內重要播放吵鬧音樂, 完全令人煩躁不安, 總結此店我不會再光顧, 我寧願俾多小小$去中環--大喜X 或 碗X...........
2010-09-10
$195.80 (晚餐)
  • 芝麻雞亦
  • 牛油粟米
2010-09-05 1 浏览
勁迫勁嘈赤貝刺身超細件,好似係將一件切成五件咁,刺身及壽司款式超少,完全唔可以滿足超鍾意食刺身的我;蟹粥冇蟹味,水汪汪;炸物好厚粉;出野慢,得兩個半鐘食本來係唔夠時間食,因為d食物完全引唔起我哋d食慾,所以早早就停筷了。從未試過食放題會不滿足,這是第一次。我一定不會再去。
勁迫勁嘈
赤貝刺身超細件,好似係將一件切成五件咁,刺身壽司款式超少,完全唔可以滿足超鍾意食刺身的我;蟹粥冇蟹味,水汪汪;炸物好厚粉;出野慢,得兩個半鐘食本來係唔夠時間食,因為d食物完全引唔起我哋d食慾,所以早早就停筷了。
從未試過食放題會不滿足,這是第一次。
我一定不會再去。

2010-09-04
2010-09-04
早前朋友話想試下放題~ 於是大家就係咁搵抵食既放題呢間算幾平 上網d評價又唔錯 所以就黎呢間啦地方有少少難搵.. 唔熟果頭我都要問問人先知係邊度不過都係用左幾分鐘姐 其實佢都幾方便 由尖咀a1出口行唔洗10mins就到入面都幾細下.. 我估400幾500呎到不過又冇話撞到人既.. 同朋友坐得close d囉頂多強烈推介炸物同牛肉! 真係好好味呢!!壽司就不過不失.. 有時d飯散散地果度既侍應雖然幾忙 不過都會同我地講下笑 好玩得!雖然漏左一次單 不過佢好快幫我地追返~ 唔該哂幾抵食 會有下次既!
早前朋友話想試下放題~ 於是大家就係咁搵抵食既放題
呢間算幾平 上網d評價又唔錯 所以就黎呢間啦

地方有少少難搵.. 唔熟果頭我都要問問人先知係邊度

入面都幾細下.. 我估400幾500呎到
不過又冇話撞到人既.. 同朋友坐得close d囉頂多

強烈推介炸物同牛肉!
真係好好味呢!!

壽司就不過不失.. 有時d飯散散地

果度既侍應雖然幾忙 不過都會同我地講下笑
好玩得!
雖然漏左一次單 不過佢好快幫我地追返~ 唔該哂

幾抵食
會有下次既!

味道麻麻 但係朋友話好好味
幾新鮮
炸物好好味!
幾得意
牛肉粒超好味!!!
走番茄更好味~
2010-08-25
幾新鮮
炸物好好味!
牛肉粒超好味!!!
走番茄更好味~
  • 炸蝦天婦羅
2010-09-02 5 浏览
一行四人..坐門口隔離..真係實在太迫la...有幾次比人撞到...有次有個待應仲撞到張枱tim...lee間野真係好多人..絕對係坐得唔舒服..但野食又ok woo..全場最好食係刺身..所以都叫左唔少..燒物麻麻地但嘗可接受...蟹粥冇蟹味...壽司d飯好散..炸蠔好厚粉....但係放題要求唔好咁高la...已經算好好...起碼主角刺身回到本先呀..係新鮮好食既..只係d位真係好差好迫..d待應都好醒目唔洗叫都識行埋黎..但要好準時走人...唔會比你超時..因第二輪都有好多等啊...緊記要book位呀!!!!

緊記要book位呀!!!!
刺身
花螺
燒耐左...要咬好耐
牛肉粒
太厚粉la
2010-09-01
刺身
牛肉粒
Server 收碟都幾快, 而且幾好禮貌. (除左有一個server成晚都來去匆匆, 見到枱面無位都照放d dish係另一隻碟上面, 又成日係我手肘傍 "sip" D 碟 入去枱面到.食物差不多無漏單(有dimpressive).個牛乳鍋幾好食. 屋企人鍾意食雞翼同埋甜品mochi。不過d位真係有d窄.
食物差不多無漏單(有dimpressive).
個牛乳鍋幾好食. 屋企人鍾意食雞翼同埋甜品mochi。
不過d位真係有d窄.
2010-08-18
2010-08-17 1 浏览
2010 08 17 兩週年紀念日揀左呢間放題, 因為有Coupon關係,Book左6:30, 準時到達, 好唔好彩比左個角落頭我地, 咁都唔算慘, 最慘係入都入唔到, 比隔離張枱頂住, 要勁勁廋先過到囉....之後我地要求換枱, 門口個男仔就話搵一搵先, 之後就行返去自已崗位度,冇理我地, 我地企係走廊5分鐘完全冇人理, 個個侍應好尊心, 送餐既就送餐,等多陣都係算喇, 唔好意思~~叫隔離移開張枱比我入先, 因為我唔係經常去washroom,所以我係困係入面....好喇, 終於可以叫野食喇, 點好哂比紙, 由於角落頭關係, 我地每次比紙都要舉幾分鐘手先有人黎, 唉....有種被忽略既感覺...野食終於黎到, 都唔知叫好定唔好, 黎既野寫1, 真係比1件你, 好在炸雞軟骨唔係一粒姐,係得幾粒...唔講咁多, 總結:食物係呢個價錢黎講算OK, 值得去, 但係坐位揀正門口, 角落, 栓後面你就大獲喇!因為見到有人五個人坐四人位, 仲要坐正門口.....
2010 08 17 兩週年紀念日

揀左呢間放題, 因為有Coupon關係,
所以我係困係入面....

係得幾粒...

唔講咁多, 總結:

因為見到有人五個人坐四人位, 仲要坐正門口.....
2010-08-16
纪念日
2010-08-05
9個人去食放題真係好難book位原本諗住去漆咸道分店但full晒好彩Ashley Road 20:45仲有位佢係有2個時段1) 6pm-20:302) 20:45-10:30早左到都未入得8點9先入座地方幾細有d淺窄,唯有坐迫d,都ok嘅想知食咩可以去佢個web睇,有晒圖有晒order紙 http://www.daikichi.com.hk/front/bin/home.phtml有好多張order紙刺身、壽司、卷物手卷、燒物、主食(飯麵烏冬拉麵蕎麥麵、和食(湯,鍋,肉etc)、炸物、沙律我地一開始就order刺身既然我地咁多個人坐長枱佢地都好識做咁分2碟上唔駛傳黎傳去咁麻煩刺身:三文魚ok、甜蝦及赤貝最好食、希靈魚劍魚腩麻麻,整體都算新鮮壽司:因為全部有飯,所以冇order卷物手卷:金龍卷都唔錯,不過都係飯,不宜多吃燒物:串燒和牛肉好好味,好滑,燒菠蘿係新鮮菠蘿,好特別,燒羊胺普通,羊味唔多,焗生蠔好膩,一隻已經好夠主食:炒烏冬係甜味、冷/熱蕎麥麵都唔錯,豬扒飯就好麻麻地,冇乜人食和食:日式煮花螺幾好,唔太硬,鐵板牛柳粒嘅牛好滑,幾好味炸物:虎蝦天婦羅好味,蝦係新鮮嘅,而炸粉唔算好厚
9個人去食放題
2) 20:45-10:30

早左到都未入得
8點9先入座
地方幾細
有d淺窄,唯有坐迫d,都ok嘅

想知食咩可以去佢個web睇,有晒圖有晒order紙

有好多張order紙
刺身壽司、卷物手卷、燒物、主食(飯麵烏冬拉麵蕎麥麵、和食(湯,鍋,肉etc)、炸物、沙律

我地一開始就order刺身
既然我地咁多個人坐長枱
佢地都好識做咁分2碟上
唔駛傳黎傳去咁麻煩

壽司:因為全部有飯,所以冇order
卷物手卷:金龍卷都唔錯,不過都係飯,不宜多吃
和食:日式煮花螺幾好,唔太硬,鐵板牛柳粒嘅牛好滑,幾好味
炸物:虎蝦天婦羅好味,蝦係新鮮嘅,而炸粉唔算好厚,炸墨魚餅裡面d墨魚好散,麻麻,雞軟骨好細粒,芝士年糕只係食到甜甜地嘅粉
沙律:order左大部份嘅沙律都係用日式芝麻醬,好好味,值得推介嘅蘆薈沙律蕃茄沙律,佢地同個醬幾match
飲品:罐裝汽水、柑桔蜜

其實仲有好多,呢度只係講左值得寫嘅
放題最緊要係新鮮同埋唔好漏order兼且唔好冇人理
食物都算幾新鮮
整體都算合格
呢度幾好係冇漏order,唔駛死追爛追都追唔到黎食
waiter都會理下人唔會三推四請
速度都算係咁,order左食物都幾快有得食唔駛點等
間唔中都會黎收下碟,係有時要搵人黎收,可接受
食到10點半都仲可以繼續坐耐少少

刺身+壽司,唔錯o架
壽司
炸物,蝦天婦羅值得一試
豬扒飯就好麻麻地
熱蕎麥麵+蟹籽沙律,ok!
韮菜炒蜆,味道較淡
焗蠔,好膩
2010-07-31
刺身+壽司,唔錯o架
壽司
炸物,蝦天婦羅值得一試
熱蕎麥麵+蟹籽沙律,ok!
韮菜炒蜆,味道較淡
  • 甜蝦刺身
  • 赤貝刺身
  • 蕃茄沙律
  • 蘆薈沙律
  • 虎蝦天婦羅
  • 燒菠蘿
  • 串燒帆立貝
老公朋友生日,一行十二人(十大兩小)去食日式放題。 可能價錢唔貴,基本上好快可以回本。 若然有人生日,請電話預約說明,生日者免費之外還有壽司蛋糕送上,非常有心思。 只是地方實在太迫,座位同座位之間係無多餘空間。 欣賞佢上菜速度快,無漏單。 但講真,如此價錢,有何要求?!其中,推介焗蠔,豆腐沙律和蟹粥,做得不錯啊!
其中,推介焗蠔,豆腐沙律和蟹粥,做得不錯啊!
2010-07-31
  • 焗蠔
  • 豆腐沙律
  • 蟹粥
2010-07-28
今期既生日派對大家都真係滿載而歸, 是關地點係"大吉"日式任食任飲居酒屋, 我哋本來訂第一時段6點, 但比預期早到15分鐘, 佢哋又好好人喎, 未多準備好都照比我哋入去, very nice ;-)<環境>比較狹窄, 就算卡位坐4人或6人都唔顯得舒服, 咪當迫d親密d囉<食物>刺身 - 三文魚, 劍魚腩, 魚立魚, 甜蛋, 章紅魚, 赤貝, 希靈魚, 甜蝦 8款刺身, 樣樣都好普通, 同無咗之前最好味既帶子壽司 - 火炙壽司, 鰻魚芝士卷, 墨魚壽司, 鰻魚飯等等, 最特別係超迷你手卷, 基本上可以叫一口手卷炸物 - 蠔, 帶子, 蝦天婦羅, 蕃薯, 蝦餅, 芝麻雞翼, 雞軟骨等等, 最正係三文魚頭鍋物 - 海鮮豆乳鍋, 牛肉鍋等等沙律 - 多款沙律如蘆薈沙律, 牛肉沙律, 吞拿魚沙律等等, 最正係牛肉沙律燒物 - 雞翼, 和牛, 蝦, 鯖魚, 帆立貝, 牛柳粒, 菠蘿, 羊扒, 最特出係燒蠔, 雖然好細隻, 但真係燒得好熱辣辣同香, 平均每人食咗6隻以上 (連唔好蠔既人都起勢食)其他 - 韮菜蜆, 酒煮花螺 (好難起肉但好入味), 豬軟骨 (好腍同入味

<環境>
<食物>
鍋物 - 海鮮豆乳鍋, 牛肉鍋等等
其他 - 韮菜蜆, 酒煮花螺 (好難起肉但好入味), 豬軟骨 (好腍同入味), 麵豉湯, 牛油粟米, 枝豆, 炒什菇, 大韓鳯爪
飲品 - Asahi, 可樂, 橙汁, 提子汁, 柑桔檸檬, 荔枝蜜, 綠茶

10人共消費 : $1780 (其中本月生日者免費, 但要計加一)
壽司蛋糕
2010-07-25
壽司蛋糕
  • 焗蠔
2010-07-08 10 浏览
For my dearest friend's birthday, five of us went to 大吉 on Tuesday.Sashimi are quite fresh, especially salmon, sweet Shrimp, and tuna.The tempura of prawn and oyster are good, others is just ok.Crab porridge is great.焗蠔 is ok, worth trial!芝士鰻魚壽士 and 芝士年糕 is very good!串燒牛肉 is excellent, must try.Service is good but the sittings are a bit too crowded. However, at the price of $158+10% each including drinks, we can accept that.
Crab porridge is great.
焗蠔 is ok, worth trial!
芝士鰻魚壽士 and 芝士年糕 is very good!
串燒牛肉 is excellent, must try.
2010-07-06
  • 串燒牛肉
  • 芝士年糕
2010-07-06 2 浏览
同朋友慶祝生日, 一行8人走黎放題, 正.俾起其他d放題, 我覺得呢度算唔錯, 生日仲有壽司cake 送.e+ 8個仲免一個添OR HKD 158/PERSON(原價HKD 178)不過要上大吉個SITE PRINT 個優惠出黎.http://www.daikichi.com.hk/front/bin/ptlist.phtml?Category=9836
2010-07-05
生日
除左魚生&生蝦, 其他都YUMMY
牛串燒正, order 左幾轉
壽司cake, 好有特色
  • 牛串燒
  • 刺生-章紅魚
(非会员)
2010-07-05 8 浏览
食左:冷烏凍:麻麻, 同埋暖暖地饅魚飯:好食, 有少少骨焗蠔:唔太鐘意食 佢加左沙津焗炸蠔:普通 冇乜味天芙羅:落左好多炸粉炸芝麻雞翼k好食串燒牛肉粒:好好食 必點雪花肥牛煱:似牛肉唔似肥牛 食落都ok 個煱仲有豆腐 粉絲 大量金女古同生菜面豉湯:濃左o的同咸左o的甜蝦刺身k好食 一件得好少蜆(清蒸):冇味汁燒雞:皮脆 幾好食羊排:幾好食飲品只有汽水(可口可樂, 忌廉, 提子汽水)同凍/熱柑桔選擇除左野食黎得慢 整體服務都OK星期日 每人174(計埋加一, 8點9後入座)
食左:
冷烏凍:麻麻, 同埋暖暖地
饅魚飯:好食, 有少少骨
焗蠔:唔太鐘意食 佢加左沙津焗

蜆(清蒸):冇味
汁燒雞:皮脆 幾好食
羊排:幾好食
除左野食黎得慢 整體服務都OK
星期日 每人174(計埋加一, 8點9後入座)
  • 串燒牛肉粒
2010-06-27 10 浏览
晚上的微型小學聚會是圍繞吃吧- -大吉放題比我想像中的好怒點赤貝的我們瘋了點了兩次"40"的赤貝赤貝味道真的很好...很新鮮其他的都可以接受魚生比熟食的好價錢也可以接受=]一分錢都有兩分貨服務都不錯..上菜同收碟的速度都算快但太逼就是事實2人枱要容納4個人- -放2碟已經滿而且有些食物份量太少了吧...叫多幾次又浪費紙張...寫清楚幾多人份量比較好p.s話說那天有部分人生日餐廳在差不多的時間關燈再拿出一個魚生飯...當然沒有人吃到飯比魚生多幾倍還是gimmick來的
晚上的微型小學聚會是圍繞吃吧- -

上菜同收碟的速度都算快
但太逼就是事實
2人枱要容納4個人- -
放2碟已經滿
而且有些食物份量太少了吧...
叫多幾次又浪費紙張...寫清楚幾多人份量比較好

還是gimmick來的
好好食的魚生
好好食的魚生
  • 赤貝
原本諗住預祝生日,同班朋友一行8人去食餐飯,開開心心的...點解...我們揀錯左!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!首先,平時一個人係$158加一,如果係生日的話,有8送1的優惠,但原來係要計返正價$178加一才可享有8送1優惠,計過後,總數原來兩者只差$20!!!!!!!!咁唔好大大隻字好似好俾優惠人咁,有心佢啦,係就大方d,有8個人黎食,應以平時的價錢free一位囉...又會要加返每位$20先可以free......真係勁取巧!!!!!!二,也是最唔惦的!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!8個人去到,只係俾6人位我們(當然有8套餐具同8張椅),不過係3張2人枱併埋,大佬呀...8個大人...有男有女...點解我們明明book左8位,要逼埋6人位度???我們食野都要挾住挾住對手咁食...郁都唔方便...會撞到隔離......d食物上枱重好笑!!!!我們幾辛苦!!!!!好似趕住趕住咁...因為張枱太細,有咁多食物,根本放唔到,我們要趕住食,趕住分好晒俾各人,要快d收碟,才有多d空間放新食物......唔係

唔係我們特別點得多,只係張枱實太細!!!!!!點解我們要食得咁辛苦???
我們最初嘗試將隔離既二人枱拉埋過黎,但waitress話唔得,話佢今天full booking,
其實...full booking係你地既事,如果我book位時,係唔夠8人位,你可以唔接受我booking!!
但我book得8人位,點解你俾6人位我們?????????????真係好激氣!!!!!!!
攪到大家食到趕趕下咁,又好逼好冇空間咁...真係好唔享受呀!!!!!

三,所謂的生日壽司蛋糕,大家真係唔好有期望!!!!!!!!!!!!!!!!!!勁細!!又求其!!!
同我平時o係其他日本餐廳見過既...相差一千陪!!!!!!!!!!!!!!!!!!!too bad!!!!!!!!

四,很嘈!!!!音樂太大!!!!!

總結,客觀d講,食物係ok既,不算差,但不覺得極之好食,但一有以上的service,
下次都不會再來!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!