跟家人中秋節食飯,點了多款餸菜,但忘記影相!食物質素好好,出餐快,新鮮熱辣!有條有理,不會混亂!😋下次再有朋友或者家人聚會,會再選擇呢間,交通方便,大家搭車不會困難!四通八達!
跟家人中秋節食飯,點了多款餸菜,但忘記影相!
食物質素好好,出餐快,新鮮熱辣!有條有理,不會混亂!😋
2024-07-26 594 浏览
同小朋友係付近睇牙保,無諗過咁早走得,求其係附近搵間餐廳食嘢,十一點多時間尙早,本想叫沙嗲牛麵餐或直接lunch,點知比個早餐牛角包相吸引左..十級後悔..我哋叫左L18葡式豬扒包,L19秘製醬汁熱狗包&叫L15嘅煙肉火腿田原香脆牛角酥...熱狗包好正常,普通茶餐廳樣。豬扒包賣相已經好一般...而我個L15牛角酥被入錯單,變了L5嘅鮮油奶多..因此,我個牛角酥要等了又等,催左好幾次,最後足足等左半個鐘先到..都算,隻牛角酥一放上枱,我心裏立即打了個突...賣相十分差,塊蕃茄刀工仲要勁好,可以切倒燈影蕃茄喎!我真係第一次食倒,圖文不符到我堅想講粗口..我唔啱,舖租貴架嘛!$38個餐,我唔應該期望咁多..幸好,味道正常,求其兩秒將個包隊左入口。都知大食嘅我一定唔夠飽,不過我唔會再係度買餐,免再買多個“失望”😤
熱狗包好正常,普通茶餐廳樣。
豬扒包賣相已經好一般...
而我個L15牛角酥被入錯單,變了L5嘅鮮油奶多..
我唔啱,舖租貴架嘛!$38個餐,我唔應該期望咁多..

L15令人嚇到眼凸凸嘅牛角酥

牛角酥內刀工勁好嘅燈影蕃茄

2024-07-04 686 浏览
搵位度:🌟🌟🌟好食度:🌟🌟🌟🌟抵食度:🌟🌟🌟🌟九龍城啲茶記依家我算比較多幫襯,周不時食吓早餐午餐咁樣,其實就唔算好平,但係選擇都算多,地方都大。試佢手勢就試佢豆腐火腩飯,我覺得真係幾好食,啲火腩肥瘦均秤,豆腐普普通通,勝在鑊氣都幾夠同埋好多菇,份量唔細食晒個飯都仲有餸剩。雖然係普通餐牌叫唔係午餐項目,但都包到個餐湯,加少少錢有個嘢飲。另外分享個人經驗,佢外賣都等得算耐,服務態度亦都麻麻,街坊食肆係咁㗎喇。
搵位度:🌟🌟🌟
好食度:🌟🌟🌟🌟
抵食度:🌟🌟🌟🌟

2024-06-09 721 浏览
1月中嘅星期日,同阿爸阿媽係九龍城食理晚飯先番屋企。我哋只係3個人食,叫咗4款食物,二個菜,啫啫煲芥蘭,味道夠惹味,鐘意濃味的會喜歡。鯪魚球剛剛炸起,夠曬熱又脹卜卜,唔錯。福建炒飯比較濕,我唔太鍾意,料係好多,足料,鐘意食濕炒嘅朋友會喜歡。呢度晚餐時間,客人都多,但未至於要等位。好多一家大小黎食飯。上菜都夠快。
2024-03-30 760 浏览
逛完九龍城,諗住隨意找間粉麵吃免回家煮😁,見‘’大城小廚‘’有下午茶潮汕粉麵,我們便入去找個位坐下,下午茶也有很多選擇👉中西潮食🤣💥牛腩粗麵+熱奶茶 >>$46👉👉牛腩半肥瘦,軟淋有牛味,麵有咬口,清湯。吃完沒口渴,該沒有下味精。😊💥墨魚丸粗麵+熱奶茶👉👉嘩嘩。。。墨魚丸好爽口彈牙,咬到有墨魚,還拉到墨魚鬚出來。。。哈哈,正貨👍🍜一般粉麵店墨魚丸都是粉團,完全吃不到墨魚囉。。更不會有彈牙口感🙂‍↕️👉👉奶茶略嫌不濃郁又不香滑👎🙂‍↕️
逛完九龍城,諗住隨意找間粉麵吃免回家煮😁,

💥牛腩粗麵+熱奶茶 >>$46
👉👉牛腩半肥瘦,軟淋有牛味,麵有咬口,清湯。
吃完沒口渴,該沒有下味精。😊

💥墨魚丸粗麵+熱奶茶
👉👉嘩嘩。。。墨魚丸好爽口彈牙,咬到有墨魚,
還拉到墨魚鬚出來。。。哈哈,正貨👍

👉👉奶茶略嫌不濃郁又不香滑👎🙂‍↕️

2024-03-30
  • 墨魚丸
2024-01-21 649 浏览
7月尾嘅星期日同爸爸媽媽喺九龍城食晚餐,諗唔到食乜。求其入咗間茶餐廳食,叫咗兩個菜同一個雞煲同魚頭煲。原來個魚頭煲係湯,魚頭已經碎晒,分開湯料上,有啲皮蛋個,湯幾好飲,魚頭係冇肉嘅。蔬菜就純叫湯上,正常水平。仲有叫咗個星洲炒米。呢間餐廳都好多人幫襯,滿座時候,會坐得好迫,亦都比較嘈°如果同朋友聚會,就唔係太適合°當係飯堂都可以°
我今日去咗一間茶餐廳,真係發現咗一款超正嘅招牌菜!我一定要同你講下佢哋嘅「焗椰香咖喱雞扒飯」,真係令人舌尖上嘅享受!首先,話到呢碗飯嘅咖喱醬,真係咁香嘅香氣令人忍唔住流口水!佢哋嘅咖喱醬係以椰漿為基底,入面加入豐富嘅香料同香料,味道濃郁而且帶有一絲絲椰香。每一口飯都可以充分沾到呢個香濃咖喱醬,完全係一個味蕾的享受!而雞扒呢,絕對係呢碗飯嘅亮點!佢哋嘅雞扒煎得金黃酥脆,外層夠脆,內裡嘅肉質卻仲保持咗嫩滑多汁。每一口咬落去,啲肉汁就會噴出嚟,真係令人欲罷不能!雞扒同咖喱醬嘅結合,味道層次分明,每一口都係一個驚喜。總括而言,呢間茶餐廳嘅「焗椰香咖喱雞扒飯」絕對係一個讓人驚喜嘅美食選擇。無論係香濃嘅咖喱醬,酥脆多汁嘅雞扒,定係豐富嘅配菜,都係一個完美嘅組合。如果你係咖喱雞扒嘅愛好者,呢間茶餐廳絕對值得一試。快啲去試佢哋嘅焗椰香咖喱雞扒飯,肯定會讓你回味無窮!

2023-08-13 932 浏览
九龍城地道的港式茶餐廳,從宋皇臺站走過來大約5分鐘。餐廳人氣高,有卡位及大圓枱,適合多人聚餐。炸子雞平常在酒樓才吃到的炸子雞,在這小菜館也有!皮炸成金黃色,聞起來好香,外皮脆,雞肉嫩又多肉!可以揀半隻或一隻。豉汁蒸鱔鱔肉肥厚美味,豆豉香,紅椒加上蔥粒,看起來引人,豆腐也充滿了豆豉香味。杏汁豬肺湯一大碗的湯內有大量豬肺,性價比高。杏仁味濃郁,豬肺又滑又清甜。

炸子雞

豉汁蒸鱔

杏汁豬肺湯
  • 脆皮炸子雞(半隻)
  • 豉汁蒸鱔
2023-08-06 673 浏览
黃花魚炸得十分通透,連骨頭也是脆脆的,可是魚肉的鮮嫩程度絲毫沒被高溫的淋油影響。外面很少吃到這樣水準的糖醋魚師傅膽量和廚藝屬實高超!!大推!香港餐廳 九龍城 大城小廚

香港餐廳 九龍城 大城小廚
2023-08-05 482 浏览
剛剛在店裡訂了-份外賣(只是-個餐)話15分鐘,足足等左45分鐘都冇影,期間-直追問不同的員工都冇回應,最後我要求退款. 我懷疑漏單,但員工完全冇歉意⋯⋯九龍城食店林立,建議去其他地方免浪費你的寶貴時間.

2023-08-05
45 分钟 (外卖自取)
每次黎食都好有水準 一樣咁好食 會特別黎九龍城幫襯佢哋 茶餐廳價錢 私房菜水準!今次推薦呢三道菜,已經食過好多次 誠意推介👍🏻🔥炸子雞基本上係必今!都係我覺得係呢度嘅招牌之一!即叫即炸!皮脆肉嫩多汁,十分香口。🔥秘製陳皮骨師傅有功架 外皮好脆 肉質又嫩口 一咬就離骨 絕對唔痴牙 有淡淡陳皮香味🔥椒鹽鮮魷呢個係期間限定咁滯😂夜啲黎都食唔到 幾乎晚市見到枱枱都叫碟椒鹽鮮魷。炸粉薄又脆 鮮魷新鮮有彈性,份量又多 大件夾抵食。

🔥炸子雞

秘製陳皮骨
椒鹽鮮魷
  • 脆皮炸子雞
2023-05-04 587 浏览
呢間嘢真係唔駛再去,無論堂食,外賣都等好耐,叫個星米,我等咗 40 分鐘,冇人理你,仲叫你唔好叫炒嘢咪快D。服務員好噪底,成人互相指罵,你問佢嘢,唔會比反應你,除非你好大聲叫佢,食物味道唔差的,但係食茶餐廳,再次都要等成個鐘D食物先到,我諗我唔會再去.
2023-05-02 474 浏览
作為九龍城街坊。五一黃金周接待旅行團無問題,但我哋三個人坐低食早餐15分鐘都唔夠。份火腿多士都未食完老細就過嚟收嘢。趕客趕到出曬面。祝老細生意興隆,給旅客哋體驗下乜嘢叫做香港服務。
路過搵食,阿姐推介我哋叫小菜,好鍾意食西檸雞,就叫嚟試吓。上枱嚇一嚇,成碟八成係雞皮(圖左),得幾舊肉仔(圖右);叫咗阿姐三次先肯過嚟(當時已經無乜客人),同佢講唔對路,佢話西檸雞係咁㗎,死撐話係肉嚟㗎,睜大眼講大話而面不改容。明白要上粉,亦唔係唔食雞皮,但唔係齋皮囉,要賺都唔好太過份,收$80至低限度要畀六成肉呀!
路過搵食,阿姐推介我哋叫小菜,好鍾意食西檸雞,就叫嚟試吓。

2023-04-18
@kan.teen 諗住食成日排曬長龍嘅 #地茂館甜品 之前 都想同朋友醫一醫我地個正餐肚 係同一條街 見到隔離有間其貌不揚嘅小菜館 諗住入去食翻一兩個小炒 估唔到有咁高質嘅水準~叫左一窩水煮魚 擺盤勁有川菜風格 大大一盤 賣相好吸引。鱸魚份量好多,又有芽菜、蓮藕片、雲耳呢啲配菜,好豐富。麻麻辣辣好過癮😋仲有大量粉絲 超入味。估唔到同岀面真係專門做酸菜魚嘅川菜餐廳 質素不相伯仲!食小菜緊係要整翻個啫啫煲,呢個蝦乾啫啫通菜煲火候好夠,上菜時個煲熱辣辣。蝦乾同蒜味都爆到好香口🔥不過食煲食落就油左啲。仲有個小炒,蒜香一口安格斯牛柳粒,肉質軟腍 雖然叫一口 但都好大舊下 唔似骰仔牛咁細粒 好大方的份量😆仲有好多炸蒜同洋蔥 蒜香味濃🧄最後飲埋杯奶茶紅豆冰🫘呢餐食得好滿足 會再幫襯👏🏻———📍大城小廚 (九龍城)九龍城福佬村道33-35號地舖#kanteen九龍城 #kanteen茶餐廳
@kan.teen

蝦乾啫啫通菜煲

蒜香一口安格斯牛柳粒

最後飲埋杯奶茶紅豆冰🫘呢餐食得好滿足 會再幫襯👏🏻
———
📍大城小廚 (九龍城)
九龍城福佬村道33-35號地舖
#kanteen九龍城 #kanteen茶餐廳