2022-03-09 166 浏览
茶餐廳往往都有驚喜‼️呢間餐廳位於九龍城九龍城一向多美食😆開通左屯馬線後去九龍城都好方便☺️今次揀左茶記食仲叫定埋炸髀3點3食🤣外賣翻屋企慢慢嘆🔸時菜牛肉炒河 $48當日時菜係小白菜🥬,牛肉份量都好多😋河粉索晒汁,散發出陣陣牛肉香氣!🔸酸菜魚米線(海鱸魚) $68呢碗酸菜米線係小辣,海鱸魚片唔腥,而且好滑,切得又薄片。湯汁小小辣,食落好滋味!米線又好彈牙,鐘意食酸菜魚唔可錯過💗🔸香脆炸雞髀配薯條 $43唔會因為外賣隻🍗炸髀好細隻,大大隻多肉,炸粉適中唔會好厚。拎到返屋企仲係脆皮,薯條粗身,配茄醬食好味!🔸公司三文治 $48下午茶必點嘅公司三文治🥪,每份都咁多配料,有午餐肉、雞蛋、芝士,食完好鬼飽🤣
茶餐廳往往都有驚喜‼️

2022-02-28
外卖自取
下午茶
2022-02-26 530 浏览
🍚 九龍城高質小菜系列❗️居家抗疫想安在家中吃大菜,這次到九龍城搵食,外賣幾款小菜回家與家人共享。🐔 鮑魚滑雞煲 $168鮑魚滑雞煲真材實料,賣相吸引。滑雞走油後以蒜子爆炒,十分惹味,蒜子粉糯,雞肉嫩滑啖啖肉,一煲內有4隻鮑魚,鮑魚入味易咬,是絕佳的下飯菜。🌶🐟 麻辣水煮魚$188水煮魚的份量十足,魚片沒有骨,香麻程度適中,內有大量配菜,包括:豆卜、枝竹、蓮藕片、木耳和紅薯粉絲。點了小辣,花椒香味四溢,辣度適中不會太強,容易入口,以辣湯拌飯,味道一流。🥬 枝竹紅燒豆腐煲 $78有魚有肉,所以點了一道美味的素菜系列,炸豆腐、枝竹、配以冬菇、鳳尾菇和甘筍以紅燒方法炮製,更有白菜仔墊底,簡單不花巧,讓人回味。🥣 店中的老火靚湯也值得一讚,用料十足之餘更沒有味精,是日的老火湯是粟米合掌瓜煲豬骨湯,老火湯煲得香濃入味,連湯渣都非常好吃。🔸小總結: 餐廳鄰近宋王臺港鐵站,步行約5分鐘即可到達。餐廳有多款精美小菜、中西式快餐、煲仔飯系列、炒粉麵飯、星馬湯粉等,款式眾多,食物即叫即製,味道及質素佳,值得推介。👅 味道:5/5💰CP值:4.8/5🕴🏻服務:5/5🔰餐廳環境:4.8/5👀回頭率:4.9/5🍽
🍚 九龍城高質小菜系列❗️

👀回頭率:4.9/5
🍽 餐廳 :大城小廚
🌐地址 :九龍城福佬村道33-35號地舖

🐮 #cowing吃在九龍城

#foodie #hkfoodie #hongkongfoodie #852food #852foodie #foodstagram #相機食先 #吃貨 #食好西 #九龍城美食 #大城小廚 #外賣美食 #鮑魚滑雞煲 #麻辣水煮魚 #枝竹紅燒豆腐煲

2022-02-24
  • 麻辣水煮魚
  • 鮑魚滑雞煲
  • 枝竹紅燒豆腐煲
2022-02-23 117 浏览
九龍城一向多美食,今日專登嚟呢間餐廳食小菜即叫即製.每道菜都熱辣辣,比酒樓更夠鑊氣。「脆皮炸子雞」知道呢度嘅雞,全部是走地雞,完全無多餘嘅肥膏,食得出唔係雪藏雞隻,肉質嫩滑.外皮炸到香脆,確係正。「欖角骨」店員推介多食客選擇嘅"欖角骨", 果然無介紹錯,酸酸甜甜,炸完唔會好Dry,味道超正「瑤柱福建炒飯」炒飯當中.最愛福建炒飯,皆因個汁融入炒飯,鮮蝦爽口,比外面連鎖酒樓更出色更好味,加入瑤柱,好味「老火例湯」足料又好味,全無味精嘅例湯唔係四圍都飲到。店員親切.係人情味濃厚嘅餐廳.見到埋單好多都係街坊熟客,中.西.潮州粉麵都有,下次都會再來
九龍城一向多美食,今日專登嚟呢間餐廳食小菜

即叫即製.每道菜都熱辣辣,比酒樓更夠鑊氣。

「脆皮炸子雞」

「欖角骨」

「瑤柱福建炒飯」

「老火例湯」

足料又好味,全無味精嘅例湯唔係四圍都飲到。

2022-02-23
  • 瑤柱福建炒飯
  • 欖角骨
  • 脆皮炸子雞
平時黎九龍城多數都係食泰國菜,今日發現左呢間中菜餐廳,味道值得一讚!🌟星馬六寶叻沙🍜叻沙好大碗,有魚腐、蝦、扎肉、炸蝦卷、豆腐、芽菜,材料豐富,米粉好掛汁,吸晒湯底既濃郁味道,好好味😋🌟酸菜魚米線🍜酸辣/麻辣湯底由老闆娘親自調配,適合廣東人口味,唔會太辣,海鱸魚片好嫰滑,而且無骨,食落啖啖肉😝🌟潮州粉麵🍜湯底清甜,河粉幼身唔易斷,牛丸係餐廳親自打成,食落爽口彈牙,牛腩用上成牛肉,好有牛肉香味,煮得軟淋😍,雲吞都係自家制,餡料有新鮮豬肉同鮮蝦,鮮甜多汁😚🌟香脆炸雞髀配沙律🍗呢個下午茶餐好抵食🥰,雞髀好大隻,炸到外皮香脆,雞肉嫰滑,沙律係我最愛既雜果沙律,酸甜可口 !👍🏻🌟蟹子碎蛋沙律香脆牛角酥配薯條🥐🍟🥚牛角酥焗到好酥脆,薯條即炸,仲係熱辣辣咖!蛋沙律蛋味濃郁,口齒留香,加左蟹子口感特別🥰🌟凍鴛鴦咖啡用上貴價既咖啡豆,飲落香濃,奶茶用發酵過既茶葉,坊間小有,所以比出面少苦澀味,真係超正😋🌟紅豆冰紅豆煮到軟淋,甜度適中,味道咖錯😜

🌟星馬六寶叻沙🍜

🌟酸菜魚米線🍜

🌟潮州粉麵🍜

🌟香脆炸雞髀配沙律🍗

🌟蟹子碎蛋沙律香脆牛角酥配薯條🥐🍟🥚

🌟凍鴛鴦

🌟紅豆冰
紅豆煮到軟淋,甜度適中,味道咖錯😜
2022-01-29 120 浏览
1437 落order 1503 去到問有未,已經唔好禮貌話有會叫你啦。 之後一直等到1530都未有,有其他食客到門口個位坐低左一陣已經上菜。 追問係唔係(留)單就發爛渣, 我話人地坐低左一陣就黎左野食la ,都係乾炒牛河,佢就話唔同部門出我地比d 靚d 既你 唔好嘈 我都幫你跟緊la 重想點... 跟一跟後第二個答佢依家煮緊... 結果8分鐘後收到食物。 其實留單唔緊要跟番就ok 講句唔好意思 好多人都會接受, 做留野重要罵人 依間野真係一絕。 已後都唔會幫襯。
2022-01-29
60 分钟 (外卖自取)
2022-01-27 121 浏览
今餐幫親香港最親民既茶餐廳😂酸菜魚米線:據說係老闆娘親自調配既湯底,我叫左少辣但都係好辣🙈所以淨係食到辣同酸菜味,仲有少少八角味。魚片出自海鱸魚,冇骨,偏薄,但幾滑,因為太辣食唔到魚既鮮味🙈除左平日有既酸菜、芽菜,尼間仲有滑溜溜既豆腐星馬六寶喇沙:尼個終於係我食到既微辣,喇沙味幾香,幾惹味,有沙茶味既feel。如果有多兩塊檸檬葉比多少少清新就更好✨份量大到連男友都食唔哂😆韭菜餃子:餃子係餐廳人手包既,餃子皮煙煙韌韌,裡面包住韭菜同新鮮豬肉,係最快清哂既一碟🧡煙肉蔥花滑蛋潛艇:煙肉好香,其實冇咩特別香滑奶茶:茶味重,夠滑,冇咩苦澀味,香港茶記黎講,尼間既奶茶算唔錯
今餐幫親香港最親民既茶餐廳😂

煙肉蔥花滑蛋潛艇:煙肉好香,其實冇咩特別

2022-01-25 416 浏览
閨蜜搬咗去九龍城,一班朋友一齊去佢屋企house warming 👯‍♀️👯👯‍♀️傾吓傾吓就到下午茶時間,閨蜜話帶我去附近一間高質素但係好抵食,價錢又平嘅茶餐廳食下午茶😍嗰度啲廚師全部喺酒樓酒店做過,食物質素好高,包我哋話好食喎😚呢間「大城小廚」好大間,好乾淨好多卡位坐得好舒服。我哋成班朋友就坐一張大圓枱,方便一路食一路講😆我哋叫咗兩個好抵食嘅下午茶餐、兩個炒粉麵飯、仲有一碗淨雲吞牛丸,眨吓眼就清晒,係咪好大食呢😂🌟洋蔥豬扒包 $36~ 呢個包超級好食😋以前去親澳門都一定會食豬扒包,但豬扒通常都煎得太乾身,但係佢哋呢個豬扒包好特別,裡面夾咗好多煎香左嘅洋蔥🧅仲配埋好好味嘅洋蔥汁,豬扒煎得好香一啲都唔乾身仲充滿肉汁。個包仲喺用靚麵粉造成,包面烘得好脆,但係包裡面又好鬆軟,配埋洋蔥同豬扒口感一流應該係我食過最好食嘅豬扒包👍🏻🌟凍檸茶 (跟餐免費)呢杯凍檸茶飲落一啲苦澀味都冇、非常清新。原來呢度嘅奶茶、凍檸茶都係用發酵過嘅茶葉,坊間少有, 所以比起其他餐廳就好飲好多❤️🌟餐肉煎蛋鮮油菠蘿包 $34~ 呢個包又係餐廳既王牌食物,餐肉煎得好香、煎蛋就好滑、菠蘿包既酥皮好香脆,包又好鬆軟,仲配埋一片牛

🌟洋蔥豬扒包 $36

🌟凍檸茶 (跟餐免費)

🌟餐肉煎蛋鮮油菠蘿包 $34
~ 呢個包又係餐廳既王牌食物,餐肉煎得好香、煎蛋就好滑、菠蘿包既酥皮好香脆,包又好鬆軟,仲配埋一片牛油🧈。食嘅時候先將牛油夾喺熱辣辣的菠蘿包裏面,牛油會立即溶化,好食到難以形容🤤

🌟熱奶茶(跟餐免費)
~熱奶茶嘅茶同奶嘅比例好適中,同樣係用咗發酵嘅茶葉,所以奶茶特別好飲

🌟日式海鮮炒烏冬$60
~ 烏冬一上枱就聞到好夠鑊氣,原來所有炒粉麵飯由酒樓大廚親自煮,所以非常有鑊氣。烏冬分量十足就算係下午茶餐價錢平,但係份量亦都唔會減少,配料有蟹柳、鮮蝦、魷魚…….

🌟鴛鴦炒飯$98
~ 好少茶餐廳會有鴛鴦炒飯,呢度嘅鴛鴦炒飯賣相非常靚😍拍得住酒樓質素👍🏻但價錢當然平好多啦!鴛鴦炒飯同樣好足料,有雞肉、又有鮮蝦、仲有炒底,食完大滿足😌

🌟淨雲吞拼牛丸 $35
~ 閨蜜話呢度嘅雲吞同埋牛筋丸好出色,一定要食。雲吞皮薄,鮮蝦又大隻又彈牙,牛丸好香牛味,原來全部係手打,食完仲一啲都唔搶喉,無加味精,唔會口渴😚

食到成枱野,都係二百幾蚊,成班朋友飽到不得了🤣 食物質素高,但價錢非常抵,老闆娘又好健談好親切,侍應好有禮貌,抵讚👍🏻
而家搭港鐵去宋王臺站好方便,下次都一定要同班朋友再嚟幫襯❤️支持一下小店😉

📍大城小廚 (九龍城)
淨雲吞拼牛丸
凍檸茶熱奶茶
淨雲吞拼牛丸
凍檸茶熱奶茶
星期日小編係九龍城行左好耐, 最後俾呢間茶餐廳既香味及餐牌吸引左, 就入左去, 老闆娘仲好好客, 見我地係新客, 過黎同我地介紹食物😄呢間餐廳非常惹味足料, 食物種類都好多, 推介俾大家:1. 瑤柱福建炒飯 ($74)呢個福建炒飯非常足料加大碟, 媲美係大酒樓食既感覺問落先知原來個廚師以前係酒樓大廚, 唔怪得咁有鑊氣份量多到我地出力勁食, 但都食唔晒😝😝2. 牛丸牛腩河粉 ($48)小編見呢到都出名潮汕粉麵, 所以叫左碗河粉試下呢到既牛丸好多汁, 原來係佢地親手打, 好有牛肉香味牛腩都肥瘦適中, 呢個價錢食到咁既質素抵呀😝😝3. 餐肉煎蛋鮮油菠蘿包 ($34)平時菠蘿油食得多, 但餐肉煎蛋鮮油菠蘿包真係第一次試~~睇圖都FEEL到個包都真係幾大個下😂😂加埋牛油超厚, 留意到個包底同平時餐廳唔同, 佢再厚D但又唔會好硬值得一試🥰4. 凍奶茶及凍檸茶 (跟餐加3蚊)聽老闆娘講佢地用捷榮既茶葉, 真係飲得出茶香再勁D呢3蚊加得好抵呀, 成杯好快飲晒😘😘味道: 4.5/5環境: 3.5/5 (茶餐廳黎講好大, 枱與枱之間距離都大約有1.5米)服務: 5/5 (老闆娘真係好NICE😆)性價比:

呢間餐廳非常惹味足料, 食物種類都好多, 推介俾大家:
1. 瑤柱福建炒飯 ($74)
呢個福建炒飯非常足料加大碟, 媲美係大酒樓食既感覺
問落先知原來個廚師以前係酒樓大廚, 唔怪得咁有鑊氣
份量多到我地出力勁食, 但都食唔晒😝😝

2. 牛丸牛腩河粉 ($48)
小編見呢到都出名潮汕粉麵, 所以叫左碗河粉試下
呢到既牛丸好多汁, 原來係佢地親手打, 好有牛肉香味
牛腩都肥瘦適中, 呢個價錢食到咁既質素抵呀😝😝

3. 餐肉煎蛋鮮油菠蘿包 ($34)
平時菠蘿油食得多, 但餐肉煎蛋鮮油菠蘿包真係第一次試~~
睇圖都FEEL到個包都真係幾大個下😂😂
值得一試🥰

4. 凍奶茶及凍檸茶 (跟餐加3蚊)
聽老闆娘講佢地用捷榮既茶葉, 真係飲得出茶香再勁D
呢3蚊加得好抵呀, 成杯好快飲晒😘😘

味道: 4.5/5
服務: 5/5 (老闆娘真係好NICE😆)
性價比: 4/5
  • 瑤柱福建炒飯
  • 鮮油菠蘿油
2022-01-06 141 浏览
屯馬開通真的很興奮?💜Bookmark定呢間九龍城正野,等週末或者遲啲開翻堂食嗰時去試啦🌺呢間茶餐廳/廣東菜坐得幾舒服,野食都好好味🤭聽聞呢度嘅大廚好有水準,做過大酒樓同酒店。材料好正,佢地話雞同魚都係無激素,即叫即整🥰沙窩雲吞雞煲 $138呢個真係好夠份量,又香噴噴😍雞湯嘅精華入哂啲娃娃菜度。啲雞好入味,咸香又肉嫩。雲吞嘅蝦肉好爽口,皮都好滑😝西蘭花炒龍躉球 $168龍躉淡淡肉無骨,好方便又唔腥。火喉十足💜配菜都唔少,口感味道同色彩都好balance🤓椒絲腐乳炒通菜 $65調味都均勻咁索到每一條菜上面,好夠鑊氣,正🌺餸飯都唔錯架。凍奶茶、凍蜂蜜柚子茶🍋都幾大杯,正常以上水準🥰

沙窩雲吞雞煲 $138

西蘭花炒龍躉球 $168

椒絲腐乳炒通菜 $65
調味都均勻咁索到每一條菜上面,好夠鑊氣,正🌺餸飯都唔錯架。

凍奶茶、凍蜂蜜柚子茶🍋
都幾大杯,正常以上水準🥰
2021-12-28 98 浏览
無諗過會私底下將個熱鮮奶轉做紅豆冰,企左係門口15分鐘都無人通知拎到翻去老人家都飲唔到,浪費曬河粉叫全走就全部都無走嘢食質素ok,不過不失不過食左幾次,一係有頭髮,一係等成半個鐘都無得食應該無下次啦☹️
拎到翻去老人家都飲唔到,浪費曬
河粉叫全走就全部都無走
嘢食質素ok,不過不失
不過食左幾次,一係有頭髮,一係等成半個鐘都無得食
應該無下次啦☹️
外卖自取
2021-12-09 112 浏览
-大城小廚又繼續係九龍城explore 系列加埋而家番工都係附近 係度食埋晚飯番屋企都變得好方便~🐣黃酒煮雞 ($198/半隻)呢度用既係頂級文昌走地雞 無激素 所以食起上黎都係皮薄肉嫩滑 雞味好香濃加上用黃酒去煮 可以幫助行氣活血 特別暖胃☺️🐟蒜蓉果皮蒸龍躉頭($158)想講呢個即使只係魚頭 但都大大份又啖啖肉 有滿滿既蒜蓉同果皮 真係好香 好提鮮 重點係魚頭下面竟然有粉絲啲粉絲索晒蒜茸汁 冇得輸✨轉成套餐- 包括飯同老火靚湯(+$10)可惜呢日8:30pm 果陣就賣晒啲湯 聽講係無味精的整體黎講 份量大大份又足料 都幾抵食即使係閒日夜晚都生意不俗 你會想回頭的一家✨-📍大城小廚九龍城福佬村道33-35號地舖
大城小廚

又繼續係九龍城explore 系列
加埋而家番工都係附近 係度食埋晚飯番屋企都變得好方便~

🐣黃酒煮雞 ($198/半隻)
呢度用既係頂級文昌走地雞
無激素 所以食起上黎都係皮薄肉嫩滑 雞味好香濃
加上用黃酒去煮 可以幫助行氣活血 特別暖胃☺️

🐟蒜蓉果皮蒸龍躉頭($158)
想講呢個即使只係魚頭 但都大大份
又啖啖肉 有滿滿既蒜蓉同果皮
真係好香 好提鮮 重點係魚頭下面竟然有粉絲
啲粉絲索晒蒜茸汁 冇得輸✨

轉成套餐- 包括飯同老火靚湯(+$10)
可惜呢日8:30pm 果陣就賣晒啲湯 聽講係無味精的

整體黎講 份量大大份又足料 都幾抵食
即使係閒日夜晚都生意不俗 你會想回頭的一家✨

📍大城小廚
2021-12-02
  • 黃酒煮雞
  • 蒜蓉果皮蒸龍躉頭
2021-12-09 108 浏览
———📍九龍城👻👻今次又去左九龍城覓食 因為呢度實在太多想試嘅餐廳🍴😻😻 今次去左食大排檔小炒 🌊 #大城小廚 @大城小廚 本身想去食串燒 但好多人排隊見呢間都好多野岩食 就轉左軚🤣🤣 但最後都等左半個鐘先入座 都好多街坊黎食飯👩‍👩‍👧👨‍👨‍👧👨‍👩‍👦‍👦👩‍👩‍👦‍👦今次同👶🏻👶🏻叫左幾個小菜 有幾道都幾想推薦比大家🤩✨——————❏ 檸檬🍋蒸烏頭 $90🐟一黎到比個size嚇親😂😂勁大碟 有幾片檸檬鋪咗喺上面 魚骨算大條 所以啱晒我呢啲唔識食魚嘅人食💁🏻‍♂️ 識落個感覺有啲似泰式明爐蒸烏頭🤩🤣 👶🏻👶🏻同我一致覺得唔錯❏ 大城小炒皇 $108份量好大🥬🥦 有好多唔同嘅材料炒埋一齊 有魷魚🦑腰果 菜𦡮 韭菜等等 味道好惹味 我哋兩個食唔停口 😂最尾成塊清晒❏ 麻辣雞煲 (半隻)$128🙆🏻見天氣涼涼地🍂🍃就叫咗個雞煲嚟食 暖下身 辣到應該係譚仔嘅五少辣 所以我哋兩個都食得到 雖然得半隻雞但係食極都仲有 一路食個底都仲熱緊👻🤩✨❏ 蒜香椒鹽海蝦 $128🦐勁大隻 可以唔使搣殼就食得 因為出邊炸到好脆口 好彈牙 都有8-9隻👍🏻——————大城小廚 (九龍城)九龍城福佬村道33-3
———

❏ 大城小炒皇 $108

❏ 麻辣雞煲 (半隻)$128

❏ 蒜香椒鹽海蝦 $128

——————
大城小廚 (九龍城)

#winfat#winfat九龍城#winfat九龍
2021-12-08 99 浏览
🌟🌟《大城小廚餐廳》今日小編同呀大人走進「泰」之基地😎-九龍城買桂花🌸小丸子的原材料🤍。但近來實在食得太多泰菜了,所以都要搜尋吓其他好嘢食😝!上網見到一間好多人推介食羊腩🐏煲小菜菜館🌟,話佢嘅大廚喺大酒樓同酒店任職多年✨,對嘢食出品相當執著,而且選材用料上承,出名價錢平而份量多🤩!好啦!網評咁勁😂,唔係唔食啩!入到去坐定定🪑,打開Menu📒,佢嘅晚飯小菜款式真係好多🤯😱,招牌黃酒煮雞🐥、砂鍋魚頭煲🐟、黃金脆大蝦🦐球、黑草羊腩🐏煲、梅菜扣肉🐷、椒鹽鮮魷🦑、腰果椒鹽肉排🐽、陳皮骨、欖角骨、麻辣雞煲🐣、麻辣水煮魚🐟、酸菜魚🐠等!嘩!點揀好丫😂🤣🤣!🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🤎 古法羊腩煲/細煲 HK$218 🐏🐏▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️連爐帶鍋上枱🤎,BuluBulu咁滾動🔥,湯底超香😙!呷一啖味道甘香鮮甜!讚嘆詢問之下,發現原來店家的師傅有自己一條獨有秘方去淆湯底的🤓。老闆娘🧒🏻建議先滾5分鐘才進食。羊腩份量很多很大份😍!就是其他配料如馬蹄枝竹等也絕對不少😋!佢哋用嘅係正宗山東黑草羊,所以羊腩夠皮薄,特別多汁💦特別有肉香但唔羶!師傅也炆得好鬆軟同入曬味😙!肉質鮮嫩,和湯底交互彼此精華,味
🌟🌟

《大城小廚餐廳》

🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮

🤎 古法羊腩煲/細煲 HK$218 🐏🐏
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
師傅也炆得好鬆軟同入曬味😙!肉質鮮嫩,和湯底交互彼此精華,味道一流😋!

🤎 酸菜魚 /細鍋 HK$188 🐟🐟
▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️▫️
呢間餐廳🍴嘅酸菜魚🐟用嘅係珠海半鹹淡水養嘅鱸魚🌗!而不是一般街市買嘅淡水魚😎,所以厚切得嚟夠曬鮮甜夠曬滑溜!而且大大塊。
小編Order咗少辣😋,但個湯底比預期中夠味和出味🥰!老闆娘告訴小編酸菜魚個醬都係佢自己調校的😆!所以可以教到最到味為止!
酸菜魚的配料也不能小虧,冬菇、冬粉、木耳、蓮藕、芫荽、大豆芽、蘑菇、酸菜、薑,還有特登訂回來的皺皮辣椒乾!配料多多樣樣夾味!

🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮🎈🏮

後記:小編甫坐定,店小二已經好窩心的送上兩碗好香熱騰騰嘅合掌瓜湯😋,料足味濃👍🏻!
好喜歡佢哋自家調嘅醬料,味道到位,又不會死辣死咸👍🏻,真正香港人嘅口味!

……………………..ShopInfo……………………..
🧧 大城小廚
📍 九龍城福佬村道33-35號
☎️ 2885 2223
…………………………………………………………..
2021-12-05 86 浏览
天氣開始轉涼,係時候食下羊腩煲驅寒暖胃☺️隱藏於九龍城嘅大城小廚😌呢間茶記裝潢雖然平平無奇,但係每晚都坐滿人🤍事關佢地嘅廚師有多年酒樓嘅工作經驗,所以味道絕對唔會差🤙🏽📌羊腩煲 $218羊腩煲以砂鍋盛載,熱騰騰端上桌,即場用爐加熱。煲內配料都枝竹、馬蹄、冬菇等。羊肉肥美厚肉,肉質軟腍,不會過羶;骨位亦沾滿惹味湯汁,味美豐腴。隨餐配有生菜,可即灼來吃,吸盡羊腩煲的醬汁精華,口感豐富真係好正😍📌彩虹咕嚕肉 $88呢間咕嚕肉真係招牌菜嚟😋酸酸甜甜絕不油膩,再加上少少黑椒,食落幾開胃。外皮脆而肉無骨頭,可以稱得上啖啖肉😆記得要趁熱食啊
天氣開始轉涼,係時候食下羊腩煲驅寒暖胃☺️

📌羊腩煲 $218

📌彩虹咕嚕肉 $88
2021-12-05 103 浏览
今日同個女去睇醫生,但要等到4點先有得睇,又肚餓所以就行左去19龍城食野。我老公搵左陣見到呢間大城小廚好鬼多人,心諗應該實冇死啦,多人1定好食,點知呢個就係中伏既開始!!!!!首先門口個收銀叫我地入去,話入面有位,咁我地就聽佢講入去,點知入面係冇位既,我地就3個戇居居咁企係到等,仲要有2張枱啲人走哂,但完全冇人梨執枱,我地果陣都有叫唔該幫手執下枱,完全冇人理!!!!!好不容易有位坐,叫野食我地叫左一個常餐(五香肉丁公仔麵+火腿奄列+多士)評價係普通,味道不過不失。然後係1個魚蛋河同紫菜雲吞米線,我人生係未食過1碗冇味既米線,梨到既時候我落左大量既辣椒油,然後都係冇味,最後我冇辦法,落左3包鹽落去,先夠味,但係都係極。難。食!!!!!!!!!我老公食埋個河粉,同我講,1個字,好難食!!!!!大家下次識路,唔好見好似好多人就過去食,其實真係直升機梨,伏伏伏伏伏伏伏啊。。。。。。。。。
今日同個女去睇醫生,
但要等到4點先有得睇,又肚餓所以就行左去19龍城食野。
我老公搵左陣見到呢間大城小廚好鬼多人,
心諗應該實冇死啦,多人1定好食,
點知呢個就係中伏既開始!!!!!

首先門口個收銀叫我地入去,話入面有位,
咁我地就聽佢講入去,
點知入面係冇位既,
我地就3個戇居居咁企係到等,
仲要有2張枱啲人走哂,
但完全冇人梨執枱,
我地果陣都有叫唔該幫手執下枱,
完全冇人理!!!!!

好不容易有位坐,叫野食
我地叫左一個常餐(五香肉丁公仔麵+火腿奄列+多士)
評價係普通,味道不過不失。

然後係1個魚蛋河同紫菜雲吞米線,
我人生係未食過1碗冇味既米線,
梨到既時候我落左大量既辣椒油,
然後都係冇味,最後我冇辦法,
落左3包鹽落去,
先夠味,
但係都係極。難。食!!!!!!!!!

我老公食埋個河粉,
同我講,
1個字,好難食!!!!!

大家下次識路,
唔好見好似好多人就過去食,
其實真係直升機梨,
伏伏伏伏伏伏伏啊。。。。。。。。。
2021-12-05