2021-07-13 435 浏览
大壹冰室雖然叫冰室,但其實佢走西餐廳路線,價錢比一般茶記貴,而且仲要加一,不過食物質素同份量都相對令人滿意。晚餐 menu 選擇好多,我好鍾意羅勒嘅味道,所以揀咗蝦兵蟹將羅勒醬闊條麵,知道餐湯係白湯後,就再加十蚊轉酥皮湯,因為我覺得酥皮一定係配白湯先最好味。另外想讚下個餐飽,係蒜蓉飽,牛油同蒜蓉味都突出👍。主菜比想像中大份好多,而且配料都唔少,蝦兵有成五隻,蟹將係一個蟹蓋,上面釀滿入面有蟹肉嘅蝦膠,又鮮味又彈牙。意粉又係勁多,軟硬度剛好,醬汁好 creamy,食得出好香濃嘅奶油味,反而羅勒味唔算突出,算係美中不足之處。

2021-05-25 544 浏览
Super salty. Seems to have tons of soy bean sauce and salt in them. The fish was eatable, but the rice-shape noodles were just too salty to taste. The scallops in the fettuccine are small, only 1/4 of the normal size. The fettuccine were too sticky.

2021-05-25
-{黃店💛沙田港式西餐之選☺️}呢間幾年前已經成日去食下午茶 返工喺附近就試吓午餐😛🤤龍蝦汁海鮮焗飯🤤 ($53)有蝦粒 蜆肉 魷魚 每一啖都係海鮮🙊魷魚特別多🤣仲有拉絲😆飯底可以炒香少少 不過真係好大碟😙👖褲評: 6.8/10總括而言性價比真係好高😋50幾蚊包埋湯蒜蓉包 加熱飲 但個人會鐘意西西里蛋包飯多啲!性價比: 8.8/10服務: 8/10環境: 8/10🚩大壹冰室🚩地址: 沙田沙田圍9-11號田園閣地下C號舖 #fuudjai #fuudjai黃店 #fuudjai港式 #fuudjai沙田
{黃店💛沙田港式西餐之選☺️}
呢間幾年前已經成日去食下午茶 返工喺附近就試吓午餐😛

🤤龍蝦汁海鮮焗飯🤤 ($53)

👖褲評: 6.8/10

性價比: 8.8/10
服務: 8/10
環境: 8/10

🚩大壹冰室🚩
地址: 沙田沙田圍9-11號田園閣地下C號舖

2021-03-23 736 浏览
🍳性價平極高的海鮮蛋包飯✌️️份量很多 餡料都好豐富 唔hea🤣$55 價錢包括了餐湯 蒜蓉包 還有熱飲午餐這樣的價錢 是多麼吸引😍 -
🍳
性價平極高的海鮮蛋包飯✌️️
份量很多 餡料都好豐富 唔hea🤣
$55 價錢包括了餐湯 蒜蓉包 還有熱飲
午餐這樣的價錢 是多麼吸引😍
2020-12-13 1314 浏览
之前一直只嚟過吃午餐,覺得價錢相宜而且味道唔錯最近睇openrice 食評,發現都幾多人嚟晚餐而且評語正面,所以在晚市暫停前一晚專登嚟會一會佢地嘅威靈頓牛肉 同埋羊扒威靈頓牛肉份量大概係手掌大小,酥皮只係蓋在牛肉上,不是包住,酥皮內只有磨菇汁,味道ok但唔覺有菇,牛肉幾乎全熟不過唔韌,配菜薯條就熱辣辣又脆價錢好似係$120 羊扒可揀6成或8成熟,肉質嫩滑,配菜的薯條都係好出色 價錢$130總括嚟講,屋企附近食肆算味道ok, 但價錢就略貴。
之前一直只嚟過吃午餐,覺得價錢相宜而且味道唔錯

價錢好似係$120

羊扒可揀6成或8成熟,肉質嫩滑,配菜的薯條都係好出色
價錢$130

總括嚟講,屋企附近食肆算味道ok, 但價錢就略貴。

當晚想吃西餐,OpenRice揾到附近有呢間港式西餐廳,就試試佢啦!話就話係「冰室」,原來不是茶記,餐牌全都是西式食物。先黎一紅一白,白湯特別提下,因為係少見嘅黑松露忌廉湯,白湯本身都係普通開粉嗰啲,但加左黑松露之後即刻好味好多,味道層次即時提升! 紅湯就普通冇乜特別,正常野。另外仲有個蒜蓉包,唔錯,幾香口。美國精選肉眼扒($110):因為我叫左七成熟,食落會有啲韌,肉就普普通通啦,呢個價錢都係嗰啲貨色,佢個汁就幾好味。波浪薯條夠脆,落左啲seasoning好正! 拌碟有1/4條粟米都好正!白汁忌廉焗三文魚粒($79): 焗飯是炒蛋底,飯偏濕潤,三文魚ok,我鐘意佢啲三文魚有啲生生地有啲就全熟,整味道ok的,唔錯。想讚下店舖的裝修及擺設好特別,牆上掛滿各式各樣懷舊收藏品,睇得出裝飾上好俾心機👍🏻喺呢個地區來講,此餐廳算係好好食!晚餐價錢可接受,當然午餐來吃會更經濟。想吃西餐的話,可以一試💛。我自己都會再encore 😊👍🏻

話就話係「冰室」,原來不是茶記,餐牌全都是西式食物。

另外仲有個蒜蓉包,唔錯,幾香口。

美國精選肉眼扒($110):

美國精選肉眼扒(洋蔥燒汁)

白汁忌廉焗三文魚粒($79):

忌廉白汁焗三文魚粒(飯/意粉)

想吃西餐的話,可以一試💛。我自己都會再encore 😊👍🏻

2020-12-09
美國精選肉眼扒(洋蔥燒汁)
2020-11-22 635 浏览
做得飯堂必然係品質有保證😍櫻花蝦🌸炒飯,炒飯乾身、軟硬度適中,有少少帶子、蟹籽點綴,唔使太多材料,已經好好味😋豬頸肉烏冬已經食左N次,仲未嫌...證明真係好食,小朋友每次隔一段時間就要嚟食卡邦尼意粉🍝⋯⋯唔夠熱,有少少🤏瑕疵不過都唔係差,以茶餐廳價錢,有大餐廳水準,正確嚟講,好過好多餐廳🍴凍檸檬茶,另+$3午餐仲有紅、白餐湯+蒜茸包講真價錢平、水準高,無加一,認真-抵!小插曲:等位期間,見侍應奉餐去隔離鋪,服務一流,仲要夠晒環保♻️唔使用咁多塑膠盒,餐具🍴抵讚😍😍😍
做得飯堂必然係品質有保證😍

櫻花蝦炒飯

豬頸肉烏冬已經食左N次,仲未嫌...
證明真係好食,小朋友每次隔一段時間就要嚟食
豬頸肉烏冬

卡邦尼意粉🍝⋯⋯唔夠熱,有少少🤏瑕疵
卡邦尼意粉

凍檸檬茶,另+$3
檸檬茶

午餐仲有紅、白餐湯+蒜茸包
講真價錢平、水準高,無加一,認真-抵!

唔使用咁多塑膠盒,餐具🍴
抵讚😍😍😍
2020-11-21
櫻花蝦炒飯
豬頸肉烏冬
卡邦尼意粉
2020-11-15 457 浏览
💛💛💛💛💛💛💛💛🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡本身去沙田圍食時代冰室,但未到七點已經排緊隊了,見到呢間又係叫冰室,於是行去試吓。******************************威靈頓牛扒配薯菜酥皮好脆,入面有包住菇、醬汁同牛扒,牛扒好軟熟同煮得啱啱好,不會過熟,但size偏小。******************************龍蝦汁海鮮焗飯醬汁好香,海鮮算多,但食食吓咬到有骨。🤭🤭******************************餐茶熱奶茶無咩特別,但凍朱叫咗少甜都仍然好甜。******************************整體ok,環境都唔錯,價錢相宜。
💛💛💛💛💛💛💛💛🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡🧡
威靈頓牛扒配薯菜
龍蝦汁海鮮焗飯
醬汁好香,海鮮算多,但食食吓咬到有骨。🤭🤭
餐茶
熱奶茶無咩特別,但凍朱叫咗少甜都仍然好甜。
整體ok,環境都唔錯,價錢相宜。
2020-11-14
2020-11-09 362 浏览
河畔花園附近不嬲都好多嘢食,今次試咗呢間其實係西餐廳💛🤪,雖然佢個名叫冰室,但係入邊啲嘢完全唔係平時茶餐廳見到嗰啲。如果冰室價錢來講確實有啲貴,但你當佢西餐廳咁食又唔係好過分嘅,個裝修都算唔錯,係可以慢慢傾偈同朋友食嘢嘅好地方晚飯時間成個餐牌都係套餐,價錢$70到百幾蚊都有,全部包餐湯、餐包同餐茶。冰室啲餐茶仲有其他特飲選擇,例如黑牛我個人好推薦蘑菇湯,佢個湯加咗黑松露,飲落真係好香以分量來講呢個都算多,啲肥牛多到唔知點形容雖然個樣同我喺Pepper Lunch食都係差唔多,但勝在大兜啲,又有啲伴菜同餐湯餐包同餐飲。侍應上枱之後會幫你淋汁,識落唔會好乾,啲配菜上邊白色係芝士個三文魚扒望落去冇餐牌咁大舊,但都算不過不失
河畔花園附近不嬲都好多嘢食,
今次試咗呢間其實係西餐廳💛🤪,
雖然佢個名叫冰室,但係入邊啲嘢完全唔係平時茶餐廳見到嗰啲。

冰室啲餐茶仲有其他特飲選擇,例如黑牛
我個人好推薦蘑菇湯,佢個湯加咗黑松露,飲落真係好香
蘑菇湯

以分量來講呢個都算多,啲肥牛多到唔知點形容
板石燒黑椒紐西蘭殼飼肥牛珍珠飯

個三文魚扒望落去冇餐牌咁大舊,但都算不過不失

2020-11-07
蘑菇湯
板石燒黑椒紐西蘭殼飼肥牛珍珠飯
2020-09-30 332 浏览
豬軟骨烏冬(配豬骨湯)$52食極都唔厭,真係次次都食,唔悶咩?小朋友:我就係喜歡呢個味道。無法理解都相信好食,其實餐廳仲有其他好食;下次試吓啦⋯⋯下次先講🙈黑椒豬扒炒意粉$49,豬扒超多有點乾、硬;呢個價錢真係無投訴😅最喜歡每次上枱都熱辣辣,黑椒味唔算太辣,洋蔥香口惹味😋餐湯有蘿宋湯、粟米湯,紅湯較咸,白湯較稀;另有一年蒜茸包,食完超飽😚😚檸檬茶大大杯🥰餐廳格局,有卡位;座位舒適,唔收加一更抵👍🏻
豬軟骨烏冬(配豬骨湯)$52
食極都唔厭,真係次次都食,唔悶咩?
小朋友:我就係喜歡呢個味道。

豬軟骨湯烏冬

黑椒豬扒炒意粉$49,豬扒超多有點乾、硬;
呢個價錢真係無投訴😅
最喜歡每次上枱都熱辣辣,黑椒味唔算太辣,洋蔥香口惹味😋
黑椒豬扒炒意粉

檸檬茶大大杯🥰
餐廳格局,有卡位;座位舒適,唔收加一更抵👍🏻

2020-09-30
2020-09-29 271 浏览
以往疫情緊要時,只有買外賣回家吃沒有寫食評,今次有得來堂食所以在這裡寫食評。這裡的服务和以往一樣冇乜特别白汁粟米忌簾湯,味道還可以不過不失。龍珠的三文魚混鹅肝醬球法包,我就覺得有点水準只可惜法包燶了,扣了点分。最近沒有影相的美國熱狗包味道與質數不錯,所以刻意在這裡提一提。在這裡食下午餐不要求高的話算經濟。

這裡的服务和以往一樣冇乜特别

白汁粟米忌簾湯,味道還可以不過不失。

在這裡食下午餐不要求高的話算經濟。
2020-09-15
2020-09-26 237 浏览
尋晚去左沙田圍嘅大壹冰室食飯,疫情下,兩個人都可以坐得比較寬鬆,冰室亦幾有懷舊特色。叫左一份法式燒羊架配野菌汁 $90 同一份威靈頓牛柳配野菌汁 $95 ,兩份都係配薯條同忌廉湯。忌廉湯比較淡同稀,蒜蓉包嘅蒜蓉亦都一舊舊。羊架有兩舊,味道唔錯,冇羶味,肉質嫩滑。薯條比較有驚喜,十分鬆脆。而令一份威靈頓牛柳比較失望,雖然一百蚊都冇乜期望,但等左二十分鐘,肉質頗鞋,酥皮亦好林,不過薯條的確唔錯。總括而言,佢食物嘅質素有待改善。

忌廉湯比較淡同稀,蒜蓉包嘅蒜蓉亦都一舊舊。

總括而言,佢食物嘅質素有待改善。
忌廉湯 + 蒜蓉包
法式燒羊架配野菌汁
威靈頓牛柳配野菌汁
威靈頓牛柳配野菌汁
法式燒羊架配野菌汁
食咗大壹冰室好多次,第一次食佢個下午茶。因為見到我最愛嘅鹹蛋黃,仲要配芝士同埋多士呢個咁新穎嘅配搭,忍唔住要試一試🙈都有名你叫「邪惡芝士鹹蛋黃焗多士」真的好邪惡,但明知肥死都要食係咩原因?因為真係超正!先講個多士,烤得剛剛好唔會太燶,入口相當脆口,而且厚度適中,每入口都會有脆脆的聲音,好正!多士面舖滿咗濃濃的鹹蛋黃醬,絕不孤寒。鹹蛋黃嘅fatty味好濃厚,有少少油令到個蛋黃入口好smooth唔會太結太實,鹹度都啱啱好。再上面配一塊芝士,老實講塊片裝芝士有少少失望,好似好hea咁掉塊卡夫落去,令到整個賣相失晒分,不過因為芝士本身都有啲鹹味,食落個味道又同鹹蛋黃醬好夾喎!多士、芝士同鹹蛋黃本來係風馬牛不相及的配搭,竟然係咁好食!我俾90分!!

2020-07-11 489 浏览
因為經過附近,見到出面有頗多人排隊,於是就決定排埋一份。店舖裝潢以懷舊做主題,所以採用原木暗色為主調。雖然係冰室,但下午茶以西式同日式為主,並唔似一般茶餐廳下午茶。叫咗煙三文魚蜆肉天使麵,三文魚份量正常,白汁煮得濃郁,不過可惜蜆肉分比較少,但係天使麵都算份量充足。40幾蚊一個下午茶來講算相當飽肚,相等於午餐嘅份量。希望下次可以試吓佢嘅晚餐!
因為經過附近,見到出面有頗多人排隊,於是就決定排埋一份。

希望下次可以試吓佢嘅晚餐!
2020-06-24 314 浏览
今日放假,去咗河伴花園搵姐姐一齊食lunch😛黎到佢既地頭,當然叫佢帶我去搵食啦,最後佢推薦去食大壹冰室,咁一於就去試吓啦☺️第一次黎食大壹冰室,冇諗過lunch set都有咁多選擇,有選擇困難症嘅我,揀咗15分鐘,最後終於決定左叫蟹棒櫻花蝦天使麵。lunch set包一個餐湯、一杯餐飲同一塊蒜蓉包,咁多野食加埋都係49蚊炸,真係平到爆,重點係食物都唔錯,性價比極高😍餐湯有紅/白二款,我就揀咗紅湯,冇諗過有咁多料😂睇圖都見到,啲櫻花蝦勁足料,鋪到成個麵都係😝蟹棒都好好食!整體黎講真係唔錯😇
今日放假,去咗河伴花園搵姐姐一齊食lunch😛
餐湯有紅/白二款,我就揀咗紅湯,冇諗過有咁多料😂

睇圖都見到,啲櫻花蝦勁足料,鋪到成個麵都係😝蟹棒都好好食!

整體黎講真係唔錯😇
2020-06-20