2025-08-05
同媽咪去銅鑼灣問月酒店「大宅」食中菜,裝潢雅緻又有時尚感,媽咪入場已經開心咗一半😊主廚吳師傅有超過30年經驗,曾於本地多間知名中菜任職,出品有信心保證。餐牌菜式選擇多,有套餐有散點。侍應服務有溫度,貼心專業。🥢金磚豆腐,金沙白飯魚鹹蛋黃份量好多,食落好香鹹蛋黃味,惹味好食!脆漿皮薄酥脆,非常鬆化,炸功了得!🥢大宅佛跳牆🔥招牌必食推介🔥集齊鮑參翅肚夠排頭,用嚟宴客非常得體。超級足料,塞滿晒成個盅!用極鮮上湯加陳年花雕酒,放入蹄筋、鴿子蛋、南非乾鮑魚、豬婆參、金山勾翅、雲南金華火腿、羊肚菌、瑤柱、老雞、螺頭、蓮子、瘦肉等以文火燉,足料入味,醇厚濃香,充滿膠質,飲到啖啖心機又滋補。🥢蟹黄銀針燴玉帶精挑3斤重嘅越南大肉蟹,蟹膏特別飽滿,呢碟啱晒懶拆蟹嘅我😌🥢20年古月龍山花雕蛋蒸虎蝦球師傅特別選用古越龍山20年花雕以取其更濃更醇更香,蝦厚肉爽彈、輕盈滑溜,再配花雕酒嘅甘甜,要讚👍🏻🥢拔絲咕嚕肉上枱一望就知對辦,外層炸得香脆唔油膩,濃稠掛汁,咬落多汁又唔乾柴。🥢香煎一夜鮮麒麟魚鱗片煎得鬆脆,魚肉厚身嫩滑,油脂豐富,鮮甜,有口感有層次,高水準製作!🥢蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵湯底勁香濃,飲落有雞
🥢金磚豆腐,金沙白飯魚
🥢大宅佛跳牆
🔥招牌必食推介🔥集齊鮑參翅肚夠排頭,用嚟宴客非常得體。
大宅佛跳牆
🥢拔絲咕嚕肉
🥢香煎一夜鮮麒麟魚
香煎一夜鮮麒麟魚
🥢蝦子花膠濃雞湯伴菜苗手工拉麵
湯底勁香濃,飲落有雞味同花膠膠質感,手拉麵煙韌有咬口,蝦子增添鮮味,成碗超有層次。
🥢芋茸燉鮮奶
芋茸滑嘟嘟,奶香融合,唔會過甜,滑到落口即溶,食完超滿足!
單據: