餐厅: 大快活
资讯:

2010-05-18 76 浏览
涼瓜牛肉飯 (晚市外賣) 這間大快活的食物質素keep得好好, 即使是豉汁涼瓜牛肉飯, 都新鮮熱辣香噴噴 涼瓜牛肉炒得好有鑊氣, 涼瓜牛肉也切得大大片厚薄適中 豉汁芡不會過杰, 味道香濃
涼瓜牛肉飯 (晚市外賣)
涼瓜牛肉炒得好有鑊氣, 涼瓜牛肉也切得大大片厚薄適中
豉汁芡不會過杰, 味道香濃

2010-05-17 63 浏览
一講起焗豬就會諗起一哥, 但自己就反而鍾意樂富的大快活多D 焗豬扒飯 叫過幾次外賣都keep住高質素, 非常熱, 是炒飯底 --- 蛋炒飯 長身豬排大大塊長度幾乎與鍚紙盒一樣長, 肉軟味香 好多汁!!! 酸酸甜甜的茄膏 + 溶化了的芝士, 撈飯一流! 配料亦多 ---- 菠蘿, 車厘茄, 洋蔥 --- 洋蔥炒香過, 車厘茄新鮮
一講起焗豬就會諗起一哥, 但自己就反而鍾意樂富的大快活多D

焗豬扒飯

長身豬排大大塊長度幾乎與鍚紙盒一樣長, 肉軟味香

2010-05-01 50 浏览
韓式大韓牛$32: 牛肉 + 蛋角 + 年糕 + 珍珠飯 (外賣) 整個餸幾普通, 沒什麼韓式風味, 唯一有點像是個汁, 微微辣 牛肉係好稔的牛柳, 醃得入味, 幾多味精. 做得不好的是有幾件牛肉連在一起 年糕像上海年糕, 但較韌, 不太好食 蛋角有住家風味, 普通家常菜
韓式大韓牛
$32: 牛肉 + 蛋角 + 年糕 + 珍珠飯 (外賣)

年糕像上海年糕, 但較韌, 不太好食

蛋角有住家風味, 普通家常菜

2009-10-04 46 浏览
估唔到而家啲下午茶雞翼"削"成咁,好似發育不良咁,成人條竹咁,唔通真係一分錢一分貨,連腸加一杯可樂,唔駛廿蚊.另外一款蜜糖雞肶算不錯,蜜糖味幾甜幾多肉,不過杯凍奶茶甜得滯,唔好飲.

2009-10-03
下午茶
2009-09-12 58 浏览
09.09.12  早餐@樂富大快活每個周末總會到附件的大快活來個豐富早餐稿賞一下自己嘛今天看著餐牌“黑松露”三個字把我從睡夢中叫醒黑松露早餐,很高級嘛HKD27有雞排、黑松露炒滑蛋及烤吐司配Cappucino除了黑松露還新加了沙嗲牛肉/叉燒湯意大利麵早餐因為配烤豬仔包的關係,價格要HKD26~27看著價格,很明顯不在我的考慮之例早餐花個27大洋,不如多等一下用同等價格吃中餐還來的好相信大家跟我想法也是一樣場內大家還是吃普通的炒蛋套餐沒有富貴人吃這種貴價早餐繼美心推出三款意大利咖啡後大快活也加入戰團加HKD2可以把餐飲升級為鮮奶咖啡喜歡喝咖啡的我當然不會錯過點了炒滑蛋、大厚吐司配鮮奶燕麥,加上cappucino炒滑蛋今天份量比平常少了點不過對我來講巳經很足夠炒滑蛋跟厚吐司大快活比大家樂或美心讚多了!鮮奶燕麥有點過稀,個人喜歡稠一點的如果外帶的話我一定會再加上燕麥糠來增加濃稠度重點的Cappucino,其實只是平常的即磨咖啡加上用鮮奶打的泡沬沒有說特別好喝,反而燙的我上顎脫皮…所以下次還是來個即磨咖啡就好了...詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/f
09.09.12  早餐@樂富大快活

每個周末總會到附件的大快活來個豐富早餐
稿賞一下自己嘛
今天看著餐牌
“黑松露”三個字把我從睡夢中叫醒
黑松露早餐,很高級嘛
HKD27有雞排、黑松露炒滑蛋及烤吐司配Cappucino
除了黑松露
還新加了沙嗲牛肉/叉燒湯意大利麵早餐
因為配烤豬仔包的關係,價格要HKD26~27
看著價格,很明顯不在我的考慮之例
早餐花個27大洋,不如多等一下用同等價格吃中餐還來的好

相信大家跟我想法也是一樣
場內大家還是吃普通的炒蛋套餐
沒有富貴人吃這種貴價早餐

繼美心推出三款意大利咖啡後
大快活也加入戰團
加HKD2可以把餐飲升級為鮮奶咖啡
喜歡喝咖啡的我當然不會錯過
點了炒滑蛋、大厚吐司配鮮奶燕麥,加上cappucino

炒滑蛋今天份量比平常少了點
不過對我來講巳經很足夠
炒滑蛋跟厚吐司大快活比大家樂或美心讚多了!
鮮奶燕麥有點過稀,個人喜歡稠一點的
如果外帶的話我一定會再加上燕麥糠來增加濃稠度
沒有說特別好喝,反而燙的我上顎脫皮…
所以下次還是來個即磨咖啡就好了...

詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=1896
$20 (早餐)
  • 炒滑蛋
  • 大厚吐司
2009-08-12 53 浏览
上星期同妹妹行完街,突然想食大快活..依家想搵間中快活都難~甘岩樂富有..咪去食..見到新出了鑊仔餐~我們一人叫了個鑊仔早餐~而我就叫左鑊仔雞扒~~本來好期待...當我收到後,D雞又朝又凍!甘都叫新鮮整?咪玩啦.同咖哩飯一樣價錢,不如食咖哩飯仲好!食甘耐我怨左甘耐﹗下次唔會再食呢個...*衛生又差!都唔明人手系多,但好似仲甘咩既....
上星期同妹妹行完街,突然想食大快活..
依家想搵間中快活都難~甘岩樂富有..咪去食..
見到新出了鑊仔餐~我們一人叫了個鑊仔早餐~
而我就叫左鑊仔雞扒~~本來好期待...
當我收到後,D雞又朝又凍!甘都叫新鮮整?咪玩啦.
同咖哩飯一樣價錢,不如食咖哩飯仲好!
食甘耐我怨左甘耐﹗下次唔會再食呢個...*

衛生又差!都唔明人手系多,但好似仲甘咩既....
差..鑊仔
2009-05-21 57 浏览
見到電視廣告,最後抵不住誘惑又試了.叫完等了一陣有得食.鑊仔牛柳煮得過熟超韌.還有最大弊病無牛肉味,真是如同嚼臘.飯話係用珍珠米,我唔識分係唔係.不過,飯煮得勁硬,看來這個餐真是要好牙力的人才可以吃呢飲品沒有加6元要大檸樂,改了加9元要楊枝甘露,隻杯肥肥地幾可愛,入落去完全唔得,勁多碎冰,又無乜芒果,芒果味當然欠奉,沒有太多芒果,柚子又唔爭氣同樣地少,兩樣最重要的也缺欠,試問又怎會出到一杯好的飲品呢這個鑊仔牛柳雖然唔係貴,只是味道真是稍差,不吃也不是損失呢

這個鑊仔牛柳雖然唔係貴,只是味道真是稍差,不吃也不是損失呢
楊枝甘露
鑊仔牛柳
2009-05-20
2009-04-09 25 浏览
每個周末總有一天會給媽媽送上早餐今天自己買了三田的豬腸粉給媽媽買大快活炸魚柳早餐,加配香菇鹹雞絲粥一碗大快活的炸魚柳炸的金黃酥脆切開後,魚柳還是很厚一片不像大家樂或美心的除去炸漿皮,魚肉都不見了煎雙蛋是美國的大雞蛋,煎的剛熟蛋白滑嫩,豐厚的蛋汁一直想要跑出來~~~媽媽不像我這個麵包迷,厚吐司給她改成煎蘿蔔糕蘿蔔比粘米粉多,不是死實派香菇鹹雞絲粥煮的米都化開可是很水,料也不多香菇有幾片,雞絲也只有區區幾條感覺像在喝粥水…配著媽媽每天的精神飲料 - 熱奶茶對每天都在家裏自己弄早餐的她每周一個外送早餐可是窩心非常的囉~~呵呵詳細食評及照片請看:http://hk.myblog.yahoo.com/foodiebarbie/article?mid=753
每個周末總有一天會給媽媽送上早餐
今天自己買了三田的豬腸粉
給媽媽買大快活炸魚柳早餐,加配香菇鹹雞絲粥一碗

大快活的炸魚柳炸的金黃酥脆
切開後,魚柳還是很厚一片
不像大家樂或美心的
除去炸漿皮,魚肉都不見了

煎雙蛋是美國的大雞蛋,煎的剛熟
蛋白滑嫩,豐厚的蛋汁一直想要跑出來~~~
媽媽不像我這個麵包迷,厚吐司給她改成煎蘿蔔糕
蘿蔔比粘米粉多,不是死實派

香菇鹹雞絲粥煮的米都化開
可是很水,料也不多
香菇有幾片,雞絲也只有區區幾條
感覺像在喝粥水…

配著媽媽每天的精神飲料 - 熱奶茶
對每天都在家裏自己弄早餐的她
每周一個外送早餐可是窩心非常的囉~~呵呵

早餐
  • 炸魚柳,咖啡,蘿蔔糕,厚吐司
2009-04-02 21 浏览
記得好耐之前同朋友去MK既大快活佢食叉燒瀨...好香..不過當時我岩岩食完野..依家樂富lei間都有所以我成日都有食..鴨好有入味湯底比岩岩開返果時差左小小...有時會唔夠味薑蔥永遠都係多薑少蔥$19有一碗粉再加杯汽水已經算平啦碗粉都算大碗
記得好耐之前同朋友去MK既大快活
佢食叉燒瀨...
好香..不過當時我岩岩食完野..
依家樂富lei間都有
所以我成日都有食..
鴨好有入味

多薑少蔥
2009-04-01
鴨瀨
2009-02-14 44 浏览
好耐無去過大快活食飯.星期三一於去食.望完水牌,最後買了西冷牛扒飯.有三種汁選擇.有黑椒汁,蕃茄汁和蕃茄蘑菇汁.飯入面有紅蘿蔔和白蘿蔔各2件.蕃茄蘑菇汁的蘑菇是罐頭貨式.汁也是港式味道,味道假假地完全無酸味.牛扒雖然雪蔵貨色唔會有牛肉味,好在唔會整到好淋,還有少少咬口.30元一個餐交足功課.最唔飲汽水要加4元,出街買好過了
牛扒
2009-01-12 19 浏览
今日又想食雞脾紅豆冰,最後竟然俾一個新的菜式吸引了,便是餐蛋麵.餐蛋麵選擇了外賣,唔滿意地方是麵和湯沒有分開放,最後麵便過淋了.麵肯定唔係出字牌子,至於甚麼我也不知道.蛋是2隻荷包蛋,見到兩眼己發光,甚麼膽固醇和細菌通通拋諸腦後,由於唔太熟,蛋白仲好滑,蛋黃漏出來充滿蛋香不錯.火腿有一塊,午餐肉半塊隨圓型的.味道一般.唔,這碗麵又是沒有菜,很不健康呢??不過,20元有咁多野食又包飲品一杯,相當超值呢吃這個麵最好堂食或叫店員幫你分開裝,唔係的話便要吃發脹的麵了

2008-11-16 21 浏览
12/11 上次試了魚湯,今次試埋莞茜湯.試過牛肉,今次試雙併,牛肉併豚肉.46元.由於雙併關係,好明顥牛肉少左.先講豚肉切得幾薄,味道不錯,幾滑.牛肉今次無上次咁好食,少了點肥肉,沒有咁甘香.菜方面多了好多節瓜.魚片頭同埋魚蛋今次彈牙好多,不錯.至於湯底莞茜湯唔多夠味,還是上次的魚湯好味一點下次都係食番牛肉配魚湯算了

下次都係食番牛肉配魚湯算了
2008-10-29 23 浏览
29/10/2008今晚想試下新出的打邊爐,於是就同妹妹叫了肥牛雜錦牛窩.($43),再加6元的梅子冰.梅子冰即係酸梅湯味道.我自己就麻麻地啦主菜的肥牛有十幾片,味道都唔差,肥瘦適中,不錯.至於魚蛋2粒真的不好味,有點魚腥味.魚角2件味道不錯.粉絲,2件豆腐,烏冬,2個生根少許芽菜,,幾件雞,雞無乜味道.有生菜和旺菜,1個人食都夠飽呢湯底有芫茜或者大荳魚湯,試了魚湯幾好味,好濃好好味道呢.三款醬仍然係蔥,蒜蓉,鼓油無乜特別

湯底有芫茜或者大荳魚湯,試了魚湯幾好味,好濃好好味道呢.

三款醬仍然係蔥,蒜蓉,鼓油無乜特別
2008-10-09 38 浏览
8/10星期三又諗唔到去邊度食,最後又係去番大快活,見到有唔見味精系列,啱我的口味只有咕嚕肉.套餐有菠蘿咕嚕肉,菠蘿有幾片,炸得幾好香脆,汁又夠酸,配埋飯真係一流.至於糖水綠豆西米糖水.綠豆味唔夠,幸好糖水唔算甜,挽救到少少分數.食完都唔覺口渴,應該沒有味精服務一向都咁好,無得挑剔

食完都唔覺口渴,應該沒有味精

服務一向都咁好,無得挑剔
2008-08-14 14 浏览
嘩,原來咁耐無黎食過,入番正題.今次試了牛扒餐,原本我想食,妹妹話要食,是旦啦!我們點了牛魔王餐,有個鑊仔裝住塊牛扒再墊著薯仔.牛扒好大塊,不過,都係果句無乜牛應有I味道囉!只是公平點講40元你又想點,已呢個價錢都交到功課的,只要唔好勁用梳打粉都合格啦!這個餐配飯同埋汽水一杯,都算抵食的了服務仍然好好,無乜變,GOOD

服務仍然好好,無乜變,GOOD