餐厅: 大快活
资讯:

2008-11-02 9 浏览
落樓下食, 上次去過大家樂打邊爐, 今次試下大快活比較下都好~~~ 叫左一個肥牛單併 ($43) + 魚湯底, 一個肥牛黑豚雙拼 ($46) + 皮蛋芫茜湯底, 一杯可樂 ($5), 一杯酸梅冰 ($6)配料有: 魚蛋仔x2, 魚片角x2, 豆腐仔x2, chicken 肉3件仔, 芽菜, 粉絲, 烏冬, 面筋波波x2, 仲有好多唐生菜~ 其實湯底無咩味架, 不過, 都唔差~ 好過大家樂的湯~ 魚蛋仔同魚片角ok 啦, 豆腐仔就怪怪地, 無食, chicken 肉都幾好食, 芽菜有d 唔新鮮, 啡色的, 粉絲幾好, 烏冬好醉, 面筋波波ok, 唐生菜勁勁勁勁甜~~~ d 肉肉幾好食架~ 係少左d囉, 不過可以$18 買多碟, 加左, 食埋, 都幾飽。食完先諗起, 其實可以2 個人叫一個鍋, 另加肉肉 ($18), 同魚蛋片 ($16), 反正d 配料都唔係重點~~~~ ok啦, 過下癮都唔錯囉~

ok啦, 過下癮都唔錯囉~
2008-10-13 19 浏览
有我最愛的紅豆冰同雞脾雞脾亦是男朋友的最愛, 油了少少, 但好好味, 夠熟, 唔紅紅豆冰的豆是少了一點, 但夠冰凍既...
有我最愛的紅豆冰同雞脾

紅豆冰的豆是少了一點, 但夠冰凍既...
對上一次黎大快活食"唔落味精", 己是一個月的時間了上一次覺得好好味, 因為大份, 又好食...炒野應該係最好食...相比起蒸野但係估唔到今次點左佢個炒蝦仁配翠玉瓜洋蔥, 但勁唔得佢個餐都要30蚊左右, 送綠豆沙, 加7蚊有蘿蔔粟米湯, 加6蚊有欖油炒生菜(但無叫)估唔到既係...1. 多油得很(差不多20匙有多)2. 少瓜, 少蝦, 多配菜3. 份量少得可憐, 一個男人食一定唔夠!4. 蝦仁細又得個5小只5. 連個飯都唔熱, 只係暖!6. 綠豆沙雖然係送既, 但係d綠豆係碎濕濕, 可以講係綠豆水!
對上一次黎大快活食"唔落味精", 己是一個月的時間了

但係估唔到今次點左佢個炒蝦仁配翠玉瓜洋蔥, 但勁唔得

估唔到既係...

1. 多油得很(差不多20匙有多)
2. 少瓜, 少蝦, 多配菜

3. 份量少得可憐, 一個男人食一定唔夠!
4. 蝦仁細又得個5小只
5. 連個飯都唔熱, 只係暖!

一睇就知超多油
綠豆水
2008-08-05 13 浏览
一直都好中意食佢果d炒蛋但係已經好耐冇食今日咁岩要幫呀妹訂校服佢間學校又o係附近所以就順便黎食個早餐啦~我要2號:炒蛋+多士+雞扒+熱檸水救命呀!全部野都縮晒水囉-_-不過味道都仲keep到 算你啦~炒蛋真係超級好味!好味到我連媽媽果份都食埋...雞扒都ok! 多士都唔錯~媽媽要炒蛋+豬仔包+麥皮佢食左半個豬仔包已經話飽=0=最尾個炒蛋由我搞掂...雖然凍左 但係都好好味daddy要1號餐火腿+炒蛋+熱奶茶 另外加腿通$3睇佢個滿意樣應該唔錯啦...妹妹要火腿蛋三文治+麥皮+熱coffee蛋治諗住佢即刻係廚房炒蛋再比我地點知佢一拎就拎左個整好既0_0雖然都仲微暖 但係印象就冇咁好囉...食到超飽!
一直都好中意食佢果d炒蛋
但係已經好耐冇食
今日咁岩要幫呀妹訂校服
佢間學校又o係附近
所以就順便黎食個早餐啦~

我要2號:炒蛋+多士+雞扒+熱檸水
救命呀!全部野都縮晒水囉-_-
不過味道都仲keep到 算你啦~
炒蛋真係超級好味!
好味到我連媽媽果份都食埋...
雞扒都ok! 多士都唔錯~

媽媽要炒蛋+豬仔包+麥皮
佢食左半個豬仔包已經話飽=0=
最尾個炒蛋由我搞掂...
雖然凍左 但係都好好味

daddy要1號餐
火腿+炒蛋+熱奶茶 另外加腿通$3
睇佢個滿意樣應該唔錯啦...

妹妹要火腿蛋三文治+麥皮+熱coffee
蛋治諗住佢即刻係廚房炒蛋再比我地
點知佢一拎就拎左個整好既0_0
雖然都仲微暖 但係印象就冇咁好囉...

食到超飽!
$20 (早餐)
2008-08-02 12 浏览
落第一城,去大快活食tea千選萬選選了奶醬豬,熱咖啡,我等左好耐,點知佢一拎上黎係厚多士囉!明明張單係寫{奶醬豬仔包}囉好冇之後又等多2分鐘但係個豬仔包唔似烘過唔熱 唔排 只係{唔軟}煉油花生醬自己茶我唔夠用 問佢拎多2樣各1佢都制~味道呢 都ok啦(只係我茶奶醬既份量得宜-v-)coffee,唔係我飲的~overall,ok啦下次試試厚多士
落第一城,
去大快活食tea
千選萬選選了奶醬豬,熱咖啡,

我等左好耐,點知佢一拎上黎係厚多士囉!
明明張單係寫{奶醬豬仔包}囉好冇
之後又等多2分鐘
但係個豬仔包唔似烘過
唔熱 唔排 只係{唔軟}

煉油花生醬自己茶
我唔夠用 問佢拎多2樣各1佢都制~

味道呢 都ok啦(只係我茶奶醬既份量得宜-v-)
coffee,唔係我飲的~

overall,ok啦
下次試試厚多士
2008-06-30 11 浏览
媽要去一城打牌爸駕車去一城順便吃吃Tea爸點了雞脾+紅豆冰我點了奶油豬+凍奶茶*凍奶茶讓了給妹妹~奶油豬: 不好牛油所以只塗了煉奶包是剛烘的 微暖把一整盒的煉奶塗在其中一塊面包上 甜甜的 暖暖的 很棒煉奶吃完了 要再出去拿呀嬸也ok有禮貌的給了我一盒第二塊 一樣的棒就這2個set竟要37元太貴了吧
媽要去一城打牌
爸駕車去一城
順便吃吃Tea
爸點了雞脾+紅豆冰
我點了奶油豬+凍奶茶
*凍奶茶讓了給妹妹~
奶油豬: 不好牛油所以只塗了煉奶

竟要37元
太貴了吧
  • 奶油豬
2008-05-21 9 浏览
近日看電視都不難發現,大快活推出印度乾咖喱春雞,片中食客拿著那外表看似皮香肉厚兼份量十足的春雞,然後用手撕開雞脾,肉汁就不停地滲出,令人看得垂涎三尺,有一種恨不得快點衝落街,大快朵頤一餐不可,卒之小弟按奈不住跑往一試,雖然賣三十二元一客,表面唔算貴,但其實只得個Maincourse,無湯或飲品,而且份量少得很,算起來唔多抵吃,咖喱味就一般,只有很重的茴香味和指天椒的辣,我隨即用手撕開那雞脾之時,頓時大失所望,不但沒有半點肉汁,反而仲乾骾骾的,好像把乾柴放進口般,口感奇差。吃罷隨即覺得又被廣告傳媒騙了一騙,小弟終於了解「眼看未為真」的固中道理了。
2008-04-12 21 浏览
日前因為有coupon,一家四口來了吃dinner=)食左3個餐-咖哩牛楠-栗米班腩-橄欖油雞扒意粉我淨係試左我自己個意粉一拎就比舊雞上面d油嚇親!!水浸咁!所以樣衰都唔理,拎張紙巾吸吸佢先,吸完好樣好多!唔會少少油光都冇,但又唔至於水浸!如果d員工都咁就好啦!食落去,好好食呀!!!意粉加燒汁,第一啖有d怪,不過食下食下又ok~餐湯同蒜蓉包我都冇食...如果佢整多d西式野就好..我真係好唔中意中餐!
日前因為有coupon,
一家四口來了吃dinner=)
食左3個餐
-咖哩牛楠
-栗米班腩
-橄欖油雞扒意粉

我淨係試左我自己個意粉
一拎就比舊雞上面d油嚇親!!
水浸咁!
所以樣衰都唔理,
拎張紙巾吸吸佢先,
吸完好樣好多!
唔會少少油光都冇,但又唔至於水浸!
如果d員工都咁就好啦!
食落去,好好食呀!!!
意粉加燒汁,
第一啖有d怪,
不過食下食下又ok~
餐湯同蒜蓉包我都冇食...

如果佢整多d西式野就好..
我真係好唔中意中餐!
2008-03-20 37 浏览
今日經過順便食..排隊個收銀員化妝化到好核突..望住我時都不敢望佢..唔知係咪無人教佢..一接近落完order時.我錢都未拎.佢就竟然比你快一步90度攤直隻手板等你放錢..十足十細路仔女問家長拎零用錢咁..第1次見真係..原來會感覺無禮貌..好啦..落左order去到排隊個度.有個肥婆同有個叫咪合共兩個職員..肥婆最近我..佢只係等廚房.但竟然唔留意我做梗乜..我誤會左以為中間係隊尾....我企左1分鐘左右..忍唔住問佢係咪要比飛..佢先冷淡話:係呀..後面排呀..仲有叫咪個職員又係好似讀梗書..叫得好傲慢..開飯喇!首先有幾塊蝦片都唔會望好食..結果真係硬到食唔落..由佢..主菜係d飯同豬姐..oh~~my god!好似西炒飯d味咁..仲要唔夠鍋氣.有d軟左..不過夠熱..塊豬扒就得一塊真係好小..咬落去..好軟熟..但唔夠豬肉味..再飲啖青檸梳打..幾好飲..諗住都ok...但食到接近底部時..出事啦..廚c落太多油啦!攪到油淋淋..35$成個餐..就變得唔抵食啦..之前係九龍城蘭英小食..22$左右有雞比炒飯+野飲..正幾多呀!真係呀!
2007-01-22 25 浏览
到現在的食評好像沒有提過阿活,就今趟一評這裡吧!這裡的快餐已幫襯不下十數次,總覺有兩樣食品是不錯的,肉醬意粉及咖哩牛腩;前者的意粉確實夠彈牙及香味,不腍身之餘配合勁味茄汁肉醬,比起很多標榜正宗西餐廳的好得多。咖哩不是港式的,是濃濃辣辣的咖哩味道,不會分辨是印式或坡式或是泰式,但以阿活咖哩來作招來的是做到了;是趟幫襯的咖哩牛腩,根腩各半,腍身之餘又不多渣,配上白飯是一絕;唯一敗筆是內裡的薯仔尺寸太大,不夠入味。其他的燒臘、炒飯、吉列什麼什麼不敢恭維,若下次想食咖哩又要快手的話,這裡的是不錯的選擇。另外這集團近年的Marketing著實做得不錯,起用一個另類風格的Actor 及全新的Logo、裝修、出品,現在勝負未分但戰況頗為吸引!
到現在的食評好像沒有提過阿活,就今趟一評這裡吧!

2006-02-08 24 浏览
都開左兩個月倒,岩岩開O個陣質素好d。而家去覺得廚房同出面唔協調,好多時都聽錯單~要等好耐先有。overall o黎講食物唔錯,味道同賣相都得!先後食過原茄豬扒意〔推介!d汁有成個蕃茄架!〕燒味雙拚同咕嚕雞飯。我覺得西式飯/意粉好味d,特別係d意粉幼好滑,好似天使麵喎!但中式o野就整得一般~都企理過對面大家樂o既。除o左阿活奶茶好滑好靚之外,其他o野飲完全唔得!試過飲紅豆冰,紅豆好少,飲到底o個陣好似飲緊蒸餾水咁~唔知佢點樣溝!低糖綠茶完全冇綠茶味,似係水加少量糖水咁!食物絕對高分~但飲品可以改善就好喇!

食物絕對高分~但飲品可以改善就好喇!