2024-08-18 267 浏览
大排擋個名好地道又親切,店中嘅畫風都係描繪出當年大排檔情景。鹽焗奄仔蟹煲仔澆酒用火點燃之後,香氣飄揚。奄仔蟹厚肉、蟹糕夠香、蟹肉味鮮,乾燒蝦油粉絲煲粉絲煲蝦油味好香,粉絲質感炒得好乾爽,蝦肉彈牙,蛋絲香口、爽脆椰菜絲、簡單配搭炒出美味。瑞士汁乾炒牛河芽菜韭黃韭菜炒出爽口,令牛河香氣撲鼻,牛肉滑溜入味,河粉入味,炒得乾爽唔油膩。金莎黃金涼瓜炸出鬆脆嘅口感,入口有咸蛋黃嘅油香,但冇油膩感,還帶出淡淡嘅涼瓜嘅甘苦味。

鹽焗奄仔蟹
煲仔澆酒用火點燃之後,香氣飄揚。
奄仔蟹厚肉、蟹糕夠香、蟹肉味鮮,

乾燒蝦油粉絲煲

瑞士汁乾炒牛河

金莎黃金涼瓜
2024-08-17 420 浏览
🇭🇰 之前台灣藝人王陽明到訪香港時,跟朋友來到了位於駱克道的「大排檔小炒」,這是一間港式的小菜館,以高質的大排檔菜式為主,絕對值得一試。我們叫了:🦀 火焰鹽焗奄仔蟹 $398:上碟時,店員點着火焰,蟹膏豐富,鹽味濃郁,非常美味。🍯 蜜薯牛柳粒 $138:餐廳主打菜,幾乎每桌必點。蜜糖味濃厚,薯仔炸得香脆內軟,牛柳粒嫩口,令人欲罷不能。🍳 菜脯肉碎煎蛋 $98:地道大排檔風味,必點之選。🫛 金莎黃金四季豆 $108:鹹蛋黃炒四季豆,份量大,每條四季豆都炒得均勻。🍚 絲苗白飯 $15:飯質軟熟,適合搭配重口味的菜式,吸收醬汁,更顯美味。

我們叫了:

🍳 菜脯肉碎煎蛋 $98:地道大排檔風味,必點之選。

2024-08-15
2024-08-15 400 浏览
餐廳主打港式大排檔風味, 位置方便, 枱與枱之間比較接近, 非常熱鬧有氣氛。𓆹 椒鹽特大斑馬瀨尿蝦 $𝟹𝟸𝟶𓆹 蜜薯牛柳粒 $𝟷𝟹𝟾𓆹 土魷蒸肉餅 $𝟷𝟶𝟾𓆹 蒜蓉炒西蘭花 $𝟾𝟾𓆹 可樂 $𝟷𝟻斑馬瀨尿蝦好大隻, 面層放滿炒香咗嘅蒜蓉粒, 肉質新鮮彈牙, 好惹味。呢度嘅小菜份量好大方, 碟碟都好多。牛柳粒肉厚軟腍, 薯仔軟硬適中, 蜜糖醬汁甜而不膩。土魷蒸肉餅肉質軟腍, 中間有好多土魷粒粒, 非常有口感。西蘭花炒得好爽口, 味道清甜。

𓆹 椒鹽特大斑馬瀨尿蝦 $𝟹𝟸𝟶
𓆹 蜜薯牛柳粒 $𝟷𝟹𝟾
𓆹 土魷蒸肉餅 $𝟷𝟶𝟾
𓆹 蒜蓉炒西蘭花 $𝟾𝟾
𓆹 可樂 $𝟷𝟻

等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-08-14 275 浏览
呢間位於銅鑼灣嘅港式小炒餐廳,夜晚座無虛席😝!好彩我哋book定位,可以嚟食呢度嘅招牌靚海鮮,同埋惹味小菜😋。.🦞椒鹽特大斑馬瀨尿蝦($320)真係超巨型!超邪惡!瀨尿蝦剝開咗裏面超級厚肉,咬開肉質中間,仲有滿滿嘅瀨尿蝦膏👅,味道超級香。配買椒鹽炒法,同埋面頭嘅炸蒜香🧄,真係超滿足。.🐷拔絲咕嚕肉($128)同樣係好厚肉,而且肉質鬆軟。裹嘅粉亦都唔會太厚,配埋會拔絲嘅咕嚕肉酸甜醬汁💦,好夾。.🍳菜脯肉碎煎蛋($98)份量大大份,有誠意!菜脯同埋肉碎都好香口,而且肉碎嘅肉質都夠嫩🫦。呢度菜超級啱送飯。.🕊️脆炸BB鴿($68)肉質好嫩,而且油香味好正!鴿皮燒到香脆,配埋准鹽,真係夠晒香口🔥。乳鴿本身嘅肉質,同埋燒嘅火候都好好🤩。
🦞椒鹽特大斑馬瀨尿蝦($320)

🐷拔絲咕嚕肉($128)

🍳菜脯肉碎煎蛋($98)

🕊️脆炸BB鴿($68)
2024-08-14
2024-08-12 375 浏览
👩🏻勁鐘意食港式嘢!今次搵到間口味正宗,而且環境乾淨光猛嘅大排檔,好推介一家大細嚟食飯。🌟椒鹽特大斑馬瀨尿蝦$320Size有女仔前臂咁長,最緊要一食就知新鮮!肉質彈牙,鮮甜到不得了,配搭椒鹽同蒜香,係經典嘅口味!🌟黃金脆鮮魷$148鹹蛋黃脆漿香脆得嚟有啲起沙嘅口感,鹹香惹味。鮮魷份量多到誇張。🌟脆炸BB乳鴿$68皮脆而且鴿肉彈牙唔嚡。細細隻連鴿胸都係偏嫩。🌟魚湯蒜子浸時菜$108魚湯香濃會起膠,意料之外嘅足料!白菜仔煮得夠腍又索晒魚湯。

🌟椒鹽特大斑馬瀨尿蝦$320

🌟黃金脆鮮魷$148

🌟脆炸BB乳鴿$68
皮脆而且鴿肉彈牙唔嚡。細細隻連鴿胸都係偏嫩。

🌟魚湯蒜子浸時菜$108
魚湯香濃會起膠,意料之外嘅足料!白菜仔煮得夠腍又索晒魚湯。

2024-08-10 475 浏览
大排檔小炒 @ 灣仔大排檔。做出好多香港特色美食…記得once upon a time …大排檔要坐街食邊…最正冬天有炭爐打邊爐已經黎過大排檔小炒幾次…呢度都算係灣仔/銅鑼灣區經濟…味道唔錯既中菜店員介紹左佢地既招牌『 火焰奄仔蟹 』…奄仔爆哂膏…黎到再加酒點火…絕對儀式感十足。蟹膏甘香柔軟…蟹肉鮮甜…脆皮牛腩 牛腩做得好鬆化…帶d滷水味…配上脆皮點黃芥末唔錯小炒王 好足料有魷魚乾…菜莆…腰果…蝦乾…銀魚仔…韭菜花…加入xo醬炒好惹味。韭菜花好嫩無渣…加入既魷魚乾脆脆地好味黃金魷魚 呢個夠邪惡…魷魚肉厚唔會韌白胡椒蝦 點呢個菜點員讚我地識點😏😏😏好多白胡椒係底…好香胡椒味…蝦都幾大隻…肉質都幾扎實咕嚕肉 每粒都啱啱好掛滿汁…外脆肉嫩椒鹽豆腐同啫啫通菜都正常發揮個個都食到好飽飽🐖🐖大家行過想試下廣東小炒…呢度係一個唔錯既選擇#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary
大排檔小炒 @ 灣仔

脆皮牛腩 牛腩做得好鬆化…帶d滷水味…配上脆皮點黃芥末唔錯

黃金魷魚 呢個夠邪惡…魷魚肉厚唔會韌

咕嚕肉 每粒都啱啱好掛滿汁…外脆肉嫩

椒鹽豆腐同啫啫通菜都正常發揮

個個都食到好飽飽🐖🐖

大家行過想試下廣東小炒…呢度係一個唔錯既選擇

#相機先食 #cameraeatfirst #foodporn #foodlover #yum #eating #instagood #foodgram #foods #foodstagram #foodies #foodphotography #fooddiary #food #foodblogger #hkfoodie #香港好去處 #灣仔 #銅鑼灣 #廣東小炒 #大排檔 #奄仔蟹 #小炒王
  • 脆皮牛腩
  • 奄仔蟹
  • 黃金脆鮮魷
今次試下大排檔小炒分店,食物味道依舊保持高質,環境更加舒適,細味地道港式大排檔小炒,單係廚師鑊氣火喉經已超班!🥢回味豉油雞半隻份量夠二人用,雞件唔會斬得零碎,雞胸部位特別肉厚,而我最鍾意既翼位臂位都入味。食雞連皮先至識嘆,脂肪少皮滑,用煲仔浸豉油上特別有風味。豉油經過廚師調製,唔會越食越口乾,味道甜身食完仲回味緊。🥢鹽焗奄仔蟹製作需時20分鐘,慢工出細貨,成品當然精美。蟹同樣以瓦煲上檯,食前仲玩埋火焰,好有驚喜。奄仔蟹開邊一人半隻,肉嫩爆羔,蟹羔軟綿香滑,雖比肉蟹稍細size,美味道絕不遜色。蟹殼薄身拆肉食easy,絲絲蟹肉,純鮮味甜,蟹蓋鉗部更加出色🥢豉汁蒸白鱔我最愛既蒸白鱔,鱔肉横切面厚肉,主骨駱以外都係爽彈鱔肉。以最簡單大蒜、豆豉、椒絲及葱花調味蒸煮,就食到白鱔真摯原生鮮味,也可以細味到廚師的手藝火喉精準度。

🥢回味豉油雞

🥢鹽焗奄仔蟹
製作需時20分鐘,慢工出細貨,成品當然精美。
蟹同樣以瓦煲上檯,食前仲玩埋火焰,好有驚喜。

🥢豉汁蒸白鱔

親戚來香港玩,說是想試試大排檔,奈何7月底的天氣真的好熱,街邊的大排檔實在沒辦法去,就帶了他們去這家有空調而且蠻出名的室內大排檔吃晚飯。餐牌選擇不少,大排檔該有的小炒、海鮮等等的都有,環境乾淨舒服,在Sogo逛完街走過來大概5-10分鐘,挺方便的。看完餐牌我們order了:🔥火焰鹽焗奄仔蟹🥬杞子豬膶浸白菜仔🐖拔絲咕嚕肉🧆士魷蒸肉餅.3個人、2碗白飯🍚、3個小菜,1份海鮮,份量剛剛好。首先上桌的火焰鹽焗奄仔蟹,視覺效果滿分,服務員會先點火,表演火燒奄仔蟹之後就可以開始吃了~奄仔蟹雖然有個「仔「字,但Size其實不小,蟹肉好扎實,蟹膏也是滿滿的,很鮮甜,我們都很喜歡。杞子豬膶浸白菜仔也挺不錯的,就也沒什麼挑剔,白菜仔嫩綠,豬膶厚切且彈牙。士魷蒸肉餅肉質偏爽口,土魷微微硬身,帶點咬口,咸度不會太過,下飯不錯。最後拔絲咕嚕肉就是他們的另一款招牌,大大塊的咕嚕肉,炸皮挺薄的,香中帶酥,酸甜平衡得剛剛好,豬肉口感鬆軟。

看完餐牌我們order了:
🔥火焰鹽焗奄仔蟹
🥬杞子豬膶浸白菜仔
🐖拔絲咕嚕肉
🧆士魷蒸肉餅

2024-07-25 510 浏览
店名: 大排檔小炒地址: 銅鑼灣駱克道405-419號華發大廈地下A號舖銅鑼灣站C出口,行4分鐘環境: 4/5價錢: 4/5味道: 4/5每次經過呢間鋪頭門口都聞到好香既鑊氣味😆今日終於入去一試,餐廳主打鑊氣小炒,及各類海鮮,如果大家中意鑊氣小菜,可以一試😙係銅鑼灣必食大排檔‼️火焰鹽焗奄仔蟹❤️❤️❤️❤️❤️$398/隻火焰鹽焗奄仔蟹🦀成為今晚既重頭戲🔥上枱時會點上火焰,令到成隻蟹都散發超級香濃既鹽加蟹味🥳肉質鮮嫩,每啖同時充滿蟹膏,推薦一試🥰蒜蓉炒時菜❤️❤️❤️❤️$88炒菜可以話係大排檔既其中一樣必叫既菜式😍今次揀左通菜,菜既清新配上充滿火力既鑊氣,配搭得非常出色,推薦一試👏🏻瑞士汁乾炒牛河❤️❤️❤️❤️$118講起乾炒牛河,大家一定會諗起傳統個隻👀但呢到嘅乾炒牛河則配搭瑞士汁,雖然唔係傳統形式,但仍然充滿鑊氣😌而麵質方面則較傳統形式較為濕身😝拔絲咕嚕肉❤️❤️❤️❤️$128咕嚕肉肉質不會過熟,而拔絲亦做到拉絲既效果🤩配上青椒及菠蘿🍍令到整體口感散發絲絲甜味😆
店名: 大排檔小炒

蒜蓉炒時菜❤️❤️❤️❤️

瑞士汁乾炒牛河❤️❤️❤️❤️

拔絲咕嚕肉❤️❤️❤️❤️
2024-07-22 594 浏览
🦀鹽焗奄仔(隻)必吃‼️‼️上菜仲用酒點火 超打卡🤩🤩隻蟹仲要勁多膏超正🤤🤤佢既咸香味超出😍😍叫一隻一齊share食一啲都唔過份又化算😍😍 佢既肉質仲好堅實 啖啖肉!!😍正👍🐷拔絲咕嚕肉$128呢款一定係呢度既招牌菜,佢比起出面既大排檔大粒,炸粉仲係好薄😍粒粒都拔絲😋好夠味正👍🦐乾燒蝦油粉絲煲$138佢超入味,仲要好有鑊氣既味道😍😍入面有勁多切左粒既蝦 好足料🤤呢款都係好有特色既一道菜,唔想食飯 可以叫呢個代替😆~金莎黃金涼瓜$108去完台灣好掛住咸蛋涼瓜,雖然無唸到佢係炸既,但佢既炸粉好薄同埋佢既炸粉混合咸蛋黃,好邪惡好有風味,唔會覺得佢過咸同啲粉好厚,份量都係好多😍😍同埋佢整到無左苦瓜既苦味都好勁✨✨
🦀鹽焗奄仔(隻)

🐷拔絲咕嚕肉$128

🦐乾燒蝦油粉絲煲$138

金莎黃金涼瓜$108
  • 乾燒蝦油粉絲煲
  • 鹽焗奄仔蟹
2024-03-26 2286 浏览
我仔仔和三個朋友3月25號去食飯,叫了咕嚕肉,椒鹽九肚魚,馬拉盞炒時菜,粉絲牛肉煲,臘味煲仔飯,霸王雞,叫了啤酒,食完飯後離開,我和仔仔同一個朋友一起走兩個人開始肚痛唔舒服,他馬上跑到去fashion walk 洗手間,嚴重搞肚痛,去廁所去了半個鐘頭,好想嘔吐,全新出晒大汗,但係嘔唔出好辛苦,回到家後,仍然不舒服,肚痛得很厲害,他和另一個朋友一齊離開飯店,那個朋友都話肚唔舒服🤢
2024-02-15 2232 浏览
員工態度非常差劣,只想服務遊客咁,見你係香港人睬你都傻,未食已經一肚氣,環境亦都非常嘈吵,傾偈都唔會聽到對方講嘢,環境差服務又差,所以決定唔食呢間餐廳,留返俾啲遊客慢慢食。
員工態度非常差劣,只想服務遊客咁,見你係香港人睬你都傻,
所以決定唔食呢間餐廳,留返俾啲遊客慢慢食。

2024-02-07 1799 浏览
一到冬天就好想食羊腩煲平時食開佢哋嘅小菜真係食極唔厭質素非常之好但係今次食羊腩煲真係好失望肉質唔夠腍 唔夠入味 成個煲味道不對經常食佢哋嘅小菜好有質素所以對比之下真係完全失敗
一到冬天就好想食羊腩煲
平時食開佢哋嘅小菜真係食極唔厭
質素非常之好
但係今次食羊腩煲真係好失望
肉質唔夠腍 唔夠入味 成個煲味道不對
經常食佢哋嘅小菜好有質素
所以對比之下真係完全失敗
2024-02-03 1747 浏览
之前都很喜歡食呢間食店,尤其是比佢嘅生炒排骨吸引,但上次食後開始我想都要考慮一下會否再次幫襯,因為上星期在此店食午飯,看見樣樣份量比之前少起碼3分一,同伙記講,佢話你望吓圍圍枱都係咁(仲好意思講出嚟),多人係咁㗎啦,要份量多夜晚嚟食(鬼唔知咩,價錢都唔同啦~),對答及態度真一流,而家做食肆生意,多咗生意就放棄對客人禮貌,心態多一個唔多,少一個唔少,之前有一次都試過,平時未叫餐時已將碗例湯送到枱上,但嗰次食到差不多完都未見,那麼就問伙記,佢只答一句冇呀,雖然只係一餐午飯,但冇必要咁對客人,應該之前就已經要說給客人知今日湯已沒有,總然知佢嘅食物品質不差,但對客人態度應要加倍改善。
  • 蜜薯牛柳粒
伙記態度衰到貼地,鍾意被虐同受氣即管幫襯,食物同味道只是一般,咸-食完會口渴,大排檔不是大排檔價錢,貴過酒樓,最差係伙記態度衰到冇人有,吾怪得啲人上晒大陸消費,真係要多謝呢類商鋪