2024-01-22 1067 浏览
🍽️ 行過銅鑼灣,我心思思想食啲地道味道。正所謂 "食盡天下美食,最掛念嘅還是家鄉嘅鑊氣小炒。" 噹!入到這家大排檔,一坐低就點了老少皆宜嘅三色蒸水蛋,滑得嚟又滑去,豉油㩒上去,簡直夠晒心水。再來嘅豬𦟌浸白菜仔,脆爽白菜仔喺豚肉嗰抹微甜中帶出鮮味,好㨂口。最後,當然要點個招牌嘅拔絲咕嚕肉,啖啖肉上嘅甜蜜醬汁繞樑三日,每一根拔絲都係掛住童年的味道。三道菜兼得味、量、色,玩到個味蕾開心跳嗨塔🥳。食物讚之餘,環境又干淨,坐落大排檔都可以咁享受,真係人生一大樂事。朋友仔,快啲帶埋你哋嘅老友記,點幾盤美味嘅小炒,慶祝下日常啦!💃👌

💠💠大排檔小炒💠💠🅴🅰🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:4/5🔹拔絲咕嚕肉 $118 糖醋汁酸甜適中完全唔滯,外皮鬆脆透薄,肉質香嫩好易咬,油脂亦分佈均勻唔會太油膩。入口初時酸甜,後段漸漸滲出豬肉焦香,越咬越香,不過肉塊偏大舊,如果你好中意食肉,一定會好滿意依個size😝,同埋佐料方面好難得唔係生洋蔥🧄,甜甜地又唔嗆辣👍🏿🔹蜜薯牛柳粒 $138招牌菜之一,薯仔外脆內鬆化,牛柳粒軟嫩多汁,完全唔會過熟韌到咬唔開!每粒食材都包裹住蜜糖同黑椒汁嘅濃香,勁香口惹味😚🤤🔹回味豉油雞(半隻)$178色澤鮮亮,入口帶股微甜味,餘韻帶點酒香,整體味道有啲似甜甜地嘅醉雞😆,雞肉熟到啱啱好完全唔嚡口,嫩滑入味之餘仲保留到雞味,隻雞去除晒皮下嗰層薄薄嘅凝膠狀脂肪,連埋皮食都冇罪惡感😛 已經係第三次回訪❤️,之前食過嘅乾燒蝦油粉絲煲、欖菜肉碎四季豆、鐵板乾鍋爆腩片都好出色,每次上菜都係熱氣騰騰鑊氣十足🔥。特別一提係平日嘅午市套餐性價比好高,大概$70就食到同晚市份量一樣嘅小菜,包白飯、老火湯同熱飲,非常推薦俾大家🫶🏻
💠💠大排檔小炒💠💠

🅴🅰🆃 🆃🅼🆁 明天去吃指數:4/5

🔹拔絲咕嚕肉 $118

🔹蜜薯牛柳粒 $138

🔹回味豉油雞(半隻)$178

2023-11-18
等候时间
15 分钟 (堂食)
2024-01-08 740 浏览
去到呢間餐廳,一股鍋氣撲鼻而來,環境企理得嚟又唔少得大排檔嘅熱鬧。🍳 我一坐低,就揀咗幾樣實惠嘅小菜!金牌臘味粒煲仔飯啦,炆得啱啱好,嗰啲飯焦香口得滯,臘肉同臘腸都香茅茅。食嘅時候口口都係驚喜,質感一流,好過癮!😊緊接著就係拔絲咕嚕肉嚟,我要讚一讚,外皮香脆,肉質入味,又富彈性,拔絲嘅效果搞到成桌人都爭住試。話唔定整碟都係嗰種甜中帶酸嘅鎮店之寶!仲有個大排檔小炒王,食材新鮮得嚟五彩繽紛,個個得閒夜市都揾唔到嘅味道。熱辣辣上桌,韭黃新鮮,魷魚乾彈牙,腰果脆口,一盆菜彊到犀利!幫襯完,真係大飽口福,覺得自己好似賺到某樣嘢!今晚嘅食記,絕對係記心底,高滿意度!🥢 總括嚟講,呢度嘅用心煮出嚟嘅菜,絲絲入扣,分明就係至情至味。如果你想品嚐地道啲嘅大排檔風味,呢間絕對係你嘅必到之選!👌

2023-11-20 1315 浏览
通常好多時都係中午嚟食,貪佢有飯有湯,仲包一杯熱飲,小菜嘅份量比以前少,試過叫外賣勁少餸,所以都係堂食好d。不過午餐日日唔同,要上佢fb睇咗先。拔絲咕嚕肉必叫item,次次嚟親都會嗌。佢炸得好夠脆,食到最後都唔會淋咗,幾開胃。泰式白切雞雞嘅份量就多好多,泰式醬酸酸地都ok,d雞都夠滑👏喇沙炒蝦球雖然就食唔出咩喇沙味,但係蝦球大舊爽口,調味都ok鮮茄肉崧浸勝瓜個湯底幾清,唔係味精湯,肉崧唔多,真係主要食勝瓜,但勝在個湯清而濃味。

泰式白切雞
雞嘅份量就多好多,泰式醬酸酸地都ok,d雞都夠滑👏

喇沙炒蝦球
雖然就食唔出咩喇沙味,但係蝦球大舊爽口,調味都ok

鮮茄肉崧浸勝瓜
用餐时段
  • 拔絲咕嚕肉
今次係第三次來幫襯晚飯。第一次兩個月前同學生日六個人覺得幾好食嚄氣夠,又冇限時間(可能人多幫襯食貴價嘢海鮮多),所以一個月前再和朋友兩個人去幫襯。講明 個半鐘头還台冇問題,但係夥計真係好很煩,我朋友遲到大半個鐘头我已經開咗兩支啤酒等佢飲每15分鐘就埋嚟同你講一次記得還台,叫嘢食未。終於忍唔住噴九個夥計,知啦夠鐘咪畀返張枱你囉。結果幫襯咗三個餸小炒皇,豉油雞仲有一樣唔記得。昨天晚上星期五有朋友又話聽過呢間野想去試咪同佢去試囉。六點半入去。朋友遲到十五分鐘又係歷史重演。初初叫咗兩個餸,一個鐵板生腸, 一個砂鍋薑蔥雞,前者份量極之少又鹹, 後者亦都超鹹雞皮厚過我手指屘..最離譜的是七點15分, 叫夥計落單叫第三支支啤酒 (45文一支未計加一,就算買三送一一啲都唔平) 同埋加個小炒皇138文,個夥計竟然話八点鐘要交枱喎你驚你食唔切。我真係即刻發作鏟個夥計,我話我食唔食得切關你杘事。朋友撳住我。上次有個大叔認得我走埋嚟問我 乜事咁勞氣,佢話夥計好心驚你趕時間嗻... 七點55分都未到, 長頭髮, 滿面油光肉毒桿菌類似主場打點的女人, 隊張單埋嚟, 放喺枱面行開埋單602蚊,轉頭我畀錢個大叔連埋上
最離譜的是七點15分, 叫夥計落單叫第三支支啤酒 (45文一支未計加一,就算買三送一一啲都唔平) 同埋加個小炒皇138文,個夥計竟然話八点鐘要交枱喎你驚你食唔切。我真係即刻發作鏟個夥計,我話我食唔食得切關你杘事。朋友撳住我。上次有個大叔認得我走埋嚟問我 乜事咁勞氣,佢話夥計好心驚你趕時間嗻... 七點55分都未到, 長頭髮, 滿面油光肉毒桿菌類似主場打點的女人, 隊張單埋嚟, 放喺枱面行開埋單602蚊,轉頭我畀錢個大叔連埋上次幫襯嗰打印張優惠卷, 好似幫襯200,打一個印,儲滿五個減100。掟返畀佢我話唔使畀我喇,我以後都唔會再幫襯呢間不知所謂嘅飯店。
2023-10-17 1757 浏览
講到香港特色地道野,一定走唔甩鑊氣十足嘅大排檔小炒。喺舌尖上嘅美味背後,又有幾多個接受到大排檔嘅環境同SERVICE?無接受過MALUD University正統Training嘅您/她,一定要收藏我今日介紹嘅呢間餐廳! 《 大排檔小炒》位於鵝頸橋附近嘅駱克道,喺入咗鋪嘅升級大排檔:環境 🆙️,服務 🆗️,鑊氣 🈵️。人氣嘅程度晚飯時間基本上喺NO BOOKING NO EATING。今日星期六,我哋兩個人18:15嚟到已經有人企喺門口等緊位,近乎爆場!好在門口有1001張二人枱剩,“師兄!呢度兩位!“,達陣!遲一分鐘就出咗局! 一共嗌咗3️⃣樣野:〰️〰️〰️🥘 金牌臘味煲仔飯 (例) $168▪️ 煲仔飯,秋風起嘅標配!有圖有真相,潤腸臘腸蝦乾椰菜仔密鋪飯面,足料!店員會趁熱淋上醬油,用剛中帶柔四兩撥千斤嘅手法將飯同配料拌勻。粒粒分明嘅飯粒吸收咗醬香,潤腸臘腸嘅油香同蝦乾嘅鮮香,所有野一啖入口味道平衡得嚟幾惹味!▪️ 飯焦呢?脆得個啱啱好,唔苦唔硬唔刮嘴,GOOD。▪️ 份量夠2~3個人share,$168可以接受。🍜 乾燒蝦油粉絲煲 $138▪️ 上枱渣渣聲,熱辣辣出哂煙💨,聽聲都流緊口水!▪️ 主角粉絲

一共嗌咗3️⃣樣野:
〰️〰️〰️
🥘 金牌臘味煲仔飯 (例) $168

▪️ 飯焦呢?脆得個啱啱好,唔苦唔硬唔刮嘴,GOOD。
▪️ 份量夠2~3個人share,$168可以接受。

🍜 乾燒蝦油粉絲煲 $138

▪️ 上枱渣渣聲,熱辣辣出哂煙💨,聽聲都流緊口水!
▪️ 主角粉絲乾身彈牙,條條分明唔會黐埋一住,墊底嗰啲俾個煲嘅熱力繼續乾煎,輕輕焦香脆身口感一流!配料有蝦粒,肉碎同蛋絲果啲,調味恰到好處,簡單食材煮出大滋味!美中不足嘅喺蝦油落喺輕手咗啲,差甘啲蝦香,但整體嚟講喺個幾OK嘅粉絲煲。

🐟 清蒸沙巴龍躉 (聲稱約一斤) $198

▪️ 壓軸出場。條魚緊緊熟,近骨嘅肉輕輕有啲黐骨,皮滑肉嫩,喺新鮮魚嘅味道同質感,淋埋啲蒸魚豉油一齊食,唔錯。
〰️〰️〰️
💸 連前菜 (+$5) 同加一,埋單 $560 (人均$280)
🗣 價錢比附近大排檔貴少少。喺好食嘅,雖然未到驚豔到要嗌出嚟,但算得上喺值得再深入了解嘅味道,整體無投訴!
2023-10-14
2023-10-15 1442 浏览
同男朋友經過入去食晚飯,嗌咗個$680嘅白胡椒蟹。鐘意食蟹嘅我,滿心歡喜與期待,心諗隻蟹$680應該會好好味。點知極度失望,隻蟹唔算好大隻,蟹蓋完全冇蟹膏😭,蟹肉炸到好乾,連啖啖肉嘅蟹鉗都竟然係冇味嘅,真係一d蟹肉味都冇我究竟食梗d咩😫$680加埋一都7百幾蚊食隻咁嘅蟹,可唔可以有返d質素呀唔該。唔怪得依家d人咁鐘意北上食嘢啦,人哋平靚正好味,我哋就又貴又中伏😡我會記住呢間嘢,以後唔會再幫襯
同男朋友經過入去食晚飯,嗌咗個$680嘅白胡椒蟹。
我會記住呢間嘢,以後唔會再幫襯

2023-09-06 1933 浏览
好耐無見舊朋友係時候又聚一聚🎉🎉近來食得太多西餐想轉換口味,又想可以坐埋一齊傾下計。最後友人推薦後揀左大排檔小炒😍😍我地三個人食驚食唔曬唔可以揀太多餸,最後揀左1️⃣拔絲咕嚕肉🥢2️⃣啫啫芥蘭煲3️⃣椒鹽鮮魷4️⃣臘味海味煲仔飯❤️其實一坐底已經聞到隔離枱轉來香噴噴的煲仔餸味道。每道餸都好夠鑊氣,咕嚕肉無骨啖啖肉😊煲仔飯香口仲要有粒粒飯焦,又唔會太燶真心欣賞師父的功力。💪下次再有聚餐一定會再幫襯😋
好耐無見舊朋友係時候又聚一聚🎉🎉
2023-08-21 4549 浏览
以前好鍾意食西餐、日本嘢,近年來卻鍾意番大排檔,呢種充滿佬味的港式小炒,一來香港的大排檔已經碩果僅存,二來好鍾意成班friend,一圍枱咁夾餸食飯的氛圍好開心。雖然大排檔越來越少,但不少餐廳都繼續堅持鑊氣十足的港式小菜,營造出「大排檔」風味,就好似呢間位於銅鑼灣的餐廳。乾燒蝦油粉絲煲 $128餐廳 No.1 必食 item!熱騰騰的煲仔上枱時,「滋滋」聲起,好有ASMR的治癒感,即刻把握時機影相,一邊影相,一邊聞到飄飄的香濃蝦味,濃烈到我同朋友都疑惑呢道菜係咪有加入蝦膏呢!煲仔內有蝦、雞蛋、粉絲等等,粉絲吸盡蝦油的油香及鮮美,加上熱辣辣的煲仔,令煲底的粉絲口感變得脆脆哋,尤其出色!拔絲咕嚕肉 $108餐廳門口就有「拔絲咕嚕肉」五隻大字寫在牆上,所以就算你無食過呢間餐廳,都肯定知道呢道菜係大廚推介之一。的而且確,咕嚕肉炸得乾身,以致掛汁力強,加埋「拔絲」效果,又好食又啱影的一道菜。蜜薯牛柳粒 $128經典港式小菜,要讚下牛柳粒大小適中,厚身而不會難以咀嚼,食起來啖啖都有肉汁,好正。如果分量再多啲啲就更好喇!大排檔小炒王 $128配料不外乎都係魷魚、韭菜、腰果、蝦米等,簡單易炒有鑊氣,容易

乾燒蝦油粉絲煲 $128

拔絲咕嚕肉 $108

蜜薯牛柳粒 $128

大排檔小炒王

大排檔小炒王 $128
配料不外乎都係魷魚、韭菜、腰果、蝦米等,簡單易炒有鑊氣,容易送飯。

雲耳鮮百合炒藕片

雲耳鮮百合炒藕片 $98
食咁多肉肉,點都要叫番個蔬菜平衡下的~
2023-08-19
用餐时段
大排檔小炒王
2023-08-03 1494 浏览
見呢度係食小炒,又唔使等位,所以試吓,點咗薑蔥生蠔煲,裏面有七隻蠔,都幾大隻,落埋啲大葱啊,大薑,非常之有鑊氣!重點咗一個啫啫滑雞煲,熱辣辣,亦都係非常之夠鑊氣!可以再嚟!Spot this place with a lot of people so we are going to give a try. The oyster clay pot is very hot and tasty. There are seven oysterS. We also ordered a chicken clay pot, which is also delicious!

重點咗一個啫啫滑雞煲,熱辣辣,亦都係非常之夠鑊氣!
可以再嚟!

啫啫滑雞煲
啫啫雞煲
薑蔥生蠔煲
2023-07-13
啫啫滑雞煲
薑蔥生蠔煲
2023-07-24 1578 浏览
室內大牌檔唔怕食到成身汗👻咁既天氣想食鑊氣小炒但又怕會好熱? 呢間位於銅鑼灣既餐廳可以比你一邊嘆冷氣一邊享受大牌檔風味🌬🦐乾燒蝦油粉絲煲($128)嘩呢個真係香到不得了,一上枱已經鹹鮮味撲鼻,就知一定好食😳粉絲爽口乾身,仲好索汁,雖然味道偏鹹,但真係啖啖蝦鮮味,勁惹味好好食👍🏻🥬馬拉盞炒時蔬 - 通菜($98)每條通菜都綠油油好爽脆,調味啱啱好唔會鹹,炒得好均勻,每條菜都掛曬汁🍚瑤柱蛋白炒飯($108)預想中既味道,冇咩特別,值得一讚係炒得好乾身,粒粒分明,一啲都唔油膩🐷拔絲咕嚕肉($108)炸得極脆,每粒肉大小適中仲啖啖肉,醬汁做得好好,夠味得嚟仲係酸同甜之間取到平衡,不過可惜冇乜拔絲效果🤣嗌左4樣野再點埋野飲,人均都只係百零蚊,好抵食😮今次因為係同朋友聚餐,就叫左啲較大路同穩陣既菜式,既然質素咁得,下次試下佢地其他撚手小菜先~
乾燒蝦油粉絲煲

🦐乾燒蝦油粉絲煲($128)
馬拉盞炒時蔬 - 通菜

🥬馬拉盞炒時蔬 - 通菜($98)
瑤柱蛋白炒飯

🍚瑤柱蛋白炒飯($108)
拔絲咕嚕肉

🐷拔絲咕嚕肉($108)

2023-06-01
等候时间
30 分钟 (堂食)
馬拉盞炒時蔬 - 通菜
瑤柱蛋白炒飯
2023-07-06 1620 浏览
我老婆同啲朋友呢喺度食過。我老婆話味道錯,所以我哋今晚去呢度食飯。我哋原本訂咗七個人嘅!但係剩係得六個人,帶位嗰個已經有啲唔開心,同埋唔知係唔係老闆娘定係咩經理(女)嗰啲已經有啲唔係咁高興同埋有少少唔滿意㗎啦,跟住個經理(男)來幫我哋落單態度非常之好,咁我都覺得OK嘅,上菜速度都幾快,啲味道唔差嘅,但係當我地叫買單嘅時候,麻煩就嚟啦!(我哋用餐嘅時間正常係六點至八點)我哋買單嘅時候大約係7:30!有兩位服務員走過來,幫我哋收晒所有碗筷!但係枱面嘅垃圾佢冇收!跟住佢話你可以繼續坐!嗰種感覺係筆墨難以形容!

2023-07-06
2023-07-06 1051 浏览
喺呢間舖頭食過午餐又食過晚餐。午餐價錢真係抵好多。佢每日都會喺社交平台度出post,提供當日午餐餐牌。但係我今日冇特別睇佢午餐餐牌係啲乜嘢就直接去咗喇。我哋兩個人大概12:40去到,未洗等位。今日冇我最鍾意食嘅咕嚕肉。因為朋友唔食牛肉,我哋就嗌咗一個臘味炒飯同埋一個糖醋豬扒。午餐包例湯同埋熱飲。嘢飲我同朋友都揀咗熱檸水。例湯好快就已經嚟到,好甜好足料。臘味炒飯跟住都好快嚟到,好多臘腸同潤腸,好香,炒飯炒得粒粒好乾身。炒飯入面再加左啲翠玉瓜中和返個油膩感。糖醋豬扒都幾多舊下,豬扒好林,有厚度有咬口,糖醋味多調教得好好味。佢午市有印仔卡,,每食一個餐就可以有一個印,食夠12個餐就送一個$69嘅午餐,其實好快就可以儲完一張。
喺呢間舖頭食過午餐又食過晚餐。午餐價錢真係抵好多。

佢每日都會喺社交平台度出post,提供當日午餐餐牌。

但係我今日冇特別睇佢午餐餐牌係啲乜嘢就直接去咗喇。

例湯好快就已經嚟到,好甜好足料。

2023-05-20 1887 浏览
中午同幾個朋友一齊食飯,今日揀咗位於銅鑼灣嘅大排檔小炒店,呢度有7個午餐任你選擇,仲送例湯同熱飲🍅🥬🧅🍅🥬🧅🍅🥬🧅🍅🥬🧅我哋揀咗幾個小炒:🥕 土魷蒸肉餅🥕 菠蘿咕嚕肉🥕 豉汁蒸䱽魚🥕 豉油雞🥕 欖菜炒四季豆🥕魚香茄子煲每一疊份量都好多,魚香茄子同土魷肉餅食飯一流,條鯧魚都好大條,如果煎就更加好味。豉油雞,一上枱嘅時候已經香噴噴。咕嚕肉又夠脆口又唔會太酸,好味。欖菜炒四季豆我至愛,其實好難整得唔好食嘅。
🍅🥬🧅🍅🥬🧅🍅🥬🧅🍅🥬🧅
🥕 欖菜炒四季豆
🥕魚香茄子煲
2023-05-19
2023-05-10 1410 浏览
坐位距離太近,大家傾計聲音太吵,坐同一抬吃飯傾計都聽不到。D伙計唔夠貼心,叫蝦,蟹叫都沒有預備毛巾,水,或濕纸巾,到耍求時還非常不情願,雖然,知道是有三個時段,但七点九已摧你埋單,到八点時,堂坐不滿但仍叫你走,多傾十分鐘也不肯,不是請你離開是叫你離開,消费400元一人得咁的招呼是否差了一点。還有明明話消費一千元可以用信用卡,到頭來原來要比現金,又要出去㩒錢,太差了。