大滾友火鍋 (美新大廈)

Big Boil's Club (Mei Sun Building)
餐厅: 大滾友火鍋 (美新大廈)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
想一嘗「九五至尊」的皇帝式享受?想試坐龍椅,享用充滿宮廷風嘅高質素火鍋,十分推薦大滾友火鍋🔥🔥雪白誘人~龍躉片配木瓜魚湯鍋 $308龍躉片新鮮滑嫩,搭配清甜的木瓜魚湯,湯底鮮美,帶有淡淡的果香,十分誘人,非常適合喜歡食新鮮魚的客人😏大滾友牛肉拼盤(細) $428牛肉拼盤包括頂級安格斯牛小排、本地手切牛頸脊、牛展、美國頂級雪花肥牛、牛黃喉、牛肉粒、牛舌花🐂 每一種肉質都極為鮮嫩,尤其是牛小排,油花分佈均勻,口感滑順。非常適合肉食愛好者,簡直大滿足😋伊比利亞橡果豬 $228橡果豬的肉質鮮美,脂肪含量適中,烹調後的香氣撲鼻,口感柔嫩,入口即化。如果不食牛肉的客人,絕對係必試!! 大滾友雜菜拼盤 $118拼盤有蕃茄﹑金菇﹑娃娃菜﹑生菜﹑油麥菜、粟米、紫淮山等等。種類繁多,新鮮的蔬菜搭配,色彩繽紛,口感清脆,為木瓜魚湯鍋增添了不少清新感👍黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒韭菜豬肉餃4粒包裹着和牛粒的墨魚丸鮮香可口,不油膩;豬肉餃的韭菜香味濃郁,餡料豐富,口感極佳,兩款小食為火鍋增添了不少風味👍配上自家製足料竹蔗茅根,食火鍋就不怕熱氣啦🔥 最後仲有火焰焦糖豆腐花,豆腐花上面淋上少許酒,點火後形成焦糖香脆表面

雪白誘人~龍躉片配木瓜魚湯鍋 $308

大滾友牛肉拼盤(細) $428

伊比利亞橡果豬 $228

大滾友雜菜拼盤 $118

黃金藏嬌和牛墨魚丸4粒
韭菜豬肉餃4粒

配上自家製足料竹蔗茅根,食火鍋就不怕熱氣啦🔥 最後仲有火焰焦糖豆腐花,豆腐花上面淋上少許酒,點火後形成焦糖香脆表面,色香味俱全👍

大滾友火鍋的食物新鮮美味,無論是海鮮還是肉類,均能讓人留下深刻印象。非常值得推薦💯
2024-11-05
  • 大滾友牛肉拼盤
  • 大滾友雜菜拼盤
encore呢間大滾友! 完全可以瘋狂重刷🤪今次都係weekday黎食 多左好多枱客!證明做得好既餐廳依然受歡迎既🤗1. 雪白誘人·龍躉片木瓜魚湯鍋 $308今次唔食花膠雞湯湯底 嗌左過新出既魚湯!擺盤一流💕龍躉魚好多好generous🐟木瓜甜到不得了 忍唔住飲左兩碗湯先開餐!2. 大滾友牛肉拼盤🥩 $428呢個係細size牛肉拼盤 已經有咁大碟!包左7 款牛既部位 每樣4-5件🐄包括:頂級安排斯牛小排/ 本地手切牛頸脊/澳洲和牛金錢展/ 美國頂級雪花肥牛/ 牛黃喉/ 牛肉粒/ 牛舌花🤠真係靚牛肉同一般牛肉一啖就食得出❤️‍🔥好香好有咬口既真牛肉!!!隔左幾個月北上同去過台灣旅行😛 但食咁多打邊爐都未超越呢間!高質!3. 手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72鵝肝醬係中間 墨魚丸爽口彈牙👏🏻4. 伊比利亞橡果豬🐽 $228豬肉唔鞋 超香 🐷又係必叫之選 唔會太肥但肉好香!5. 大滾友雜菜拼盤 $118呢個雜菜拼盤都幾公道👏🏻 好多款菜 分量又多!最緊要乾淨又新鮮 連紫薯同粟米都有🌽6. 牛舌片 $118呢度d牛真係非常出色🤪好香好厚既牛舌 每一次都要食兩碟😛7. 竹蔗茅根 $78自家製足料竹蔗茅根

encore呢間大滾友! 完全可以瘋狂重刷🤪

1. 雪白誘人·龍躉片木瓜魚湯鍋 $308

2. 大滾友牛肉拼盤🥩 $428
呢個係細size牛肉拼盤 已經有咁大碟!
包左7 款牛既部位 每樣4-5件🐄
包括:頂級安排斯牛小排/ 本地手切牛頸脊/

3. 手打鵝肝墨汁墨魚丸 $72
鵝肝醬係中間 墨魚丸爽口彈牙👏🏻

4. 伊比利亞橡果豬🐽 $228
豬肉唔鞋 超香 🐷又係必叫之選 唔會太肥但肉好香!

5. 大滾友雜菜拼盤 $118
呢個雜菜拼盤都幾公道👏🏻 好多款菜 分量又多!
最緊要乾淨又新鮮 連紫薯同粟米都有🌽

6. 牛舌片 $118
呢度d牛真係非常出色🤪好香好厚既牛舌 每一次都要食兩碟😛

7. 竹蔗茅根 $78
自家製足料竹蔗茅根 微甜唔滯 夠晒清熱👏🏻

8. 火焰焦糖豆腐花
又係表演時間😆店員加左d酒同糖 再用火槍點火❤️‍🔥
變成焦糖係面既火焰焦糖豆腐花!好滑好satisfying!
📍大滾友火鍋(美新大廈),大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖
2024-07-05 1509 浏览
今日一班人過咗嚟大埔呢邊,決定重遊舊地,但變化都比較大,去到食晏嘅時候就喺附近搵咗呢間大滾友火鍋 ,位於大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖,環境裝修中式古代風格,門口位置又有啤酒BAR檯,有少少中西合璧嘅感覺。最特別還有張皇帝嘅龍椅。胡椒豬肚雞湯鍋,呢個湯飲完個胃都暖笠笠,成日食凍嘢,揀下呢個湯都唔錯,豬肚處理得乾淨,雞肉鮮嫩,胡椒味香,整煲出嚟,垂涎欲滴,未放任何配了之前,一定要試咗個湯先。大滾友牛肉拼盤,一盒入邊有唔同品種嘅牛肉,每一款嘅牛肉都有唔同嘅口感,有啲肉汁豐富,有啲肉質鮮嫩,有啲口感煙韌,一盒可以滿足唔同朋友嘅要求。伊比利亞橡果豬,脂肪比例剛剛好,肥瘦適中,放落個煲到滾幾滾,蘸上自己調好嘅醬汁,肉質嘅香,充滿成個口腔。手打鵝肝墨汁墨魚丸,外表睇落去平平無奇,放入口鵝肝嘅香味即刻出嚟,食到鵝肝嘅絲滑,又食到墨魚肉嘅粒粒,果然係新鮮,口感都特別不同。即炸黃金響鈴,雖然得四條,但係都係超級大條,即炸唔會有油益嘅味道,外層還有鹹蛋黃,可以打邊爐可以即刻食,超正,喜歡食響鈴嘅朋友,真係唔可以錯過。雜菜拼盤,有紫淮山,蕃茄,生菜,油麥菜,蓮藕,粟米,金針菇,雲耳,娃娃菜,種類

有少少中西合璧嘅感覺。最特別還有張皇帝嘅龍椅。

雜菜拼盤,有紫淮山,蕃茄,生菜,油麥菜,蓮藕,粟米,金針菇,雲耳,娃娃菜,種類都幾多,可以滿足每個人的口味。

最後就叫咗兩杯超大嘅啤酒收尾,大到要用雙手捧起,小麥嘅香味濃郁,值得叫。

今日揀呢間,一班朋友都好滿足,又係開心嘅飯局。

2024-06-19
$370 (其他)
2024-06-22 1250 浏览
今晚入大埔找個好耐冇見嘅朋友敍吓先問佢有乜地方可以一路食一路吹,佢就話試吓呢間,去到門口一望入去好有古式古鄉中國風坐低後想睇吓menu有乜食,原來要用手機掃碼先睇到有乜食和落單我哋選左個花膠雞湯底、牛肉拼盤、竹笙、牛骨髓、鬼馬油炸鬼和海鲜拼盤花膠雞湯底:等湯底滾起,先飲湯,飲完先再加湯打邊爐。個湯好鮮甜,花膠厚身得來好腍好粘口。雞肉嫩滑彈牙鬼馬油炸鬼:淥完之後,油炸鬼吸晒湯,入口感覺到蝦膠彈牙油炸鬼半腍半脆,感覺特别牛肉拼盤:足足九款唔同部位嘅牛,每款牛都有唔同口感和味道,一個字:正海鲜拼盤:有蝦、鱿魚仔、蜆、鮑魚、象拔蚌仔和扇貝,樣樣都好新鮮,入口鮮甜彈牙,最重要冇沙豆腐花:侍應會問你要唔要有d脆口感覺,佢會加糖在面再點火燒一陣,變成焦糖脆面,食落係有少少脆,豆腐花味道就淡淡豆味,未算好滑,普普通通如果想食平d,就要做會員,好多優惠要做左會員先有
今晚入大埔找個好耐冇見嘅朋友敍吓先

我哋選左個花膠雞湯底牛肉拼盤竹笙牛骨髓鬼馬油炸鬼海鲜拼盤

鬼馬油炸鬼
牛肉拼盤
海鲜拼盤:有鱿魚仔鮑魚象拔蚌仔扇貝,樣樣都好新鮮,入口鮮甜彈牙,最重要冇沙
海鲜拼盤
豆腐花
如果想食平d,就要做會員,好多優惠要做左會員先有
牛骨髓
竹笙
2024-06-08
海鲜拼盤
竹笙
2024-06-20 922 浏览
今日約了朋友到大埔母校轉一圈;走到熟悉的街道,朋友提議在附近的「大滾友火鍋」就餐.大滾友火鍋就位於大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖;地點還是相當方便易找的。大滾友室內以中國宮廷風格為主,以西方啤酒bar檯為輔。以下是我們的餐點:🍲「豬肚藏雞·胡椒豬肚湯鍋」:豬肚肉質鮮嫩,搭配雞肉的鮮甜,湯底以胡椒調味,帶來濃厚的香氣和微辣的口感,讓人胃口大開。🍡「手打鵝肝墨汁墨魚丸·四粒」:手工製作的鵝肝墨汁墨魚丸外脆內嫩,鵝肝的濃郁和墨魚的鮮甜完美結合,每一口都是奢華的享受。🫔「即炸黃金響鈴·四條」:外皮酥脆,內裡鮮嫩多汁,每一口都帶來滿滿的滿足感,是絕佳的開胃小吃。🐂「大滾友牛肉拼盤」:頂級安格斯牛排肉質細嫩,牛頸脊肉汁豐富,金錢展口感彈牙,雪花肥牛濃郁多汁,和牛粒同牛舌則帶來獨特的風味,每一款牛肉都展現了不同的口感和風味。🐖「伊比利亞橡果豬」:伊比利亞橡果豬肉質鮮嫩,帶有橡果的香氣,口感豐富,絕對是豬肉愛好者的最愛。🥬「大滾友雜菜拼盤」:紫淮山的營養價值高,金菇和木耳帶來的口感豐富,娃娃菜和油麥菜清爽可口,生菜和蓮藕帶來的脆脆口感,番茄和萵筍則帶來清新的風味,每一種菜都是獨特的美味。🍻

大滾友室內以中國宮廷風格為主,以西方啤酒bar檯為輔。

以下是我們的餐點:

🍻「hoegaarden生啤500ml」和「stella生啤500ml」:清爽的口感和微苦的風味,絕對是搭配美食的最佳選擇。

環境很舒適大氣,又是一個聚餐的好去處。

#大滾友 #大埔 #大埔美食 #火鍋#生啤
#打邊爐#手切牛肉 #花膠雞湯鍋#卜卜蜆#火鍋
  • 玲瓏浮凸•花膠雞湯鍋
  • 頂級雪花牛肉
1天前 0 浏览
湯底今次唔講得笑,有半隻花膠雞,一大片花膠見到都開心😃半隻雞啖啖肉,底湯超濃郁真材實料👍🏻👍🏻👍🏻飲左湯先再打邊爐。打邊爐點可以冇牛肉呢…牛肉拼盤樣樣都有,可以試齊咁多樣野,好滿足😌其他配料有伊比利亞橡果豬、手打蟹子鮮蝦丸、即炸黃金響鈴,仲叫埋個大滾友雜菜拼盤,款款精緻好味😋飲品叫左竹蔗茅根清甜好飲。甜品有火焰焦糖豆腐花、燒一燒個黃糖,甜甜脆脆好鬼正。今餐食完大大滿足🤩🤩🤩

飲品叫左竹蔗茅根清甜好飲。

甜品有火焰焦糖豆腐花、燒一燒個黃糖,甜甜脆脆好鬼正。

今餐食完大大滿足🤩🤩🤩
6天前 0 浏览
呢排天氣又涼返最適合就係打邊爐啦☺️之前已經去過元朗分店,今次就來左大埔呢邊,味道一樣高質:我地叫左花膠雞湯底,店員會幫我地剪咗啲花膠然後放湯😃花膠份量慷慨👍🏻滾左之後可以飲湯,然後加雞落去🙂‍↕️雞件肉質一啲都唔嚡,而且雞味濃郁😚因為用既係三黃雞😌就算系雞胸部分,食落都係咁嫩滑😏大量花膠令湯底越食越有膠質😍🍴大滾油牛肉拼盤🥩 $428有7款牛肉部位,分別係牛小排、牛頸脊、金錢展、雪花肥牛、黃喉、牛肉粒同埋牛舌!由嫩滑至爽口彈牙既口感都有😌個人鍾意食牛頸脊,肉味相當濃郁🍴伊比利亞橡果豬🐷 $228推薦⭐️肉味十分濃郁😍份量十足,脂肪比例岩岩好🍴手打蟹籽鮮蝦丸🦐 $72蝦肉新鮮🦐夠哂爽口彈牙!每咬一啖都好似食緊一隻蝦咁🤩感覺就好似食緊蝦餃入面個餡咁🤣🍴菜苗帶子餃🥟 $78餃子皮薄餡靚😋菜苗同埋帶子既比例剛剛好,食落菜苗既香味,配上帶子彈牙既口感🤣食多幾多粒都唔膩~🍴大滾油雜菜拼盤🥬 $118有超多款式:蕃茄、油麥菜、生菜、粟米、木耳、金菇、山藥、蓮藕等等👈🏻而且份量一啲都唔孤寒,食到最後都仲有好多蔬菜🤩仲要全部都好新鮮!平時打邊爐喜歡食蔬菜嘅朋友,呢一個拼盤絕對唔可以錯過😜🍴火焰豆腐花🔥 聽到

🍴大滾油牛肉拼盤🥩 $428

🍴伊比利亞橡果豬🐷 $228
推薦⭐️肉味十分濃郁😍份量十足,脂肪比例岩岩好

🍴手打蟹籽鮮蝦丸🦐 $72

🍴菜苗帶子餃🥟 $78

🍴大滾油雜菜拼盤🥬 $118

🍴火焰豆腐花🔥
聽到個名好得意所以叫來試下🤣店員會先喺豆腐花面頭灑上黃糖粉,然後再用火槍燒,令豆腐花表面有一層薄薄焦糖,幾特別😏豆腐花都幾濃豆味不過唔算好滑👍🏻

整體來講,食物質素中上~價錢唔平不過絕對對得住質素👌🏻環境坐得好闊落,餐廳採用宮廷風格為主題👹打卡一流!見到OpenRice而家仲有訂座優惠🤭你地仲唔快啲約埋三五知己來烚下烚下🤪

2024-10-28
2024-11-03 24 浏览
今天跟老公帶爸爸媽媽去吃火鍋,不想去太遠的地方,看到openirce訂座18:00有78折優惠,便帶爸爸媽媽去嘗試一下。(結果到埗後才知道要19:30前離座 T.T,所以只好放棄了這個優惠。)職員介紹的4人餐要$22xx,又不是每樣食材我們都吃,於是決定改單點好了。食材一點兒也不便宜,希望好吃吧!!翻雲覆乳香滑豆乳濃湯鍋 $328賣相不錯,職員把湯倒進去時很吸引人,聞起來也很香,湯很甜,龍躉片很鮮甜,蜜瓜不算很甜,整體來講很有特色,味道也不錯。大滾友牛肉拼盤 $528賣相沒有「嘩」的感覺,看上去也是剛從冰箱拿出來的樣子,但是吃上去十分不錯,有牛肉味,沒有雪藏味道,每種肉類的味道都有點不一樣,花雕醉牛肉很是特別!自家製魚皮 $78有別於外面的魚皮,是真的自家製,爽脆有口感,但是媽媽嫌他油膩了一點。牛肉餃6粒 $108很失敗的牛肉餃,整個感覺就像是用餃子皮包着一顆牛丸。炸枝竹/油麥茶/蓮藕片/娃娃菜 $38-$42其他蔬菜類不過不失,蓮藕片不是爽爽的那種,油麥菜不錯。清熱菊花茶 $78淡淡的菊花味,也有一點兒甜味,不過不失。阿根廷紅蝦刺身 Free這個免費的紅蝦刺身最好吃,紅蝦大隻爽甜,新

翻雲覆乳香滑豆乳濃湯鍋 $328

大滾友牛肉拼盤 $528

自家製魚皮 $78

牛肉餃6粒 $108
很失敗的牛肉餃,整個感覺就像是用餃子皮包着一顆牛丸。

炸枝竹/油麥茶/蓮藕片/娃娃菜 $38-$42
其他蔬菜類不過不失,蓮藕片不是爽爽的那種,油麥菜不錯。

清熱菊花茶 $78
淡淡的菊花味,也有一點兒甜味,不過不失。

阿根廷紅蝦刺身 Free
這個免費的紅蝦刺身最好吃,紅蝦大隻爽甜,新鮮沒有雪藏味,每一個蝦頭都有很多蝦膏!!!重點是做會員就免費送,有多少人就送多少隻!!!

正價時段性價比不高,早鳥時段有68折/78折會比較抵吃。
2024-11-03
2024-11-03 0 浏览
真好天氣漸凉了,跑步舒服🉐多了,食火鍋也成了朋友聚會的最佳選擇。難得友人有空,相約一起去大滾友半隻花膠雞半隻花膠雞的雞肉鮮嫩多汁,湯底清甜,花膠更是增添了豐富的口感。每一口都帶有濃郁的雞香,讓人欲罷不能。牛肉拼盤(細)牛肉拼盤選用了多種部位,肉質細膩,油花分佈均勻。火鍋中煮熟後,牛肉的鮮味與湯底完美融合,口感滑嫩,令人陶醉。手打蟹仔蝦滑肉丸(4粒)這款手打蝦滑肉丸彈牙十足,蝦仁的鮮甜與肉的香味交織,讓人一口接一口。特別是火鍋的高溫將其味道激發得淋漓盡致,實在是不可錯過的美味。 伊比利亞橡果豬獨特的肉質而聞名,脂肪分佈均勻,口感豐富。肉片在湯底中輕輕一煮,便能釋放出濃郁的香氣,讓人食指大動。大滾友雜菜拼盤色彩繽紛,包含了多種新鮮蔬菜,形状切成波浪形有心思,不僅能平衡火鍋的油膩感,還增加了口感的層次感。各種蔬菜在湯底中煮過后,味道鮮美,是健康飲食的絕佳選擇。竹蔗茅根一渣作為火鍋的清口小品,竹蔗茅根一渣帶來了清新的口感,能有效去腥解膩。這道菜不僅好吃,還有助於消化,讓人感到舒爽。火焰焦糖豆腐花一道甜品作為收尾,火焰焦糖豆腐花讓人驚喜。焦糖的香甜與豆腐的滑嫩相結合,提供了一個完美的結尾。火焰的

半隻花膠雞

牛肉拼盤(細)

手打蟹仔蝦滑肉丸(4粒)

味。

大滾友雜菜拼盤

竹蔗茅根一渣

火焰焦糖豆腐花
一道甜品作為收尾,火焰焦糖豆腐花讓人驚喜。焦糖的香甜與豆腐的滑嫩相結合,提供了一個完美的結尾。火焰的效果更是增添了視覺上的享受,讓人印象深刻。

整體而言,各食材新鮮優質,湯底好喝,價錢合適,大埔火鍋好選擇!
2024-10-31 0 浏览
去大埔食嘢,一定要去直街,因為會搵到好多好食嘅餐廳,今日試咗呢間打邊爐,打邊爐最緊要係食材新鮮,呢間餐廳嘅食物質素冇得頂,真係做到雞有雞味,牛有牛味,香港地好少食到咁有質素嘅打邊爐,非常讚。而且餐廳環境好有特色,係中國風嘅裝修,位坐得舒服,店員服務周到龍躉木瓜湯底木瓜係原個木瓜,上面有龍躉魚,厚切好肥美,個湯滾咗之後,可以先飲個湯,超級鮮甜!牛肉拼盤呢個拼盤有唔同嘅部份,牛嘅質素非常非常之高,全部都好有牛味,同埋可以試晒唔同嘅部位👍🏼花雕醉雞呢個雞好有酒味,而且雞嘅質素非常高,有雞味,雞肉實淨

龍躉木瓜湯底

花雕醉雞
呢個雞好有酒味,而且雞嘅質素非常高,有雞味,雞肉實淨
好耐之前喺荃灣食過一次大滾友已經對佢好深刻印象😳估唔到而家喺大埔都有得食😋店內裝修同樣充滿宮廷氣息❤️無論食物質素定服務都一樣咁好! ◍ 「周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋」🍲 $228 呢度最高質嘅湯底一定係冬瓜瑤柱鍋 淨係飲個湯其實已經飽咗一半🤤而家天氣仲咁熱 食返個冬瓜瑤柱鍋實在消暑一流 店員仲好細心地比食客打完卡之後幫手切好一件件冬瓜 極度推薦大家一試!😙 ◍ 「大滾友牛肉拼盤」🐮 $228 人少少嘅話必定一試呢個細嘅牛肉拼盤🤤基本上所有牛肉款式都有齊 食落全部都好高質素! ◍ 「伊比利亞橡果豬」🐷 $228 呢度嘅橡果豬一樣出色 食落肉質嫩滑 又一啲都唔肥 可以一試!😋 ◍ 「大滾友雜菜拼盤」 🥬 $118 鍾意食菜嘅朋友一定唔可以錯過呢個雜菜拼盤 款式多到數都數唔晒🫣仲要每一款都份量十足 食咗兩個鐘都仲未食晒😂 ◍ 「手打鵝肝墨汁墨魚丸」 🦑 $72冇諗過呢個墨汁墨魚丸竟然咁高質 入面仲釀咗鵝肝 食落帶點鵝肝嘅香 而墨丸都好有墨汁味 絕對值得大家一試!🥺◍ 「極品棉花魚肚」 🐟 $98難得有個靚湯底 梗係要嗌返個魚肚食吓 魚肚吸滿晒冬瓜湯嘅精華 每一啖都十分滋味!😳 大滾友火鍋 (美

◍ 「周公之禮•消暑冬瓜瑤柱鍋」🍲 $228

◍ 「大滾友牛肉拼盤」🐮 $228

◍ 「伊比利亞橡果豬」🐷 $228

◍ 「大滾友雜菜拼盤」 🥬 $118

◍ 「手打鵝肝墨汁墨魚丸」 🦑 $72

◍ 「極品棉花魚肚」 🐟 $98

大滾友火鍋 (美新大廈) (大埔)
大埔舊墟直街4-20號美新大廈地下B2號舖

大埔舊墟直街有間「大滾友」火鍋,同朋友今日嚟打個邊爐😋裝潢設計花心思,古色古香,紅色主調好醒目一入門口放咗張金龍椅好搶眼職員服務好,有禮又主動,貼心留意有冇需要加湯👍🏻 先上調味料九宮格,然後坐定定等開餐~“玲瓏浮凸花膠雞湯鍋”秋天要進補,叫咗花膠雞湯湯底,湯頭雞味濃,入口好膠,淥嘢食前先飲啖湯,骨膠原爆燈!半隻雞都好大份,雞肉嫩滑,高質!花膠厚身兼大大塊“伊比利亞橡果豬”打頭陣上枱係呢份豬肉,脂肪分佈平均,入口即溶有驚喜!豬味突出!“大滾友牛肉拼盤(細)”有齊唔同部位嘅牛肉,包括頂級安格斯牛小排,本地手切牛頸脊、澳洲和牛金錢𦟌、美國頂級雪花肥牛、和牛粒、牛黃喉、牛舌,大片兼份量十足,紋路幾靚,食落牛味夠,又嫩又甜、油花稍多👍🏻👍🏻“脆鯇腩片”略帶粉紅色,非常新鮮,口感好脆,肉質結實,夠鮮味,好得“大滾友雜菜拼盤”有唐生菜、油麥菜、粟米、蓮藕、蕃茄、金菇、木耳等,每樣都新鮮乾淨,最特別係有紫淮山😍“火焰焦糖豆腐花”職員加入黃糖同酒之後會即場點火,好有儀式感🔥焦糖脆皮配入口滑溜嘅豆腐花,好味!
大埔舊墟直街有間「大滾友」火鍋,同朋友今日嚟打個邊爐😋

裝潢設計花心思,古色古香,紅色主調好醒目

一入門口放咗張金龍椅好搶眼

“玲瓏浮凸花膠雞湯鍋”

花膠厚身兼大大塊

“伊比利亞橡果豬”
伊比利亞橡果豬

“大滾友牛肉拼盤(細)”
大滾友牛肉拼盤(細)

“脆鯇腩片”
略帶粉紅色,非常新鮮,口感好脆,肉質結實,夠鮮味,好得
脆鯇腩片

“大滾友雜菜拼盤”

“火焰焦糖豆腐花”

伊比利亞橡果豬
大滾友牛肉拼盤(細)
脆鯇腩片
2024-10-23 83 浏览
大埔不嬲出名都多美食,呢個美食綠洲真唔少好野食,各式其式美食都有。天氣開始凍,係打邊爐既好季節,所以今日就去左大滾友,試下佢d野,得唔得先!入到黎比人一種有氣派的感覺,環境亦都十分舒適。花膠雞湯底大大塊花膠,加上勁鮮濃黃金色的雞湯,剩係呢個湯底都值得黎一次,加上用左黃雞,所以雞味道都十分重同質感都十分滑,一定要叫!牛肉拼盤(細)細細一碟有晒好多唔同牛既部位,包括一口牛粒、牛頸脊、肥牛、牛展等,各款牛味道都有濃郁,同油花分佈都好靚。手打鵝肝墨汁墨魚丸手打墨魚丸,同出面d唔同,呢度感覺同食真墨魚無太大分別,加上鵝肝,十分惹味。伊比利亞橡果豬伊比利豬不但肥美, 肉味更是濃郁到滿瀉,不加點任何醬油已經好好食。帶子大粒,新鮮的帶子,又係一款只係稍碌一陣,剩食佢本身鮮味都好夠。大滾友雜菜拼盤呢個都係誠意之作,大大盤蔬菜拼盤,全部菜都勁鮮甜,有驚喜,絕對唔係hea你。自家制竹蔗茅根清甜美味,打邊爐必備火焰焦糖豆腐花: 豆腐花豆味濃郁,稍覺焦糖味道唔夠,但整體都係高質。

牛肉拼盤(細)

手打鵝肝墨汁墨魚丸

帶子

大滾友雜菜拼盤

自家制竹蔗茅根
清甜美味,打邊爐必備
2024-10-22 57 浏览
好耐冇打邊爐所以今日就約咗朋友嚟到呢間自己心目中大埔火鍋嘅首選「大滾友」開餐。之前試過排骨山濃湯同豆乳濃湯湯底味道非常唔錯,所以今次就試埋其他湯底,今次叫咗花膠雞湯底。半隻雞份量都唔少,未開始打邊爐之前侍應會幫你剪開啲花膠再放入個湯底,之後建議你先飲湯再開始打邊爐,湯底味道清甜超級正 🤤 同朋友每人都飲左兩碗。大滾友牛肉拼盤必食,拼盤包咗好多款牛肉部位,肉味濃郁,牛肉控實鍾意。伊比利亞橡果豬脂肪分佈均勻,入口順滑柔嫩之餘帶有堅果同橡木嘅甘甜味,就算食多啲都唔會有太過油膩嘅感覺。每次嚟都必定會叫嘅蟹黃餃,多餡又多汁蟹肉味超鮮甜。最後食埋視覺效果一流嘅火焰豆腐花。

每次嚟都必定會叫嘅蟹黃餃,多餡又多汁蟹肉味超鮮甜。
最後食埋視覺效果一流嘅火焰豆腐花。
2024-10-21 54 浏览
一入到舖頭簡直係穿越時空咁🤩係皇宮嘅裝修,仲有一張皇帝嘅龍椅俾大家打卡,勁有氣氛!當然呢度嘅火鍋食材,都係宮廷式嘅級別,好有驚喜🤘🏻‼️大推‼️花膠雞鍋湯底,超級大塊花膠,又厚身。打完卡之後,店員會剪成細細塊放入湯底入面。成個湯超鮮甜,花膠都煲得好軟糯,雞肉鮮嫩,打邊爐之前飲一啖真係覺得好滋補。🐮大滾友牛肉拼盤款式超級多,有牛小排、手切牛頸脊、金錢展、牛黃喉同牛舌。牛嘅質素好高,油花分佈均勻,牛味濃。我最鐘意係牛黃喉,好少地方有得食,淥一淥就食得勁爽口😝🐷伊比利亞橡果豬呢隻豬質素媲美和牛😍肉質一啲都唔係嚡,肉味好濃郁。🪿鵝肝墨汁墨魚丸🦑呢隻係手打丸,好有創意,中間真係包左一粒鵝肝!鵝肝嘅油脂香味同墨魚丸嘅海鮮味配合得非常好,口感彈牙,非常值得一試。一路打邊爐,記住要叫埋竹蔗茅根同火焰焦糖豆腐花‼️豆腐花豆味好濃又滑。上枱嘅時候,紅糖加酒燒到脆卜卜,好似焦糖燉蛋上面嗰一層咁,好有創意。

🐮大滾友牛肉拼盤

🐷伊比利亞橡果豬
呢隻豬質素媲美和牛😍肉質一啲都唔係嚡,肉味好濃郁。

🪿鵝肝墨汁墨魚丸🦑