2022-02-12 210 浏览
大澳一日遊,係食街見到幾得意嘅餐廳,出面有個著財神爺衫嘅聖誕老人🎅🏻第一時間就睇餐牌~ 冰鎮豬手映入眼簾,立刻叫左個試下好快上菜,出面冰凍嘅膠原食落好似啫喱,原來凍食豬手都別有一番風味椒鹽軟殼蟹個人比5🌟!!!香脆可口基本野,但估唔到食落鮮味得來仲有好多膏,唔會油膩,成餐入面最鐘意嘅餸!!仲有叫咗菜莆蝦米炒銀針粉,$38 咁大碟可算非常抵食,味道濃郁,每一條都沾有蝦味~蠔仔粥❤️❤️熱辣辣滾住上,蠔仔鮮美,大澳食海鮮果然唔同d,最叫左「鴨掌、髮菜、蠔豉蒸飯」$53,淋上特別醬汁,飯量幾多,想平平地食到飽肚嘅豐富晚餐呢個係不二之選~基本上全部野食都抵食又好味,老闆好客有禮,同隔離店主都十分友善,feel到佢平時係和藹可親嘅人,一心煮好美食
第一時間就睇餐牌~ 冰鎮豬手映入眼簾,立刻叫左個試下
2022-02-07 136 浏览
難得嚟到大澳,除咗食街頭小食,都想坐底食吓正餐,順便休息吓😌(休息完才食過)靚景餐廳今次我就冇去喇想食啲實力派嘅(๑˃̵ᴗ˂̵)見到砂鍋王有咁多人排隊我又試一試先🤪🔹水蟹粥 $68 (細)🦀之前睇《飛虎出征》嘅時候,已經好想試吓水蟹粥水蟹栩栩如生,殼容易開,所以可以啖啖肉咁食,肉嫰滑而且鮮。粥清甜得嚟唔覺淡口,好出色👍🏻除咗有蔥芫茜味外,蟹味就散落喺碗粥嗰度~🦀🔹椒鹽軟殼蟹 🦀又係蟹,不過今次係軟殼蟹,好抵食又大大份,滿足我鐘意食蟹嘅胃上到枱係好熱而且超級香脆🔹招牌豆腐本身都冇諗住點豆腐,但坐喺度食嘅期間見到好多人買豆腐外賣,我哋就試吓喇外脆內軟🤤仲有辣醬 / 甜醬比你點🤭🔹四寶煲仔飯其實我…真係好鐘意食煲仔飯😋抓住冬日尾巴,見到有煲仔飯即點煲仔飯有飯焦得嚟完全冇燶🤓而且足料,有臘腸、潤腸、臘肉、油鴨😎正正正!食完暖曬~😜🔹潮洲凍豬手特別野,老闆誠意推介俾我哋me之前都冇食過係凍嘅豬手,外面仲有層凝膠(係咪骨膠原嚟😙?)豬手原汁原味,保留本身豬嘅咸香味📍大澳砂鍋王

靚景餐廳今次我就冇去喇
想食啲實力派嘅(๑˃̵ᴗ˂̵)
見到砂鍋王有咁多人排隊我又試一試先🤪

🔹水蟹粥 $68 (細)🦀
之前睇《飛虎出征》嘅時候,已經好想試吓水蟹粥

🔹椒鹽軟殼蟹 🦀
又係蟹,不過今次係軟殼蟹,
好抵食又大大份,滿足我鐘意食蟹嘅胃
上到枱係好熱而且超級香脆

🔹招牌豆腐
外脆內軟🤤仲有辣醬 / 甜醬比你點🤭

🔹四寶煲仔飯
其實我…真係好鐘意食煲仔飯😋
抓住冬日尾巴,見到有煲仔飯即點
煲仔飯有飯焦得嚟完全冇燶🤓
而且足料,有臘腸、潤腸、臘肉、油鴨😎
正正正!食完暖曬~😜

🔹潮洲凍豬手
特別野,老闆誠意推介俾我哋
me之前都冇食過
係凍嘅豬手,外面仲有層凝膠(係咪骨膠原嚟😙?)
豬手原汁原味,保留本身豬嘅咸香味

📍大澳砂鍋王
2022-02-06 109 浏览
在門口位,已經超多人排隊,門口頂位還有一大隻蟹公仔及一個財神公仔,超易找~碗碟都是即棄式那種,每一份都是包裝好的,在疫情下,安心很多💗~水蟹粥🦀~很大的一窩粥,眼見內裡都有3到4隻水蟹,水蟹也算大隻,有蟹肉的;粥底很清甜,加了芫茜更香~髮菜蠔豉鵝掌煲仔飯🥘~新年吃這個超好意頭,髮菜有很大堆,蠔豉是BB那種,數量很多;窩底有飯焦,脆卜卜很香~酥炸軟殼蟹🦀~必吃‼️炸得酥脆又不油膩,數量也十分足,眼看每桌也必點這個~椒鹽炸豆腐🧂~外脆內軟,每件也能夾得起不散~酸辣炸雲吞🥟~雲吞皮炸得脆卜卜,餡料亦很爆,好味👍

椒鹽炸豆腐🧂~外脆內軟,每件也能夾得起不散~

酸辣炸雲吞🥟~雲吞皮炸得脆卜卜,餡料亦很爆,好味👍
2022-01-16 360 浏览
第一次去大澳就無晚巿堂食,正正要慶祝朋友生日又想食好D🤔,就比呢間餐廳隻蟹公仔吸引咗😍,叫咗金牌豬肚雞、水蟹粥、臘味煲仔飯、椒鹽豆腐,店家仲借埋個砂鍋比我地😊豬肚雞煲好多料,胡椒味非常濃,就算再加水都仲係好好味😋水蟹粥有一大一細蟹,係有膏架,好鮮甜😋臘味煲仔飯,臘腸潤腸都好香,如果D飯乾身D就更好😏椒鹽豆腐炸得太乾,唔係幾欣賞總括都係正嘅👍👍👍👍👍👍服務又好,幫我地包好哂嘅外賣仲有額外嘅芫荽、胡椒、生蒜、辣椒,令外賣都盡量保持水準,絕對有下次😋門口有臭豆腐同埋勁辣魚旦,下次又試下先
豬肚雞煲好多料,胡椒味非常濃,就算再加水都仲係好好味😋
水蟹粥有一大一細蟹,係有膏架,好鮮甜😋
臘味煲仔飯,臘腸潤腸都好香,如果D飯乾身D就更好😏
椒鹽豆腐炸得太乾,唔係幾欣賞
門口有臭豆腐同埋勁辣魚旦,下次又試下先
金牌豬肚雞煲、水蟹粥、椒鹽豆腐
金牌豬肚雞煲、水蟹粥、椒鹽豆腐