2025-01-28
呢排喺香港街頭閒逛,無意中發現咗呢間「大發粥粉麵」。夜晚招牌燈光黃澄澄,24小時營業嘅字樣,好似喺熱情招呼我入去試試。入到店內,點咗腸粉、炒麵同艇仔粥。先講講個艇仔粥,呢度嘅艇仔粥材料豐富,有魚肉、炸花生、蛋絲、浮皮等。粥底綿滑細膩,一入口就順順地滑入喉嚨。魚肉鮮嫩,唔腥,炸花生增添咗香脆口感,蛋絲同浮皮則豐富咗口感層次。但同廣州正宗嘅艇仔粥相比,又有啲唔同。廣州一啲老字號嘅艇仔粥,魚肉嘅鮮味更加突出,而且配料比例更講究,各種食材嘅味道融合得更加精妙,好似一首和諧嘅交響樂。再講腸粉,粉皮薄滑如絲,筷子輕輕一夾,就感受到佢嘅軟韌。豉油味道調得唔錯,鹹甜適中,可惜同潮州一啲腸粉舖用獨特醬料配方製成嘅豉油相比,少咗一啲獨特嘅風味。潮州嗰啲腸粉豉油,可能會加入當地嘅醬料或者香料,味道層次更為豐富。個炒麵都有驚喜,麵條乾身,鑊氣十足,每條麵都均勻沾上醬汁,咬落去有嚼勁。同北京嘅炒面比起,又係另一番風味。北京炒面多用粗麵條,配料可能有羊肉等,味道偏重鹹香,而呢度嘅炒麵就偏向粵式風味,相對清淡一啲。價錢方面,腸粉、炒麵同艇仔粥加埋,都只係幾十蚊,對於荷包嚟講好友好。不過呢間店環境就比較普通,地方唔算
價錢方面,腸粉、炒麵同艇仔粥加埋,都只係幾十蚊,對於荷包嚟講好友好。不過呢間店環境就比較普通,地方唔算大,人多嘅時候會有啲逼。
其實我一直都好鍾意探索各地嘅粥粉麵美食。呢啲看似平凡嘅食物,背後卻蘊藏住中國各地深厚嘅飲食文化。從廣東嘅艇仔粥、腸粉,到北京嘅炒面,每一種都有屬於自己嘅故事同特色。食住呢啲嘢,就好似喺品味一段段精彩嘅地方歷史,每一口都能感受到當地人對美食嘅執著同情感。喺香港呢個多元嘅城市,能夠品嘗到呢啲充滿粵式風味嘅粥粉麵,同時又聯想到祖國其他地方嘅特色美食,真係一件好幸福嘅事。