2025-01-28
呢排喺香港街头闲逛,无意中发现咗呢间「大发粥粉面」。夜晚招牌灯光黄澄澄,24小时营业嘅字样,好似喺热情招呼我入去试试。入到店内,点咗肠粉、炒面同艇仔粥。先讲讲个艇仔粥,呢度嘅艇仔粥材料丰富,有鱼肉、炸花生、蛋丝、浮皮等。粥底绵滑细腻,一入口就顺顺地滑入喉咙。鱼肉鲜嫩,唔腥,炸花生增添咗香脆口感,蛋丝同浮皮则丰富咗口感层次。但同广州正宗嘅艇仔粥相比,又有啲唔同。广州一啲老字号嘅艇仔粥,鱼肉嘅鲜味更加突出,而且配料比例更讲究,各种食材嘅味道融合得更加精妙,好似一首和谐嘅交响乐。再讲肠粉,粉皮薄滑如丝,筷子轻轻一夹,就感受到佢嘅软韧。豉油味道调得唔错,咸甜适中,可惜同潮州一啲肠粉舖用独特酱料配方制成嘅豉油相比,少咗一啲独特嘅风味。潮州𠮶啲肠粉豉油,可能会加入当地嘅酱料或者香料,味道层次更为丰富。个炒面都有惊喜,面条干身,镬气十足,每条面都均匀沾上酱汁,咬落去有嚼劲。同北京嘅炒面比起,又系另一番风味。北京炒面多用粗面条,配料可能有羊肉等,味道偏重咸香,而呢度嘅炒面就偏向粤式风味,相对清淡一啲。价钱方面,肠粉、炒面同艇仔粥加埋,都只系几十蚊,对于荷包嚟讲好友好。不过呢间店环境就比较普通,地方唔算
价钱方面,肠粉、炒面同艇仔粥加埋,都只系几十蚊,对于荷包嚟讲好友好。不过呢间店环境就比较普通,地方唔算大,人多嘅时候会有啲逼。
其实我一直都好钟意探索各地嘅粥粉面美食。呢啲看似平凡嘅食物,背后却蕴藏住中国各地深厚嘅饮食文化。从广东嘅艇仔粥、肠粉,到北京嘅炒面,每一种都有属于自己嘅故事同特色。食住呢啲嘢,就好似喺品味一段段精彩嘅地方历史,每一口都能感受到当地人对美食嘅执著同情感。喺香港呢个多元嘅城市,能够品尝到呢啲充满粤式风味嘅粥粉面,同时又联想到祖国其他地方嘅特色美食,真系一件好幸福嘅事。