餐厅: 大茶飯 (將軍澳中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-07-23 552 浏览
路過看餐廳名稱以為是港式茶餐廳,看門口餐牌才知是台式餐廳,位置在商場內,但坐位分佈也有廳內外的分區。***下午茶*** 餐飲可選薏米水/冬瓜茶/汽水/荳䊢加$1/升级以半價可轉指定飲品。--台式招牌葱油雞脾飯--$45--優惠: *半價*飲台式波霸奶茶-- 加$13-- 波霸奶茶 -- (凍)茶濃,奶滑,珍珠份量小,整體略甜,若比多小小冰粒碎,就更完美。-- 葱油雞脾飯 --整隻大雞脾巳比滷水汁醃製到非常入味,肉皮連骨的色澤巳變成深啡色,因此肉質口感比較乾粗,飯粒亦略粗乾,大大粒珍珠米,但配以油滑的滷肉飯醬汁又變得恰到好處。細心位是奉上粉紅碗放食剩的雞骨,乾淨又衛生

***下午茶***

--台式招牌葱油雞脾飯--$45
--優惠: *半價*飲台式波霸奶茶-- 加$13

-- 波霸奶茶 -- (凍)

-- 葱油雞脾飯 --
細心位
是奉上粉紅碗放食剩的雞骨,
乾淨又衛生

2023-06-20 378 浏览
今晚約左個朋友去將軍澳中心大茶飯食飯,叫左個晚市二人餐,個前菜口水雞好辣,但都可以的,而個主菜唐醋骨冇乜肉,一般般;至於餐飲較少款式揀,我叫左個柚桔飲 (純個人意見,哈………………………………………………………………………………..)
,而個主菜唐醋骨冇乜肉,一般般
2023-06-20
$138.5 (晚餐)
庆祝纪念
纪念日
2023-06-10 354 浏览
炸雞髀,炸到骨頭都是黑色的,d 雞肉柴過柴灣。椒鹽豆腐,炸完依然是白色的,完全沒有椒鹽味道。等一個小食要25分鐘。對每個客人,大大聲的話餐廳廚房唔夠人,叫人等吓啦。真的,態度和食物質素嚇死人。不要在此浪費青春。
2023-05-25 372 浏览
午市叫左個餐,餐飲揀左豆漿,一飲落口係非常奇怪嘅味道,有浸油壓味又無豆漿味,唔似變壞左,但飲落真係好反胃🥲於是叫佢換過杯凍檸茶俾我,職員收走又唔奇怪咁,可能我唔係第一個提出豆漿奇怪嘅客人。正餐黎到又覺得唔啱,落單時餐牌寫住“台式蔥油(雞扒/豬扒)乾拌刀削麵”我以為自己叫緊蔥油醬雞扒另加拌麵,點知黎到既係葱油拌麵加炸雞扒,以為上錯咗,於是問職員confirm, 職員有啲唔耐煩大大聲話係無錯的。其實我就係唔想食炸野先叫呢個,覺得餐牌咁樣寫有啲誤導。當然我自己亦都有理解錯,咁叫左就照食啦唔緊要。點知個刀削麵真係好難食。。。非常非常霖同埋薄片,痴住一舊舊 一夾起就斷咁,葱油亦都冇乜味,都係有一開始豆漿入邊嗰浸怪油味。唔想浪費食物,食左一半放棄了🥲炸雞扒好乾唔好食。進食中途聽到隔籬枱客人都話啲面好霖,另一枱客人又係問緊職員話食物黎到同餐牌d內容唔一致。幾個職員一齊答客人話佢哋喺台式餐廳係客人理解錯,佢地態度都唔係幾好,見到OpenRice d comment 原來長期都係咁既態度同難食,反正無下次🙁
正餐黎到又覺得唔啱,落單時餐牌寫住
“台式蔥油(雞扒/豬扒)乾拌刀削麵”
蔥油拌麵
2023-05-25 244 浏览
一入到去又熱又焗 明明咁多空位想揀個靚位個白頭佬又阿吱阿咗坐低嗌咗1.雞扒肉燥飯2.魚香茄子煲+白飯3.新竹炒米粉4.3杯凍飲凍飲可入口 就算1.雞扒肉燥飯雞扒又咸又鞋 垃圾肉燥好油好咸 垃圾白飯 大半都係生 未煮熟 垃圾2.魚香茄子煲都係又咸又油 垃圾3.新竹炒米粉又濕又咸 垃圾成碟豉油攞米粉咁 勁垃圾埋單$329 收咁既價錢比d咁既質素人 唔怪得間鋪 食飯時間都無乜人垃圾到不得了直情覺得同侍應反映都無用快d執笠仲好過係度獻世賣垃圾啦
一入到去又熱又焗

直情覺得同侍應反映都無用
快d執笠仲好過係度獻世賣垃圾啦
雞扒肉燥飯
2023-05-18 181 浏览
一陣唔似台灣嘢嘅台灣嘢…..個車仔麵牛肉湯底好咸..個咸係後勁咁咸 啲餸又唔好食……..鹽酥雞又唔係特別吸引……七點幾食完.. 夜晚十二點仲口乾緊 又冇牛味 唔知點解叫牛肉湯底…唔知係有蕃茄定辣油咁嘅嘢 少辣大咸..相都唔想影 冇下次啦.. 點個酸菜魚又等好耐 等咗25分鐘唔知道點解要一路滾住..因為好快痴底.. 啲湯又唔係好多呢個味道唔係好差 不過都唔會再想食啦..可能佢都其他嘢好 不過就冇信心 希望佢會改善唔好咁咸啦
一陣唔似台灣嘢嘅台灣嘢…..
個車仔麵牛肉湯底好咸..個咸係後勁咁咸
啲餸又唔好食……..
鹽酥雞又唔係特別吸引……
唔知係有蕃茄定辣油咁嘅嘢 少辣大咸..
相都唔想影 冇下次啦..
點個酸菜魚又等好耐 等咗25分鐘
唔知道點解要一路滾住..因為好快痴底.. 啲湯又唔係好多
呢個味道唔係好差 不過都唔會再想食啦..
可能佢都其他嘢好 不過就冇信心 希望佢會改善唔好咁咸啦
2023-05-14 198 浏览
突然間好想食仙草,碌下外賣app就決定叫呢間,因為有熱食又有甜品,最後叫咗一碗牛肉麵同埋一碗仙草凍。牛肉麵味道都正正常常,牛肉份量都ok,肉就偏乾但可以接受,不過個麵餅完全痴埋一舊,放入湯都好難浸得開,非常之難進食😅至於個仙草凍就真係貨不對辨,一食落口好大陣甘味,口感偏爽唔滑,原來係用罐頭涼粉,呢個價錢俾碗涼粉我真係接受唔到😂 總括而言,食物質素中下,唔會再幫襯,未食過嘅都唔好浪費錢,反正將軍澳仲有咁多選擇。

2023-05-13
外卖送餐
2023-04-24 217 浏览
禮拜六同老公係屋企附近食lunch,諗住普通食個飯醫肚就可以,黎到間台式餐廳,之前未試過,本人叫咗個車仔面,諗住正正常常好難中伏,點知…個汁出嚟係苦嘅…唔知係咪魚湯+咖喱汁嘅問題?我老公個飯就正正常常
2023-04-22
2023-04-02 263 浏览
點了碗車仔麵, 三餸豬腸, 豬皮, 菜心, 豬腸是碎濕濕肥膏一舊舊在麵上, 味道真是不能入口,有陣臭味, 豬皮從來都無脫過毛, 全部都是黑毛, 我都不敢食, 跟員工說他話供應商來貨不好, 他都肯跟換配餸, 換了蟹柳後, 全是冰冰的, 我以後都不敢恭維這間店
2023-04-02
  • 車仔麵
2023-03-26 249 浏览
今日午餐同另一半唔知食咩好,見到大茶飯係食台灣野,所以就入去試下我哋叫咗2個set,一個係香酥雞排肉燥飯+熱檸水($66),一個係蝦卷拼鹵水雞翼肉燥飯+凍豆漿($66),價錢不算貴,而且上菜時,賣相也不錯。我哋試完後,味道也十分好。整體感覺都不差,是值得大家一試👍👍有一點感覺不太好的就是我才剛剛食完,侍應就馬上收走個盤,也沒問是否還要。這點需要改善,其他都唔差。需要注意嘅係:最後埋單要加1,希望呢個加1係服務上有所改善啦。

2023-03-26
2023-03-22 206 浏览
在將軍澳中心的大茶飯,有很多傳統地道的台灣菜,我和家人我隔一段時間便會去吃午餐,或者晚餐。每次去大茶飯,我都很多時候會點肉燥飯、配凍豆漿,每次都能夠保持高水準,而且看似感覺較為健康。也有幾次試過去吃他的車仔麵,可以選擇自己喜歡的配菜,當然也有最低消費,但也是一個不錯的選擇!至於環境方面,由於店舖不是相當大,有時遇正中午時段吃午餐,要等候一段頗長的時間,人也較多,要有心理準備的。但總的來說,若果想吃簡單的台灣菜,大茶飯是不錯選擇!

但總的來說,若果想吃簡單的台灣菜,大茶飯是不錯選擇!
琴日我太太和兩個小朋友去食打邊爐,加車仔麵,可能剛剛有客人走咗部份枱面未整理好,四眼中年店員大大聲呼喝,我哋叫我哋喺門口等一陣,態度十分之差,我之後我都驚咗佢(中年四眼哥哥)搵個另一個妹妹仔點菜,年青妹妹比較有禮貌及細心,之後想再追加小食,剛好中年見完喺隔離就問我哋想加乜嘢,態度真的非常麻麻哋,應該唔會再有下次,平心而論食物質素可以,但因為這個員工我下次唔會再去!
Cart Noodles At 大茶飯 TAI CHA FAN Tseung Kwan O Hong KongHi Everyone! Winter is coming… so it’s time for some good ol’ cart noodles! How can one say no to a comforting bowl of cart noodles? The classic Cart Noodles, like Dim Sum and Siu Mei (Cantonese-style BBQ meats), are iconic Hong Kong food staples loved by both foreigners and locals.大茶飯TAI CHA FAN137B, Park Central9 Tong Tak StTseung Kwan OHong KongTel: 2350 1628WhatsApp: 9232 1657Open Daily: 10:30am To 10pmAuntie Lilly's Cart Noodles Thin Eg
Tseung Kwan O Hong Kong
Tel: 2350 1628
WhatsApp: 9232 1657

Open Daily: 10:30am To 10pm
Auntie Lilly's Cart Noodles
Thin Egg Noodles (HK$ 12), Beef Brisket With Chou Hou Sauce (HK$ 15) , White Radish (HK$ 10) & Beancurd Sheet (HK$ 10) In Taiwanese Beef Soup (Extra HK$ 8)

Affectionately known as "Che Zai Meen" in Cantonese, Cart Noodles is a local favourite and allow you to customise and build your entire bowl from scratch.
A staple of Hong Kong soul food for good reason: they're quick, cheap, filling, and easily adapt to your tastes. You're welcome to customise everything in your bowl, right down to the type of noodles, soup broth, and toppings for a filling, inexpensive fast takeaway meal; it's basically like creating your own dish!
There's something for everyone on this list, whether you're looking for Cantonese classics like Fried Fish Balls, Pork Balls, Slice Beef and Stewed Chicken Wings or something more indulgent like Spicy Duck Blood Jelly, Pig's Blood Curds, Pork Skin and Beef Briskets.
Let Auntie Lilly share my personalised Cart Noodles that come served in the flavoursome Taiwanese Beef Soup with toppings of Beef Brisket With Chou Hou Sauce, White Radish & Beancurd Sheet. All these are for HK$ 57 only for the whole bowl!
However, there's a minimum charge of HK$ 58 for Cart Noodles, so I just pay an extra HK$1 or can opt for more toppings, which I prefer not to do.
Fresh Oyster Porridge
HK$ 68

I also ordered a Seafood dish - Fresh Oyster Porridge for HK$ 68. If you like oysters, the plump and fresh oysters floating in the smooth and light porridge dish will satisfy you.
Dinner Set Menu

#魅力香港
2022-12-01
  • Cart Noodles
2022-11-06 563 浏览
想要更多食物推介 follow me on openrice/instagram👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻 🤑價錢約 $100-200 有lunch set 都幾抵食👍🏻🪑近地鐵站🚇係將軍澳中心Weekend去食 都只需等一張枱Ⓙ 肉燥拌麵🍜$54個拌麵本身只有肉燥同蛋 有碗湯 可以落少少係d麵道 會無gum乾同一舊舊所以+$8 配埋鹽酥雞 幾抵 但唔算太好食 個粉有d太厚Ⓙ 府城蝦卷拼滷水翼配肉燥飯🍜$58蝦卷幾惹味 有驚喜 唔會太煎炸 滷水雞翼就正常 無咩特別 雖然要求少飯 但份量都好足🤣🥤跟餐可配薏米水/冬瓜茶/豆漿/檸茶/檸水試左薏米水同冬瓜茶 整體感覺偏甜🙊
👉🏻@joyceous.tummy 👈🏻

雖然要求少飯 但份量都好足🤣

🥤跟餐可配薏米水/冬瓜茶/豆漿/檸茶/檸水
試左薏米水同冬瓜茶 整體感覺偏甜🙊
2022-11-03 422 浏览
下午同屋企人到附近食lunch,見到大茶飯menu嘅便當幾吸引,所以入左黎試試。第一次黎,見佢menu都幾多選擇。我簡左個鹽酥排骨滷肉飯。等左十分鐘左右,上菜速度都快,豬扒好惹味,唔會乾身,碗肉燥飯好大碗,比嘅肉燥一啲都唔會姑寒🤭撈埋白飯度都啖啖肉燥,滿足👍🏻連飲品58蚊都抵食👏🏻

第一次黎,見佢menu都幾多選擇。
我簡左個鹽酥排骨滷肉飯。

連飲品58蚊都抵食👏🏻