餐厅: 大茶飯 (將軍澳中心)
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2022-08-07 980 浏览
今日無心插柳下過左將軍澳行街,行左幾間餐廳睇左唔太岩心水,見到呢間有蛋餅,自己同朋友又未試過呢間,就試下呢~叫左2個Tea Set,野食飲品到齊,唯獨蛋餅好耐未上,就問下位男店員,講左之後,佢完全無任何反應就行開左,一路都無任何回覆,枱面又無單,我根本唔知係漏單,整緊定點樣,望左2-3分鐘,終於有個女店員發現我左望右望,問我有咩幫手,佢再問廚房,我先知整緊好多謝呢位男店員比我感受到佢地鋪頭既slogan,要‘’經得起風浪‘’,其實我只食個Tea姐,唔使被受考驗既,食晚餐的話,我擔心要考試先可以食

服務態度極品,,無下次,好似爭佢地錢甘,食物都ok ,如想領教下可以去試下,一位中長髮既女店員,送餐同落單都係極品,唔講以為我做錯左未事,。。。。。。。。。。。。
服務態度極品,
2022-07-14 504 浏览
好日唔會去將軍澳,當日有公事某日經過將軍,見到有間叫大茶飯,咪試下入去下晏就飯,點知食過之後,心諗即暴粗,不外如是難食到不勘,若果咁嘅價錢,根本同食垃圾無分別👌
叫左個香酥豬扒肉燥飯 轉 刀削麵加101、個肉酥消失左2、個麵上色唔上味,無咩3、個豬扒一點咬口都無,一係生粉落多左,一係擺左好耐成就68一點都唔值跟餐杯 薏米水 就真係水黎 一點味道 甜味 都無同冬瓜茶一樣 冬瓜溝水再叫左個 鹽酥杏飽菇濕到甘媽都唔記得,濕漉漉,底有層油台式腸跟左兩小片蒜片,小得可憐🥺成個晚餐成為140 多謝我寧願回家煮,black list ,之後不了職員態度,除了4眼哥哥比較積極,收銀呀姐hea,咩都唔知,前台有紋身女人更衰,要個客主動走上前搵佢講no 拎外賣,企係到唔識主動行前黎。
叫左個香酥豬扒肉燥飯 轉 刀削麵加10
1、個肉酥消失左
2、個麵上色唔上味,無咩
3、個豬扒一點咬口都無,一係生粉落多左,一係擺左好耐

成就68一點都唔值

跟餐杯 薏米水 就真係水黎 一點味道 甜味 都無

同冬瓜茶一樣 冬瓜溝水

再叫左個 鹽酥杏飽菇

濕到甘媽都唔記得,濕漉漉,底有層油

台式腸跟左兩小片蒜片,小得可憐🥺

外卖自取
2022-06-11 548 浏览
一間員工態度非常惡劣的餐廳! set lunch偷工減料都算! 係態度極差!!! 午飯時間,有班中學生一行十人午膳分兩枱,學生睇左餐牌好耐,見到每人最低消費$56 ,所以都睇左好耐餐牌! 到上菜,員工用超差態度嗌個餐名! 每上一碟就大叫一次;前後三個員工都係甘! 期間,有位女中學生想要隻碗仔share,職員好不情願地遞隻碗仔,但刻意唔俾個女仔接到,如有閉路電視,希望老闆可以自己翻查(11/6/2022 13:20-13:45 ) 我睇唔過眼! 學生者,唔想接待,米門口貼住不招待窮人lor,你班女職員個個紋晒身,都係過來人啦! 員工質素同價錢完全不符 (我見slogan 寫住要經得起風浪先食得起大茶飯) 甘你不如唔好開係呢個商場,開去第二度! 職員白鴿眼成甘! 替班學生不值,人地有俾錢架!!!

2022-06-11
2022-06-11 295 浏览
食物ok gei! 好食、大份。我覺得唔錯。不過服務態度非常差,唔係個別員工,由送餐到清潔、由清潔到收銀。冇禮貌都算、成餐飯感覺唔歡迎你。我哋未來過這間餐廳,問下有甚麼推薦,佢話全部都係,點完餐,拋碟俾你,全程每個員工都黑面,未食完就收走你。我發覺唔係淨係我哋啲枱係咁其他周圍嘅顧客都係咁樣對待。即係感覺上全部都係黑面。平時我哋去開對面其他食肆今次係第一次幫襯。我係11/6中午顧客,我食咗260蚊,食得唔開心。

我係11/6中午顧客,我食咗260蚊,食得唔開心。
2022-06-11
2022-06-07 325 浏览
今日好想食台灣嘢,於是叫咗朋友一齊食。台灣肉燥飯($48)+鹽酥雞(+$8)大大碗,好食又抵食。豬肉唔會太肥,所以個飯食落唔會油膩,鹹道適中,撈飯啱啱好。如果想個飯辣辣辣地,仲可以加埋佢哋嘅秘製菜譜,。同埋佢跟半隻滷水蛋,可以唔使額外加。鹽酥雞外脆內軟。香酥雞扒配肉燥飯($58)肉操飯都係咁大份,只係冇咗滷水蛋,所以我哋另外叫多一隻蛋(+$8)。香酥雞就另上。對比兩款雞,我覺得香酥雞更加好食。佢一樣係炸到外脆內軟,但係應該加咗香料,所以更加香脆。波濤洶湧奶茶(跟餐半價+$13)其實係黑糖珍珠奶茶。整體幾香黑糖味,落重本,所以都幾甜,但係我覺得飲得珍珠奶茶就唔好介意,唔夠甜唔好飲。冬瓜茶(跟餐免費)得凍飲,加咗冰,溝淡咗少少,整體唔會太甜。
今日好想食台灣嘢,於是叫咗朋友一齊食。

台灣肉燥飯($48)+鹽酥雞(+$8)

香酥雞扒配肉燥飯($58)

波濤洶湧奶茶(跟餐半價+$13)

冬瓜茶(跟餐免費)
得凍飲,加咗冰,溝淡咗少少,整體唔會太甜。
2022-06-07
2022-05-13 332 浏览
It’s my second time dining here and I was outraged by their poor food and services.By the time we arrived, we were assigned to a table right next to the entrance (to fill you in: there are no petitions or any sort of protection at the entrance between the diners and the pedestrians). With the ongoing pandemic, I requested if we could swap our table as we spotted vacant seats inside. Instead of relocating us, the staff rudely shouted “你都睇到入面冇位!”. Our appetite were dampened with such feedback. It

By the time we arrived, we were assigned to a table right next to the entrance (to fill you in: there are no petitions or any sort of protection at the entrance between the diners and the pedestrians). With the ongoing pandemic, I requested if we could swap our table as we spotted vacant seats inside. Instead of relocating us, the staff rudely shouted “你都睇到入面冇位!”. Our appetite were dampened with such feedback. It was understandable if you did not want to relocate our table, but such attitude was definitely intolerable.

I also observed no politeness when they took our order or served our food. They were totally having poker faces, as if they did not bother at all.

The food was barely fair. The quality had deteriorated so much compared to my last dining experience here. I could conclude the dish in one word — (excessively) oily.

Even though additional 10% is not charged for their lunch menu, I cannot accept such terrible service, especially when their food was surely not remarkable. Preferably wouldn’t return in the future
2022-04-17 381 浏览
之前都幫襯過幾次的餐廳,今次再來,感覺都幾好,食物質素,店員服務及價錢都幾好。今次點左過花膠滑雞粥及小食麻辣雞翼尖,味道不錯,當然花膠粥以$68的價錢大家都不會期望會有好高質的花膠,雞翼尖的麻辣調味比較激,但整體來說是食物質素是可以的。店員服務及態度都算正常,我曾好奇轉頭望一望水吧,剛巧店員又望到我,隨即上前問有什麼可幫忙。可能並不算什麼繁忙時段,店面不太緊張,所以總括來說跟之前去的感覺差不多,沒有失望
2022-04-16 314 浏览
又係嗌外賣時間喺外賣平台見到呢間鋪嘅下半茶去到六點價錢仲好抵添即刻嗌咗個黃金酸菜魚湯米線再加多個鹽酥雞送到黎 首先麵同湯係分開俾我ge👍🏻亦都冇另加外賣盒嘅錢以台灣店黎講 酸菜魚嘅質素算中上幾好味 魚都好滑身好入味不過個湯真係太辣同太麻啦麻嘅味道多過酸 同埋冇得揀辣度小食嗌咗鹽酥雞嘅份量都幾多啲杏鮑菇係同事嗌嘅 攞咗啲嚟食好味道👍🏻個雞再加啲調味粉就好啦
又係嗌外賣時間

好味道👍🏻
個雞再加啲調味粉就好啦

外卖送餐
2022-02-27 496 浏览
收工諗住嗌外賣返屋企食啦 係蔣中見到呢問大茶飯幾多人等 就諗住試下啦 係門口問多二句menu既野 因為第一次嗌唔係好知 個女員工 勁西聲西氣超唔耐煩咁答囉 好似唔想做生意咁 咁之後我諗好食咩諗住落單 另外一個女員工又係勁西咁一個一個字咁話 入 邊 落 單 呀 唔 該 好似我殺左佢全家咁 入邊落單個男員工 件衫顏色唔同既 可能係經理啦?我都唔知啦 態度就好小小 不過都係西架啦 咁落完單等緊既時候 聽到佢地嗌外賣號碼嗌到真係好西 啲語氣差到好似唔想做生意咁 又西又惡又大聲 先唔評價價錢同味道啦 呢啲都係因人而異 但呢啲咁嘅態度真係唔會有下次囉 我都唔明點解會有咁多人喺度等呢間外賣 真係cls
2022-02-17
15 分钟 (外卖自取)
2022-02-18 442 浏览
上網搵喺將軍澳嘅黃店見到呢間有成百幾個正評,於是諗住過嚟試吓,一入去其中一個店員就倔擂槌「安心出行。😐」四隻大字「得」埋嚟,我當佢因為抗疫算數,然後仲要毫無感情咁話要「show針卡。🤨」,顧客唔係太清楚原因禮貌地問吓點解啫,個店員就超級不耐煩,粗聲粗氣咁話分咗C區D區,「你打咗先坐得入面!冇打只可以坐出面囉!😒」。原本都諗住show俾佢睇,但係服務態度搞到好似家有喪事咁,要人哋睇你面色,唔怪之得入面都淨係得小貓三四隻。你唔憂做都唔緊要,唔好拉低埋顧客對其他店員嘅印象,整臭餐廳個招牌吖嘛。😰**有作並未有任何用餐體驗,味道同抵食欄嘅分數不能夠作準。**

2022-02-18
下午茶
2022-02-03 403 浏览
新年當然好多餐廳都未必會開門,所以係屋企附近行左陣見到「大茶飯」有開就入去左食晏。見到餐牌有台式菜之餘仲有港式車仔麵俾大家選擇,但黎到當然要食台式野。lunch set基本上有一半既選擇都係跟肉燥飯,今次就叫左「酥炸魷魚鬚配肉燥飯」。另外朋友仔就叫左a la carte menu既「花膠雞粥」。「酥炸魷魚鬚配肉燥飯」:以依個價錢黎講,個人覺得個份量算大份,雖然魷魚鬚大部分都比較細舊,但勝在夠香口,同埋唔會太多炸粉。肉燥都唔會太咸,但普遍感覺唔算太驚喜。「鹽酥雞」:套餐加左$22配埋「鹽酥雞」,初初以為得4/5舊,但黎到既時候見到個份量好似一碟小菜既份量咁,有成差唔多10舊。岩岩炸起既關係食落都熱辣辣,調味粉唔會過多,岩岩好,雞肉都夠嫩滑,小食黎講幾抵食。「花膠滑雞粥」:睇落去同平時香港食到既粥感覺比較稀身,但配料都算足料,花膠都有4/5舊。味道方面唔算濃,反而因為落左麻油既關係,比平時食開既粥有另一種香味,唔想食太重味既朋友仔不妨一試。

「酥炸魷魚鬚配肉燥飯」:
「鹽酥雞」:

「花膠滑雞粥」:
2022-02-03 337 浏览
宅咗喺屋企成日,#初二 終於可以出去行吓👀 不過呢幾日實在太攰,起身嘅時侯已經差唔多中午兩點😅 梳洗一吓再執吓間房時候都唔早🤪 所以決定先去食啲嘢,再作打算。其實我哋都唔係太熟悉將軍澳嘅環境,所以朋友仔事前都做咗啲功課,見 #大茶飯 Tai Cha Fan 喺網上都幾受歡迎,雖然嚟到嘅時候見餐廳只得一個食客,都膽粗粗去試吓。入到餐廳嘅時候大概下晝五點鬆啲,為咗唔好阻人收工,我哋都快快手落單,但係就見幫我哋落單嗰位姐姐仔面黑黑咁走咗去😅 唔知係咪怪我哋唔跟單即時落埋餐飲呢😜 我哋等咗五分鐘左右,食物已經嚟到我哋面前。我哋叫咗兩個午餐, #雞扒配肉燥飯、#酥炸魷魚鬚配肉燥飯,另外加咗個 #鹽酥雞 做小食。食物賣相都唔差,#肉燥飯 還可以,不過完全唔似喺台灣食到嘅風味😙 至於配飯嘅 #雞扒,雪味太重,我無幾可食咗一件就完全放棄😅 好在都有肉燥送吓飯… 呢餐就當減肥啦😆

2022-02-02
其他
2022-01-14 407 浏览
經常經過都有人排隊 想食就要等位等位既人又唔算好多 所以試下大茶飯雞扒配肉燥飯估唔到塊雞扒咁大塊 佢雞扒係另上既 大大塊炸左 唔算好油 好脆 好香口肉燥飯就相對普通 但配起黎好好送飯台式腸鳳梨炒飯勁勁勁大碟 佢個炒飯個賣相就知佢足料 一大碟飯 飯中間見到好多材料 同埋見到d蛋一塊塊 好多顏色 吸引到眼球蔥油餅唔算好油 可以
經常經過都有人排隊 想食就要等位
等位既人又唔算好多 所以試下