2022-01-10 230 浏览
平靓正的街坊甜品店,量很大。推薦須各款雪糕,奶味不重,但是有水果的清香。芒之戀滿滿的芒果味,喜歡。香蕉船熱量爆錶,但是食落去太爽,香蕉的軟糯搭配雪糕的冰涼,剛剛好。
2021-12-02
$40 (宵夜)
2022-01-04 166 浏览
💨天氣又再轉冷,晚上最適合再吃甜品暖暖胃。👯‍♀️👯‍♀️黃大仙的大街小館過了十點仍有人龍排隊,人氣超強!🥥🍑椰皇蛋白和桃膠樣樣都滋補,落料毫不吝嗇,吃到最後,椰肉很容易刮下來,是吃椰類甜品的小確幸,像抽到了好籤一樣。🥭芒果雪糕是芒果至尊的亮點,沒有很人工很雪的那種怪味,混合仙草和奇亞籽,不算太甜,感覺比較健康。由於配料很多,每匙都可以舀出不同配搭,十分豐盛。👑店內牆上寫有暢銷龍虎榜,下次光顧可以參考參考,我點的椰皇蛋白燉桃膠暫列榜首!▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️▪️▫️📍大街小館黃大仙銀鳳街16號地舖🥰椰皇桃膠滋補🤗芒果至尊配料多@big_sweet_house椰皇蛋白燉桃膠:💲5️⃣2️⃣芒果至尊(配芒果雪糕):💲4️⃣5️⃣
💨天氣又再轉冷,晚上最適合再吃甜品暖暖胃。

📍大街小館

黃大仙銀鳳街16號地舖

🥰椰皇桃膠滋補

🤗芒果至尊配料多

@big_sweet_house

椰皇蛋白燉桃膠:💲5️⃣2️⃣

芒果至尊(配芒果雪糕):💲4️⃣5️⃣

2021-12-06 278 浏览
食完晚餐,當然就係食甜品啦。一家三口,各有口味不同,我就最喜歡食芒果腸粉,阿仔就食糖不甩,我老公就食楊枝金露。如果吾係剛食完晚飯,我一定叫綠茶心太軟,佢個心太軟真係好好食,再加上香濃既綠茶味,諗起都想食。三個甜品夾埋都只係 $90,係咪好抵先芒果腸粉楊枝金露糖不甩
食完晚餐,當然就係食甜品啦。

三個甜品夾埋都只係 $90,係咪好抵先

楊枝金露
糖不甩

2021-10-27 336 浏览
夏日熱辣辣🍦🍉🥵 返工返學又好辛苦去叫返碗芒果綿綿冰🥭🍧🍨真心係好食味道:重果味,唔係假糖;爆珠:益力多味配料:可揀兩樣整體:8/10一齊支持香港人開嘅小店!🤤🤤🤤🤤🤤
夏日熱辣辣🍦🍉🥵
返工返學又好辛苦
去叫返碗
芒果綿綿冰🥭🍧🍨
真心係好食

味道:重果味,唔係假糖;爆珠:益力多味
配料:可揀兩樣

整體:8/10

一齊支持香港人開嘅小店!🤤🤤🤤🤤🤤
2021-10-27 295 浏览
【#肥波甜品系列】🎈肥成知道我唔食得燕窩,佢就自己上網search有咩滋補嘅糖水可以岩我食😆 上一兩個星期我地食完晚飯想去大街小館 @big_sweet_house 買椰皇蛋白燉桃膠,但當晚超多人(因為岩岩 @foodki.may 介紹完呀😂),桃膠9:00pm未夠就賣哂喇🥲結果我地就求其買左另一間嘅鮮奶蛋白燉桃膠(唔開名喇,附近唔多甜品店)喂‼️豆腐花黎嘅😂😂😂🎈終於,早幾日肥成放工經過大街小館就再去買桃膠🥣Yeah!今次買到了💛椰皇裡面有好多西米、小丸子、蛋白同桃膠。桃膠嘅份量好多,每一啖都食到有桃膠係裡面,正正子👍🏻而燉蛋白好滑,配埋我好鍾意嘅西米同小丸子,正到痺呀💛肥成呢⋯佢最後刮哂啲椰皇肉自己食,佢話啲椰皇肉先係精粹😂哈哈~📍大街小館(黃大仙)📍黃大仙銀鳳街16號地舖#黃店 #甜品黃店 #黃店系列 #黃店推介 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店 #金大仙必食推介 #金大仙黃店 #肥波誠實豆沙包系列 #肥波掃黃行動 #大街小館 #椰皇蛋白燉桃膠 #hkig #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfoodblogger #hkigfo
【#肥波甜品系列】

📍大街小館(黃大仙)
📍黃大仙銀鳳街16號地舖

#黃店 #甜品黃店 #黃店系列 #黃店推介 #黃大仙美食 #黃大仙黃店 #黃色經濟圈 #懲罰黃店 #金大仙必食推介 #金大仙黃店 #肥波誠實豆沙包系列 #肥波掃黃行動 #大街小館 #椰皇蛋白燉桃膠 #hkig #foodie #foodblogger #hkfoodie #hkfoodblogger #hkigfoodie #hkigfoodblogger #hkdesert #hkdessershop #wongtaisin #dessert #chinesedessert
2021-10-20 319 浏览
💛🍻 啤酒🐷食評 🍖💛💁🏻‍♀️|大街小館(黃大仙區)|💁🏻‍♂️困左係香港咁耐,拍拖既節目唔係食飯,就係行街,講真都有少少悶🤭行到咁上下攰,就應該要搵間糖水鋪坐低抖抖先😋呢幾日勁多人出街,周圍都坐爆曬🤷🏻‍♀️最後揀左呢間偏遠啲既💛糖水舖。·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·#🍻🍖 質素:🍨雜果雪糕珍珠樂園|$45豬生揀左呢個珍珠樂園配朱古力同曲奇味雪糕😅不過唔知點解黎左朱古力+唔知咩味既雪糕,但出奇地豬生幾中意個不知名雪糕,反而麻麻地朱古力。另外仲有啲雜果,珍珠同爆珠,食呢碗糖水好似尋寶咁,透明方形個粒食落有陣椰青水味,幾清甜😌不過呢個價錢少貴✨評分:3.5 / 5 分🍨椰皇蛋白燉桃膠(熱)|$52小編好中意呢個椰皇燉桃膠🤤👍🏻一黎到成個熱辣辣幾有椰香味,呢排天氣涼涼地食就岩曬,材料除左有桃膠補下啲骨膠原,蛋白都幾香滑,仲有啲小丸子幾有咬口,食到尾仲可以用匙羹挖啲椰皇肉黎食😋淨係食呢款糖水都飽曬,抵食過珍珠樂園個款🙊✨評分:4.5 / 5 分·—·—·—·—·—·—·—·—·—·—·🐷整體評分:✨總分: 3.63 / 5 分✨推薦? #😋幾好食喎·—·—·—·—·—·—·—·—·—
💛🍻 啤酒🐷食評 🍖💛

雜果雪糕珍珠樂園
2021-10-16
宵夜
2021-10-15 219 浏览
今次係我第二次黎到呢間甜品鋪食甜品喇~ 呢度甜品選擇好多元化,而且價錢都幾平~冰鎮椰皇盅配椰皇水🥥夏天食呢個甜品好消暑!椰皇殼裏放滿了色彩繽紛嘅生果🍈 🍉,西瓜、蜜瓜同哈密瓜全部都好新鮮、味道清甜爽口~😋下面係椰汁加上好多嘅配料,有白玉丸子、椰果、西米同蛋白,用料十足!最後仲可以食埋入面嘅椰子肉添~ 另外仲附上一小杯清甜嘅凍椰青水🥥☺️

冰鎮椰皇盅配椰皇水🥥

另外仲附上一小杯清甜嘅凍椰青水🥥☺️
2021-10-15 144 浏览
食過佐敦分店留下良好印象,人在附近就嚟總店試下。由黃大仙中心行過去大約十分鐘,唔算遠但天氣熱都足以令人大汗疊細汗。星期六七點幾一個堂食客都無,環境比較雜亂擠逼,相比下佐敦店光猛整齊一啲。椰皇燉蛋白湯圓 $52面頭椰奶帶椰青水清香,燉蛋白震騰騰,滑溜之餘奶味濃郁,除芝麻湯圓外仲加入咗我最鍾意嘅小丸子,食完一個超飽超滿足。同行好友叫咗個「天使麵」,質素同樣不錯,不過地點唔就腳,下次想再食都係會去返佐敦。
椰皇燉蛋白湯圓 $52
$50 (宵夜)
2021-10-14 191 浏览
🍨大街小館🍦今次養生港女都係Encore左(*´꒳`*)熱-椰王蛋白燉桃膠 $55好足料 好香椰汁味入面仲有芋圓 白玉小丸子 西米露 桃膠朋友:芋圓食得出真係自家製(我諗我下次都係食返呢個)芒果腸粉 $30老實講應該係第一次食呢款甜品因為呢啲腸粉類都唔會係我叫甜品嘅首選不過食落又幾好食個「腸粉」係椰汁味 好滑好香包住個芒果肉又係完整一大舊咬落去啖啖肉冰鎮椰皇盅配椰皇水 $50呢個有上次令我驚艷既係果個椰果啫喱仲好有好生果係入面成個都好「椰」正呀雜果鳳梨綿花冰呢一個相比之下就比較失色因為個人喜好都係鍾意食養生野(´Д` )不過樣樣甜品都好Colourful圍完爐同食完啲靚靚甜品又好似真係心情舒暢啲下次會再黎食
🍨大街小館🍦

今次養生港女都係Encore左(*´꒳`*)
熱-椰王蛋白燉桃膠 $55
好足料 好香椰汁味
入面仲有芋圓 白玉小丸子 西米露 桃膠
朋友:芋圓食得出真係自家製
(我諗我下次都係食返呢個)

芒果腸粉 $30

仲好有好生果係入面
成個都好「椰」正呀

雜果鳳梨綿花冰
呢一個相比之下就比較失色
因為個人喜好都係鍾意食養生野(´Д` )
不過樣樣甜品都好Colourful
圍完爐同食完啲靚靚甜品
又好似真係心情舒暢啲
下次會再黎食
2021-10-07 122 浏览
【#肥波飲野系列】🎈中秋夜同屋企人食完好味泰國野之後,我地兩個就拎住燈籠🏮落街行一陣,散下步消化下😆 🎈散完步出左一身汗已經十一點幾,無理由食宵夜咁過分嘅(雖然想咁做,但中秋呢幾日食得太多野喇😂)所以我就買左杯芒果奶解解渴,肥成就買左3枝椰青水(3枝抵啲嘛‼️)。芒果奶唔算好甜,奶味同芒果味平均,無話有一種味特別突出💛椰青水清甜,解渴消暑😆⭐️呢度啲拿破崙好好食架!大家黎到一定要試⭐️📍大街小館📍黃大仙銀鳳街16號地舖
【#肥波飲野系列】

⭐️呢度啲拿破崙好好食架!大家黎到一定要試⭐️

📍大街小館
📍黃大仙銀鳳街16號地舖
2021-10-06 184 浏览
黄大仙野食就多但甜品店就好少🍧而前排開左一間仲要係樓下就一直好想試😄今次終於試左,叫左個招牌《黑糖芋圓鮮草凍》✨味道不太甜,清清地配合芋圓嘅煙靭🍡仙草嘅清涼,同埋椰子雪糕🥥🍦個感覺都幾舒服,而且仲有不同嘅配料🧋食完有一種飽肚感,唔會食完唔知點咁👻再睇番個餐牌,款式有中有西選擇好多😍得閒再落黎試下其他款式先!😋
黄大仙野食就多但甜品店就好少🍧
而前排開左一間仲要係樓下就一直好想試😄
今次終於試左,叫左個招牌《黑糖芋圓鮮草凍》✨
味道不太甜,清清地配合芋圓嘅煙靭🍡
仙草嘅清涼,同埋椰子雪糕🥥🍦
個感覺都幾舒服,而且仲有不同嘅配料🧋
食完有一種飽肚感,唔會食完唔知點咁👻
再睇番個餐牌,款式有中有西選擇好多😍
得閒再落黎試下其他款式先!😋
  • 黑糖芋圓仙草凍
2021-10-02 119 浏览
港式甜點既特點係,好多煙un既野,有時九唔搭八擺埋一齊,今次同樣點左有煙un 野既甜品,其實設計甜品時店主放了心思。🍧雜果水晶芋圓黑糖天使麵:除左地瓜圓同紫薯圓,仲有Earl grey 芋圓😆,earl grey 味好出幾好食。椰汁香甜,加埋配料食甜度剛好👌🏻水晶🧊:是清甜椰青水製作的蒟蒻粒好清新👍🏻好QQ🍧黑糖芋圓仙草凍:大球雲尼拿雪糕加芋圓紅豆,係經典童年味道。味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)

水晶🧊:是清甜椰青水製作的蒟蒻粒好清新👍🏻好QQ

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)

2021-08-04 476 浏览
大街小館 食完晚飯周圍行就行咗入甜品鋪。 —————————————————————     1. 芒果班戟 💸$30個size比我平時食嗰啲芒果班戟大份,芒果好甜,忌廉份量都啱啱好,個感量覺有啲似即叫即整。好食!2. 懷舊窩夫雪糕 💸$40 呢個好有驚喜,原來懷舊風味係花生芝麻椰絲花生醬練煉奶奶!!仲要睇個menu幅圖估唔到佢咁大份,呢個又係即叫即整! 窩夫上枱嗰整仲係熱辣辣,呢個口味真係夠哂特別,未試過!—————————————————————   大街小館 地址:  黃大仙銀鳳街16號地舖 Instagram : @sik6faan6
大街小館

食完晚飯周圍行就行咗入甜品鋪。

—————————————————————
1. 芒果班戟 💸$30

2. 懷舊窩夫雪糕 💸$40

—————————————————————
大街小館
地址:  黃大仙銀鳳街16號地舖

Instagram : @sik6faan6
2021-08-03
$35 (宵夜)
第二次黎呢間比較街坊式既糖水舖🍧一般既糖水舖地方都有限 佢都唔例外😲唔好睇佢細細間 甜品既種類都包羅萬有😌佢仲會有啲時令水果既甜品配搭 就岩季節就有得食😬-🔸芒果芋圓小丸子配3.6牛奶布甸我係門口餐牌見到就一心決定要食佢🥭🍮唔知點解 一見到個名就已經覺得好吸引🤭芒果就岩夏天當造既季節 所以又香又甜甜品係用芒果汁做底 食完可以順便飲埋😆小丸子同芋圓好有咬口 煙煙韌韌好正😋個布甸奶味好出 仲好滑溜 好夾個芒果汁👍🏼-🔸牛奶綿綿冰+小丸子+椰果+oreo碎每款綿綿冰都會配兩款自選配料😌我地為食啲 中意見到佢滿滿的 於是加多款🤪呢度既綿綿冰都好細滑同埋好夠奶🥛佢都唔會係好快溶個隻 我地慢慢食都ok👌🏽要讚吓佢個椰果 唔似係罐頭個隻假椰果🤭係好有椰子水味 個感覺有啲似椰子味啫喱😆所以呢個我幾欣賞 陣味唔假👍🏼-🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
第二次黎呢間比較街坊式既糖水舖🍧

牛奶綿綿冰
🧸🌞C.ookingbear推介指數 👉🏼👉🏼8️⃣🌟
2021-07-20
牛奶綿綿冰
原盅椰黃蛋白湯圓好食😋入面仲有小丸子同西米配上濃濃椰香芝麻湯圓少少甜,好好食呢口感層次豐富,又唔太甜,仲要食到最尾,我連椰肉都食曬,大豐足!又覺得好養生有冇人同我一樣中意食中式糖水西式甜品唔太中意呢?好滿足嘅飯後甜品
原盅椰黃蛋白湯圓
好食😋入面仲有小丸子同西米配上濃濃椰香
芝麻湯圓少少甜,好好食呢

有冇人同我一樣中意食中式糖水
西式甜品唔太中意呢?

好滿足嘅飯後甜品