2017-10-15 3547 浏览
參與同事的生日飯雖然只得4個人,但仍然各有各的喜好於是選了穩穩陣陣的中菜再加點新意(其實只要撇掉廣東菜)便選了大都淮陽中菜一入到餐廰便知果然是吃環境的好地方不若一般中菜館的大放光明反而更接近西餐廳的情調少了點熱鬧,多了些優雅吃中菜當然是未開始吃先開壼茶因為同事念念不忘這兒的菊花茶所以沒細問便選定了這壼崑崙雪菊(因為上次同事也是應邀,所以她只知是菊花茶,問了服務生好幾遍這壼是甚麼,但一行四人都聽不出,最後還是要點菜單到才知道名字)正式點菜,一行四名全是小女子,也不敢點太多先來的是一枝獨秀和青花圖看似新派的fusion菜向來不易討我歡心但這兩道菜都出奇的好一枝獨秀是包著紅椒的蘿蔔味道酸酸的很是開胃,令人食指大動而用青瓜包著白麵豉的青花圖不會太鹹,少有地讓人可以慢嚐當中味道再來半隻北京填鴨鴨味欠奉,可能是因為缺少了油脂安慰自己說是比較健康,不過不是我杯茶說真的因為是我最期待的菜卻是最令我失望幸好接著有又是令同事念念不忘的冰焰鮮果黑豚肉同事愛上的是上枱時的氣勢我愛上的是外脆內軟的好味道有少少厚度的外皮更能與內裡還有肉汁的黑豚肉形成對比真的只能說粉漿是厚薄適中,炸的時間亦拿捏得很好令人忍不住一顆
參與同事的生日飯
雖然只得4個人,但仍然各有各的喜好
於是選了穩穩陣陣的中菜
再加點新意(其實只要撇掉廣東菜)
便選了大都淮陽中菜
一入到餐廰便知果然是吃環境的好地方
不若一般中菜館的大放光明
反而更接近西餐廳的情調
少了點熱鬧,多了些優雅
吃中菜當然是未開始吃先開壼茶
因為同事念念不忘這兒的菊花茶
所以沒細問便選定了這壼崑崙雪菊

正式點菜,一行四名全是小女子,也不敢點太多
先來的是一枝獨秀和青花圖
看似新派的fusion菜向來不易討我歡心
但這兩道菜都出奇的好
一枝獨秀是包著紅椒的蘿蔔
味道酸酸的很是開胃,令人食指大動
而用青瓜包著白麵豉的青花圖
不會太鹹,少有地讓人可以慢嚐當中味道

再來半隻北京填鴨
鴨味欠奉,可能是因為缺少了油脂
安慰自己說是比較健康,不過不是我杯茶
說真的因為是我最期待的菜卻是最令我失望

幸好接著有又是令同事念念不忘的冰焰鮮果黑豚肉
同事愛上的是上枱時的氣勢
我愛上的是外脆內軟的好味道
有少少厚度的外皮更能與內裡還有肉汁的黑豚肉形成對比
真的只能說粉漿是厚薄適中,炸的時間亦拿捏得很好
令人忍不住一顆接一顆的吃下去
同事說這也剛好,要不豚肉放在冰塊上太久會變得太冰
吃完,也令我念念不忘

再來的是為填飽肚子的澱粉薺菜炒春筍年糕和為平衡健康的纖維素開水白菜
水準之作,沒太大驚喜也不會令人失望

其實女子們已經感到滿足,明明應是甜品時間,奈何大家對甜品菜單都興趣缺缺
於是有人提議用小點心代替──生煎包
生煎包煎得夠時間卻沒有太焦或太油 (是完全沒有油膩感)
內裡湯汁足夠而又沒有過多令外皮糊掉
成為同事念念不忘清單最新上榜食物
又有藉口與人再來一次了

同場加映:
這裡是有餐前水果的,在點茶後隨即奉上
感到窩心之餘也減少了外出用餐不健康的罪疚感
2017-10-12
庆祝纪念
生日
  • 冰焰鮮果黑豚肉
2017-10-11 1385 浏览
移居韓國友人回港過中秋節, 難得一聚, 朋友們特別挑選這裡, 環境清静, 裝修設計一流, 食物非常精緻美味, 服務員態度親切熱情, 雖然有部份明顯比較新手, 但完全沒有破壞用餐心情, 是一個慶祝特別日子的好地方
2017-09-30 1367 浏览
同事見我就last day,就請左我去食公司附近食中菜,本身好似有lunch set,但驚食唔哂就散叫點心食了因為book左既關係,2個人食都比左好大張枱,坐得好舒服!我地叫左松露野菌餃,推介紅油抄手,黃金流沙包,同灌湯小籠包,好多汁,每款點心都好精緻,如果價錢平d會再黎呀!
因為book左既關係,2個人食都比左好大張枱,坐得好舒服!
我地叫左松露野菌餃,推介

2017-08-30 1412 浏览
Service was excellent, our cups were never empty. we had the traditional Beijing roast duck and it was one of the best one I had in HK, I liked the sauce as it was not too sweet or not the typical "hoisin" sauce. Apart from the special dishes they also had normal "列牌” dishes that were cheaper and bigger portion. we also had the dim sums although on the expensive side were decent portions. Enjoyed the overall experience, definitely worth a try.
流沙包
mushroom bun
流沙包
mushroom bun
2017-07-17 2101 浏览
我從少就係片皮鴨控...由小時候到歷山大廈年代既'首都'樓開始, 我已深深為片皮鴨著迷, 只要一聽到那裡有好食既片皮鴨, 或邊間餐廳用片皮鴨作招來, 我都會去試一試😋...;同朋友係新鴻基大廈happy hour 完, 剛好接住食晚飯, 我們兩人order了一份鱘龍魚子糖心蛋, 一份片皮鴨, 一份叉燒同埋一碗麵...;以食物水準而言, 全部都合格, 主食片皮鴨...鴨皮切得有點厚...脆脆度還可以但份量少了點;以性價比論, 地點環境加食物, 這算是合格的
片皮鴨
2017-04-17
片皮鴨
2017-05-14 1980 浏览
平常外出食飯多會選吃西餐阿,日本菜阿,炸雞什麼的,不過和老一輩的吃飯就要配合他們吃合口味的中菜啦啦啦。這次選了吃淮菜的大都淮揚,很不錯!大都淮揚 Empire City Huaiyang 在灣仔會展廣場八樓,在酒店口坐升降機到達。剛開始還以為去錯地方,因為餐廳門口成個酒吧咁 chic,一點也不像中菜館呢張枱好大哈哈,餐具都頗精緻耶 ♥我們沒點茶點了啤酒,店員就送上一壺熱水,好氣派唷重頭戲烤鴨!好香口好好吃!配料有蒽,青瓜,哈密瓜 (初初我以為是胡蘿蔔所以沒加,誰知最後才發現是哈密瓜 (ᇂдᇂ ) 加了很香甜很好吃!)和懷疑是紅菜頭的 unknown..... 全把配料加上就很好吃了~~之後上了個超霸氣的菜,媽媽見到啲煙看到嘩嘩聲,很是讚嘆,視覺效果一流 !神秘的煙霧散去就是像藝術品一樣的冰焰鮮果黑豚肉,吃起來沒什麼特別就是冰的咕嚕肉味道哈哈哈,但賣相是滿分!叫了個櫻花蝦拌麵,還不錯不過對於重口味的我來說味道有點淡。另外叫了 4 件烤羊架,要逐件叫的,我不吃羊膻味所以覺得很 okay 又是好精緻的菜!是天鵝眉毛酥,天鵝頭是超硬餅乾,蘿蔔絲酥餅熱辣辣好脆好香口!好睇又好吃之後又是嘩嘩聲的手

張枱好大哈哈,餐具都頗精緻耶 ♥

我們沒點茶點了啤酒,店員就送上一壺熱水,好氣派唷

重頭戲烤鴨!好香口好好吃!

叫了個櫻花蝦拌麵,還不錯不過對於重口味的我來說味道有點淡。

之後又是嘩嘩聲的手工菜 開水白菜,看得我心花怒放~

最後是甜品時間~ 先點了超卡哇兒的「竹葉青」,是奶皇糯米之類的。

之後點了楊枝金露雪葩,意想不到點呢個又有表演睇嘿嘿嘿,又是好多煙的。很有趣也很好吃,口感好特別的雪葩,推薦~

四個人共吃了約 $1800,論環境,菜色,算是性價比滿值得的,而且服務也不錯,只是店員會無比熱情的推薦不同菜色給客人,哈哈,推薦特別日子來嚐嚐看

2017-03-07 2348 浏览
騙人的填鴨,點了一隻填鴨,卻只得兩碟共十八件,再三問部長,他說是他們的標準。看清楚只得三分二隻!估計他們是一隻鴨作一隻半買。鴨也是預先燒了一半,點菜時再翻燒外皮!超難吃!比北京樓差遠,更不用說正宗北京填鴨了!👎🏻其他菜一般,得個樣!價錢超貴------------------------------------------------以後可以不用去了

2017-03-04 1907 浏览
同屋企人食飯,通常佢哋都想食中菜但後生嘅又想食下啲特別啲嘅喺 instagram 見到呢間啲相好靚雖然價錢不便宜都想嚟打下卡 😂好靚 🌸🌸🌸上面朵花係醃製過嘅蘿蔔酸酸哋好開胃下面只係裝飾嘅雲耳都好好食同樣係帶少少酸嘅調味成支花都咁賞心悅目,同樣味道亦交足貨咕嚕肉不過不失啦份量真係少得可惜,睇相都見到啲肉極為稀疏配襯用嘅水果唔清甜,只係點綴下個菜式咁為咗影相嘅話,啲煙係好有氣勢嘅 😂剪成蓮花咁 🌸唔好睇佢白色好似無味咁其實啲菜索哂啲湯係有姿勢有實際嘅菜式 👍🏻呢度有好多款式嘅北京填鴨加魚子醬等等貴價食材嘅都有不過價錢當然都高貴啦 😂所以我只係點咗正裝版嘅北京填鴨份量好多,包到好多件~但味道中規中矩,無乜特別燒羊架好細心咁包住下端,方便客人食味道都唔錯,係無咩賣相~又係謀殺菲林嘅菜式天鵝造型嘅蘿蔔酥,入面啲蘿蔔蓉好豐富成個熱辣辣、好鬆脆好好味唔記得係咩糕不過 ok 難食 😂整體都好滿意,菜式賣相靚得嚟大部分都好食即使冇嗌啲貴價嘢,招呼一樣好殷勤 👍🏻
同屋企人食飯,通常佢哋都想食中菜
但後生嘅又想食下啲特別啲嘅

喺 instagram 見到呢間啲相好靚
雖然價錢不便宜都想嚟打下卡 😂
好靚 🌸🌸🌸
上面朵花係醃製過嘅蘿蔔
酸酸哋好開胃
下面只係裝飾嘅雲耳都好好食
同樣係帶少少酸嘅調味
成支花都咁賞心悅目,同樣味道亦交足貨
咕嚕肉不過不失啦
份量真係少得可惜,睇相都見到啲肉極為稀疏
配襯用嘅水果唔清甜,只係點綴下個菜式咁
為咗影相嘅話,啲煙係好有氣勢嘅 😂
剪成蓮花咁 🌸
唔好睇佢白色好似無味咁
其實啲菜索哂啲湯
係有姿勢有實際嘅菜式 👍🏻
呢度有好多款式嘅北京填鴨
加魚子醬等等貴價食材嘅都有
不過價錢當然都高貴啦 😂
所以我只係點咗正裝版嘅北京填鴨
份量好多,包到好多件~
但味道中規中矩,無乜特別
燒羊架
好細心咁包住下端,方便客人食
味道都唔錯,係無咩賣相~
又係謀殺菲林嘅菜式
天鵝造型嘅蘿蔔酥,入面啲蘿蔔蓉好豐富
成個熱辣辣、好鬆脆好好味
唔記得係咩糕
不過 ok 難食 😂

整體都好滿意,菜式賣相靚得嚟
大部分都好食
即使冇嗌啲貴價嘢,招呼一樣好殷勤 👍🏻
  • 天鵝眉毛酥
2017-02-27 2157 浏览
本人食開都唔係貴野 好大部分原因當然係冇乜錢嘅關係啦😎其二 我認為有啲餐廳真係未必值得個個價位😓今次友人因為有cash coupon就誠意邀請我當然佢有百分之百嘅guarantee係好食 不過味蕾生係自己度 好食與否就由自己決定首先當日係習以為常嘅遲到先啦😑所以得我自己搭𨋢上去先叫左個我飲茶最愛----普洱勁可愛嘅茶壺 不過一拎上手😱勁重 真係辛苦哂甘多位waiter 同waitress🙈陳年普洱非常清 唔會有普通普洱嘅個啲浸得來會"喼" 一直保持住佢嘅甘甜 直到我地走(都差唔多傾左四個鐘😂)唯一可惜係個茶壺 又重 又唔保溫睇個menu我真係諗住食一次就算😩點知真係令我改觀喎首先黎嘅係鱘龍魚子糖心蛋 好有期望不過因爲蛋煙燻得太熟 根本唔應該叫糖心蛋🙁🙁亦都因為煙燻得太耐的關係 煙熏味道過重完全掩蓋左鱘龍魚子嘅味道第二樣餸 生拆蟹肉燴官燕 真心覺得好飲 好滑口 貼心嘅設計 下面有個蠟燭幫你保溫 不過唔知係我同友人傾得太耐計嘅關係定係原本係咪都會甘....飲到¾嘅時候發現個底竉咗😕第三樣餸 水晶鵝肝片皮鴨 我真係好中意佢呢間餐廳嘅貼心 本人就比較懶唔中意包片皮鴨 佢一份一份甘上 對我嘅講全
今次友人因為有cash coupon就誠意邀請我
首先當日係習以為常嘅遲到先啦😑
所以得我自己搭𨋢上去先
叫左個我飲茶最愛----普洱
陳年普洱
勁可愛嘅茶壺 不過一拎上手😱勁重 真係辛苦哂甘多位waiterwaitress🙈陳年普洱非常清 唔會有普通普洱嘅個啲浸得來會"喼" 一直保持住佢嘅甘甜 直到我地走(都差唔多傾左四個鐘😂)
唯一可惜係個茶壺 又重 又唔保溫
睇個menu我真係諗住食一次就算😩
點知真係令我改觀喎
鱘龍魚子糖心蛋
生拆蟹肉燴官燕
水晶鵝肝片皮鴨
第三樣餸 水晶鵝肝片皮鴨 我真係好中意佢呢間餐廳嘅貼心 本人就比較懶唔中意包片皮鴨 佢一份一份甘上 對我嘅講全部中哂我要求
冰焰鮮果黑豚肉
第四樣餸 亦都係我最愛同做回頭客嘅原因 冰焰鮮果黑豚肉 上菜之時 waiter會倒水係中間嘅乾冰到 就形成咗煙霧離漫嘅浪漫氣氛 雖然個名叫做冰焰鮮果黑豚肉其實係凍左嘅咕嚕肉 但係肉質 口感係好食好用 會有人覺得凍左嘅咕嚕肉咪會淋晒囉 當時我都係咁諗 所以佢嚟到嘅時候冇即刻食 繼續喺度傾計 都真係食嘅時候已經可能成半個鐘啦 不過外面仲係脆卜卜 同埋入面仲係好滑同keep住暖暖地😱真係唔知廚師族落咗啲咩魔法🙈
楊枝甘露雪芭
最後嘅甜品 楊枝甘露雪芭 其實我哋兩個都已經好飽 不過冇啲甜品落肚又點得😎一開始以為楊枝甘露雪芭就咁拎出嚟俾我哋 點知原來又係有人係你面前整嫁😮我仲好樣衰甘問佢發生乜事 你係咪去錯枱😂 不過我覺得冇朱古力醬會好啲 同楊枝甘露唔係甘夾🤔

總括而言呢餐食得好滿足 亦都有所改觀 我之後一定會再黎😉
2016-12-17
用餐优惠
現金券
陳年普洱
生拆蟹肉燴官燕
水晶鵝肝片皮鴨
楊枝甘露雪芭
有外國客人黎香港同我開會,咁緊係要盡地主之誼食餐好,吾好失禮公司😉呢度既環境令人好舒服,又吾多人,茶靚睇個餐牌睇左好耐,因為d野食幾特別,好多都想食,但冇咁多人,又冇咁大個胃,最后決定叫左下面d野食,有得睇又有得食😎吾錯吾錯

呢度既環境令人好舒服,又吾多人,茶靚

北京片皮鴨
片皮鴨二食
天鵝眉毛酥
北京片皮鴨
天鵝眉毛酥
  • 烤北京填鴨
2017-01-21 5209 浏览
朋友話團年食飯,㨂咗間靚靚哋嘅中菜諗住開心食飯。。。點知!名不符實!一團混亂!雖然我哋一次過點菜,但冇理由前菜可以後上!呢間嘢賣點高級細緻淮揚菜!係高級同細緻,但你望到嘅其實係,酸蘿白,辣木耳!冷盤小食前菜,明明開胃菜,佢可以食完隻片皮鴨先上!大佬,我唔係食法國菜,唔洗食食吓再食個雪葩醒胃薰蛋!絕對睇得到佢哋嘅誠意!一碟六隻,沒有一隻切得靚!如果我去一般菜館食,呢個presentation絶對ok,但系賣點如果係精緻,我唔應為精緻到切爛隻蛋都照上枱!呢D叫精緻高級餐廳供應嘅薰蛋!Totally disappointed!!!小龍包叫咗5隻,同小南國什至美心集團冇分別!更加冇賣相可言!半隻片皮鴨!一眼見曬,廿件以內,叫做半隻!(因為佢地賣點精緻,所以咁細碟。明白!)不過最重要係塊粉皮!熱食都乾棦棦!冇口感唔煙韌!豆腐湯。湯底唔係高湯,有加味,食完口乾!呢D叫quality!! 豆腐絲係幼細,但如果你係上海杭州食過,呢D係basic到不得了!人哋D豆腐絲係幼細,仲可以長條,而唔係碎濕濕!唉。。。跟住呢兩個其實冇咩好講!上面個蓮花睇落好靚,其實你買幾棵娃娃菜,試一兩次一定做到,不過你會想食D
朋友話團年食飯,㨂咗間靚靚哋嘅中菜諗住開心食飯。。。點知!
名不符實!
一團混亂!
雖然我哋一次過點菜,但冇理由前菜可以後上!
呢D叫精緻
跟住呢兩個其實冇咩好講!上面個蓮花睇落好靚,其實你買幾棵娃娃菜,試一兩次一定做到,不過你會想食D葉多過個菜頭!
除咗食物質素,service更可怕!兩個server負責我哋個area,男果個問佢食咩好,佢會話大部份都要訂!再問有咩唔洗訂佢會同返你講: 你揀咗先啦! 上菜時勁粗魯!雖然佢會幫你添茶,但倒到張枱都濕,最好係,佢唔會抺返乾㗎喎!美心D姐姐都俾張紙巾你!問佢要紙巾抹,佢係俾濕紙巾你!仲有另一個女server! 一樣同級數!

我寫咗雖然唔多食評,我唔會話得咁差!但事實係呢間野,真心名不付實!
1)性價比極低
2)唔好食
3)service 差
4) 環境一般
5)有錢可以有好多choice
2017-01-20
2017-01-06 1460 浏览
朋友邀請到大都淮揚晚宴,服務員十分有禮,甜品賣相精緻,熊貓以奶皇制造而成,荔枝外殼係朱古力,荔枝肉食唔出係咩,但富有淡淡荔枝味,相當出色,菜式口味亦非常好,當中以牛肉粒最為出色,環境清幽,高雅,開水白菜以雞湯煮成,入口有淡淡雞汁香味,另外幾個菜式因朋友點,並不知名堂,木瓜燉螺頭,螺頭好香。十景炒飯👍🏻👍🏻👍🏻好正!部份菜式因為食忘記影相
2017-01-05
2016-12-07 9058 浏览
一直認為大都淮揚的北京填鴨做得出色,而且不少菜式味道一流外,大廚們的刀功亦非常了得,道道精彩。因為經常提起,所以令到男友也心癢癢,於是這晚就帶他來叫鴨。我個人是第三次來了,餐廳依舊裝潢典雅脫俗,配合牆上的花鳥水墨畫,低調中見氣派,而且座位與座位空間寬闊,絕對坐得舒適。茶水每位$22,選了陳年普洱,用料優質,茶味濃而不澀。題外話,這個牙籤盒真的很美啊!餐牌設計也很有mott32的風格。點了一些淮揚涼菜,首推鱘龍魚子溏心蛋,實在燻得非常入味,溏心度理想,鱘龍魚子也令溏心蛋多了一份鹹鮮,十分惹味,出色之作。冰官肴肉晶瑩剔透,一共兩層口感豐富,不點醋味道較佳,不會遮蓋肉味和雞湯鮮味。果木燻烤片皮鴨點了半份,兩人分每人約五件,份量剛好。烤鴨烤得略為乾身,皮也不夠脆,水準略為下降,但荔枝煙燻木香仍在。鴨肉末麥包將炒鴨肉絲和蒸燕麥包分開端上,吃時將肉絲釀入包中吃,一上桌,店員就細心提醒要趁熱吃,果然,熱食時麥包還算軟熟,但吃了一件其他就涼掉變硬,大大影響口感。不過炒鴨肉碎中的鴨肉份量不多,主要是乾蔥等,所以鴨鮮味也不足。其實食物質素整體不差,只是有下降趨勢,希望餐廳可以多加改善!

茶水每位$22,選了陳年普洱,用料優質,茶味濃而不澀。
2016-10-21 6570 浏览
老爹請食飯,小妹就毫不客氣地,揀了心儀已久的「大都淮揚」。甫踏出電梯,放眼盡是放著仿古瓷器的酸枝木櫃,配合牆上的花鳥水墨畫,以及蘭花花藝盆栽等,何其古雅別致,讓人不禁沾上了點點仙氣。 他們說,小妹愛吃環境!是的,我膚淺,那又如何?! 茶水每位$22,卻只見枱上放有開水。不知是大鄉里老爹之錯,還是餐廳吝嗇? 這一個刻有細膩紅色花卉圖案的硃砂盒子,內放有牙籤,據說,是日本名牌子的。我等凡夫俗子,驚為天人! 熱豆漿$35,普通不過,連加一,四十大元,真的有點貴。。。。。 黑豚獅子頭$234/3客,每小碗盛惠$78,卻,只有半碗鮮甜味美的湯汁,以及一球鬆腍軟腍的獅子頭。富人家的食物,教我等平民刮目相看! 淮陽灌湯小籠包$60/4粒,賣相不過不失,用筷子挾起,已知皮是有點兒韌。咬下去,湯汁也有欠豐盈,未算是頂尖級別的。 晶瑩剔透的冰官肴肉$98,口感豐富,嚼勁十足,鹹香有餘。 鱘龍魚籽溏心蛋$114/3隻,蛋白夠入味,只略嫌火喉過了少許,未夠溏心而已!鱘龍魚籽,著實為溏心蛋添了一分鹹鮮味。 花香燻魚$78,不過是普通燻魚,花香不太突出,燻魚也過份乾硬了。 最後,來一道飽肚的
他們說,小妹愛吃環境!是的,我膚淺,那又如何?!
晶瑩剔透的冰官肴肉$98,口感豐富,嚼勁十足,鹹香有餘。
最後,來一道飽肚的淮揚十景炒飯$180,所謂「十景」,應該是炒飯中混入了十種食材同炒,小妹卻只見有雞蛋、蝦、帶子、蟹肉、蔥粒等炒料。幸而,炒飯夠鑊氣,入口粒粒分明,惹味香口非常。
午餐
2016-09-19 3716 浏览
不知何時當了DNA私董會,榮譽飲食顧問,今個月我推介的美食餐廳: 大都淮陽是淮揚菜,中國四大菜系之一,注重刀工,刀法細腻,口味清淡,善用火候,造型美觀;當晚每一道菜上枱時,大家都禁不住手機先食,正所謂一道菜做得好唔好,在乎色、香、味是否俱全;這間食肆,色我俾85分,香我俾80分,味我俾75分。是晚我們試食以下這個餐單,大滿足不得不提,大都淮陽也是鴻星集團旗下走中高檔食肆之一
不得不提,大都淮陽也是鴻星集團旗下走中高檔食肆之一
前菜:淮掦⑥綉之青🌸獨繡
前菜:淮掦⑥綉之涼拌乾絲
前菜:淮掦⑥綉之藜麥小番茄🍅、紅酒小肉排🐷、冰宮肴肉、松露素鹅🕊
黑木燻烤北京填鴨
文思豆腐羹🍲
玉盞桂花翅炒花膠
白湯筍尖浸海龍躉🐟🐠
鮮茄濃湯野菌浸菜苗🌱🌿🍀🍃 甜品美點:紫水晶禮合、天鹅眉毛酥、淮揚甜品薈萃
2016-07-23
前菜:淮掦⑥綉之青🌸獨繡