2021-03-08 3097 浏览
朋友話想試灣仔會展入面嘅一間中菜,我都未試過,見做緊優惠,片皮鴨做緊折扣,緊係去食下,個人超鐘意食四個人淨係叫左片皮鴨同炒年糕都食唔晒!佢個片皮鴨都燒得好脆,皮都片得好薄,亦都唔會太大塊,肥瘦均勻,皮都俾左兩籠,最緊要啲皮夠薄。特別嘅係呢到唔係配青瓜同京蔥,反而係配左哈蜜瓜同醃蘿蔔,同出面食嘅有唔同,味道都幾新穎。本來以為夾哈蜜瓜會好怪,點知好fresh,食完唔膩,仲帶少少甜味,令片皮鴨個味多一個層次環境黎講都幾唔錯,坐得舒服,不過太多人叫片皮鴨嘅關係等得有啲耐

2020-11-12 1494 浏览
每年大閘蟹季節都要大拆一餐,今年揀咗呢間位於灣仔嘅大都淮揚,餐廳裝潢高雅有格調,環境寬敞,枱與枱之間間距寬闊,能夠保持社交距離之餘亦為食客留有一點私隱度。今日揀咗大閘蟹饗餐$498(另加服務費、茶芥)。套餐包括2皇1后,一共有3隻大閘蟹,侍應介紹蟹種選用鮮活 黃毛金爪,貨源有保證,今日呢隻蟹皇有成5両重,蟹后乸都有3両半,隻隻都爆曬膏,鮮黃色蟹膏味道濃厚香醇,細味齒頰留香,屬高質靚蟹。以呢個價錢食到咁高質嘅大閘蟹性價比相當高。雖然今日嘅主角係大閘蟹,但各款淮揚美食一啲都冇被比下去。其中呢味燈影魚片、冰宮肴肉,擺盤細緻,魚片絲薄透光,香脆美味,肴肉晶瑩光滑,肥而不膩。豆腐羹非常香滑,蟹粉小籠包皮薄餡靚,咬開湯湧出,鮮味四溢。原隻鮑魚蔥油拌麵,鮑魚非常入味,肉質充滿彈性。雪裏紅手剝蝦,蝦肉爽口彈牙,鮮度十足。薏米湯圓,薏米夠腍,湯圓柔軟香甜。仲有任飲陳年彫皇!呢餐夠曬豐富。今日埋單用左云閃付銀聯二維碼俾,消費淨額夠$500就送50蚊現金券,下次再嚟就可以了用啦。

2020-11-08 771 浏览
食物有水準但服務真的有很大改善空間😂😂所有“叫上”嘅食物,未叫巳上食蟹……最忌比人吹😒1公1乸先上,未食完巳上第三隻😑😑第3隻蟹食到1半,就上埋蝦同涼拌麵😔😔叫住唔好上湯圓,都係你有你叫,佢有佢上😨😨埋單掛住傾計,唔記得check單返屋企先發現比佢收左$30唔知乜嘢“生果”😤😤
食物有水準
但服務真的有很大改善空間😂😂

所有“叫上”嘅食物,未叫巳上
食蟹……最忌比人吹😒
1公1乸先上,未食完巳上第三隻😑😑
第3隻蟹食到1半,就上埋蝦同涼拌麵😔😔
叫住唔好上湯圓,都係你有你叫,佢有佢上😨😨

埋單掛住傾計,唔記得check單
返屋企先發現比佢收左$30唔知乜嘢“生果”😤😤
2020-11-07
一年一度令人期待既大閘蟹🦀🦀時節又到啦,每年都好想好想食好多大閘蟹😻 今年第一食梗係要簡間正野作為好開始,聽聞高級中菜廳 🌟 #大都淮陽中菜 推出左大閘蟹饗宴,一於即刻訂位滿足下先😚 餐廳環境高貴優雅,座位寬敞感覺好舒適。依家只要消費淨額$500或以上,用云閃付銀聯二維碼付款,仲送$50現金券俾你下次用添👍👍·🦀🦀🦀大閘蟹 我要進來了!·♡大閘蟹饗宴 (HKD$498/位,兩位起,另加一服務費及茶芥)******************************特色冷盤2款,包括 燈影魚片🐟 & 冰宮肴肉,聽到個名已經好吸引🤩 燈影魚片係炸到紙咁薄既魚片,面頭加左糖霜🍯 晶瑩剔透甜絲絲☺ 冰宮肴肉表面嗰層啫喱好Q彈,口感好似食緊冰凍啫喱咁,好得意🐽·雪燕菊花豆腐羹🌼哩款絕對係巧手功夫菜💓 豆腐一絲絲像花球般綻放,顯出師資既心靈手巧😍 湯裡加入雪燕及蒸蛋白,為味道較淡既豆腐提升鮮味。·蟹粉小籠湯包🥠先咬開一小孔喝下湯汁🤤外皮帶點小小厚度唔會一篤就穿,呷少許醋更能提昇蟹黃既鮮味~·清蒸大閘蟹🦀(2皇1后,一共3隻)終於到主角出場所😍😍 2皇1后👉金爪黃毛,蟹公約重5両,蟹乸則重約3両。會先上

🦀🦀🦀大閘蟹 我要進來了!

雪燕菊花豆腐羹🌼

蟹粉小籠湯包🥠

先咬開一小孔喝下湯汁🤤

外皮帶點小小厚度唔會一篤就穿,呷少許醋更能提昇蟹黃既鮮味~
清蒸大閘蟹🦀(2皇1后,一共3隻)

終於到主角出場所😍😍 2皇1后👉金爪黃毛,蟹公約重5両,蟹乸則重約3両。會先上1皇1后,以免因放涼而無咁美味,好貼心呢❤ 開動時有手套剪刀,食起上來更加方便衛生👍 識食梗係先食Annie最愛既蟹公😻😻

一打開見到蟹膏迫爆🙀 即時心心眼左,蟹膏係青白色半透明狀,質感類似果凍咁🤤 較為粘口且咬落有點口感,延密軟綿香氣四溢💓 成個口腔就好似被蟹膏香氣溶化一樣,好好好幸福呀❤

而蟹乸既蟹黃係一粒粒顏色呈橘紅、口感較厚實的顆粒狀,質感有少少起沙既感覺☺ 味道同樣鮮香味美😋 更多了一份實在口感。食完3隻大閘蟹仲會端上一杯薑茶🥃 哩杯薑茶我超級喜歡🤩 薑味超濃但唔會好辣,用來驅寒真的一流👍
原隻鮑魚蔥油拌麵🐚

蔥油拌麵配上鮑魚即時矜貴左👑 淋上蔥油及微甜醬油,拌勻來吃好惹味呢😋
雪裡紅手剝鮮蝦🦐

鮮蝦口感爽滑彈牙🤤 雪裡紅有點像紫菜片,實則它是雪菜未醃前的狀態,混入蝦中都幾特別~
洋薏米湯圓🥣

一餐豐富既美餒當然要以糖水作結才完滿☺ 微甜既洋薏米甜湯,搭配香甜濃厚既芝麻湯圓,甜在心💓
佳餚又點唔可以配美酒🍷

哩度既陳年雕皇係任飲ga🤩 微溫既熱度令酒香更加醇厚,吃大閘蟹時呷一口酒更加錦上添花💐 不亦樂乎也!
2020-10-21
  • 清蒸大閘蟹
  • 蟹粉小籠包
2020-11-06 577 浏览
又係時候食大閘蟹啦!第一回合被這間的大閘蟹套餐吸引去試試。基本上我比較喜歡食大閘蟹套餐,菜單會比較精緻,再加上大閘蟹也不適宜吃得太多,所以不會選放題之類。我覺得這個套餐也值得介紹給大家,套餐包兩皇一后的大閘蟹,三隻都很多膏,很滿足😆。菜單其他菜式也中規中矩,可以參考以下相片,環境也坐得舒適,枱與枱之間有一定距離,不過服務上我有點不滿意,上菜上得太快,我們根本跟不上,因為這樣食物都放涼了🙈。那天全場坐滿,他們可能比較忙,上漏了水果給我們,後來經提醒後後補😅。總括來說,如果大家想吃大閘蟹,不妨到這間試試。P.S.他們還有另一個叫蟹皇盛宴的套餐,包一隻七兩大閘蟹,有機會大家試完分享一下😁。
又係時候食大閘蟹啦!第一回合被這間的大閘蟹套餐吸引去試試。
總括來說,如果大家想吃大閘蟹,不妨到這間試試。
2020-10-30
2020-11-06 3038 浏览
又到左一年一度食大閘蟹嘅季節!今日經朋友介紹之下,我同女友嚟到大都淮揚中菜廳,餐廳現正推出$498大閘蟹餐( 服務費及茶芥另計),事不宜遲即刻評論以下套餐嘅七道菜式🔥落完單之後職員就送上水果,不過未食主菜之前食水果有啲奇怪🤣- 燈影魚片、冰宮肴肉前菜有以上兩款,冰宮肴肉口感好得意,層次豐富。至於魚片香脆,甜甜地兼有少少痴牙。- 雪燕菊花豆腐羮估唔到豆腐都可以切得咁細緻,變成一朵盛開既菊花。作為藝術品味道已經係其次,精湛既刀功令人讚嘆😯- 蟹粉小籠包湯包外皮晶瑩剔透,薄身但唔易穿。肉餡包含充滿蟹肉蟹黃蟹膏,所以蟹味非常香濃。- 大閘蟹終於到咗今晚嘅主角,就係「2皇1后」,總共3隻大閘蟹!大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半。無論蟹公定蟹乸,蟹膏都係非常多。蟹乸既蟹膏偏橙色,口感比較結實。至於蟹公既蟹膏相對黏口😍食完一公一乸之後,餐廳會提供薑茶,暖胃之餘更有散寒嘅作用。- 雪裏紅手剝鮮蝦鮮蝦本身鮮甜無比,雪菜為菜式加添鹹香味,味道更豐富。- 原隻鮑魚蔥油撈麵鮑魚配撈麵非常浮誇,飽魚彈牙,而且幾入味。醬汁份量適中,所以麵條唔會太乾。- 薏米湯圓最後仲有甜品!芝麻湯圓軟糯煙韌,薏米同樣煙煙韌韌

落完單之後職員就送上水果,不過未食主菜之前食水果有啲奇怪🤣

- 燈影魚片、冰宮肴肉

- 雪燕菊花豆腐羮
雪燕菊花豆腐羮

- 蟹粉小籠包湯包
蟹粉小籠包湯包

- 大閘蟹
大閘蟹

食完一公一乸之後,餐廳會提供薑茶,暖胃之餘更有散寒嘅作用。

- 雪裏紅手剝鮮蝦
鮮蝦本身鮮甜無比,雪菜為菜式加添鹹香味,味道更豐富。
雪裏紅手剝鮮蝦

- 原隻鮑魚蔥油撈麵

- 薏米湯圓
最後仲有甜品!芝麻湯圓軟糯煙韌,薏米同樣煙煙韌韌。
薏米湯圓

成個套餐非常高質,每款菜式無論味道同賣相令人讚不絕口。餐廳服務亦非常貼心,為免大閘蟹放得太耐而變涼,餐廳將第三隻大閘蟹分開上👍🏻

P.S 用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)
2020-10-28
雪燕菊花豆腐羮
蟹粉小籠包湯包
雪裏紅手剝鮮蝦
薏米湯圓
講到食大閘蟹,大都淮陽都係一個好多食客會去嘅餐廳,除咗食物美味,餐廳環境寬敞、格調高雅。今年大都淮揚就推出$498大閘蟹餐(兩位起 ,需要另加加一服務費和茶芥),就品嚐到兩皇一后、一共三隻大閘蟹同淮揚美食「燈影魚片」、「冰宮肴肉」等特色小菜,仲有陳年彫皇。餐廳指佢哋嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻鮮活多。大閘蟹公約重五両,大閘蟹乸約重三両半。喺食蟹之前,先品嘗特色淮揚美食:燈影魚片・冰宮肴肉、雪燕菊花豆腐羹、同埋蟹粉小籠湯包。燈影魚片・冰宮肴肉燈影魚片薄而透光、面頭有點糖漿,入口香脆可口:冰宮肴肉口感有彈性又有滑嫩感。雪燕菊花豆腐羹絲絲被切開嘅豆腐喺清澈嘅湯中漂浮,精緻程度完全唔似係用豆腐做出嚟,再加上具有美白、補充骨膠原功效嘅雪燕、整個湯羹俾人一個好清新嘅感覺。蟹粉小籠湯包蟹肉同豬肉比例剛好,小籠皮薄汁多,味道咸鮮。咬開來濃濃的蟹味,皮薄如紙,湯如泉涌,好正。終於到大閘蟹出場喇,隻隻大閘蟹都勁爆膏,公蟹蟹膏黃油超多;而蟹后仲有更香,大大塊蟹膏係外殼入面。隻隻蟹都鮮活多膏,而且熱辣辣咁上,保證剛剛蒸好就即刻上。餐廳會就住你食蟹嘅快慢而大閘蟹(第一輪蟹公+蟹后、第二輪蟹公),咁就唔怕啲蟹凍

蟹粉小籠湯包

終於到大閘蟹出場喇,隻隻大閘蟹都勁爆膏,公蟹蟹膏黃油超多;而蟹后仲有更香,大大塊蟹膏係外殼入面。隻隻蟹都鮮活多膏,而且熱辣辣咁上,保證剛剛蒸好就即刻上。餐廳會就住你食蟹嘅快慢而大閘蟹(第一輪蟹公+蟹后、第二輪蟹公),咁就唔怕啲蟹凍哂。套餐包咗一杯暖暖嘅花彫,唔飲花彫,可以飲鮮橙汁。
陳年彫皇、鮮橙汁

食完大閘蟹,仲有兩道美味佳餚

雪裡紅手剝鮮蝦:
餐廳選用咗一個中式茶杯裝住,非常之咁有淮陽風味。一打開蓋,香氣四溢,係將雪裡紅烤焗而散發嘅香味。雪裡紅一點點嘅咸同香,與手剝鮮蝦非常之夾,更加特出鮮蝦鮮味。

原隻鮑魚蔥油拌麵:
鮑魚煙韌好入味,拌麵撈均嚟食,每一口麵充滿蔥油同醬油香。而且份量適中,唔會飽到食唔哂。
原隻鮑魚蔥油拌麵

到最尾,食埋碗洋薏米湯丸糖水,為食餐大閘蟹晏劃上完美句號。
洋薏米湯丸

埋單時用云閃付銀聯二維碼俾錢,消費淨額$500或以上,仲送$50現金券下次用添,真係夠晒抵食呀。
陳年彫皇、鮮橙汁
2020-11-02 227 浏览
踏入去年尾又去食大閘蟹嘅季節之前喺隔離住萬麗海景酒店嘅時候知道隔離有一間好出名嘅中菜館 😎就係位於會展廣場8樓嘅大都淮揚中菜!😛見到佢哋有個$498嘅大閘蟹餐 (另外加收服務費及茶芥)即刻book位😍而且而家用雲閃付銀聯二維碼付款 ,消費淨額$500或以上就可以得到一張$50嘅現金券留返下次使用 (男朋友喺附近返工就真係好啱佢)🤩🤩首先見到呢間中菜館嘅環境個格調好高雅 而且佢哋都好寬敞 坐落去都好舒服😜我媽咪都忍唔住打卡左幾張🤓呢個$498嘅大閘蟹餐 可以同時間品嚐到唔同嘅淮陽美食😋例如有擺盤好靚嘅冰宮肴肉 層次做得好靚😳而且有燈影魚片 食落去甜甜地好開胃😘之後上場嘅就有菊花豆腐羹 豆腐嫩滑 😚重頭戲嚟啦!呢一個餐總共會品嚐到兩皇一后 🤩總共三隻嘅大閘蟹第一輪首先會係一隻皇一隻后 🤴👸見到佢哋上碟之後就發現佢哋嘅蟹嘅質素非常之靚😙佢哋嚴選黃毛金爪江蘇嘅靚蟹 成色好靚 🤪一打開嘅時候佢哋非常之新鮮同多膏 而且嗰浸香味撲鼻而來👍直情就知道佢哋係爆曬膏🥺🥰🥰佢哋呢個套餐真係勁抵CP值又高😙大閘蟹公大約五両 大閘蟹后就三兩半兩隻嘅感覺都非常之唔錯好好食 膏係非常之細滑香濃而且蟹肉嘅香甜都好齒頰
踏入去年尾又去食大閘蟹嘅季節
就係位於會展廣場8樓嘅大都淮揚中菜!😛
見到佢哋有個$498嘅大閘蟹餐 (另外加收服務費及茶芥)
即刻book位😍

佢哋嘅服務費同茶芥需要另外計算
連埋全部嚟嘅其實一個人都好抵食唔貴 ❤️
而且三隻大閘蟹嘅質量都好好非常值得黎試🤓

2020-11-02 1615 浏览
最近ig被大閘蟹洗版了,所以忍唔住要開動,開始食蟹了!在會展放工的朋友話不如去大都淮揚食,因為做緊promotion $498大閘蟹餐(咁當然要再另加一服務費及茶芥),但都係好抵好方便。於是就去了book位,今年大閘蟹第一擊!🦀🦀🦀一入餐廳就覺得好舒服,因為餐廳格調高雅,而且位置好寬敞,仲有好多間房仔,唔怕好嘈。我們入到去一間房仔內,已經有幾臺人好開心咁慢慢嘆緊大閘蟹了。話明大閘蟹餐,就當然講了主角-大閘蟹先!食過之後,真係覺得這餐性價比好高!💯✨套餐包2皇1后、共3隻大閘蟹,餐廳為保持蟹嘅熱度,會先上了一公一乸供品嘗,之後先再上隻公。✨大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半,公乸全部嚴選「黃毛金爪」高質靚蟹,隻隻都好新鮮爆曬膏😋🦀大閘蟹公:5兩的大閘蟹真的很有份量,一開出來更加係爆曬膏,蟹膏好甜,而且2隻蟹都有好好食嘅白色膏😋,蟹肉就好厚實鮮甜,連蟹腳啲肉都好實🦀大閘蟹乸:3両半,同樣都係爆曬膏,d膏好似蛋黃咁金黃色流心,而且好鮮甜。✨陳年彫皇:呢到食大閘蟹仲可以邊食邊飲香醇嘅陳年彫皇,更能突出蟹嘅鮮甜味,而且可以叫佢倒多點的~其他配菜~呢個set抵食在於,食蟹之餘仲可以食到其他高質淮

~其他配菜~
呢個set抵食在於,食蟹之餘仲可以食到其他高質淮揚美食,例如係「燈影魚片」、「冰宮肴肉」,真係好滿足!🈵️

🌟燈影魚片(左):魚片上加了麻辣味,咬落去好脆,而且好香

🌟原隻鮑魚蔥油拌麵:非常出色,麵質好好嘅同時加入好香嘅蔥油,好易入口而且不會太油膩,仲有原隻鮑魚食!

🦐雪裡紅手邊剝鮮蝦:又蝦又蟹,真的很豐富,而且蝦好新鮮,肉質實,還加了好香的調味。

🌟蟹粉小籠包:仲有我最鍾意嘅小籠包,入面嘅湯好甜

🌟洋薏米湯丸:煲得好香濃,甜度適中,仲有芝麻湯丸食😋

店員仲話用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)!

咁嘅價錢有咁多高質素野食,真係物超所值😋
  • $498大閘蟹餐
2020-11-02 498 浏览
最近一星期,開親社交媒體總是見到有朋友食蟹,那就知道大閘蟹的盛產季節又來了。原來每年的8至11月是吃大閘蟹的最好時節,俗語說「九雌十雄」,所以農曆9月吃雌蟹最好,10月就吃雄蟹。向來喜歡食蟹的我,當然不可以錯過這個時候。我們在OpenRice search食大閘蟹的中式餐館,發現在灣仔會展的「大都淮揚中菜」正在做大閘蟹餐,我們看好後即時預訂座位。「大都淮揚中菜」位於灣仔會展中心八樓全層,單是地段已看出餐館是走高級及商務路線。大都淮揚的內裡環境雖不是保守中餐館的風格,在傳統擺設風味之餘燈光及裝修又帶點型格特色,餐館裡面的坐位開揚,環境相當寬敞,並不像一般酒樓這麼密麻麻,格調高雅的環境絕對可以讓商務客和其他食客都坐得舒適。我們來之前已經做好功課,知道大都淮揚正在做$498的大閘蟹餐(價錢未包括加一服務費和茶芥)。這個套餐猶如中式Fine Dining,每一道菜都是用心炮製,精美的骰,而且店員會讓你先食完一碟再準備下一道菜,不會令到全桌都是食物,保存最佳溫度食用。食物的先後次序這些簡單的設定當然難不到大都淮揚,下面的點評就按時序來介紹吧:⦼ 1.鐵觀音茶 | ⦼ 2.餐前生果先來一壺鐵觀音茶
⦼ 1.鐵觀音茶 | ⦼ 2.餐前生果
先來一壺鐵觀音茶醒醒神。餐前果並沒有納入到套餐裡面,應該是大都淮揚為每一位食客準備的,生果分別有哈蜜瓜、蜜瓜、火龍果及XXX。
鐵觀音茶 、餐前生果
⦼ 3.燈影魚片 | 冰宮肴肉
頭盤實在是非常精美,而且我都是第一次食到的,所說的就是淮揚美食之一的「燈影魚片」。淮揚菜是指流行於中國江蘇省中部淮安、揚州及附近地區的菜餚,是江蘇菜系的表表者。淮揚菜的特色是注重刀工,刀法細膩,大都淮揚中菜的燈影魚片就能體現出淮揚菜的技藝。燈影魚片猶如其名,用燈照落去可以看到魚肉透明,刀工一流,味道上則帶點甜酸及陣陣辣味,入口爽脆,作為前菜一流。
燈影魚片 | 冰宮肴肉
燈影魚片
肴肉原來都是淮揚菜代表作之一。冰宮肴肉的豬皮、蹄肉及豬皮膠比例均勻,食起來層次分明,特別是其豬皮膠,晶瑩剔透,蹄肉鬆化鮮香。想不到$498的大閘蟹餐竟然還可同時食到淮揚菜其中兩道代表作—「燈影魚片」及「冰宮肴肉」。
⦼ 4.雪燕菊花豆腐羹
頭盤過後就每人來一碗雪燕菊花豆腐羹。意想不到的是,熱曖曖的豆腐羹味道清甜,帶著淡然的雪燕菊花味。先打好一個暖胃底,再食大閘蟹就會對身體更好。
⦼ 5.蟹粉小籠包
既然說得大閘蟹餐,那作為小食的小籠包內裡就當然要加上蟹粉吧。熱騰騰的蟹粉小籠包皮薄多汁,而蟹粉的份量十足,就連小籠包的肉汁亦能吸收到蟹粉的鮮味。
⦼ 6.清蒸大閘蟹
今晚的主角終於隆重登場,餐館先上兩隻大閘蟹公,大碟仍是熱盪盪,大閘蟹新鮮蒸好。聽到餐館經理向身旁食客簡單介紹,大都淮揚是嚴選「黃毛金爪」的高質靚蟹,重量方面,大閘蟹公約重5両;大閘蟹乸則約重3両半。原來靚大閘蟹的其中一個特徵就是「黃毛金爪」,拿上手又真的是看得出每隻都達到其水準,而且蟹公的確又比蟹乸重一點,看來經理果然富有經驗。
清蒸大閘蟹
終於可以開動,兩隻蟹皇的蟹膏非常細膩及綿密,入口時在口中慢慢散發出蟹香;蟹皇之後,餐廳再獨立上多一隻蟹后,相比起剛才的蟹皇,蟹后的蟹膏吃起來明顯就有一種沙沙的濃密顆粒感,就像蛋黃的味道。兩款蟹隻隻都新鮮多膏,食完3隻之後嘴巴內仍留有陣陣蟹的餘香味。性價比實在超高,一個套餐可以食到2皇1后一共3隻大閘蟹!
清蒸大閘蟹
食蟹途中,店員會每人提供一杯薑茶,以作散寒之用,實在貼心。
薑茶
⦼ 7.雪裡紅手鮮蝦
雪裡紅,又稱雪菜。意想不到的就是餐館將雪裡紅炒到香鹹脆口,再伴上鮮蝦,令到整個蝦肉都充滿著鹹香味,就連蝦尾的殼亦有香味,不可錯過。
雪裡紅手鮮蝦
⦼ 8.原隻鮑魚蔥油拌麵
食到這個時候,其實都差不多100% 飽肚,但這份大閘蟹套餐還有一樣主食,就是原隻鮑魚蔥油拌麵。實在唔係講笑,鮑魚真的是原隻奉上,而且爽口彈牙,不是雜貨貨色,而且蔥油拌麵的味道調教得剛好,麵底本身乾爽但加上蔥油後變得滑香。
⦼ 9.陳年彫皇
飲品方面,套餐原來還包括罕有的陳年彫皇,重點是任飲的。之所以食蟹要配陳年彫皇,是因為花彫可以散寒和行氣活血,與大閘蟹的味道亦很配夾,靚蟹配彫皇,簡直是更上一層樓。
陳年彫皇
⦼ 10.洋薏米湯丸
套餐的最後一味就是其中式甜品,為洋薏米湯丸。基調用上洋薏米去煮,加上湯丸口味為黑芝麻,食落較為清甜有益。
洋薏米湯丸
$498的大閘蟹餐並不單止是大閘蟹,還包括淮揚菜及其他菜式,價錢及質素上絕對冇得輸。提提大家,用雲閃付QR Code俾錢,淨消費額$500或以上,仲有$50現金券可以下次使用,真係抵上加抵。
2020-10-27
鐵觀音茶 、餐前生果
燈影魚片 | 冰宮肴肉
薑茶
雪裡紅手鮮蝦
陳年彫皇
2020-10-29 219 浏览
而家係食大閘蟹季節,約咗朋友去灣仔會展中心八樓的大都淮揚中菜食大閘蟹餐。這裡環境寬敞 ,裝修設計高雅,令人感到很舒服, 靠窗的位置還可以睇到灣仔嘅夜景呢! 如果來品嘗大閘蟹,最好預先訂位,因為都幾多人訂位㗎。我們享用嘅係大閘蟹饗宴, 餐前先有少少嘅水果,哈密瓜火龍果。食大閘蟹之前先來一碗雪燕菊花豆腐羹,雪燕都唔少,唔怪得平日都座無虛席,豆腐都好香滑,賣相好靚。跟住是蟹粉小籠包,蟹粉新鮮小籠包皮薄,不錯。冷盤有燈影魚片,魚片香脆微甜,冰宮肴肉淡口健康。大閘蟹真係名不虛傳,黃毛金爪,非常高質,啱啱端上嚟的蟹熱騰騰,嗰啲蟹膏好多,爆曬出來,香濃無比,性價比好高。 大閘蟹公起碼有5兩,每人2隻,蟹乸細隻啲,每人一隻,都有三四兩,而且有陳年彫皇飲,先至498蚊真係抵到呀 ! 用云閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,送$50現金券(下次惠顧使用)。除咗有大閘蟹,仲有兩隻雪裏紅手剝鮮蝦,蝦肉好鮮甜, 冇諗到雪菜係可以配搭鮮蝦,是那麼適合的。原隻鮑魚蔥油拌麵, 鮑魚有鮑魚味,麵就好林滑, 份量唔太多,但係成個餐食少少麵就有飽肚嘅感覺, 最後來一客洋薏米黑芝麻湯圓, 而家大家都需要健康,所以佢

跟住是蟹粉小籠包,蟹粉新鮮小籠包皮薄,不錯。

冷盤有燈影魚片,魚片香脆微甜,冰宮肴肉淡口健康。

原隻鮑魚蔥油拌麵, 鮑魚有鮑魚味,麵就好林滑, 份量唔太多,但係成個餐食少少麵就有飽肚嘅感覺, 最後來一客洋薏米黑芝麻湯圓, 而家大家都需要健康,所以佢都係符合客人嘅要求,唔會做到好甜,但係有香濃嘅芝麻味,一試難忘,都推薦大家嚟食。

2020-10-29 206 浏览
—友人好鍾意食蟹 而家又係大閘蟹當造嘅季節於是留意到餐廳有關嘅食評好似不俗咁啱佢都係會員 就發辦訂枱去大閘蟹饗宴($498/位;2位起)除咗有大閘蟹 套餐入面嘅菜式都不遑多讓而且環境寬敞之餘 裝修格調頗雅緻 食得好舒服首先送上生果粒 隨後有冷盤: 燈影魚片 / 冰宮肴肉 魚片像紙一般的薄 炸至脆身先嚐到甜美 後鬆化融於口中豬肉凍 富有彈性又順滑雪燕菊花豆腐羹豆腐切成幼條 喺湯內像花球般綻放有顆橙紅杞子示意花蕊 唯肖唯炒湯中還有雪燕跟蒸蛋白 以高湯提味蟹粉小籠湯包 慣咗飲晒d湯汁 先至整個擺入口一嚟冇咁熱 又唔會漏晒d精華還可飲陳年雕皇 細細啖呷酒 溫熱讓味道變得香醇與大閘蟹一齊品嚐 令蟹味更突出清蒸大閘蟹(2皇1后;共3隻)店員介紹嚟自江蘇 蟹公約重5両 蟹乸通常都重3両半以上 靚蟹為金爪黃毛 整齊挺拔每款食住1隻先 有晒手套剪刀開餐公蟹嘅蟹膏較鮮香黏滑 仲有白色荔枝膏雌蟹嘅蟹黃顏色呈橘紅 質感厚實甘香隻隻都爆膏 而蟹鉗肉鮮美回甜店員留意到食客差唔多完成整道菜之後通知廚房準備下一個菜餚熱騰騰送到 無縫接軌所以最後1隻大閘蟹隨即上枱之後當然唔少得有驅寒薑茶飲原隻鮑魚蔥油拌麵鮑魚軟腍得很頗

友人好鍾意食蟹 而家又係大閘蟹當造嘅季節
於是留意到餐廳有關嘅食評好似不俗
咁啱佢都係會員 就發辦訂枱去

大閘蟹饗宴($498/位;2位起)
除咗有大閘蟹 套餐入面嘅菜式都不遑多讓
一嚟冇咁熱 又唔會漏晒d精華
還可飲陳年雕皇
細細啖呷酒 溫熱讓味道變得香醇
與大閘蟹一齊品嚐 令蟹味更突出
清蒸大閘蟹(2皇1后;共3隻)
店員介紹嚟自江蘇 蟹公約重5両
係鍾意嘅芝麻湯圓
————————————————————
大都淮揚中菜
灣仔港灣道1號會展廣場8樓
题外话/补充资料: 食滿$500或以上 用雲閃付銀聯qr code畀錢 就有張$50現金券下次用
2020-10-29 294 浏览
踏入秋季最適宜食蟹,這是蟹肥膏滿的季節蟹迷一定要試「蟹中之王」的大閘蟹做足資料搜集,大都淮揚的「大閘蟹饗宴」每位$498(2位起)性質比最為之高大酒樓餐廳環境寬敞、裝修格調又高雅、地點高尚及服務一流已不在下話,還可品嚐酒家著名的菜式,最重要已包括加一服務費和茶芥推廣期間使用雲閃付銀聯二維碼付款,消費淨額$500或以上,更即送$50現金券,以供下次惠顧使用淮揚錦繡新鮮清甜的哈蜜瓜、菠蘿及火龍果的切件共四件,非常清新開胃燈影魚片&冰宮肴肉 (酒家著名菜式)炸得金黄酥脆的超薄糖醋魚片,味道酸酸甜甜,入口即化肴肉使用後腿肉與豬皮製成的豬肉凍,口感彈牙順口雪燕菊花豆腐羹極考刀功的豆腐菊花,中間再以杞子作點綴滿滿的雪燕平鋪在底部的燉蛋上熱騰騰的,味道清盈,非常豐富清蒸大閘蟹(每位兩皇一后共3隻)嚴選青背、白肚、黃毛金爪三大要素的高質靚蟹,每隻均鮮活又多膏大閘蟹公約重5両,大閘蟹乸約重3両半,合共約13両半,性價之高無人可比有手套及吃蟹專用餐廳分兩次上,第一次先一王一后,第二次再來一王想不到一打開蟹王的蟹膏也非常之多,幾乎滿溢出來蟹膏呈青白色半透明果凍狀,為半透明、粘粘的口感細膩、綿密,在口中慢慢融
踏入秋季最適宜食蟹,這是蟹肥膏滿的季節
蟹迷一定要試「蟹中之王」的大閘蟹

淮揚錦繡
新鮮清甜的哈蜜瓜、菠蘿及火龍果的切件共四件,非常清新開胃
燈影魚片&冰宮肴肉

燈影魚片&冰宮肴肉 (酒家著名菜式)
炸得金黄酥脆的超薄糖醋魚片,味道酸酸甜甜,入口即化
肴肉使用後腿肉與豬皮製成的豬肉凍,口感彈牙順口

雪燕菊花豆腐羹
極考刀功的豆腐菊花,中間再以杞子作點綴
滿滿的雪燕平鋪在底部的燉蛋上
熱騰騰的,味道清盈,非常豐富
清蒸大閘蟹

清蒸大閘蟹(每位兩皇一后共3隻)
有手套及吃蟹專用
餐廳分兩次上,第一次先一王一后,第二次再來一王
清蒸大閘蟹
想不到一打開蟹王的蟹膏也非常之多,幾乎滿溢出來
蟹膏呈青白色半透明果凍狀,為半透明、粘粘的
口感細膩、綿密,在口中慢慢融化有一種香
再來是最喜愛的蟹后
母蟹中橘紅色一粒粒比較硬的是蟹黃,黃色的是肝胰腺
吃起來有一種沙沙的顆粒感,有點像雞蛋黃的味道
蟹身及蟹腳之間的蟹肉也不能浪費,質感非常綿滑可口,吃起來甜甜的且會回甘

雪裡紅手剝鮮蝦
雪裡紅是平常吃的雪菜前身,翠綠清脆
鮮蝦極爽滑彈牙,充滿蝦肉的鮮甜

原隻鮑魚蔥油拌麵
鮑魚肉質細嫩,汁鮮味香、口感彈牙
麵條口感爽彈、煙韌有勁
簡單淋上蔥油和甘甜醬油已很惹味

嫩滑的薄皮包著濃郁蟹香味的湯頭和混有蟹肉肉餡
口感紮實,極鮮甜

煙韌的湯圓餡料用上最惹味的芝麻
薏米飽有光澤,帶微甘甜,整體口感健康又清淡

花雕酒一般約含17%酒精
單是聞已經味道濃郁芬芳,喝起來的香味更有種甘甜
已輕微加熱口感更佳
重點是次可任飲
紅糖薑茶

紅糖薑茶
糖水甜而不膩,還有淡淡的甘蔗味
薑茶帶點輕微辛辣
白牡丹

白牡丹
滋味清甜醇爽,有明顯鮮爽感,回甘亦明顯,伴隨點點花香
2020-10-28
陳年雕皇
食大閘蟹既季節又到啦,今次去到灣仔會展既大都淮揚中菜,因為餐廳最近推出$498大閘蟹餐(2位)包加一服務費同茶位,除左可以品嚐到2皇1后,共3隻大閘蟹之外,仲可以食到其他淮揚菜同任飲陳年彫皇,性價比非常高環境好寬敞,檯與檯之間都有好多空間,高雅中餐廳,服務同樣是高質素------前菜:水果、燈影魚片、冰宮肴肉非常精緻前菜,肴肉比較少可以在其他餐廳食到,好似水晶一樣晶凝通透,軟蹄口感有彈性同時又有冰涼感覺,多種層次燈影魚片非常考刀光,燈光照下去魚是透薄,食落好香脆,加左芝麻同醬汁調味,額外滋味湯水:雪燕菊花豆腐羹純滑豆腐切成花,好似藝術品一樣,口感如絲一般,非常嫩滑,飲落清甜主菜:清蒸大閘蟹店員告知大閘蟹公約5両重,而蟹乸約重3両半,一掀起蟹蓋,見到金黃既蟹膏,真係垂涎三尺,蟹公比較大隻,蟹膏軟身黏口,蟹乸相對硬身甘香,配上杯薑茶驅寒暖胃雪裡紅手剝鮮蝦一份有兩隻,已經除去了蝦殼,蝦肉爽甜原隻鮑魚蔥油撈麵鮑魚口感彈牙,味道鮮甜,麵好滑而且吸哂鮑魚汁,非常入味,不過食到一半覺得有點乾蟹粉小籠湯包燈線下見到小籠包底既湯汁,可見皮非常薄而不穿,配搭少許醋一齊食,咬開湯汁一湧出來,非常豐盈,蟹黃鮮

------
前菜:水果、燈影魚片、冰宮肴肉
水果
湯水:雪燕菊花豆腐羹
主菜:清蒸大閘蟹
雪裡紅手剝鮮蝦
一份有兩隻,已經除去了蝦殼,蝦肉爽甜
蟹粉小籠湯包
燈線下見到小籠包底既湯汁,可見皮非常薄而不穿,配搭少許醋一齊食,咬開湯汁一湧出來,非常豐盈,蟹黃鮮味迫出,非常好味
甜品:洋薏米湯丸
最後來一碗暖胃湯丸糖水,湯丸芝麻餡,外皮軟糯,輕輕咬開已經見到餡料湧出,洋薏米煙煙韌韌,帶有口感,味道唔會好濃
2020-10-21
2020-10-27 952 浏览
大閘蟹當造的季節就是幸福來臨的時候~今日係灣仔食$498大閘蟹餐,除左有兩皇一后食之外,仲有其他淮陽菜式,以及陳年雕酒,不但有芬芳酒香而且餘味悠長,花雕同大閘蟹果然是經典配搭,整體食物質素超高!講左主角大閘蟹先~公既有5兩重而乸既有3兩半,食大閘蟹最關心當然係多唔多膏,今晚食既係好多膏好多膏好多膏!(重要的事要講3次🤣)真係新鮮爆膏好有驚喜😍一坐低就會有面前的小生果盤,菠蘿、火龍果、蜜瓜及哈密瓜~甜甜地好好食,前菜是燈影魚片及冰宮肴肉,肴肉在其他餐廳不太常見,在這裡竟然食到呢,切成小塊的肉凍入口爽口 冰冰涼涼的😋燈影魚片是我最愛的淮陽美食之一,呢到整得好好食❤️小籠包保持到溫度而且皮薄多汁,大大隻食起來好有口感紅手鮮蝦彈牙入味,雪燕菊花豆腐羹則順滑可口原隻鮑魚蔥油拌麵係我最喜愛的!調味可口,鮑魚肉質爽口不死實~正最後以湯丸作結^ - ^ 餐廳環境具古典美,裝潢優雅闊落,好靚~最後埋單用銀聯云閃付二維碼比錢就最抵因為夠500蚊就送$50現金券下次用😉

小籠包保持到溫度而且皮薄多汁,大大隻食起來好有口感

紅手鮮蝦彈牙入味,雪燕菊花豆腐羹則順滑可口

2020-10-27