2019-10-10 1203 浏览
女朋友係個無辣不歡嘅火鍋FANS無論春夏秋冬都阻吾到佢嘅雅興.今日比佢搵到間係內地好出名嘅嘅大龍燚主打四川麻辣火鍋真係開淨佢個瓣.餐廳裝修好有皇室氣派好似去到中國古代嘅皇宮咁金碧輝煌,光燦燦一入門已經有個龍頭水池內裡古色古香,以紅色為主木枱木凳,天花上掛滿一個個嘅紅燈籠仲有個飛龍在天嘅金龍做大標誌相當搶眼.識食緊係食鴛鴦鍋啦~佢食佢嘅紅油麻辣鍋我食我嘅蟲草花花膠雞湯互不相欠.麻辣鍋辣度相當用大量嘅紅油同辣椒熬煮而成即使女朋友好嗜辣,但都吾係好頂得住🤣既香又麻,真係辣得過癮!而我嘅花膠湯就相當清甜湯頭以雞件,花膠,蟲草花熬煮而成愈煮愈濃郁,濃濃嘅骨膠原.🔸鮮炸酥肉 $58店員話係震店之寶我地就嗌個黎食下啦以半肥瘦嘅豬肉沾上炸粉油炸而成既可當火鍋配料,又可以即食肉條咬落好酥脆香口沾少少湯汁,另一番味道架!.🔸紫薯寬粉 $46紫薯寬粉好特別呀淺紫色真係幾吸睛口感極之煙韌彈牙.🔸功夫窩荀片 $44超薄又長嘅萵苣片目測有0.1mm呀涮耐少少,可以掛到好多湯汁,好juicy涮幾秒,口感清爽又薄脆.🔸草原羊肉 $88羊肉切得好薄係鍋中涮幾秒即可食肉質軟嫩,一D羊膻味都冇一碟有成十幾片,好抵食.🔸現炸
女朋友係個無辣不歡嘅火鍋FANS

餐廳裝修好有皇室氣派
好似去到中國古代嘅皇宮咁
金碧輝煌,光燦燦
一入門已經有個龍頭水池
內裡古色古香,以紅色為主
木枱木凳,天花上掛滿一個個嘅紅燈籠
仲有個飛龍在天嘅金龍做大標誌
相當搶眼

識食緊係食鴛鴦鍋啦~
佢食佢嘅紅油麻辣鍋
我食我嘅蟲草花花膠雞湯
互不相欠

麻辣鍋辣度相當

用大量嘅紅油同辣椒熬煮而成
即使女朋友好嗜辣,但都吾係好頂得住🤣
既香又麻,真係辣得過癮!
而我嘅花膠湯就相當清甜
湯頭以雞件,花膠,蟲草花熬煮而成
愈煮愈濃郁,濃濃嘅骨膠原

🔸鮮炸酥肉 $58
店員話係震店之寶
我地就嗌個黎食下啦

以半肥瘦嘅豬肉沾上炸粉油炸而成
既可當火鍋配料,又可以即食
肉條咬落好酥脆香口
沾少少湯汁,另一番味道架!

🔸紫薯寬粉 $46
紫薯寬粉好特別呀
淺紫色真係幾吸睛
口感極之煙韌彈牙

🔸功夫窩荀片 $44
超薄又長嘅萵苣片
目測有0.1mm呀

涮耐少少,可以掛到好多湯汁,好juicy
涮幾秒,口感清爽又薄脆

🔸草原羊肉 $88
羊肉切得好薄
係鍋中涮幾秒即可食
肉質軟嫩,一D羊膻味都冇
一碟有成十幾片,好抵食

🔸現炸午餐肉 $58
厚切嘅現炸午餐肉係最正架
即食又得,皮酥肉嫩
浸湯食亦等,吸收湯料嘅味道,大讚

食完吹一吹,咩火鍋味都冇哂啦

2019-10-09
2019-10-09 1668 浏览
屋企嘅個「慈禧太后」我老媽子嘈住要食四川麻辣火鍋🤷‍♀️同得佢去食無論係環境定食物都要有返咁上下水準否則的話,返到屋企我就大獲啦.做完RESEARCH後,就揀定左呢間「大龍燚」第一,位於銅鑼灣堅拿道,地點方便就腳第二,新開業不久,環境乾淨企理第三,裝潢行中國古典風,黃金大龍雕像為牆 天花掛上一個個紅燈籠 古色古香嘅木枱木椅,感覺不錯第四,餐廳款式多樣化,部份配料仲好特別呢第五,為內地著名嘅四川麻辣火鍋店 全球有300間分店,品質有保證.有五款湯底,可單鍋,鴛鴦同三格鍋我地揀左鴛鴦鍋雖然我同老媽子對食辣都幾有信心但都覺得微辣已經好辣啦🔥麻辣鍋以黃辣椒配茂汶花椒煮製辣勁十足,麻香味濃,愈煮愈濃烈仲有陣陣嘅牛骨味呢雞鍋湯料好足,一塊塊嘅雞件吸收哂湯頭嘅精華花膠份量都吾少,約有5~6塊煮耐少少,骨膠原就出哂黎啦.勁大一份嘅手撕雞以大量嘅蔥花,辣椒,紅油,花椒,花生攪勻條條雞絲都沾滿左醬汁集香口,惹味,麻辣於一身作為前菜,確實好開胃.凍豆腐其實係千葉豆腐口感Q彈又爽口,而且仲好細嫩咬一口,湯汁啫哂出黎嘅感覺,超正.好似乒乓波咁大嘅雲
屋企嘅個「慈禧太后」我老媽子
嘈住要食四川麻辣火鍋🤷‍♀️
同得佢去食
無論係環境定食物都要有返咁上下水準
否則的話,返到屋企我就大獲啦

做完RESEARCH後,就揀定左呢間「大龍燚」
第一,位於銅鑼灣堅拿道,地點方便就腳
第二,新開業不久,環境乾淨企理
第三,裝潢行中國古典風,黃金大龍雕像為牆
天花掛上一個個紅燈籠
古色古香嘅木枱木椅,感覺不錯

第四,餐廳款式多樣化,部份配料仲好特別呢
第五,為內地著名嘅四川麻辣火鍋
全球有300間分店,品質有保證

有五款湯底,可單鍋,鴛鴦同三格鍋
我地揀左鴛鴦鍋
雖然我同老媽子對食辣都幾有信心
但都覺得微辣已經好辣啦🔥
麻辣鍋以黃辣椒配茂汶花椒煮製
辣勁十足,麻香味濃,愈煮愈濃烈
仲有陣陣嘅牛骨味呢

雞鍋湯料好足,一塊塊嘅雞件
吸收哂湯頭嘅精華
花膠份量都吾少,約有5~6塊
煮耐少少,骨膠原就出哂黎啦

勁大一份嘅手撕雞

以大量嘅蔥花,辣椒,紅油,花椒,花生攪勻
條條雞絲都沾滿左醬汁
集香口,惹味,麻辣於一身

作為前菜,確實好開胃

凍豆腐其實係千葉豆腐
口感Q彈又爽口,而且仲好細嫩
咬一口,湯汁啫哂出黎嘅感覺,超正

好似乒乓波咁大嘅雲吞
超薄嘅雲吞皮,內裡嘅肉豬餡偏多
但食落有蝦嘅鮮味

其實係手工水餃
餃皮厚實,但勝在煙韌
內餡係豬肉菜

一碟兩條,即叫即劏
黃骨魚係污染相對少嘅魚類
肉質好鮮嫩,刺少,蛋白質仲好優質服務

放係花膠雞湯內煮熟
吸收左骨膠原,令鮮甜魚香味更突出

醬料費每人$20
2019-10-08
2019-10-06 533 浏览
🔷空炸糍粑 💰52 💙80/100卡比系超級無敵中意食煙煙韌韌野既human,所以只要間店有糍粑卡比都一定會必叫,今次吾另外咁都試下,口感inum程度系滿意,個炸法系炸到表皮都仲有小小脆泡泡,個紅糖漿有小小流質感既水份,所以吾會太甜而且點起上黎可以好平均。🔷鴛鴦鍋底 💰188黎到想試下辣但又吾想成個鍋都系辣,鴛鴦絕對系你需要既選擇。🔹微微辣紅油麻辣鍋 💙75/100微微辣可接受,真系岩吾食得太辣既親朋威友,但認為吾食得辣但又食開辣既human們可以些下微辣就夠,個辣味系好正宗既但無越煲越辣,中意食辣既建議辣度上叫辣D。🔹蟲草花花膠雞鍋 💰+42 💙80/100個湯料好足,有滑滑鮮雞件,花膠量大概數過下有5-6舊咁,有滿滿既骨膠原,食完mask都可以敷少塊。🔷火鍋薄牛扒 💰128 💙85/100好少食牛扒打邊爐,又吾想食肥牛,所以卡比見到都試左試估吾到咁一級棒,個牛扒有用黑椒吊一吊味,食完又無痴牙,D肉吾韌,個味又OK而且價格方面可接受,所以算系勁推呢個配料。🔷手工丸四寶 💰128 💙 78/100(鮮蝦龍蝦丸、八爪魚墨魚丸、瀨尿蝦牛肉丸、貢菜豬肉丸)粒粒丸都好爽口,味道食得出好新鮮,品

空炸糍粑

🔷空炸糍粑 💰52 💙80/100

鴛鴦鍋底

🔷鴛鴦鍋底 💰188
黎到想試下辣但又吾想成個鍋都系辣,鴛鴦絕對系你需要既選擇。

🔹微微辣紅油麻辣鍋 💙75/100
蟲草花花膠雞鍋

🔹蟲草花花膠雞鍋 💰+42 💙80/100

🔷火鍋薄牛扒 💰128 💙85/100

🔷手工丸四寶 💰128 💙 78/100
(鮮蝦龍蝦丸、八爪魚墨魚丸、瀨尿蝦牛肉丸、貢菜豬肉丸)
粒粒丸都好爽口,味道食得出好新鮮,品質上系好但價錢上好睇各位食家肯吾肯比$128食8粒丸,所以呢到扣左小小分。

🔷鮮鴨血 💰88 💙70/100
Menu到仲有個嫩鴨血,應該系平時食開一片片果D,鮮鴨血比想像中硬身左小小,同預想有D不同,但個外型好吸引,見到比平時食開既深色好多好鮮。

🔷爽脆豬黃喉 💰128 💙
黃喉可以算系卡比食火鍋必叫既,原因系快熟又爽口。

另外仲有
蓮藕片

🔷蓮藕片 💰28

薄切土豆片

🔷薄切土豆片 💰38
空炸糍粑
鴛鴦鍋底
2019-10-06 381 浏览
今晚星期四約了2個朋友 食飯 聽講銅鑼灣新開了一間在四川有名氣的麻辣火鍋店 於是我地就選擇了這間正宗麻辣火鍋店。因為大家都食得辣 。哈哈一入到店鋪 店員就好有禮貌 笑容滿面咁 招待我地,服務一流。我地一坐低 ,就點左一個比較熱門既 鴛鴦鍋 就係卜卜花甲 鍋+紅油麻辣鍋。另外點左海鮮拼盤,手工丸四寶,美國安格司牛頸脊 ,紫薯粉,同娃娃菜。呢個就係個湯底 果然冇叫錯 個卜卜花甲鍋真係正到 吾係講笑 一撈起好多花甲 有圖有真相 D肉好甜 一D都吾苦 好新鮮 另外個麻辣鍋真係辣得好過癮 。海鮮拼盤花甲吾洗多講了 好正 ,蝦肉好甜好大隻 龍脷柳好滑 帝王蟹柳鮮甜。手工丸四寶呢個真係好好食 好爽口彈牙瀨尿蝦牛肉丸最好食。美國安格司牛頸脊紫薯寬粉第一次食紫薯粉 以為似出面果隻白色寬粉咁 原來吾一樣 佢呢隻較易熟易淋 所以要好快撈起食 3min.完全值得一試!新鮮食材 味道好 服務好,環境乾淨 舒適。
。哈哈

海鮮拼盤

手工丸四寶
呢個真係好好食 好爽口彈牙瀨尿蝦牛肉丸最好食。

美國安格司牛頸脊

紫薯寬粉

完全值得一試!新鮮食材 味道好 服務好,環境乾淨 舒適。

2019-10-05 175 浏览
紅爆內地嘅四川麻辣火鍋終於尼香港開店。點可能唔試下,尼得食點都要食麻辣鍋(雖然喉嚨已經好痛🤪🤪),但聞到香噴噴嘅麻辣香,點忍得住,佢有四重辣度,有微微辣,微辣,中辣,原咪(唔好比個名呃左,原咪係特辣🥵🥵)。最後簡左鴛鴦鍋,一邊微微辣,另一邊養生啲—花膠雞湯。1)先講講湯低 📌7/10麻辣—果然係來自四川,微微辣對我尼講都已經好辣,仲後勁十足,勝原汁原味👍🏻👍🏻煮肉一流花膠雞湯—優點係,🐔雞好滑,花膠都唔少,但湯低唔太入味,不過不失2)雪花牛肉 📌5/10正正常常嘅肥牛,用麻辣湯低煮會野味啲,但牛肉本身無咩特別3)手工丸四寶 。八爪魚墨魚丸 🦑📌 8/10 彈牙,入味。賴尿蝦牛肉丸 📌6/10 好似得牛肉味。貢菜豬肉丸 📌 6/10 似肉餅味。鮮蝦龍蝦丸 🦞📌 5/10 肉有啲林4)鮮蝦雲吞 🦐📌 7/10 建議唔好煮太耐,會有啲林5)功夫萵筍片 📌 8/10 好中意佢真係切得好薄,新鮮,放入花膠雞湯一流6)唐生菜 🥬 📌 9/10 新鮮香甜6)醬料 📌 5/10 要每位20蚊,可以再多元化少少,選擇有限,但基本生蒜,芫荽果啲都有,仲有佢signature 嘅罐裝麻油。整體尼講,餐廳不過

1)先講講湯低 📌7/10

2)雪花牛肉 📌5/10
正正常常嘅肥牛,用麻辣湯低煮會野味啲,但牛肉本身無咩特別

3)手工丸四寶
。八爪魚墨魚丸 🦑📌 8/10 彈牙,入味
。賴尿蝦牛肉丸 📌6/10 好似得牛肉味
。貢菜豬肉丸 📌 6/10 似肉餅味
。鮮蝦龍蝦丸 🦞📌 5/10 肉有啲林

4)鮮蝦雲吞 🦐📌 7/10 建議唔好煮太耐,會有啲林

6)唐生菜 🥬 📌 9/10 新鮮香甜

整體尼講,餐廳不過不失,今次得兩個人食,試路到好多餸,如果人多會想試下牛魔四寶同經典四寶:p

兩位食,HKD 712

😋食物質素🔆🔆🔆
💥翻兜指數 🔆🔆🔆
—————————————
2019-10-03 97 浏览
今日同朋友係cwb行街,上網睇原來香港開左大龍燚,即刻離試下啦😋依間裝修好靚好有氣派,座位闊落舒服,職員個個都好nice好親切,而meun好多選擇,唔同肉類、海鮮、主食、素菜、甜品都有,醬料一早調配好,出去自己簡😙鍋底方面都好貼心,辣都有唔同辣度,我fd唔係好食得辣,於是簡左個濃香蕃茄鍋,鍋底有好多個原隻蕃茄,味道濃厚鮮香,食足咁耐都唔會口渴。食物方面,我地叫左滑雞件,雞好滑又多肉,另外魚皮餃皮薄涵靚👍🏻大媽東北水餃,推介食依個,水餃一樣皮好薄,裡面包住肉、菜絲等涵料,好有口感👍🏻雪花肥牛,肥牛肉同脂肪比例岩岩好,食到lamlam利🤤刀削麵,依個有得玩又有得食,面可以根據自己鍾意食既闊度自己削落去,彈牙😛總體來講依間火鍋店好正宗,嘢食都好好食,職員嘅態度好親切,下次會同成班朋友一齊嚟🤩

雪花肥牛,肥牛肉同脂肪比例岩岩好,食到lamlam利🤤

• 大媽東北水餃
2019-10-03 103 浏览
尋日攞到派既傳單,知道呢間店舖係深圳好出名,專食麻辣火鍋。見佢有set lunch,決定一試,一去到,我地3人竟然係第一張,相信因為新開,比較少人知道。我叫左個花膠雞米線,包小食,飲品,味道不錯,花膠同雞肉既份量都幾多,小食有麻辣木耳同麻辣青瓜,食得出佢既辣係幾正宗,食左2啖我出汗了,野食唔係hea整,價錢都係40幾,幾抵。朋友叫左個花甲粉,有成10隻以上,60到,性價比不錯。見仲有其他set lunch 都幾吸引,下次會再試。
花膠雞米線
2019-10-03
花膠雞米線
2019-10-03 84 浏览
大龍燚火鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B號舖======================香港新開業的大龍燚🐲曾經係深圳食過😆所以今次香港開分店決定來試一試❤️紅油麻辣鍋(微微辣)鍋底又香又辣一開始不是太辣,但愈滾愈辣🥵😂建議不太食得辣既朋友仔可以試下(微微辣/微辣先🌶)🐖功夫千層肚有驚喜❤️👍🏻👧🏻覺得比大刀毛肚更勝一籌🍜自削刀削麵有得玩有得食的一個刀削麵😂🙈如果擔心自己削不到也可以請店員幫忙😃不過我們當然👧🏻👦🏻自己嘗試一下拉😆麵質好彈牙
大龍燚火鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣堅拿道西10號冠景樓1樓B號舖
======================
香港新開業的大龍燚🐲
曾經係深圳食過😆所以今次香港開分店決定來試一試

❤️紅油麻辣鍋(微微辣)

鍋底又香又辣
一開始不是太辣,但愈滾愈辣🥵😂
建議不太食得辣既朋友仔可以試下
(微微辣/微辣先🌶)
🐖功夫千層肚

有驚喜❤️👍🏻👧🏻覺得比大刀毛肚更勝一籌
🍜自削刀削麵

有得玩有得食的一個刀削麵😂🙈如果擔心自己
削不到也可以請店員幫忙😃不過我們當然👧🏻👦🏻
自己嘗試一下拉😆麵質好彈牙

2019-10-03 55 浏览
早排知道香港都開左間大龍燚——係四川好有名氣嘅餐廳。今晚就拉大隊去潮聖!餐廳嘅位置都好易搵,喺堅拿道西(鵝頸橋旁邊),地鐵站times square 出口上左地面行5分鐘內到,都幾方便。搵到冠景樓行一層樓梯,一上到去就見到大大個招牌。一入去見到有個職員即刻行過嚟幫我地confirm Booking,其實我哋早左好多到,但係佢哋都好快就安排到座位俾我哋。入到去都幾闊落,枱同枱之間嘅空間都好足夠。仲有兩個朋友未黎,我哋個肚餓到咕咕聲,叫咗兩個小食等我哋可以食住等,手撕雞好滑,落咗芝麻勁香。麻辣豬肚絲唔算好辣,都好夠味,幾啱唔係好食得辣又想食下辣嘅人食。雖然佢最出名係四川麻辣火鍋,但係見到餐牌有花膠雞湯,突然又想補一補,所以一致決定叫一個花膠雞湯做湯底。個雞湯一擺上台,睇見啲顏色已經知佢好濃郁,所以湯一滾,即刻裝左一碗來飲,飲第一啖已經覺得佢好補,雞湯味濃郁,花膠嘅數量都唔少,一啲都唔吝嗇,雞好滑,呢個湯底絕對唔止係湯底咁簡單。了解我嘅人都知,我最鍾意打邊爐食手打丸,今次令我最印象深刻嘅係墨魚丸,好彈牙,而且口感有好多層次,新鮮。午餐肉,佢係煎過嘅,煮一煮再食嘅時候會食到佢煎過嘅香味。粉絲遇

午餐肉,佢係煎過嘅,煮一煮再食嘅時候會食到佢煎過嘅香味。

粉絲遇上靚湯底,絕對係最佳組合,湯濃,粉絲吸收晒湯嘅精華,好快已經食晒,結果叫多一碟。

土豆片,淨係擺盤都已經好精緻,佢薄薄切到一片片,師傅刀法都幾好,每一片嘅厚度都好平均,而且切完之後應該浸過水,所以熟咗之後食落去係爽嘅,平時食開嗰啲都係偏向厚少少,第一次食咁薄,口感又幾得意喎。

打邊爐期間,職員不是都會主動過嚟幫我地加湯,而且好細心,每次加湯都會用把扇遮住防止彈到我地。

2019-10-02 59 浏览
今天外出到了銅鑼灣工作,下班後碰巧遇到兩位很久沒見的朋友,然後便打算小聚一會。剛好想起內地有名的四川麻辣火鍋店大龍燚來到香港開店,於是便前往一嘗。大龍燚的主打當然是麻辣湯底,但我們除了招牌的紅油麻辣湯外也點了卜卜花甲王鍋,果然是花甲王,每一隻花甲都很巨型。火鍋串串蝦用籤串起了的新鮮海蝦,放了在花甲湯那邊,灼了一會便拿起來吃,蝦肉鮮甜而且彈牙,蝦頭的膏也十分香濃,比家人平時在街市買的活海蝦更美味。紫薯寬粉寬粉是麻辣火鍋必吃的食物,這寬粉特別的地方是用紫薯做的,下鍋後完全吸收了麻辣湯的味道,吃起來煙煙軔軔。大刀黑毛肚必點的菜,毛肚鮮嫩爽脆,下鍋大約十五秒便可,沾滿麻辣湯的毛肚又薄又脆,絕配!鮮脆嫩鵝腸腸如其名, 鮮、脆、嫩三者兼備,美味到吃不停口!雪花肥牛一大盤的雪花肥牛,厚度適中,肉味濃而不膩,油脂分布均勻。我們還點了特選五花肉、活體蟲草花、現炸午餐肉等等,味道也很好。還有廚師調製的油碟,每塊肉沾起來除了麻辣湯的味道還有香香的麻油味。整體而言大龍燚十分正宗,食物份量多而美味,絕對是值得回頭的火鍋店

火鍋串串蝦

紫薯寬粉

大刀黑毛肚

鮮脆嫩鵝腸
腸如其名, 鮮、脆、嫩三者兼備,美味到吃不停口!

雪花肥牛
一大盤的雪花肥牛,厚度適中,肉味濃而不膩,油脂分布均勻。

2019-10-01 54 浏览
前幾日同朋友經開銅鑼灣,突然好想食麻辣火鍋,所以就決定同朋友試一試呢間大龍燚啦,結果冇令到我哋失望🤘🏻🤘🏻我地湯底一邊就叫左卜卜花甲鍋,另一邊就叫咗小辣麻辣,兩邊嘅湯底都好好味,發甲鍋花甲足料,食極都仲有,而麻辣湯都愈食愈龍利柳索曬啲麻辣湯底,超入味,而且都好滑美國安格斯牛肉,呢款牛肉嘅油脂分布得好好,充滿油香,令人食極唔停口土豆粉份量好大,抵食!!!另外仲叫咗一款小食,麻辣撈豬肚,呢款小食同樣份量超大,豬肚絲食極都仲有,而且麻辣醬入面撈左好多碎花生,令到口感同埋味道都變到好特別,推介!

龍利柳索曬啲麻辣湯底,超入味,而且都好滑

土豆粉份量好大,抵食!!!

2019-09-27 727 浏览
今天跟朋友在銅鑼灣聚會,在路上看見此新營業的大龍燚火鍋, 本人比較喜歡嘗試新店舖,故便跟朋友進去一嘗。 火鍋店的裝潢以中國古典風為主,座位為實木,空間寬敞,環境乾淨,沒有油煙味道。大龍燚火鍋店有不同湯底選擇,我們一行人點了一個微辣麻辣鍋和卜卜花甲王鍋。微辣麻辣鍋又麻又辣,花椒味很香,十分惹味。卜卜花甲王鍋則有十多隻花甲王,湯底香甜濃郁,適合不好辣的人。大刀黑毛肚毛桃是四川人吃火鍋時必備的菜式。每塊毛肚面積大,放入口中,口感嫩滑,香脆有嚼勁。火鍋串串蝦以竹籤串成的大海蝦,味道新鮮香甜,蝦頭位置有滿滿的蝦膏,蝦肉爽口彈牙,不用沾醬油配食也很好吃。活體蟲草花店員端上來的時候,蟲草花仍與泥土相連,感覺自然新鮮。 蟲草花入口咀嚼,有強烈的纖維感,菌味濃郁。特選五花肉五花肉肥瘦適中,有明顯的三層顏色不同的肥肉與瘦肉相間。肥肉入口即化,瘦肉口感則軟嫩多汁。現炸午餐肉午餐肉質感外脆內軟,肉味香,可即食,亦可放進火鍋內,沾上火鍋湯底的味道,口感一流。另外,我們還點了紫薯寬粉、雪花肥牛、 鮮脆嫩鵝腸、娃娃菜等食物。每款食物份量充足,新鮮可口。總括而言,食物質素佳,店舖侍應態度良好,上菜速度快,價錢合宜,是

大刀黑毛肚

火鍋串串蝦

活體蟲草花

特選五花肉

現炸午餐肉

總括而言,食物質素佳,店舖侍應態度良好,上菜速度快,價錢合宜,是一間值得嘗試的麻辣火鍋店。
  • 大刀黑毛肚
2019-09-27 45 浏览
火鍋喺香港都食唔少,平有平食貴有貴食,今次朋友推介呢間價位唔算平,但食過之後絕對值得,對得住佢收嘅價錢。相信呢間鋪頭都係比較新開,個場唔算旺,所以是應都好識做帶我同朋友兩個坐卡位。坐得舒服得來放食物又比較方便。我同朋友揀咗卜卜花甲王湯底同埋微辣嘅麻辣湯底。先講下花甲王湯底,入邊非常足料有好多隻花甲,另外湯底配料有芫荽同聰,係一個比較清淡嘅湯底,但絕對唔係無味。之後到麻辣湯底,辣得來帶少少麻,辣得過癮。我同朋友叫咗一碟肥牛,一碟娃娃菜,一碟蝦肉雲吞,一碟龍利,同埋一碟土豆粉。另外仲有一份小食嘅麻辣豬肚。先講下肥牛,絕對唔係平時超市買開好平架嗰隻,呢隻係有肥高位同肉嘅比例適中,食落口有肉味,肉質唔會霉霉爛爛,應該係比較靚小小嘅來貨。之後到娃娃菜,娃娃菜洗得乾淨而且切得齊整,亦都唔會見到有黑或者污糟野。同埋睇得出都應該係新鮮,唔係擺咗好耐嗰隻。之後到蝦肉雲吞,佢唔同平時雲吞店食開嗰隻質地同埋味道。佢會偏向多少少肥膏同埋皮比較厚,個人來講就幾鍾意。土豆粉份量都好多,食落口煙煙銀銀,非常唔錯。個小食唔算好辣但係夠麻食得過癮。

我同朋友揀咗卜卜花甲王湯底同埋微辣嘅麻辣湯底。

土豆粉份量都好多,食落口煙煙銀銀,非常唔錯。

個小食唔算好辣但係夠麻食得過癮。
2019-09-26 107 浏览
今日難得補鐘早放工,就陪屋企人去銅鑼灣買野,記得之前上網介紹話「大龍燚」黎左香港銅鑼灣。既然又係呢頭就試一試啦~就趁早早地試下啦!因為我地17:30左右就到達店鋪,暫時未見人流,睇真d出面個牌原來仲係試業中!而且18:00前入座有六折但湯底、醬油、飲品不包括在內睇網試既資料就最推介「紅油麻辣鍋」,就試試佢個「微辣」,黎度試左下個湯都真係唔算太辣我同屋企人都接受到,但點知愈滾愈辣叫呢個湯底推薦要叫埋白飯或刀削麵刀削麵要自己「瓜」入鍋中,同想像有點唔同,但屋企人就讚賞夠特別,好有即製既感覺!食落個麵好彈牙,好入味其實店員有問我地需唔需要幫手,但我地想自己整,所以如果唔想自己整想佢幫手相信都係冇問題!出面有個調味區,最令我覺得特別係呢個秘製油碟,試左係有少少既酸味,亦有一d特別既椒粒係入面,每個人既醬油費係人頭計,每位$20餐廳都幾貼心,每人會有一條圍裙比你食野時用,店員解釋因爲紅油顏色好濃,圍裙可以避免夾野入鍋嘅時候紅油彈到身上都係食完發現真係會有彈湯既情況,所以著淺衫既朋友一定要戴番!分別叫左肥牛、龍脷柳、五花腩、鮮蝦雲吞,最欣賞肥牛同五花腩,肥牛爽口脂肪分配剛好,龍脷柳烚完非常滑身,同

但湯底、醬油、飲品不包括在內

我同屋企人都接受到,但點知愈滾愈辣
叫呢個湯底推薦要叫埋白飯或刀削麵

食落個麵好彈牙,好入味

食完發現真係會有彈湯既情況,所以著淺衫既朋友一定要戴番!

分別叫左肥牛、龍脷柳、五花腩、鮮蝦雲吞,最欣賞肥牛同五花腩,肥牛爽口脂肪分配剛好,龍脷柳烚完非常滑身,同湯底好夾!

最值得欣賞係餐牌上每個食物唔止有價錢,仲有埋個煮熟時間比你
真係好貼心!
今餐食完同家人都好滿足,值得再食,店員態度好,環境亦舒適!
2019-09-25 91 浏览
今天一天周圍奔波,晚上約了朋友過來吃大龍Yi😂😂😂名字真的有點難讀,不過更容易被人記住!雖然是香港的新店,不過別人可是老牌子連鎖店咯!值得我不遠千里過來吃一頓晚餐🥣一進門就知道來對地方了,火鍋味濃縮了所有的精華,聞一聞就知道,一定很正宗,很好吃!我們點了很多素食,土豆🥔淮山藥,粉絲,魔芋,凍豆腐等等。鍋底確實很讚,辣椒跟麻辣很到位。辣椒沾水是自製的,所以,喜歡吃辣的朋友,一定不要錯過。在香港很少吃到這麼正宗的火鍋🍲土豆片真是我的最愛,切片很薄,基本上放下去涮涮,就立馬可以吃了。脆脆的,我自己的辣椒水裡面放了小小醋,所以麻辣的基礎上還有一點點酸辣開胃的口感,我會用土豆片包裹起辣椒蒜粒還有香菜一起放進嘴巴裡面,入口先是土豆的脆然後是香菜跟蒜的鮮最後有一點醋的可口,這才是火鍋正確的打開方式!淮山藥也很高質量,煮過之後,綿綿軟軟,沾上辣椒,味道都浸入山藥裡面!好吃到飛起來:)

我們點了很多素食,土豆🥔淮山藥,粉絲,魔芋,凍豆腐等等。