2025-01-13 219 浏览
星期日放假補完眠就出去元朗陪姑媽買野兼醫肚,去左合益街市附近兜下睇下有咩好食,見到Tiffany blue既天龍咖哩就去試下都幾多人。叫左兩個主食、兩個小食同兩杯野飲🐮金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯 (附油酥餅兩塊) $114真心好大碟,除左牛腩仲要皮、牛筋、牛肉、牛舌,當然唔少得薯仔。咖哩好香椰汁味,唔算太辣、牛筋炆到好腍好黏口,係我喜歡既口感。牛腩大舊厚肉、塊皮可以話係精華所在,保持到QQ口感都唔會韌。咖哩飯好少會見到有牛肉,口感爽滑。牛舌超大塊,有我半個手掌咁大塊,非常入味軟爛口感。咖哩汁除左撈飯外,仲可以蘸油酥餅,大滿足。🐑生煎香草羊架飯$98一上枱就聞到香噴噴既羊肉味,食落口一d都唔騷,火喉剛剛好,直接揸住黎食正過用刀叉。🐥天龍雞皮卷$42雞皮脆卜卜,包住既雞脾肉鮮嫰多汁,蘸埋泰式甜辣醬,別有一番風味,呢款個人覺得幾有驚喜。🦑唐揚魷魚鬚$48份量都唔少,食落十分香口,有埋沙律醬。🥥椰子冰香濃既椰子味,唔會太甜,幾鍾意。🍋‍🟩凍青檸柑桔蜜食左咁多熱氣野,飲呢杯濯下喉就啱晒。
叫左兩個主食、兩個小食同兩杯野飲

🐮金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯 (附油酥餅兩塊) $114

🐑生煎香草羊架飯$98

🐥天龍雞皮卷$42

🦑唐揚魷魚鬚$48
份量都唔少,食落十分香口,有埋沙律醬。

🥥椰子冰
香濃既椰子味,唔會太甜,幾鍾意。

🍋‍🟩凍青檸柑桔蜜
食左咁多熱氣野,飲呢杯濯下喉就啱晒。

2025-01-12
午餐
  • 生煎香草羊架飯
  • 天龍雞皮卷
  • 金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯
2024-10-13 1212 浏览
住喺新界,怎能不入元朗搵食呢?天龍咖喱🍛早有聽聞,今日一於探店試吓😋試過,份量😋十足!!真係食到滿載而歸👏經開元朗嘅街坊,不妨一試!不試還可,一試真係難忘,真係食過翻尋味🤤。這間店 ,真的要推薦吓👍[食後感]📝🥢咖喱牛仔骨飯 ($82)✅咖喱的香氣濃郁,牛仔骨的肉質鮮嫩,兩者的結合帶來了豐富的口感層次。微微的辛辣感讓整道菜更加提味。✅牛仔骨的肉質油脂豐富,入口即化,搭配軟糯的白飯,形成了完美的搭配。咖喱醬汁包裹著米飯,讓每一口都充滿風味。✅這道飯菜的分量很足,吃得相當滿足。🥢咖喱金牌大四喜牛魔王飯 ($114)✅咖喱的香氣與牛魔王的濃郁肉味結合,感受到豐富的層次感。咖喱的香料與牛肉相互交融,帶來一種獨特的味覺體驗。✅包含多種牛不同的部位,這樣的搭配讓每一口都有不同的驚喜,滿足了食肉獸的渴望。✅咖喱醬汁的滑順感也為這道飯增添了不少風味。🥢孜然羊架 ($78)✅孜然的香味搭配羊肉的獨特風味,使整道菜散發出濃郁的香氣,一聞就想品嚐。✅選用的新鮮羊架肉質嫩滑,經過適當的烹調後,能保持肉的鮮美與多汁,口感極佳。✅孜然、黑胡椒等香料的配比恰到好處,既增強了肉的風味,又不會蓋過羊肉本身的鮮味。🥢雞皮

[食後感]📝

🥢咖喱牛仔骨飯 ($82)
✅這道飯菜的分量很足,吃得相當滿足。

🥢咖喱金牌大四喜牛魔王飯 ($114)
✅咖喱醬汁的滑順感也為這道飯增添了不少風味。

🥢孜然羊架 ($78)

🥢雞皮卷 ($42)
✅外酥內嫩,雞皮的酥脆感和內餡的柔軟形成鮮明對比。
✅有濃郁的肉香,加上調味料後的鹹香味,食指大動。
✅雞皮卷的餡料豐富,食用後帶來較好的飽足感。

🥤紅豆冰+話梅可樂

✴️總體而言
抵食又有質素✨值得推介👏🏻
✨性價比高 😋 ✨份量多➕平價✨味道保證👲🏻 ✨多款選擇🆙 ✨店舖乾淨衛生👍 ✨充滿人情味🫶🏻

💥主力推介:
(1)孜然羊架
(2) 咖喱牛仔骨飯
2024-09-15 1759 浏览
又到元朗搵食,今次喺合益路搵到呢間天龍咖喱,餐廳主打巴基斯坦咖喱🍛偶爾都會想食下重口味嘅美食,食咖哩就夠哂惹味啦🤤呢到嘅咖哩與別不同,每一啖食落去都有蔬菜蓉,原來係用咗有洋蔥、蕃茄、薯仔等等蔬菜同埋多種香料去制作而成,所以每一啖嘅咖喱都多咗一種天然嘅蔬菜甜味!無論係用來撈飯定係配薄餅,都會令人食慾大增~咖喱生煎肉餅飯💰HK$57份量超多!生煎肉餅足足有3大塊,肉餅外層香脆,內裡嘅肉餅口感好彈牙,同咖喱嘅味道好夾~咖喱牛腩飯💰HK$59牛腩煮到好軟腍腍,又有住濃郁嘅肉香,濃郁嘅咖喱香氣同牛肉嘅鮮香味相互輝映,令人無法抗拒~香酥雞💰HK$38外層炸到金黃酥脆,內裏嘅雞肉依然保持嫩滑!就算唔點旁邊嘅泰式辣醬,依然咁惹味可口~特級花枝丸💰HK$33外脆內彈牙,仲食到粒粒花枝,配搭埋泰式辣醬,味道一流~話梅可樂💰+HK$10有一陣好濃嘅話梅甜味,同可樂嘅味道出乎意外地夾~熱 青檸檬柑桔蜜💰+HK$8味道酸酸甜甜,仲有降低燥火同埋咽喉腫痛嘅功效~

咖喱生煎肉餅飯💰HK$57
咖喱生煎肉餅

咖喱牛腩飯💰HK$59
咖喱牛腩
咖喱牛腩飯、香酥雞

香酥雞💰HK$38

特級花枝丸💰HK$33
外脆內彈牙,仲食到粒粒花枝,配搭埋泰式辣醬,味道一流~
特級花枝丸

話梅可樂💰+HK$10
有一陣好濃嘅話梅甜味,同可樂嘅味道出乎意外地夾~
話梅可樂

熱 青檸檬柑桔蜜💰+HK$8
味道酸酸甜甜,仲有降低燥火同埋咽喉腫痛嘅功效~
熱 青檸檬柑桔蜜

熱 青檸檬柑桔蜜
  • 咖喱生煎肉餅飯
  • 咖喱牛腩飯
2024-08-08 1921 浏览
「天龍加喱」,打正旗號以咖喱為主打,當然,我會對餐廳的咖喱抱有很高的期望,但最終感覺是咖喱的味道竟然不如普通茶餐廳!首先,咖喱的香氣完全聞不到,致命傷是半溫不熱,根本吃不出咖喱的味道,更別說正宗了。金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯($114)這個咖喱牛大四囍包括:牛肉、牛腩、牛舌、牛筋和薯仔。厚切牛舌有一片,但食落完全沾不上半點咖喱味道。牛腩切成很大塊,較難咬開。牛筋是炆得夠稔,充滿骨膠原的口感,是四囍中處理得最好的。牛肉是最差的一環,肉質偏靭,肉味不夠,每人吃了一片,全部留低。白飯/油酥餅這個大四囍飯還附送油酥餅兩塊,口感比較硬實,沒有空氣感,應該是預製翻叮的製品。白飯是一般的白米飯,並不是 Basmati 長米。天龍雞皮卷(+$22)追加一個雞皮卷小吃,外皮是薄薄脆脆的,口感似腐皮多個似雞皮,𥚃面包著雞肉,配搭甜酸雞醬很夾。柑桔大話七/夠姜大話七跟餐+$13,正價$28,話梅和姜的味道不太突出。門面內在環境餐牌

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯($114)

這個咖喱牛大四囍包括:牛肉、牛腩、牛舌、牛筋和薯仔。

厚切牛舌有一片,但食落完全沾不上半點咖喱味道。

牛腩切成很大塊,較難咬開。

牛筋是炆得夠稔,充滿骨膠原的口感,是四囍中處理得最好的。

白飯/油酥餅

白飯是一般的白米飯,並不是 Basmati 長米。

天龍雞皮卷(+$22)

柑桔大話七/夠姜大話七

跟餐+$13,正價$28,話梅和姜的味道不太突出。

門面

內在環境

餐牌

2025-01-15 0 浏览
天龍咖喱元朗地區地址: 元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖人均消費大約$51-100「天龍雞皮卷」!天龍雞皮卷 $42 ~ 雞皮炸到脆卜卜, 一咬就覺得雞肉好嫩滑入口爆汁, 雞皮愛好者必試金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯呢個飯係餐廳最Signature嘅咖喱飯,個咖喱汁入面有濃濃嘅洋蔥碎,所以食落口感勁豐富。入面嘅牛腩,牛筋,牛舌 同牛肉片都炆得好入味,最驚喜係塊牛舌有我半個手板咁大咖喱香煎青衣柳飯這道咖喱香煎青衣柳飯都好正,青衣柳魚煎得香酥可口,配上特製的咖喱醬,滿滿嘅洋蔥,唔會好辣,味道非常特別。青衣柳魚肉鮮嫩,啖啖肉加埋咖喱撈飯真係好好食
天龍咖喱

元朗地區

地址: 元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖

人均消費大約$51-100

「天龍雞皮卷」!
天龍雞皮卷 $42 ~
雞皮炸到脆卜卜, 一咬就覺得雞肉好嫩滑
入口爆汁,
雞皮愛好者必試

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯

咖喱香煎青衣柳飯
2025-01-10 89 浏览
耐唔時想食咖喱就會去位於合益路嘅天龍咖哩,我覺得佢哋嘅咖喱絕對可以做到元朗名物 咖喱牛仔骨飯咖喱牛仔骨飯真的超級好吃!嫩嫩的牛仔骨加上濃濃的咖喱醬,香氣撲鼻,搭配白飯簡直完美。每一口都是滿滿的幸福感,特別適合喜歡咖喱的人!咖喱香煎青衣柳飯這道咖喱香煎青衣柳飯都好正,青衣柳魚煎得香酥可口,配上特製的咖喱醬,滿滿嘅洋蔥,唔會好辣,味道非常特別。青衣柳魚肉鮮嫩,啖啖肉加埋咖喱撈飯真係好好食唐揚魷魚鬚魷魚鬚裹上粉炸得金黃酥脆,外酥內嫩,口感超棒,加啲美乃滋同檸檬,更加美味天龍雞皮卷雞皮包裹著鮮嫩的肉或蔬菜,炸得金黃酥脆,吃起來香得不得了。雞皮的油脂和裡面的餡料搭配得相當好,口感層次分明!椰汁冰椰汁味香濃滑滑,食完咖喱解辣一流

耐唔時想食咖喱就會去位於合益路嘅天龍咖哩,
我覺得佢哋嘅咖喱絕對可以做到元朗名物

咖喱牛仔骨飯

咖喱香煎青衣柳飯

唐揚魷魚鬚

天龍雞皮卷

椰汁冰
椰汁味香濃滑滑,食完咖喱解辣一流

2024-12-31 168 浏览
元朗出名多好野食,所以趁今日放假就同朋友入元朗試下呢間好多人推介嘅餐廳。睇完個餐牌勁多野都想食,最後我地簡左兩個飯同兩個小食share。金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯呢個飯係餐廳最Signature嘅咖喱飯,個咖喱汁入面有濃濃嘅洋蔥碎,所以食落口感勁豐富。入面嘅牛腩,牛筋,牛舌 同牛肉片都炆得好入味,最驚喜係塊牛舌有我半個手板咁大,咬落去好淋,一d都唔韌,個飯仲配埋兩塊油酥餅,油酥餅點咖哩汁都係勁夾😋咖喱豬扒飯豬扒煎得剛剛好,唔會鞋口,同埋佢個咖喱汁係另上, 可以自己控制返每啖飯同咖喱汁嘅比例😚雞皮餃子香脆嘅雞皮包住肉餡真係好正,外脆內軟,一咬落去d雞油香就出哂黎,但食完又唔會好漏香酥雞類似台灣嘅鹽酥雞,但大舊好多,啖啖都係肉,炸粉唔會太厚,可以配埋酸甜醬一齊食都非常可口我地仲叫左兩杯特飲,椰子冰同柚子梳打,為呢餐錦上添花。好親民嘅價錢就食到咁高質嘅咖喱飯,性價比極高,真係唔可以錯過呀!

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯

咖喱豬扒飯

雞皮餃子

香酥雞

我地仲叫左兩杯特飲,椰子冰同柚子梳打,為呢餐錦上添花。

2024-12-30 247 浏览
周末跟朋友過來元朗,去完恆香買完餅,想找個地方吃飯,剛好經過天龍咖哩,朋友說很久未吃過咖哩了,想吃。那時都差不多3點了,裏面還是滿座。我和朋友等了一回,有座位便進去。這裏的選擇也很多,也照顧到不想吃辣的朋友。我點了不辣的魚柳飯,朋友點了咖哩飯。♥️咖哩吉列豬扒飯 一上菜,豬扒非常大塊,炸得非常香脆。終於明白為什麼客人那麼多了,才5X元,真得份量相當驚人,咖哩味濃但不太辣,而且咖哩和飯分開,相當貼心。♥️香煎魚柳飯 魚柳超級巨型,煎得相常香脆,我一個人吃不了,下次再來真的要叫少飯。♥️順德炸鮮奶 炸鮮奶,外皮鬆脆,內裏鮮奶香甜,奶味濃郁。♥️唐揚魷魚鬚 魷魚鬚炸得相當香脆,魷魚鮮味。口感彈牙。🍹傷檸樂檸檬及咸檸份量也很多,配上可樂,咸酸甜非常有層次,而且非常解渴。🍹話梅可樂話梅味相當香濃,配上可樂,非常可口。天龍咖哩元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖#天龍咖哩 #元朗 #元朗美食 #元朗美食打卡 #咖哩飯 #咖哩 #香港旅行 #香港美食 #元朗好去處 #香港好去處

♥️咖哩吉列豬扒飯

♥️香煎魚柳飯

♥️順德炸鮮奶
炸鮮奶,外皮鬆脆,內裏鮮奶香甜,奶味濃郁。

♥️唐揚魷魚鬚
魷魚鬚炸得相當香脆,魷魚鮮味。口感彈牙。

🍹傷檸樂

🍹話梅可樂
話梅味相當香濃,配上可樂,非常可口。

天龍咖哩
元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖

2024-12-28
下午茶
2024-12-18 265 浏览
今日同朋友去開雞地食飯 突然間好想食港式咖哩 知道呢度開咗間天龍咖哩 佢哋嘅咖哩都好出名 就好想試下自己本身係牛魔王 就梗係要嗌個咖哩牛魔王大四喜飯 份量真係好多 咖哩辣度食中啱香港人食 最鍾意入面個牛腩炆得好入味 牛筋都好唔錯另外朋友嗌咗個咖哩豬扒飯 有時餐廳叫豬扒都有啲緊張因為驚煎得好乾 但係呢度完全冇呢個問題而且仲好juicy 外脆內軟 整得啱啱好 食完咖哩都想食返啲清清地嘅菜 嗌咗碟油菜 係時令嘅菜心 份量都算多炒得好綠整體性價比都好唔錯 值得推介

整體性價比都好唔錯 值得推介
2024-12-18 193 浏览
襯今日去咗大世北,一於試下最近好多人推介嘅元朗平民飯堂 天龍咖哩我哋2個人總共叫左2個主食 2個小食 2杯飲品後來發現其實可以叫少啲,因為真係好夠飽但樣樣都好食,真係有啲難揀主食咖哩牛仔骨飯 咖哩吉列豬扒飯: 咖哩份量好多,會係分開用碗上,入面會有薯仔粒,真材實料!因為係港式咖哩,所以要有心理準備係會有少少辣我大推吉列豬扒,炸得好鬆脆,皮又薄,啖啖肉,基本上係可以直接用吉列豬扒餸飯,唔使用咖喱汁小食唐揚魷魚鬚: 炸物真係好出色,味道都好食,強烈建議大家一定要揀至少1款炸物食孜然羊架: 唔會太重騷味,而且肉好鬆軟,唔會澀野飲方面都有好多選擇,尤其特飲及時令飲品,總有一款岩飲整體食物都比想像中好食,大推大家去試!

我哋2個人總共叫左2個主食 2個小食 2杯飲品
後來發現其實可以叫少啲,因為真係好夠飽
但樣樣都好食,真係有啲難揀

主食

小食
孜然羊架: 唔會太重騷味,而且肉好鬆軟,唔會澀

野飲方面都有好多選擇,尤其特飲及時令飲品,總有一款岩飲

整體食物都比想像中好食,大推大家去試!
  • 咖喱吉列豬扒飯
2024-12-17 134 浏览
每次去親天龍💛除咗佢哋咖喱🍛之外,我必食就係佢哋嘅雞皮🐥🥟餃子, 食咗好多間餐廳都冇佢哋嗰間咁好食😛除咗咖喱之外佢哋有好多嘢都好好食尋晚就叫咗個蔥油🐽豬扒茄子🍆太陽蛋🍳飯, 份量超級多配埋佢哋嘅甜豉油真係好正😍樣樣野都熱辣辣我最鍾意, 尋晚天氣真係好凍飲埋佢哋杯柚子🍯蜂蜜茶成個人都舒服晒,有時做完嘢好攰都會叫佢哋外賣,食完就好有滿足感🤣🤣🤣👍🏻👍🏻👍🏻雞皮餃子真係超級好食😋

雞皮餃子真係超級好食😋
2024-12-15 155 浏览
😌作為元朗街坊 呢間餐廳都係我推介之一🙌🏻 咖喱夠濃夠真材實料👍🏻 蔥油系列 非常香口😋 小食亦都相當惹味🫰🏻💁🏻‍♀️咖喱牛腩牛筋 $64 轉配薄餅+$23咖喱味道濃厚 牛腩牛筋 非常入味 辣味可按喜好增加或減少 配搭薄餅 味道更豐富惹味💁🏻‍♀️香煎厚切牛脷飯 $58厚切牛脷表面微微焦香 外脆內軟 配調製過嘅豉油拌飯一齊食 非常好下飯💁🏻‍♀️唐揚魷魚鬚 $48油炸過後 金黃酥脆 而且魷魚仍保持爽口彈牙 不錯💁🏻‍♀️孜然羊架 $78油脂香濃美味 肉質嫩滑 呢道小食非常滋味 絕對唔可以錯過💁🏻‍♀️話梅可樂 (套餐+$10)酸甜味道平衡得非常好 清新爽口 💁🏻‍♀️凍阿華田 (套餐+$6)應該有加入奶 口感較滑 味道有別於其他餐廳 唔會太單一

💁🏻‍♀️咖喱牛腩牛筋 $64 轉配薄餅+$23

💁🏻‍♀️香煎厚切牛脷飯 $58

💁🏻‍♀️唐揚魷魚鬚 $48
油炸過後 金黃酥脆 而且魷魚仍保持爽口彈牙 不錯

💁🏻‍♀️孜然羊架 $78
油脂香濃美味 肉質嫩滑 呢道小食非常滋味 絕對唔可以錯過

💁🏻‍♀️話梅可樂 (套餐+$10)
酸甜味道平衡得非常好 清新爽口

💁🏻‍♀️凍阿華田 (套餐+$6)
應該有加入奶 口感較滑 味道有別於其他餐廳 唔會太單一
  • 咖哩牛腩牛筋飯
  • 孜然羊架
  • 唐揚魷魚鬚
2024-12-12 153 浏览
一向好鍾意支持良心小店,呢間就係其中一間!店員好友善,碟碟份量十足(女仔係唔會食得哂😂)價錢親民,咖哩超大碗香辣惹味,仲有辣度選擇,回頭率簡直係100%!.今次試左牛仔骨飯,超級大塊🤩煎得香口,食落有咬口,加點黑椒再撈咖哩,夠哂開胃惹味😋老公最鍾意食呢到吉列魚柳,大大塊炸到金黃色,外脆內嫩滑,十分出色👍🏻今次試埋雞扒,大大塊香脆juicy,好味😋.呢間小食又係必試!見到新推出順德炸鮮奶,香脆的皮入面香滑牛奶超級好味😋魷魚鬚港式口味好香脆,雞皮餃子煙煙韌韌👍🏻.想食大大碟港式咖喱🍛一定要嚟呢間試吓!.

想食大大碟港式咖喱🍛一定要嚟呢間試吓!
2024-12-12 125 浏览
如果有人想去元朗又咁啱想食咖喱嘅話,我真係推薦呢一間天龍咖喱,佢嘅味絕對係好食嘅類別,而且好足料。我哋四個人叫咗幾個唔同嘅set,飽到捧住個肚離開。大四喜咖喱牛腩先講吓佢嘅用料,佢用料係好新鮮,而且多種類,有走肥嘅牛腩,牛舌同牛筋。就算牛舌都煮到好腍配合佢哋嘅咖喱醬汁,絕對係authentic,唔似有啲椰汁味太重嘅咖喱,配合白飯真係冇得彈。而佢個餐就可以揀薄餅都得。烤羊扒鍾意食羊嘅人就好開心啦,今次呢個羊扒嘅臊味係啱啱好,適中唔會太過火。又唔會烤焗得太過熟,真係好好食。

大四喜咖喱牛腩

烤羊扒
2024-12-11 121 浏览
元朗成日搵到好嘢食,重點係價錢又平又抵食。今次去咗呢間食專食咖喱嘅小店,未到七點,小店已經坐滿人,深受街坊歡迎。價錢非常大眾化,重點係食物質素都非常高,呢個價錢但係食到呢個咁高質素嘅咖喱,真係超級推介咖喱大四喜呢個咖喱大四喜真係好正,有牛筋、牛腩、牛脷同牛肉,四款肉都各有特色,四種我自己都好鍾意,除咗飯之外,仲送兩塊酥油餅,配咖喱食,非常惹味咖喱魚佢嘅魚柳非常有魚味,外皮煎得脆脆地,重點係個咖喱非常足料,好香,香料非常足,好Creamy好滑,送飯一流

咖喱大四喜

咖喱魚