2024-11-30 54 浏览
這家店已經成為我日常生活中不可或缺的一部分。每次來到這裡,我都能感受到濃厚的咖喱香氣,讓人瞬間忘卻了外面的喧囂。這裡的食物美味,每一道都充滿了用心。我最愛的「咖啡厚切牛脷飯」真的是一絕!牛脷切得厚實,肉質鮮嫩,搭配那特製的咖啡醬汁,讓每一口都充滿了濃郁的風味。此外,「孜然羊架」也是我每次必點的菜品。羊肉烤得外焦內嫩,孜然的香氣與肉質的鮮美相得益彰,讓人一口接一口,根本停不下來。除了美食,這裡還有一個特別之處,就是他們提供玻璃樽裝的汽水,這樣的選擇不僅環保,喝起來也更有質感。當然,對於現代人來說,充電器租用服務也是一大亮點,讓我在享受美食的同時,也不必擔心手機沒電的困擾。每一次的光顧都讓我更加期待下次的到訪,真心推薦給喜愛咖喱和美食的朋友們!

2024-11-27
2024-11-30 98 浏览
今次去咗間新開嘅餐廳,試咗幾道好正嘅菜,真係食到好滿足!首先係咖喱羊架飯,羊架煮得一流,肉質好嫩,入味又香,搭配上濃郁嘅咖喱汁,食落去真係好過癮!米飯吸晒咖喱嘅味道,每一口都係享受,完全唔會膩。跟住就係惹爆蔥油豬扒茄子煎太陽蛋飯,呢道菜真係好有特色。豬扒外脆內嫩,咬落去好有口感,蔥油嘅香味好香,配上炸到金黃嘅茄子,滑溜得嚟又好味。最正係上面嘅太陽蛋,蛋黃流心,淋埋一啲醬汁,味道更加豐富,真係一流!天龍雞皮卷就係一個驚喜!外面酥脆,裡面包住鮮嫩嘅雞肉,每一口都咬得出肉汁,味道簡直無得輸,真係好適合當小食,聚會時必食。最後,順德炸鮮奶作為甜品,真係完美收尾。外面酥脆,裡面滑滑嘅鮮奶,甜而唔膩,加上一啲糖粉,食完之後心情都好晒。總括來講,今次嘅用餐體驗非常滿意,四道菜各有特色
今次去咗間新開嘅餐廳,試咗幾道好正嘅菜,真係食到好滿足!

總括來講,今次嘅用餐體驗非常滿意,四道菜各有特色
2024-11-24 68 浏览
聽聞元朗有間人氣咖喱,今日終於去試下是否真的很好味。店舖地方不大,但座位算闊落坐得舒服。首先我們點了咖喱香煎青衣柳飯,青衣魚柳的魚肉厚實,配上濃郁的咖喱醬汁,簡直是絕配,每一口都充滿了濃郁的咖喱香氣。生煎香草羊架飯,羊架煎得恰到好處,外脆內嫩,帶有濃郁的香草味,每一口都讓人回味無窮。搭配的米飯粒粒分明,口感極佳。小吃方面,我們點了香酥雞和順德炸鮮奶。香酥雞外皮金黃酥脆,內裏嫩滑多汁。順德炸鮮奶則是外酥內軟,甜而不膩,口感非常特別。飲品點了椰子冰和話梅可樂。椰子冰清涼解渴,帶有濃郁的椰香味。話梅可樂則是帶有微微酸味的可樂,非常特別。總的來說,天龍咖喱的菜品確實美味,無論是主菜還是小吃,都讓人滿意,下次一定會再來光顧。
2024-11-18 33 浏览
今日又入元朗做啲嘢幾個月之前食咗天龍咖喱覺得不錯所以今日心思思又想去試吓今日我哋叫咗金牌牛魔王咖喱大四囍飯:佢咖喱味好香,但係又唔會過辣,好易入口,佢呢個飯好足料,入面有牛脷、牛筋、牛肉等等等,樣樣都整得好好食香煎牛仔骨太陽蛋飯個牛仔骨煎得好香,配埋隻太陽蛋同啲汁,好快就可以食晒成個飯🫢🫢順德炸鮮奶炸得好香口,但入面個師奶仲好滑天龍雞皮卷呢個真係推介,佢係用左雞皮反包住啲雞肉炸,炸完之後,外脆內juicy柚子梳打同生薑柑桔蜜食咖喱點可以唔飲嘢,佢哋真係可以好膩啊我覺得今次去食,我覺嘢食仲比幾個月前好食咗,佢哋價錢不貴,亦都有下午茶食,所以都係一個幾好嘅選擇
今日又入元朗做啲嘢
幾個月之前食咗天龍咖喱覺得不錯
所以今日心思思又想去試吓

今日我哋叫咗

香煎牛仔骨太陽蛋飯

順德炸鮮奶

炸得好香口,但入面個師奶仲好滑

柚子梳打同生薑柑桔蜜

食咖喱點可以唔飲嘢,佢哋真係可以好膩啊

2024-11-17 74 浏览
朋友好仲意食印度咖哩,今次帶佢黎食下咖哩專門店,一樣咁惹味😋依度咖哩真係比出面其他餐廳咖哩美味正宗😋Food list🍽️金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯(附油酥餅兩塊) $114份量超大,夠兩個人食,入面有牛腩、牛筋、牛舌、牛柳,樣樣都整得好入味尤其牛舌夠曬厚身,食落好香!油酥餅沾上濃郁咖哩汁好美味🤤咖哩羊架飯 $107羊架好大隻又多肉,羊肉味香濃又唔羶!口感一流!孖然羊架(2件) $78羊架配孖然真係好惹味!唐揚魷魚鬚 $48魷魚鬚彈牙又大條!椰子冰 (跟餐+$10)柚子梳打 (跟餐+$10)

依度咖哩真係比出面其他餐廳咖哩美味正宗😋

Food list🍽️

金牌牛魔王咖哩牛大四囍飯(附油酥餅兩塊) $114

尤其牛舌夠曬厚身,食落好香!

油酥餅沾上濃郁咖哩汁好美味🤤
咖哩羊架飯 $107

羊架好大隻又多肉,羊肉味香濃又唔羶!口感一流!
孖然羊架(2件) $78

羊架配孖然真係好惹味!

唐揚魷魚鬚 $48

魷魚鬚彈牙又大條!

椰子冰 (跟餐+$10)

柚子梳打 (跟餐+$10)
2024-11-10
午餐
2024-11-17 135 浏览
咖喱種類五花百門,間間餐廳都有自己唔同既秘方,要搵間岩自己食既都唔係咁易,今次呢間主打咖哩既餐廳就好岩我口味🐏咖喱羊架飯($107)羊架肉質夠嫩,咖喱汁非常香濃,裡面充滿滿滿既洋蔥,中和返香料既刺激。飯煮得軟硬適中, 份量十足,男仔食都夠飽。🐟咖喱青衣柳飯($84)好少見到有青衣柳食,難得見到梗係要試下,青衣魚柳好厚身而且咬落好有質感,唔似普通魚柳咁鬆散,而且仲保留到肉汁,絕對值得一試🐔天龍雞皮卷($42) 雞皮炸得香脆,入口先係脆口既雞皮之後就食到充滿肉汁既雞肉,作為小食呢個份量岩岩好 🐓香酥雞($38)雞肉炸得金黃香脆,肉質都幾嫩滑。而且$38咁大碟,好抵食

🐏咖喱羊架飯($107)

🐟咖喱青衣柳飯($84)

🐔天龍雞皮卷($42)

🐓香酥雞($38)
雞肉炸得金黃香脆,肉質都幾嫩滑。而且$38咁大碟,好抵食

2024-11-12 82 浏览
元朗真的很多好吃的餐廳🍴喜歡吃咖哩的朋友 一定要去🪄🪄咖哩款式配搭多,價格好親民👍🏻👍🏻不吃辣的也一樣很多選擇👍🏻金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯$114必食🍛 牛腩、牛肉、牛筋、牛脷,整隻牛齊曬每款都炆到近非常入味同好冧,再配合自家製咖喱汁十分正🪄🪄👍🏻生煎香草羊架飯$98一點兒都沒有羶味,份量十足,羊架肉嫩滑📍元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
元朗真的很多好吃的餐廳🍴

👍🏻金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯$114

必食🍛 牛腩、牛肉、牛筋、牛脷,整隻牛齊曬
每款都炆到近非常入味同好冧,再配合自家製咖喱汁
十分正🪄🪄

👍🏻生煎香草羊架飯$98
一點兒都沒有羶味,份量十足,羊架肉嫩滑

📍元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
2024-11-10 155 浏览
今日去開元朗見到間鋪門面有d懷舊吸引左我望原來唔止得咖哩食就入去Try Try金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯配油酥餅兩塊$114份量極多, 可能兩個人先食得晒牛大四囍包括牛筋、牛脷、牛腩、牛肉,另外仲有薯仔同兩塊油酥餅,每樣都好淋😋咖哩落咗好多洋蔥粒,咖喱濃味唔辣惹爆葱油三黃雞飯 $64三黃雞份量夠,好香葱油,雞既肉質唔韌配埋飯夠晒飽天龍雞皮卷 $42外層雞皮香脆,咬落去又juicy多汁蔬菜蝦卷$38外層金黃酥脆,配泰式雞醬😋食嘅時候見到隔離枱塊吉列豬扒大過塊面下次要試下咖喱吉列豬扒飯先😝
今日去開元朗
見到間鋪門面有d懷舊吸引左我望
原來唔止得咖哩食就入去Try Try

金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯配油酥餅兩塊$114
份量極多, 可能兩個人先食得晒
牛大四囍包括牛筋、牛脷、牛腩、牛肉,
另外仲有薯仔同兩塊油酥餅,每樣都好淋😋
咖哩落咗好多洋蔥粒,咖喱濃味唔辣

惹爆葱油三黃雞飯 $64
三黃雞份量夠,好香葱油,雞既肉質唔韌
配埋飯夠晒飽

天龍雞皮卷 $42
外層雞皮香脆,咬落去又juicy多汁

蔬菜蝦卷$38
外層金黃酥脆,配泰式雞醬😋

食嘅時候見到隔離枱塊吉列豬扒大過塊面
下次要試下咖喱吉列豬扒飯先😝
2024-11-06 98 浏览
喜歡吃咖喱,特意到天龍咖喱吃咖喱。看見店舖招牌「天龍」,不知道店主是否喜歡看《天龍八部》?^^ 細細的店舖放了十二張枱,毎張枱下拉開就有客人所需的餐具、餐巾和白砂糖包,非常方便。環顧四周,客人主要點咖喱餐,也有額外點酥油餅和順德鮮奶卷。我點了淨咖喱汁配兩塊酥油餅、天龍雞皮卷和兩件順德鮮奶卷。淨咖喱汁配兩塊酥油餅雖然寫著是淨咖喱汁,但是看咖喱汁裡放了很多材料,如馬鈴薯、番茄、薑絲、香料等,帶點甜又帶點辣。不用配酥油餅,單吃咖喱也不膩,也不會感到口渴。微脆酥油餅有陣陣奶香味,單吃也很好吃,配上咖喱汁更加好味。價值$32,真是很超值,極力推薦。👍天龍雞皮卷香脆外層包著彈牙雞肉塊,肉汁流出,味道一流。不用配泰式甜辣雞醬也很好吃,吃多幾塊就有點膩。建議店主自創醬汁配這道菜,酸甜醬汁會較適合。因為雞皮算是邪惡食物,所以吃多有點罪惡感。順德炸鮮奶卷外層香脆,內層濕潤奶滑。好好味的咖喱,一一吃光。喜歡吃咖喱的你,不妨試試,你一定會喜歡。🌷😋不知道店主是否喜歡簡單?店內留白的牆壁,若能加上色彩(圖畫),就充滿生氣。 ☘️繼續努力💪
喜歡吃咖喱,特意到天龍咖喱吃咖喱。

順德炸鮮奶卷

外層香脆,內層濕潤奶滑。

好好味的咖喱,一一吃光。
喜歡吃咖喱的你,不妨試試,你一定會喜歡。🌷😋
繼續努力💪
天龍雞皮卷
順德炸鮮奶卷(兩條)
2024-10-12
2024-11-03 104 浏览
平時入元朗都好小行呢條街,經過時,鋪面設計好搶眼,見時間尚早,唔洗同人迫,一於試下呢間。☀️咖喱牛筋牛腩飯原來都擔心牛腩會唔會好硬好難咬,估唔到第一啖有驚喜,牛筋牛腩軟綿入味,咖哩濃郁,用料十足。☀️咖哩羊架飯羊架香而不羶,煎得恰好,配搭薄餅及咖哩,口感味道絕配。☀️牛肉薯餅 + 炸鮮奶額外點配牛肉薯餅同炸牛奶。身為薯餅控,呢款牛肉薯餅絕對滿分,牛肉咸香被滿腔綿滑薯泥包圍,滿足!炸牛奶外層酥脆,包裹著滑滑的牛奶块,甜而不膩。

☀️咖喱牛筋牛腩飯

☀️咖哩羊架飯
羊架香而不羶,煎得恰好,配搭薄餅及咖哩,口感味道絕配。

☀️牛肉薯餅 + 炸鮮奶
炸牛奶外層酥脆,包裹著滑滑的牛奶块,甜而不膩。

2024-10-31 97 浏览
元朗真係好多好嘢食😛鍾意食咖喱嘅朋友我有好推介✨就係位於元朗合益路嘅天龍咖喱🍛款式配搭多,價錢仲好親民添🥰天龍咖喱嘅咖喱同平時食開嘅有啲唔同,佢哋嘅咖喱經過一整晚既熬煮🔥超過12小時,做出美味嘅咖哩🍛甜味來自洋蔥焦糖化後成果🧅微酸來自新鮮嘅番茄🍅超過二十類香料及超過5款鮮羗,真材實料又健康👍🏻佢哋嘅咖喱全部食到都係啖啖嘅蔬菜溶,配以即叫即整嘅各種肉類菜類,加上精選白米或酥油薄餅,絕對係一頓完美嘅咖哩🍛咖喱配搭種有好多,好似牛仔骨、牛腩、牛筋、三黃雞、煎肉餅、吉列魚柳、豬扒、雞扒、羊架、大蝦等等🤩每一款都好吸引😍我就揀咗厚切牛脷👅我老公就揀咗牛腩🐮牛脷厚切大大塊,口感軟腍啖啖肉😛牛腩肉質嫩滑,吸盡咖喱汁嘅精華非常入味✨另外餐廳有多款小食🤩我試咗天龍雞皮卷同牛肉薯餅😝雞皮卷包住咗雞肉喺入面,juicy嫩滑,非常惹味🐔牛肉薯餅香口,外脆內軟🐮

2024-10-27 109 浏览
今日嚟元朗搵個舊同事,佢帶左我去呢間天龍咖喱小店,專門食咖喱,佢話出面唔係咁易食到。嚟到睇餐牌,真係主打食咖喱,其次都有好幾款小食,搞到我都好期待佢地嘅咖喱比起中式咖喱,呢到嘅真係好唔一樣。每一啖食落去都有蔬菜碎,食到有洋蔥,薯仔等等嘅雜菜同香料,食到除左辣香惹味,仲有少少甜甜回甘,味道豐富,勁好送飯。我見其他客人嘅食物都好大份,好多人都揀炸野,炸到金黃,睇落超脆,好吸引,可惜我要控制我自己胃口,我就揀左煎肉餅嘅咖喱。食落亦唔差,好夠嫩又juicy, 而且有成3大塊,厚身有咬口,又無咁邪惡。點知落左單後都係忍唔住叫左椒鹽魷魚,份量又係好足,而家炸得好夠酥香,又有椒鹽味,佢嘅炸粉食落唔會太厚所以唔會好似食炸粉漿咁。魷魚QQ好有咬口,真係好好味,但真係邪惡。再點杯夠薑大話七,消暑解渴,可以降下火同開胃消滯,因為份量好多但又好食,食到肚都突都食唔晒🤣Cp值好高,值得encore!

2024-10-23 149 浏览
今日中午同老公去左元朗行街食個飯,行行下見到有間係食咖喱,就入左去😆老公好鍾意食咖喱,但我就好怕辣,雖然間餐廳係主打食咖喱,但餐廳好細心,唔食辣嘅都一樣好多選擇!天龍雞皮卷$42雞皮不油膩,仲要香脆可口,味道似食緊炸大腸,老公十分鐘意,仲話誠意推介必食小食👍🏻香酥雞$38台灣風味十足,外脆內嫩,仍仲有juice😋生煎香草羊架飯$98賣相已一絕,份量十足,岩晒老公食肉獸胃口,羊架肉嫩滑多汁,一點兒都沒有羶味,可以話店舖招牌菜👍🏻金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯$114又是另一道必食,有牛肉、牛腩,牛筋及牛脷,每款都炆到近非常入味及鬆軟,再配合自家製咖喱汁每一啖都十分滿足🥰生薑柑桔蜜$16一杯誠意飲品,師傅將大量薑切絲混合柑桔蜜沖泡,每飲一口都滋潤喉嚨🥰天龍咖喱 (元朗)元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖

天龍雞皮卷$42
香酥雞$38
台灣風味十足,外脆內嫩,仍仲有juice😋
生煎香草羊架飯$98
金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯$114
生薑柑桔蜜$16

天龍咖喱 (元朗)
元朗合益路17-53號合益中心地下23號舖
2024-10-22 97 浏览
重臨咖喱的天堂,好耐無黎,今日咁岩經過,入去食個lunch種類多樣,仲多左d特色小菜tim😝【孜然羊架】羊肉愛好者的必點之選。羊架烤得外酥裡嫩,孜然的濃郁香是絕配😉【牛四囍四寶】牛筋、牛腩、牛俐和牛肉都有曬,有四種唔同的部位,牛腩夠入味,牛俐肉質夠淋,加埋咖喱,簡直係完美😎【厚切牛俐飯】牛俐煮得嫩滑多汁,簡單的調味就能讓這主菜變得美味☺️【炸魷魚】簡直是炸物中的經典,外脆內嫩😁【夠薑大話七】在炎炎夏日,飲翻杯真是夠薑😝【鹹檸碧】每一口都讓人感受到鹹檸檬的酸味道👍

【孜然羊架】

【牛四囍四寶】

【厚切牛俐飯】
牛俐煮得嫩滑多汁,簡單的調味就能讓這主菜變得美味☺️

【炸魷魚】
簡直是炸物中的經典,外脆內嫩
😁

【夠薑大話七】
在炎炎夏日,飲翻杯真是夠薑😝

【鹹檸碧】
每一口都讓人感受到鹹檸檬的酸味道👍

2024-10-19
  • 金牌牛魔王咖喱牛大四囍飯
2024-10-22 226 浏览
之前去過元朗天龍咖喱,覺得佢不論係咖喱,定係其他食物都好好味。所以今次同朋友再去幫襯。今次我哋叫咗⭐️咖喱牛腩牛筋飯。咖喱好香滑,牛腩腍得來係爽口,好入味。香濃嘅咖喱汁餸飯一流。⭐️香煎魚柳飯。魚柳外面有蛋一齊煎,所以煎得好香,魚肉好滑。⭐️天龍雞皮卷。外面係脆脆嘅雞皮,入面包住雞肉,雞肉好滑。配上甜辣醬,好好味!極力推介呢款小食。⭐️順德炸鮮奶(兩件)。鮮奶好滑,甜度適中。外脆內軟。⭐️夠薑大話可樂。第一次飲呢杯飲品,好好飲。加咗薑味同話梅,好開胃解渴。餐廳職員服務態度好好,好有禮貌。去元朗如果想食一間好味嘅小店。我覺得呢間係好好嘅選擇。

⭐️順德炸鮮奶(兩件)。鮮奶好滑,甜度適中。外脆內軟。

餐廳職員服務態度好好,好有禮貌。
去元朗如果想食一間好味嘅小店。我覺得呢間係好好嘅選擇。
咖喱牛腩牛筋飯
香煎魚柳飯
夠薑大話可樂,蜂蜜柚子茶
天龍雞皮卷
順德炸鮮奶(兩件)
2024-10-17
午餐
咖喱牛腩牛筋飯
香煎魚柳飯
夠薑大話可樂,蜂蜜柚子茶
天龍雞皮卷
順德炸鮮奶(兩件)
  • 咖哩牛腩牛筋飯