2019-02-13 371 浏览
Pacific coffee今日去左Pacific coffee坐下,平時飲開starbucks,今日見到呢間pacific coffee最就腳就黎買了,睇menu同starbucks price 差唔多,order左個Hot Latte Tall Size, 怕肥叫左skimmed milk , extra hot! 好快手2分鐘就有了!飲落去香濃咖啡味,有時我都會add extra shot! 加$4!其實好抵嫁! 下次試埋iced latte 唔知好唔好飲!
Pacific coffee

2018-12-06 369 浏览
今日同朋友係銅鑼灣享用完晚餐,便去了座落希慎的pacific coffee ☕️ 傾計。我們分別點了Matcha Latte & Double Choco Chillion。店面有兩邊,有一邊望街景,一邊係望商場內。由於望街景那邊已滿座,我們唯有坐望商場內的。店內收銀機旁邊有售賣駱駝牌的保暖瓶,色彩繽紛。Matcha Latte:不太甜,非常好飲。Double Choco Chillion:朱古力味重,好飲。店內環境舒適,與朋友渡過了一個愉快晚上。

店內收銀機旁邊有售賣駱駝牌的保暖瓶,色彩繽紛。

Matcha Latte:不太甜,非常好飲。

店內環境舒適,與朋友渡過了一個愉快晚上。
2018-12-06
$42 (宵夜)
2018-05-15 545 浏览
Your average, standard Pacific Coffee; fast service, no frills, decent amount of seats. If they're really busy, you can also find some comfy seats with a view of the street, located just next to the down escalators.
2017-12-30 428 浏览
I went to the cafe for afternoon tea. The view from the seat waa good.I had a set of banana waffle and a cup of hot hazelnut latte.Waited 15 minutes for the waffle and it was not hot enough.The latte was not hot enough when I got it straight after paying.

2017-10-02 287 浏览
上次食完紫薯撻意猶未盡去銅鑼灣又再試其他!不過今次因為做運動前食唔敢食太飽,所以我買了檸檬撻。好多人好擔心檸檬撻會好酸,無需要擔心,佢雖然一黎就好香檸檬味,入口都有檸檬酸味,但唔會過火,加上檸檬部分好似 jelly 咁,所以好清新,佢裡面仲真係有檸檬肉!!唔同分店大家個撻皮都一樣口感,都係硬脆,雖然好難切,但我好喜歡呢個口感!你問我紫薯定檸檬,今次我會揀檸檬,因為清新感覺無人能及呀!

今年是Pacific Coffee 25週年, 這個品牌, 大家也很熟悉了. 當然, 維他奶就是由小喝到大的, 您們又有沒有在小息時喝過維他奶. 當咖啡遇上維他奶, 會是甚麼樣式呢?維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰 $46 您最喜歡那一款維他奶? 我就最愛麥精, 甜一些嘛. 維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰, 混合了咖啡, 維他奶麥精豆奶, 朱古力醬, 維他奶山水有機黃豆豆腐花, 跟燕麥粒, 好像更加像杯芭菲, 挺甜美的組合, 不太有違和感.凍維他奶麥精豆奶咖啡 $46 凍維他奶麥精豆奶咖啡, 味道比較濃, 特別是底下的是黑糖啫喱, 出來的感覺, 會比豆腐花的那一款少了甜味. 我就比較喜歡維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰多一點.照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬 $42 夏日炎炎, 吃沙律開開胃也好. 照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬, 那照燒雞肉的肉質嫩滑, 把黑豆奶沙律醬撈勻之後, 食味不俗.維他奶豆奶芒果撻 $28 普通的芒果撻, 或許不大有驚喜, 但變成維他奶豆奶芒果撻, 有點像芒果布甸加花奶, 有趣的配搭.當咖啡遇上維他奶, 好像不可能的配搭, 變為可能.
維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰 $46
凍維他奶麥精豆奶咖啡 $46
照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬 $42
維他奶豆奶芒果撻 $28
當咖啡遇上維他奶, 好像不可能的配搭, 變為可能.
2017-08-02 184 浏览
Pacific Coffee跟維他奶, 好像風馬牛不相及, 但兩者的結合, 效果又如何呢? 是日人在希慎, 小晴晴睡著了, 要找個地方休息一下, 那不如就來Pacific Coffee, 嚐嚐Pacific Coffee跟維他奶的新品.維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰 $46: 8分, 或許Pacific Coffee跟維他奶最大共通點, 就是豆. 這客維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰, 相當冰涼, 當然適合夏天去喝. 咖啡味道挺香濃, 加上熟悉的維他奶麥精豆奶, 正好平衡了咖啡的苦澀味. 另外還有朱古力醬, 維他奶山水有機黃豆豆腐花, 以及燕麥粒, 層次豐富.凍維他奶麥精豆奶咖啡 $46: 7.5分, 至於凍維他奶麥精豆奶咖啡, 也是咖啡, 維他奶麥精豆奶, 配燕麥粒, 不過就配上黑糖啫喱, 相比之下, 是微甜, 更偏向咖啡的味道.照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬 $42: 8分, 也來客沙律吧, 照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬, 特別之處在於那黑豆奶沙律醬, 用上維他奶黑豆奶製成, 很香滑, 照燒雞肉質感亦對辦.維他奶豆奶芒果撻 $28: 8分, 甜品方面, 就是維他
維他奶豆奶芒果撻 $28: 8分, 甜品方面, 就是維他奶豆奶芒果撻, 是在芒果撻中, 再加入了維他奶豆奶, 讓芒果撻變得更細滑.
維他奶可說是大家的童年回憶, 想不到跟Pacific Coffee的結合, 又能夠演變出別不同的感覺, 如維他奶麥精豆奶朱古力咖啡其樂冰, 照燒雞肉黑豆及芋頭冷麵沙律配黑豆奶沙律醬, 以及維他奶豆奶芒果撻皆是有心思的選擇.
2017-03-16 733 浏览
星期日到希慎行街,行得攰想坐低飲杯野,竟然遇見窩夫。一般到PACIFIC COFFEE都係咖啡癮起或者行得攰想坐低飲下野。之前喺尖沙咀分店見過,但太飽冇食到。今次又遇到,當然唔可以放過。感覺咖啡店做窩夫唔會做得點出色,而且雪櫃入面有個DEMO,士多啤梨奇乾。但見到佢用Mövenpick雪糕,心想食球雪糕都差唔多價錢,即管試下,NO BIG DEAL!!! 叫咗個香蕉窩夫配雲呢拿雪糕, 個雪糕原本係朱古力味,我就改咗做雲呢拿味,因為Mövenpick嘅雲呢拿雪糕係有好多雲呢拿籽,特別香滑香濃! 係我最鍾意嘅雪糕黎。等左大約十五分鐘,終於有得食~   好大份呀一上枱聞到既竟然係香蕉味,隻香蕉已經熟透,仲散發出好香濃嘅香蕉味道。而個窩夫就好厚,外脆內軟,唯獨欠缺香濃既蛋香味,不過已經比我預期好太多了!  配上熱情果醬酸酸甜甜,很有新鮮感。 但個人都係鍾情傳統既朱古力醬多啲。而雪糕就有個兜分開上,唔會整凍個窩夫,但就細球左少少,如果大球啲就好喇。發現窩夫上面有啲一粒粒嘅嘢,以為係脆脆米,點知一入口竟然係爆炸糖黎,真係好驚喜~~~呢間PACIFIC COFFEE係冇梳化位的,每次經過都會有位,下
星期日到希慎行街,行得攰想坐低飲杯野,竟然遇見窩夫。
~   好大份呀
香蕉窩夫配雲呢拿雪糕

呢間PACIFIC COFFEE係冇梳化位的,每次經過都會有位,下次再經過會再黎食,值得推介!
2017-03-12
$48 (宵夜)
香蕉窩夫配雲呢拿雪糕
  • 窩夫
2016-12-08 245 浏览
飯聚時,美少女送了一盒繞富聖誔氣氛的Pacific Coffee曲奇禮盒,屋型紙盒設計,旁邊掛有聖誕裝飾。一盒有兩款曲奇味道,每款有五塊,可以一次過試兩隻味道。五穀曲奇5-Grain Seeds Cookies,乃牛油曲奇內,混入葵花籽、南瓜籽、亞麻籽和黑白芝麻五種有營穀物,好吃又健康﹗長方形方狀的朱古力杏仁曲奇Chocolate Almond Cookies,咬下去曲奇頗為鬆脆,朱古力味也香濃,且夾雜了香脆杏仁薄片,挺好吃。
2016-09-19 231 浏览
一個人悶悶地 行街行到累 要搵地方坐下 hea下 又要醫肚於是叫左呢碟薯塊配雞肉啦都好好幫手加熱先食點知一食 都唔知自己食緊咩第一 薯塊有d 硬第二 雞肉少到唔知有無第三 成碟都係得一種味 係大蔥 仲加埋d cream諗起都想反胃 完全係失敗作好彩食番個乳酪過一過冷河...對唔住 因為太難食 所以相中的爽要 倒轉
一個人悶悶地 行街行到累 要搵地方坐下 hea下 又要醫肚
於是叫左呢碟薯塊配雞肉啦
都好好幫手加熱先食
點知一食 都唔知自己食緊咩
第一 薯塊有d 硬
第二 雞肉少到唔知有無
第三 成碟都係得一種味 係大蔥 仲加埋d cream
諗起都想反胃 完全係失敗作

好彩食番個乳酪過一過冷河...
對唔住 因為太難食 所以相中的爽要 倒轉
2016-06-20 385 浏览
週六到銅鑼灣對我來説是必須要有目的,才能冒著擠迫的人羣出發,今天是為了購買父親節蛋糕而出動的,可惜這天的天氣變幻無常,早上醒來正在下雨,過一會又陽光普照,正準備出門時又再滂沱大雨,待雨勢稍弱時仍得撐著傘出發 幸好銅鑼灣的地鐵站都跟幾個大型商場相連著,拿蛋糕前先到希慎買點東西,順道吃點東西,閒逛著發現PACIFI COFFEE在這兒開了家新店,店內客人不算多,可是位置處於樓層的角落,不太顯眼吧。近年來幾家大型連鎖咖啡店都為了配合客人喜變的消費模式,無論在飲品上,甚至於食品上,都會不斷的推陳出新,每隔一段時間,總會有好些新產品推出,這天就看到這兒除了平常提供的蛋糕外,更推出了好些新的甜點,例如窩夫、Affogato及Movenpick雪糕(單點)。兩款窩夫的推廣相片都蠻吸引的,決定點個《蜜桃乳酪窩夫配士多啤梨雪糕》 ($48),店員告知需等待20分鐘的製作時間,今天不太想喝咖啡,轉而選了支 Guava Lemon果汁($25),找個靜靜的角落位置坐下等待我的窩夫。果汁的選擇頗多的,個人較喜歡石榴汁的那份獨突的清香味,混合了檸檬的酸味,味道清甜中帶微微的酸,清新的口感很不錯。過了一會,

Guava Lemon Juice
蜜桃乳酪窩夫配士多啤梨雪糕
過了一會,店員走過來說我點的蜜桃乳酪窩夫配士多啤梨雪糕已經ready,叫我到櫃台領取,有點奇怪店裡客人不多,地方亦不大,還以為他們會送過來呢。店員說那份窩夫很大,放在托盤上不好送上
。不是第一次光顧這家咖啡店,別的分店可是十分親切地主動請客人先坐好,食物ready會送上的。
窩夫的賣相不錯,4大片厚厚的窩夫烤得香脆,排列得很精緻,伴隨新鮮的奶油、糖漿、士多啤梨味道的雪糕及少許新鮮士多啤梨,窩夫切開時即有碎裂的感覺,還帶著微溫,沾上鮮奶油及雪糕,口感豐富,既有窩夫的鬆脆,亦有奶油的甜香,加上士多啤梨雪糕的輕酸,混在一起吃,實在滿足。只是窩夫沒有期待的蜜桃乳酪味道吧了! movenpick品牌的雪糕向來受歡迎,士多啤梨味雪糕亦是小妹的至愛,只是略嫌份量太少,不足以點綴4片窩夫呢。

2016-06-18
Guava Lemon Juice