2023-05-08 1134 浏览
這星期非常之忙,趁有一個空檔,鼠入嚟這間餐廳下午茶,選擇這間餐廳的原因,因為一定比一般連鎖咖啡店寧靜。朋友坐下,二話不說,叫一個二人分享的巨型梳乎厘下午茶餐。疏乎厘,大約20分鐘,連兩杯餐飲,好似$160 +1 0 %。值得一題的,是服務態度非常好,絕對有人情味。

朋友坐下,二話不說,叫一個二人分享的巨型梳乎厘下午茶餐。

值得一題的,是服務態度非常好,絕對有人情味。
特大梳乎厘
特大梳乎厘
懷舊港風❤️令人回味的瑞士汁雞翼午餐好抵食👻有麵包有餐湯有飲品麵包仍然是暖笠笠 鬆軟好味道配搭牛油~實在太美味了 餐湯可以揀忌廉湯和羅宋湯呢度好出名,就係瑞士汁雞翼同埋巨型疏乎厘我哋食午餐~ 📌瑞士汁肉片河兜亂📌葡國雞飯📌瑞士汁雞翼配薯菜仍然是甘好味🤤
懷舊港風❤️令人回味的瑞士汁雞翼
午餐好抵食👻有麵包有餐湯有飲品
麵包仍然是暖笠笠 鬆軟好味道
配搭牛油~實在太美味了
餐湯可以揀忌廉湯和羅宋湯
呢度好出名,就係瑞士汁雞翼同埋巨型疏乎厘
我哋食午餐~
📌瑞士汁肉片河兜亂
📌葡國雞飯
📌瑞士汁雞翼配薯菜

仍然是甘好味🤤
2023-04-29 707 浏览
太平館餐廳成日網上見到個巨型舒芙蕾 想食好耐 今次終於黎到佐敦分店啦!呢間餐廳都係sell港式裝修 食個情懷啦瑞士雞翼係米芝蓮推介 🌟特別嘅地方係有埋雞翼尖 所以好似望落大隻d 不過我覺得食落就麻煩d 寧願要雞中翼😂 味道方面我同朋友都覺得普普通通 係入味嘅 不過有d太淋 影響口感。有d覺得名過其實啦🥲 乾炒牛河 呢個乾炒牛河反而有驚喜!河粉係比較粗 好Q彈 好有咬口。而且牛肉好爽滑 份量亦幾足 食落都無覺得好油 比出面好多餐廳都出色!石斑粟米飯呢個飯一上檯就覺得個賣相同碟頭飯差唔多 真係唔太討好😂 味道方面就普普通通啦 始終呢個菜式好難會出錯。唯一值得讚係始終呢個價錢 魚柳好明顯同出面幾十蚊嘅鯰魚柳有分辨 肉質真係實正好多 feel到小小誠意。巨型舒芙蕾終於到最期待嘅舒芙蕾啦!真係比想像中更大🤣🤣 但係個人認為真係太甜,好快就膩。而且嘅質感係好多泡泡,唔係想像日式舒芙蕾嘅蛋糕空氣口感,而係一口好濕嘅泡😂 應該都唔會再食下一次啦 👋
太平館餐廳

瑞士雞翼係米芝蓮推介 🌟

乾炒牛河

石斑粟米飯

巨型舒芙蕾
2023-04-24 1146 浏览
1860年在廣州創業,成為廣州最早出現的西餐廳,1937年在香港開設新店後輾轉營運至今的太平館,是一間港式西餐廳。而今天到訪的佐敦店也是自1964年開始營業至今,可謂歷史悠久。這餐廳其中最著名的「瑞士汁」乃當年翻譯之誤(Sweet 被誤會是Swiss,所以甜豉油汁就變成了今天的瑞士汁),無論如何,瑞士汁雞翼和瑞士汁炒牛河,還有燒乳鴿,岑味牛脷,和煙䱽魚等都是必吃之選,而最後來個必吃甜品,焗巨型梳乎利就更完滿了。

瑞士汁雞翼

而最後來個必吃甜品,焗巨型梳乎利就更完滿了。
梳乎厘
𝓜𝓮𝓶𝓸𝓻𝓲𝓮𝓼 𝓫𝓻𝓲𝓷𝓰 𝓫𝓪𝓬𝓴, 𝔀𝓲𝓽𝓱 𝓽𝓱𝓮 𝓸𝓵𝓭 𝓿𝓲𝓷𝓽𝓪𝓰𝓮 𝓷𝓮𝓿𝓮𝓻 𝓰𝓮𝓽 𝓸𝓵𝓭 港式情懷兒時味道|太平館餐廳|呢間傳統餐廳仍然保留住香港舊式嘅味道,店員仲食著哂恤衫西裝。成間餐廳都好有懷舊味道。呢個巨型疏乎厘😍一上枱即刻話哇一聲因為真!係!超!大!!仲大過我個頭🤣 但唔好睇佢咁大以為會好膩,都係空氣嚟,所以食落都okay,一人食啲都冇哂,打卡一流!而且用匙羹搞佢時,彈下彈下好過癮。

港式情懷兒時味道|太平館餐廳|

2023-03-02 1240 浏览
趕及食下午茶餐,叫了焗葡汁三寶,等了15min才到,一碟葡汁牛脷,蝦和雞,另一碟反上。肉是煮好後才淋上葡汁,肉質不會淋,萄汁熱辣辣椰香噴噴,可能下午茶份量一般偏小。跟餐咖啡漏單要追。餐廳內設計不變,很有特色。
2023-02-28
2023-02-17 1137 浏览
歷史悠久「太平館餐廳 」1860年創立,其實甚少嚟食,心血來潮,let’s go受人歡迎,招牌菜 梳乎厘,乳鴿、雞翼、牛河等等…讚不絕口。一行三人,不太肚餓,點三款 已經足夠了😊餐牌清炒菜心,嫩綠好吃,就是豉油太多,偏咸烚咸牛脷 $168嘩啦啦!四大塊,厚切,誘人,啖啖肉,鮮嫩無比,仲有薯仔、椰菜、西蘭花🥦 最後 必食甜品,太平館焗梳乎里 $168制作需時,大約半小時啦香噴噴🤗 超級大大大個,外脆內軟,甜甜啖啖軟滑
受人歡迎,招牌菜 梳乎厘,乳鴿、雞翼、牛河等等…讚不絕口。
一行三人,不太肚餓,點三款 已經足夠了😊

餐牌

清炒菜心,嫩綠好吃,就是豉油太多,偏咸

烚咸牛脷 $168

最後 必食甜品,太平館焗梳乎里 $168
制作需時,大約半小時啦
香噴噴🤗 超級大大大個,外脆內軟,甜甜啖啖軟滑
2023-02-11
2022-12-18 1672 浏览
今日星期日中午去買外賣,當時店內只有兩成客,不繁忙。點了餐後收銀員叫我出門口外等,等了25分鐘後覺得有點耐,因比我遲來買外賣的已經取走了,我便入店內問男的服務員可取未,他說有很多很多外賣唔知邊一份係你叫我問收銀員,當時女收銀員已發緊脾氣話佢好多嘢做,例如要落order和整理收銀機的紙,誰不知剛才話好多外賣原來只剩我一份放喺側邊未入袋,飯盒內已經有水蒸氣,即是已做了很久,女收銀員見到我先忙完佢自己啲嘢2分鐘後就幫我入袋,最後沒出一句聲好大力將袋外賣放在枱上。我幫襯這店買外賣已經好幾次,每次要同女收銀員落order,之前她的態度和語氣已經不好,今次我真的好想發火鬧佢,不過我沒有這樣做,以免自己勞氣,我唔知這店的女收銀員是打工或老細,如她再沒有改善,佢一個人可以拖垮整間太平館的生意。

外卖自取
2022-11-03 2028 浏览
今日行開去油麻地, 就諗住順便食埋lunch。但食咩好呢?上網搜了一陣未有頭緒, 忽然下起雨來, 於是打開Google Map, 睇下附近有咩,突然見到太平館,不到3分鐘路程, 就立馬決定了。之前在銅鑼灣店吃了久違的鹹牛脷飯, 今次決定要吃招牌的瑞士雞翼配飯。瑞士雞翼製作需時, 下單時服務員有提醒過, 不過我不趕時間, 就先吃餐包及餐湯塾塾肚吧。羅宋湯微酸,但也是真材實料煲的配上一件甜餐包, 我今日是空著肚出來的, 個胃即刻冇投訴。佐敦這店地點較隱蔽,所以雖然客人絡繹不絕,但未至於要排隊。等了一陣,我的瑞士雞翼來了。一份有四隻雞翼連翼尖, 雞翼算是肥美的。瑞士汁味道帶甜但不算太濃重,用來澆飯剛剛好。最後飲埋杯凍檸茶,可以繼續行程了。

最後飲埋杯凍檸茶,可以繼續行程了。
2022-11-01
午餐
2022-11-01 1905 浏览
耐不耐要嚟太平館懷舊一下港式style~由於今日好想食梳乎厘,所以叫左一個燒乳鴿餐(有燕窩雞茸湯,燒乳鴿,焗葡國雞飯,甜品啫喱,飲品)2個人share,就啱啱好。心目中還是燒乳鴿最出色,一隻乳鴿一開四,色香味俱全,多肉多汁,皮脆肉嫩,保持到水準,可以獨享一隻真係好幸福~仲有成個頭咁大嘅梳乎厘,內裡軟滑綿綿,蛋白味好香,不會過甜,入口即溶,打完卡要即食,否則會下陷同縮細,配返杯熱咖啡簡直完美。其實太平館瑞士汁雞翼,咸牛脷,燒豬脾,焗釀蟹蓋,好多菜式都好出名,想懷舊一番太平館係唔錯選擇。
耐不耐要嚟太平館懷舊一下港式style~

燒乳鴿

2022-10-30
燒乳鴿
2022-10-26 889 浏览
當越來越多的經典餐廳捱不住現在香港的環境, 太平館分店數目依然能夠保持, 可能大家對它的菜式定價, 有點嗤之以鼻, 但它確實是港式西餐先驅, 豉油汁料理當然是經典, 除此之外, 焗豬扒飯及疏乎厘等名物, 也是因為太平館而走進平民之中.今次沒有點任何瑞士汁之名的主力菜式, 而是點了豬髀飯及西炒飯這些被人遺忘, 但做得相當正宗的配角. 豬脾先切片再煮, 然後配上豉油汁, 沒有瑞士汁之名, 但有瑞士汁之實, 豬脾片不厚, 但脂肉層次分明, 口感嫩滑, 再加了甜而咸香的瑞士汁, 絕對可以絕對可以吃下幾碗白飯. 西炒飯飯身偏濕但不至於糊化, 茄汁酸甜度適中, 吃起來夠開胃, 再加上牛脷和豬脾粒等Upgrade了的配菜, 吃起來當然比一般茶記高檔得多. 說回價錢, 人均午餐不用一百元, 在這通貨膨脹的香港, 還要開設在中產地區, 其實並非想像般昂貴呢!Tai Pin Koon Restaurant had been established in Hong Kong for more than 100 years. When many traditional restaurants are forc

Tai Pin Koon Restaurant had been established in Hong Kong for more than 100 years. When many traditional restaurants are forced to close down in pandemic, she can stand still and maintain her business scale. The soy sauce cuisine aka Swiss sauce cuisine is famous of course, however many of her dishes are followed by many cafe later on in HK. The western fried rice is an example. The pig drumstick rice doesn’t have the name of Swiss sauce but using it as ingredient. Taste and texture are excellent and can keep her standard.
2022-10-04 818 浏览
同事約埋放工一齊食晚餐,佢地兩個細食,我又食好多!!好大個梳乎厘,食得好開心好飽飽!!!炒牛河幾好食,牛肉勁多夠三個人分。燒牛舌都唔差,味道唔會太鹹。好大個梳乎厘沙律太多沙律醬,我麻麻地。乳鴿燒得夠脆,不過無咩肉食哈哈。
炒牛河幾好食,牛肉勁多夠三個人分。
燒牛舌都唔差,味道唔會太鹹。

好大個梳乎厘
沙律太多沙律醬,我麻麻地。
乳鴿燒得夠脆,不過無咩肉食哈哈。
主要係因為巨型梳乎厘黎試呢間野😂睇到個餐牌真係都幾貴下😐入面好大冷氣🥶記得帶多件衫🥶服務認真麻麻,叫佢斟杯茶比我,一句話閂十點,我連杯茶都無得飲🤷‍♀️⧐ 巨型梳乎厘今次嘅主角,啱打卡📸叫黎開心一下😂😂味道就ok,不過不失⧐ 瑞士雞翼馳名主菜其一,好入味,又嫩滑😙但真係好貴🥲食一次就夠⧐ 囉利臣牛柳呢舊野好細舊🥲食幾啖無左,肉質幾鮮。個汁整得好咸,食完飲多幾杯水💧😂⧐沙律🥗 &啫喱睇到張圖就知無咩特別啦🤔😂唔多講了!自己試😂😂

巨型梳乎厘

⧐ 巨型梳乎厘
今次嘅主角,啱打卡📸叫黎開心一下😂😂味道就ok,不過不失
瑞士雞翼

⧐ 瑞士雞翼
馳名主菜其一,好入味,又嫩滑😙但真係好貴🥲食一次就夠

⧐ 囉利臣牛柳

⧐沙律🥗 &啫喱
睇到張圖就知無咩特別啦🤔😂唔多講了!自己試😂😂
巨型梳乎厘
2022-07-03 1308 浏览
今日同一班大學同學&professor聚餐🎉揀咗嚟呢間歷史咁悠長嘅懷舊西式餐廳🍴店內裝潢都好有年代感,用蕾絲窗簾裝飾,有種昔日睇TVB 啲劇嘅感覺😂第一次食就當然要試下經典名菜啦😬見到個價錢都唔便宜,味道就要試過先知值唔值啦😎干炒牛河,顏色偏深,夠鑊氣,啲牛肉亦夠冧👏🏻整體食落唔會太油膩😃葡國雞,正常發揮,雞肉夠嫩唔老😬幾香椰汁味😂最期待嘅就係呢個巨型梳乎厘😍見到幾乎每枱都會嗌一個👏🏻睇佢咁巨型,其實食落就好似空氣咁🤣但味道都唔錯,偏甜但可接受😎成餐飯食咗三粒鐘,職員都好好態度,服務好好🥳

葡國雞,正常發揮,雞肉夠嫩唔老😬幾香椰汁味😂

成餐飯食咗三粒鐘,職員都好好態度,服務好好🥳
2022-06-11 1133 浏览
太平洋餐廳是個很經典的餐廳每次去都是種回憶的追溯 想去惦記以前的往事可能是當時情侶的約會餐廳 裝修的風格很有舊時感 容易讓人有共鳴感瑞士汁雞翼首次食瑞士汁雞翼 雞翼質地很軟同稔熟 醬汁都已經很入味表面基本上佈滿了瑞士汁的顏色肉質會有點柴乾 不要期待太高醬汁方面 不知道外面的瑞士汁是什麼味道所以有點不太習慣醬汁味道有點怪怪的和草味 不過男朋友說正常燒豬髀碟上面的豬肉皮切的很薄 肥瘦油脂分佈的很好肉質正常水準 配上醬汁吃就還好醬汁有點很強的香草味 醬汁會在後尾逐漸散出有馬鈴薯和西蘭花在旁邊 焗梳乎厘我對餐廳有興趣的甜品就是這個很大很豐厚的梳乎厘 富有點動感的裡面就是那種很濕的蛋糕質地其實主要吃外層 比較香和吃得下裡面的蛋糕 真的很像海綿打卡的甜品 點一次就好
太平洋餐廳是個很經典的餐廳
每次去都是種回憶的追溯 想去惦記以前的往事