餐厅: 太興
资讯:

餐厅: 太興
资讯:

2012-06-28 231 浏览
每年端午節,龍舟就無乜興趣睇,不過粽就年年都會食,通常都係煲定一大煲蠔豉瘦肉粥,同家人一齊食粥送粽做早餐。今年都唔例外,唯一特別係食咗兩隻貴粽,抽獎禮物,由太興送嘅,太興個品牌本身都唔差,寫明係香港自家鮮製,又真空包裝。攞粽時阿哥仔仲強調無加防腐劑,「吩咐」我記得月底前好食,又話如果打開包裝發現有問題,記得拎嚟換,真係幾細心啫!所送嘅粽有兩大隻:原隻鮑魚元貝裹蒸粽($108)同極上醬油金沙叉燒粽($42),如果夾埋兩款一齊買有優惠套餐,不過,都要成$128,食粽咋喎,都咪話「乸脷」呀!按佢指示整翻熱,都幾費時,隻裹蒸粽要水滾後煮45分鐘,而叉燒粽都要30分鐘。當然,唔係呃小朋友嘅IQ題,夾埋煮要75分鐘!以前細細個真係被啲大哥哥呃到架。原隻鮑魚元貝裹蒸粽未食,睇個呎吋就已經夠晒珍寶,成個6吋湯碗咁大,又墜手喎。包裝袋寫住材料包括:原隻鮑魚、原粒瑤柱、金華火腿、豬肉、鹹蛋黃、太興燒鵝、原隻花菇、蝦米、蓮子……等,以泰國糯米加上等綠豆包裹,材料真係幾揼本。煮熟以後大刀中間切開,餡料真係多到爆,雖然話係原隻鮑魚、原粒瑤柱,但呎碼唔係好大,至於其他材料,都無走漏,俾足無呃秤。晌咁多材料襯托下,
太興端午粽單張簡介
放晌收銀位旁嘅原隻鮑魚元貝裹蒸粽樣板
原隻鮑魚元貝裹蒸粽

未食,睇個呎吋就已經夠晒珍寶,成個6吋湯碗咁大,又墜手喎。包裝袋寫住材料包括:原隻鮑魚、原粒瑤柱、金華火腿、豬肉、鹹蛋黃、太興燒鵝、原隻花菇、蝦米、蓮子……等,以泰國糯米加上等綠豆包裹,材料真係幾揼本。煮熟以後大刀中間切開,餡料真係多到爆,雖然話係原隻鮑魚、原粒瑤柱,但呎碼唔係好大,至於其他材料,都無走漏,俾足無呃秤。晌咁多材料襯托下,味道都無乜差池喇,咁多料猶如食緊盆菜咁,哈哈!
極上醬油金沙叉燒粽

單張係咁樣介紹依隻粽:日本頂級醬油調味嘅糯米包住太興叉燒、原隻鹹蛋黃、花菇、蝦米等材料做成。身形比較修長,大概等於原隻鮑魚元貝裹蒸粽一半大小。由於糯米以日本醬油調味過,所以色澤啡黃,單以糯米部份計,食起嚟比裹蒸粽更正更好味,唔使點豉油或沙糖都已經夠晒味
;餡料方面,就無咁大堆頭喇,食到少少叉燒、鹹蛋黃、花菇、蝦米、瑤柱絲咁樣。
依個端午,食咗兩隻好粽,都算係一個特別嘅端午!明年,又會食咩粽渡端陽呢?
外卖自取
用餐时段
早餐
用餐优惠
其他
放晌收銀位旁嘅原隻鮑魚元貝裹蒸粽樣板
2012-02-21 143 浏览
最近,我經過恆生銀行大廈往中環街市條天橋時,望到有間門面幾 sharp 的餐廳, 好奇之下,走到租庇利街看看! 原來,<太興燒味餐廳> 開了新店!原址位於中環皇后大道中的舊店,營業至 2 月18日(星期六)晚上為止。新店以全新形象開業,紫色 X 白色的門面,十分搶眼! 為租庇利街增添生氣! 店內設計簡約時尚光猛!牆上的魚兒及閃石裝飾,倍添朝氣! 我比較欣賞桌子的設計,除了與很多餐廳同樣柜桶式收藏食具之外,桌子之間的空位放置餐牌,慳位又方便了食客!我在 2 月14日那天早上,走來食早餐!早餐大致上是廿幾至三十元,中環區已是合理價錢!我尚未決定食什麼,店員先送上熱水一杯!服務貼心!雪菜肉絲米粉 拼炒蛋 配鬆脆多士 $29先講一下盛載雪菜肉絲米粉的湯碗,旁邊還有一枝柄,方便店員!細心的設計! 雪菜肉絲米粉不是一味得個咸字!雪菜咸味適中,略帶甜味!真是美味!肉絲沒有用上鬆肉粉,保持應有的質感,甚有口感!雖然米粉屬一般貨色,呈半透明不是很幼身,還可以收貨!炒蛋 配鬆脆多士等上起碼 10 分鐘才送上。以炒蛋的份量,看來用上兩隻蛋,食起來嫩滑無比!內裡還有一點蛋汁!媲美<樂香園>的滑蛋呢! 值得一
 好奇之下,走到租庇利街看看!

新店以全新形象開業,紫色 X 白色的門面,十分搶眼!
 為租庇利街增添生氣!

<太興燒味餐廳> 租庇利街新店
店內設計簡約時尚光猛!牆上的魚兒及閃石裝飾,倍添朝氣!
店內設計簡約時尚光猛!
牆上的魚兒及閃石裝飾,倍添朝氣!
桌子之間的空位放置餐牌,慳位又方便了食客!
我在 2 月14日那天早上,走來食早餐!
早餐大致上是廿幾至三十元,中環區已是合理價錢!
我尚未決定食什麼,店員先送上熱水一杯!服務貼心!

雪菜肉絲米粉 拼炒蛋 配鬆脆多士 $29

雪菜肉絲米粉
炒蛋 配鬆脆多士
等上起碼 10 分鐘才送上。
以炒蛋的份量,看來用上兩隻蛋,
食起來嫩滑無比!內裡還有一點蛋汁!
媲美<樂香園>的滑蛋呢!
值得一讚!我喜歡保持原汁原味!令人回味!多士烘過後,金黃鬆脆!
配上軟滑富牛油香的牛油,特別滋味!
熱咸柑桔
很多餐廳當咸柑桔為特飲要加錢,這裡卻不用!真好!
在眾多飲品之中,咸柑桔一來比較健康,二來比較少餐廳供應,既然如此!一試無妨!
集酸、甜、咸於一杯!多重口味!
感覺很順喉!飲完連喉嚨亦舒服了。
熱咸柑桔
食完飽肚美味的早餐,為我展開快樂的星期二上班去!

2012-02-14
$29 (早餐)
<太興燒味餐廳> 租庇利街新店
早餐大致上是廿幾至三十元,中環區已是合理價錢!
店內設計簡約時尚光猛!
牆上的魚兒及閃石裝飾,倍添朝氣!
雪菜肉絲米粉
桌子之間的空位放置餐牌,慳位又方便了食客!
熱咸柑桔
  • 雪菜肉絲米粉,炒蛋