2018-05-20 464 浏览
病入膏肓嘅我睇過好多唔同嘅醫生都仲係咳,聽朋友介紹入咗嚟元朗搵一個佢睇咗好多年嘅醫生,佢話佢開啲咳藥水同埋七彩藥丸食咗好快止咳。咁我就山長水遠嚟啊元朗,仲要返半日飯都未食,就快餓死。下午茶個星洲炒米份量都幾大唔錯,食落去微辣夠晒香,仲要真心讚一下配料好認真,平時星洲炒米我好憎食到嗰啲細細粒、透明、冇味道嘅 蝦米仔。但今次太興嘅係好大隻嘅中蝦,仲要有味道架囉!食得出少少鮮味,唔通元朗嘅海鮮係正啲仲要d炒蛋味道都OK, 有驚喜。冰鎮奶茶就唔使講啦!真心正!食完超方便落返去就搭西鐵走人。

仲要d炒蛋味道都OK, 有驚喜。

冰鎮奶茶就唔使講啦!真心正!

食完超方便落返去就搭西鐵走人。
2018-04-23 372 浏览
今天來元朗形點2的太興吃下午茶,主要是想不到要去那裡吃,而太興算是下午茶比較多食物選擇的一家茶餐廳。當然,我還想解一下喝冰鎮奶茶的心癮。這個冰鎮奶茶永遠也這麼好喝,茶味濃滑,是我的至愛。鹹檸檬水一般,可也不差。下午茶燒鵝叉燒飯($58)運氣的遇到燒鵝脾,lucky!燒鵝肥瘦適中,鵝肉嫩滑程度算是中上,比海港的差一點點,而鵝皮的燒烤味很香,沒有焦味。叉燒一半比較乾瘦,另一半是我最愛的爽脆好感,半肥叉燒。下午茶好像份量跟正價時段差不多。下午茶濃香星州炒米粉($50)使用的蝦很大隻,配料很足,每一口也來夾得到大量的叉燒,洋蔥,芽菜,雞蛋。可惜做的比較油膩,而且咖哩味道很濃。整份吃下來很有負擔。太興的食物水準以連鎖店來說算是不差,而且選擇多樣。不過燒味店還是燒味店,還是燒味類食品最有保證。

冰鎮奶茶

這個冰鎮奶茶永遠也這麼好喝,茶味濃滑,是我的至愛。

鹹檸檬水

鹹檸檬水一般,可也不差。

燒鵝叉燒飯

下午茶燒鵝叉燒飯($58)運氣的遇到燒鵝脾,lucky!

星州炒米

2018-04-05
燒鵝叉燒飯
星州炒米
2018-02-10 522 浏览
今日中午諗住飲茶,但實在太多人喇,所以落咗去太興食Lunch。佢哋最出名燒味,咁就試試個臘腸燒鵝飯加一條潤腸,另外再Order多3個餐蛋麵。坐咗一陣個燒鵝飯就到,見到啲燒鵝感覺麻麻地喎,眼見都覺得乾身。之後問店員想要兩個碗,竟然受到唔係幾好嘅態度對待,心諗你忙你嘅事啦,唔需要發落我度。都係講番食物,個人覺得個燒鵝飯要$67都幾貴,雖則條臘腸都幾好食但燒鵝真係遜色咗少少,好似放咗好耐咁,但反而潤腸就幾肥幾好味。個奶油豬夠脆而牛油都足夠。餐蛋麵用出前一丁,佢哋個蛋真係炒得好滑,呢樣值得一讚。雖然四個人二百幾蚊食個Lunch唔算貴,太興依家啲食物一般而且店員態度不佳,仲收緊呢個價錢就有啲高消費~
奶油豬仔包
臘腸燒鵝飯
潤腸
餐肉滑蛋公仔麵
2018-01-07 471 浏览
趕時間去睇戲,等唔到元氣,俾次機會太興yoho mall 晚餐!太興出名貴,無諗過可以貴到一個燒味雙拼要$71!最後叫左2個小菜轉套餐!1)咕嚕肉可接受,仲食到有炸脆左嘅肉排2)蝦仁炒蛋又咸又油,份量算多,不過太咸都唔想再食最想講係呢間太興有個男侍應(姓林x輝)簡直不知所謂!我同我老公坐底仲未叫野食,不停為我隔離枱個單身女仔獻殷勤,又主動幫佢追個雞煲幾次,又問個女仔食得辣,可惜個女仔眼尾都唔望佢...到我地個咕嚕肉食左大半,個蝦仁炒蛋仲未嚟,但我見到外賣出左2盒蝦仁炒蛋我老公就追個女侍應我地個蝦仁炒蛋,望不知個男侍應就講「炒緊啦,叫佢等多陣」哈!頭先唔係好主動積極嘅咩?仲要不停行來行去引個女仔注意同望住個女仔淫笑,笑得勁恐怖!我覺得好嘔心...成餐飯已經又貴又難吃,仲有啲咁恐怖嘅侍應,女士們要小心啲...

1)咕嚕肉
可接受,仲食到有炸脆左嘅肉排

2)蝦仁炒蛋
又咸又油,份量算多,不過太咸都唔想再食

最想講係呢間太興有個男侍應(姓林x輝)簡直不知所謂!
仲要不停行來行去引個女仔注意同望住個女仔淫笑,笑得勁恐怖!
2017-12-15 275 浏览
今日去到太興 就叫左個干少炒牛河 仲有叫左個雙併燒味飯 因為我同骨朋友一齊食所以叫左次兩個餐都係好正常既事 燒味叫左甘差燒燒鴨 燒味都唔錯 夠晒肥美 牛河都少炒得幾出色 因為食得出夠獲氣
2017-10-09 528 浏览
難得放假梗係去遠啲食個下午茶啦,今次我哋去咗元朗V city行吓,估唔到嗰度都有太興喎!我哋梗係入去食個下午茶啦!我哋叫咗兩碟飯,分別係油雞燒鵝飯同埋叉燒小鴨飯!有朋友好鍾意食太興嘅叉燒,佢食過話呢間好好食!果然不錯!半肥瘦的叉燒入口軟熟,燒鵝的皮很趣,但是份量不太足夠!已油雞的份量更少,好像冇乜肉,有一點失望呢!來到梗係要飲佢嘅冰鎮奶茶啦!眼見每台客人10居奇九都飲冰鎮奶茶!奶茶入口香滑,味道香濃!夏天飲起來精神為之一振!整體來說,整份下午茶的份量都足夠!唯一想改善的地方,就是侍應的態度了!落單時的禮貌麻麻,希望佢哋會改善一下啦!
叉燒燒鵝飯
油雞燒鵝飯
叉燒燒鵝飯
油雞燒鵝飯
2017-05-25 663 浏览
成年冇去太興,果然有驚喜。有新出的黑椒琵琶鴨,$45/半隻。我地果份係全日最後半隻。夠香,入口吞咗之後還有餘香。套餐加$18改要豬肺湯。有5件豬肺,但湯略為偏淡。其實重有馬友蒸肉餅同魚香笳子煲,不過都係一般般!
成年冇去太興,果然有驚喜。

有新出的黑椒琵琶鴨,$45/半隻。
我地果份係全日最後半隻。
夠香,入口吞咗之後還有餘香。

套餐加$18改要豬肺湯。有5件豬肺,但湯略為偏淡。

其實重有馬友蒸肉餅同魚香笳子煲,不過都係一般般!
魚香茄子煲
豬肺湯
2017-05-24
  • 黑椒琵琶鴨
2017-04-29 477 浏览
大家都耳熟能詳的茶餐廳,29/4/2017 13:00 試菜 - 巨型雞扒飯 $46等候入內時間: 因yoho mall 所有食巿都有Apps 預先取飛,只要差不多時間到店舖即可。環境: 因中午繁忙時間要撘枱,但相比街外茶餐尚算可以服務 : 一般食物: 味道偏咸, 賣相ok 。奶茶比較老,因浮起黑色依。總結 : 合理價

環境: 因中午繁忙時間要撘枱,但相比街外茶餐尚算可以

服務 : 一般

食物: 味道偏咸, 賣相ok 。奶茶比較老,因浮起黑色依。

總結 : 合理價

2017-04-29
2017-04-07 463 浏览
太興呢個大集團,真係越嚟越無良!!! 除咗高檔午餐肉收$30外,又一傑作就係超唔抵食嘅晚飯套餐!!! 首先碗飯細細碗,次次都唔夠食,米飯都慳埋!!! I蒸魚,要等20分鐘,超誇張!!!等得耐,但又唔係新鮮,真係唔好叫!!!冰鎮奶茶,甜到不得了,都冇奶茶味!!!蝦仁炒蛋,得兩隻冰鮮蝦,超重味精味!!!蛋入邊仲有一粒粒鹽,真係非常唔抵食!餐廳環境一半,人又多又嘈,服務態度又差,雖然係大集團唔優做,連小小質素都冇!
2017-04-02 369 浏览
咸魚少到以為被人偷食了,向員工查問,回應是我們是按照公司規定份量做,如你們嫌少我補給你一份?是的我真的無法接受7O多元的份量是這樣。之後再補給我們的才覺是正常!另外門外廣告screen可以倒轉播也當沒事,可能這間分店是沒人管理的……
2017-03-25 310 浏览
又是AWANA活動前覓食時間。今天寶貝想吃叉燒飯。到了元朗西鐵站,看了除太興都沒別的選擇吧。繁忙時間,要取票入座,等了十分鐘左右。剛好入座時間不久,下午茶時間到。叫了客叉燒燒肉飯雙併加冰鎮咖啡,另加一份鮮油多。八十餘元。侍應態度算是友善親切。忘記了拍照。冰鎮咖啡應是今天三款東西最正常的一樣,沒有挑剔之處。鮮油多的麵包鬆脆度OK的,不過呢,四塊切的一模一樣大小的多士,但牛油的「分配」兩份大兩份小,而且分配的不平均,兩塊極少牛油,另外兩塊相對而言比較多,但個人認為仍是偏少的。至於那客叉燒燒肉飯.....燒肉皮既軟且薄,豬肉沒有咸香。叉燒相對比較正常。剛好鄰座三位叔叔姨姨叫了例牌燒味,其中一項是燒腩,看著對方那碟燒腩,賣相感覺比較正常,但食味不得而知。今天的燒味給我的感覺是,明顯失準了。
又是AWANA活動前覓食時間。

今天寶貝想吃叉燒飯。

到了元朗西鐵站,看了除太興都沒別的選擇吧。

繁忙時間,要取票入座,等了十分鐘左右。

剛好入座時間不久,下午茶時間到。

叫了客叉燒燒肉飯雙併加冰鎮咖啡,另加一份鮮油多。八十餘元。

侍應態度算是友善親切。

忘記了拍照。

冰鎮咖啡應是今天三款東西最正常的一樣,沒有挑剔之處。

今天的燒味給我的感覺是,明顯失準了。
题外话/补充资料: 每次來太興,好像都吃不到乳豬,結賬前忍不住問了一下很友善的分店主任。分店主任表示每家店每天只有一隻乳豬...........難怪了。要吃乳豬的話,真的是「早起的鳥兒有蟲吃」。
2016-10-05 878 浏览
經過見有卡位,坐得舒服,就入黎食。一般黎太興都係食燒味,今次叫左兩個燒味飯。兩個飯燒味同白飯份量都好足,而且飯夠熱,燒味都夠熱。叉燒切雞燒味飯$58叉燒軟滑入味,少少肥肉,面頭有蜜沖,燒得啱啱好。切雞好有雞味,啱啱熟,好嫰滑。叉燒燒鵝飯 $58 走汁燒鵝啖啖肉,唔肥,燒得好通透。冰鎮奶茶,只係加$3蚊,味道好正呀! 甜度適中又夠冰凍。下午茶都咁大碟,幾抵食!
經過見有卡位,坐得舒服,就入黎食。

叉燒切雞燒味飯$58

叉燒燒鵝飯 $58 走汁
燒鵝啖啖肉,唔肥,燒得好通透。

冰鎮奶茶,只係加$3蚊,味道好正呀! 甜度適中又夠冰凍。
下午茶都咁大碟,幾抵食!
2016-10-02
2016-09-28 517 浏览
昨晚再來光顧,落單時提醒湯要夠熱,服務員好有禮貌地把好熱的湯送上桌上,並提醒我們小心點,因為連盛戴湯碗的碟都好熱。我好小心試了一啖,果然好夠熱,湯料足,味道好香濃蕃茄味不過,魚香茄子煲雖然夠熱,但是好油鹹同好油膩
不過,魚香茄子煲雖然夠熱,但是好油鹹同好油膩

2016-09-27
  • 羅宋湯
2016-09-27 376 浏览
昨晚食飯慶祝生日,等一陣有位。點了兩個套餐,加$19白飯和歺飲,轉湯再加$3,雖然無加一,都覺貴咗少少。先來羅宋湯,但不夠熱,要服務員幫忙加熱,她好有禮貌,等一會就換個熱的來,第一口飲下去,非常好味,如果唔夠熱,感覺會好油膩的。跟隨的先來白飯,餸菜隨後才送上桌,整體食物夠熱,份量適中,味道不太濃稠,鹹味剛好,涼瓜爽甘香,牛肉不太勒,雪菜豆腐送飯一流。

2016-09-26
庆祝纪念
生日
2016-08-17 425 浏览
夜晚食太興,就係為左飲佢冰鎮奶茶。兩個人,三個餸,夠晒~土薑松子雞 $40/半隻,雞肉幾滑,仲好入味原隻咸蛋黃蒸肉餅 $56,個咸蛋黃切到心形..... 個肉餅滑既,蒸得啱啱好,但略嫌落得太多生粉清蒸沙巴龍躉 $79,第二次食呢條魚,今次比上次好食好多,新鮮啲,上次啲肉係梅既(另一分店),又唔新鮮。不過就食唔出沙巴龍躉有咩特別
夜晚食太興,就係為左飲佢冰鎮奶茶。
兩個人,三個餸,夠晒~

土薑松子雞 $40/半隻,雞肉幾滑,仲好入味
2016-07-28