2015-05-29 307 浏览
今日去大埔練車前,走左太興整左個燒肉飯同紅豆冰奶茶。今次啲燒肉好唔新鮮,好似幾日未發過市咁,啲皮完全唔脆口,一定擺左好耐,所以超級唔願意比成六十蚊食碟過期燒肉飯😭😭😭好在個紅豆冰奶茶都保持水準,都係咁好飲😋😋😋
2015-04-29
2014-07-22 253 浏览
真心觉得新大广场吃的太少了,要不就是太贵,要不就是太难吃。实在是没得选了,才进来了太兴。下午5点,人不多,没有人带位,自己随便找个位置坐下。服务员马上送来一杯温水。餐牌就在桌子边上。餐具一律在桌旁的抽屉里,方便客人自己取。话说这里桌椅好小,座位好窄,实在不太舒服。翻了下餐牌,对比了下价格,还是选择下午茶餐比较划算。30+一份食物加一杯饮料,冻饮加三元。我点了个炸鱼餐,配冻奶茶。奶茶是冰镇的,茶与冰分隔开,即使冰块融化也不会冲淡奶茶的味道。杯子不大,更弥足珍贵。作为镇店招牌的奶茶现在还推出了易拉罐装,方便钟爱奶茶的人士随时就可以喝到浓香细滑的奶茶。炸鱼块,上来吓一跳,要不要那么迷你啊,感觉咬两口就完了啊。伴碟的还有六块薯角和一片西红柿一片柠檬,当然炸鱼块还要配一小碟塔塔酱。这个塔塔酱很特别,里面加了芥末,刚入口的时候没感觉,很快就有冲鼻子的刺激感,很有趣。鱼肉质量还算可以,但外表的面衣很硬,很影响口感。把柠檬片拿起来挤柠檬汁,实在有点困难,建议店家应该切成柠檬角。不然真不知道这柠檬有啥用。薯角炸得蛮香的,外皮很脆,里面很粉,但跟塔塔酱不太搭,还是配番茄酱为好。奶茶虽然好喝,但是茶太浓,晚
真心觉得新大广场吃的太少了,要不就是太贵,要不就是太难吃。
实在是没得选了,才进来了太兴。
下午5点,人不多,没有人带位,自己随便找个位置坐下。
话说这里桌椅好小,座位好窄,实在不太舒服。
翻了下餐牌,对比了下价格,还是选择下午茶餐比较划算。
30+一份食物加一杯饮料,冻饮加三元。
我点了个炸鱼餐,配冻奶茶。
炸鱼块,上来吓一跳,要不要那么迷你啊,感觉咬两口就完了啊。
鱼肉质量还算可以,但外表的面衣很硬,很影响口感。
奶茶虽然好喝,但是茶太浓,晚上失眠了,呜呜呜。。。
2014-01-28 183 浏览
今朝早路經太興,諗起佢個餐蛋麵吾錯,即入,不用睇餐牌餐蛋麵,火腿通,炒蛋多士--出事的叫了--兩杯熱即磨咖啡約5分鐘火腿通到,食住先湯底濃味,火腿及通粉足,熱辣辣,正再過10分鐘,餐蛋麵到,熱辣辣,餐肉有新鮮感,夠厚,蛋嫩滑再過3分鐘,通粉餐嘅炒蛋,多士到炒蛋夠新鮮及滑,多士無特別再過3分鐘食完吹吓兩杯咖啡先再過5分鐘,先到我用在超過30分鐘才能享受完呢份早餐到公司打卡,遲3分鐘,太興多謝你
今朝早路經太興,諗起佢個餐蛋麵吾錯,即入,不用睇餐牌

餐蛋麵,火腿通,炒蛋多士--出事的叫了--兩杯熱即磨咖啡

約5分鐘火腿通到,食住先
湯底濃味,火腿及通粉足,熱辣辣,正
再過10分鐘,餐蛋麵到,
熱辣辣,餐肉有新鮮感,夠厚,蛋嫩滑
再過3分鐘,通粉餐嘅炒蛋,多士到
炒蛋夠新鮮及滑,多士無特別

再過3分鐘食完

吹吓兩杯咖啡先

再過5分鐘,先到

我用在超過30分鐘才能享受完呢份早餐

到公司打卡,遲3分鐘,太興多謝你
2013-10-16 84 浏览
太興最有名的是冰鎮奶茶同佢地既豬纇產品。 佢地既叉燒同乳豬不用多說。一個字 「讚」,如果佢地既午餐肉都真係幾好食o番!  「餐蛋出前一丁」﹣ 好夠味,外面好多出前一丁都沒有用原自出前一到既麻油同湯粉,搞到無D出前一到既風味。太興原用原裝既調味包,加上水量好適中,都做我幾好。 午餐肉肉質同味道都好OK,蛋都好滑, 不得不讚一下。「奶茶」﹣ 雖然我不是點有名既冰鎮奶茶,而選了熱既奶茶, 但係都好好味! 好有茶味而不會過濃,有奶味剛剛中和了葉既澀味。做得好到位!

「餐蛋出前一丁」

「奶茶」
$40 (早餐)
2013-01-01 79 浏览
一間收費唔平既餐廳竟然可以用魚蛋代替魚肉丁,仲話"一樣架"....真係離晒譜個個都話呢間野燒味正,根本除左叉燒比較好,燒肉D皮唔脆仲好硬,下次唔係想食叉燒真係唔會再去呢間野
有無人覺得魚蛋=魚肉丁?佢自己Menu幅相都唔同啦,搵笨,承惠50大元!!

2013-01-01
2012-11-09 63 浏览
琴曰好想食叉燒,忍到放工走去太興叫左個叉燒飯套餐: 賣相奇差,仲話係招牌菜. 上碟既叉燒無一舊似叉燒, 溶溶爛爛咁睇見唔想食.味道一般,食唔到叉燒既肉味同香味, 個口得個鹹字. 同個賣相一樣得個差字.服務一般, 個位服務員比左張字仔我, 正想問佢叫到幾號佢已經向你面前消失左? 我行開左一陣返來, 佢就黑臉對住好似我唔應該行開咁.... $52價錢比燒味店二十銀一盒既仲不如,咁既價錢咁既食物水準你叫我點再幫襯你呢?唔會囉!
琴曰好想食叉燒,忍到放工走去太興叫左個叉燒飯套餐:

唔會囉!
题外话/补充资料: ,
2012-11-08
2012-10-27 45 浏览
一向不太喜歡吃燒味飯,又肥又不健康,但趕時間,行完整個商場,就只有這店不用等位,無辦法,就只有走進來吃一餐快飯。難得來太興,基本上餐牌也不用看,當然就是點冰鎮咖啡(我的腸胃受不了奶茶)同叉燒飯。不過,突然想食雞,所以就來個叉燒油雞飯。先說咖啡,冰鎮的果然香濃,亦沒有被稀淡,味道持久。可惜的是未夠滑,而且味苦卻不是甘味,稍為遜色。不過,咖啡不是主打,不會令我太失望。叉燒飯的賣相極之討好,一看到已經很想吃。叉燒蜜汁味濃,肉質爽滑,除肥瘦適中外,厚薄亦適中,甚為欣賞!油雞的皮是爽口的,吃下去沒有肥膩的感覺。肉亦很嫩,而且亦有陣陣油香味,令我捨不得放棄那些雞皮呢雖然這麼的吃,一定會為身體加添份量,不過,算實在是值得的,唯有今晚去球場多跑兩圈啦~~
)同叉燒飯。不過,突然想食雞,所以就來個叉燒油雞飯。

2012-10-16 70 浏览
由於我本身不太喜歡吃燒味,又聽過太多人說泰興是間貴價茶餐廳,質數亦一般,在這些原因之下,我從未幫襯過太興!!今次去新達不想再去越棧吃凍檬,見到隔壁的泰興下午茶價錢不貴,就進去一試!店員安排我們坐近扶手電梯旁的卡位,坐位算不錯~餐牌選擇頗多,我選了T14 羅宋湯通粉配脆香雞中翼 ($28)餐飲為cappuccino,現可免費轉配cappuccino~先送上的cappuccino,奶泡算多,可惜敗筆在咖啡不夠熱,告訴店員再弄一杯給我,這杯至少夠熱了,可惜咖啡沒有咖啡香,真的很一般!!至於羅宋湯通粉,熱辣非常,蔬菜亦多,羅宋湯酸甜,配上煙韌的有坑通粉,味道不錯,而且雞中翼剛炸起,夠香脆熱辣,質數不錯~我媽媽點的羅宋湯通粉配Q版西多士($28)餐飲選了中湯~送來的是日中湯是節瓜章魚湯,用盅上的湯水很夠滾燙,我喝了少許,味道鹹了少許,但都算不錯~媽媽說她的西多士是非洲西多士,炸得過火,多士變黑了,亦沒有配上糖漿,只給予煉奶,是這裡的特色嗎?總的來說,以廿多元價位可以有這些食物,值得給予笑臉,但餐廳內有烏蠅不停來回高飛,衛生環境一般; 而且剛坐下時,餐桌仍有污髒,問店員是否還未抹桌,但職員回應已抹

店員安排我們坐近扶手電梯旁的卡位,坐位算不錯~

我媽媽點的羅宋湯通粉配Q版西多士($28)
餐飲選了中湯~
總的來說,以廿多元價位可以有這些食物,值得給予笑臉,但餐廳內有烏蠅不停來回高飛,衛生環境一般; 而且剛坐下時,餐桌仍有污髒,問店員是否還未抹桌,但職員回應已抹好,是枱還沒乾,我指出有污髒,她才再抹一下,所以即使食物
再好,但衛生及服務只是一般水準,笑臉必須收回了!!!
2012-10-14
  • 羅宋湯通粉配脆香雞中翼
2012-07-03 47 浏览
好耐之前食過元朗太興,佢個燒肉飯同冰鎮奶茶令人回味,今日一支公去左新達做野,順便食個晏。去到一點左右,唔駛等位亦唔駛搭台。打算快快手叫燒肉飯,竟然無!燒味貴為鎮店之寶,竟然一點就無得食燒肉?oh no!既然坐低左,惟有叫第二樣啦。午餐選擇都好多,就試下non-燒味,叫左個福建炒飯加冰鎮奶茶。個飯好快就到左(兩分鐘左右),賣相亦唔錯,但係,同味道真係不成正比既……個茨同配料係熱騰騰,但個飯好明顯係攤凍左,應該係有人叫既時候就撻個茨上去咁,d飯金黃色睇就好睇,不過硬掘掘!我既感覺係,唔係炒隔夜飯,而係個飯炒完隔夜……不過我趕時間,亦唔至難食到入唔到口,所以就算數。慶幸個冰鎮奶茶維持到水準,夠晒香滑,都叫有d安慰。不過呢餐要$53蚊,我就真心覺得唔抵。下次要食都係食燒味隱陣d。

差強人異的福建炒飯
2012-07-03
  • 冰鎮奶茶
2012-02-20 37 浏览
之前下午茶時段星級午餐肉, 厚切, 煎得香脆, 三十餘元也是覺得值得的但這個早餐的午餐肉太平民了, 同樣是厚切但只是隨便的煎一煎, 表層完全沒香沒脆, 有點失望通粉煮得太硬, 湯底也過於重味精, 很咸炒蛋比較好, 滑而有有半生的蛋汁以太興的牌頭及收費, 有多點期望是應該的, 但這天的早餐只可以用平凡可形容
通粉煮得太硬, 湯底也過於重味精, 很咸
炒蛋比較好, 滑而有有半生的蛋汁

2012-02-18
$30 (早餐)
2011-09-22 39 浏览
漸漸發現早上其實有充足的時間食早餐. 一出門口, 就行黎新達廣場, 找早餐吃. 行到電梯旁的兩家會開早的連鎖店看看門口有什麼早餐推介. 午餐肉公仔麵, 而且仲係長方形的火腿午餐肉. 一下子, 就把我引進了太興啦.提起太興, 人人都只會想起食燒臘. 可是早餐時段, 是未燒起的. 而且, 早餐, 相信除了叉燒包, 叉燒意, 鴨絲米....相信都唔會同燒味扯上任何關係. 而是日吸引我的是餐肉蛋麵, 所以我是日點評的, 也就是餐肉蛋麵, 同奶茶一杯.餐肉炒蛋公仔麵, 前一段說過, 吸引我的, 是塊餐肉. 因為此餐肉, 是美味的火腿豬扒餐肉. 肉既比份比較多的, 煎又好, 放湯又好, 此等餐肉比起普通的牛餐肉, 來得香口. 炒蛋, 始終覺得放進了麵湯, 會把蛋弄熟, 失去了原有的滑. 不過, 蛋味依然是香口的, 麵既涉底亦夠濃郁. 是一個可以推介的公仔麵.而奶茶, 一向是太興的主打, 從來不多評茶, 因為我既要求好簡單, 濃香滑俱全就是了, 而這一杯茶, 乎合哂我既要求, this is my cup of tea!!!!食飽, 剛好8點, 到達旺角站, 行返公司....時間剛剛好....是日開

食飽, 剛好8點, 到達旺角站, 行返公司....時間剛剛好....是日開始, 決定慢慢的在運頭塘/新達一帶, 尋找我的早餐.
$26 (早餐)
2011-09-17 45 浏览
今年媽媽生日我哋預早2日去太興訂咗隻乳豬同佢慶祝呀。落訂單時已經預定幾點取豬,但係去到都要等成十幾廿分鐘,因為到取時店員才將乳豬包裝入袋。起大家想食乳豬之際,先發現原來係冇人識切㗎!哈哈哈!乳豬醬好好味。乳豬皮好香脆,但好多好多油,我估計要預時間將豬仔掛起剩油後才會比較乾身。
今年媽媽生日我哋預早2日去太興訂咗隻乳豬同佢慶祝呀。

落訂單時已經預定幾點取豬,但係去到都要等成十幾廿分鐘,
因為到取時店員才將乳豬包裝入袋。

起大家想食乳豬之際,先發現原來係冇人識切㗎!哈哈哈!

乳豬醬好好味。乳豬皮好香脆,但好多好多油,
我估計要預時間將豬仔掛起剩油後才會比較乾身。
15 分钟 (外卖自取)
庆祝纪念
生日
2011-08-09 20 浏览
著名的冰鎮奶茶!!! 好好喝! 茶味濃, 是我喜歡的口味~明知過午喝奶茶晚上會睡不著, 但他一番心意帶我來試, 所以試了除了切雞燒鵝(因為沒有燒肉, 哭!) 米線外, 我們還點了西多, 不過忘了拍照切雞和燒鵝都不錯啊~~~我們愈來愈少出外吃飯了, 覺得外面的東西都太貴和不值比方說, 雖然太興的東西很好吃 (所以給個笑臉吧!), 可是我覺得很貴啊!!!!! 我快不是這個年代的人了, 呵呵
著名的冰鎮奶茶!!! 好好喝! 茶味濃, 是我喜歡的口味~
切雞和燒鵝都不錯啊~~~

我們愈來愈少出外吃飯了, 覺得外面的東西都太貴和不值

我快不是這個年代的人了, 呵呵
2011-05-22
  • 冰鎮奶茶
2011-07-18 20 浏览
以前是m記的位置.現在一分為二.其中一間是太興,因新店關係環境衛生是必然的.除了評衛生外樓底夠高,也有不少裝飾.十分落本.坐的位置也十分舒服.若人少一人可坐一張大枱.太興有不少選擇茶餐廳食物.燒味.有西餐.同燒味...現在也有甜品...太興燒味出名.就來一碗燒味-切雞瀨.凍檸茶....凍檸茶..:茶味足..而檸也厚厚的.很慷慨.甜度也不高.不俗.切雞瀨.雞沒有肥油,每一件也有肉,皮薄,只因係冰鮮.而欠決肉味...瀨粉大大碗夠熱..湯也鮮甜..而不會飲到口渴.好味...49元一位有的貴...但好味也合理...
太興一向都唔便宜

貴得來都好味

49元一位有的貴...但好味也合理...
  • 燒味
2011-07-14 21 浏览
次次黎我都要食燒味飯,簡直係"賣飛佛"呀!必食燒味飯︰今次係燒肉燒鵝飯,燒肉超脆皮,肥瘦適中,燒鵝香口又唔太肥,伴碟GE菜心都唔差GA!滑旦蝦仁炒河︰等咗好耐先有得食,可能因為即點即炒?好有鑊氣,蝦仁彈牙~ 正~冰鎮奶茶︰必飲,好香滑~好鍾意食燒味呀!!
次次黎我都要食燒味飯,簡直係"賣飛佛"呀!

冰鎮奶茶︰必飲,好香滑~

好鍾意食燒味呀!!
2011-05-20
  • 燒味