餐厅: 太興 (粉嶺名都商場)
资讯:

餐厅: 太興 (粉嶺名都商場)
资讯:

2019-02-09 506 浏览
我常說茶餐廳難以集團化,集團式的價格偏貴,性價比低。像便服加上名牌標誌,馬上升價。此店近年加設一人座位,位置十分狹窄,更物非所值。今次3人坐4人卡座,尚算滿意。值得讚揚是中湯,特別是杏汁豬肺湯,充分發揮集團化的優點,以中央厨房烹調湯水,降低成本。闊別多時,最近回歸,食任何東西,均可點選並減10元,只賣38元。足有兩碗,豬肺則只有4小片,沒有餐牌相片的那麼多。沒有味精,杏仁味濃郁。顏色奶白,不肥膩。入口香淳潤喉。食豬仔包,黃金模樣,雙豬賀春,十分應節。份量十足,熱烘烘,奶油味早已滲入,脆酥味酥味腴。在煎蛋米粉茶餐中,加入煎荷包蛋在內,成為黃金荷包。蛋未夠多燶邊,蛋黃則八成熟,絲絲蛋黃汁滲入豬仔包,令麵包更滋味。雪菜湯米素有水準,味濃而米粉質素高。飯類特別是燒味乏善可陳。其他家常飯餸倒可人。今次試嚐惠州梅菜蒸豬肉餅,是有媽媽的八成風味,豬肉鬆軟濕潤。這種家庭幸福會滿盈。蒸惠州梅菜飯和雪菜河源米粉湯,可成此店穩陣雙打。本餐杏汁豬肺湯,豬仔包,蒸豬肉餅的三豬,開始豬年的食記。

足有兩碗,豬肺則只有4小片,沒有餐牌相片的那麼多。

杏汁豬肺湯

沒有味精,杏仁味濃郁。

顏色奶白,不肥膩。入口香淳潤喉。

在煎蛋米粉茶餐中,加入煎荷包蛋在內,成為黃金荷包。

雪菜湯米素有水準,味濃而米粉質素高。

飯類特別是燒味乏善可陳。其他家常飯餸倒可人。

蒸惠州梅菜飯和雪菜河源米
粉湯,可成此店穩陣雙打。

本餐杏汁豬肺湯,豬仔包,蒸豬肉餅的三豬,開始豬年的食記。
2019-02-09
杏汁豬肺湯
2019-01-07 206 浏览
今晚嚟到太興 粉嶺 名都店叫咗個北菇米鴨泡飯湯 好濃郁 可以將啲飯 倒曬 落個湯到變成一個湯飯食落去不知幾惹味啲鴨肉 好嫩滑仲有好香嘅冬菇配襯食 落去 真係好有口感跟住試下個 豉汁蒸倉魚倉魚好新鮮太興嘅 醬油 真係有佢一手再陪埋嗰凍柑桔蜜同埋柚子蜜呢個晚餐真係爽歪歪
今晚嚟到太興 粉嶺 名都店

同埋柚子蜜

呢個晚餐真係爽歪歪

• 蒸倉魚
2018-09-08 262 浏览
由於今晚我們好夜先食晚飯,所以我們就去咗粉嶺名都商場睇吓仲有邊間食店仲未收工?行到去見到「太興」仲未收工,所以我們就決定入去食晚飯!一開始我們諗著食燒味飯比較快兼且係「太興」嘅招牌,但店員就同我們講話:「唔好意思呀!今日所有燒味全部都賣晒喇!」,所以我們就叫咗兩個豉汁蒸䱽魚套餐,蒸嘅時間火候控制得啱啱好,所以肉質非常嫩滑,而且味道相當鮮甜,最好就係豉汁嘅味道唔會過鹹,反而係好鮮味!至於燉湯就係另外加錢配,第一碗就係$38,而第二碗就係$28,所以我們叫咗兩碗,木瓜雪耳燉唐排嘅湯料真係好足料豐富,所以湯底嘅味道相當清甜!
行到去見到「太興」仲未收工,所以我們就決定入去食晚飯!
一開始我們諗著食燒味飯比較快兼且係「太興」嘅招牌,
所以我們就叫咗兩個豉汁蒸䱽魚套餐,
蒸嘅時間火候控制得啱啱好,
所以肉質非常嫩滑,
而且味道相當鮮甜,
最好就係豉汁嘅味道唔會過鹹,反而係好鮮味!
所以我們叫咗兩碗,
木瓜雪耳燉唐排嘅湯料真係好足料豐富,
所以湯底嘅味道相當清甜!
木瓜雪耳燉唐排
2018-08-04
木瓜雪耳燉唐排
2018-03-19 387 浏览
去開粉嶺探親戚,經過名都餓餓地食個下午茶,係太興叫左個蕃茄通粉配炸魚卷之類嘅野,味道不過不失啦,蕃茄都ok嘅,魚卷都熱唔會是但整凍冰冰,凍奶茶就一如既往有水準,茶味香奶滑。
2018-01-04 349 浏览
一年至此一定要大肆慶祝一番! 晚上各有各忙, 唯有大家一齊來下午茶慶祝大除夕! 難得這間連鎖餐廳不用排隊, 一於去大食一番!燒鵝髀飯我至愛, 送埋左脾給我, 真是好的兆頭! 稍嫌太瘦及身乾, 愛健康食物的人士就適合。還點了一碟燒肉飯,反而這個有水準,皮脆肉嫩, ichiban !!!第三個下午茶是很簡單的餐肉飯,看似平淡但餐肉煎得很香,每人都搶了一口來吃!另外再叫了一個叉雞米粉, 叉燒好味, 但雞肉有點硬, 減了不少分。最後追加了一個手打多士, 又熱又脆好味!五個人大除夕吃了不用300蚊, 雖然是簡單的下午茶, 大家都吃得開心!

燒鵝髀飯我至愛, 送埋左脾給我, 真是好的兆頭!

燒鵝髀飯

稍嫌太瘦及身乾, 愛健康食物的人士就適合。

脆皮燒肉飯

餐蛋飯

叉雞米粉

最後追加了一個手打多士, 又熱又脆好味!

手打多士

脆皮燒肉飯
2017-12-03 224 浏览
工作完先去食飯,已經係下午茶時間,我哋人多要分幾張枱2人枱坐(之後店員有枱再夾番我哋一齊)下午茶選擇多,燒味粉麵同西式都有!仲有輕盈餐!餐牌圖片靚,落單後燒味最快到,我叫要炸嘅好耐!T6脆香雞中翼拼迷你西多($34)雞翼熱辣辣,外脆內嫩滑,醃得入味!鹹香好食!西多熱辣辣,麵包鬆軟!加了糖漿牛油!正柑桔蜜:夠濃落足柑桔🍊!鹹香好味!下火好味同事食:手工牛丸湯米($40)叉燒燒鵝飯($65)凍奶茶:輕盈叉燒飯($33)食物幾好味!不過店員比較粗心,落單我係指住T6圖片叫!佢落咗T8,上菜先發現唔啱要再等(因為西多又係炸嘅!)所以耐咗!價錢偏貴!

柑桔蜜:夠濃落足柑桔🍊!鹹香好味!下火好味

同事食:

手工牛丸湯米($40)

叉燒燒鵝飯($65)

凍奶茶:

輕盈叉燒飯($33)

價錢偏貴!
2017-11-30
庆祝纪念
圣诞节
今日下午我們喺粉嶺名都商場嘅其中一食店,有啲好失望嘅經歷之後,我們就轉咗去「太興」食下午茶!我們叫咗大都牛肉麵嘅湯底味道唔算好香濃,但叫做有啲啲牛肉味咁,而麵質就比較諗身,唔係好彈牙,至於主角牛𦟌嘅肉質就非常鬆軟嫩滑,牛肉味亦相當濃郁!羅宋湯通粉配脆香鷄中翼嘅羅宋湯湯底非常鮮味濃郁,而且湯料亦相當豐富,通粉嘅質感亦好煙韌彈牙,至於脆香鷄中翼就炸得好香脆乾身,唔會有好油膩嘅感覺,肉質亦好嫩滑多汁!另外!喺食緊嘢嘅時候,我們睇到店內嘅環境裝修都幾別緻,因牆上嘅掛畫同裝修嘅吊燈,都有他們嘅公司簡稱「TH」,真係好有心思!
我們叫咗大都牛肉麵嘅湯底味道唔算好香濃,
但叫做有啲啲牛肉味咁,
而麵質就比較諗身,
唔係好彈牙,
至於主角牛𦟌嘅肉質就非常鬆軟嫩滑,
牛肉味亦相當濃郁!
羅宋湯通粉配脆香鷄中翼嘅羅宋湯湯底非常鮮味濃郁,
而且湯料亦相當豐富,
通粉嘅質感亦好煙韌彈牙,
至於脆香鷄中翼就炸得好香脆乾身,
唔會有好油膩嘅感覺,肉質亦好嫩滑多汁!
大都牛肉麵
大都牛肉麵
鹹檸七
2017-09-01
鹹檸七
2017-04-06 262 浏览
一早返工食早餐,地方企理,光猛乾淨,唔使等位直接有位,早餐都係茶餐廳大路選擇!落單食物好快到!輕盈香辣肉碎札肉湯米粉($26)同參考圖片相差好遠,份量又細,輕盈到食完都唔覺食咗嘢(唸住輕盈係唔食火腿餐包,但連份麵都咁少!),米粉爽口,但夾起只有3束仔,札肉一片比較硬,無乜味!肉碎好大顆粒,微辣,湯好濃好味精!唔好味!熱檸茶:茶底濃又唔澀,但⋯第一次飲檸茶有茶葉碎,咁⋯代表好足料?店員好爽手,上菜收碟好爽價錢已經偏貴,但⋯唔會飽!
有茶葉碎

店員好爽手,上菜收碟好爽

價錢已經偏貴,但⋯唔會飽!
2017-04-05
$26 (早餐)
2017-02-27 258 浏览
份量十分少,質素惡劣,义燒干硬,鷄肉肥,蔬菜其少,服務不好,環境不理,不明白這品牌如何建立,只是得個名牌,沒有內涵,欺騙眾人,還説大品牌,只得外表,缺乏實力,如何維持下去。
2017-02-27
午餐
2017-01-21 441 浏览
呢間連鎖店開咗一段時間,一直都無機會試,今日可以試到,店面光鮮,田園裝飾,似西餐廳,仲要門口唔使排隊,不過店員安排入座好亂,門口收銀叫我哋入,入面又話無位,個個店員有耳機,間店又唔係大,一眼睇晒!最後分開坐先成功坐低!座位幾窄,餐具好整齊放在桌子櫃桶!落單後食物好快到,點知店員落多一份(4個人有5份餐)食物上枱發現之後即刻改頂級午餐肉滑蛋公仔麵($35)簡單又好味,餐肉有肉碎夾雜,煎得鹹香好味,嫩炒蛋好滑!出丁好彈牙!原味湯底鹹香,落咗麻油好簡!菜心爽口!整體好味跟餐-意式泡沫咖啡:見住店員在自動咖啡機沖,但賣相白雪雪唔吸引,飲落味道只有奶味,無咖啡味,奶仲有陣壓味,完全唔合格!差!香煎雞扒拼香草腸配鬆脆多士($35)同事食!但見同參考相片相差懸殊!柚子蜜:同事飲嫩滑炒蛋多士($35)同事食QQ彈牙通粉:同事食熱奶茶:同事飲食物好味,唔好飲泡沫咖啡就得!店員有禮爽快,但就唔小心!有啲可避免嘅甩漏!好味早餐!

柚子蜜:同事飲
嫩滑炒蛋多士($35)同事食

QQ彈牙通粉:同事食
熱奶茶:同事飲

好味早餐!
2017-01-12
$35 (早餐)
2016-10-22 328 浏览
午餐叫梅菜扣肉全部都係肥豬膏,一絲肉都冇,要求換過碟,廚房不願換,waiter 懶理你,等佢半個鐘頭追佢,先斯斯然話全部都係咁肥,諗住新張幫襯下,乜野服務? 令人絕對失望。
2016-10-12 358 浏览
中午與家人聚餐,選擇了太興試試的燒味。雙拼飯 (燒鵝 燒肉)燒鵝帶點甜味,皮脆肉質不算特別好,燒肉切法比較細,適合嘴巴細小的客人品嚐。但本人口大,男人口大食四方,所以口感一般,燒肉皮和肉是鬆了分開。飯很熱,沒有什麼評價。冰鎮奶茶第一次品嚐,很滑茶濃,味道不錯,怪不得那麼多人試試值得一試。綜合來說,午餐要68元,作為一位小市民,亦算貴,但不試亦不知道他們的味道,感覺燒味飯可接受,但味道不是上品,只好說吃餐廳內的裝修和服務態度。
中午與家人聚餐,選擇了太興試試的燒味

雙拼飯 (燒鵝 燒肉)
燒鵝帶點甜味,皮脆
冰鎮奶茶
第一次品嚐,很滑茶濃,味道不錯,怪不得那麼多人試試
值得一試。
燒味雙拼飯
2016-10-11
2016-09-24 276 浏览
星期六早上 打算試一試新開的太興因為地方太細 一去到 排隊等左一陣去到坐2人台 位置略迫叫左2個早餐一個炒蛋火配火腿通 熱茶走 $36一個煎蛋配雪菜肉絲 凍奶茶 $39價錢偏貴 質素也是一般可以選擇 寧願食附近其他餐廳炒蛋味道香滑 多士都算脆 牛油自己查但個腿通麻麻 量少 菜黃奶茶好飲!
星期六早上 打算試一試新開的太興
炒蛋味道香滑 多士都算脆 牛油自己查
但個腿通麻麻 量少 菜黃
奶茶好飲!

• 奶茶
兔小妹很久沒有留在家中渡過假日了,打算和家人到附近隨意逛逛,順便找點吃的,才知道附近剛新開了一間 “太興”。家人吃膩了快餐,想轉轉新口味,也就進去一試了。餐廳的裝潢跟其他太興的差不多,都是以簡約明亮的風格為主,再現襯紫色作主調。唯略有不同的,是座位的編排。或許是店舖面積太細,租金又昂貴💰💰,所以把座位設計得擠迫窄小一點,以容納更多客人。然而,座位太擠,卻令食客坐得不舒適外,還大大增加了壓迫感。菜式方面,選擇比其他分店少,只有招牌燒味飯,簡單的麵食和茶餐😦。雖說是主打街坊生意,但價錢一點也不 “街坊”,光是一份奶醬厚多士配飲品一杯,便要索價 $32!😲兔小妹和兔媽媽都各點了一份常餐 ($48),包括一碗雪菜肉絲通粉﹑一份多士配炒蛋🍳,及熱飲一杯☕。餐廳的上菜速度算是頗快,不一會,先送上多士配炒蛋。多士雖然烤得香脆,唯實在太薄,欠缺應有的鬆軟口感😓。炒蛋炒得頗滑,但蛋味未夠香濃,而且味道偏淡帶點腥,怕蛋腥味的朋友大概不太接受得了😰。很快再送上雪菜肉絲通粉。通粉的份量不少,只是雪菜肉絲只得雪菜,肉絲卻有只寥寥幾條,似乎跟其他分店的有點差距。味道跟炒蛋剛剛相反,味濃偏鹹,還有很重的味精味,令人
家人吃膩了快餐,想轉轉新口味,也就進去一試了。

常餐
,似乎跟其他分店的有點差距。味道跟炒蛋剛剛相反,味濃偏鹹,還有很重的味精味,令人失望
雪菜肉絲通粉
至於飲品,兔小妹點了熱鹹檸水。小小的一杯熱水,加入約2/3個鹹檸檬,似乎有點過😧火。味道沒有原本的甘鹹,而且愈飲就愈渴。
熱鹹檸水
整體而言,新店的出品都似乎未及水準。想在快餐店臨立的商場分一杯羹,不論在環境衛生﹑味道調配﹑及份量大小,都需要多加注意和改善,否則,相信 “貪新鮮” 過後,也難以維持下去。

題外話: 餐廳的衛生情況,的確需要檢討。座位已相當擠迫,還在客人用餐時,把後門打開,傳來陣陣的熱氣和臭味
,還不停繞過客人身邊把濕淋淋的食材運送到廚房。在這惡劣環境下用餐,實在令人感覺極度不安
2016-08-06
2016-08-24 232 浏览
這是我第2次係太興食早餐,太興早餐老實說不便宜但環境同質素不錯。叫了雪菜肉絲米,多士炒蛋配冰鎮咖啡。多士正常厚度配以牛油,算是外脆內軟,炒蛋出奇地香濃滑口,雪菜甜的,這有點怪。咖啡略淡,但冰鎮也只是加3元,這倒是驚喜,因為我很討厭每次凍飲飲到最後一定是淡的。38元絕對是有點貴,但的確普通茶餐廳是做不到這質素,加上環境與座位的舒適,間中來一次還是可以。

叫了雪菜肉絲米,多士炒蛋配冰鎮咖啡。

冰鎮咖啡
$38 (早餐)