2022-08-03 921 浏览
有冇人知搬咗去邊?佢哋嘅排骨湯麵非常好食!!我覺得係全香港最好味嘅!如果真係執咗,唔做嘅話真係太可惜!希望好快趣可以見到佢哋嘅新地方!重新開張!我第一個支持同埋會成日去幫襯!
2022-05-03
2022-02-12 1300 浏览
今晚想食上海嘢,諗起呢間餐廳,可惜而家冇得堂食,只可以買外賣,相信堂食會再高質啲!.之前食過佢哋嘅小籠包,覺得好高質,決定今次再encore!加多碗湯麵,一個人食到好飽好滿足。.😋招牌小籠包小籠包個皮好薄,裡面好多汁,高質!之前食過其他舖頭嘅小籠包,塊皮又厚又乾憎憎,真係搞唔掂;但係好德來嘅小籠包完全冇呢個問題,可惜外賣自取,返到屋企可能攤凍咗少少,影響整體質素,有機會一定要再喺餐廳堂食!.😋醬牛𦟌湯麵牛𦟌好入味,口感較淋,但係切得有啲太薄。湯麵係上海麵,份量都大大碗!.兩樣嘢加埋$108,價錢唔算好貴,但都唔係好抵食😆😆😆呀... 啱啱睇食評見到好多人話炸排骨湯麵好食,希望下次試到再同大家分享~.
😋招牌小籠包
😋醬牛𦟌湯麵
2022-02-02 863 浏览
在佐敦的小巷子里的一家店铺,不太容易找,但是人气特别旺!「小籠包」是必吃的,皮薄餡多有湯汁!秋天的時候還有蟹粉小籠包,蟹粉的味道特別香!「高力流沙球」咸蛋黃愛好者強烈推薦!外面的皮很香軟有韌性,配上鮮咸的蛋黃流沙,特別好吃!「上海粗炒麵」就比較普通,沒什麼特色。「紫菜豆腐魚羹」挺大一碗,魚肉挺多,也很滑嫩,比較建議兩個人吃一碗。總體來說,他家的招牌菜都非常好吃!雖然價格不算便宜,但是份量和味道都讓人滿意!酒香不怕巷子深,怪不得特別多人排隊吃。
在佐敦的小巷子里的一家店铺,不太容易找,但是人气特别旺!

上海炒粗麵

「上海粗炒麵」就比較普通,沒什麼特色。

紫菜豆腐魚羹

紫菜豆腐魚羹
  • 招牌小笼包
  • 蟹粉小笼包
  • 高力流沙球
2022-01-10 595 浏览
2021最後一晚去玩前先醫飽個肚先!三個女仔黎左呢到食左500幾蚊🤣🤣究竟有咩好食到咁呢?????😋😋😋我地嗌左:小籠包鍋貼x2蘿蔔絲酥餅雲吞雞上海炒年糕豆沙鍋餅小籠包:皮薄餡靚!!!勁多湯汁,而且個餡d豬肉好鮮!!好食😋😋😋鍋貼:個底煎得夠脆,皮唔算太厚,餡料夠多,而你估唔到佢同小籠包一樣有咁多湯汁!!!呢個好驚喜所以再encore !!!😍😍😍😍豆沙鍋餅:好食!正常水準冇失手重點一提:呢到既姐姐叔叔個個都超好人勁有禮貌!!!!!而且超細心❤❤❤蘿蔔絲酥餅:酥皮夠酥,但又唔會油淋淋,都ok雲吞雞:湯好飲,飲完唔會好口渴,雞肉就算雞胸都依然嫩滑,雲吞係嗌貨既水準,正常發揮,佢既餡係有薑蓉,小妹對有薑蓉既雲吞係一般上海炒年糕:呢個係最伏!! 好難食!d年糕超淋。。。變左一pat咁。。。。完全唔討好。。千其唔好嗌呢個🙈🙈
2021最後一晚去玩前先醫飽個肚先!
三個女仔黎左呢到食左500幾蚊🤣🤣

雲吞雞
上海炒年糕
豆沙鍋餅

豆沙鍋餅:好食!正常水準冇失手

蘿蔔絲酥餅:酥皮夠酥,但又唔會油淋淋,都ok

• 鍋貼
  • 蘿蔔絲酥餅
  • 豆沙鍋餅
2022-01-07 518 浏览
因為好鍾意食點心所以去到後街覓食🤣 自稱小籠包專門店當然要試吓小籠包🥇食完發覺除咗小籠包外其他小點都不錯😋 唯獨價錢比我想像中不親民係商場價🙊 味道係吸引人既😚⭐️ 花雕醉雞 🐔試一啖花雕酒濃醇而不嗆喉🥂可惜雞肉不入味未得到精髓🍗⭐️ 招牌小籠包 🐲皮夠薄唔會成口粉👍🏻湯汁比例適中🍲 係Above average既水準 如果湯頭更鮮甜就更完美🧡⭐️ 排骨湯麵 🍜排骨即叫即炸十分酥脆🍖 新鮮唔會有油膩感湯頭清澈唔會太重味精😋 麵條有口感呢⭐️ 蔥油餅 🫔略嫌有點大份有點乾🌝 蔥香味可更突出🍀⭐️ 高力流沙球 🍳超級有驚喜大推‼️ 酥脆嘅蛋球甜但很輕盈🥰 包住熱辣辣流心嘅流沙餡💛大真材實料的鹹蛋香
花雕醉雞

⭐️ 高力流沙球 🍳
花雕醉雞
蔥油餅
2021-12-09 394 浏览
很久以前已聽過好德來的大名,今次終於有機會拜訪。是重花生味的擔擔麵,很對我口味不過配上海排骨要另外+$48,感覺有點貴。是真正的皮薄餡靚。皮薄而不穿,摺紋細緻,內餡的湯汁充足,推薦鍋貼每一件也非常飽滿,看上去平平無奇,但其實底部煎得非常香脆,一放進口就會知道它的出色之處。餡料份量足而多汁,是有誠意之作。高力流沙球可以選傳統的紅豆蓉餡和流沙奶黃餡,我們點了流沙餡。吃上去質感有點似在吃日式的梳乎厘pancake,口感輕盈,跟流出來的奶黃餡很搭
很久以前已聽過好德來的大名,今次終於有機會拜訪。

擔擔麵

是重花生味的擔擔麵,很對我口味
不過配上海排骨要另外+$48,感覺有點貴。

2021-11-28
擔擔麵
2021-11-29 428 浏览
原來佐敦有間在港日本人之間十分有名的餐廳,所以這次是日本朋友帶我去的,半場都是日本人,店內還提供了日文餐單,圖文並茂,非常方便易明🥟 蟹粉小籠包 $32/隻皮薄不易穿,裡面多汁,蟹味很鮮,加上些少醋還可解膩🍜 蟹粉拌麵 $278直接上了一個蟹粉湯,份量之多,可以均勻地沾滿每一條麵,味道濃郁,而且裡面有份量不少的蟹肉🥩 排骨湯麵 $68網上最多人推薦的,麵連湯比較清淡,味道主要在排骨上,除了啖啖肉,它的外皮酥脆,肉質結實多汁🥒 油炆筍 $38/半份炆得十分入味,保留了爽口的感覺🥛 豆漿 $14香港製造,非常好味,三個人點兩支便可以分著飲

🥟 蟹粉小籠包 $32/隻
皮薄不易穿,裡面多汁,蟹味很鮮,加上些少醋還可解膩

🍜 蟹粉拌麵 $278

🥩 排骨湯麵 $68

🥒 油炆筍 $38/半份
炆得十分入味,保留了爽口的感覺

豆漿

🥛 豆漿 $14
香港製造,非常好味,三個人點兩支便可以分著飲
2021-11-13
等候时间
5 分钟 (堂食)
用餐时段
豆漿
2021-11-23 307 浏览
點解咁嘅質素都人留到好評? 小籠包個頂死實到夾唔起個包,個皮略厚,所以無穿汁係正常。但個汁有味精,食完唔舒服嘅。炸春卷$42 蚊三條垃圾春卷,個餡施捨咗一片冬菇幾絲蘿白同一啲鼻涕芡,有無謀取暴利度咁? 排骨麵塊排骨係炸得靚, 但係塊肉發過水脹卜卜仲加發粉乸過,根本唔食得人,咬第一口已經用粗口嚟形容。 麵湯有味精,又係食唔落口,最後被逼要浪費食物。三樣垃圾夾埋 $204 。你厚住面皮呃到吓錢交到今個月租,但咁嘅食品質素遲早被淘汰。
點解咁嘅質素都人留到好評?

炸春卷

2021-11-22 309 浏览
【湯汁識郁嘅小籠包】天氣凍啦,介紹返早排食過嘅呢間抵食蟹粉小籠包。睇圖都見到啦,金黃嘅湯汁超多,多到發光識郁咁,一攞出嚟嘅熱煙四溢已經好吸引。我之前去嘅時候天氣未凍都已經覺得超啱食,宜家開始凍更加要再去食。排骨麵就不太合我胃口,因為我對梳打粉好敏感,有少少都即刻唔會食。高力豆沙流心奶黃版係驚喜,第一次高力豆沙唔係豆沙,而且係真係好好食,糖粉超多。
【湯汁識郁嘅小籠包】

天氣凍啦,介紹返早排食過嘅呢間抵食蟹粉小籠包。

2021-11-14 1523 浏览
好耐冇食過上海菜今次搵到呢間嘅上海館係佐敦嘅橫街入面 位置唔算顯眼但原來係區內都屹立多年格局都係一般中菜館咁不過就係長方枱 衛生都可以食物選擇非常多一般上海小菜通通都有適逢蟹季仲有蟹粉菜色招牌小籠包(4隻)上海菜點會少得小籠包蒸起嘅小籠包超級熱皮薄而且好多汁🤤一咬開啲汁流出嚟差啲辣親嘴😂裡面嘅豬肉餡都好香蟹粉小籠包$32一隻蟹粉小籠包同普通小籠包一樣大細都真係貴皮唔算得好薄今次啲湯汁更加多!咬開好有蟹膏油香加咗蟹膏嘅肉餡係幾香但值唔值$32就因人而異啦🤔我會建議食返普通個隻好了排骨湯麵排骨好厚切炸得好酥脆而唔係厚厚炸粉採用肉排 質感軟腍鬆化不過食落會有少許油膩湯麵亦好大碗上海麵條幼身質感彈牙湯底較清淡 配油膩嘅排骨就啱哂🥰雞絲粉皮份量唔算太多麻醬好香花生味撈勻粉皮 雞絲 青瓜 都唔會太漏比較普通嘅菜式-好多選擇嘅上海菜館中價位價錢 份量都算足服務都唔錯!推介小籠包🌟
好耐冇食過上海菜

食物選擇非常多
一般上海小菜通通都有
適逢蟹季仲有蟹粉菜色

招牌小籠包

招牌小籠包(4隻)

上海菜點會少得小籠包
蒸起嘅小籠包超級熱
皮薄而且好多汁🤤
一咬開啲汁流出嚟差啲辣親嘴😂
裡面嘅豬肉餡都好香

$32一隻蟹粉小籠包
同普通小籠包一樣大細都真係貴

皮唔算得好薄
今次啲湯汁更加多!
咬開好有蟹膏油香

好多選擇嘅上海菜館
中價位價錢 份量都算足
服務都唔錯!推介小籠包🌟
2021-11-13 243 浏览
蟹粉季節🦀除左meun上既食物,仲有幾款蟹粉食物~1️⃣蟹粉小籠包-$32/粒 每次要嗌2粒或以上-即叫即蒸,咬開好多汁同黃油-好香蟹粉味2️⃣蟹粉拌麵起初$278一碗麵感覺略貴,但上到黎見到蟹粉超多既程度都覺得合利-蟹粉多過麵,你會食完麵發現仲剩低好多蟹粉🥲-蟹肉拆得乾淨3️⃣高力流沙球 $60/3粒-有奶黃/豆沙餡選擇-揀左奶黃味,食得多會感覺好漏-食落口感都okay ,軟淋淋既感覺-但有其中一粒個餡仲有啲凍
蟹粉季節🦀除左meun上既食物,仲有幾款蟹粉食物~

1️⃣蟹粉小籠包
-$32/粒 每次要嗌2粒或以上
-即叫即蒸,咬開好多汁同黃油
-好香蟹粉味

2️⃣蟹粉拌麵
-蟹粉多過麵,你會食完麵發現仲剩低好多蟹粉🥲
-蟹肉拆得乾淨

3️⃣高力流沙球 $60/3粒
-有奶黃/豆沙餡選擇
-揀左奶黃味,食得多會感覺好漏
-食落口感都okay ,軟淋淋既感覺
-但有其中一粒個餡仲有啲凍

2021-11-11
  • 小籠包
2021-11-10 267 浏览
肉肉🦊又發現了一家小店,竟然有黃橋燒餅,對於好久不能回去內地的肉肉太解饞了,🤭,這家小店雖然看著不大,但是裝修很考究,服務員💁態度都很好,還不收➕1。.我們當天不算很餓,點了獅子頭面,獅子頭肉質很緊實,甜口我喜歡,面也很勁道入味!再說黃橋燒餅,雖然等了很久,但是太超值了,每一口都很酥脆,裡面有肉火腿等內陷,調制的也非常到位!.當天還要了一份我期待已久的流沙高力球,omg,高力球的鬆軟和流沙口感融合在一起,太完美了!轉天忍不住又去吃了一份小籠包,同樣不讓人失望!.店名:好德來小籠包地址:佐敦德興街18號
店名:好德來小籠包
地址:佐敦德興街18號
2021-10-14 702 浏览
10月18日,本身想食小籠包,朋友介紹,就同女朋友去,佐敦德興街,好德來小籠包店,入到店,有位樓面叔叔帶我入去坐,一坐低,店員叔叔給我蟹粉小籠包$32一只(倆只起)嘅餐牌,我就叫倆隻,再加招牌小籠包,出奇哋好食,然後再點了蟹粉伴麵,再加炸排骨,嘩….好食到爆炸送菜姐姐超級細心,見我碗有其他食物,主動幫我換,超級大愛,但因為太愛食,全程忘記了影相,下次一定會先影相,後食,食完後,店員叔叔問我要唔要甜品,我話下次先,其實今晚已經爆胆固醇🤦🏻‍♂️

• 鍋貼
  • 蟹粉小籠包
  • 蟹粉拌麵
  • 豆漿
2021-09-29 600 浏览
呢間上海菜非常出名,我一直都勁想試!前幾日同男朋友係佐敦果邊staycation,咁岩醒起呢間就試左啦😋😋🥰 一定要食佢既小龍包,雖然$48得4隻,其實都幾貴,但真係非常出色!皮薄多汁,啲肉汁高味岩岩好,一咬開包皮肉汁仲即刻嗶曬出黎!肉饀夠大個,而且非常入味!除此之外,擔擔麵都幾唔錯!花生味勁香濃~~ 而且麵條非常有咬口!出色~ 不過就唔夠辣鍋貼食落都幾多汁嘅,但係個皮太厚啦,如果薄返啲會好好多😍😍😍

2021-09-17 612 浏览
好食上海菜🤩就咁睇個menu 以小店黎講都唔平,但我覺得計埋質素其實係抵食🤩小籠包包唔算簿,但唔會好痴底同易穿,好多湯汁,肉餡好彈牙🤩煎餃層皮都係偏厚,望落去一般,但一咬就發現煎得好脆🤩🤩一樣係好多汁喺入面,勁驚喜🤩😋排骨湯麵湯麵好清,啲麵擺到最後仲係條條分明,無痴埋/淋唒👍炸排骨係睇到嘅高質🤩🤩🤩首先有好多塊,每塊都係厚肉炸衣薄🤩熱辣辣炸得好蘇脆,同埋無鬆肉粉味肉都好嫩🤩好少見一間餐廳樣樣野都咁高質🤩如果喺附近住/返工一定會瘋狂encore🤩
好食上海菜🤩
小籠包

包唔算簿,但唔會好痴底同易穿,好多湯汁,肉餡好彈牙🤩

煎餃

排骨面

湯麵好清,啲麵擺到最後仲係條條分明,無痴埋/淋唒👍

排骨面
  • 排骨湯麵