2016-01-07
今日約咗個住中環朋友,正諗緊買咩上去食就見到間好燒味,係專做外賣嘅!所以決定試吓!店舖裝修以致飯盒的設計都以藍色為主!有別於一般燒味店的粗豪的形象!跟店名「女子」燒味剛好相映成趣!一盒單併燒味都只係$36,以中環來說呢個價錢真係唔貴!鐘意的話又可以另外加料!雖然係外賣店,但款式絕對唔少!就連全隻燒乳豬同全体燒金豬都有!唔單只形象新穎,就連飯品都係以soda、氣水為主,仲要有sparkling water同啤酒!我叫咗盒叉燒、燒鴨飯!半肥瘦的叉燒,肥瘦相間,色澤紅潤、而且帶有少許焦香燶邊!吃起來肉質軟嫩,蜜汁香甜、還有點肉汁,香味濃郁!皮脆肉嫩,而且鴨味道濃郁!這部份只有瘦肉和皮,少了中間的那層肥膏,油很少吃下去仍然有著鴨油的香味!(因為本人是喜歡肥一點的!) 雖然這部份比較瘦,但肉質一點也不粗糙)另外,朋友點的燒肉,我試了一舊!皮脆肉香、肥瘦亦相當平衡!這個飯盒從店到朋友家最少也有十分鐘路程,不過也沒有把燒肉的脆皮焗腍!係等飯盒同個staff傾開,先知道原來他們自設工場生產傳統中國燒味超過30年,而且仲有分店係筲箕灣及西灣河!而已他們的慢煮叉燒也很出名,可惜我來得太遲,已經賣完!普通燒
係等飯盒同個staff傾開,先知道原來他們自設工場生產傳統中國燒味超過30年,而且仲有分店係筲箕灣及西灣河!而已他們的慢煮叉燒也很出名,可惜我來得太遲,已經賣完!普通燒的叉燒已經那麼出色,下次一定要試到慢煮叉燒!