2019-01-16 119 浏览
其實之前都黎過呢間餐廳好多次,唔同日子黎食,餐牌都唔同。雖然餐廳地方好細,但想黎食就要加快腳步去食。職員服務好好,好貼心。今日點左煙三文魚意粉,我鍾意多汁,麵條沾滿醬汁食一流。煙文魚都好味。職員送餐來時,意粉還是熱的。
其實之前都黎過呢間餐廳好多次,唔同日子黎食,餐牌都唔同。
雖然餐廳地方好細,但想黎食就要加快腳步去食。
職員服務好好,好貼心。
職員送餐來時,意粉還是熱的。

2019-01-16 122 浏览
好喜歡去一d小店食野,因為正常都冇咁行貨,一般亦都抵食d。所以今日lunch,就去左匿間小店食lunch 通常lunch hour 都好full , 但今日去到個時竟然冇乜人 (坐下之後,好快full左,仲要排隊等坐)煙三文魚闊面 - 好味

(坐下之後,好快full左,仲要排隊等坐

煙三文魚闊面 - 好味

本人喜歡尋找一些所謂隱世餐廳,所以特別喜歡拜訪小店。喜歡小店的原因好簡單,因為好多的小店店主,對食物都充滿了熱誠,老土一點說,好多都會擺埋個 heart 上去製作食物、飲品同服務大家。是日,因為原定想食的食肆大排長龍,輾轉地我們開車來到了大角咀櫸街街的富多來新邨。我們一眼就看中了這一家名叫《威尼斯餐廳》的小店,也問了這兒有啱我太太的素食選擇,一家五口就入來食個簡單午餐了。 這是一間很狹小的餐廳,主要由一男一女經營。主打的,是意大利式的食品。幸好,我們來到時間尚早,因為一到一點鐘的 lunch hour,大角咀各商廈的午飯人潮湧至,以店主堅持逐份煮的速度,是應付不來的。早來,有位坐之餘,食物也出得快一點。 套餐包括一個忌廉湯。充滿香草的忌廉湯,似乎是自家製作的,入口有很強烈的奶油味,但不會太過漿糊狀,咸甜味都適中。 煙三文魚忌廉意粉,這意粉最值得一讚的並不是水準高,煮到剛剛好熟的扁意粉,也不是味道香口,魚味十足的煙三文魚,而是那個很重奶油香的忌廉汁,最開心是個忌廉並不是一 'pat' 漿的那一種忌廉。 蒜香牛柳粒長通粉,牛柳粒的味道濃,說是蒜香,但感覺上牛肉的味道比起蒜味道更重,但這種濃

蒜香牛柳粒長通粉,牛柳粒的味道濃,說是蒜香,但感覺上牛肉的味道比起蒜味道更重,但這種濃牛味道,反而令到這長通粉更加之可口。

黑松露野菌意大利飯,飯粒飽滿夠煙韌,汁的份量亦剛剛好,可見得出師父的細心,再者黑松露很香口,而且沒有過份地濃味,不錯。

炭燒雞扒意大利飯。意大利飯做得合我們心意已經不需要再多說。配上日式的炭燒雞扒又多了幾分的 fusion 感,而且半點也沒有違和的感覺。

我們點的,好像只有一個是套餐,所以只有一杯檸檬茶。香港式的檸檬茶,不多評了,好飲就可以。

很用心的餐廳,很專業的食物,也的確是一間慢工出細貨的餐廳。雖然是慢,但味道好,對客人的態度都好,小店,值得支持。
2018-11-23 234 浏览
難得今天午飯時間得閒(平時用埋來工作),又係一個人搵食的時候。大角咀食店多的是,但想坐得舒服的其實唔算多,再加上學生放lunch,座位就更緊張了!一直很想試威尼斯餐廳,不過經常沒位坐。今天有位,即時入去一試!(一個人搵食的好處)午餐有5至6項選擇 (忘記拍照了...),選了豚肉漢堡意式燴飯,加一罐汽水。上菜時很有心的放好漢堡及菜,漢堡放於飯的中央,賣相及心機加哂分!(午餐咋喎)意大利飯的調味很適中,很有甜味又不會太甜。漢堡扒夠厚,份量十足,加上調味醬,令漢堡扒更美味。午餐只需$50便可以食得到如此高質的意大利飯,我覺得是超值的。店子很小,大概最多只可以坐18人。店員很有禮貌,店子雖小,但感覺很好。下次會帶同事來試試。

豚肉漢堡意式燴飯

下次會帶同事來試試。
2018-11-23
2018-10-17 254 浏览
作為附近街坊,其實都去過唔少次。係大角咀呢個說大不大說細唔細既區域到都有好多唔同既餐廳,但是唯獨西餐除左薩莉亞同匯豐大樓個邊(貴啊😪)就冇咩選擇,於是第一次就帶著嘗試的心情去咗。餐廳主要都係做唔同既set meal,而當中最令人百食不厭就係佢哋既risotto😋有唔同選擇而款款都味道唔錯!更令人感動既就係無論份量同價錢都好良心。唯一吹毛求疵就係佢哋唔係用義大利米,不過第二個角度黎講可能更啱香港人口味,因為我地唔鍾意飯芯硬硬地好似冇煮熟咁🧐老闆人好好,之前有晚收工想同呀媽撐下檯腳,提早拎咗支白酒落去拜託佢地幫手凍下,老闆都好適宜咁幫手set咗下😛可惜佢地冇紅酒杯哈哈哈anyway真心推威尼斯餐廳!希望餐廳長做長有 *話說附近街坊都好熟,如果食完唔夠喉但又唔想食正餐可以問老闆過隔離串燒舖幫你order兩串🤪🤪
作為附近街坊,其實都去過唔少次。
anyway真心推威尼斯餐廳!希望餐廳長做長有

2016-12-25