餐厅: 娑羅婆納印度素餐廳
资讯:

2023-07-12 139 浏览
講起印度菜,好多人第一時間諗起咖喱🍛咁素食版嘅印度菜,冇咗咖喱,究竟仲有啲咩?會唔會好單調?唔夠飽?答案係:絕對唔會!今次同一位鍾意食素嘅朋友到訪重慶大廈,尋訪一間素食印度菜餐廳,睇下究竟食素、不好食肉嘅人有咩選擇~嘩,一打開menu,第一個諗法係:好多嘢食,點揀好?經過一番苦惱,終於揀好啦!香炸素菜咖喱角(3件)久不久經過印度鋪頭,總係會見到有咖喱角,今次就嚟食下!😆與港式咖喱角可一口食完的迷你尺寸不同,印度咖喱角相當有份量,切開更發現餡料十足!隨碟附上兩個醬,深綠色醬有啲似點羊架嘅薄荷醬般涼喉,微辣;而另一個深黑色醬則有啲似牛肉醬,質感濃稠,個人偏好呢個多啲。印度炸芝士雖然係芝士🧀 但賣相同質感都更似豆腐 又似雞肉🍗好過癮~而估唔到呢個芝士都幾辣喎!芝士薯仔薄煎餅呢塊煎餅睇落好薄 但內有乾坤!一切開,嘩!原來入面有咁多薯仔餡,仲要好飽肚!今次附送嘅醬料有番茄醬、咖喱汁,同埋一個類似豆泥。印度脆米球印度與尼泊爾常見嘅小食~嚟到一定要試😍脆卜卜嘅米球,內有薯仔同蕃豌豆蓉,再倒入冰涼嘅酸甜醬汁畫龍點睛,好開胃!飲品方面,我哋嗌咗香蕉奶昔🍌同士多啤梨奶昔🍓,香蕉奶昔好香香蕉味,飲得出係真材
講起印度菜,好多人第一時間諗起咖喱🍛
咁素食版嘅印度菜,冇咗咖喱,究竟仲有啲咩?
會唔會好單調?唔夠飽?
答案係:絕對唔會!
睇下究竟食素、不好食肉嘅人有咩選擇~
嘩,一打開menu,第一個諗法係:好多嘢食,點揀好?
經過一番苦惱,終於揀好啦!
香炸素菜咖喱角(3件)
香炸素菜咖喱角
久不久經過印度鋪頭,總係會見到有咖喱角,今次就嚟食下!😆
與港式咖喱角可一口食完的迷你尺寸不同,
印度咖喱角相當有份量,切開更發現餡料十足!
隨碟附上兩個醬,深綠色醬有啲似點羊架嘅薄荷醬般涼喉,微辣;

印度炸芝士
雖然係芝士🧀 但賣相同質感都更似豆腐 又似雞肉🍗好過癮~
而估唔到呢個芝士都幾辣喎!

芝士薯仔薄煎餅
呢塊煎餅睇落好薄 但內有乾坤!
一切開,嘩!原來入面有咁多薯仔餡,仲要好飽肚!
今次附送嘅醬料有番茄醬、咖喱汁,同埋一個類似豆泥。

印度與尼泊爾常見嘅小食~嚟到一定要試😍
脆卜卜嘅米球,內有薯仔同蕃豌豆蓉,
再倒入冰涼嘅酸甜醬汁畫龍點睛,好開胃!
印度脆米球
飲品方面,我哋嗌咗香蕉奶昔🍌同士多啤梨奶昔🍓,
香蕉奶昔好香香蕉味,飲得出係真材實料!
士多啤梨奶昔雖然睇落係用士多啤梨醬整,
但味道完全唔人工,亦非藥水味,好易入口,微甜。
2023-07-11
香炸素菜咖喱角
2023-07-06 34 浏览
今次係我第一次踏足印度餐廳,這一間傳統嘅印度菜係食素食㗎,朋友第一次去感覺真係好新奇呀❤️❤️叫左兩個湯,一個蕃茄湯,飲落去有小小似羅宋湯,蕃茄味好香濃,有小小辣味,都是幾新奇的口味。另一個係黃豆湯,好好味,豆味鮮甜,有陣陣辣味係後面滲出來,好清新,好開胃。野菜咖哩配薄餅雖然依兩個菜色係分開叫,但係我覺得佢哋係配搭起來好好味嘅,原來印度嘅素食大部分都係比較辣😂😂😂款式係比較多。最好味嘅係士多啤梨奶昔,入面有新鮮嘅水果肉好鮮甜,牛奶味道香濃好滑口。

2023-06-14 41 浏览
Saravana Pure Vegetarian位於尖沙咀 重慶大廈內素菜餐廳 印度菜 冷氣舒服 職員親切 啲位係老闆娘Pani poori 印度脆米球脆米球內放有薯仔豌豆蓉 凍凍地外面脆卜卜 內裏又辣辣地 加入汁料 酸酸辣辣 Cheese Dosa 芝士煎餅三隻醬汁 綠色 小小酸 底有豆蓉 紅色小小辣 白色 香草味濃 煎餅中層夾芝士 拉絲果種 軟煎餅 撕撕下就食哂Sambar Rice咖喱雜菜飯印度米混入薯仔蓉咖喱 入口軟滑 咖喱唔辣 但香草味十足Mango Lassi 芒果奶昔Banana Lassi 香蕉奶昔兩杯奶昔生果味突出 乳酪味重 好飲之餘亦都好醒胃啲餐唔貴 抵食呀
素菜餐廳 印度菜 冷氣舒服 職員親切

啲餐唔貴 抵食呀
芝士煎餅
  • Cheese  Dosa
2023-06-11 28 浏览
重慶大廈係印度菜嘅集中地,今日好想食素菜,一搵「素菜」,就見到呢間印度餐廳‼️進入重慶大廈,猶如一個小印度區,有好多印度人出入,當然都有啲本地人,不過啲印度人都好nice,見到我係度搵間餐廳,佢哋都好主動話我知點去一坐低就要叫返杯Mango Lassi芒果味道好濃 味道偏甜~~乳酪脆球呢款係最經典嘅印度小食,外層薄脆包住乳酪,口感豐富之外,味道好正咖喱雜菜唔好睇好似好細碟,用嚟配印度薄餅就岩岩好雜菜煮到好入味,咖喱味勁香香蒜薄餅食印度菜一定要食Naan熱辣辣,烤得好有焦香蒜味好足夠,好快已經清哂成碟‼️
重慶大廈係印度菜嘅集中地,
今日好想食素菜,一搵「素菜」,就見到呢間印度餐廳‼️

一坐低就要叫返杯Mango Lassi
芒果味道好濃
味道偏甜~~

乳酪脆球
呢款係最經典嘅印度小食,
外層薄脆包住乳酪,口感豐富之外,味道好正

咖喱雜菜
唔好睇好似好細碟,用嚟配印度薄餅就岩岩好

雜菜煮到好入味,咖喱味勁香

香蒜薄餅
食印度菜一定要食Naan

熱辣辣,烤得好有焦香

蒜味好足夠,好快已經清哂成碟‼️
2023-06-09
2023-06-09 38 浏览
尖沙咀重慶大廈係正宗印度菜既集中地 😁好耐冇食過印度菜既我決定來到重慶大廈既 Saravana Pure Vegetarian 食下呢一間係印度素食的餐廳餐廳由印度人主理,有多款傳統印度菜式環境佈置亦讓人如同置身於印度般的餐廳餐廳既餐牌上更有中文字翻譯,好方便香港人睇價錢亦好抵食!🌟 Dahi Puri 乳酪脆米球俾個樣吸引左叫黎食🤩中空既脆米球入面有薯泥、豆、洋蔥做餡脆米球口感好脆配上凍凍地既乳酪,味道清新。呢個配搭好有新鮮感非常適合做開胃小吃👍
尖沙咀重慶大廈係正宗印度菜既集中地 😁
好耐冇食過印度菜既我

呢一間係印度素食的餐廳
餐廳由印度人主理,有多款傳統印度菜式
環境佈置亦讓人如同置身於印度般的餐廳

餐廳既餐牌上更有中文字翻譯,好方便香港人睇
價錢亦好抵食!

🌟 Dahi Puri 乳酪脆米球
俾個樣吸引左叫黎食🤩
中空既脆米球入面有薯泥、豆、洋蔥做餡
脆米球口感好脆
配上凍凍地既乳酪,味道清新。呢個配搭好有新鮮感
非常適合做開胃小吃👍
Dahi Puri 乳酪脆米球
今日去重慶大廈食印度咖喱,去到門口已經好受歡迎😂不斷叫我哋揀佢嘅餐廳🙈不過我哋早已有心水,就係呢間主打素食印度餐廳☺️餐廳大概可以容納10幾人,屬於家庭經營式,餐牌選擇都好多🤗有齊南北印度美食,可以試多啲野😆🍴乳酪脆米球 Dahi Puri ($55)我地叫咗個印度常見嘅小食,個波入面裝住薯仔、洋蔥、豆,面頭加左乳酪,上枱仲聽到個波波脆到吱吱聲!! 咬落好脆好creamy,凍既同酸酸地幾開胃🤪特登適合夏天👍🏻🍴芝士薯仔煎餅 Cheese Masala Dosa ($80)烤薄餅🫓比想像中大😱餅中間夾咗芝士🧀同薯仔🥔有3個醬可以沾,分別係淡咖喱汁、酸辣醬,椰子醬!🍴南北印度套餐($115)有3塊唔同嘅烤薄餅,分別係Naan, 薯仔餡Dosa同一脆脆餅🫓都係配3款醬☺️右下角最香辣最濃郁仲有幾塊芝士粒🧀,仲有乳酪同埋一個微辣既香料!個餐仲配埋印度白飯🍛,長長地咁粒粒分明好有口感😍🥤Mango Lassi 🥭 ($35)同 strawberry lassi🍓($35)。芒果味幾濃郁,唔算好甜,不過比strawberry lassi稠,各有特式👍🏻

🍴乳酪脆米球 Dahi Puri ($55)
Dahi  Puri

Cheese  Masala  Dosa

🍴南北印度套餐($115)
南北印度套餐

Mango/ Strawberry  Lassi
Dahi  Puri
Cheese  Masala  Dosa
南北印度套餐
  • Cheese masala dosa
説起香料,不得不説印度菜。然香港的重慶大廈一直都藏著寶藏美食,而最近一間特別的素食餐廳很得小編心,即使沒有肉,但味道真的不錯很特別。Dahi Puri 乳酪脆米球擺盤相當漂亮,就像桌球的三角形框架,由脆米球、薯仔豆泥、乳酪而組合,上面還加一顆番石榴籽做點綴,不但打卡,而且非常開胃,酸酸的。適合當開胃凍食。Cheese Dosa 芝士煎餅這個類似法國的班戟,比較煙靭,帶有煎過的香味,不是甜的,所以有需要就點旁邊的三個醬料,以小編嘗試來説,白色的應該是帶有椰絲的乳酪醬,紅色的應該是有點番茄味的辣醬,最後一個液體的就偏鹹,裏面有一點薯仔。不過小編認爲可以直接伴著芝士或是加Paneer Makhani(小編極力推薦!)Butter Nan 牛油薄餅每吃印度菜,Nan是必叫的。推薦必加Paneer Makhani。酥餅很脆,帶有牛油跟焦香味,有3大塊,抵食!!Paneer Makhani 茄汁牛油燴芝士球店員極力推薦這個素菜,雖然看起來很小,但其實會很飽而且真的很好吃,醬料像是加了香料的微辣咖哩,很滑很香,而且帶一點酸味,完全察覺不到是茄汁。Panerr都很好吃,小編以前就吃過,類似凝乳起司,口

Butter Nan 牛油薄餅

Paneer Makhani 茄汁牛油燴芝士球
店員極力推薦這個素菜,雖然看起來很小,但其實會很飽而且真的很好吃,醬料像是加了香料的微辣咖哩,很滑很香,而且帶一點酸味,完全察覺不到是茄汁。Panerr都很好吃,小編以前就吃過,類似凝乳起司,口感可以同時軟硬,然後帶淡淡的奶香味,跟平時吃的芝士甚至mozzarella不同,相對清淡味道自然好多。這個菜小編强烈建議送飯,真的很香,醬料裏面還有碎洋葱,都帶有口感。

Strawberry Lassi 士多啤梨奶昔
酸酸甜甜,用新鮮的士多啤梨打磨而成,酸味比奶味突出,很滑,非常開胃。

Mango 芒果奶昔
友人說好好喝,不會很甜,是自然的味道,基本Nan來到之前就已經喝完了(笑)。

Kesar Kulfi 印度番紅花杏仁雪糕
因爲沒想過主菜驚艷到我們,所以最後決定叫一個甜點,口感很特別,外面咬起來像帶點沙冰的芝士蛋糕口感,到裏面就比較硬,還有堅果杏仁。牛奶味也是很重,雪糕不會很甜,但味道很特別很香,是好吃的那種。

整體來說,這間印度小店值得再去,CP值都很高,分量都好多,可以share,味道的確讓小編跟友人帶來驚喜。如果你們有意嘗試神秘的香料菜式——印度菜,不妨來這間試試。

🍛SARAVANA PURE VEGETARIAN 娑羅婆納印度素餐廳
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈105室

#尖沙咀美食 #尖沙咀 #重慶大廈 #印度菜 #印度素菜 #素菜 #素食 #家庭印度菜 #家庭料理 #神秘美食 #香料 #很好吃 #paneer #makhani #paneermakhani #推薦 #美食推薦#foodie #foodiehk #hkfoodie
2023-05-23 131 浏览
一向都知道重慶大廈裏面有很多印度餐廳,一位素食的朋友,今日帶我去試試正宗的素食印度餐,由印度人主理,真係夠曬正宗。餐廳地方細細,但佈置簡潔乾淨,一邊是餐廳,大約可容納十人左右,對面單位是廚房。餐牌有中英文對照和圖片,我和朋友各點了一個 廚師推介套餐和飲品,然後再加一個小食,價錢合理,夠飽又滿足。Del Uxe Thali 南北印度套餐$115,North Thali 北印度套餐$90,兩款套餐都分別配有薄餅和米飯,印度米外型細長,口感鬆軟,香味十足,好特別好好食👍。醬汁方面,整體感覺都是很重香料味道和微辣。兩款套餐相比,十分推薦南北印度套餐,有一塊超大嘅薄餅,餡料有薯仔蓉,點埋甜酸醬更加好味道。Chana Masala 瑪沙拉黃荳 $75,第一次食,覺得好健康,少少辣,小朋友吃都沒有問題。飲品方面,Banana Lassi香蕉奶昔$35,味道濃郁,Fresh Lemon Soda新鮮青檸梳打$35就略甜。

餐廳地方細細,但佈置簡潔乾淨,

一邊是餐廳,大約可容納十人左右,對面單位是廚房。

Del Uxe Thali 南北印度套餐$115,

North Thali 北印度套餐$90,
Thali 北印度套餐

餡料有薯仔蓉,
Del Uxe Thali 南北印度套餐

點埋甜酸醬更加好味道。
Chana Masala 瑪沙拉黃荳 $75,
瑪沙拉黃荳

第一次食,覺得好健康,少少辣,小朋友吃都沒有問題。

飲品方面,

2023-05-18
  • Del Uxe Thali
2023-05-23 47 浏览
走進神秘國度~去重慶大廈「娑羅婆納印度素餐廳」食印度素食‼️🌟Dahi Puri 乳酪脆米球🌟俾個樣吸引左叫黎食🤩。這道菜式由脆米球、馬鈴薯、青檸和甜醬組成,口感酥脆,味道清新,非常適合當作開胃小吃👍。🌟Punjabi Paneer Tikka 印度芝士燒烤🌟印度芝士燒烤配上青椒和洋蔥,大大件到好似豆腐咁,味道唔係好濃,淡淡地帶有鐵板燒烤既香味,但不會過於油膩😋。🌟Mysore Masala Dosa 香辣薯仔煎餅🌟口感偏軟帶點酥脆,入面既香辣薯仔餡料辣辣地好惹味,印度既辣味香料好香口,食到我流哂鼻水都繼續食😂。➡️鍾意素食或印度美食的人,可以試下「娑羅婆納印度素餐廳」。店內環境尚算舒適,衛生亦可。最正係我地要拎走外賣,個店員教我地”外賣”既印度話點講,我地講極都講唔番😂😂~~
走進神秘國度~
去重慶大廈「娑羅婆納印度素餐廳」食印度素食‼️

🌟Dahi Puri 乳酪脆米球🌟

🌟Punjabi Paneer Tikka 印度芝士燒烤🌟

🌟Mysore Masala Dosa 香辣薯仔煎餅🌟

• Punjabi Paneer Tikka
  • Dahi Puri
2023-05-15 31 浏览
尖沙咀走訪重慶大廈印度素食餐廳🇮🇳今次係我第三次去重慶大廈食飯,不過係第一次食印度素食,緊張又期待😹因為好多都冇試過,以前都係嗌開 Butter Chicken、烤肉拼盤個啲🤣總括而言,係家庭式經營小店嘅味道和感覺,以蔬菜、芝士代替肉類,唔同香料加加埋埋,所以幾惹味。Samosa Chaat 香辣薯仔咖喱角 $55Paratha 千層餅 $20Garlic Nan香蒜薄餅 $28Cheese Dosa 芝士煎餅 $60Fresh Lemon Soda 新鮮青檸梳打 $35Mango Lassi 芒果奶昔 $35Kadi Pakoda $80Pani Poori 印度脆米球 $55📍 娑羅婆納印度素餐廳 (尖沙咀)尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈105室
尖沙咀走訪重慶大廈印度素食餐廳🇮🇳

Kadi Pakoda $80
Kadi Pakoda

Pani Poori 印度脆米球 $55
Pani Poori 印度脆米球
📍 娑羅婆納印度素餐廳 (尖沙咀)
尖沙咀彌敦道36-44號重慶大廈105室
Kadi Pakoda
2023-05-11 59 浏览
第一次食印度菜覺得每樣嘢食嘅口味都好特別唔係平時食到嘅味道冇想像中咁重口味👍🏻***🥢印度脆米球 $55配有一小瓶青色嘅汁食法係將汁倒入脆米殼波波我有啲貪心 第一粒倒左好多汁入去一入口被佢嘅辣嗆了一下😂波波內有少少薯泥洋蔥等加左青色汁酸中帶辣幾開胃***🥢香料薯仔煎餅 $60煎餅夾有薯泥餡😍熱辣辣好好食一上枱要快啲食因為餅皮好快變淋😗配有三款醬汁一款係蕃茄味辣醬一款texture似豆渣 但係唔知係咩味😗一款味道少少酸 都係食唔出係咩😂覺得煎餅點最後一款最好食😗***🥢辣椒炒芝士 $88味道似平時食開嘅中式炒點配料有洋蔥同青椒應該有用辣醬炒不過冇乜辣味覺得唔錯***🥢玫瑰甜丸子 $48呢款甜品係熱食醬汁好甜啱哂螞蟻人丸子嘅質感好特別 唔係好識形容有啲似發酵未完成嘅麵團(?)😂未達到鬆軟然後有啲實嘅口感不過係好食嘅!***🥢印度番紅花杏仁雪糕 $48杏仁雪糕嘅口感幾有層次外層似沙冰咬到芯位又有啲軟鳥結糖感覺雪糕越溶杏仁味越出😗***🥢瑪莎拉鹹奶昔 $35呢杯飲品好唔好飲真係好睇個人口味味道係脆米球青色汁嘅唔辣版😂超級特別🤣***🥢芒果奶昔 $35感覺似新鮮打起唔會好甜唔錯👍🏻
第一次食印度菜
辣椒炒芝士
玫瑰甜丸子
  • 香料薯仔煎餅
  • 印度脆米球
重慶大廈內尋寶 、 今次尋到印度素菜😆餐廳細細間,但係飾物款式超多😍價錢又平,都好值得一試Dahi Puri 🚩🚩呢個係好多印度餐廳都見過嘅菜式,係一個球體狀嘅脆脆,中間有肉碎同乳酪,係好推薦嘅一款 !!Masala Dosa 🚩🚩 呢個有驚喜,卷餅好長,入邊有薯仔蓉同洋蔥蓉,仲有三款唔同嘅醬汁😍最鍾意係辣豆湯汁!!酸酸辣辣,加埋薯仔蓉真係好正Paneer Butter Masala 🚩🚩又一推薦食物蕃茄、洋蔥、水牛芝士加埋一齊香濃惹味又唔膩!perfect😍😍😍

Dahi Puri

Paneer Butter Masala

Dahi Puri
Paneer Butter Masala
2022-12-08 44 浏览
今次去左重慶大廈食印度菜😆呢間係一間食素既餐廳,店鋪細細 好有住家屋企既feel🫣食物雖然唔算好多選擇 但價錢好親民,值得一試👍🏻- Paani Poori $55呢個係一個印度好普遍既前菜黎☺️係一個空心既波入面裝住啲餡料,包括有薯仔泥、洋蔥、番茄、豆等等,再配上一個酸酸地既汁,倒落中間一齊食😋口感好豐富好特別 外面個皮好脆👍🏻- Paper Masala Dosa $60呢個又係一個好common既印度菜,佢超大塊口感類似薄餅咁,配埋薯蓉🥔、瑪莎拉醬、椰子醬🥥及傳統辣湯🌶️一齊食,超有印度風味🥰-Yellow dal fry $65呢個係炒黃飯,本身以為係炒飯之類🤔點知黎到同想像有啲出入,係好似粥咁😂就好似一個咖哩汁既粥咁,個人就覺得麻麻地 好似每一啖都飲禁咖哩湯咁🫢- Paneer Butter Masala $75 🥘唔會好辣 不過唔係幾食到番茄味,主要都係咖哩味道為主,入面有啲細細舊既芝士球🧀但完全冇芝士味,唔覺得食緊芝士,味道同口感有啲似豆腐🤣-Mango Lassi $35芒果乳酪🥭芒果味濃郁,好creamy,酸酸甜甜 唔會好膩🤤

- Paani Poori $55

- Paper Masala Dosa $60

-Yellow dal fry $65

- Paneer Butter Masala $75 🥘

-Mango Lassi $35
芒果乳酪🥭芒果味濃郁,好creamy,酸酸甜甜 唔會好膩🤤
2022-11-30 207 浏览
尖沙咀重慶大廈正宗印度菜✨餐廳由印度人主理,傳統印度菜式,不論是食物、環境佈置,還是餐具,都讓你如同置身於印度一樣的餐廳,重點是餐牌上有中文字翻譯,很歡迎香港人到訪呢!很方便!♥︎價錢亦很抵吃!這一間是印度素食的餐廳,食物款式有很多選擇呢!《Paani Poori》$55印度脆米球,前菜之一,是印度常見的一種街頭小吃,脆米球為空心的油炸球,師傅在油炸球上面按出一個洞來,填上薯仔泥、洋蔥、番茄、豆類等等的食材,再澆上一種綠色的非常酸的醬汁,配上印度香料,正宗的印度菜式。《Cheese Masala Dosa 》$80芝士薯仔薄煎餅,超大塊的印度薄餅,中間夾滿了芝士和薯仔泥,非常惹味,點上印度香料一同吃,印度風味更濃厚!《PANEER MAKHANI》$78 到印度餐廳必吃的印度特色咖喱,此款為茄汁牛油燴芝士球,多舊結實奶油芝士,口感結實,咬起來像豆腐,特別又好吃!點上Naan印度薄餅來吃,令味道更突出!👍🏻《Garlic Naan》$28吃印度菜必吃Naan,吃印度咖喱必配搭的薄餅,而此香蒜味的薄餅軟熟又大件,蒜香味香濃!《Boondi Raita 》$35脆豆乳酪,印度素食餐廳有多款以乳
尖沙咀重慶大廈正宗印度菜✨

這一間是印度素食的餐廳,食物款式有很多選擇呢!

《Paani Poori》$55

《Cheese Masala Dosa 》$80

《PANEER MAKHANI》$78

《Garlic Naan》$28

《Boondi Raita 》$35
脆豆乳酪,印度素食餐廳有多款以乳酪為食材的菜式,此乳酪鋪滿了脆豆,口感脆卜卜,又有凍冰冰的乳酪配搭,很有特色的健康小食。

飲品方面,不得不叫Lassi,印度的乳酪飲品。
《Mango Lassi》$35
芒果奶昔
《Strawberry Lassi》$35
士多啤梨奶昔

總結:正宗印尼素食餐廳!

• Paani Poori
  • PANEER MAKHANI
  • Garlic Naan
  • Mango Lassi
2022-11-29 92 浏览
今日去咗重慶大廈唱錢 個環境搞到想想食印度菜 上網搵一搵原來印度係全球排名第一嘅素食國家 令我好奇究竟印度素食究竟有咩咁吸引❣️MASALA DOSA 瑪沙拉薄餅$60外面薄薄一層薄餅由大米麵糊同黑扁豆麵團製作而成 即叫即整上到枱邊邊仲係脆卜卜 入面包咗咖喱薯仔🥔同啲蔬菜調味料 都幾香口飽肚 側邊仲附帶兩款醬分別係辣醬汁 椰子醬 仲有傳統南印度辣湯 可以選擇邊食邊飲湯 或者食到最後先飲都得❣️PANI POORI 酥炸脆米球 $55喺印度通街都係嘅國民小食 普及程度就好似香港嘅魚蛋燒賣 脆米球入邊墊滿薯仔蓉 洋蔥香料等等 淋上檸檬汁🍋蒜汁🧄芫荽混合而成嘅醬料 酸MEI MEI好開胃 難怪喺夏天會被譽為印度嘅消暑聖品❣️CURD RICE 乳酪飯 $68係南印度最常食嘅早餐之一 聽講唔少Bollywood 嘅藝人都係食呢個嚟keep fit用多種唔同嘅米混合乳酪而成 再加上少量香料 呢個食落相對更加酸 有少少恍似直接食檸檬肉嘅感覺 但配搭埋香辣香料 酸酸辣辣易入口❣️KAJU PANEER MASALA 蕃茄芝士煲 $88雜菜雜豆洋蔥蒜粒 面頭灑咗啲芝

❣️MASALA DOSA 瑪沙拉薄餅$60

❣️PANI POORI 酥炸脆米球 $55

❣️CURD RICE 乳酪飯 $68
KAJU PANEER MASALA 蕃茄芝士煲

雜菜雜豆洋蔥蒜粒 面頭灑咗啲芝士粉 攪勻之後雖然唔係好食得出有芝士味
但係蕃茄用真茄肉嚟煮 唔係一般茄膏 天然鮮茄味 啖啖雜豆好飽肚 超啱送飯食
MIX VEGETABLE CURRY 咖喱雜菜

❣️MIX VEGETABLE CURRY 咖喱雜菜 $65
原先仲以為好似平時啲雜菜煲咁 好多唔同種類嘅蔬菜 點知嚟到原來都係雜豆
呢個同蕃茄芝士個煲有啲分別就係以辛辣為主 越食越惹味好過癮

❣️MANGO LASSI $35
同平時飲開嘅芒果乳酪一模一樣 好濃乳酪香好creamy 芒果味都夠重 凍冰冰酸酸甜甜好解辣

❣️MASALA CHAAS $35
完全唔知呢杯係咩 出於好奇之下嗌咗
由青辣椒 生薑 黑鹽 芫荽 孜然粉 馬薩拉香料 薄荷 打成嘅就杯飲品 有啲似調味料咸咸辣辣酸酸地 味道好特別比乳酪更解辣 貪得意嘅下次記得嗌啦💁🏼‍♀️
2022-11-23
KAJU PANEER MASALA 蕃茄芝士煲