2023-06-26 137 浏览
前幾日去左行中環街市,見到有條長人龍~原來係排緊買「媽咪雞蛋仔」,我都忍唔住買左一份🤣🤣佢地主打即叫即製的雞蛋仔,口味多達20款!買黎做下午茶就啱哂🤟🏻🤟🏻🧀雙重芝士雞蛋仔 $45✨平時食開甜味,今次試下鹹味的雞蛋仔~~落單後等10分鐘左右就食得,拎上手時熱辣辣🤤🤤雞蛋仔外型脹卜卜,選用車打芝士同水牛芝士🧀,芝士味好濃郁!!而且啖啖蛋香🥚,口感外脆內軟~芝士控必試呢❤️❤️🍹益力多沙冰 $30✨沙冰大大杯,飲到好濃的益力多味!!味道酸酸甜甜,十分解渴👍🏻👍🏻

🧀雙重芝士雞蛋仔 $45✨
平時食開甜味,今次試下鹹味的雞蛋仔~~
落單後等10分鐘左右就食得,拎上手時熱辣辣🤤🤤
而且啖啖蛋香🥚,口感外脆內軟~芝士控必試呢❤️❤️

🍹益力多沙冰 $30✨
沙冰大大杯,飲到好濃的益力多味!!
味道酸酸甜甜,十分解渴👍🏻👍🏻
2023-06-25 99 浏览
Tea time口癢。 又行到泥中環街市。 行到泥Mammy Pancake. 一陣好香既雞蛋仔味道飄過泥。忍唔住停低左腳步 haha.睇下menu,剩係雞蛋仔都已經發展出好多好多味道。仲分左左甜味同咸味。仲可以加$20配雪糕2球。 諗下諗下,最後都選擇左最原始既雞蛋仔,價錢只係20蚊,喜出望外。每一粒雞蛋仔都好小巧。咬落去內涵十足,好有誠意。作為Tea Time下午茶之選, 絕對抵讚。食下食下停唔倒口, 剩返幾粒先記得影相Packing係一個個精繳既小紙袋⭐

諗下諗下,最後都選擇左最原始既雞蛋仔

,價錢只係20蚊,喜出望外。

每一粒雞蛋仔都好小巧。咬落去內涵十足,好有誠意。

作為Tea Time下午茶之選, 絕對抵讚。

食下食下停唔倒口, 剩返幾粒先記得影相

Packing係一個個精繳既小紙袋⭐
中環街市 地點夠哂方便去大館打卡前 都特登過黎買底雞蛋仔先依然係間間媽咪雞蛋仔 都必定有人龍出現.《伯爵茶朱古力雞蛋仔》🫖🍫🧇雞蛋仔好實在 唔會輕飄飄外層酥脆 內裡鬆軟帶有伯爵茶獨有橘香中間夾雜住朱古力 似係橙味朱古力🍫同伯爵茶好夾☕️忍不住一粒接一粒 一下子食哂 飽飽🫄🏻🌰.《抹茶牛乳紅豆沙冰》🍵🥛🫘以抹茶同牛乳製成沙冰 口感幼滑 入口即化搽茶味香濃濃郁 同紅豆既香甜交融在一起夏天整返杯 真係夠哂清爽

中環街市 地點夠哂方便

口感幼滑 入口即化
搽茶味香濃濃郁 同紅豆既香甜交融在一起
夏天整返杯 真係夠哂清爽
2023-06-22 75 浏览
相信係紅磡讀過書嘅朋友仔多數都會認識媽咪雞蛋仔🙈由係天橋底嘅舊舖食到依家. 充滿兒時回憶果陣最鍾意食朱古力粒🙈又特別又好食每粒雞蛋仔都充滿住朱古力粒. 香濃又唔甜直到依家分店愈開愈多. 款式都愈嚟愈多. 甚至有咸味雞蛋仔選擇有日Lunch去中環街市買飯食. 就決定買底top 1 嘅雙重芝士雞蛋仔嚟做午餐😆🧀雞蛋仔即叫即製. 需要耐心等下雙重芝士嘅咸香味十足. 啲邊位好香脆似食緊芝士脆片咁每粒雞蛋仔都非常飽滿. 外殼香脆而且蛋香味亦好足夠. 難怪係top 1 🍫特濃朱古力沙冰朱古力味非常濃烈. 重要每啖都食到朱古力碎沙冰口感算順滑. 唔會好鞋口朱古力控必試今日嘅午餐咸甜味道都齊晒真係好滿足呀❤️

果陣最鍾意食朱古力粒🙈又特別又好食

沙冰口感算順滑. 唔會好鞋口
朱古力控必試

今日嘅午餐咸甜味道都齊晒真係好滿足呀❤️
2023-06-21 66 浏览
由細到大都好鍾意食雞蛋仔😍 行經中環街市見到有媽咪雞蛋仔🫶🏻 仲見到出咗好多味道,除咗雞蛋仔,還有格仔餅同唔同特飲,揀咗一陣先揀到點咩味😆 因為係即叫即製,所以要等等啊~🍭伯爵茶朱古力雞蛋仔($36)最後揀左呢款雞蛋仔,伯爵茶朱古力!本身係茶控,所以見到即揀左!伯爵茶嘅佛手甘好香,同時又有朱古力味,兩者好夾!好味道!🍭蜜桃梳打($28)佢地都有好多款特飲,我就揀咗蜜桃梳打!(仲有菠蘿/荔枝/芒果同士多啤梨揀)成杯好fresh! 蜜桃好香好清新!

🍭伯爵茶朱古力雞蛋仔($36)

🍭蜜桃梳打($28)

2023-06-16 63 浏览
White sesame pork floss with seaweed 鳳凰卷雞蛋仔 $45呢一款鹹味嘅雞蛋仔融合澳門鳳凰卷特色🇲🇴,第一次食幾特別,一大塊嘅原塊紫菜夾喺雞蛋仔中間,香脆可口,每一粒雞蛋仔入面仲有口感鬆化嘅豬肉鬆,酥口又香,連埋每一粒都脆脆地嘅港式雞蛋仔一齊食好夾呀😍Double chocolate smoothie 🍫 特濃朱古力沙冰 🍧 $35朱古力沙冰同其他飲品一樣都可以選擇甜度,沙冰嘅口感幼滑又好smooth ,仲有香濃北海道牛奶味🥛,裏面有大量黑朱古力碎,有咬口令層次感豐富,係一款消暑又唔錯嘅飲品,值得推介呀👍🏻

鳳凰卷雞蛋仔 $45

Double chocolate smoothie 🍫
特濃朱古力沙冰 🍧 $35
2023-06-07 76 浏览
在另一間餐廳同一位來至台灣,黎香港轉機嘅朋友偶遇✈️為咗令佢轉機時間更充實,緊係帶佢去食香港名物雞蛋仔啦!時間緊拙,就帶咗佢黎中環街市呢間媽咪雞蛋仔。🤍香蕉朱古力味雞蛋仔 $36落order之後,等咗大概10分鐘證明係新鮮整,熱辣辣脆卜卜原味就食得多,今次試吓啲創意口味揀咗香蕉朱古力🍌香蕉味好重,落足材料加埋朱古力,甜得黎好夾暖粒粒軟淋淋,好有咬口蛋香味都好夠雞蛋仔用紙袋放食落唔驚污糟仲好方便好貼心💕下次有外國朋友訪港你地都可以帶佢黎!
🤍香蕉朱古力味雞蛋仔 $36
香蕉朱古力味雞蛋仔

落order之後,等咗大概10分鐘
證明係新鮮整,熱辣辣脆卜卜

原味就食得多,今次試吓啲創意口味

揀咗香蕉朱古力🍌

香蕉味好重,落足材料

加埋朱古力,甜得黎好夾

暖粒粒軟淋淋,好有咬口

蛋香味都好夠

雞蛋仔用紙袋放

食落唔驚污糟仲好方便

好貼心💕

下次有外國朋友訪港

你地都可以帶佢黎!
题外话/补充资料: 推薦程度:❤️❤️❤️
2023-06-06
10 分钟 (外卖自取)
香蕉朱古力味雞蛋仔
@mammypancake.hk is Michelin awarded egg puffs with multiple stores across hk 💫 my go to is always traditional original ✨ but they offer many other sweet and savoury flavours @mammypancake.hk 米芝蓮推介雞蛋仔 全港好多間分店 💫 每次都會叫傳統原味 ✨ 除咗傳統原味 仲有好多其他味道雞蛋仔 有分甜味同鹹味 甜味有 朱古力 🍫 香蕉朱古力 🍌 抹茶紅豆 🫘鹹味有雙重芝士 🧀 黃金蛋黃 🐣 芝麻肉鬆 🍖格仔餅主要甜味 有抹茶 🍵 咖啡 ☕️ 伯爵紅茶 🍂除咗傳統內餡 花生醬 🥜 甜奶 白砂糖 飾物牛油 🧈仲可揀 金莎朱古力榛子醬 🍫 意大利榛子粒 🌰🧇 原味雞蛋仔 original egg puff HKD$20.00外脆內軟 半空半實 蛋味好香 甜度適中 🧇 原味格仔餅 original waffle HKD$23.00餅底鬆脆 煙韌軟腍 內餡好多📍 @centralmarkethk 中環皇后大道中9

雞蛋仔 有分甜味同鹹味
甜味有 朱古力 🍫 香蕉朱古力 🍌 抹茶紅豆 🫘
鹹味有雙重芝士 🧀 黃金蛋黃 🐣 芝麻肉鬆 🍖

格仔餅主要甜味 有抹茶 🍵 咖啡 ☕️ 伯爵紅茶 🍂
除咗傳統內餡 花生醬 🥜 甜奶 白砂糖 飾物牛油 🧈
仲可揀 金莎朱古力榛子醬 🍫 意大利榛子粒 🌰

外脆內軟 半空半實 蛋味好香 甜度適中

餅底鬆脆 煙韌軟腍 內餡好多

📍 @centralmarkethk 中環皇后大道中93號中環街市2樓242B號舖 🇭🇰 +852
  • 原味雞蛋仔
  • 原味格仔餅
2023-06-02 86 浏览
最愛嘅香港街頭小食 一定唔少得雞蛋仔逢親有朋友問我香港有咩必食 毫無疑問一定有佢♡︎好耐冇食過媽咪雞蛋仔 原來中環街市都有分店可以涼住冷氣 仲有幾張高枱方便進食嘆住冷氣咁嘆熱辣辣 新鮮整起嘅雞蛋仔 爽!______________________________/ 抹 茶 朱 古 力 雞 蛋 仔 / $ 𝟯 𝟲用上日本京都小山園抹茶粉 抹茶味濃郁帶回甘男朋友表示食唔慣咁重抹茶 覺得苦左啲但我就冇呢個感覺 反而加埋朱古力配合得幾好媽咪雞蛋仔嘅質素永遠都唔會失望鍾意佢唔會剩係得個空殼而係外脆內軟 中間軟熟帶少少彈牙口感

最愛嘅香港街頭小食 一定唔少得雞蛋仔
逢親有朋友問我香港有咩必食
毫無疑問一定有佢♡︎

好耐冇食過媽咪雞蛋仔 原來中環街市都有分店
可以涼住冷氣 仲有幾張高枱方便進食
嘆住冷氣咁嘆熱辣辣 新鮮整起嘅雞蛋仔 爽!

/ 抹 茶 朱 古 力 雞 蛋 仔 / $ 𝟯 𝟲

用上日本京都小山園抹茶粉 抹茶味濃郁帶回甘
男朋友表示食唔慣咁重抹茶 覺得苦左啲
但我就冇呢個感覺 反而加埋朱古力配合得幾好

媽咪雞蛋仔嘅質素永遠都唔會失望
鍾意佢唔會剩係得個空殼
而係外脆內軟 中間軟熟帶少少彈牙口感
中環街市被列為香港三級歷史建築,活化過後,全新面貌嘅中環街市,環境舒適,食肆種類繁多,仲勁多打卡位。而呢度裡面有間媽咪雞蛋仔,jami 至愛嘅呢。伯爵茶朱古力口味雞蛋仔雞蛋仔即叫即做,攤一陣先食,粒粒雞蛋仔外面都好脆,咬開裏面煙靭,伯爵茶味道勁香,加埋溶溶地嘅朱古力粒粒,真係好好食呀。抹茶牛乳紅豆(凍)抹茶味香濃,飲品唔會太甜,配搭埋腍腍嘅粒粒紅豆,抹茶同埋紅豆呢一個配搭真係好match。食完仲可以喺中環街市行吓,好多手作店,係一個多元化嘅市集,又有冷氣而且好多食肆選擇,啱晒夏天嚟呢度行街。

伯爵茶朱古力口味雞蛋仔

雞蛋仔即叫即做,攤一陣先食,粒粒雞蛋仔外面都好脆,

抹茶牛乳紅豆(凍)
抹茶牛乳紅豆

抹茶牛乳紅豆
2023-05-25 63 浏览
媽咪雞蛋仔一向係雞蛋仔界嘅一哥ʕっ•ᴥ•ʔっ亦係🐻心目中嘅𝘕𝘰.① 平時食嚟食去都係朱古力/伯爵茶味~今次心血來潮試下鹹味款 果然別有一番風味♥ 鳳凰卷雞蛋仔 一如既往嘅足料!成底夾住大大塊嘅紫菜~每粒都見到芝麻同肉鬆嘅身影(^o^)所以啖啖都充滿鹹香 食落酥脆內綿 蛋味一貫香濃 總係有種魔力令人食唔停口啊 估唔到鹹味款同樣出色!下次可以再挑戰🥰.♡ 蜂蜜生薑梳打蜂蜜甜味帶點薑嘅微辣 特別透心涼~配埋雞蛋仔 一鹹一甜 又可以當一餐啦🍹

♥ 鳳凰卷雞蛋仔
估唔到鹹味款同樣出色!下次可以再挑戰🥰

♡ 蜂蜜生薑梳打

🌟餐廳:媽咪雞蛋仔📍地址:中環皇后大道中93號中環街市2樓242B號舖💰價位:~$50⏰營業時間:星期一至日 12:00 - 21:00講起人氣雞蛋仔,相信大家一定對「媽咪雞蛋仔」唔會陌生~今日同朋友去左中環街市打卡影相,順便買返底雞蛋仔做下午茶先~餐廳位於中環街市2樓,上到去已經聞到濃濃既蛋香味,好正呀!!———————————————————🔹鳳凰卷雞蛋仔呢款鳳凰卷雞蛋仔,還原度十足,餡料有齊肉鬆、紫菜,搭配埋熱辣辣且蛋味濃郁既雞蛋仔真係超級夾~雞蛋仔做到真正既外脆內軟,就算擺左一陣,口感仍然保持香脆,而且唔乾身,大推!———————————————————🔹凍檸檬蘆薈蜜除左雞蛋仔,佢地既自家調制飲品亦大受歡迎~呢款凍檸檬蘆薈蜜,酸酸甜甜,加入蘆薈蜜夠哂滋潤,消暑一流~———————————————————😋味道:4/5🏢環境:4/5💁🏻‍♀️服務:4/5💵價錢:4/5🤟🏻性價比:4/5———————————————————👅整體小總結講起雞蛋仔,我就最鍾情「媽咪雞蛋仔」,除左口味款式夠多,用料高質之外,佢地個賣相及包裝都好出色~味道方面,雞蛋仔無論咸味同甜味都一樣咁高質,岩哂想試唔
🌟餐廳:媽咪雞蛋仔

💁🏻‍♀️服務:4/5
💵價錢:4/5
🤟🏻性價比:4/5
👅整體小總結
講起雞蛋仔,我就最鍾情「媽咪雞蛋仔」,除左口味款式夠多,用料高質之外,佢地個賣相及包裝都好出色~味道方面,雞蛋仔無論咸味同甜味都一樣咁高質,岩哂想試唔同口味既朋友仔,真心推薦比大家~
2023-05-20
1K
要數雞蛋仔,最紅的一定是媽咪,款式多樣子又唯美,而且超好吃,在香港想吃雞蛋仔一定優先想到他中環街市2樓是媽咪雞蛋仔之中最美最舒適的一間,有冷氣而且裝潢十分別緻服務也很好,收銀姐姐10分有禮貌出品雙芝士雞蛋仔$45這是店內最紅的雞蛋仔款式,雙芝士鹹香十足,芝味濃郁之餘,配合超爽脆的雞蛋仔邊,好像在吃芝士薯片+富有蛋香啲雞蛋仔一樣,港式第一當之無愧水果茶(菠蘿)$26少甜少冰在夏天喝真的超解暑,微甜帶點酸,加上菠蘿🍍的淡淡香味,加上鹹香的芝士雞蛋仔,肯定是絕配中環街市的媽咪雞蛋仔價錢跟其他分店一樣,但是會有小桌子給你站着吃,很喜歡這個設計呢!

服務也很好,收銀姐姐10分有禮貌

出品
雙芝士雞蛋仔$45

水果茶(菠蘿)$26
少甜少冰

2023-04-30 246 浏览
🔥以前食嘅雞蛋仔中間係半空嘅狀態🧇今次我食咗嘅雞蛋仔裏面係仲🈶️餡架❤️超特別呢🥳🧇芝麻肉鬆雞蛋仔 $41🌈甜嘅雞蛋仔就食得多喇🤤但係鹹味嘅雞蛋仔我就真係第一次食喇🔥經過見到呢個媽咪雞蛋仔勁多人排隊幫襯😜搞到我心思思又想試一底添😍甜味、鹹味款式選擇都有好多❤️嘻嘻🤭我數過一共有1⃣️9⃣️款😛今次我就揀左嘅味道係「芝麻肉鬆雞蛋仔」😋我未試過食過雞蛋仔裡面🈶️餡🥳咬落口嘅雞蛋仔,粒粒都有肉鬆同埋芝麻🔥你平時食嘅原味更多左一份層次感呢🥳🥳🍵🫘抹茶牛乳紅豆 $34🌈揀咗鹹味嘅雞蛋仔🧇跟住我見佢哋有我最鍾意嘅「抹茶牛乳紅豆 」🫘所以順便有叫左一杯嚟試吓🍵味道都唔錯👍佢哋啲紅豆喺個杯底嗰度🫘所以店員會比一支匙羹你🥄你飲晒之後就可以「畢」埋啲紅豆食🫘大滿足呢🥳🥳

🧇芝麻肉鬆雞蛋仔 $41

🍵🫘抹茶牛乳紅豆 $34

• 芝麻肉鬆雞蛋仔
  • 抹茶牛乳紅豆
咁樣啱嗰日食完飯,突然間好想食少少甜野,經過中環街市就見到依個人氣雞蛋仔,見佢當時冇咩人排隊,咁就諗住試吓可以選擇嘅款式和味道都不少,除咗雞蛋仔之外仲有格仔餅和不少飲品可以選擇,但係全部都係即叫即食,所以需要等待嘅時間都比較長,自己要留意返媽咪朱古力 $27 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟因為是第一次食,所以揀咗比較正常嘅味道(因為一定不會難食)他們的雞蛋仔質感上和其他街邊嘅雞蛋仔冇咩分別,不過中間嘅朱古力也算下重手,唔會有空心嘅情況,不過就算係咁多朱古力都好,都唔會好甜,我個人就幾鐘意

媽咪朱古力 $27 推薦指數🗯️:🌟🌟🌟