2020-02-02 89 浏览
This snack shop which sell the hk local dessert is definitely my go to whenever I wanted some sweets, it’s my all time favorite comfort food place! Since it’s the winter season, their seasonal flavors are back - this includes their earl grey chocolate chips & avocado chocolate & sweet potatoes 🍠. We order the former and the latter. It was made freshly, hot from the pan. very delicious 😋 crispy layer with soft filled cake inside. Definitely warm our heart ♥️ this place never disappoint us. We also

very delicious 😋 crispy layer with soft filled cake inside. Definitely warm our heart ♥️ this place never disappoint us. We also tried their lemon 🍋 water which was quite refreshing too. Overall, it a must try snack shop in Hong Kong!
===
Rating: 7.8/10
Location: Causeway Bay .
1K
雞蛋仔是香港知名街頭小食,不過近年變化多端,加入各式各樣的餡料,獲選米芝蓮香港街頭小食店的媽咪雞蛋仔最近推出最新秋冬期間限定新口味。今個秋冬新推出期間限定的牛油果朱古力雞蛋仔及紫薯番薯雞蛋仔。媽咪雞蛋仔聯乘澳門木偶葡國餐廳,合作推出馬介休雞蛋仔。雞蛋仔即叫即製,製作需時,一拿上手就已是暖笠笠,粒粒圓潤飽滿,外脆內軟,富有香濃蛋香。紫薯番薯雞蛋仔 $32將紫薯與黃心蕃薯互相融和,而且每粒雞蛋仔都被紫薯及黃心蕃薯填滿,真材實料,不留空位,吃完一底都會感到相當飽足。黃心蕃薯富有咬口,質地密度高,蕃薯味較濃,就如蜜糖般溢出來天然甘甜。紫薯質感較粉糯,雖然不像橙心、黃心蕃薯那般香甜,反而散發一種淡淡的清香。馬介休雞蛋仔 $32將葡式鹽漬鱈魚加入雞蛋仔,鹹食口味打破傳統框框,將兩種港澳食材混合在一起,創意十足。馬介休則帶有像醃魚般的鹹鮮味,味道較濃重,不過我自己就喜歡甜食的雞蛋仔多一點。另外還點了凍鮮榨檸檬水及檸檬茶 $20,酸爽清新而不過甜。

媽咪雞蛋仔聯乘澳門木偶葡國餐廳,合作推出馬介休雞蛋仔。
雞蛋仔

紫薯番薯雞蛋仔 $32

馬介休雞蛋仔 $32
馬介休雞蛋仔

馬介休雞蛋仔

另外還點了凍鮮榨檸檬水及檸檬茶 $20,酸爽清新而不過甜。
凍鮮榨檸檬水/茶
2019-12-25
10 分钟 (外卖自取)
2019-12-23 131 浏览
平日經過銅鑼灣,都總記掛著媽咪雞蛋仔😍😍😍它的外皮脆而內裡軟棉棉,真的好吸引,在寒冷的天氣,手捧著暖暖的雞蛋仔,真的超正👍👍👍這店長期都需要排隊等候,但一般10分鐘就可以了,因雞蛋仔都是即整,所以客人們都願意等一下😈😈😈紫薯番薯雞蛋仔~在雞蛋仔中心,紫番薯混合了黃番薯,吃起來比傳統的原味雞蛋仔會甜一點,亦會沒有原來的表皮那麼脆卜卜,但都好吃的😋😋檸檬茶~這個檸檬茶是免篤的,很方便,味道亦很鮮檸檬味,不會很甜,不錯~

一直都係媽咪雞蛋仔嘅忠實粉絲,皆因佢提供多種口味,做法正宗且一啲都唔馬虎,令雞蛋仔呢啲平民小食都變得一啲都唔平凡今次我特登過嚟試佢新推出嘅伯爵茶朱古力雞蛋仔,淨係聽個名都覺得好吸引,而且價錢唔貴,只係賣$30~前幾晚八點過嚟,好彩仲未關門~落單大概等左5分鐘就有得食啦~一如既往外脆內軟,未食已經聞到陣伯爵茶香,好醒神~一食落去陣伯爵茶味湧哂出嚟,店舖真係落好重本,陣味真係仲濃過之前上堂學整既伯爵茶蛋糕!而朱古力餡變得好流心,成件事好邪惡呀!!

伯爵茶朱古力雞蛋仔

而朱古力餡變得好流心,成件事好邪惡呀!!

2019-12-05
伯爵茶朱古力雞蛋仔
2019-12-07 132 浏览
呢度嘅雞蛋仔真係超好食果然係米芝蓮街頭小食推介鍾意食紫薯嘅我就最鍾意嘅就係紫薯雞蛋仔雞蛋仔入面嘅餡料非常之豐富而且個皮又夠趣個餡料亦都好好食除此之外我有時都會食綠茶朱古力雞蛋仔
呢度嘅雞蛋仔真係超好食
果然係米芝蓮街頭小食推介
鍾意食紫薯嘅我就最鍾意嘅就係紫薯雞蛋仔
雞蛋仔入面嘅餡料非常之豐富
而且個皮又夠趣個餡料亦都好好食
除此之外我有時都會食綠茶朱古力雞蛋仔
2019-11-30 181 浏览
• 馬介休雞蛋仔🇲🇴| 粒粒朱古力雞蛋仔🍫•💵Price: $32 | $25-雞蛋仔係香港岀名既地道美食,有無諗過同澳門地道美食crossover會係咩效果?最近媽咪雞蛋仔就聯同澳門著名餐廳木偶葡國餐廳合作推出左呢個馬介休口味既雞蛋仔,係今期既期間限定黎架!🇲🇴媽咪雞蛋仔既岀品不嬲都水準好高,雞蛋仔外脆內軟,而且蛋味香濃,今次加入左馬介休既元素,食落有蛋既香甜又帶點鹹香,咬開仲偶爾會食到鱈魚絲,口感幾特別!💓另外個款粒粒朱古力雞蛋仔就更加係經典招牌口味,朱古力粒均勻咁溶係每粒雞蛋仔之中,咬開香脆既外表就係鬆軟綿密既蛋糕心,加呈半溶狀態既朱古力粒,好滋味阿😍
• 馬介休雞蛋仔🇲🇴| 粒粒朱古力雞蛋仔🍫•
💵Price: $32 | $25
  • 粒粒朱古力雞蛋仔
  • 馬介休雞蛋仔
2019-11-28 293 浏览
本人單身後,同女同事去銅鑼灣食晚飯,個女同事仔非常大食,基本上可以稱為食物黑洞😵所以同佢食飯都係食任食、放題嘅多,今晚同佢食麵,好明顯佢唔夠飽,行行吓就見到媽咪雞蛋仔,馬上整返兩底🤩檸檬水+檸檬茶,兩杯都唔係一般嘅檸檬茶、檸檬水,有啲似檸雜嘅味道、但帶鮮檸蜜味,入口清新😍綠茶雞蛋仔,本身雞蛋仔嘅味道係好香蛋味、牛油味,加上綠茶口味非常夾,而且雞蛋仔本身夠晒脆口,外脆內軟,唔會好似睇電視阿大廚峰嗰D軟林林🤪朱古力雞蛋仔,呢個真係不得了,我自己就最鍾意食朱古力,每一粒雞蛋仔入面都有朱古力,如果係朱古力迷必定要是依個雞蛋仔,保證冇投訴🥳🥳媽咪雞蛋仔榮獲大眾點評好平商戶👍🏻依個靚仔哥哥真的不可不提,佢親切嘅笑容、誠懇嘅態度、對雞蛋仔嘅熱誠、對客人嘅執着,真係打動不少少女心🥰

檸檬茶

檸檬茶
綠茶雞蛋仔
朱古力雞蛋仔
2019-11-22 131 浏览
芝士雞蛋仔 $35芝士係幾種貴幾蚊口味既其中一款 豪一豪叫返底試下首先芝士獸可以放心 因為都係芝士獸既我表示ok! 芝士餡滿滿咁 口感好實在 真係幾芝士下 而媽咪雞蛋仔本身雖然唔係focus脆口路線 都有一定脆感 唔會淋滋滋 所以講得上有外又有內 芝味同蛋味都好match 整體水平above average如果平啲都有廿中既選擇 始終近年雞蛋仔加上創意後做起左 口味多左 價格都高左 可以咁睇既 係以前做得平 食一底都頂半肚 港產野唔係唔推下話綠茶朱古力雞蛋仔 $29媽咪雞蛋仔其實幫襯左好幾次 特別粒粒朱古力味幾有保證 今次就試下綠茶朱古力多左綠茶元素 幾搶味 好在同朱古力都夾 而且雞蛋仔一貫咁足料 綠茶面粒粒朱古力餡既配搭都唔錯 有味有口感 同純朱古力一樣我都係正評跟左個餐咁叫 其實係多杯飲品 飲品選擇得檸茶檸水 味道都ok既 係有啲偏貴 套餐減幾蚊不無小補
芝士雞蛋仔 $35
芝士係幾種貴幾蚊口味既其中一款 豪一豪叫返底試下

綠茶朱古力雞蛋仔 $29
  • 黃金雞蛋仔
2019-11-16 123 浏览
我地一家三口都好中意食雞蛋仔🥚媽咪雞蛋仔 🥚妳想要咩味都有 妳講得出都有😂😂原味到到都有得食 我地今日就試芝士🧀同朱古力🍫味 今日先知道原來有嘢飲㗎🍋🥤好方便 檸檬茶☕️同檸檬水 🥤要左二低雞蛋仔仲可以每個減$4 個芝士超級入正呀!🧀🧀🧀好多芝士仲焦焦地🤩🤩🤩🤩朱古力味唔系就咁普通妳以為系黑色嗰d咁簡單 而系直頭有朱古力溶咗🍫🍫🍫🍫🍫🍫係雞蛋仔入邊呀大佬😋😋😋😍😍😍二底雞蛋仔一下就比我地三個KO左🎉🎉下次再食其他味 每次二底都有排試😆😆
我地一家三口都好中意食雞蛋仔🥚

同朱古力🍫味
今日先知道原來有嘢飲㗎🍋🥤好方便 檸檬茶☕️
同檸檬水 🥤
😋😋😋😍😍😍

2019-11-13 143 浏览
今日行過一條橫街, 竟然俾我見到「媽咪雞蛋仔」的蹤影! 係我讀書時期果陣, 有一段時間成日都幫襯, 好懷念! 既然俾我遇到, 既雞蛋仔既種類又更勝從前, 就梗係要買番一底黎食啦! 仔細咁數一數, 原來宜家已經有16種口味可以揀! 其中包括近幾年大熱的咸蛋味, 仲有邪惡的芝士味🧀! 不過最後我都係揀左我中意既朱古力味🍫!粒粒朱古力雞蛋仔 ($25)我落單既時候已經有2個人係度等緊, 所以店員同我講大概要等6分鐘左右。但實際上好似唔需要6分鐘就拎得。熱辣辣的雞蛋仔真係好正! 呢底雞蛋仔好完整, 粒粒都漲卜卜, 唔會爛。咬落去內脆外軟, 而且唔係空心的, 證明有落足料, 食哂成底好飽肚😆 另外佢既朱古力🍫味好濃郁, 而且見到個雞蛋仔面頭有好多一粒粒黑色朱古力, 唔係用朱古力粉溝出黎的! 整體黎講唔錯!

粒粒朱古力雞蛋仔 ($25)
粒粒朱古力雞蛋仔

粒粒朱古力雞蛋仔
2019-11-13 71 浏览
叫咗個原味格仔餅同一個原味雞蛋仔, 竟然可以等成四十五分鐘! 佢話因為要等呢兩樣嘢一齊做好先可以畀你, 所以每逢一個格仔餅做好咗, 但係雞蛋仔未做好, 咁就會將個格仔餅畀咗後面嗰個人! 經驗教訓我 , 唔好叫多個一樣, 一係就分單, 如果唔係就要喺條街度等
2019-10-31 581 浏览
今日lunch冇咩胃口,但都要食野的,於是同同事係公司附近睇下有咩小食可以食,行過媽咪雞蛋仔,俾佢的味道吸引,所以就去買黎食下!原來除左有雞蛋仔、格仔餅賣之外,仲有飲品的。只要點任何雞蛋仔或格仔餅,飲品都可以減$4。由於是即叫即製的關係,而且仲要吹凍,所以等候時間會夠長少少!紫薯蕃薯雞蛋仔,這款是期間限定的款式,雞蛋仔入面有紫薯及蕃薯兩款係入面,又紫又黃,顏色好靚!食落去好香紫薯味,唔會好甜!而雞蛋仔外面脆卜卜,內裡軟綿綿,有一種好溫暖的感覺!鳳凰卷雞蛋仔,話明係鳳凰卷,雞蛋仔餡料當然有紫菜、肉鬆同埋芝麻。估唔到呢幾款會同雞蛋仔咁夾,加上雞蛋仔整到好脆口的關係,真係好似食緊鳳凰卷咁,口感豐富!而且我個人覺得吹凍左之後,鳳凰卷味道更出!鮮榨檸檬水,味道好酸,不過絕對可以解膩!鮮榨檸檬茶,好有茶的澀味,而且茶入味有好多檸檬肉!雞蛋仔真係食極都唔會厭,而且仲有咁多款口味,下次要再試下其他味道先!
紫薯蕃薯雞蛋仔

鳳凰卷雞蛋仔

鮮榨檸檬水,味道好酸,不過絕對可以解膩!
鮮榨檸檬茶,好有茶的澀味,而且茶入味有好多檸檬肉!

2019-10-29
10 分钟 (外卖自取)
紫薯蕃薯雞蛋仔
鳳凰卷雞蛋仔
🔎 銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖*📍 媽咪雞蛋仔.黃金雞蛋仔($35)咸蛋黃最近非常盛行,個個都爭相見到同咸蛋有關嘅都要試下.價錢上可能比起原味貴D,但咸蛋真係好足料,每粒都可以見到咸蛋嘅縱影.一整好非常熱辣辣,趁熱食仲可以保持脆口,味道幾唔錯.有機栗子雞蛋仔($34)有機粟子係店員推介,本身都鍾意食栗子所以都試下.好鍾意佢味道啖D,同黃金雞蛋仔做到個強烈對比.但唔太甜幾好.價錢都可以接受呢D比較難食到嘅味道真係要試下.
🔎 銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖
📍 媽咪雞蛋仔

黃金雞蛋仔($35)

有機栗子雞蛋仔($34)

媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣).如此深迷香港特色嘅我,對於香港美食雞蛋仔係無法抗拒(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 今日我食左一貫都好喜歡食嘅粒粒朱古力🍫同埋新口味(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵). ⚜️肉鬆白芝麻雞蛋仔⚜️ .平時好少食咸嘅雞蛋仔,但白芝麻加入雞蛋仔好香,再加埋肉鬆,增添左味道(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵) 個人覺得似食緊鳳凰卷,幾香! 而且媽咪雞蛋仔一直都係整得外脆內軟,好食!.⚜️粒粒朱古力🍫雞蛋仔⚜️.朱古力雞蛋仔一直係我嘅至愛,特別係食過粒粒朱古力🍫就回不去了😝半融嘅朱古力加埋內軟嘅芯,正啊! ! !(˶‾᷄ ⁻̫ ‾᷅˵).⚜️凍鮮檸檬🍋茶⚜️ ..呢到嘅飲品只有凍檸檬水或茶去揀,但已經好足夠ʕ •ᴥ•ʔ 因為佢嘅檸檬茶同水都係新鮮,而且解膩!大家都知食雞蛋仔食到口乾乾地自然想飲fresh啲嘅野,所以呢杯檸檬茶好合時好好味!—————————————————-環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️️⭐️️. 📌 媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣)銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖.—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foods
媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣)

⚜️肉鬆白芝麻雞蛋仔⚜️

⚜️粒粒朱古力🍫雞蛋仔⚜️

⚜️凍鮮檸檬🍋茶⚜️ .
—————————————————-
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️️⭐️️
📌 媽咪雞蛋仔 (銅鑼灣)
銅鑼灣希雲街1-5號禮信大廈地下17號舖
—————————————————————-
#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #hkfoodblogger#foodstagram#foodie#銅鑼灣美食#媽咪雞蛋仔#雞蛋仔#香港街頭小食#米芝蓮#期間限定#紫薯#蕃薯#馬介休#紫薯牛乳
2019-10-20 107 浏览
細細個已經好鍾意食雞蛋仔! 食咗廿幾年都仲係好鍾意食, 係下午茶嘅最佳選擇~ 佢哋開咗多間分店, 食雞蛋仔我多數都會揀呢間。其實雞蛋仔嚟到嘅時候係完整㗎, 不過一拎上手我就忍唔住食咗一粒🙊。識食一定係自己食一底, 我覺得更有滿足感~ 抹茶紅豆雞蛋仔 — 因為係即叫即製, 製作需時, 大概等15分鐘就攞得。即叫即製既抹茶紅豆雞蛋仔有外脆內軟熟既質感。裏面唔係空心架, 粒粒飽滿。內餡好軟綿綿, 綠茶味夠香🍵, 係帶微苦嗰種, 所以唔會太甜膩。裏面仲有香甜既紅豆粒, 我成日都話抹茶同紅豆係最佳配搭,好食!黃金雞蛋仔 — 第一次試這個口味, 裏面係鹹蛋黃味, 味道幾特別。

識食一定係自己食一底, 我覺得更有滿足感~

2019-10-20
15 分钟 (外卖自取)
  • 抹茶雞蛋仔