2020-04-05 201 浏览
疫情持續中,想緬懷舊香港的街頭美食車仔麵。試過荃灣區好幾間車仔麵小店,覺得呢間最啱心水👍🏻💕。油麵夠彈牙、湯底唔會令我口渴、袐製汁香濃、牛肚夠淋味濃、豬頸肉juicy,唯一美中不足係雞翼雖大大件但唔夠入味。奶茶合符一般茶餐廳標準。午餐$46吃飽美食,又満足了懷舊的心願,感覺良好。
雞翼牛肚豬頸肉油麵
雞翼牛肚豬頸肉油麵
//#黃店地圖系列間野叫:孖寶車仔麵邊度黎:荃灣大壩街63號地下4號舖(葵廣有分店)環境點:佈置 牆紙 霓虹燈裝飾 都極具老香港嘅風味🌝:85罷工 呼籲選民1124去投票▪三餸車仔麵(跟熱飲) $458分當你R爆頭唔知食乜好 可以download「和你eat」app去搜尋附近餐廳 仲可以根據食品類型 菜式 地區去搵食 打造港人黃色經濟圈😟.講返個麵先 要試一碗車仔麵 蘿蔔豬紅冬菇乃基本 整合賤精同口水佬兩碗得出結論 蘿蔔 咖哩魷魚 麻吉燒 大腸 實屬高汁 其中咖喱魷魚係另上的 凍食爽口得黎 保留魷魚煙韌咁 無水魷陣臭鹼水味 麻吉燒更係少見嘅車仔麵料 本人表示極度喜愛💦.而且麵底份量十足 不得不提 仲有佢個秘製汁 濃郁嘅蒜香味毫不吝嗇地攻陷你味蕾 味道近似街邊篤魚蛋隻辣醬(bb辣版) 值得翻兜🤟🏻
#黃店地圖系列
間野叫:孖寶車仔麵
邊度黎:荃灣大壩街63號地下4號舖(葵廣有分店)
環境點:佈置 牆紙 霓虹燈裝飾 都極具老香港嘅風味

• 蘿蔔
  • 咖哩魷魚
  • 豬紅
2020-03-14 144 浏览
二月試過同區另外兩間車仔面,大都太濃太咸,但這間孖寶車仔面湯底味道適中,叫了兩餸雞中翼和牛腩油面,另下午茶可添飲飲品,不過$35。裝修有些懷舊特色,店員也回應服務很快。
2020-01-07 373 浏览
約咗朋友去荃灣食飯但又諗唔到食咩好,開咗和你Eat apps見到呢間近近地而且又啱食所以入咗去🤪呢間鋪頭門口啲裝修好靚,走懷舊風,非常有香港特色😍無論係鋪頭門面定係入面都做得好靚😍食物方面都不過不失,份量都足夠😋而且一路食嗰陣佢仲會播Eason嘅舊歌,成間餐廳都好有氣氛🥳地址:荃灣大壩街63號地下4號舖
呢間鋪頭門口啲裝修好靚,走懷舊風,非常有香港特色😍
無論係鋪頭門面定係入面都做得好靚😍
牛腩麵
紫菜墨丸麵
食物方面都不過不失,份量都足夠😋
地址:荃灣大壩街63號地下4號舖
2019-12-27
2019-12-03 392 浏览
食左三樣小食,質素都好好,環境衛生,價錢合理,鄰近荃灣西鐵站,附近有大型商場,行到攰過去孖寶車仔麵小休一會是不錯的選擇1. 腸粉軟滑,醬料香濃,好味又抵,$10/4條,要試啊2. 雞腎夠爽一D都唔「鞋」,$12一碟,份量不少,好過街邊食一串串果D。3. 追加咖哩魚蛋,顧住食無留意幾錢,不過唔方貴😂! 佢用左豉油魚蛋做base, 所以質感堅挺,完全無發漲,唔會淋滋滋,不錯啊朋友試了車仔麵,樣子也不錯,見佢好快食晒,應該幾好食😂。我偷左佢粒蘿蔔試吓,都幾淋幾入味

1. 腸粉軟滑,醬料香濃,好味又抵,$10/4條,要試啊

2019-11-24 305 浏览
外賣自取叫了碗仔翅及魚肉湯,回到家中發現員工給的兩碗都是碗仔翅。之前堂食已試過叫餐牌上的食物,收銀話無呢個款式,打開餐牌指畀佢睇,先叫到。店內的食物不錯,價錢亦平民化,會再光顧,但希望這店能改善一下服務質素。

2019-11-23
外卖自取
2019-11-19 323 浏览
抵食早餐佢擺切好似茶餐廳,餐牌都系檯面,原來哩間系要先買飛,夥計又吾理我地,所以坐度等了幾分鐘。環境舒適,帶一點點懷舊,但影相位就普通啦!算幾乾淨,連加筷子入櫃都戴手套,吾知道系眯因為其中一樣送系豬扒要即煎,等左差不多15分鐘至有得食。29蚊早餐有兩送,送料同麵底份量仲多過去食34蚊一送的茶餐廳,抵。餐牌仲有其他野仲可以單點,譬如糯米雞,咁想省錢亦可以。豬扒(5分)-豬扒有肥邊,正,應該系煎吾系炸,值得等。豬腸(4分)-有小小太淋,無屎味,沙爹牛肉(2分)-無沙爹味,覺得好似只是把汁放系牛肉上面,牛肉無味。咖啡無味,好希。
抵食早餐

豬扒(5分)
-豬扒有肥邊,正,應該系煎吾系炸,值得等。

豬腸(4分)
-有小小太淋,無屎味,

沙爹牛肉(2分)
-無沙爹味,覺得好似只是把汁放系牛肉上面,牛肉無味。

咖啡無味,好希。
豬扒沙爹牛肉米
豬扒豬腸河
咖啡
2019-11-19
$29 (早餐)
豬扒豬腸河
  • 豬扒
2019-11-16 230 浏览
今日去荃灣行街成三點都未食飯好鐘意食車仔麵既老公揀左食呢間一入到去 好懷舊 仲播住90後既流行歌感覺好唔錯🤗原來呢到要先落單老公買完飛返黎話抵食 $35三個餸 😨😨😨明明門口話$45三個餸原來下午茶平$10,即刻覺得抵左😂車仔麵都無咩特別,都係大路野特別值得提提係個辣椒魷魚好好食好辣😍😍😍不過敗筆係佢係凍 硬係覺得怪怪地🤨同埋個秘制醬汁老公一食就大叫 話係中學五蚊麵既回憶總結呢餐都食得開心🤗食完野係附近一田行行行下就話荃灣有大量防暴到場我地急住走打道回府睇返新聞 原來係我地食緊野時附近已放TG都唔知話自己好彩定唔好彩香港人加油🇭🇰
今日去荃灣行街

老公買完飛返黎話抵食
$35三個餸 😨😨😨
明明門口話$45三個餸
原來下午茶平$10,即刻覺得抵左😂

車仔麵都無咩特別,都係大路野
特別值得提提係個辣椒魷魚

附近已放TG
都唔知話自己好彩定唔好彩

香港人加油🇭🇰
2019-10-09 235 浏览
行經荃灣,都有好多食店選擇,見有間門面幾特別既車仔麵,試試先油麵/蘿蔔/豬紅/牛丸/水魷魚(辣汁)生菜墨魚條湯 (推介,墨魚條手打既口感,彈牙有墨魚粒粒)蘿蔔好大件好夠甜,豬紅唔鹹唔腥,辣汁好味,最喜歡既係蔥花好足夠,如果唔食蔥既記得要寫走蔥花喇,唔走既有排你夾走
油麵/蘿蔔
/豬紅
/牛丸/水魷魚(辣汁)
生菜墨魚條湯
(推介,墨魚條手打既口感,彈牙有墨魚粒粒)

2019-09-08
  • 生菜墨魚條湯
2019-09-29 309 浏览
路過這條到處都是茶餐廳的小街, 看見這間新開而裝潢又不錯的茶餐廳, 進去後,才發覺原來又是那渣麵。點了一碗有五六種餸的“招牌麵”、一碗雜錦鹵水、一碗墨魚滑碗仔翅,全部味道都很好, 並不“那渣”。掛在牆上及天花的香港老照片很吸睛,我進食時大部分時間眼睛都是流連在這些相片上。它雖然是賣車仔麵,但店內衛生很好,桌旁的餐具箱很齊整很乾淨 ,絕不會給食客有不安的感覺。但要批評的是,桌面上明明有一般車仔麵用的點餸紙,但我點完後,侍應竟然叫我去店尾的櫃檯下單及即時付帳,其實它店面的格局,完全沒有配合這流程,門口在頭,櫃檯在尾,食客在中間安頓,用紙點餐,但又要客人在店內再起來跑來跑去,多此一舉、不夠user-friendly之餘, 人流多時,店內一定會因這“額外一轉”而“塞車”甚至發生不必要碰撞, 而當晚客少,樓面連櫃檯共三人, 都要叫客人到櫃檯點餐,客人的感覺也自然不好,以我當晚所見,相信我不是唯一因這多此的一舉而愕然的人, 如果老闆真的只是想簡化用餐後結帳的流程,還有很多方法,不必如此。
2019-09-26
2019-09-25 214 浏览
日日lunch食茶記嘅ABCDE餐食到懷疑人生,今日決定食過第樣。最後嚟咗荃廣隔離嘅呢間孖寶車仔麵。餐廳裝修玩懷舊feel,一路播住那些年曾經唱到街知巷聞嘅廣東歌畀食客懷緬下。想食乜自己剔,剔好去櫃台畀錢然後攞號碼牌,跟住就會有人送過嚟3餸麵套餐(幼面+牛腩+豬頸肉+魚肉春卷 配腩汁) HK$45 (送熱餐飲,凍飲+HK$3)麵質爽口彈牙,牛腩好腍好入味,略嫌瘦咗啲,豬頸肉都好爽口,魚肉春卷可能浸耐咗,口感一般。腩汁唔算太惹味。爽滑腸粉 HK$10對得住爽滑兩個字,一啲都唔黐口。總嘅嚟講,價錢唔算特別貴,食物質素中規中矩。

爽滑腸粉 HK$10
對得住爽滑兩個字,一啲都唔黐口。

總嘅嚟講,價錢唔算特別貴,食物質素中規中矩。

2019-09-23 190 浏览
網上看到評語很好,今晚去吉之島順便過嚟試下 。車仔麵底選了腸粉, 要求腸粉分量減半 ,另點了 雞翼、雞腎、牛腩。 車仔麵餸味道非常濃郁偏鹹但配上腸粉就很不錯,份量也足,好吃。45元 三餸連熱飲 凍飲加三蚊,值得的。地方衛生,侍應非常有禮体貼,告訴我如不夠飽可以將腸份分量還原。

2019-09-19 1666 浏览
放假啱啱起身,起咗身都唔知食啲咩好,落去樓下間間食肆都好多人排隊,🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️見到有間車仔麵新開嘅,就入咗去試吓啦!門面睇落裝修得好靚,好有老香港嘅風格♥️♥️,入到去更加唔使講,內裏環境佈置好有心機!!!!好多霓虹燈嘅裝飾,連牆紙都係香港人日常嘅生活,要讚一讚店舖嘅裝修!佢係有張點嘢食嘅紙,寫低要食嘅嘢之後先去俾錢埋單,然後就喺座位度等食就可以啦!今次同男朋友各人叫咗一碗三餸車仔麵,連埋嘢飲熱飲唔使加錢,凍飲加$3,價錢的確好抵🤑🤑另外叫咗一碗碗仔翅,真係夠晒飽😎😎😎男朋友叫咗加底,認真好足料😮😮加底嘅面用第二個碗裝住!同正常份量嘅面直頭一樣👏🏻👏🏻可見一啲都唔孤寒!佢叫咗豬大腸,貢丸同埋魚肉春卷,佢個秘製汁酸酸地好開胃😋😋而我就叫咗一碗麻吉燒,五香豬頸肉同埋金菇嘅手打麵,另外加咗沙嗲汁!豬頸肉食落好香口,沙嗲汁唔辣, 但就好嘢未同豬頸肉好夾撈埋麵食更加係一流!最後個碗仔翅份量10分足夠亦都好足料,係抵食嘅👏🏻♥️

好多霓虹燈嘅裝飾,連牆紙都係香港人日常嘅生活,
要讚一讚店舖嘅裝修!

最後個碗仔翅份量10分足夠亦都好足料,係抵食嘅👏🏻♥️
2019-09-13
2019-09-11 139 浏览
吾知有幾多人鐘意食車仔面呢?我同老公就由細食到大,鐘意佢可以揀好多不同的餸, 不同的面底, 不同的湯底醬汁。今日小編就被荃灣廣場對面lee間孖寶車仔面吸引左。不過不講吾知, 原來佢就係平時我哋係葵廣地下食個間😂 吾怪之得食落有熟識嘅味道。我哋叫左2碗車仔面, 3餸連飲品, 都只係$45, 仲可以揀秘製汁, 好好味, 有少少蒜香。我覺得冬菇,鹵水豆腐都最好味。另外再叫多左碟腸粉, 好薄皮好滑, 好好味😂 最鐘意d麻醬。

我覺得冬菇,鹵水豆腐都最好味。

2019-09-11 120 浏览
之前已經聽過荃灣有間車仔麵新開,一直都未有機會去食,今日難得同老公一齊放假,一於去食返個lunch先。一去到,已經比佢嘅裝修吸引左,好有懷舊feel,地方寬敞,坐得好舒服,我最怕一啲好迫嘅餐廳,好似想坐耐少少都唔得咁,所以孖寶確實不錯!👍食車仔麵當然要食蘿蔔豬紅啦!老公就揀左蘿蔔豬紅牛丸水魷,我就食牛腩雞腎同五香豬頸肉,仲嗌多個滷水雞翼,醬爆肉丸&生菜墨魚條,首先係去收銀處比左錢先,跟住就可以安坐喺位等美食降臨啦!😎美食到啦!蘿蔔豬紅都好入味,又夠林,牛丸同水魷都好食,而牛腩同樣入味,五香豬頸肉好爽,雞腎簡直係我至愛!🤤而小食方面,滷水雞翼唔洗講,入晒味,超正,醬爆肉丸都好特別,咬入去勁多汁,真係好《醬爆》,而生菜墨魚條真係未食過,平時係食生菜魚肉,而轉左墨魚,成件事竟然係咁夾,墨魚肉又夠彈牙,正!今時今日要搵一間咁有heart嘅車仔麵真係好難,個個諗住車仔麵簡單易整就個個都想開間,但真正用心去煮每一個菜式又有幾多丫?我下次一定會再嚟食麵㗎!💪