2023-06-17 20 浏览
安客蔥雞 西環西營盤高街59號地下D舖Shop D, G/F, 59 High Street, Sai Ying Pun, Western District西營盤呢間韓國炸雞店是HIDDEN GEM, 有韓國OPPA, 個炸雞好好食, 女朋友唔知想見OPPA定食炸雞啦, 話要來餐廳, 叫我BOOK 好位先。芝士蛋捲 $74煎蛋捲口感扎實,搭配茄汁與沙律醬味道酸甜,加上少量菜絲令整體更爽口,能食到芝士的鹹香,趁熱品嘗更有拉絲效果,好吸引$108 lunch combo 有蜂甜辣雞,醬油雞翼,飯團,沙律,揀無骨,甜Soy SAUCE雞翅膀好入味$108 石鍋牛肉飯&湯, 連辣醬撈埋一齊好好吃,牛肉碎,蔬菜絲,紫菜碎。Lunch set 好抵食#香港探店 #香港美食 #hkfood #hkfoodie #yummy #foodporn #delicious #cuisine #restaurant # #restaurant #香港必食 #oppa #fridechicken #korean #chicken
西環西營盤高街59號地下D舖

芝士蛋捲 $74

Lunch set 好抵食

2023-06-16 54 浏览
想食呢間韓國菜好耐,假日七點黎到先係第一檯客,但係八點就已經滿座,中途仲會見到唔少人黎買外賣,都真係幾高人氣度🤓▪️ The Padak Boneless(7.5/10)💲148 (Small)呢個有四款醬可以揀,要左比較少見既田園沙拉醬,同去骨雞都算係夾🐔呢度炸雞嘅粉漿有別於一般韓式既,會係比較薄脆身,唔會咁膩無咩負擔感,雞肉嫩滑鎖到肉汁😛不過炒年糕同炸餃子始終都係配返辣醬正啲🤣▪️ Beef Bimbimbap(7.5/10)💲118牛肉份量算多,仲有香菇、青瓜、紫菜、芽菜、蘿蔔絲等🥕配料幾足完全唔覺得寡,飯粒口感略帶煙韌,而且石鍋保溫唔錯,食到尾依然暖笠笠,底下亦有啲飯焦🥘▪️ Chocolate Milkshake(8/10)💲55估唔到個奶昔有驚喜😳質感夠順滑,朱古力味幾香濃,唔會話太奶,甜度適中🍫🔎 整體評分(7.5/10)

▪️ Beef Bimbimbap(7.5/10)💲118
Beef Bimbimbap

Chocolate Milkshake

🔎 整體評分(7.5/10)
Beef Bimbimbap
Chocolate Milkshake
2023-06-13 38 浏览
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧今次朋友專程帶我去西營盤試下地道韓國小店《Uncle Padak》。店舖座位唔多,但係好早已經坐滿晒人,加上有微微嘅燭光氣氛都幾浪漫。芝士蛋卷 $74厚身嘅蛋卷面頭加上韓式醬汁做裝飾,切開蛋卷會見到長長嘅拉絲,非常邪惡。Half+half chicken $218睇個名顧名思義就可以選擇兩款炸雞,首先我就選擇咗無骨嘅醬油大蒜,外層炸皮香脆,又有香濃嘅大蒜味,味道甜甜地。而另一款我就選擇咗有骨嘅蜜糖芥末味,有骨嘅炸雞感覺上比無骨嘅更加嫩滑,甜甜地都好開胃。石鍋牛肉飯 $118食得韓國嘢,一定唔少得石鍋飯。熱騰騰嘅石鍋,倒入韓式醬汁,緩緩地攪拌中間嘅配菜,會聽到飯粒炒香嘅聲響,相當過癮。石鍋嘅熱力令到飯底產生飯焦,同時亦定到牛肉嘅香味釋出,好美味嘅一道菜。芒果奶昔 $55黃色外型十分討好,口感又滑又有芒果嘅香氣。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧安客蔥雞 (西環)西環西營盤高街59號地下D號舖୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

芝士蛋卷 $74

Half+half chicken $218

石鍋牛肉飯 $118

芒果奶昔 $55
黃色外型十分討好,口感又滑又有芒果嘅香氣。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

安客蔥雞 (西環)
西環西營盤高街59號地下D號舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧

#Eatwithcouple_上環
#Eatwithcouple_韓國菜
#hkfoodie #foodiehk #foodie #hkfoodies
#hkfood #hongkongfood #hkfoodblog#hkfoodblogger #foodphoto #hkfoodlover #上環美食
#hkigblogger #852girl#hkigers
#hkinfluencer #hkig #hkblogger #hkiger

“我作為這些相片的創作者,擁有相片的著作權和所有權。未經我的授權,任何人不得以任何形式銷售、轉讓或利用這些相片。”
2023-06-12 16 浏览
之前已與朋友試過,今天與友人相約在西營盤便再去,果然沒有失望,開業多年仍屹立不倒有其原因地點非常就腳,在西營盤B2出口行三分鐘便到。店內有不少客人,差不多坐滿了全店舖Lunch Combo無骨炸雞(甜辣醬)、醬油雞翅一大盤炸雞,味道出色,即叫即炸,但炸皮內的雞肉十分嫰滑,雞肉多汁。眼見店內每卓一盤,想必是招牌菜👍韓式牛肉粉絲牛肉十分爽滑而且量多,粉絲用凍水過冷河有咬口彈牙,調味出色,一大盤三人吃也可以烤芝士粟米焦焦的粟米🌽配上牛油,芝士放入焗爐烤水準一流,每粒粟米仍保留著粟米汁,咬開時有幾層味道芝士薯條也是十分出色的一道小吃,在薯條上舖上厚厚的芝士烤焗大家記著叫一杯冰凍飲料,大熱天時何其爽

Lunch Combo
無骨炸雞(甜辣醬)、醬油雞翅

烤芝士粟米
焦焦的粟米🌽配上牛油,芝士放入焗爐烤
水準一流,每粒粟米仍保留著粟米汁,咬開時有幾層味道

芝士薯條
也是十分出色的一道小吃,在薯條上舖上厚厚的芝士烤焗

大家記著叫一杯冰凍飲料,大熱天時何其爽

2023-06-06
午餐
2023-06-08 18 浏览
咁啱又黎到西營盤呢邊覓食,見到呢間韓國菜好受附近學生歡迎.入面差唔多都坐滿學生,見到咁受歡迎當然要入去試下,順便令自己坐入學生群中回憶下以前返學嘅回憶.The pakda boneless 醬油大蒜醬食韓國炸雞對於我呢d懶人黎講食無骨啖啖肉炸雞就最好不過!炸雞香脆唔油膩,外層炸漿乾爽.內裏雞肉juicy香滑.炸雞上再配搭大量蔥絲,再配上醬油大蒜醬更香甜惹味.炸雞旁邊仲有炸韓式年糕及炸餃子,整個配搭更豐富.Japchae Bulgogi Noodles 除左炸雞外,我自己最鍾意嘅韓食仲有韓式炒粉絲.粉絲充滿麻油香味.粉絲煙韌彈牙.配上大量蔬菜更爽脆.粉絲唔會黏埋,條條分明.Egg roll雞蛋卷鬆軟亦充滿蛋汁.蛋香幾濃.蛋卷內有大量洋蔥及紅蘿蔔粒.令蛋卷味道更甜.中間加入大量芝士,味道更濃郁.Chocolate milkshake朱古力好濃郁!!入口香滑又冰涼.呢個咁熱嘅天氣飲即刻涼浸浸.

The pakda boneless

午餐
  • The pakda boneless
  • Egg  roll
2023-06-07 15 浏览
Cheesy Fries$68芝士係芝士醬嘅類型,好惹味。芝士醬好順滑。芝士醬鹹度適中,芝士味濃郁之餘都唔會覺得味道過於厚重,所以就算食幾多都唔會覺得膩。薯條好酥脆唔會過軟,薯條外脆內軟,同埋覺得佢本身都有少許調味,點上芝士醬味道剛剛好。Half&Half Chicken(Boneless Spicy Soy&Honey mustard) $218見到menu有好多味好多都像試但又擔心有太多,所以見到有half half就剛剛好。嗌咗spicy soy同Honey Mustard味道嘅無骨雞。honey mustard係no1。佢係會另外比一兜醬,而唔係一開始就將啲醬淋上雞到。所以雞上到黎都仲係好酥脆。honey mustard醬嘅味道好好,酸中帶甜同辣味,個人覺得佢嘅芥末味好出&好香,但加上honey調和所以整體唔會過辣,食完好開胃。醬汁都有幾多,食到後面都仲有得點Spicy Soy覺得鍾意食辣嘅人會鍾意呢隻味道。佢嘅辣唔算好刺激。soy sauce本身仲擔心會唔會過鹹,但食完發現剛剛好!鹹味同辣味分佈平等,唔會有任何一個味道琴過第二個味。Chocolate Milkshake$55
Cheesy Fries$68
Spicy Soy
Chocolate Milkshake$55
Milkshake好好飲,有啲似朱古力奶嘅味道。同埋好大杯。上面有cream,cream上面都有啲朱古力彩針,靚得黎有增添左口感,令飲嘅時候有啲嘢可以咬下。milkshake好順滑,易入口,加埋朱古力醬令到朱古力味更濃郁,鍾意朱古力嘅人飲左會好開心。入面有啲朱古力脆脆。撈埋cream同milkshake一齊飲令到milkshake個奶味更重
Sojukult$68
呢個係soju+yakult+cider嘅組合。想試下soju但又唔想淨係飲soju嘅可以試下呢隻。入口嘅時候會先飲到yakult同cider嘅味,最後吞落去先會感受到soju嘅苦,所以overall易入口,唔會一入口就係苦味。杯嘢三隻味融合得好好,唔會覺得係分開嘅三個味,唔會覺得突兀。
一敲起「You're my destiny…」諗起嘅唔係都敏俊,係炸雞呀!嚟到西營盤嘅安客葱雞,餐廳主打韓式料理,當中以酥脆嘅韓式炸雞為餐廳名物,加上大件夾抵食,充滿人氣!牛肉泡菜薯條由於芝士感覺太邪惡,On Diet嘅我就揀咗呢個用牛肉泡菜做醬汁嘅薯條,絕對係自我感覺良好!因為泡菜係全世界最健康嘅食物之一,而且薯條無年糕咁飽肚,加上嫩滑牛肉,味道微辣,非常醒胃。無論做前菜定佐酒小食,都係一個唔錯選擇。The Padang Boneless如果唔鍾意倫骨,呢個The Padang Boneless就啱晒你。炸雞配有4款醬料可供選擇,有辣有唔辣,今次就揀咗甜香嘅醬油大蒜。炸雞預先起全骨,食嘅時候就夠晒方便,至於呢個set仲有炸年糕同炸餃子,兩個人食細size啱啱好。泡菜豆腐湯呢個泡菜豆腐湯雖然無配白飯,但係湯入面有索晒泡菜豆腐湯精華嘅韓式粉絲,粉絲煙煙韌韌又入味!一如以往,韓式湯用石鍋呈上,可以保持湯嘅熱度,飲到底都依然熱辣辣。至於泡菜豆腐湯唔會太辣,好惹味,我真係要叫個白飯先得!

牛肉泡菜薯條

The Padang Boneless

泡菜豆腐湯
2023-06-05
2023-06-05 15 浏览
安客蔥雞😘😘😘韓式異國炸雞店西環西營盤高街、異國soho區、點少得韓式炸雞料理!幸好有一間Uncle Padak👏🏻👍🏻⋯⋯店內江南style 、oppa😁炸雞拉麵$98….炸雞脆口唔油膩、肉質嫩滑巧juicy 、大大粒、配拉麵🍜、拉麵口感煙煙韌韌、有質感、配菜豐富、青菜絲、紅蘿蔔絲、洋蔥絲、濃濃湯底!石鍋牛肉飯$118....真材實料、牛肉碎、蘿蔔絲、青瓜絲、芽菜、香菇絲舖滿石鍋上、層次感豐富、中間擺放一個太陽蛋點綴、紫菜絲、色彩繽紛、沾上韓式辣椒醬、味道一流、飯粒有嚼口、飯㡳仲🈶️飯焦!芒果奶昔$55....特濃芒果🥭、高速攪拌、口感香滑細緻、入口香芒撲鼻、沾上芒果醬、彩色糖粒、棉花糖🍬、賣相吸睛、yummy yummy 😋 草莓奶昔$55....士多啤梨味奶味濃、面上鋪咗一層奶油、巧creamy、灑上零碎彩色糖粒、棉花糖、色彩艷麗、少少甜、甜入心😜安客蒽雞西環西營盤高街59號地下D號舗港鐵西營盤站B2出口、步行約3分鐘
😘😘😘

• 芒果奶昔
  • 草莓奶昔
  • 炸雞拉麵
2023-06-03 449 浏览
高街出名多餐廳,所以間吾中都黎呢條街揾食😋今日又黎左呢條街睇下食咩先。經過見到呢間韓式炸雞餐廳,裝修幾有特色,小清新,仲有沙發位,坐得好舒適😆店內播住K-pop, 仲有個大電視播住韓國煮食節目,店員全部都係外藉人士,好似去左個小旅行咁😁炸雞(一半一半) $218 韓國餐廳必叫韓式炸雞😍呢間餐廳有幾款炸雞選擇,口味有蜂蜜芥末,醬油,辣醬油,甜辣,又可以揀有骨,冇骨,雞翅膀同雞膇,仲可以配搭炸年糕,炸餃子和葱絲。細份有8件,大份16件。今次試左兩種口味😋 蜂密芥末有骨雞+甜辣無骨雞。雞件大大件,即叫即脆,上枱脆卜卜熱辣辣,真心好食🤤炸粉好薄,淡淡肉。個人比較鍾意蜂蜜芥末有骨雞,連骨一齊炸令雞肉比較多肉汁,比較juicy 😁而且個汁另上,方便自己控制份量👍🏻 甜辣醬都好食,但我覺得個汁吾太多,如果多翻d就完美😆石鍋牛肉飯$118呢個熱門菜式好多人叫,我又要試下😋果然吾錯!飯的份量驚人,石鍋好深,面頭蒲滿配菜,有燒牛肉,流心蛋,紫菜,芽菜,冬菇,紅蘿蔔絲,超級足料!加埋韓式辣醬一齊撈,有得玩有得食😆石鍋又可以keep住溫度,食到最後個飯仲係熱,而且個底有少少飯焦😍好好食。柚子密梳打$38 清新

炸雞(一半一半) $218

石鍋牛肉飯$118

柚子密梳打$38
清新解😋

總括來說,呢間餐廳開係寧靜的高街,坐得好舒服,食物質素好高,得閒我一定會再黎個偽旅行😂😂

2023-06-03
2023-05-31 14 浏览
芝士蛋卷 74非常之大嘅蛋卷,芝工都多,夠哂拉絲!用左茄汁同白汁,非常好吃!韓式牛肉粉絲 118同其他餐廳唔同,呢度嘅牛肉炒粉絲用咗紫洋蔥,所以喺味道方面會帶多咗少少甜味調味方面,黑椒味同醬油味都好重。粉絲質感都不錯,必叫之選The Padak Boneless 148 除咗炸雞之外,入邊仲有炸年糕同炸餃子。有四款醬汁選擇,我就揀咗醬油大蒜味。炸雞外脆內軟,juicy多汁!雖然開始食落,好似食緊honey Mustard咁,食食吓就開始有大蒜醬油味道,下次再嚟一定會再叫
芝士蛋卷 74

韓式牛肉粉絲 118
調味方面,黑椒味同醬油味都好重。
粉絲質感都不錯,必叫之選

The Padak Boneless 148
炸雞外脆內軟,juicy多汁!
  • 韓式牛肉粉絲
2023-05-30 1046 浏览
西營盤高街真係有好多食店,小編亦試過唔少,今次就試吓其中一間食韓式炸雞嘅小店,店內有Gangnam Style壁畫,又有大電視播住K Pop,服務員又唔係講廣東話,真係好似去咗韓國咁。◇ 𝗥𝗶𝗰𝗲𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 韓國飯糰飯糰做成波狀,大細剛好,大約五六粒,作為前菜份量適中,飯有橙色點點,味道好似蟹籽,令清淡飯粒多點味道,佐以紫菜令口感味道更豐富◇ 𝗢𝗱𝗲𝗻𝗴 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝘄𝗶𝘁𝗵 𝗠𝘂𝘀𝗵𝗿𝗼𝗼𝗺 & 𝗦𝘄𝗲𝗲𝘁 𝗖𝗼𝗿𝗻 魚餅湯配蘑菇和甜玉米Odeng就係指魚餅,這裏魚餅湯冇將魚餅串起,而係已經切好一片片放喺湯內,進食方便,而且份量都唔少,再配有金菇同栗米粒,整碗湯清清甜甜一滴油都冇,簡單菜式但小編極喜愛◇ 𝗧𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗱𝗮𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 去骨雞除咗主角炸雞,仲有炸年糕同炸餃子,叫咗small size但份量仍然好足,炸雞層炸皮唔厚,雞肉本身嫩滑,醬汁入味啖啖肉,4款味選擇小編揀咗醬油大蒜,味道唔強烈,但仍然有韓風味道,必食◇ 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘀𝗵𝗮𝗸𝗲 巧克力奶昔一大杯,上層有朱古力碎、棉花糖同朱古力醬,下層朱古力奶,陣陣香濃朱古力味◇ 𝗬𝘂𝘇𝘂𝗮𝗱𝗲 有氣柚子蜜有氣柚

◇ 𝗥𝗶𝗰𝗲𝗯𝗮𝗹𝗹𝘀 韓國飯糰

◇ 𝗧𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗱𝗮𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 去骨雞

◇ 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘀𝗵𝗮𝗸𝗲 巧克力奶昔

◇ 𝗬𝘂𝘇𝘂𝗮𝗱𝗲 有氣柚子蜜
有氣柚子蜜夏天最適合,清爽香甜,記得唔好漏咗柚子肉
𝗧𝗵𝗲 𝗣𝗮𝗱𝗮𝗸 𝗕𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲𝘀𝘀 去骨雞
𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘀𝗵𝗮𝗸𝗲 巧克力奶昔 / 𝗬𝘂𝘇𝘂𝗮𝗱𝗲 有氣柚子蜜
𝗬𝘂𝘇𝘂𝗮𝗱𝗲 有氣柚子蜜
𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘀𝗵𝗮𝗸𝗲 巧克力奶昔
𝗬𝘂𝘇𝘂𝗮𝗱𝗲 有氣柚子蜜
𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲 𝗠𝗶𝗹𝗸𝘀𝗵𝗮𝗸𝗲 巧克力奶昔
2023-05-30 6 浏览
眾所週知西營營美食林立今次肥妹同朋友仔黎食韓式炸雞餐廳主打炸雞同韓國特色Cocktail 店內座位唔算多,牆身壁畫有PSY Gangnam Style;亦播放K-pop音樂,充滿氣氛✾ The Padak Boneless(S)$148無骨炸雞|炒年糕|炸餃子有四款醬汁可以選擇,肥妹揀左醬油大蒜炸雞炸至金黃香脆,無骨啖啖肉雞肉嫩滑多汁,一啲都唔乾醬汁帶蒜香,配搭埋蔥絲食更為清爽年糕表面微脆內煙韌;餃子香口✾ 芝士蛋捲 $74蛋捲厚身,入口軟滑蛋味香濃帶淡淡芝味中間有蔬菜粒粒更加口感表面更嘟上沙律醬同蕃茄醬味道酸酸甜甜,輕輕鬆鬆K.O成份蛋捲✾ 泡菜豆腐湯 $108泡菜豆腐湯十分足料,滿滿材料大量泡菜、金菇、粉絲、牛肉同豆腐入口微辣帶點泡菜酸味,相當開胃惹味✾ Busan Pineapple Express $78香甜菠蘿中帶點薄荷清香清新易入口,酒味唔算濃好適合女仔飲嫁💁🏻‍♀️✾ 芒果奶昔 $55口感幼滑細膩,味道唔會過甜表面灑上彩色糖同棉花糖,十分誘人
眾所週知西營營美食林立
今次肥妹同朋友仔黎食韓式炸雞
餐廳主打炸雞同韓國特色Cocktail

✾ The Padak Boneless(S)$148
無骨炸雞|炒年糕|炸餃子
有四款醬汁可以選擇,肥妹揀左醬油大蒜
炸雞炸至金黃香脆,無骨啖啖肉
雞肉嫩滑多汁,一啲都唔乾
醬汁帶蒜香,配搭埋蔥絲食更為清爽
年糕表面微脆內煙韌;餃子香口

✾ 芝士蛋捲 $74
蛋捲厚身,入口軟滑
蛋味香濃帶淡淡芝味
中間有蔬菜粒粒更加口感
表面更嘟上沙律醬同蕃茄醬
味道酸酸甜甜,輕輕鬆鬆K.O成份蛋捲

✾ 泡菜豆腐湯 $108
泡菜豆腐湯十分足料,滿滿材料
大量泡菜、金菇、粉絲、牛肉同豆腐
入口微辣帶點泡菜酸味,相當開胃惹味

✾ Busan Pineapple Express $78
香甜菠蘿中帶點薄荷清香
清新易入口,酒味唔算濃
好適合女仔飲嫁💁🏻‍♀️

✾ 芒果奶昔 $55
口感幼滑細膩,味道唔會過甜
表面灑上彩色糖同棉花糖,十分誘人

2023-05-22 11 浏览
The semi-open bar setting is really upbeat and casual, certainly won’t disappoint when you are in the mood to munch on some Korean fried chicken while having a cup of beer/milkshake 🍻. The Soy Wings are soft and crispy, plus there is also a range of Boneless Chicken available on the menu that are sooo succulent.🍗 Snacks like Eggroll and Kimchi Fries are generously proportioned. Overall a really gratifying meal for a fun K-style night❤️呢間餐廳係來自韓國嘅一間正宗炸雞專門店,設計係好似一間半開放式酒吧咁,幾chill幾輕鬆! 😍 啱晒同朋友傾偈飲返杯啤酒/m

呢間餐廳係來自韓國嘅一間正宗炸雞專門店,設計係好似一間半開放式酒吧咁,幾chill幾輕鬆! 😍 啱晒同朋友傾偈飲返杯啤酒/milkshake. 醬油烤雞外脆內軟,亦都有幾款無骨炸雞任你揀,酥脆多汁。佢都有好多小食,包括蛋捲同泡菜薯條,份量都好多。👍🏻

Half + Half Chicken (Fried Chicken & Soy Wings+Drum) 去骨炸雞拼醬油烤雞 $218

Eggroll with Mozzarella 芝士蛋捲 $74

Bulgogi Kimchi Fries 牛肉泡菜薯條 $98

Strawberry Milkshake 草莓奶昔 $55

高街的食店有種在別處找不到的悠閒味道今天終於知道原來關鍵是「不設大門」如果在高街來來回回走幾遍就很易發覺這共通點通風之餘感覺像間小酒吧、與街道的連結更深大份炸雞的份量足夠四個人吃、二人到訪千萬要點小份!實在吃不下去於是把剩餘的炸雞外賣帶回家隔日用氣炸鍋翻熱竟然都可以做到酥脆嫩滑多汁的效果雞件的裡面也很入味、不會只靠蜂蜜芥末醬汁來提味芝士泡菜煎餅的邊邊煎得很脆身咬下去滋滋作響最動聽蛋捲入面加了洋蔥口感更有層次草莓奶昔有一點點沙冰感也不過甜卡路里限額之類的在週末我已經忘記了~❝去骨蜂蜜芥末炸雞❞ | hkd 208/大份❝芝士泡菜煎餅❞ | hkd 108❝芝士蛋捲❞ | hkd 74❝草莓奶昔❞ | hkd 55𓉸安客蔥雞@unclepadakhk 西環西營盤高街59號地下D舖西營盤B2出口/3mins週一至週四 12:00 - 15:00/16:00 - 22:00週五至週日 12:00 - 22:30#17西營盤#17韓國菜做浪漫的人 @17feelgood
高街的食店有種在別處找不到的悠閒味道
今天終於知道原來關鍵是「不設大門」
如果在高街來來回回走幾遍就很易發覺這共通點
通風之餘感覺像間小酒吧、與街道的連結更深

大份炸雞的份量足夠四個人吃、二人到訪千萬要點小份!
實在吃不下去於是把剩餘的炸雞外賣帶回家
隔日用氣炸鍋翻熱竟然都可以做到酥脆嫩滑多汁的效果
雞件的裡面也很入味、不會只靠蜂蜜芥末醬汁來提味

芝士泡菜煎餅的邊邊煎得很脆身
咬下去滋滋作響最動聽
蛋捲入面加了洋蔥口感更有層次
草莓奶昔有一點點沙冰感也不過甜
卡路里限額之類的在週末我已經忘記了~

❝去骨蜂蜜芥末炸雞❞ | hkd 208/大份

#17西營盤
#17韓國菜

做浪漫的人 @17feelgood
2023-05-09 615 浏览
放工去西營盤覓食,原來高街呢條街都有唔少野食,今次揀左食韓式🫶餐廳好開揚舒服,店內播放住K-Pop音樂,好有韓風感覺❤️The Padak Boneless (S) $148一次過有無骨炸雞、炒年糕同炸餃子,small size份量都好多。炸雞雖然加左醬汁,但外皮仍然可以保持香脆,內裡肉質好嫰滑,肉汁仲好豐富,無骨炸雞真係啖啖肉。口味方面揀左醬油大蒜,唔會太濃味,味道好有韓式風味👍魚餅湯配蘑菇和粟米 $72今日落大雨又涼番,飲番個熱氣騰騰的魚餅湯,真係暖到心底。個湯配埋魚餅、蘑菇同粟米好清甜。芝士蛋捲 $74煎蛋捲口感扎實,搭配茄汁與沙律醬味道酸甜,加上少量菜絲令整體更爽口,能食到芝士的鹹香,趁熱品嘗更有拉絲效果,好吸引~韓式牛肉粉絲 $118粉絲食起來滑溜而且口感煙韌,仲吸收左香濃的醬汁與及甜中帶辛的韓國辣醬,配料豐富而且色彩繽紛,有冬菇、紅蘿蔔絲、菜等,一次過食有唔同嘅既口感。芒果奶昔 $55芒果味道濃郁、口感香滑細膩,面頭仲鋪左一啲彩色糖粒同棉花糖,而cream都就快流出來,好幸福的感覺❤️
餐廳好開揚舒服,店內播放住K-Pop音樂,好有韓風感覺❤️

The Padak Boneless (S) $148
The Padak Boneless (S)

魚餅湯配蘑菇和粟米 $72
魚餅湯配蘑菇和粟米

芝士蛋捲 $74
芝士蛋捲

韓式牛肉粉絲 $118

芒果奶昔 $55
芒果奶昔

2023-05-08
The Padak Boneless (S)
魚餅湯配蘑菇和粟米
芝士蛋捲
芒果奶昔
  • ThePadakBoneless(S)