2015-04-25 361 浏览
今日一家四口夜晚飯無著落就去左附近既燒味店到食晚飯,本身諗住去茶記一人一個碟頭飯就返屋企,老媽子就突然好想食燒腩仔,咁呀媽叫到就唯有去食啦.即叫即斬,估唔到夜晚食都唔差,個皮都算脆,咬落去唔會太肥膩.第二樣呢我地就叫個叉燒拼白切雞...叫左個半肥瘦叉雞脾雙併隻雞脾上左枱半秒就俾我個妹搶左黎食,佢話手快有手慢無,話幾好味~個叉燒就好正!! 半肥瘦既位好平均,有油香, 而且燒得脆, 唔”痴”牙.我食慣瘦叉, 都覺得好好食, 推介!!!!!仲有半隻燒鵝後上.皮都幾脆,鵝肉鮮嫩,又有咬口.唔錯唔錯.隻鵝入口有小小油既香味飄出黎.整體黎講我都滿意,平時都好小出去食.試過今次之後,可以下次試下斬d燒味返屋企加餸!!
今日一家四口夜晚飯無著落就去左附近既燒味店到食晚飯,
本身諗住去茶記一人一個碟頭飯就返屋企,
老媽子就突然好想食燒腩仔,
咁呀媽叫到就唯有去食啦.
即叫即斬,估唔到夜晚食都唔差,
個皮都算脆,咬落去唔會太肥膩.
第二樣呢我地就叫個叉燒拼白切雞...
叫左個半肥瘦叉雞脾雙併
隻雞脾上左枱半秒就俾我個妹搶左黎食,
佢話手快有手慢無,話幾好味~

個叉燒就好正!! 半肥瘦既位好平均,
有油香, 而且燒得脆, 唔”痴”牙.
我食慣瘦叉, 都覺得好好食, 推介!!!!!
仲有半隻燒鵝後上.皮都幾脆,鵝肉鮮嫩,又有咬口.唔錯唔錯.
隻鵝入口有小小油既香味飄出黎.

整體黎講我都滿意,平時都好小出去食.
試過今次之後,可以下次試下斬d燒味返屋企加餸!!
2015-04-18
  • 叉燒
2014-11-22 141 浏览
上個星期六參加左領匯係屯門H.A.N.D.S搞既免費試食活動。本身自己幾鍾意食D港式野,所以我揀左「安泰燒臘家」,話哂都係香港特色野!一去到已經見到好多燒味掛左係舖面!!!不過我冇時間影..因為佢地已經放哂係我眼前。包括叉燒油雞、燒鵝、燒腩仔等等。 身為飯桶既我見到咁多野食第一時間叫左個白飯(燒味配白飯才是王道!)因為最想食既滷水鵝仲整緊,所以我就食左叉燒同油雞先。叉燒我覺得一般。但係隻油雞我就覺得唔錯~D肉都幾嫩滑,加埋D薑蓉送飯,正!等左一陣個滷水鵝終於到啦!可能我自己本身都好鐘意食有汁既野,所以食飯我都一定會撈D汁, 滷水汁都唔例外。我一撈呢個滷水汁之後就知佢不得了!因為佢個滷水汁既味道同其他有D唔同。好香陳皮味,加埋少少本身個鵝既肉味,真係幾好食!所以撈完個汁後我即刻夾左一舊黎食!一咬落口已經知道隻鵝好肥味,啖啖肉!仲堅流左D肉汁出黎。另外其他仲有燒鵝同燒腩仔都好好食~!用左15分鐘既時間我已經食左成半!哈哈!! 最後連白飯都食哂…我覺得如果你想食得平平地又好味不妨可以試下呢間,首選推介係佢地既滷水鵝~!

因為最想食既滷水鵝仲整緊,所以我就食左叉燒同油雞先。
一咬落口已經知道隻鵝好肥味,啖啖肉!仲堅流左D肉汁出黎。
另外其他仲有燒鵝同燒腩仔都好好食~!
2014-11-08
用餐优惠