2021-09-12 340 浏览
so far已經係我第N次係social media群組「香港刺身關注組 無錯就係佢唔好信啊」睇到推薦嘢食食完失望佐🤦🏻‍♀️ 魚蓉類魚生成本係所有魚生飯中,成本最低嘅,低過角切飯。我食呢碗飯由頭到尾食唔出係咩魚,無口感,我以後都唔會食魚蓉魚生飯了。份量好少,我一個女仔都食唔飽,份量只可以做午餐,與期望比起有啲失望。唔會再黎。我都要檢討下自己會信社交平台推薦呢個問題。因為我係食魚生極易屙肚體制,今晚會繼續以身試下佢嘅衛生問題。
2021-09-08 259 浏览
同朋友去深水埗買野, 佢提議食宗像屋,超鍾意食日本野既我表示超想試😋但估到平日夜晚7:15 去到已經full house😱 結果等左45分鐘先食到😂 原來因為入面只有10 幾個位,但店舖裝修有小小日本居酒屋感覺🥰 又可以當自己去左日本旅行😆特上 ($298)等左咁耐😆 叫左最勁既特上😂 有11種食材, 包括吞拿魚/吞拿魚蓉/北寄貝希靈雨/帶子 /三文魚/子烏賊/油甘魚/鱲魚/蟹肉/海膽😋 個剌身蓉成座山咁高😱 份量十足👍🏻個飯重可以有三種食法😋(1) 將wasabi放進特製醬油入面,再倒入飯入面,當海鮮丼食(2) 用紫菜包成手卷咁食(3) 剩返約三分一既丼飯,請店員幫忙加湯,變成茶漬飯刺身整體都新鮮,海膽都鮮甜👍🏻 而3種食法都有唔同口感同層次, 我個人最鍾意茶漬湯飯😋個湯好鮮,同有淡淡既柚子味,好正❤️味道 🌕🌕🌕🌕🌑環境 🌕🌕🌕🌗🌑服務 🌕🌕🌕🌖🌑抵食度 🌕🌕🌕🌗🌑

特上 ($298)

(2) 用紫菜包成手卷咁食
(3) 剩返約三分一既丼飯,請店員幫忙加湯,變成茶漬飯

味道 🌕🌕🌕🌕🌑
環境 🌕🌕🌕🌗🌑
服務 🌕🌕🌕🌖🌑
抵食度 🌕🌕🌕🌗🌑
  • 茶漬飯
2021-09-04 530 浏览
魚生非常新鮮,魚蓉入口即溶,周邊有蟹肉、海膽、三文魚子包圍,每款魚生鮮甜。三文魚子唔會太鹹,海膽非常新鮮。魚生飯除咗可以做茶漬飯之外,仲可以做手卷。餘下三份一白飯可以做茶漬飯。茶漬飯湯底鮮甜,味道不會太鹹或者太淡,味道剛剛好,當食完整個魚生飯後,加一碗茶漬飯,感覺一冷一暖,好溫和。鐘意飲湯嘅朋友,可以叫餐廳另外添湯(免費)。生蠔忘記咗影相,今次2款生蠔都試晒,日本厚岸&令和怪物生蠔,2款都鮮甜肥美,而厚岸生蠔海水味較淡,鍾意海水味較濃嘅朋友,可以選擇令和怪物。

特上丼飯
手卷·生蠔🦪
  • 特上
  • 紫菜
2021-09-03 141 浏览
位於深水埗 舖頭細細間 雖然坐位唔多但坐得幾舒服 環境都偏向日式幾簡單平日晚上6點左右人流唔算好多😳所以即刻就入到但出黎既時間就開始有人排隊所以要襯早好食arr😚😚Menu就好簡單 得4個set去相!!!😚我地揀左竹同松分別係竹既刺身分量多d 但松就多左蟹肉首先上左2塊新鮮既魚生片😳好食新鮮又帶少少甜😖不過得2塊 食左一塊之後🤣我地就留左一塊做最後既茶漬飯主菜一上既時候 我就被吸引!! 超級靚😚快快打卡就食刺身係將各個魚生部位打左蓉食落口感同平時刺身唔一樣😳🤔幾特別值得一試😚😚但略嫌飯上菜時有少少暖😳🤔同我想像中既微凍有少少唔一樣但整體都好評😳最後既茶漬飯係第3種食法😳🤣有一種結尾既感覺 不錯😚
位於深水埗 舖頭細細間 雖然坐位唔多

但整體都好評😳

最後既茶漬飯係第3種食法
😳🤣有一種結尾既感覺 不錯😚
2021-08-30 259 浏览
事源之前路經深水埗聽聞呢間野好出名所以就諗住黎試一試個時七點幾 已經有好幾堆客係到等咁我地打咗大半個鐘到入地去我地等位時已經望定一陣叫得三個餐可以揀我地都望過下啲相我朋友係啲好憎蔥嘅人佢食日本野都叫開走咁今次都唔例落單要咗兩個梅我朋友個份就問可唔可以走蔥點知唔得 佢都o 咗嘴食過咁多次日本野都可以走有啲仲要waiter 主動問呢一間反而唔得? 但坐又坐咗落黎 走又唔走得佢唯有焗住食 成晚佢食得超辛苦 食咗一半頂唔順唯有俾我食埋但講緊啲魚蓉其實唔係話好好食真完呢次真係冇下次懶係野嘅餐廳 但又唔係特別好食
事源之前路經深水埗
我朋友個份就問可唔可以走蔥
點知唔得 佢都o 咗嘴
食過咁多次日本野都可以走
有啲仲要waiter 主動問
呢一間反而唔得?
但坐又坐咗落黎 走又唔走得
真完呢次真係冇下次
懶係野嘅餐廳 但又唔係特別好食
2021-08-23
2021-08-28 563 浏览
星期五晚,一班同事相約到深水埗做義工。完咗都成8點幾,當大家又餓又攰嘅時候,竟然比我地食到「宗像屋」!店員非常有禮,又好小心咁幫我地消毒張枱,先再請我地坐底。十分感謝!魚生飯很甜美,又靚,又新鮮,仲要好底食。份量十足,仲可以有三種食法! 1)先可以加醬油,然後直接食。2)用紫菜包成一個小小的手卷咁食。有兩張紫菜!3)最後,請店員幫忙在剩餘的飯,加上鮮甜嘅湯。咁就有美味嘅茶漬飯啦!食完有一種好舒服嘅飽足感,係一啲都無頂住頂住。完全無!好舒服!我覺得簡直係一個完美嘅星期五晚!:)
2021-08-27
2021-08-23 211 浏览
鬧市中既一間日本餐廳, 整間餐廳只有四款飯嘅選擇仲有三種嘅食法, 室內室外都有好多打卡位, 店面位置唔多好有空間感坐得舒服, 好似去左日本,木系感很重👍🏻.〔 梅 〕 $108 .有吞拿魚/吞拿魚茸/北寄貝/帶子/甜甘蝦/三文魚子烏賊/油甘魚/鱲魚.3種食法1.丼飯加入醬油2.紫菜包手卷3.加入湯 茶漬飯魚生比較淡味味,一定要加入醬油, 個人很喜歡茶漬的食法,魚湯鮮甜, 特別留多一點飯到最後☺️(好味指數: 8/10)

〔 梅 〕 $108 .
1.丼飯加入醬油

2.紫菜包手卷

3.加入湯 茶漬飯

(好味指數: 8/10)
午餐
2021-08-11 423 浏览
呢間食店, 好耐之前我係中午食過, 其實都有3年幾4年前, 因為之前係附近工作, 我其實對於魚生飯好抗拒, 原因係通常都係一粒粒有筋又似賣剩切走咗D新鮮而剩番落唻嘅魚生, 咁個次同事揀咗, 我無諗過得4款揀, 所以無辦法下唯有照食. 雖然果次食完都比我想像中好, 但無再去了, 原因係無論係午餐時都無特別平, 再加上係深水埗有好多好多食店揀仲要平靚正都有, 對於我地同事唻講(當年)食$70以上都已經係出糧日或者有大節日了. 果時70幾已經有靚扒食.到今次因為諗唔到去邊慶祝, 又唔想又係TST區, 想揀D人地未試過嘅日本餐.去到門口, 影番個相先,因為太似係日本,會突然有間店鋪塊布仲大個個店名(仲係好似之前咁乾淨利落嘅門面) 我打電話去問時都有講有個限定嘅魚二食, 我都已經諗好咗叫呢款限定, 另外會有款魚生飯: 分別梅、竹、松、特上 (已影咗相比大家睇下有咩唔同)我就揀咗有蟹嘅松, 同我印象一樣, 好高嘅魚生蓉山仔係D飯上面, 而且都幾多蟹肉, 不過好高嘅情況下真係要小心D夾落個碗度, 因為我跌咗D蟹肉….味道仍然係唔錯不過如果喜歡一片片魚生嘅你, 呢D梅、竹、松、特上你地唔會十分吸引,

不過如果喜歡一片片魚生嘅你, 呢D梅、竹、松、特上你地唔會十分吸引, 不過試下真係無妨架, 因為佢個食法都有小小似係日本食炭燒饅魚飯.

~ 首先品嚐部份的新鮮魚生片作飯前前菜,(建議大家留下一小部份的魚生片,在最後加湯時以茶清飯方式一起吃。)

建議以下步驟食法逐一品嚐:

步驟一(海鮮丼)把WASABI放進特製醬油裹,然後操,再慢慢倒進宗像并内,以海鮮丼方式進食。先用木幾把適量的海鮮和白飯放在紫菜裹,自製手卷進食。
步驟二(自製手卷)

步驟三(茶漬湯飯)吃剩約三分一的丼飯,把最初的魚生片連胡麻醬汁一起放進碗内。然後店員加湯,再加入自己喜數的調味料,以茶方式進食。

另外一款係限定嘅魚二食, 佢個魚肉新鮮, 連我對於紅色魚嘅魚生唔感興趣都覺得比想像中好好, 另一款係二食配上飯+秘製汁去醃製, 真係各有風味, 最後配上熱呼呼嘅茶漬好完滿, 順戴一提, 佢地2款飯嘅湯都係唔同架, 呢個係好值得一讚嘅, 仲要無加一添, 大家都係食完就走, 唔會留係度長談阻住人番枱, 食客都有質素
2021-08-04 416 浏览
第一次食呢間,鋪頭離深水埗地鐵站有少少遠,門口樸素,有DD難搵,門口同店內裝修都偏日式風。我點咗梅,嘢食上臺果陣“哇”咗出聲,個丼唷。個木桶裝,用料好足,堆到好高,好有氣勢魚生好新鮮,我試咗店內介紹四種唔同嘅食法,用紫菜包住飯同魚生蓉DIY感覺幾特別,最後留少少飯同魚生蓉加一片魚生,叫店員加熱湯做茶漬飯,好味到不得了冇唸過茶漬飯咁好味,D熱湯會將魚生熱熟,都幾特別。店員好nice,會同客吹水。可以encore!

可以encore!

• 茶漬飯
  • 魚生片
2021-08-03 407 浏览
平日中午12點鬆啲去到,得一枱客,唔使排隊。有四款食品提供。我揀咗「竹」,$148,有9款魚生,切成魚蓉,再砌成一座山咁,賣相都幾特別👍🏼 佢教你可以有三種食法:1. 就咁當丼飯食2. 用紫菜包手卷3. 加湯變茶泡飯食材算新鮮嘅,味道都OK!睇圖個木桶好似好大個咁,不過實物其實係一人前份量,都夠飽嘅。店內環境其實都算乾淨,不過就係唔知點解個枱面痴痴笠笠,放喺枱面啲嘢真係會痴住㗎🤣午餐唔使收加一服務費,$148埋單。

佢教你可以有三種食法:
1. 就咁當丼飯食

2. 用紫菜包手卷

3. 加湯變茶泡飯

午餐唔使收加一服務費,$148埋單。
2021-07-30 425 浏览
慕名而來呢間日式餐廳,午飯時間好快就full咗了,揀咗呢款<<竹>>嚟試吓,海鮮係有九款,係比較基本嘅種類即係呑拿魚蓉三文魚油甘魚呢啲,嗯…飯到了,好吸眼球嘅樣子,用少少魚生配啲飯整個手卷食先…..但點解..點解個飯係暖嘅?試真啲就咁食嗰飯,真係暖㗎中間嘅飯仲出煙,啲飯亦都無醋味,仲癡埋一舊舊咁唔係粒粒分明咩事呀我食個魚生要夾暖飯喎咁呀咁呀我再望一望個廚房呢原來啲飯係直接喺個大飯煲度裝落碗㗎…哦!

但點解..點解個飯係暖嘅?
咩事呀我食個魚生要夾暖飯喎
咁呀咁呀我再望一望個廚房呢
原來啲飯係直接喺個大飯煲度裝落碗㗎…
哦!
2021-07-26
午餐
📍宗像屋📮深水埗青山道60號地下B舖.成日覺得深水埗呢個地方係性價比天堂, 因為鋪租平, 食嘢買嘢都可以用一個最佳既價錢得到最高質素既嘢🙌🏻.呢間野食左357次, 由第一次驚艷, 到而家偶然會掛住想去食🤤餐廳獨孤一味, 只賣丼飯, 唔同高度大細既丼飯🌸梅:9款海鮮(包括:吞拿魚, 吞拿魚蓉, 北寄貝, 希靈魚, 帶子, 三文魚子, 烏賊, 油甘魚, 鱲魚)🎋竹:同梅一模一樣, 魚生分量大約增量40-50%左右, 形成一座高山🌲松:10款海鮮, 同竹一樣再加蟹肉😈特上:11款海鮮, 同松一樣加埋海膽, 真係好豐富, 第一次食既話絕對可以試下, 絕對有驚喜.竹 HKD148食左咁多次我揀左性價比之王「竹」賣相IGable, 份量夠多, 男仔女仔食都足夠😗介紹下個食法先1️⃣首先佢會送上2片油甘魚刺身俾你, 1片俾你當刺身食, 另1片俾你留到最後配茶漬飯2️⃣之後佢會上丼飯同2片紫菜俾你, 你可以一邊食丼飯, 一邊用紫菜包手卷黎食3️⃣食到淨返1/3既時候, 店員會幫你加魚湯做茶漬飯, 等你配埋果片魚生一齊食成個丼好高好吸睛😍全部魚生mix埋一齊, 味道唔係話勁出, 但口感好多樣化, 北寄貝, 希靈魚,
📍宗像屋
📮深水埗青山道60號地下B舖

🌲松:10款海鮮, 同竹一樣再加蟹肉

竹 HKD148

介紹下個食法先

成個丼好高好吸睛😍全部魚生mix埋一齊, 味道唔係話勁出, 但口感好多樣化, 北寄貝, 希靈魚, 三文魚子樣樣都食得出, 配埋日本珍珠米, 每一啖食落都有唔同既魚生, 加啲豉油wasabi調下味, 提升左味道既層次

因為食過好多次又唔係特別鐘意茶漬飯, 直接叫佢裝左碗魚湯俾我🥣用左好多魚骨魚頭魚尾煲出黎既魚湯, 熱辣辣淡淡既魚味, 加埋少少蔥花同柚子皮, 實在太好飲喇, 成日都好想開口問佢拎多碗🤫
鋪頭細細, 經常滿座, 好多時仲有唔同既時令既生蠔添, 鐘意食蠔既都可以試下😎
整體環境💭💭💭
#nonstopeatingdiary日本菜
#nonstopeatingdiaryshamshuipo
#nonstopeatingdiary深水埗
2021-07-04
呢間餐廳Menu好簡單,得四款飯可以選擇,分別係梅、竹、松同特上,全部都係刺身飯,四者其實分別唔算好大,係以梅為基礎去作增量。~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~ ✨價錢:7/10👅味道:7.8/10🌌環境:7/10★竹 ($148)每款飯都會附送兩片刺身同紫菜,餐廳推介有三種食法,除咗好似平時就咁食之外,可以將飯同魚蓉放上紫菜上面,整成手卷咁食;食到剩返三份一嘅時候,可以叫店員幫你加上魚湯,並加上前菜嘅一片生魚片,整成茶漬飯🤤份量勁多,雖然全部都係魚蓉,唔係完整一片片嘅刺身,但反而可以令你每啖飯都食到魚生,個人最鍾意茶漬飯嘅食法,魚湯好鮮甜,無諗過熟食會好食啲!舖頭好細位置唔多,大概得五六張枱,假期去嘅話要預返時間等候

~𝓞𝓿𝓮𝓻𝓪𝓵𝓵~
✨價錢:7/10
👅味道:7.8/10
🌌環境:7/10

★竹 ($148)

舖頭好細位置唔多,大概得五六張枱,假期去嘅話要預返時間等候
2021-07-01 918 浏览
不知道什麼原因驅使我想光顧此店,因為真係太久了!位於深水埗,近嘉頓麵包公司,寶血醫院對面,店面不起眼。只有一個日式掛布在入口,門外有個簡單餐牌。店內只提供梅$108、竹$148、松$198、特上$298,分別是第一個魚生蓉份量最少。其他三個是一樣份量,松比竹多了蟹肉,特上除了多了蟹肉,再加上海膽。除此之外,尚有少許刺生、生海膽、生蠔提供加點。小店沒有加一,4-6個吧枱位,兩張四人枱,一張二人枱。不設訂座,座位有限,人齊入座。只收現金,沒有加一。只做午、晚市。我們三個人,準時6:00到,不用排隊,順利入座。我們分別叫了一份梅、一份松,另外一個期間限定的自製醬汁魚片刺生二食$298。由於魚生是全打蓉,一般來說,可以話可能已經把未必是較佳部位的魚生已經全數打蓉了,口感容易接受。大大份,如果是食「量」,感覺是滿足;如果是食「質」,可能尚欠了些,但價錢又不是咁貴,可以接受了吧!期間限定的魚生二食,味鮮,汁濃,沒有後悔!😋三人行,甚為滿足!為了不影響店主做生意,我們都係食完便走了,沒有久待!

期間限定魚生二食(1)
期間限定魚生二食(2)
松(魚湯茶漬飯)
2021-07-01
期間限定魚生二食(1)
期間限定魚生二食(2)
松(魚湯茶漬飯)
2021-06-23 1178 浏览
-{深水埗刺身飯🍱}黎到深水埗食刺身飯 menu好簡單淨係得4款飯嘅選擇 仲有3款唔同嘅食法😜🤤特上🤤 ($298)有齊基本款色嘅魚 在家蟹肉同皮海膽計埋有11款刺身 樣樣都好新鮮😙😚尤其係海膽 係鮮甜嘅~一啲都唔苦🥺份量都正常 另外啲蟹肉都好足 拆曬殼肉質有啲彈口😆👖褲評: 8.3/10🤤梅🤤 ($108)依個係基本款 主角反而係吞拿魚 油甘魚同三文魚子☺️所有野撈飯都勁正😍同埋啲珍珠米都好香米香味😌性價比好高😜👖褲評: 8.3/10裝修好日式feel 所有刺身都好高質😋前菜會有兩塊油甘魚🥰三食嘅方法包括 就咁食 包紫菜食 同茶漬飯 我最鐘意紫菜嘅方式~不過得兩塊🥲性價比: 8.3/10服務: 7.8/10環境: 8.3/10
{深水埗刺身飯🍱}

🤤特上🤤 ($298)

👖褲評: 8.3/10

🤤梅🤤 ($108)

👖褲評: 8.3/10

性價比: 8.3/10