Had a lunch with my colleagues at this new rest.When we look at the dim sum order form, it was quick a shock. Because the way they price their food is just beyond my understanding. A $60 for an average dim sum and $180 for a fried noodle / rice + $20 for tea / personGiven that we had already set in, we guess let's give it a try.  after spending almost 10 mins going through the order list, we can just manage to order 4 dim sum 蝦餃/燒賣/蝦腸/蛋撻 + noodle 味菜牛柳炆米. Given the astonishing price, we do have s

Given the astonishing price, we do have some expectations that the taste must be equally outstanding.

But unfortunately none of it come with any suprise at all. Iin terms of taste / presentation / freshness of the ingredients, you can almost find it in anywhere but at a much more reaonsable price.

if you ask if there could be a highlight of the entire meal, it will be their service which is quite attentive indeed.

So as if you look for normal dim sum but find $60 for an average dim sum / $180 for a fried noodle as reasonable, this is a definitely restaurant you should visit.

Just not me again, never ever.

2013-10-16
2013-09-09 2744 浏览
家中表哥移居外國多年,不慣香港潮濕o既天氣,所以夏天甚少回港。出生於八月o既表哥今年罕有地喺香港慶生,家中長輩為隆重其事,特別喺「家全七福」設宴慶祝,款待親友 !淨係聽個名「家全七福」都已經覺得個意頭好,喺度擺壽宴尤其貼切!其實最近喺報章雜誌都有不少有關「家全七福」o既報導,講及到餐廳老板陣容包括有「福臨門」o既前廚皇老闆七哥同「還珠格格」趙微等!「家全七福」個名亦好有意義,因七哥在家中排行第七,而且七哥爸爸全名為「徐福全」。「家全七福」位於灣仔杜老誌道,除咗離地鐡站遠咗少少,乘搭其他交通工具其實都好方便,如果自行駕駛更可享有代客泊車服務,不過個人會選擇行路或電車,因為嗰區成日都有巴士同旅遊巴塞住。群策大廈有兩邊升降機,左邊係專比食肆,包括「家全七福」,右邊就上寫字樓,而晚市開始,其中一部寫字樓升降機就轉為「家全七福」一家獨享 。「家全七福」共三層:我地當日晚宴喺六樓,全層為私人房性質;樓下五樓以做散枱為主,應該都可以坐近百人;廚房則與寫字樓一拼設於四樓。五樓同六樓面積一樣,只係間隔不同,同埋六樓所有房間都有隔音設備;兩層樓面都唔算高,不過好光猛,而且乾淨企理,就連木地板同杯碟都好

。「家全七福」共三層:我地當日晚宴喺六樓,全層為私人房性質;樓下五樓以做散枱為主,應該都可以坐近百人;廚房則與寫字樓一拼設於四樓。五樓同六樓面積一樣,只係間隔不同,同埋六樓所有房間都有隔音設備;兩層樓面都唔算高,不過好光猛,而且乾淨企理,就連木地板同杯碟都好似發光咁,感覺衛生舒適
據舅父所講,餐廳仍在試業期間,要到九月中先正式運作,叫大家要體諒服務生未必夠熟手。話雖如此,如果唔計斟酒速度(計都唔公平,因為家中壽宴經常杯杯勝!
),小弟覺得當晚o既招呼絕對拍得住五星級大酒店!各位賓客一入門口就已經有條熱辣辣o既毛巾抹手,不同酒水解渴;食飯時哥哥仔亦會不時自動換碟,更會每道餸上枱時比時間XO仔影相,細心周到,大家都好滿意。

睇菜單都知唔野少,淨係前菜都有八碟,其他餸菜又再黎八味,認真「發,發,發」囉
八前菜之蒜茸牛柳粒
($280/例;當晚份量為例半):蒜味香濃,牛柳粒鬆軟多汁,牛魔王XO仔好滿意

八前菜之蜜汁燒鳯肝($170/例;當晚份量為例半):內臟其實唔係個個人都啱食,所以好多時都會係最後清o既一碟。小肥自己唔係好食雞肝,眼見碟蜜汁燒鳯肝居然轉咗兩個圈就食哂,足以証明此道前菜味道應該好唔錯!

八前菜之皮蛋酸薑
($150/例;當晚份量為例半):如相所示,皮蛋隻隻溏心,賣相已值滿分!嘩,入口更加係不得了呀,蛋白彈牙,流心蛋黃甜美濃郁,品質極優
八前菜之皮蛋酸薑
八前菜之戈貼明蝦($40/件):小肥食咁多蝦多士,好少見到麵包上有咁大隻蝦架!戈貼明蝦中o既大蝦爽脆香口,麵包卻熟軟腍,口感同平時連包都係脆o既蝦多士好唔同,所以客人o既評語頗為參差!

八前菜之千層峯
($170/例;當晚份量為例半):千層峯其實係豬耳,外表看似簡單,但媽咪成日都話烹調好考師傅耐性,因清洗豬耳、煮製鹵水汁、再重重疊豬耳,所有工序都需時。整千層峯功夫多,但又唔可以收得太貴,所以好少餐廳會賣,就算有都未必造得好!「家全七福」o既千層峯可以話係肥肥家族食過最好食o既一家
!切成薄片o既千層峯,清脆無比,乾身爽口,以餐廳走高級食肆條線黎講,小肥覺得真係非常難得!
八前菜之千層峯
八前菜之椒鹽田雞腿($240/例;當晚份量為例半):田雞腿肉幼嫩,炸得好夠脆,如果蒜味同鹽味可以再濃啲,效果會更好!

八前菜之蜜汁燒鱔
($240/例;當晚份量為例半):小弟怕骨,由細到大都唔食鱔。據鱔皇大肥爸爸所講,道鱔層皮燒得好脆,鱔肉鮮甜嫩滑,一個字:「正」!

大紅脆皮乳豬
($1,200):原隻乳豬上枱show完quali後,服務生再將乳豬分開三道上;先是片皮,再黎手撕二度及手腳斬件。乳豬皮薄、鬆化、少肥、卜卜脆,伴碟o既麵包塊亦夠熱、夠軟熟;手撕乳豬肉質超級幼嫩
,個人覺得好食過將二度斬件。小肥都係第一次見到一圍枱食飯,嗰隻乳豬可以食都冇得剩
,可想而知隻乳豬幾有水準!
大紅脆皮乳豬
為響應環保,主人家決定壽宴唔食魚翅,以花膠燴雞絲羹及蟹肉炒桂花蝦絲代替:
花膠燴雞絲羹($500/份):花膠羹好清,白雪雪、滑lut lut o既花膠絲同雞絲加上韮王整體幾清新。

蟹肉炒桂花蝦絲
($300/例;當晚份量為4份):蟹肉蝦絲炒得好夠乾身,因食材新鮮,味道特別甜美,芽菜令口感變得爽脆,唔講真係以為自己食緊炒桂花翅
大老虎斑弍味之炒球(連皮)+ 苦瓜豆卜炆頭腩
($5,000):怕骨o既小肥唔係好食魚,不過都因意頭關係(「有聲氣」)食咗兩件,嘻嘻
!炒球o既老虎斑魚肉甜嫩滑溜,頭腩煲就好野味,連苦瓜豆卜都好入味,大肥極為欣賞老虎斑炒球連皮上。
苦瓜豆卜炆頭腩
當紅炸子雞
($420/隻):兩味雞比較下,XO仔覺得炸子雞好食啲!以龍崗雞所炮製o既炸子雞個薄皮有如薯片般香脆,連胸肉都好嫩口,完全唔需要醬汁已經好夠味,雖然話係炸製,但係食落少肥少油,好健康!此乃小弟食過最好食o既炸子雞,亦順理成章成為喺「家全七福」食飯o既必吃之選
當紅炸子雞
玉蘭上湯雞($240/半隻):可能食咗炸子雞先啦,先入為主,覺得上湯雞好清,雖然隻雞冇乜問題,只係冇炸子雞咁精彩囉!

長壽麵之薑葱撈粗麵
($270/例):舅父所選o既薑葱撈粗麵毫不油膩,而且好有味,大家食完咁多餸菜都居然可以食清光,認真難得!

上湯煎粉果
:上湯煎粉果乃小肥最愛食之單尾,當晚係舅父特地為小弟而叫o既,當時真係感激流涕!因實在係太興奮激動,連相都唔記得影就一口氣食咗半打
!粉果鬆脆乾爽又足料,當然亦都係一掃而空啦!

舅父自從成功戒煙,就成為咗甜品皇,晚宴除咗生果,佢仲安排咗三款甜品
蛋撻仔
:蛋撻個餡好香滑,層皮唔會太油或者太厚,所以食得一啲都唔論盡,個酥皮唔會黐住個嘴唇,好啱我口味
蛋皇麻蓉壽桃包
:「表哥,生日快樂!!」
此道壽包鬆軟濃味,個人比較鍾意食蓮蓉餡,不過舅父就話特別喜愛麻蓉餡獨特o既口感同香味!
蛋皇麻蓉壽桃包
千層糕:嘩,真係好耐冇食千層糕啦,感覺好懷舊!可惜小肥最近膽固醇過高,固此未能品嚐而作出評價。
千層糕
據報章雜誌所講,試業期間,甜品全免,經舅父証實,的確如此
!當晚壽宴消費每人約$1,000,「家全七福」sell o既係真材實料,就連吝嗇o既XO仔都覺得物超所值,有賓客更立刻訂座
,再次幫襯,真係唔講得笑!

是次福祿壽宴,舅父、舅母、表哥盛設款待,各位賓客都非常盡興
!「家全七福」意頭好,地方又夠高雅舒適,私人空間充足,工作人員服務態度誠懇,開私人派對就最適合不過!雖則話係試業期間,不過食材優質,廚藝有水準,晚宴只食剩豬頭,食物美味程度不言而喻!小肥想值此機會再一次多謝舅父一家
2013-08-30
庆祝纪念