幫襯咗呢間嘢接近半年,全區兩餸飯基本上冇乜選擇,差唔多日日幫襯呢間或者去一田買飯。呢間嘢整體嚟講冇乜大問題,唯獨係有潛規則呢下有啲離譜,希望老細見到可以正視下。$45份一個兩餸淨餸,個膠盒一邊大一邊細冇問題。但你間嘢唔同餸有唔同份量限制嘅潛規則而員工/鋪面都冇提及就有問題。好似今日去揀咗鱔同西檸雞,你個員工隨便將鱔嗰餸放咗去大邊嗰邊然後淨係放咗一半。我問「仲有一半空咗喎」個員工然後仲理直氣壯話「公司規矩係咁,最多6舊」。喂,你係最多6舊點解唔一早講?人哋個個兩餸都係填滿,你個員工就一半空咗想俾盒嘢我。仲大條道理搬「公司規矩」出嚟。其實我真係唔明,點解個員工唔將鱔放返係細格然後咁大格俾返西檸雞我囉。點解要呃份量?呢個係咪都係「公司規矩」?

點解要呃份量?呢個係咪都係「公司規矩」?
2024-08-27
外卖自取
2023-06-24 1013 浏览
一直好鍾意去街市呢間兩餸飯到買淨雙餸,雖然味道一般,你唔好預有樣嘢好好食,但唔係差,椒鹽豬扒係正常質素,但唔會係伏,之前試過蒸魚佢係好多碎骨嘅魚,驚魚骨嘅就唔好揀,咕嚕肉味道係OK,兩餸飯你預咗多骨就OK,其他食物都真係不過不失,炒菜嗰啲係OK,唔會有啲特別奇怪調味。價格以兩餸飯嚟講係少貴,不過依然揀佢真係貪佢係載滿,所以加價都會照買,算係實惠為主。不過近幾次去買,佢真係唔會載滿,淨餸已經貴過買兩餸飯...以前一直覺得佢最大嘅優點立即無哂..
一直好鍾意去街市呢間兩餸飯到買淨雙餸,
雖然味道一般,你唔好預有樣嘢好好食,
但唔係差,椒鹽豬扒係正常質素,但唔會係伏,
之前試過蒸魚佢係好多碎骨嘅魚,
驚魚骨嘅就唔好揀,
咕嚕肉味道係OK,兩餸飯你預咗多骨就OK,
其他食物都真係不過不失,
炒菜嗰啲係OK,唔會有啲特別奇怪調味。

價格以兩餸飯嚟講係少貴,
不過依然揀佢真係貪佢係載滿,
所以加價都會照買,算係實惠為主。

不過近幾次去買,佢真係唔會載滿,
淨餸已經貴過買兩餸飯...
以前一直覺得佢最大嘅優點立即無哂..

2023-06-23
外卖自取
$44 (其他)
2021-11-02 1826 浏览
今日試左屋企樓下新開既一間賣兩餸住家飯飯盒既舖頭,叫做家餸小廚!驟眼睇佢舖面啲食物其實幾吸引!望落賣相都幾新鮮,有我最鐘意食既蜜椒薯仔雞球(其實如果係牛柳粒會更好)、蒸水蛋、咕嚕肉,我覺得住家餸黎講就不過不失啦,味道同佢地應有既味道一樣,符合預期。畢竟又唔係貴,但佢份量都算多,好飽,尤其是我係一個比較食好多野既女仔都係食唔哂。我覺得如果平時屋企冇煮飯,又唔想食太貴,而且想食住家餸既話,呢間係一個唔錯既選擇!

2021-11-01
午餐
樓下商場有一間專食住家飯既舖頭,叫做家餸小廚。驟眼睇佢舖面啲食物其實幾吸引,整體環境都幾乾淨,店員都好好禮貌,而且啲姨姨好親和友善,比到我個FEEL真係好似我呀媽為我煮住家餸咁!唔係為講而講,我真係有呢種感覺!食物方面,望落賣相都幾新鮮,有我最鐘意食既蒸水蛋、咕嚕肉、肉碎炒四季豆,我覺得住家餸黎講就不過不失啦,味道同佢地應有既味道一樣,一般般吧,唔好有太大預期囉。畢竟又唔係貴,但佢份量都算多,好飽,我一個食咁多野既大男人都覺得啲飯同餸太多。
樓下商場有一間專食住家飯既舖頭,叫做家餸小廚。

2021-10-29
5 分钟 (外卖自取)
  • 蒸水蛋
2021-06-12 1101 浏览
家餸小廚通常去食都係打工仔(地盤佬)及買餸師奶。通常兩餸飯拎走。我幫襯過兩,三次,最後果次大感失望。今次買兩餸,個四眼著便服男人好似装金甘。吾係下話,專程幫襯甘玩法。返到屋企,未食一肚氣。不過吾緊要,專業試下味先,今次食豬扒同咕囉肉。吾係下化,甘多味精,食完飲左2支水。街坊注重健康就自己諗下幫吾幫襯拉。。失望失望
家餸小廚通常去食都係打工仔(地盤佬)及買餸師奶
。通常兩餸飯拎走
。我幫襯過兩,三次,最後果次大感失望
。今次買兩餸,個四眼著便服男人好似装金甘
。吾係下話,專程幫襯甘玩法
。返到屋企,未食一肚氣。不過吾緊要,專業試下味先
,今次食豬扒同咕囉肉。吾係下化,甘多味精
,食完飲左2支水
。街坊注重健康就自己諗下幫吾幫襯拉。。失望失望
2021-06-03
5 分钟 (外卖自取)
2020-12-26 1891 浏览
最近我在「將軍澳」「坑口」「TKO Gateway」商場街市旁邊的美廣場裡面,發現到一間新開張的港式小菜餐廳,餐廳的名稱叫做「家餸小廚」,顧名思義,「家餸小廚」的菜式都是主打「家常菜」風格。「家餸小廚」另一個值得注意的地方,就是「家餸小廚」食店範圍裡面沒有提供任何堂食檯櫈位置,換言之食是無法逗留在食店裡面享用食,食客購買的小菜食品,都需要外賣自取,攜帶返回家裡面享用。其實說穿了「家餸小廚」本身,就是為了方便一些沒有辦法在街市購買餸菜,沒有辦法在廚房裡面自行烹煮晚飯餸菜的家庭或者其他人士,讓食客將來在裡面,不需要再為享用「家常菜」晚餐而煩惱。而且現在「香港」面對疫情嚴峻,纏繞香港人已經一年時間,茫茫不知道何時方能夠見到盡頭的「新冠肺炎」,不單止開始出現了抗疫疲勞,還在不知不覺間習慣享用外賣自取飯盒,忘記了一手舉起飯碗,一手拿着餐具的感覺。所以「家餸小廚」本身的出現,某程度是解決很多居民食客想食一般家常菜,但是卻不是太懂得自己去烹飪的煩惱,而且「家餸小廚」食品實際售價價錢其實一點也不昂貴。至於今晚晚餐裡面,「白飯」以外的食材,我一向都屬於平日正餐無飯不歡的人,所以自問很難接受到當晚晚餐的食

至於今晚晚餐裡面,「白飯」以外的食材,我一向都屬於平日正餐無飯不歡的人,所以自問很難接受到當晚晚餐的食品裡面,會看不到任何跟「白飯」有關的食材出現。

偏偏「家餸小廚」的價目表裡面,原來可以選擇點「兩餸飯」,又或者沒有「白飯」在裡面,名副其實是電視廣告裡面說的「外賣走飯」食品,食品的名稱叫做「淨餸」。

雖然阿媽最近剛剛轉換家裡面的電飯煲,直到現在我始終還是不明白,不明白究竟應該怎樣使用家裡面的新電飯煲,幸好現在至少還有阿媽去煮白飯。

所以我決定付出了港幣四十元,購票購買一份的外賣「淨兩餸」,然後開始在「家餸小廚」一個非常大的餸菜展示廚房櫥櫃裡面,揀選兩款餸菜食品。

至於餸菜食品方面「家餸小廚」餸菜包括了很多不同肉類,包括有「牛肉」、「雞肉」、「豬肉」和「海鮮」。「牛肉」餸菜食品裡面,包括有「牛腩」、「肥牛」和「牛脷」供食客選擇。

至於「家餸小廚」「雞肉」部分餸菜食品裡面,則提供了包括「雞球」、「炆雞」、「煎香軟雞」、「雞中翼」和「雞軟骨」任君選擇。所以我想在「家餸小廚」找到符合要求的餸菜不是難事,問題只是未知味道口感而已。

或許是我運氣比較好的關係吧,所以我很快就從「家餸小廚」眾多的餸菜食品裡面,找到「秘製牛腩煲」,以及「西檸煎香軟雞」兩款餸菜,成功組成晚餐組合。

「家餸小廚」負責盛載餸菜食品的外賣飯盒,不是一般的發泡膠飯盒,只是內部有兩格,空間分布接近「四六比例」的塑膠飯盒,至於這些塑膠飯盒是否屬於可以自然分解的飯盒,我就不清楚了。

我看見「家餸小廚」廚房裡面的店員,把比較多份量的「秘製牛腩」放入飯盒裡面比較大的一格,相反空間比較小的一格,就擠滿不少的「西檸煎香軟雞」。

由於我媽一早已經在家裡面煮晚飯,所以廚房裡面的電飯煲,一早已經煮好很多份量的「白飯」。所以我今次根本就不需要購買「兩餸飯」,只購買「淨餸」就足夠了。

我最初曾經擔心,誤以為「家餸小廚」價目表裡面的每一份「淨餸」,真的只有一款餸菜而已,所以我曾經考慮過買「兩餸飯」,然後告訴「家餸小廚」廚房裡面的店員,為「兩餸飯」走白飯好了。

結果「家餸小廚」店員這時候告訴我,「家餸小廚」價目表裡面所謂的「淨餸」,根本就已經一般的「兩餸飯」食品,不要「白飯」之後的製成品。

於是我完成付款購票程序之後,立,告訴「家餸小廚」廚房裡面的店員我購買的「剩兩餸」,想要「秘製牛腩煲」和「西檸煎香軟雞」這兩款餸菜。

我攜帶着「家餸小廚」廚房店員製造出來,新鮮滾熱辣的「淨餸」實際製成品食品,乘坐專綫小巴從「坑口港鐵站」,返回到「西貢墟」的家裡面。

由於「家餸小廚」廚房製造的「西檸煎香軟雞」,「西檸煎香軟雞」裡面的「雞肉」看似已經預先被炸熟,所以「雞肉」實際上經不起時間考驗,需要在短時間之內儘快享用,才能食到「炸雞」應該有的香脆口感。

由於「西檸煎香軟雞」裡面有大量酸味「檸檬」作為調味料,所以「西檸煎香軟雞」「雞肉」的實際味道,吸收來自「檸檬」的大量酸味,還有微微的甜味。

至於「西檸煎香軟雞」裡面的「雞肉」實際口感,「炸雞」外層的炸皮還未完全軟掉,勉強仍然食到少許香脆的口感感覺,至於「炸雞」雞肉的肉質頗為飽滿,口感還勉強算是嫩滑。

而且「西檸煎香軟雞」「雞肉」外層的炸漿實際厚度,比我想像中厚得多,但是「炸雞」的厚厚粉漿,還未至於令「炸雞」實際的雞肉軟嫩口感會打折扣。

隨著我一路享用「西檸煎香軟雞」,「炸雞」表面的炸漿皮層隨著接觸到空氣而逐漸軟化,不幸中之大幸的是「炸雞」有大量酸味「檸檬」汁液所包裹保護,所以「檸檬」酸味足以把炸漿口感逐漸變腍的缺點所掩蓋。

至於「西檸煎香軟雞」裡面的實際醬汁份量看似不算很多,加上「西檸煎香軟雞」醬汁裡面的味道,實在很重來自「檸檬」的酸味,所以基本上不算是適合配「白飯」一起享用的醬汁。
淨兩餸

食客如果想依靠「家餸小廚」「剩兩餸」裡面的醬汁來送飯,我看恐怕只能退而求其次,改為享用旁邊的「秘製牛腩煲」,因為單看「秘製牛腩煲」實際製成品,已經看到大量醬汁。

「秘製牛腩煲」裡面的醬汁實際質地偏向比較稀,至於醬汁實際上給我的甜味和鹹味味道感覺,都一致地偏向比較淡,配白飯一起享用的味道效果,比我預期來得遜色了一點點。
西檸檬煎香軟雞

至於「秘製牛腩煲」裡面的食品材料,主要以「蘿蔔」和「牛腩」為主,兩者都已經隨著暴露在空氣底下一段時間而逐漸變涼,就連「蘿蔔」和「牛腩」的實際口感,都已經完全變腍。

「秘製牛腩煲」「蘿蔔」的實際味道,已經完全吸收了「柱侯」醬汁裡面的鹹味與甜味,加上「蘿蔔」口感偏腍,如果「秘製牛腩煲」不是因為我長時間運輸攜帶而變涼的話,按道理整體甜味應該很濃,還有極腍的口感。
秘製牛腩煲

「家餸小廚」給我最大的遺憾反而不是來自於餸菜食品,反而是食店看似完全沒有提供免費,或者加錢選購的套餐飲品,連最基本的罐裝汽水或者紙包飲品都欠奉,令我有點失望,下次需要在附近其他店購買飲品了。
2020-12-07
2 分钟 (外卖自取)
淨兩餸
西檸檬煎香軟雞