2007-03-17
星期二(13/3)同2個英國口黎ga同事(Fasion Designer)去深水埗搵料,午飯時布行老板推薦去對面間飯店食飯。深水埗區, 有間乾好坐, 冇粗口, 唔大大聲ga地方,己經唔錯。唔好失禮”鬼佬”。一入去己為食京菜, 2個外國人不知幾開心,好似去咗北京;古式古鄉,連音樂都好老。叫嘢食先知廣東小炒。老火湯,”正”。老外唔識,淨係話好味。”西蘭花炒帶子”,”煆仁炒飯”,”蒜蓉雜菜”。全部食哂, 水準之作, 連啤酒, 糖水小費, 200蚊唔使。光頭經理話下次可以試吓”炒糙米飯”。第二日仲要去果邊做嘢, 再去一次。”北菇西蘭花”, “豉召炒牛肉”, “炒糙米飯”, 又係老火湯, 啤酒糖水。”糙米飯”果然超好食;有口趙頭,己為有肉碎但係冇ga, 原來有乾坤–糙米配紅米, 完全令我對糙米又鞋又硬ga印像改觀,好好食。外國人話北菇D味佢唔習慣,我就OK Wor。要小心你果D古老酸枝,又重又大,好易撞”菸”。服務,OK啦, 叫果樣, 有果樣,係笑容少D, 鄉音多D lor。