2013-05-15 952 浏览
還記得前兩年的生日就係收到呢個拿破崙蛋糕,芒果那份鮮甜,酥皮如此鬆化,久久令人難以忘懷!在前排得知有朋友當了這裏的員工,託他買西餅可以有折扣,巧合地有親戚快將生日,要求我幫他向朋友訂蛋糕,結果預埋自己果份,拜託朋友幫我訂兩個蛋糕!如今再次能夠品嘗美味的蛋糕,心情實在令人興奮!由於今次的蛋糕不是用來慶生,所以事前在電話中提醒店員要把蛋糕分為九件。但當天去到,看著店員個個也忙於服務其他客人,等了大約十分鐘才有人來service。但發現端上來的拿破崙並沒有切件,而店員亦自知有誤,但他們卻說:只有師傅才可以幫手切餅,但入面既師傅宜家都好忙,可能要等一段時間!也罷了,自己回家切件也可以吧!因為員工知道此蛋糕是自用的,也主動地比左三塊未摺好的小紙盒!紙盒以純白色的設計,用橙色線花紋作點綴,簡潔樸實!但美中不足的是紮緊盒上的絲帶太幼,始終把它托回家,拎到兩磅重的蛋糕,絲帶有點負荷不來,令盒子邊位也陷了少許!回到家中,並沒有第一時間把它切來食,就等一家人食完晚飯作一個飯後甜品!蛋糕放在雪櫃超過五,六個鐘頭,但拿破崙的酥皮依然層次分明、口感脆薄、鬆化,並沒有塌下來或黏成一團;芒果肉和藍莓新鮮多汁,用生果

回到家中,並沒有第一時間把它切來食,就等一家人食完晚飯作一個飯後甜品!蛋糕放在雪櫃超過五,六個鐘頭,但拿破崙的酥皮依然層次分明、口感脆薄、鬆化,並沒有塌下來或黏成一團;芒果肉和藍莓新鮮多汁,用生果刀狠狠分成九件,生果汁黏滿把生果刀,果然真材實料!吉士醬和酥皮逐層逐層分格,清晰可見!吉士醬質感幼滑,感覺很輕身,味道不會太甜太漏而搶去芒果的鮮甜,集合蛋糕的軟、滑、脆,層次感丰富!

原價四百幾蚊的拿破崙蛋糕,托朋友的鴻福,蛋糕才有半價,一共兩磅,平均計只是$1xx,比美心、東海堂的還要便宜得多,但味道更勝一籌呢!
2013-05-14
15 分钟 (外卖自取)
用餐优惠
其他
2012-12-27 641 浏览
我們四個人的小型生日會,公司亦為我們準備了蛋糕。公司的經理,同富豪酒店的關係非常之好,而是日我們的蛋糕就是他特地在富豪餅店訂的朱古力蛋糕。富豪餅店的蛋糕,尤其是銅鑼灣店的出品,早已知道有水準,單是賣相同點綴到蛋糕特別矜貴的金箔片,已知道這蛋糕來頭不少。朱古力片在面層,朱古力的蛋糕,總之整個蛋糕都充滿著朱古力的味道。而且,濃香的朱古力,其苦澀味同甜味混合得非常之好,有香,有甜,亦有澀的味覺感受,味道也是近乎完美的。賣相得,味道亦得,富豪的蛋糕,沒有過多的花巧,好味道,襯得高貴,就是吸引之處。

庆祝纪念
生日
雖然唔係好好月餅,不過屋企年年都會買返黎應下節咁,繼之前買過富豪酒店既曲奇餅,覺得幾好食,而且又唔貴,增加左我對佢既信心,於是走黎問下d月餅幾錢...雖然心諗都唔方平得去邊....點知出乎我意料之外,佢原價係唔平既,不過佢而家做緊promotion,用指定credit card買都ok喎,同出面果d都差唔多價錢,都係百零蚊一盒。所以決定買盒返去比亞爸亞媽試下,佢地鐘意食既都係傳統口味,就買盒雙黃黃蓮蓉比佢啦!講真佢知地個packing真係幾特別,咁耐以黎呢d咁中式既送禮食品都係用d紅色...色彩繽紛既顏色,但係佢地用左黑色,唔講都唔知入面放既係月餅。未到中秋,我地已經開左黎試,唔緊要..年年都唔止買一盒咁少啦!以前食得多既都係白蓮蓉,今次突登買黃蓮蓉,好似無白蓮蓉咁甜,起碼食多少少都唔會覺得濟....不過真係要一讚佢個蛋黃....幾甘香.......配合埋黃蓮蓉都幾好食~~有d令我對傳統位口味既月餅改觀~~

2012-09-07
外卖自取
$200 (其他)
今年行美食展發現場內大多數既食品都差唔多唯獨行過 比好多顏色既Macaron吸引住果日好平好抵 $10粒 重要買5送1 重要係酒店出品 咁就買左盒試下!!每個都有獨立包裝 唔怕疏氣而且每粒都好大粒!!個人比較鐘意朱古力味一打開包裝 已經聞到味好重朱古力味 加上可能新鮮 咬落去好鬆化相信 黎梗既日子 我都會去搵下富豪買佢既 Macaron !!
今年行美食展
發現場內大多數既食品都差唔多

唯獨行過 比好多顏色既Macaron吸引住
果日好平好抵 $10粒 重要買5送1
重要係酒店出品 咁就買左盒試下!!
每個都有獨立包裝 唔怕疏氣
而且每粒都好大粒!!
個人比較鐘意朱古力味
一打開包裝 已經聞到味好重朱古力味
加上可能新鮮 咬落去好鬆化

相信 黎梗既日子 我都會去搵下富豪
買佢既 Macaron !!
2012-09-03 430 浏览
自己一路好鐘意食曲奇餅,大大話話都試左好多間,一直都無試過o係酒店買曲奇餅,而且一路都覺得酒店買肯定好貴,所以無咁既意慾去買。點知之前去美食博覽,見倒富豪酒店擺檔有曲奇賣,仲要係幾廿蚊(好似係$38)一盒,仲平過o係出面d 餅店買,於是就買左一盒返去試下。出乎意料地好味,鬆化得黎又有牛油味,o係屋企食下一塊又一塊,就食晒。上次買果盒好似叫曲奇四色賞,有朱古力、燕麥小紅莓、薑糖同牛油味,其中既薑糖味係out of expectation,因為之前試過好幾次唔同地方賣既薑味產品...都唔係好ok...一直都覺得都唔會好食得去邊...不過佢呢隻係ok喎,有薑味之餘又唔會勁過頭~~(之前有試過Marks & Spencer 、Starbucks、Teresa Festival...等等...個味同口感都係怪怪地,Marks & Spencer 果d硬過咩..差d咬崩牙...Starbucks既薑餅人..甜過頭,無乜薑味;Teresa Festival又係硬過頭,不過未至於咬崩牙)基於上次買左盒最平既都ok,所以事隔一星期,去左佢酒店到另外一盒,今次買既係曲奇四重奏,全部有nuts,最o岩我呢d

基於上次買左盒最平既都ok,所以事隔一星期,去左佢酒店到另外一盒,今次買既係曲奇四重奏,全部有nuts,最o岩我呢d鐘意食nuts既人。呢盒有夏威夷果仁、腰果、芝麻南瓜籽 及 咖啡南瓜籽4款口味,個人最鐘意既 咖啡南瓜籽,因為我鐘意咖啡味,其次係芝麻南瓜籽,一食落口就feel到好多粒粒,夏威夷果仁同腰果都ok。

聽職員講佢地既蝴蝶酥都好出名,下次可以再試。

2012-09-02
2011-11-13 539 浏览
上回介紹過這家酒店餅房有如此便宜的蛋糕,那個沒有用上生果的,折後賣一百三十,是回的更抵,因為同樣都是賣一百三十元的蛋糕,是回是舖滿了士多啤梨,而且底層用上的真的是很重身的芝士,芝士其實不便宜的呢!蛋糕以一片圓形的巧克力片包圍着,面層堆滿了士多啤梨,更加令人覺得划算的,就是連士多啤梨與士多啤梨之間的小隙縫,也用上了藍莓填充,真的是無話可說的充實。此蛋糕的結構也不太複雜,只是在芝士餅上塗上了一層士多啤梨果醬,再而在其面層放上大量的士多啤梨及藍莓,不要以為一百三十元的蛋糕,店家用的士多啤梨一定會是爛爛的,每粒也是飽滿、結實、甜美而多肉汁;然而藍莓就差了黠黠,咬口上不夠結實。不過不違然店家都有偷工減料之處,芝士餅五層相間,以芝士及雞蛋糕相互交疊在一起,個人認為是雞蛋糕比起芝士層還要多,還要厚呢!所以吃起來就少了份結實的口感,反而多了種鬆軟的感覺,而且那雞蛋糕也真的頗稱職,是真的有雞蛋白而又鬆軟的呢!芝士層的感覺予人很滑,但不太挺不太稠,也不太強芝士香,不過這一點點的芝士味,再來點果醬甜甜酸酸的點綴起來,其實也好吃,所以有時候真的不用那麼認真!也不要說笑,這家餅房用來包邊的巧克力片也幾香,這真的
這酒店餅房在六時後買蛋糕,折後賣一百三十
面層堆滿了士多啤梨的士多啤梨芝士餅

芝士餅不是全都是芝士,而是五層相間有很多的雞蛋糕

包邊的巧克力片也幾香
也不要說笑,這家餅房用來包邊的巧克力片也幾香,這真的是有點意料之外呢。
2011-05-27
3 分钟 (外卖自取)
$23 (宵夜)
這酒店餅房在六時後買蛋糕,折後賣一百三十
面層堆滿了士多啤梨的士多啤梨芝士餅
2011-05-13 384 浏览
是日老弟的生日,如今買蛋糕的任務都是由我去辦,在忙碌的假期中,弄得晚上七時才有空去買餅,去美心或是不少餅店都肯定賣光,加上本人沒訂餅,最後的目標就是去酒店的餅房,人在老銅近維園,就去Regal吧。真的大出我的意料之外,餅房不單是有餅,而是有很多很多的餅,十數款口味任君選擇,看來大概磅半重的餅,一律都是一百八十八元,真的是便宜得令人難以置信,看那藍莓芝士餅及紅莓芝士餅滿佈莓子,這個價錢去哪兒找,加上六時之後買有七折,即是一個蛋糕只需一百三十多元,真的從心裡笑出來的一個發現。雖然想吃紅莓芝士餅,但都要遷就一下家人的口味,最後要了個Tiramisu,Tiramisu足有六層,面層是一個球形的巧克力芝士山,在面層的巧克力粉之下是高低起伏,挺為厚身的Mascarpone 芝士層,吃起來有芝士及巧克力粉的香味,加上有陣陣雞蛋香的幼滑,如芝士味可以再強一點一定更棒。底下的四層其實都是由兩款蛋糕相間而成,所以比起外邊很多的Tiramisu至少是多了兩層,薄薄啡色的那一層原來是浸了咖啡酒的蛋糕,入口咖啡味酒味皆不濃不明顯,看來都是太薄之故了吧,再而另外那兩層蛋糕就是芝士海綿蛋糕,雖然其味道不太突出,不過
好歹也是酒店餅房嘛
包裝很是精美
近晚上七時仍有十數款口味任君選擇
Tiramisu的面層是一個球形的巧克力芝士山
Tiramisu足有六層,有雞蛋香又夠幼滑,如芝士味強一點更棒
底下的四層其實都是由兩款蛋糕相間而成,所以比起外邊很多的Tiramisu至少是多了兩層,薄薄啡色的那一層原來是浸了咖啡酒的蛋糕,入口咖啡味酒味皆不濃不明顯,看來都是太薄之故了吧,再而另外那兩層蛋糕就是芝士海綿蛋糕,雖然其味道不太突出,不過至少是綿滑軟身,夾起面層的芝士層來吃,味道是足夠有餘。

在酒香上及一點細微的位置不夠好,但總括而言,雖然是比起一般酒店餅房的出品次了一點點,但個人認為不會比Cova、美心及其他品牌差,加上是要比上述那些店更是便宜,以後似乎真的是買生日餅有好選擇了,愛吃甜的更不妨攪一個蛋糕派對也成,不過又真的不知道店家每天蛋糕的銷售情形,如似今天的情形,應該都很棒。
2011-04-23
2 分钟 (外卖自取)
$25 (其他)
好歹也是酒店餅房嘛
2011-03-12 161 浏览
剛巧逛銅鑼灣, 便想起買個芒果蛋糕給婆婆預早慶祝生日!!怎料沒有預定, 於是便立即落order隔天取貨。因為婆婆喜歡芒果cake, 所以我豪不猶疑便order芒果cake。不說不知, 芒果cake都可以order小cream, 當然健康至上, 要小cream。兩日後取貨, 只是賣相都足已給它100分。吃過晚飯, 當然不少得birthday cake, 唱過生日歌後, 婆婆便開始cut生日cake....她不斷說好靚好靚....唔捨得吃.....一入口, 酒店cake當然是不同的!! cream的份量與蛋糕的比例, 略嫌cream多一點, 如果cream少一點會更好!!芒果很甜, 很新鮮, 蛋糕都吃得出是新鮮弄的!! 非常好!!
剛巧逛銅鑼灣, 便想起買個芒果蛋糕給婆婆預早慶祝生日!!

怎料沒有預定, 於是便立即落order隔天取貨。

兩日後取貨, 只是賣相都足已給它100分。

芒果生日蛋糕
2011-02-28
外卖自取
$168 (其他)
庆祝纪念
生日
芒果生日蛋糕
2009-01-05 85 浏览
呢幾年都係呢度訂賀年禮盒, 通常都買蘿蔔糕,年糕同馬蹄糕, 用料幾好, 各樣都幾好食. 最鍾意佢係長條形, 方便切同煎呀, 今年忽發奇想,不如早d訂, 睇下有無early bird discount. 哈, 真係有,仲係差不多半價添, that's good ah!!! 一套禮盒, 三款糕, 蘿蔔糕,年糕同馬蹄糕/芋頭糕就只係$168 (原價$338), 只係做到9/1. 即刻買了五套送比媽咪, 阿婆,奶奶等. 自己都要留一套自己食. 最遲24號先羅都得.
$168 (其他)
2008-03-20 75 浏览
19/3/2008晚同男友去呢間食buffet因為用恆生信用卡有半價先去早上book左位7點幾去到環境唔錯食物夠熱種類唔算多但足夠熟食有雞、豬、牛、燒鴨等味道ok!雲吞麵出奇地好味甜品有cakes,jelly,pancake等味道一般朱古力"巴夫"最好味不滿係唔知道飲品係要另加錢!!!$88一位,任飲我地根本唔知飲左先聽到隔離檯話要另加價我地問waitre先知真係早知要錢我地唔會飲因為最後有免費餐飲真係令我地好無奈=_="折左好似冇折咁好貴好彩食物ok姐否則真係唔值!
19/3/2008晚同男友去呢間食buffet
因為用恆生信用卡有半價先去
早上book左位
7點幾去到
環境唔錯
食物夠熱
種類唔算多
但足夠
熟食有雞、豬、牛、燒鴨等
味道ok!
雲吞麵出奇地好味
甜品有cakes,jelly,pancake等
味道一般
朱古力"巴夫"最好味

不滿係唔知道飲品係要另加錢!!!
$88一位,任飲
我地根本唔知
飲左先聽到隔離檯話要另加價
我地問waitre先知真係
早知要錢我地唔會飲
因為最後有免費餐飲
真係令我地好無奈=_="

折左好似冇折咁
好貴
好彩食物ok姐
否則真係唔值!

2008-01-17 121 浏览
古小姐玩神秘送左個富豪酒店出品既蛋糕比我! 賣相唔錯! 外圍佈滿脆蛋白, 再加上士多啤梨做裝飾! 入面的蛋糕好香! 你真鬼馬...古小姐!
2008-01-15 71 浏览
I really feel sorry for the standard of the buffet of Regal HK Hotel, it is the worst buffet that I and my friends have ever encountered. We have expected something better under the name of the "Regal" group of hotels.The quality of the food was sub-standard, few choices, cheap stuffs, worst of all the food were not fresh. No wonder there were a couple of food poisoning cases associated with this hotel group. You will find something better even in a non-hotel buffet restaurant with much cheap

The quality of the food was sub-standard, few choices, cheap stuffs, worst of all the food were not fresh. No wonder there were a couple of food poisoning cases associated with this hotel group. You will find something better even in a non-hotel buffet restaurant with much cheaper price than here. You do not find any "heart" in choosing, preparing or presentation of the food, the seafood are unfresh with very few choices, salad were dry and almost all are from canned food, hot dishes taste awfully, dessert was not presentable at all - the best choice among all was the Dreyers Ice Cream so you can imagine the overall standard and quality. But they are charging HK$298 (so HK$330 if including 10% service charge) for Monday to Thursday and more expensive for Fridays and weekend. My friend and I went there last night to give a try just because that we have a 40% off coupon. We paid HK$420 in the end, so each HK$210, but we believe what was worth for the meal was not more than HK$100. This will definitely become our blacklisted restaurant.

I believe you can even get more value for money by having a fishball noodle in a "HK tea restaurant".

It's just a waste of money and appetite to have dinner buffet here and there is no value for money at all.

I would rather pay more and have the buffet at Grand Hyatt (which is expensive in my budget) or have all the trouble to travel half day to and from Novotel in Tung Chung but you will at least get value for your money.
2007-09-20 41 浏览
因為jeni 有$500 coupon,所以這天lunch 我們一家人就來了這裡享用semi-buffet。看看menu~~~我跟jeni 只要pasta set lunch $198,parents 則要daily main course ((就是pasta 再加上main course)) $228。兩者都包括頭盤和dessert buffet、drinks。可自選即煮自製pasta ((大通粉、寬條粉、扁麵、幼麵、貝殼粉、長螺絲粉)) 和sauce ((bolognese、carbonara、mushroom、seafood white wine、puttanesca、daily special sauce ─今天是pesto))。餐前還有bread。大塊大塊的餅乾意料之外地好吃!!! 脆脆的、鹹鹹的。=====================mushroom ─很新鮮,很juicy,配上香草汁,好吃得很。紅、黃、青椒─煮得很軟很軟很軟,配上醬汁,蠻特別的。茄子─當然很好吃,不能錯過。煙三文魚─果然是大酒店,非常新鮮甜美!生mushroom ─沒有烤過煮過蒸過烹調過。你試過嗎?質

看看menu~~~

=====================

紅、黃、青椒─煮得很軟很軟很軟,配上醬汁,蠻特別的。

茄子─當然很好吃,不能錯過。

煙三文魚─果然是大酒店,非常新鮮甜美!

生mushroom ─沒有烤過煮過蒸過烹調過。你試過嗎?質感很好笑,硬硬的一咬即斷,卻又韌韌的。

parma ham 和哈蜜瓜

我的扁麵with seafood white wine (圖) ─seafood white wine sauce 很香濃的海鮮味道,超正!
=====================

yoyoyo~~~ 甜品來了!!!

tiramisu ─很好吃~~~ 吃了兩件! lady finger 作decoration,sponge cake 作layerin',雖沒有我喜愛的濃濃的酒味,但cream layer 很幼滑,不膩。

cheesecake ─很rich 的cheese 味道!

apple pie ─apple? 嚐不到的?一點apple 味道也沒有。內餡很硬,又不好吃。失望。

choco puddin' ─意外地好吃! choco 味道不錯,甜而不膩,而且超級黏,很特別~ 上面的開心果碎增加口感。

rapsberry mousse ─真的對mousse 沒有好感。太軟了。「一pat pat」的。吃了一口就不吃了。

gelato ─gelato 比一般雪糕很健康,而且「勁擦」一頓後,清新的gelato 能消除滯膩感。左起: 開心果((但一點開心果味也沒有,只有杏仁味))、紅莓、巧克力

環境很幽雅寧靜,害我吃的時候都戰戰兢兢的,說話都要小聲點,刀叉也要輕放,互相碰到或碰到碟子發出聲音,我就很緊張...

總的來說,這是偶爾才一次的奢華享受,印象很好~~~
====================

2007-09-05 40 浏览
八月三十一日星期五返完夜校就一行四人去食富豪宵夜自助餐,因為係報紙度得到一張優惠卷$88,又話最好打去訂位,其實我打過起碼五次先有人聽, 但態度也不錯......我們十點十五分到,但唔知點解宵夜自助餐咁多人,原來咁多香港人食宵夜, 每樣野食都要排隊。那裡有壽司(但係一出就冇,比人搶晒)星洲炒米(味道不錯,但有點碎)龍蝦粥(d粥唔綿,有味既白粥)雪糕(個殼壞左,叫人換左兩次都係壞,所以想食雪糕既人好多都卻步)糯米雞(OK)熱葷同湯粉都冇乜試總括而言都OK既...如果係$100係酒店食自助餐,但一定冇驚喜law...
八月三十一日星期五

那裡有壽司(但係一出就冇,比人搶晒)
星洲炒米(味道不錯,但有點碎)
龍蝦粥(d粥唔綿,有味既白粥)
糯米雞(OK)
熱葷同湯粉都冇乜試

(非会员)
2007-08-15 61 浏览
好耐無食buffet但呢排唔知點解好想食琴晚終於得閒去食咁諗住去銅記果間柏寧啦,點知無位得吧台咁無理由成三舊水個人坐得咁唔舒服姐之後仲係好想食,咁第一時間就諗起搭車成日經過好靚果間regal hk點知!真係無諗過可以差到咁!最想食既生蠔竟然無,佢既答案係有焗蠔所以唔會有生蠔~咁即係咩呀?嘀蠔唔新鮮呀?!之後熱盤唔熱得黎選擇少,仲要要脆既就硬...一句!難食!到刺生,要排隊已經慘點知勁唔新鮮得黎得三種選擇,排出黎既結果係份量仲少過係neway食果嘀囉之後比較ok既算係即炒既牛柳粒,但係師父不但只成日唔係位,仲要每次炒出黎都唔知夠唔夠廿粒,排得黎先拎得一兩粒甜品,最好味咪dryers囉,其他cake果嘀又係好似neway貨仔咁囉諗住食刨次,個師父又係成日唔係到,行幾次後終於係到喇,整完諗住加野啦,有成六七支野,支支都無label,大佬知鬼係咩黎咩大拿拿成三舊水個人比嘀咁既水準,好多盤淨返少少都唔refill.我真係未試過食buffet見到有咁多人食淥面同埋咁無意欲去拎野食講真~半價都比多佢囉.
好耐無食buffet但呢排唔知點解好想食
琴晚終於得閒去食
咁諗住去銅記果間柏寧啦,點知無位得吧台
咁無理由成三舊水個人坐得咁唔舒服姐
點知!真係無諗過可以差到咁!
最想食既生蠔竟然無,佢既答案係有焗蠔所以唔會有生蠔~
咁即係咩呀?嘀蠔唔新鮮呀?!
之後熱盤唔熱得黎選擇少,仲要要脆既就硬...一句!難食!
講真~半價都比多佢囉.