喺香港搵壽喜燒專門店其實選擇唔算多要搵由日籍主廚主理嘅壽喜燒專門店就更加少選擇而尖沙咀棉登徑就有間壽喜燒料理專門店係由來自日本福岡縣糸島資深料理長久家弘一主理以正宗手法為客人席前現煮和牛壽喜燒呢間一到晚市就坐滿人,人氣爆燈!餐廳供應「京都姬牛」、「香川橄欖牛」等和牛餐廳不時更換和牛品種唯獨「京都姬牛」基本上係長駐喺菜單晚市提供2款菜單,價錢分別係 $680 &$1080餐廳係日式竹林庭園風格,雅緻和式裝修餐廳設有吧枱及卡位,四人檯卡位就方便傾計我就鐘意坐吧枱位可席前觀賞現煮過程𑁍 Sukiyaki Set Gaku すき焼きセット 楽 $680 𑁍$680個餐有6道菜,確實划算,包括前菜2品、蒸物、和牛壽喜燒、日本野菜、雞蛋蓋飯及甜品,份量超多,真心飽𓇬 前菜熒光魷魚正值當造,彈牙爆汁鮮味濃另一前菜係櫻花蝦天婦羅,香口炸得乾爽蘿蔔漬配三文魚籽酸甜爽脆𓇬 蒸物櫻葉包裹日本鯛魚及櫻花糯米佐以濃稠汁醬及些少山葵廚師建議攪拌均勻後食用魚肉鮮美滑嫩,糯米夾雜櫻葉香氣𓇬 和牛壽喜燒套餐可以食到兩片唔同產地嘅和牛當日食嘅兩款和牛係「鹿兒島野崎牛」及「京都姬牛」兩款都係雌性黑毛和牛,相對脂肪均勻而且肉
喺香港搵壽喜燒專門店其實選擇唔算多
要搵由日籍主廚主理嘅壽喜燒專門店就更加少選擇
而尖沙咀棉登徑就有間壽喜燒料理專門店
係由來自日本福岡縣糸島資深料理長久家弘一主理
以正宗手法為客人席前現煮和牛壽喜燒
呢間一到晚市就坐滿人,人氣爆燈!

餐廳供應「京都姬牛」、「香川橄欖牛」等和牛
餐廳不時更換和牛品種
唯獨「京都姬牛」基本上係長駐喺菜單
晚市提供2款菜單,價錢分別係 $680 &$1080

餐廳係日式竹林庭園風格,雅緻和式裝修
餐廳設有吧枱及卡位,四人檯卡位就方便傾計
我就鐘意坐吧枱位可席前觀賞現煮過程

𓇬 前菜
熒光魷魚正值當造,彈牙爆汁鮮味濃
另一前菜係櫻花蝦天婦羅,香口炸得乾爽
蘿蔔漬配三文魚籽酸甜爽脆

𓇬 蒸物
櫻葉包裹日本鯛魚及櫻花糯米
佐以濃稠汁醬及些少山葵
廚師建議攪拌均勻後食用
魚肉鮮美滑嫩,糯米夾雜櫻葉香氣

𓇬 和牛壽喜燒
套餐可以食到兩片唔同產地嘅和牛
當日食嘅兩款和牛係「鹿兒島野崎牛」及「京都姬牛」
兩款都係雌性黑毛和牛,相對脂肪均勻而且肉質更細緻柔軟
🥩鹿兒島野崎牛油花豐富,油脂呈大理石紋般均勻分佈
柔軟得令人驚艷,鬆化程度近乎入口即溶
但又唔會話食到成口油好膩咁
🥩京都姬牛反而肉味較濃,軟稔得嚟較有咬口
油脂感較少,與鹿兒島野崎牛嘅風味完全唔同
另設4款調味料,有黑松露醬、沖繩辣椒絲、柚子及山葵
主廚建議將每片牛分開一半
先試原味,另外嗰半片再落調味料
但我覺得唔需要任何調味已經夠好食
🥚壽喜燒配有兩款生雞蛋,都係兵庫縣產
一款係生蛋,另一款係雲朵蛋白泡沫+鮮蛋黃
蘸上細膩雲朵蛋汁口感更滑溜,帶出和牛嘅甘甜味道
🍚白飯係用北海道糯米及北海道夢美人米
用昆布高湯煮過,特別香甜好食
可按個人喜好加入日高昆布漬與飯同食

𓇬 日本野菜
日本直送野菜均用獨門醬汁煮
來自靜岡縣嘅Amela蕃茄,甜度高且多汁
粟米麵筋、京都燒豆腐、山形冬菇、京都菠菜等都煮到入晒味

𓇬 雞蛋蓋飯
食到呢道菜都差唔多9成飽
你可以揀飯嘅份量,要求少飯
雞蛋選用兵庫縣產「日本一こだわり卵」
滑蛋索盡鍋內壽喜燒醬汁
加上蔥粒及雲朵蛋白,香到不得了
昆布高湯煮成嘅飯粒粒分明
就算幾飽都絕對唔可以走飯啊

𓇬 甜品
靜岡蜜瓜大福,蜜瓜熟度啱啱好,又香又甜
蕃薯經檸檬慢煮變得軟綿散發清香,微酸與香甜番薯出奇地夾
琥珀糖口感特別,似包裹咗一層冰糖嘅啫喱糖
最後飲啖茶,瞬間解膩
餐廳誠意邀請資深日藉🇯🇵主廚久家弘先生坐鎮👨🏻‍🍳嚴選上等和牛🐂及日本不同產地的時令蔬菜🥬可見廚師的別出心裁、對食材的嚴格追求以創意方式烹調精緻席前壽喜燒🍲讓食客能以親民價錢 帶來極致的味覺享受✨◤ 壽喜燒套餐 - 楽 ◢ 𝟔𝟖𝟎 𝐩𝐩【前菜】🦑螢光魷魚 丨爽脆彈牙 🫛蠶豆豆腐 丨軟嫩甘甜🐟三文魚籽、白蘿蔔漬 丨鮮甜帶酸 相當開胃🦐炸新洋蔥櫻花蝦 丨惹味金黃香脆【蒸物】🐟日本鯛魚、道明寺櫻花糯米蒸物糯米滲透鮮甜的魚香味🍚 口感軟糯煙韌 【和牛壽喜燒】🐂「京都姬牛」此款黑毛和牛油脂分布平均 油脂融點較低 驚喜的是入口即化而不膩肉質相當柔軟 細緻香滑🥰🐂「鹿兒島縣產和牛」此款為西冷 因此黑毛和牛的油脂較少但整體味道比京都姬牛較溫和沒有負擔感採用來自日本山口縣的雞蛋🍳濃郁甘甜蛋白由人手發打至雲朵造型 ☁️ 綿密細膩使牛肉的口感更滑順✨✨配合主廚獨門秘製4款蘸料🧂包括沖繩島椒絲、柚子、芥末及意大利松露醬 🍄 整體味道增添層次感 【日本野菜】靜岡蕃茄🍅、山形冬菇 🍄‍🟫、京都菠菜🥬、燒豆腐、日本製
餐廳誠意邀請資深日藉🇯🇵主廚久家弘先生坐鎮👨🏻‍🍳
嚴選上等和牛🐂及日本不同產地的時令蔬菜🥬
可見廚師的別出心裁、對食材的嚴格追求
以創意方式烹調精緻席前壽喜燒🍲
讓食客能以親民價錢 帶來極致的味覺享受✨

◤ 壽喜燒套餐 - 楽 ◢ 𝟔𝟖𝟎 𝐩𝐩

【前菜】

🦑螢光魷魚 丨爽脆彈牙
🫛蠶豆豆腐 丨軟嫩甘甜
🐟三文魚籽、白蘿蔔漬 丨鮮甜帶酸 相當開胃
🦐炸新洋蔥櫻花蝦 丨惹味金黃香脆

【蒸物】

🐟日本鯛魚、道明寺櫻花糯米蒸物

糯米滲透鮮甜的魚香味🍚 口感軟糯煙韌

【和牛壽喜燒】

🐂「京都姬牛」

此款黑毛和牛油脂分布平均 油脂融點較低
驚喜的是入口即化而不膩
肉質相當柔軟 細緻香滑🥰

🐂「鹿兒島縣產和牛」

此款為西冷 因此黑毛和牛的油脂較少
但整體味道比京都姬牛較溫和
沒有負擔感

採用來自日本山口縣的雞蛋🍳濃郁甘甜
蛋白由人手發打至雲朵造型 ☁️ 綿密細膩
使牛肉的口感更滑順✨✨

配合主廚獨門秘製4款蘸料🧂
包括沖繩島椒絲、柚子、芥末及意大利松露醬 🍄
整體味道增添層次感

【日本野菜】

靜岡蕃茄🍅、山形冬菇 🍄‍🟫、京都菠菜🥬、燒豆腐、日本製櫻花面筋、粟米面筋

野菜分別來自日本不同縣市 🇯🇵

選用日本北海道夢美人米及白鳥古代米🍚
再加入昆布高湯熬製而成🍲
相當講究 味道清甜滑嫩✨

甜品

🍮蜜瓜大福、檸檬煮蕃薯、琥珀、焙茶

大福包裹著蜜瓜🍈與紅豆
雙重甜蜜的滋味🫘

最後以馥郁的焙茶作結束🫖
完全滿足味蕾的體驗

2025-04-24
  • 甜品
2025-05-01 969 浏览
-壽喜燒 伊勢熊🥩三訪伊勢熊 - 以香港來講 呢度既壽喜燒性價比極高 人均唔洗$700就可以欣賞由黎自日本福岡縣資深日籍主廚久家弘一先生親自主理既壽喜燒盛宴一共有10道菜 食得飽飽又滿足 而且每次黎都會keep到水準 同時又會有小新意 值得回訪餐廳主打以風味極致既和牛為基礎 以關東濃郁醬汁燉煮概念結合關西甜香糖烤 配主廚獨家割下(佐料醬汁)秘方堅持選用來自日本不同產地的食材 - 特別搜羅自日本香川縣小豆島的橄欖和牛 同京都府綾部市牧場引入京都姬牛 以優質和牛作焦點食材 就連挑選大米、雞蛋、季節蔬菜等都特別搜羅自日本各縣既頂級品種每次坐吧檯用餐座位就最開心 因為可以睇到日本主廚即席烹飪 親自介紹食物產地與種類 有如置身於日本一樣✨壽喜燒套餐 - 樂 ($680)前菜 3品🍱 螢光魷魚 入口鮮甜 肥美爆漿 咬落彈牙又帶絲絲海水鹹香 底下伴有蠶豆豆腐綿滑細膩 豆香自然 同魷魚莫名地夾🍱 蘿蔔漬伴日本菜心配三文魚籽蘿蔔漬爽脆微酸 襯托出日本菜心既清新甘香 而三文魚籽爆汁鹹香 層次感豐富🍱 洋蔥櫻花蝦魷魚餅天婦羅中意呢個炸得好香口 炸粉薄脆 櫻花蝦帶來濃郁鮮香 魷魚餅彈性十足 配埋甜美洋蔥 滋味
壽喜燒 伊勢熊🥩

餐廳主打以風味極致既和牛為基礎 以關東濃郁醬汁燉煮
概念結合關西甜香糖烤 配主廚獨家割下(佐料醬汁)秘方
每次坐吧檯用餐座位就最開心 因為可以睇到日本主廚
即席烹飪 親自介紹食物產地與種類 有如置身於日本一樣

✨壽喜燒套餐 - 樂 ($680)

前菜 3品

蛋黃用來拌牛肉更添滑順 ☁️
同時提供4種調味料:黑松露醬、柚子、山葵和海帶漬
大大提升牛肉口感同味道既變化 又可以解膩🌟

🥬 日本野菜
嚴選日本各縣頂級時令蔬菜 - 包括京都菠菜+京都燒豆腐+山形冬菇+靜岡縣Amela蕃茄+ 粟米麵筋等等

尤其是Amela高糖度水果蕃茄 細膩多汁 酸甜平衡
入口爆汁 天然果香突出

🐣 究極蛋蓋飯
每次最期待嘅飯 - 用上日本北海道夢美人米同古代米混合
口感煙韌黏糯 比平時既白飯更有咬口 層次豐富
夢美人米係北海道最高品質既米種;古代米產量品唔多
但含有多種維他命 係稀有而價值高既米
用佃煮方式(醬油、味醂等材料一起煮到黏稠的燒菜方式) 令米飯吸滿昆布高湯與醬油香
連同蛋液拌勻後滑順香濃 微微鹹甜 幸福感滿溢

🍡 蜜瓜大福 - 大福皮薄軟糯 蜜瓜極多汁清甜
估唔到同紅豆幾夾 甜度適中
🍡 檸檬漬番薯 - 番薯軟糯 帶微酸同檸檬清香 食完解膩
🍡 琥珀糖 - 細膩清甜
🍡 焙茶 - 焙茶香氣濃郁 有淡淡焙烤味 回甘解膩
2025-04-21
2025-02-25 2624 浏览
位於尖沙咀棉登徑的日本壽喜燒料理專門店「壽喜燒伊勢熊」,由來自日本福岡縣的資深日籍主廚久家弘一先生親自主理,主角壽喜燒,招牌的「京都姬牛」及「鹿兒島県産和牛」使用,配搭7款日本當季時令蔬菜!主廚的獨門割下秘方更是靈魂之所在,蛋汁佐料採用來自日本兵庫縣的雞蛋,匠心綴以綿密的細膩蛋白雲朵,為壽喜燒肉食注入嫩滑風味,仲有四款精選蘸料為牛肉,帶來豐富的味道層次享受,當中包括沖繩島椒絲、柚子、芥末及意大利松露醬😋▪️壽喜燒套餐楽 $680套餐食材非常豐盛,由前菜到甜品,每一道菜都是味蕾的享受,食材用料高質,但價錢非常相宜,是我近期食過最好的壽喜燒👍👍▪️前菜每一道都細緻美味,為你打開味蕾豆腐配螢光魷魚|蘿蔔漬配三文魚子木魚絲花菜心|櫻花蝦洋蔥▪️蒸物生蠔、淮山、魚蓉造成的饅頭配搭和牛,口感軟腍腍味鮮香濃▪️和牛壽喜燒 (和牛兩款)黒毛和種鹿兒島県産 |黒毛和種京都府産北海道米飯|兵庫縣雞蛋 (生食使用)雲朵雞蛋|自家製日本昆布漬兩款和牛肉質細嫩,油脂分布適中,入口即融的順滑滋味,而且特別從日本京都府綾部市的牧場引入的京都姬牛,此品種和牛屬優質雌性黑毛和牛,油脂融點較雄性和牛低,並以營養豐富的澱粉質及蛋白

▪️壽喜燒套餐楽 $680

▪️前菜
每一道都細緻美味,為你打開味蕾
豆腐配螢光魷魚|蘿蔔漬配三文魚子
木魚絲花菜心|櫻花蝦洋蔥

▪️蒸物
生蠔、淮山、魚蓉造成的饅頭配搭和牛,口感軟腍腍味鮮香濃

▪️和牛壽喜燒 (和牛兩款)
黒毛和種鹿兒島県産 |黒毛和種京都府産
北海道米飯|兵庫縣雞蛋 (生食使用)
雲朵雞蛋|自家製日本昆布漬
兩款和牛肉質細嫩,油脂分布適中,入口即融的順滑滋味,而且特別從日本京都府綾部市的牧場引入的京都姬牛,此品種和牛屬優質雌性黑毛和牛,油脂融點較雄性和牛低,並以營養豐富的澱粉質及蛋白質飼料及天然井水飼養,如此講究,難怪和牛極致美味

▪️日本野菜
七款來自日本不同縣的蔬菜,吸收了壽喜燒醬汁更為滋味,而且亮是來自靜岡縣的高糖度蕃茄,特別鮮味清甜
靜岡縣蕃茄|山田縣冬菇
京都菠菜|燒豆腐|長野縣白菜
櫻花麵筋|粟米麵筋

▪️昆布飯
究極蛋蓋飯,就是用昆布汁煮成的米飯配上滑蛋、雲朵蛋白和香蔥,然後加少少Wasabi撈勻,就會變成一碗香噴噴的蓋飯

▪️甜品
甜品亦非常有誠意,全部自家製,這一餐的終結,作為食客的我們表示非常滿意
士多啤梨大福 |檸檬漬甘薯
琥珀糖|香茶

兩杯特飲睇埋相,就知道非常足料,而且水果亦是用非常當造的,所以能夠食到水果原汁原味,美味和清甜集於一身
▪️新鮮蜜柑配薄荷葉Mojito
▪️菠蘿梳打配宮崎縣柑橘
  • 京都姬牛
今日同大家推薦一間位於尖沙咀嘅高質壽喜燒 伊勢熊。餐廳以精緻omakase壽喜燒聞名,設計採用木系顏色,裝潢上有日式屏風及少量植物裝飾,風格簡約有心思。餐廳分為吧台及卡位,空間感相當寬敞舒適,俾人嘅感覺放鬆愜意。✨餐廳主廚係黎自日本福岡縣嘅資深日籍久家弘,每道料理佢都會耐心逐一介紹。食物嘅質素唔洗多講,壽喜燒牛肉搭配唔同配料令食材味道昇華,而每一口牛肉都帶住濃郁及嫩滑肉質,個人最鍾意黑松露配料!! 另外仲有兩款蛋蘸汁,其中一款起泡蛋白加埋原粒生蛋黃食落口感都幾正,每道菜都展現左日本料理嘅精髓。當日見到好多到訪客人都係黎慶祝生日或特別日子,送上甜品時仲送即影即有,記錄低你同朋友當下嘅moment!! 📸 餐廳位於尖沙咀地理位置方便,如果想要嘗試正宗壽喜燒料理,伊勢熊絕對係你嘅好選擇! 🍽️おまかせセット 雅 OMAKASE Set MIYABI前菜5品 Assorted Appetizer旬の刺身Seasonal sashimi本日の一品料理 Chef‘s Delight和牛料理 Wagyu Delicacy蒸し物 Steamed Medley和牛A4すき焼き A4 wagyu beef

おまかせセット 雅 OMAKASE Set MIYABI
前菜5品 Assorted Appetizer
旬の刺身Seasonal sashimi
本日の一品料理 Chef‘s Delight
和牛料理 Wagyu Delicacy
蒸し物 Steamed Medley
和牛A4すき焼き A4 wagyu beef sukiyaki
日本野菜7品 Japanese vegetables
ウニと玉子とじご飯 Uni, Egg, Koubu steamed rice
デザートDessert
壽喜燒 伊勢熊 📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號舖━香港壽喜燒餐廳絕對不少 試過十幾間其實大同小異 但佩服這間 伊勢熊 仲可以令我地覺得 新穎 咁必定有優勝之處 晚市套餐$680起 其實性價比都幾高! 重點係套餐鋪排得很好 豐富又滿足~套餐食材品質超高 選用來自日本不同產地的食材 牛肉 蛋 蔬菜等都來自不同地方 另外好多菜品都別出心裁 睇得出係用心打造嘅菜單!bar檯座位能看到日本主廚親自烹飪 也會親自介紹食物產地與種類 體驗感不錯━🍱 前菜 ▶︎ 熒光魷魚爆漿鮮美 蠶豆豆腐綿密很是特別▶︎ 至於櫻花蝦餅就炸得超香口 漬白蘿蔔配三文魚籽酸甜又鮮味━🍣 蒸物▶︎ 第一次見蒸"壽司" 櫻花糯米搭配鯛魚 櫻花葉 等黏糯鹹香很特別━🐮 鹿兒島和牛 西冷▶︎ 真係show埋證書嘅和牛~ 鹿兒島西冷油脂分佈均勻 入口即化而不會肥膩 🐮 京都姬牛 西冷▶︎ 京都姬牛相比之下油脂香更豐富 🥚 日本蛋▶︎ 提供兩款蛋漿 一種是正常生雞蛋 另外一種則是打發後的蛋白配上蛋黃 別有一番風味🍚 米飯▶︎ 大愛這裡的飯! 米飯選用北海道米 比平時的日本米更粘糯似食糯米咁 仲有昆布高湯的微微鹹香 🧂 配料▶︎ 提供 黑松露醬 山

壽喜燒 伊勢熊

▶︎ 京都姬牛相比之下油脂香更豐富

🥚 日本蛋

🍚 米飯

🧂 配料
▶︎ 提供 黑松露醬 山葵 檸皮 海帶漬等 解膩一流 也太有誠意~

🥬 日本野菜
▶︎ 野菜來自日本各地 最驚艷一定係amela番茄 酸甜爆汁勁好食!

🍳 究極蛋蓋飯
▶︎ 誰能抵抗吸滿和牛精華的滑蛋蓋飯! 最後再來一碗 飽足感maxxx

🍡 甜品
▶︎ 甜品有蜜瓜紅豆大福 檸檬漬番薯 琥珀糖 焙茶 大滿足不用多說 最鐘意超juicy蜜瓜~

// 𝙀𝙭𝙦𝙪𝙞𝙨𝙞𝙩𝙚 𝙎𝙪𝙠𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙊𝙡𝙞𝙫𝙚-𝙜𝙮𝙪 𝙖𝙣𝙙 𝙆𝙮𝙤𝙩𝙤 𝙃𝙞𝙢𝙚𝙜𝙮𝙪 𝙒𝙖𝙜𝙮𝙪 - 𝙎𝙪𝙠𝙞𝙮𝙖𝙠𝙞 𝙄𝙨𝙚𝙠𝙪𝙢𝙖 ⛩️ //-Helmed by Japanese Head Chef Koichi Kuga, 𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐈𝐬𝐞𝐤𝐮𝐦𝐚 is an acclaimed sukiyaki restaurant located in the bustling heart of Tsim Sha Tsui, Hong Kong; merging the culinary arts of both Kanto and Kansai region with quality Wagyu and top-notch ingredients that are freshly imported from Kyoto and Kagawa-ken.-Their newly launched Sukiyaki lunch menu features a bargaining price starting from HK$290 to HK$480, high
Their newly launched Sukiyaki lunch menu features a bargaining price starting from HK$290 to HK$480, highlighting the most exquisite wagyu of Olive-gyu Wagyu and Kyoto Himegyu Wagyu, served with seasonal produce and their secret housemade sukiyaki sauce for perfect indulgence.
The premium wagyu featured were Olive-gyu オリーブ牛 from Kawaga 香川 and Kyoto Himegyu 京都姬牛; which Olive-gyu is a type of olive-fed wagyu with a rich and tender texture, as well as having an elevated yellow fat content and a slightly nutty taste; while Kyoto Himegyu is the female cow from Ayabe City, Kyoto Prefecture, with sweet flavor, melt-in-the-mouth texture, and a decent fatty consistency.
📍 𝐒𝐮𝐤𝐢𝐲𝐚𝐤𝐢 𝐈𝐬𝐞𝐤𝐮𝐦𝐚 (𝐓𝐬𝐢𝐦 𝐒𝐡𝐚 𝐓𝐬𝐮𝐢)
Shop 13, G/F, The Pinnacle, 8 Minden Avenue, Tsim Sha Tsui, Hong Kong.
ʙs-ᴘᴊ-ʀᴘ-ᴡᴛs-sᴄɴ
2025-04-06 644 浏览
壽喜燒 伊勢熊🥢主打日本地道親民壽喜燒的伊勢熊,由來自日本福岡縣的資深日籍主廚久家弘一先生親自主理。室內設計以日系極簡主義為概念,採用樸實原木及和紙打造寫意的氛圍。午市 // 北海道四元豚壽喜燒套餐 ~ HK$380第一道前菜會由左至右進食,分別是鯛魚配醃漬野菜;炸櫻花蝦。第二道前菜使用鰻魚為主角的茶碗蒸。套餐包含了四元豚 豬肩肉 豬腩片;採用來自日本兵庫縣的雞蛋,蛋汁香濃幼滑;可以以豚肉沾上一起食用。套餐的米選用北海道夢美人米及北海道糯米;當中的昆布蓋飯更以北海道產的日高昆布熬製高湯烹煮而成,令每一顆米都散發鮮美的甘甜風味。更配上四款精選蘸料 - 沖繩島椒絲;柚子;芥末;意大利松露醬。蟹肉水雲麵豉湯 - 加入了蟹肉絲,增添了鮮味。最後甜品方面會是黃豆粉蕨餅配紅豆;水信玄餅。
壽喜燒 伊勢熊🥢

午市 // 北海道四元豚壽喜燒套餐 ~ HK$380

第一道前菜會由左至右進食,分別是鯛魚配
醃漬野菜;炸櫻花蝦。

第二道前菜使用鰻魚為主角的茶碗蒸。

套餐包含了四元豚 豬肩肉 豬腩片;

蟹肉水雲麵豉湯 - 加入了蟹肉絲,增添了鮮味。

最後甜品方面會是黃豆粉蕨餅配紅豆;水信玄餅。
2025-03-14 1074 浏览
🚩壽喜燒 伊勢熊福岡縣資深日籍主廚久家弘一主理嘅壽喜燒專門店餐廳位於尖沙咀|裝修行日式園林風席前座位同卡枱都有 (๑´∀︎`๑)晚市主打兩個套餐|另外可以追加牛肉同配菜〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈壽喜燒套餐 樂 $680♡前菜櫻花蝦炸洋蔥|炸洋蔥絲痴滿櫻花蝦乾 非常香口螢光魷魚|質素好好有口感 唔會太軟淋♡蒸物日本鯛魚配櫻花糯米魚肉精華滲透飯粒|米飯口感煙靭♡和牛壽喜燒 每位兩大片和牛特別選用日本京都姬牛|雌性黑毛和牛油脂融點會較雄性和牛低|肉質細膩入口即溶醬汁偏甜|啱啱好可以中和牛肉嘅油膩感♡日本野菜靜岡蕃茄|京都菠菜|豆腐|山形冬菇etc蔬菜拼盤都係由日本直送|份外青甜♡究極蛋蓋飯夢美人米混搭糯米再用昆布水蒸煮雞蛋用嘅都係可食用生雞蛋 ((有證書♡甜品草莓大福|檸檬番薯|琥珀糖 番薯用檸檬煮過|有檸檬清香但又唔會酸琥珀糖外脆內軟
🚩壽喜燒 伊勢熊

福岡縣資深日籍主廚久家弘一主理嘅壽喜燒專門店

餐廳位於尖沙咀|裝修行日式園林風
席前座位同卡枱都有 (๑´∀︎`๑)
晚市主打兩個套餐|另外可以追加牛肉同配菜

雞蛋用嘅都係可食用生雞蛋 ((有證書

草莓大福|檸檬番薯|琥珀糖
番薯用檸檬煮過|有檸檬清香但又唔會酸
琥珀糖外脆內軟
在尖沙咀的「壽喜燒 伊勢熊」,我品嚐了幾道精彩的壽喜燒料理,每道菜都獨具特色。這是我第三次回來品嚐,每一次也讓我很驚喜,日籍主廚久家弘一先生主理的壽喜燒真的別具風采❤️✨牛肉壽喜燒的和牛肉質令人驚艷,肉香濃郁,入口即化。主廚獨門的醬汁甜中帶鹹,完美地提升了牛肉的風味,讓每一口都充滿滿足感。搭配新鮮的蔬菜,口感層次分明,讓人欲罷不能。因為不吃牛肉的我,主廚為我準備了雞肉壽喜燒,表現同樣出色,肉質滑嫩,醬汁的微甜與雞肉的鮮美相得益彰,柔軟度恰到好處,讓人感受到雞肉的鮮味在醬汁中更加突出✨配合蛋漿實在更濃郁滋味✨特地準備的秘製醬汁,還有從日本搜羅回來各地的新鮮蔬菜;壽喜燒醬汁搭配的季節蔬菜更是讓人驚喜,特別是來自靜岡的アメーラ蕃茄,鮮甜如蜜,口感猶如融化般的美好。新鮮的蔬菜與濃郁的醬汁相互交融,讓整道菜的風味更加豐富,令人難以忘懷。每一次吃到最尾的雞蛋雞肉蓋飯也令我很驚喜,絕對是完美的結尾。綿滑的雞蛋與香甜的米飯相互輝映,米飯吸收了昆布高湯的精華,讓每一口都充滿鮮美的甘甜。這道菜不僅溫暖人心,還讓整餐的體驗畫上了圓滿的句號❤️

2024-12-18
  • A4和牛壽喜燒套餐
  • 茶碗蒸
  • 甜品
  • 北海道四元豚
  • 北海道四元豚壽喜燒套餐
2024-10-30 2630 浏览
this place serves up authentic Sukiyaki with a modern interpretation, we had a 6-Course Dinner Sukiyaki Set ($680)Kyoto Himegyu, the highly prized female Wagyu is known for its tenderness, silky texture, and delicately sweet flavor. We loved it! They also served us 7 kinds of vegetables, they are sourced from different prefectures in Japan, which helps to balance out the richness of the meal🐷Make sure you dip the raw egg yolk, it can be paired with 4 different condiments to elevate the wholeexp

experience😋
2024-10-05 2616 浏览
9月「壽喜燒 伊勢熊」隆重呈獻糸島美食祭由資深日藉主廚久家弘一先生主理席前壽喜燒壽喜燒 伊勢熊主打以來自日本優質和牛融會關東及關西壽喜燒料理$980 壽喜燒套餐 宴前菜三款伊佐木刺身|北海道海膽配枝豆慕絲|粟米天婦羅糸島真鯛湯和牛壽司配糸島岩蠔油煮糸島真鯛治部煮A4 和牛壽喜燒 日本京都姬牛|日本滋賀県産近江牛日本野菜 糸島野菜使用 - 秋葵、燒豆腐、小松菜、洋蔥等究極蛋蓋飯柚子雪配自家製朱古力羊羹壽喜燒 伊勢熊 📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號舖
9月「壽喜燒 伊勢熊」隆重呈獻糸島美食祭

糸島真鯛治部煮
A4 和牛壽喜燒
日本京都姬牛|日本滋賀県産近江牛
日本野菜
糸島野菜使用 - 秋葵、燒豆腐、小松菜、洋蔥等
究極蛋蓋飯
柚子雪配自家製朱古力羊羹

壽喜燒 伊勢熊
📍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號舖
2024-09-30 2681 浏览
尖沙咀壽喜燒Sukiyaki Isekuma由即日起至10月20日推出「和味雞肉祭」精緻午餐,由日藉主廚久家弘一先生主理席前獻上酢橘雞壽喜燒,尤其對喜歡吃雞肉的我特別吸引,這天就跟車爸爸和好友來享受一頓靚雞午餐。這位靚仔正是主廚久家弘一先生是位超級細緻的暖心廚師,在他手上會吃到窩心的美味壽喜燒。今天品嚐的德島阿波酢橘雞於飼養過程中一律不使用抗生素和抗菌劑,確保雞隻健康地成長所以大可吃得安心,先來品嚐德島阿波酢橘雞壽喜燒套餐$290/位中的前菜!西京燒銀鱈魚味道香甜口感嫩滑,另外那球粟米炸得脆卜卜內裏還十分Juicy好味道啊。恃著人多我們還額外點了兩款特色雞美食!首先我們品嚐香口的阿波酢橘雞天婦羅$80,以德島酢橘雞來炮製夾上主廚的獨門天汁,香口之餘仍然能品嚐到雞肉的鮮嫩味道。另一份是博多水炊阿波酢橘雞肉鍋$120則以清水來展示原汁原味,粉嫩的鮮味雞肉在口腔內表露無遺引人入勝,那口充滿雞鮮的甜美湯汁萬勿錯過喔。酢橘雞烹得皮爽滑溜肉質彈牙擁有滿滿的鮮香氣息,烹調完雞肉的那清水已變成香甜雞湯,切勿浪費必定要好好享受這精華。繼續回到阿波酢橘雞壽喜燒的懷抱!以酢橘雞搭配久家主廚的獨門壽喜燒醬汁,

繼續回到阿波酢橘雞壽喜燒的懷抱!以酢橘雞搭配久家主廚的獨門壽喜燒醬汁,相信又會帶出新一輪驚喜。

除了靚雞肉之外當然少不了新鮮的野菜!經過充滿肉香的壽喜燒汁烹煮過後真的非常滋味。

等待壽喜燒的途中我們繼續品嚐午餐中的茶碗蒸!嫩溜的蒸蛋內裏原來藏滿了我喜歡的明太子和大蝦,蛋香十足加上鹹香滋味怪好吃耶。

此刻侍應為我們端來配襯雞肉壽喜燒的米飯、雞蛋及味噌湯,這個配搭絕對為壽喜燒增添不少色彩。
特別一提這兒的米飯非常煙靭,原來你加入了少許糯米怪不得那麼好吃。
主廚非常細心為我們慢慢烹調雞肉,說時遲那時快終於可以上碟了。

阿波酢橘雞皮香而不膩吃下彈性十足非常鮮美,加上甜不俗的壽喜燒醬汁吃得我非常滿足。

最後品嚐埋沾滿香甜壽喜燒汁的燒豆腐、秋葵及冬菇,大家也滿足到一個點地離開。

如果愛吃壽喜燒又喜歡吃雞的您,趁著期間限定快點去品嚐這德島阿波酢橘雞。
2024-09-17
用餐优惠
試食活動
2024-09-29 2242 浏览
我真係好鍾意食壽喜燒!牛肉當然正不過好味嘅雞肉我都唔會錯過,Sukiyaki Isekuma由而家開始去到10月20號有和味雞肉祭,聯同日本食鳥協會用健康好味嘅酢橘雞整出多款嘅雞肉料理比大家嘆。嚟到呢度梗係要食壽喜燒啦今次嘅主角係阿波酢橘雞,嫩滑嘅雞肉加咗香甜嘅壽喜燒汁,比起牛肉雞肉嘅咬口更吸引仲好好味添。阿波酢橘雞壽喜燒午市套餐入面有前菜兩款、茶碗蒸、野菜五款、味噌湯、漬物、米飯同埋甜品好鬼豐富,一坐低先嘆兩款前菜雖然今次係食雞肉但係前菜我都食到牛肉㗎,另外仲有件燒得好香甜嘅鱈魚西京燒,呢個前菜一啲都唔Hea係個勁好嘅開始。呢個係和牛卷食落又軟又嫩好香口,中間仲夾咗啲香蔥真係勁好味喎。午餐途中我哋仲加咗兩樣特色嘅阿波酢橘雞菜嚟嘆!阿波酢橘雞天婦羅炸得香口又多汁,點咗主廚嘅獨門天汁雞肉食落去香口又惹味要嚟送啤酒一流。跟住仲有呢個博多水炊!久家主廚竟然夠膽用清水嚟整呢個菜就知道雞肉幾咁新鮮,食落果然雞味香濃仲要勁彈牙又肉嫩好味到我連個湯汁都飲晒。繼續返嚟午市套餐嘅懷抱!侍應送來一碗睇落去勁嫰溜嘅茶碗蒸,食落滑嘟嘟嘅蒸蛋入面仲有新鮮大蝦同埋明太子材料好鬼豐富,不過成碗食晒都幾飽肚㗎。入到大

入到大直路梗係要食我哋今日嘅主角阿波酢橘雞壽喜燒!連同五款新鮮嘅野菜一齊上場真係令我哋極之常期待呀。
呢一日好好彩由久家主廚同我哋煮壽喜燒!佢好細心咁逐樣逐樣用佢嘅獨門壽喜燒汁煮到好入味,坐喺吧枱聞到香噴噴即時口水勁流啊。

等食雞肉嘅途中侍應就送來一套配壽喜燒食嘅好拍檔,有米飯、新鮮雞蛋、漬物、冇入鏡嘅麵豉湯同埋四款調味料。
雞蛋梗係用日本可以生食嘅靚雞蛋啦,點落雞肉道一齊食即刻香夾滑。

呢度嘅米飯比較特別要介紹一下!除咗珍珠米之外入面仲溝咗糯米所以食落去特別煙靭仲好有米香添。
阿波酢橘雞果然名不虛傳!雞皮好爽滑肉質又彈牙真係鮮味無窮,主廚嘅獨門壽喜燒汁鹹甜適中會令人有食到停唔到口嘅感覺。
呢三款野菜索晒壽喜燒汁嘅香甜味食落特別正斗。
第二轉繼續煮埋啲菜同埋雞肉,呢次嘅味道仲更加香甜勁好味啊。

2024-09-17
用餐优惠
試食活動
2024-09-23 2437 浏览
尖沙咀有間高質日本餐廳,其日本料理水準極高!最近新出了推廣日本🇯🇵產鷄肉,店員話是想透過日本🇯🇵產雞肉與菜式的配合,傳遞日本鷄肉的風味! 阿波酢橘雞壽喜燒 (2 set)選用德島酢橘雞,搭配久家主廚的獨門割下配方(壽喜燒醬汁),保留雞肉鮮嫩口感的同時,呈獻正宗日本壽喜燒佳餚。博多水炊き水炊阿波酢橘雞肉鍋九州傳統的水炊き- 清水鍋,可謂是最不修飾的鍋物,將食材毫無保留的原汁原味奉上,德島酢橘雞肉質可口彈牙,就是可呈現最純粹的雞肉鮮味。阿波酢橘雞天婦羅以日本家傳戶曉的天婦羅料理為基本,採用精選德島酢橘雞炮製,搭配久家主廚獨門天汁,帶來非一般的美味體驗。「壽喜燒 伊勢熊」九龍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號
尖沙咀有間高質日本餐廳,其日本料理水準極高!

最近新出了推廣日本🇯🇵產鷄肉,

阿波酢橘雞壽喜燒 (2 set)

博多水炊き水炊阿波酢橘雞肉鍋

阿波酢橘雞天婦羅

「壽喜燒 伊勢熊」
九龍尖沙咀棉登徑8號凱譽地下13號