2024-11-13 343 浏览
元朗尋味幾出名㗎,唔少街坊都讚過佢,無非係因為佢又平又好食啦🤭是日又黎到叫外賣,下午時段唔多人等真係太幸運啦,有次黎買等左大半個鐘😂不過其實佢有得打定電話落單嘅。⭐粉葛赤小豆陳皮湯呢度個無味精靚湯一定要推薦下,是日係粉葛湯,鮮甜濃郁,啱晒我呢啲屋企少湯水嘅人,跟餐都係加七蚊就大大碗👍⭐招牌米粉必叫招牌炒米粉,炒得香口乾身唔油膩,好有鑊氣。⭐鹹魚雞粒炒飯鹹魚雞粒炒飯又係必食,一開盒個陣鹹魚香就湧出黎,聞到都流口水。⭐自製豬軟骨呢款第一次叫,炆得軟腍好入味,豬軟骨一咬就化開,軟骨位唔硬但不失口感。⭐手打牛肉餅啖啖肉香又彈牙嘅牛肉餅🤤湯底有蒜香、芫荽香等,好味到飲晒。⭐自家製作爆辣辣椒醬不得不提呢度個自製辣油,又香又辣好味過連鎖牌子多多聲,次次都叫比多啲辣油,今次直接要一樽走啦,$58蚊樽好抵啦。炒野全部即叫即炒製作需時,但炒出黎真係好香呀,好好味之餘價錢又唔貴,仲勁大碟,今日呢度三個大人都夠食🤭

⭐粉葛赤小豆陳皮湯

⭐招牌米粉
必叫招牌炒米粉,炒得香口乾身唔油膩,好有鑊氣。

⭐鹹魚雞粒炒飯

⭐自製豬軟骨

⭐手打牛肉餅
啖啖肉香又彈牙嘅牛肉餅🤤湯底有蒜香、芫荽香等,好味到飲晒。

⭐自家製作爆辣辣椒醬

2024-11-10
15 分钟 (外卖自取)
2024-11-15 0 浏览
尋味📍元朗每日鮮製自家小炒、小菜!幾十蚊就有交易啦!真材實料又抵食⭐️招牌米粉米香十足又彈牙 !足料製作有魷魚絲、豬肉片、菜絲同午餐肉⭐️鹹魚雞粒炒飯即叫即炒!炒飯🎉飯粒分明雞粒以油炸爆香~配上鹹魚!入口鹹香味夠⭐️家鄉炒飯有午餐肉、雞蛋絲、雜菜等材料!鑊氣十足⭐️手打牛肉餅淨食自家製用上新鮮牛腿肉肉製成!牛肉濃香配上由豬骨同大地魚製成嘅湯底好鮮味⭐️紅燒炆腩淨食用上肥瘦相間五花腩肉吃起來肥而不膩🌶️自家製辣椒油新鮮製造,冇任何添加劑!落少少喺炒粉麵添滋味尋味📍元朗大陂頭徑26-36號豐年樓地下A2-1號舖電話號碼:93656133📍元朗大陂頭徑26-36號豐年樓地下A2-1號舖#元朗美食 #元朗尋味 #香港美食 #小炒 #辣椒 #牛肉 #鹹魚雞粒炒飯 #自家 #元朗好去處 #元朗人 #hkfoodie #foodie #宵夜 #炒飯  #小菜 #潮汕
尋味📍元朗每日鮮製自家小炒、小菜!
幾十蚊就有交易啦!真材實料又抵食

⭐️招牌米粉
米香十足又彈牙 !足料製作
有魷魚絲、豬肉片、菜絲同午餐肉

⭐️鹹魚雞粒炒飯
即叫即炒!炒飯🎉飯粒分明
雞粒以油炸爆香~配上鹹魚!入口鹹香味夠

⭐️家鄉炒飯
有午餐肉、雞蛋絲、雜菜等材料!鑊氣十足

⭐️手打牛肉餅淨食

⭐️紅燒炆腩淨食
用上肥瘦相間五花腩肉吃起來肥而不膩

🌶️自家製辣椒油
新鮮製造,冇任何添加劑!
落少少喺炒粉麵添滋味

尋味

📍元朗大陂頭徑26-36號豐年樓地下A2-1號舖

#炒飯  #小菜 #潮汕
2024-11-11 0 浏览
最近在元朗挺熱門的一間外賣店,主打菜式不多,不過人氣就挺高的。晚上來到還有不少人在排隊,看到是即叫即炒的,所以等的時候比較久,建議提早下單了。招牌米粉(50元)米粉的主角有餐肉和瘦肉片,新鮮現炒的,炒完份量挺足,又挺有鑊氣的。調味挺有大陸宵夜炒米粉的感覺,挺香的。米粉都挺爽滑的,不會覺得油膩。鹹魚雞粒炒飯(55元)炒飯也是現炒的,炒得粒粒分明,吃起來有蛋香,跟炒米粉的調味有點像,但可能是加了鹹魚的關係,味道吃起來會更香濃惹味,雞粒也挺多的。紅燒腩肉飯(48元)腩肉給的份量很多,全部都肥瘦相間的,吃起來肥而不膩,油脂部份入口即化,調味偏甜口的。手打牛肉餅淨食(36元)味道有點像潮汕牛肉丸的,吃起來很彈牙,而且有肉汁的,牛肉味挺濃。湯底帶點胡椒味。

招牌米粉(50元)

鹹魚雞粒炒飯(55元)

紅燒腩肉飯(48元)

手打牛肉餅淨食(36元)

2024-11-08
喺元朗商會小學對面見到一間好多人幫襯嘅外賣店,於是我都買咗幾樣食物返去屋企食。🍜招牌米粉(走辣) $50呢個米粉獲得全屋一致好評,炒得乾身且油少,裡面有午餐肉條、肉片和蔬菜絲,味道相當不錯!🍚鹹魚雞粒炒飯 $55一開蓋就聞到陣陣香氣,鹹魚味飄散出來,炒飯粒粒分明,配料相當足夠!🥩手打牛肉餅淨食 $36熱辣辣嘅湯底裡面有好多塊牛肉餅,咬落去仲好彈牙,好有口感。🍲粉葛赤小豆陳皮湯 (跟餐)$7跟餐額外加$7就可以有湯,湯每日都唔同款。粉葛赤小豆陳皮湯非常純正,無味精,唔鹹唔稀。老闆娘話每日都只會煲三煲,賣完就算,絕對不會再加水或鹽翻煮,每一碗湯都健康又好味,令人感受到用心製作的真誠!🐖自制豬軟骨(二人份)$78豬軟骨份量十足,每一件都大大嚿,豬軟骨肉質鮮嫩又夠淋,食落仲有少許甜味,裡面仲有d薯仔粒, 相當滋味!呢間鋪頭以家庭式經營,餸菜少油無味精,即使係無飯家庭都可以食到住家飯般健康又好味嘅餸菜!

🍜招牌米粉(走辣) $50

🍚鹹魚雞粒炒飯 $55
鹹魚雞粒炒飯

🥩手打牛肉餅淨食 $36

手打牛肉餅淨食

熱辣辣嘅湯底裡面有好多塊牛肉餅,咬落去仲好彈牙,好有口感。

🍲粉葛赤小豆陳皮湯 (跟餐)$7
粉葛赤小豆陳皮湯 (跟餐)

🐖自制豬軟骨(二人份)$78

2024-11-10
鹹魚雞粒炒飯
手打牛肉餅淨食
粉葛赤小豆陳皮湯 (跟餐)
2024-11-09 0 浏览
收工唔想煮飯~來買超好味嘅炒米粉啦!鋪面細細 但係食物超用心~外面仲擺住凳仔 可以坐住等嘅外賣店!招牌炒米粉🍜超有鍋氣!即點即做,超級新鮮好味!BB辣啱啱好~份量好足 而且裏面加咗好多火腿 超好味 唔掛之得係招牌啦😋紅燒腩肉🥩超軟超入味!份量勁多!!買翻屋企加餸超正!蒜香燜鵝🧄好入味,真係飯都食多兩碗😂手打牛肉餅🐮湯好清甜~牛肉餅真材實料 完全感受到老細嘅用心同有態度 超有牛味😋 下次要來試下佢地嘅招牌炒飯!
收工唔想煮飯~來買超好味嘅炒米粉啦!

招牌炒米粉🍜

紅燒腩肉🥩
超軟超入味!份量勁多!!買翻屋企加餸超正!

蒜香燜鵝🧄
好入味,真係飯都食多兩碗😂

手打牛肉餅🐮

下次要來試下佢地嘅招牌炒飯!
2024-11-06 269 浏览
這間位於元朗的外賣店【尋味】,主打炒飯炒麵,還有幾款小菜飯食,價錢貼地。而且每份炒飯炒粉都是一客一客炒,保證夠鑊氣。咸魚雞粒炒飯炒飯粉量十足,而且粒粒分明,炒至金黃色,咸魚香味突出,十分爽口。招牌米粉有午餐肉、肉片、葱等,十分足料,而且米粉十分爽口且帶微辣,返到屋企食都保持乾爽,十分惹味且有鑊氣。紅燒燜腩腩肉半肥瘦,燜至入味,入口肥而不膩,送飯一流。炸雞翼雞翼表面有層薄薄的粉漿,炸至金黃香脆,。手打牛肉餅湯牛肉餅新鮮彈牙,而且不會過咸,加個米粉食更佳。

而且每份炒飯炒粉都是一客一客炒,保證夠鑊氣。

咸魚雞粒炒飯

紅燒燜腩
腩肉半肥瘦,燜至入味,入口肥而不膩,送飯一流。

炸雞
雞翼表面有層薄薄的粉漿,炸至金黃香脆,。

手打牛肉餅湯
牛肉餅新鮮彈牙,而且不會過咸,加個米粉食更佳。
收工經過元朗,見到好多人排隊買外賣原來係新開嘅外賣店,主要賣炒米粉、炒飯同手打牛肉餅招牌米粉 $50果然係招牌菜,有辣有唔辣米粉炒得均匀,唔會太乾或太濕而且配料豐富,有午餐肉、肉絲、紅蘿蔔絲等炒米粉口感乾身Q彈,怪得知咁多人排隊買🫣鹹魚雞粒炒飯 $55炒飯炒得好香,粒粒分明啖啖都食到雞粒同鹹魚,鹹香味十足👍🏻炒飯最緊要乾身,差不多每粒米飯都黐咗蛋每一啖都食到炒飯嘅層次口感手打牛肉餅 $36份量都算好多,以上湯伴牛肉餅口感爽口彈牙,手打果然係唔同啲~淨豬軟骨 $78 二人份量買嚟加餸真係好抵食~豬軟骨有軟骨部份,口感十足!
收工經過元朗,見到好多人排隊買外賣
原來係新開嘅外賣店,主要賣炒米粉、炒飯同手打牛肉餅

招牌米粉 $50

果然係招牌菜,有辣有唔辣
米粉炒得均匀,唔會太乾或太濕
而且配料豐富,有午餐肉、肉絲、紅蘿蔔絲等
炒米粉口感乾身Q彈,怪得知咁多人排隊買🫣

鹹魚雞粒炒飯 $55

炒飯炒得好香,粒粒分明
啖啖都食到雞粒同鹹魚,鹹香味十足👍🏻
炒飯最緊要乾身,差不多每粒米飯都黐咗蛋
每一啖都食到炒飯嘅層次口感

手打牛肉餅 $36

份量都算好多,以上湯伴牛肉餅
口感爽口彈牙,手打果然係唔同啲~

淨豬軟骨 $78 二人份量

買嚟加餸真係好抵食~
豬軟骨有軟骨部份,口感十足!

2024-10-31 311 浏览
尋味這間餐廳的炒飯真是令人驚喜,最緊要夠鑊氣,每一粒米飯都恰到好處。鹹魚雞粒炒飯配料有鹹魚粒、雞粒、椰菜絲、紅蘿蔔絲、蔥花,粒粒分明,炒至金黃,香氣四溢,令人一試難忘。招牌米粉也是一個不錯的選擇,配料有豬肉、午餐肉,椰菜絲、紅蘿蔔絲非常豐富,但份量足夠,即炒出來熱呼呼,一吃讓人有些意猶未盡。另外,這裡的豬軟骨和炸雞翼也相當出色,口感嫩滑,外皮香脆,配上特製醬料,真是讓人食指大動。整體而言,餐後的滿足感讓我對這家餐廳留下深刻印象。值得一提的是,這裡的價格相對合理,質素亦不馬虎,甚至還提供足料的例湯,讓人感受到實在的用心。由於即叫即炒關係,等待時間約15-20分鐘,建議提前打電話預訂。總言之,這是一個值得再次光顧的好地方!店長相當細心, 有預留一些椅子等客人在外等候呢. 還有學生餐提供呢.
店長相當細心, 有預留一些椅子等客人在外等候呢.

還有學生餐提供呢.

2024-10-30
15 分钟 (外卖自取)
2024-09-21 697 浏览
位於輕鐵豐年路站天橋下面,明顯見到呢間尋味店,佢只做外賣,見到都有唔少人喺度等外賣,嘗試呢間嘅招牌炒米粉同鹹魚雞粒炒飯,可以揀辣同唔辣嘅,仲有佢個老火湯,炒粉炒飯好有鑊氣,老火湯好好飲冇味精嘅~
2024-08-10 1179 浏览
尋味未搬之前有時都會買黎食,但自從搬後就好少食因為太遠haha,今日心血來潮就行左過去買(´▽`)因為掛住佢哋既湯~.招牌米粉 $50小店係即叫即炒,用心製作。佢一盒米粉/炒飯係好大盒,份量超多。一個人係食唔哂,兩個人share就剛好。米粉配料有豬肉、椰菜絲、午餐肉、魷魚等等,夠穫氣又惹味,仲要價錢係非常抵食.手打牛肉餅淨食 $36 牛肉餅彈牙,牛肉餅同個湯好重芫荽味,我唔食芫荽所以個湯飲左一兩啖係好飲既,鐘意芫荽一定會連湯飲埋(´▽`).是日靚湯 $12 跟餐$7 每日都有唔同既湯,湯係添加味精,每日熬製6小時,好有家既味道。今日個湯係霸王花排骨湯,加左粟米🌽飲到好甜粟米味,好飲!.

招牌米粉 $50

手打牛肉餅淨食 $36

是日靚湯 $12 跟餐$7
2024-01-12 1619 浏览
本見到呢間店,賣嘅都係望落平平無奇嘅炒粉麵飯,唔太起眼,本身唔太大期望。叫咗個招牌粉米試下,一食之下真係好驚喜,好夠鑊氣。外賣到屋企,仲暖暖哋都好好食,屋企人本身話唔食,但試左啖,都話好好食要添食。份量好足,一個女仔應該食唔晒。配料豬肉、椰菜絲、午餐肉、魷魚都唔馬虎的,最鍾意佢啲椰菜唔係炒到腍晒,仲係好爽口脆身的,令到口感好好,而魷魚嘅咸香令成個米粉有提鮮效果。另外仲加咗炸雞翼,都唔錯,但唔夠米粉出色。下次想試埋佢嘅炒飯。加埋佢哋無味精的湯,每日都有唔同嘅湯品,真的好滿足的晚餐。

加埋佢哋無味精的湯,每日都有唔同嘅湯品,真的好滿足的晚餐。
外卖送餐
2023-10-09 1415 浏览
每次經過都一定叫炒飯炒米粉,非常足料又夠鑊氣。相信平時大家都知道可能去茶記食既炒米粉/飯,都係番炒熱左就拎出黎,都要60/70蚊,但呢度見到老闆非常用心製做🥹🥹🥹❤️每一碟都真係即叫即炒,難得可以係小店食到咁惹味既味道,同埋以呢個價錢黎講真係非常之抵食😋😋😋😋😋先講炒米粉真係彈牙,唔會話濕濕淋咁,而且配料真係足,一啲都唔同你慳。其次個鹹魚雞粒炒飯,真係見到鹹魚,平時去其他食店食得少少鹹魚肉碎。#支持本地良心小店

#支持本地良心小店
  • 鹹魚雞粒炒飯
2023-07-24 1236 浏览
#港女覓食到元朗 小店除左有炒米粉外亦都有飯類可供選擇,雖然選擇唔多,不過佢係即叫即炒的,保證夠熱夠鑊氣!✨招牌米粉 走辣 $48足料大份,入面有午餐肉、蛋絲、肉絲、蘿蔔絲、葱及椰菜絲。食落米粉爽口彈牙,配料都多,夠鑊氣!不過唔鍾意食蔥嘅我覺得有好多葱,下次再食會走葱😂✨炸雞球 +$10/2件炸雞球唔算厚粉,肉質嫩滑多汁,仲有甜酸醬附送。✨總結人均消費💸:$58/1人味道:🌕🌕🌕🌗🌑份量:🌕🌕🌕🌗🌑服務:🌕🌕🌕🌗🌑質素:🌕🌕🌕🌗🌑🍴 尋味 (元朗)📍元朗大陂頭徑26-36號豐年樓地下A2-1號舖
#港女覓食到元朗

✨招牌米粉 走辣 $48

炸雞球 +$10/2件
炸雞球唔算厚粉,肉質嫩滑多汁,仲有甜酸醬附送。

✨總結
人均消費💸:$58/1人
味道:🌕🌕🌕🌗🌑
份量:🌕🌕🌕🌗🌑
服務:🌕🌕🌕🌗🌑
質素:🌕🌕🌕🌗🌑

🍴 尋味 (元朗)
📍元朗大陂頭徑26-36號豐年樓地下A2-1號舖
2023-04-02 1552 浏览
話說星期五放工後,做嘢太辛苦所以唔想煮,最後決定叫外賣返屋企慢慢嘆😁行咗幾個圈都諗唔到食咩好,最後試咗一間之前之前好想試食嘅尋味,但一直因為只有做外賣,所以冇機會試,今次終於有機會一嘗滋味🤭🤭叫咗個炒米粉(小辣),大大碟,好夠鑊氣!!份量及用料都非常充足,一個男仔食,完全足夠有餘。加左幾蚊,變咗餐要個例湯添,真係完全冇落味精😌總括而言,真係非常抵食,推薦程度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️下次再試佢個鹹魚雞粒炒飯😌希望唔好令我失望

叫咗個炒米粉(小辣),大大碟,好夠鑊氣!!

份量及用料都非常充足,一個男仔食,完全足夠有餘。

加左幾蚊,變咗餐要個例湯添,真係完全冇落味精😌

總括而言,真係非常抵食,推薦程度⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

下次再試佢個鹹魚雞粒炒飯😌希望唔好令我失望
炒米粉
炒米粉
2023-03-07 1240 浏览
夠曬鑊氣,用料多,份量大份,即叫即整拎番屋企食都仲係熱辣辣十分正揚州炒飯粒粒分明,另外炸雞翼都好多汁👍🏾就算唔係住呢頭都突登去食,啱曬鍾意食碟頭飯或者夜晚諗唔到食咩既朋友仔試下
揚州炒飯粒粒分明,另外炸雞翼都好多汁👍🏾