2024-12-15 0 浏览
開始凍☃️☃️☃️想食啲熱嘢🔥🔥🔥咁啱有下午茶時間喎👍正,個餐勁抵有單拼同雙拼,可以喺一堆食物裏邊任揀兩項,咁天氣凍凍地就食粥啦揀咗皮蛋瘦肉粥😋😋同埋皺皮布拉韭黃蝦腸粉😃佢仲有菜乾粥啊,炒麵啊,蘿蔔糕等等嘅選擇飲品方面冷熱用品同價錢,佢都好多選擇,有一般茶餐廳嘅飲品啦,凍檸茶,凍奶茶嗰啲,仲有檸檬薏米水丫,豆漿等等皺皮布拉腸粉比起一般嘅腸粉考手工,幾好食,同埋好足料,有好多蝦個粥呢就加咗少少榨菜,所以幾有味道

揀咗皮蛋瘦肉粥😋😋同埋皺皮布拉韭黃蝦腸粉😃
佢仲有菜乾粥啊,炒麵啊,蘿蔔糕等等嘅選擇

個粥呢就加咗少少榨菜,所以幾有味道
2024-03-12 972 浏览
今日lunchtime去咗德福果邊食見呢間都幾多選擇 有蒸魚 滷肉飯 粉麵 等等 就入左去試下😆明明多選擇 最後都叫咗個乾炒牛河食🤣🤣🤣原來佢個乾炒牛河係用個鐵板裝住一上嚟果下 真係“渣渣”聲 好爽😄食落真係好唔同 好熱🤣🤣🤣平時個温度唔會keep到咁耐份量多 牛肉都唔少 連杯飲品都大杯見到隔離枱叫咗個鐵板炒意粉 個意粉真係成座山咁高🤣🤣🤣🤣外面都keep住多人排隊1點前埋單仲可以免加一,都抵佢可以做到兩輪🤣🤣
今日lunchtime去咗德福果邊食

見到隔離枱叫咗個鐵板炒意粉 個意粉真係成座山咁高🤣🤣🤣🤣

外面都keep住多人排隊
1點前埋單仲可以免加一,都抵佢可以做到兩輪🤣🤣
2024-02-29 874 浏览
最近啲天氣忽冷忽熱搞到全家人都病病地大病初癒 都想食返啲冇咁熱氣嘅嘢搜尋下附近九龍灣有冇啲清清地但係有健康嘅餐廳發現呢間小城知味好似性價比都唔錯一於就入去試下兩個人叫咗兩個餐霸王雞套餐包一碟菜 一盅燉湯 少量甜品 飯可以加錢轉做菜飯個雞算係幾新鮮,幾有濃郁雞味最值得讚嘅係佢個燉湯嗰日係瞓覺燉豬肉湯好好飲另外叫咗佢個新菜式檸檬鱸魚頭一啖食嘅時候感覺都幾新鮮條魚同個汁都好配合算係合格, 不過下次未必會再叫平日嚟到呢度食飯都好多人估計都係貪佢呢度性價比較高
最近啲天氣忽冷忽熱

兩個人叫咗兩個餐

霸王雞套餐
包一碟菜 一盅燉湯 少量甜品
飯可以加錢轉做菜飯

個雞算係幾新鮮,幾有濃郁雞味
最值得讚嘅係佢個燉湯
嗰日係瞓覺燉豬肉湯
好好飲

另外叫咗佢個新菜式
檸檬鱸魚

頭一啖食嘅時候感覺都幾新鮮
條魚同個汁都好配合
算係合格, 不過下次未必會再叫

平日嚟到呢度食飯都好多人
估計都係貪佢呢度性價比較高

2024-02-28 780 浏览
今日收工去咗九龍灣德福食午餐。呢間小城知味午市選擇非常多,有熱辣辣鐵板小炒套餐、各色大碗飯、湯粉麵餐、午市客飯精選係 是日蒸魚餐 配白飯仲有嘢飲添🫰🏻我鍾意食雞,揀咗知味定食C3小城沙薑雞餐 ,每款定食奉上前菜、甜品各一啖😌時蔬、白飯和飲品雞肉又淋又滑,仲配備少量的蓮藕,$79尚可接受,如果唔使收+1就仲正!餐飲叫咗凍檸茶🍹

我鍾意食雞,揀咗知味定食C3小城沙薑雞餐 ,
每款定食奉上前菜、甜品各一啖😌時蔬、白飯和飲品
餐飲叫咗凍檸茶🍹
2024-02-19 590 浏览
去德福廣場搵食路過見到有下午茶入去試下可以Qr 落單或者叫店員落單服務幾好!!皮蛋瘦肉粥好足料 好多舊皮蛋叉燒皺皮腸粉新鮮蒸起好軟滑加埋個豉油好好食仲有個凍 檸檬薏米水唔洗加錢個餐$42連埋加一$46埋單相比其它同場餐廳依間下午茶價錢算合理~
去德福廣場搵食

仲有個凍 檸檬薏米水
唔洗加錢

個餐$42連埋加一$46埋單

相比其它同場餐廳
依間下午茶價錢算合理~

下午茶餐

下午茶餐
2023-12-06 800 浏览
行過呢間餐廳,聞到陣陣香味,決定入去一探究竟🕵️‍♂️。坐落下,點咗幾樣小食,份量唔算大,但味道實打實!脆脆嘅炸物外皮,一啖落去啲香口仲殘留喺嘴邊,揭示緊佢嘅入味秘密🤫。啱啱出爐嘅肉餅,外皮香脆不過,肉汁豐富得滯,啖啖肉感,實在太令人滿足啦!再嚟嗰碟醬爆雞珍,辣得嚟唔搶鏡,每一啖都夠晒味,吃落去啲麻香辣意交替喺舌尖上跳舞💃。最後嘅收場係碗熱騰騰嘅靚湯,飲一口,那種香潤滲入心脾,暖笠笠嘅好似被心頭一抹太陽般溫暖🌞。今晚嘅食之旅,真係滿足到我哋味蕾,又得到無限暖意,算係一次好嘅體驗。這間餐廳,提供嘅唔止係美味,更加有種難以言喻嘅賓至如歸感覺。絕對會再嚟,帶埋朋友一齊享受!🍲🥢

2023-11-10 716 浏览
今次諗住入去試吓套餐小菜7點幾黎講唔算多人,價錢亦都比周圍嘅平少少入到去叫咗個蜜糖薯仔牛柳粒套餐同埋口水雞套餐套餐包埋前菜係一個中華沙律熱,而湯方便可以揀是日例湯或者燉湯,一個油菜,同埋甜品係一個現成嘅糯米糍始終燉湯比較難整少少,所以兩個套餐我都叫咗燉湯蜜糖薯仔牛柳粒套餐前菜方面,同平時超級市場買到嘅中華沙律差唔多,如果燉湯係一啲中藥材再加上瘦肉每樣嘢都啱啱好煲到有啲味,雖然味道唔係好重,但都算合格油菜黎講都算係新鮮,冇咩筋位而薯仔牛柳粒,我只係食到甜味同鹹味,係一定要送飯先食得落個隻鹹肉質分明,冇筋位。因為太重口味嘅關係,食唔到任何肉味口水雞方面雞肉肉質算係嫩滑,面頭嗰啲醬汁極度鹹,又係食唔到任何嘅雞肉味,因為已經比嗰啲醬汁遮蓋曬已最後嘅甜品,係一個糯米糍,極難食!!完全係藥水味車厘子。但整體有個燉湯算係唔錯,不過可以平啲
今次諗住入去試吓套餐小菜
7點幾黎講唔算多人,價錢亦都比周圍嘅平少少
入到去叫咗個蜜糖薯仔牛柳粒套餐同埋口水雞套餐
始終燉湯比較難整少少,所以兩個套餐我都叫咗燉湯

蜜糖薯仔牛柳粒套餐
蜜糖薯仔牛柳粒套餐

前菜方面,同平時超級市場買到嘅中華沙律差唔多,
如果燉湯係一啲中藥材再加上瘦肉
每樣嘢都啱啱好煲到有啲味,
雖然味道唔係好重,但都算合格
油菜黎講都算係新鮮,冇咩筋位
肉質分明,冇筋位。因為太重口味嘅關係,食唔到任何肉味
口水雞套餐

口水雞方面
已最後嘅甜品,係一個糯米糍,極難食!!完全係藥水味車厘子。
但整體有個燉湯算係唔錯,不過可以平啲
極差體驗,招待極差,又不給客人杯清水飲,又收10%服務費,食物又不好吃,價錢算是一般不是貴的,但絶對不會再光顧,是我在德福光顧感到最差的一間食店,這亦是打破我一貫不寫食評的原因.
2023-09-06 829 浏览
餐廳嘅環境好寬敞,每張枱嘅位置都好大,坐得好舒服。而且店員嘅服務都好好,好有心。一踏入去就感受到一種家庭菜館嘅溫馨氛圍😗😗,好溫暖。而且餐廳使用QR code落單,方便又快捷👀👀。我哋叫咗兩個定食,每個定食都附送前菜、時蔬、白飯、師傅靚湯同一個甜品。我建議加$3轉成上海菜飯,好味好多💛💛。⭐️ 蜜糖燒汁薯仔牛柳粒 $75牛肉好入味,一咬落去好嫩軟🤤🤤。雖然份量唔多,但每一口都能夠品嚐到牛肉嘅香味,肉與油脂均勻分佈🤩🤩。加埋滋味十足嘅薯仔,真係一種雙重享受。⭐️ 菠蘿咕嚕肉 $69味道好正,配料都好豐富,有菠蘿、洋蔥、黃瓜、紅瓜同青瓜。所有配料都煮得剛剛好,唔會太生,亦無草腥味😆😆。加埋咕嚕肉一齊食,酸酸甜甜咁好好味👍🏻👍🏻。⭐️ 花雕雞翼煮得剛剛好,可以品嚐到花雕酒嘅香濃味道😎😎,而且雞翼嘅肉質好嫩滑,真係好出色。套餐入面嘅菜心好新鮮甜,煮出嚟都保持住綠色同爽口嘅口感😋😋。甜品係芒果布甸,甜甜地加埋芒果肉,味道好好😚😚。🍄 總括嚟講總括而言,食物質素唔錯,環境坐得好舒服,套餐亦都好用心😝😝,一個餐就包括前菜、主食、飯、甜品同湯。有一種家庭小菜嘅感覺😍😍,真係好欣賞。📍小城知味 (德福廣場)

⭐️ 蜜糖燒汁薯仔牛柳粒 $75

⭐️ 菠蘿咕嚕肉 $69

⭐️ 花雕雞翼

🍄 總括嚟講

📍小城知味 (德福廣場) E.C. Eatery (Telford Plaza)
九龍灣偉業街33號德福廣場1期平台P8A號舖
Shop P8A, Podium, Telford Plaza 1, 33 Wai Yip Street, Kowloon Bay
2023-08-26 577 浏览
今日去左九龍灣德福小城知味食下午茶,$46有一碗皮蛋瘦肉粥,最出色係佢個雞蛋腸粉。啲職員招呼非常之好,食腸粉拎埋3款醬問你要邊隻?真係好用心做事,值得讚賞!其實已經幫襯過好多次,都覺得佢水準係keep得好好!
2023-07-27 752 浏览
有時屋企未必成日煮飯一個人晏晝又想食吓小菜呢間小城滋味都係唔錯嘅選擇😀午市小菜一人餐,包幾樣嘢,有誠意😆我一向好鍾意食蝦仁炒蛋,就揀咗蝦仁炒蛋啦佢包括一個前菜,今日嘅前菜喺中華沙律,幾好食個主菜我就揀咗係蝦仁炒蛋啦,配白飯,如果想多d 菜可以加錢轉菜飯另外佢仲有個湯你可以當佢係湯或者菜啦咁都算好健康,成個餐一餸一飯一前菜一甜品一飲品,賣相幾靚仔😎不過就經常都好多人,要搭枱😛🙃阿姐亦有性格😆

午市小菜一人餐,包幾樣嘢,有誠意😆

我一向好鍾意食蝦仁炒蛋,就揀咗蝦仁炒蛋啦

佢包括一個前菜,今日嘅前菜喺中華沙律,幾好食

另外佢仲有個湯你可以當佢係湯或者菜啦

不過就經常都好多人,要搭枱😛🙃

阿姐亦有性格😆

2023-06-24 868 浏览
約左朋友德福午餐去到平台見到右邊有呢間行過去又見唔錯台灣野食叫咗一個鹽酥雞肉燥飯啲雞正常隻蛋太熟,見到晒啲灰邊肉燥,如果多啲就好另外一個定食定食個面鹼水味有啲重另外有碗湯入面有幾條菜啲雞反而幾好食幾滑仲有個甜品-獨立包裝嘅布甸兩個人單單$155
約左朋友德福午餐
去到平台見到右邊有呢間
行過去又見唔錯
台灣野食

叫咗一個鹽酥雞肉燥飯
啲雞正常
隻蛋太熟,見到晒啲灰邊
肉燥,如果多啲就好

定食
2023-06-19
定食
2023-06-06 604 浏览
我唔明白點解檸檬薏米水的檸檬只有一片,都唔緊要,點解係一片檸檬的頭?嘢食係OK的而且呢間餐廳的服務係唔錯的,希望有關人士可以了解跟進一下。唔該晒唔該晒唔該晒唔該晒

而且呢間餐廳的服務係唔錯的,希望有關人士可以了解跟進一下。

唔該晒唔該晒唔該晒唔該晒
2023-05-29 451 浏览
呢間餐廳嘅晚市套餐好有驚喜!$148 “滋味小菜孖住食”套餐有齊大大份雞煲/蒸魚加一個小菜,另外加$8有白飯,$15有油菜,$10有特飲,平民價錢但高質食物!個人推薦食黃燜醬雞,性價比好高,以雞煲形式上菜,份量足夠2-3人食。雞件份量十足,配菜有薯仔、豆卜、洋蔥等。另外點了梅菜扣肉煲,同樣大大份,好多肉。梅菜唔鹹,帶點甜味,整體唔會好油膩,送飯一流。除此之外,餐廳嘅一人晚餐亦好抵食,有齊小菜,灼菜,湯,飯,下次黎到一定會叫黎試試!

2023-03-15 832 浏览
難得約朋友們一齊出街食飯 今次叫咗豬手/燒鷄/咕嚕肉/菜同蒸魚 全部都好好味 今次要讚招待我們嘅姐姐 由接待落單到收錢 服務態度-流 好耐無試過有賓至如歸嘅感覺 非常之值得一讚!
2023-03-14