2022-05-24 54 浏览
小城鎮 (北角)酥皮湯上面有好厚嘅酥皮,酥脆,下面有濃濃嘅忌廉湯,推介😘😘蟹柳粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬🥗沙律菜好新鮮配自家製沙律醬,好味🥰🥰仲有蟹柳粟米蛋粒👍👍鮮蝦卡邦尼燴飯$88卡邦尼燴飯濃濃醬汁😉😉仲有埋鮮蝦,好正😜😜西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁$168黑毛豬大大塊,仲有配菜😋😋加埋醬汁😆😆白酒忌廉燴青口$78青口好鮮甜同creamy❤️❤️白酒cream好入味😚😚+$48 ungrade 酥皮湯/沙律、蛋糕、飲品甜品:藍莓芝士蛋糕及朱古力慕絲蛋糕蛋糕好好食😍😍朱古力味濃☺️☺️焦糖朱古力🍫賣相好吸引,大大杯😍😍上面有cream,下面濃味朱古力😉😉蘋果汁🥤🥂好解渴,fresh😙😙餐廳環境🏖:環境舒服,座位寬敞😉😉地址:北角明園西街2-6號明苑中心地舖整體評分:4/5味道:4/5環境:4/5抵食:4/5

酥皮湯
上面有好厚嘅酥皮,酥脆,下面有濃濃嘅忌廉湯,推介😘😘

蟹柳粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬🥗
沙律菜好新鮮配自家製沙律醬,好味🥰🥰仲有蟹柳粟米蛋粒👍👍

鮮蝦卡邦尼燴飯$88
卡邦尼燴飯濃濃醬汁😉😉仲有埋鮮蝦,好正😜😜

西班牙穀飼橡果黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁$168
黑毛豬大大塊,仲有配菜😋😋加埋醬汁😆😆

白酒忌廉燴青口$78
青口好鮮甜同creamy❤️❤️白酒cream好入味😚😚

+$48 ungrade
酥皮湯/沙律、蛋糕、飲品

甜品:藍莓芝士蛋糕及朱古力慕絲蛋糕
蛋糕好好食😍😍朱古力味濃☺️☺️

焦糖朱古力🍫
賣相好吸引,大大杯😍😍上面有cream,下面濃味朱古力😉😉

蘋果汁🥤🥂
好解渴,fresh😙😙

餐廳環境🏖:環境舒服,座位寬敞😉😉

地址:北角明園西街2-6號明苑中心地舖

整體評分:4/5
味道:4/5
環境:4/5
抵食:4/5
2022-05-23 57 浏览
午市套餐包沙律/湯 及飲品! 平日有不少上班族,食物份量足夠,而且有自家製甜品🍰 .🍝香煎比目魚扒配荷蘭沙沙醬 (+$15 意粉) $123: 煎比目魚扒 皮脆肉嫩😋 份量幾大件,配一大球薯蓉、茄子、車厘茄😍 意粉則另上😊.🍝墨汁海鮮意粉(轉扁意粉) $89: 墨汁味鮮味香濃,有青口、鮮蝦、魷魚圈,扁意粉夠煙韌👍🏼 見唔少人都點依款,仲可以轉Risotto🤩.🍫+$12 特濃凍朱古力.🌟忌廉黑菌牛柳 $75: 黑椒忌廉汁夠濃,牛柳粒夠嫩無筋👍🏼 仲有薯蓉、彩椒、蘑菇及洋蔥😋

🍝香煎比目魚扒配荷蘭沙沙醬 (+$15 意粉) $123

🍝墨汁海鮮意粉(轉扁意粉) $89

🍫+$12 特濃凍朱古力

🌟忌廉黑菌牛柳 $75
2022-05-22 48 浏览
是日餐湯羅宋湯/田園沙律地中海海鮮比薩 $89Pizza配料新鮮,魷魚同蝦仁都大大粒,爽口彈牙,拎起件Pizza芝士仲會拉絲,成個Pizza都充滿芝士香,好吸引,Pizza薄底夠脆身,厚薄均勻,味道都好清新西班牙穀飼橡果黑毛豬 配蒜香蜂蜜燒汁 $138黑毛豬肉身好軟稔,咬入口慢慢會散發出好濃郁既豬油香,愈咬愈香口,香口得黎又唔會覺得油膩,性價比好高,價錢唔貴,但食材好高質,醬汁都調得好出色,微微既甜香配埋燒汁仲會有一粒粒既蒜蓉粒,同黑毛豬都好夾,成個都好出色,好好食餐飲:特濃朱古力(熱)+12朱古力味真係好濃郁,但又唔會好甜,係好濃厚既朱古力,仲拉左花,又靚又好味手調咖啡(凍) +12咖啡味好香濃,奶味都好夠,物超所值小食:煙三文魚牛油果醬沙沙多士 $69多士外脆內軟,煙三文魚調味岩岩好,咸香味俱全,配搭埋一齊食岩岩好
是日餐湯羅宋湯/田園沙律

地中海海鮮比薩 $89

西班牙穀飼橡果黑毛豬 配蒜香蜂蜜燒汁 $138

餐飲:
特濃朱古力(熱)+12
手調咖啡(凍) +12
咖啡味好香濃,奶味都好夠,物超所值

小食:
煙三文魚牛油果醬沙沙多士 $69
2022-05-20 50 浏览
北角小城鎮幾有火車主題風格。價位親民幾抵食!好多都可以轉set, 又有湯,甜品,飲品!酥皮湯,酥皮位酥香夠脆,幾重牛油香味!白湯香濃夠creamy, 夠熱幾正。美國辣肉腸pizza, topping配料超滿料!第一次豐盈咁多,滿滿的!咸香味濃,pizza底軟熟,份量好足。黑毛豬配蒜香蜂蜜燒汁,肉質嫩滑,帶點咬口!豬肉幾厚切!醬汁好突出夠濃郁。還有大量蔬菜薯蓉 伴碟!都幾好味。芝士炸薯條,粗薯有質 感夠香脆,即叫即炸,但唔會太油!芝士半溶狀包住薯條,啖啖都有cheese香,紅豆奶茶,幾香唔會太甜,感覺用上伯爵茶茶底,無苦澀味道,配上微甜既紅豆!互相好夾。

2022-05-18 895 浏览
今晚收工想食返餐好,去左北角既西餐廳小城鎮,餐廳位於内街,不過都唔難見到。餐廳主打西餐,餐牌有沙律,湯,手工比薩,意大利大廚麵,特色飯,大廚推介主菜,滋味小食,飲品,酒類。今晚叫左兩份沙律,一份小食,兩份主菜同兩杯飲品分享。煙三文魚沙律配蜂蜜醋 $72 另加一煙三文魚沙律配蜂蜜醋有4大塊煙三文魚,味道正常。沙律菜好新鮮爽口,份量好多,抵到爛。仲有少少紅蘿蔔絲,車厘茄同半隻熟蛋,再灑上香草。蜂蜜醋另上,要幾多自己加,味道酸酸甜甜,有陣陣花香,感覺完全唔肥。科布烤雞沙律 $68 另加一科布烤雞沙律有一大塊切件烤雞扒係面,皮烤得好脆,好有誠意,搞到我忍唔住食。下面既沙律菜同另外一款沙律一樣,份量都一樣咁多。沙律醬換左香滑既醬料,非常邪惡。忌廉黑菌牛柳粒 $75 另加一忌廉黑菌牛柳粒有7大粒,整得好腍又有牛味,份量多到似主菜。伴有菇片,洋蔥絲,青椒絲,而個汁加左黑椒,又滑溜又好味。仲有少量滑溜薯蓉。呢個小食好食又抵食。香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 $228 另加一一上枱就聞到好香嘅黑松露味,原來兩塊鵝肝上面有黑松露醬,鵝肝整得外皮脆脆地而入面好稔,唔算油。紐西蘭牛柳超大舊,雖然差唔多全熟,但係都唔
今晚叫左兩份沙律,一份小食,兩份主菜同兩杯飲品分享。

煙三文魚沙律配蜂蜜醋 $72 另加一

科布烤雞沙律 $68 另加一

忌廉黑菌牛柳粒 $75 另加一
香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳 $228 另加一
香煎厚切鵝肝伴紐西蘭牛柳
一上枱就聞到好香嘅黑松露味,原來兩塊鵝肝上面有黑松露醬,鵝肝整得外皮脆脆地而入面好稔,唔算油。紐西蘭牛柳超大舊,雖然差唔多全熟,但係都唔算太韌,食落帶微微黑松露味道。
紐西蘭牛柳

伴碟有西蘭花,兩片茄子,兩粒車厘茄同梛菜,下底墊有4條蘆筍。茄子片好似炸過,塊皮好脆。梛菜加左少少油,好食。另配黑椒汁同燒汁。
10oz安格斯肉眼扒配薯條 $218 另加一
10oz安格斯肉眼扒配薯條
10oz安格斯肉眼扒配薯條用左塊大木板上枱,好壯觀。安格斯肉眼扒超大塊,切左條筋都仲有好多肉食。調味係簡單黑椒同香草,味道已經夠好。我地要求3成熟,果然肉質超嫩又有牛味,肉汁都仲好豐富。可選黑椒汁或者燒汁,其實唔洗加汁食都得,因為唔乾。薯條係粗身,簡單灑上香草,炸得熱辣辣,外脆內腍,沾茄汁食好好味!配菜一樣都係西蘭花,兩片茄子,兩粒車厘茄同梛菜,非常豐富。

芒果爆珠梳打 $36 另加一
芒果爆珠梳打係淡黃色,芒果味唔假,汽亦唔會太多,加左一片檸檬,味道甜甜哋,唔錯。最驚喜係下底嘅爆珠,即係薄皮啫喱粒,一咬即穿,好過瘾。

榛果朱古力 $32 另加一
榛果朱古力大大杯,面頭加左大量忌廉再灑上朱古力粉。飲落又滑又香而帶適當榛子味,唔會太甜。

最後叫左兩款蛋糕。兩款蛋糕都用錫紙包住,份量嫡骰。
藍莓芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕

藍莓芝士蛋糕係芝士蛋糕上面有藍莓醬,味道都可以。如果芝士蛋糕質感厚身d會更好。
朱古力曲奇慕絲蛋糕

厚餅底上面有厚身朱古力慕絲,再加上曲奇忌廉,最後灑上朱古力粉同加一條朱古力條點綴。食落朱古力味道剛好而唔會太膩,好食。

除左食物之外,呢度裝修佈置都有特色,係一間以懷舊火車作爲主題既餐廳,收銀處係火車售票處,牆上掛左唔同國家時間既時鐘,少少似身在歐洲火車站。清哂所有野食超飽,今餐食物質素基本上都唔錯,份量好大,超抵食。實有下次。
2022-05-18
2022-05-18 45 浏览
#北角美食 #小蓮星呑食北角🔻 小城鎮 北角明園西街2-6號明苑中心地舖/環境好chill 枱之間有足夠空間,傾計都唔怕嘈親隔離/🧃雜菜忌廉湯 $32好creamy,適合入口既溫度,唔會太重口味 稀稠剛好/🧃煙三文魚沙律 配 蜂蜜醋 $72微酸微甜嘅蜂蜜醋,啱晒怕酸得嚟但又想食啲開胃嘢嘅人,煙三文魚唔會太咸,配合沙律食 好清新/🧃白酒忌廉燴青口 $78酒味唔會太搶 size似藍貝 細細隻 重有少少海水既鹽鮮味/🧃地中海海鮮pizza $118餅底好crunchy, 配上大蝦好大隻同彈牙 重有魷魚同蜆仔仲有拉絲芝士😍/🧃小城香烤脆皮豬手 (酸菜 拼 薯蓉)$208好大隻😍外皮好脆,好似食緊乳豬咁,但又唔會太乾,留咗少少脂肪入口即溶。食嘅時候配埋芥辣或者酸菜會無咁膩,薯蓉有啲蒜香味,如果淡味啲會更好,因為本身豬手已經好有味/🧃薄荷朱古力 $32以前去cafe 必叫 但十次九次都唔夠味 今次係到飲係超濃 我個人覺得重好飲過 南山邨個間出名既凍朱古力 都未食曬飯都好快比我飲曬/🧃蜜桃爆珠梳打$36唔會太甜,加埋爆珠好refresh, 不過略嫌梳打汽唔夠勁/#food #foodie #hkfo
#北角美食 #小蓮星呑食北角
🔻 小城鎮
北角明園西街2-6號明苑中心地舖
環境好chill 枱之間有足夠空間,傾計都唔怕嘈親隔離

🧃雜菜忌廉湯 $32
好creamy,適合入口既溫度,唔會太重口味 稀稠剛好

🧃煙三文魚沙律 配 蜂蜜醋 $72

🧃白酒忌廉燴青口 $78
酒味唔會太搶 size似藍貝 細細隻 重有少少海水既鹽鮮味

🧃地中海海鮮pizza $118

🧃小城香烤脆皮豬手 (酸菜 拼 薯蓉)$208

🧃薄荷朱古力 $32

🧃蜜桃爆珠梳打$36
唔會太甜,加埋爆珠好refresh, 不過略嫌梳打汽唔夠勁
#food #foodie #hkfood #hkfoodie #foodporn #foodstagram #hkfoodblogger #foodblogger #foodlover #foodphotography #hkig
2022-05-17 36 浏览
慢活北角Little Town,weekend周圍都係人,行山郊遊人山人海,咁就黎個城市漫遊😌,平時唔多黎依區,慢慢發掘下香港唔同既地方都係一個樂趣。行到咁上下,係地鐵站附近搵左間餐廳坐低食野,休息下,再繼續餘下旅程。🔻燒雞扒早餐 $83🔻依到既All day breakfast 性價比高,有燒雞扒煎雙太陽蛋,有2款腸,係煙燻蜜糖腸同卓靈亞腸,仲有唔少得既薯餅,蘑菇,茄汁豆同埋吐司🍞,一份勁full又多款既早餐🤩,個燒雞扒幾正,因為係脆雞皮😍,食落帶蜜糖味。薯餅炸到脆卜卜仲要有2塊,配的茄汁豆食一流😌。🔻三文魚卡邦尼意粉 $75🔻食落口好濃郁😋,漿住個咀🤩,菇味幾香,同三文魚幾夾👍🏻。仲有煙肉,帶出卡邦尼汁芝士既香氣,味覺上多個層次🥰,仲有啊,意粉可以轉扁意粉,多個選擇😊🔻邪惡芝士炸薯條 $63🔻勁大碟薯條🤩,表面比的芝士醬蓋住🤤,未食就覺得好正,就咁睇醬汁唔算勁多,但絕對夠味👍🏻,即使放到薯條凍左依然保持脆口,芝士醬唔會硬左一舊👍🏻,啱晒可以慢慢食😋🔻焦糖朱古力 +$12🔻朱古力味幾香濃,飲落唔會太甜而且帶焦糖香味🥰,加面上面舊cream😍,口感厚滑👍🏻,+$12轉特飲絕對值得。跟餐

跟餐有湯同沙律,份量適中,忌廉湯入面有粟米火腿同肉粒🥰,唔係罐頭湯👍🏻👍🏻,味道幾夠!
2022-05-16 29 浏览
小城鎮餐廳位於小街裡,裝修方面有心思,紅磚牆好有懷舊感。Menu有all day breakfast、扒類、意粉、pizza、小食等,餐廳環境安静,坐得舒服。.Lunch set會送餐湯或沙律🥗沙律嘅醋汁味道唔錯,酸酸甜甜,幾開胃.🌀 燒雞扒早餐 $83燒雞扒,煎雙蛋🍳煙燻蜜糖腸,香草豬肉腸,薯餅,磨菇,茄汁豆,吐司🍞份量十足香腸都有兩款、選材有花過心思🥰雞扒皮脆肉嫩,調味唔錯,除咗肉類,有沙律菜、蘑菇同茄汁豆,剛好balance一下食肉嘅油膩感.🌀香煎比目魚扒 配荷蘭沙沙醬 $108比目魚扒的魚皮部份煎得香脆,食落脆卜卜😋魚肉肉質嫩滑,口感唔錯❤️配菜幾抵讚,伴碟茄子🍆十分juicy,薯蓉軟綿creamy,仲有椰菜同車厘茄,個人幾鍾意呢類清淡嘅配菜,出街食都有健康嘅感覺👍🏽.🌀藍莓芝士蛋糕🍰芝士味恰到好處,口感幼滑,加上藍莓醬令蛋糕感覺更清新.🌀朱古力蛋糕🍫餅底幾香朱古力味,配上忌廉食,口感更順滑.🌀芒果蛋糕🍰鋪滿芒果肉,賣相吸引,mousse 同海綿蛋糕層層相間,口感輕盈
小城鎮

🌀 燒雞扒早餐 $83

🌀香煎比目魚扒 配荷蘭沙沙醬 $108

🌀藍莓芝士蛋糕🍰

芝士味恰到好處,口感幼滑,加上藍莓醬令蛋糕感覺更清新
🌀朱古力蛋糕🍫

餅底幾香朱古力味,配上忌廉食,口感更順滑
🌀芒果蛋糕🍰

2022-05-15 27 浏览
10oz 安格斯肉眼扒配薯條🥩(燒汁)大大塊肉眼扒,肉質好嫩滑,我叫左五成熟啱啱好👍🏻好鍾意波浪薯條特別好味。地中海海鮮pizza🍕海鮮種類都多有蝦、魷魚圈、蜆等等….餅底薄薄地好脆身,熱辣辣食好鬼正。蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬🥗不得不比個讚佢,沙律醬個花紋好有兒時回憶,沙律菜又非常之新鮮,撈埋一齊食堅係好味👍🏻煙三文魚牛油果沙沙多士🍞煙三文魚配埋牛油果,令到三文魚味更加出,多士又脆,值得一試👍🏻泰式煎魚餅🥠魚餅好彈牙好香。芒果爆珠梳打🍹同藍色多瑙河爆珠梳打🍹兩杯都係清新加左爆珠特別有口感。

泰式煎魚餅🥠魚餅好彈牙好香。

2022-05-14
2022-05-15 30 浏览
今次去咗食西餐~兩個人叫咗葡汁焗雞扒飯、安格斯肉眼扒薯菜~其中一個主菜升級變套餐,另外加咗一份鵝肝,有湯有嘢飲🧃💓葡汁焗雞扒飯熱辣辣咁上😙不過重點想講佢嘅安格斯肉眼扒有返咁上下質素,叫咗七成熟。首先真係好大塊,肉質幾唔錯,有牛肉嘅鮮味,juicyyyyy💪🏻💪🏻••💓最期待嘅鵝肝本身前牌已經好想食鵝肝,今次終於忍唔住😂😂😂呢個真係幾特別,嗰種油脂入口溶化嘅感覺好正😭😭😭😭以呢個價錢嚟講真係性價比高

💓葡汁焗雞扒飯熱辣辣咁上😙

💓最期待嘅鵝肝
本身前牌已經好想食鵝肝,今次終於忍唔住😂😂😂

2022-05-13 577 浏览
🍽小城鎮 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕋𝕠𝕨𝕟———————————————🐈:估唔到北角會有間咁隱世咁有feel嘅西餐廳,有種去咗第二個地方嘅感覺,遠離左城市嘅繁囂,唔怪得叫小城鎮。我鍾意佢個紅色招牌,同埋餐廳入邊嘅設計。我哋叫咗個二人餐,跟兩個湯、一個沙律、一款小食、兩個主菜、飲品同甜品,好耐無試過滿足!———————————————🌟酥皮忌廉湯好懷念酥皮湯!塊酥皮牛油味好香,夠鬆脆,浸落啲湯之後食仲好食!💓一定要飲!_🌟蟹棒粟米蛋粒沙律 配自家製沙律醬超大份!!每樣食材都好新鮮,好開胃啊!_🌟 10oz 安格斯肉眼扒配薯條估唔到塊牛扒咁大塊🤩,好有良心!師傅功力好深厚,因為我哋叫咗5成熟,出邊好多餐廳處理呢款牛扒嗰陣通常都會全熟,但師傅真係可以控制火候令佢保持5成熟😍😍!勁!啲肉好入味,肉質腍,筋位唔多!_🌟西班牙穀飼橡果黑毛豬 配蒜香蜂蜜燒汁肉質細膩又腍,豬油味好香,但食哂唔會好漏。個汁令我好surprise,第一啖有蒜香味,隨之就係清甜嘅蜜糖味,推介大家試吓!_🌟小城鎮炸雞翼個皮炸得好香口!雞翼肉質嫰滑,好食,推介🫡!_🌟藍莓芝士蛋糕由於太飽我哋唔想浪費食物,所以只係叫咗一款蛋糕,味道不錯
🍽小城鎮 𝕃𝕚𝕥𝕥𝕝𝕖 𝕋𝕠𝕨𝕟

🌟酥皮忌廉湯

🌟蟹棒粟米蛋粒沙律 配自家製沙律醬
超大份!!每樣食材都好新鮮,好開胃啊!

🌟 10oz 安格斯肉眼扒配薯條

🌟西班牙穀飼橡果黑毛豬 配蒜香蜂蜜燒汁

🌟小城鎮炸雞
個皮炸得好香口!雞翼肉質嫰滑,好食,推介🫡!

🌟藍莓芝士蛋糕
由於太飽我哋唔想浪費食物,所以只係叫咗一款蛋糕,味道不錯👍🏻。

🌟蘋果汁、橙汁
本身想飲水果茶,但係賣晒🥹,好彩留俾果汁都唔會太甜!fresh😘!

———————————————

#北角美食 #香港美食日記 #香港美食地圖 #香港美食 #食好西 #hkg🇭🇰 #hkfoodie #hkfoodblogger #instafood #foodstagrams #foodlover #hkfoodlover #foodshare #igfood
  • 小城鎮炸雞翼
  • 西班牙穀飼橡果黑毛豬 配蒜香蜂蜜燒汁
2022-05-09 42 浏览
小城鎮 (北角)之前試過佢哋嘅晚市二人套餐好抵食,不過今次想試吓其他就單點左幾款嘢食。食物價位唔算好高,而且環境坐得幾舒服😌🌟忌廉黑菌牛柳粒 $75有啲洋蔥🧅青椒🫑雜菌同配咗一球薯蓉牛柳粒幾好食,唔會好靭好難咬🌟10oz 安格斯肉眼扒配薯條 $218肉眼扒正常厚薄,都幾大塊叫咗七成熟,切開仲見到少少粉紅唔會太肥同多筋配菜有薯條同蔬菜、茄呢個價錢來講都算抵食🌟蒜蓉香草焗羊架 $168有三件羊架,份量雖然唔算多但味道賣相都唔錯羊架唔會有騷味,肉質仲幾嫩超值升級 +$48包左下面三樣嘢🌟酥皮湯 (粟米雞湯)今日嘅湯底係粟米雞湯,將啲酥皮浸落湯到係幾好食😋🌟朱古力曲奇慕絲蛋糕🍰正常蛋糕味道,唔會太甜👍🏻🌟百香果綠茶梳打 🌟綿線朱古力 $36📍小城鎮 (北角)北角明園西街2-6號明苑中心地舖

🌟忌廉黑菌牛柳粒 $75
有啲洋蔥🧅青椒🫑雜菌同配咗一球薯蓉
牛柳粒幾好食,唔會好靭好難咬

🌟10oz 安格斯肉眼扒配薯條 $218
肉眼扒正常厚薄,都幾大塊
叫咗七成熟,切開仲見到少少粉紅
唔會太肥同多筋
配菜有薯條同蔬菜、茄
呢個價錢來講都算抵食

🌟蒜蓉香草焗羊架 $168
有三件羊架,份量雖然唔算多
但味道賣相都唔錯
羊架唔會有騷味,肉質仲幾嫩

超值升級 +$48
包左下面三樣嘢

🌟酥皮湯 (粟米雞湯)
今日嘅湯底係粟米雞湯,將啲酥皮浸落湯到係幾好食😋

🌟朱古力曲奇慕絲蛋糕🍰
正常蛋糕味道,唔會太甜👍🏻

🌟百香果綠茶梳打

🌟綿線朱古力 $36

📍小城鎮 (北角)
2022-05-09 35 浏览
假日想搵間chill 小小嘅餐廳,上網見到呢間小城鎮,感覺環境都幾舒服,所以就約朋友去嗰度食個lunch。中午有lunch set,而且價錢唔算貴,同朋友揀咗好耐,於是都係決定食得light一點。深海大蝦沙律🥗沙律菜鮮甜爽口,而且配有車厘茄令人開胃,蝦開了一半,全去腸,而且仲有很多隻,配沙律醬味道不錯。經典瑪格麗特比薩🍕沒有培根、香腸、鳳梨、香菇、蝦子等花俏的佐料,只有番茄醬汁、瑪茲瑞拉起司(mozzarella)都有出色嘅味道。而且薄餅底薄脆、熱騰騰,好吃好吃!煙三文魚粒粒法包呢個係我哋額外叫嘅小食,唔太記得佢個名,但係佢比我嘅印象就好深刻,煙三文魚味濃,中間有一層博博的牛油果醬,法包香脆,而且賣相一流。飲品方面,我同朋友都鍾情百香果味道,一個叫梳打一個叫綠茶,味道唔太甜,是剛剛好的小清新。

深海大蝦沙律🥗

經典瑪格麗特比薩🍕

煙三文魚粒粒法包

2022-05-07 595 浏览
終於放寬晚市~好耐冇見嘅舊同事話帶我去北角嘅火車主題餐廳-小城鎮。位置好近地鐵站🚉牆上掛滿唔同國家時間的時鐘,收銀處仲裝修到火車售票處咁!喺柔和燈光下,真係好似坐左喺懷舊車火車站度食飯咁!Menu主打西餐,牛扒、意粉、pizza、小食,All Day Breakfast等選擇都幾多, 坐位濶落舒適,好啱一班朋友黎傾計食飯!Dinner set for two $498 二人晚餐有酥皮湯🍲、沙律🥗、小食🍤、主菜、甜品同飲品,相當豐富!🍲酥皮忌廉湯:將焗到金黃色酥皮,浸落湯一齊飲,又香又美味 🥗蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬:成座小山丘咁大份沙律,材料豐富味道清新 🍗小城鎮炸雞翼:炸到卜卜脆嘅雞翼好大隻,炸至外皮香脆仲唔油膩,雞肉鮮嫩仲幾juicy!🥩10oz安格斯肉眼扒-配薯條賣相極靚嘅安格斯肉眼扒,有成10oz! 牛扒煎得啱啱好Medium 🔥外層小小焦香,切開有肉汁,肉質軟嫩肉味香濃!我揀左燒汁,配埋肉眼扒食好夾好好味!粗薯條無得彈!伴碟配菜都幾多!🦞墨汁海鮮意大利粉🍝香濃墨汁好香好creamy!配上青口、大蝦🦐、魷魚🦑蜆肉等海鮮,蝦肉爽口彈牙,意大利粉飯煮得軟硬適中,好豐富份量足!

Dinner set for two $498
🍲酥皮忌廉湯:將焗到金黃色酥皮,浸落湯一齊飲,又香又美味

🥩10oz安格斯肉眼扒-配薯條

🦞墨汁海鮮意大利粉🍝
甜品🍮: 有3種蛋糕包括:朱古力蛋糕🍰藍莓芝士蛋糕🍰同芒果芝士蛋糕🍰我地忍唔住試哂三樣!3種都好味!
🥤飲品:我地都點左特濃朱古力!唔會太甜,唔錯!
小城鎮
地址📍: 北角明園西街2-6號明苑中心地舖
  • 酥皮忌廉湯
  • 蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬
  • 墨汁海鮮意大利粉
  • 安格斯肉眼扒
2022-01-03 173 浏览
小城鎮 (北角)Dinner set for two $498 好抵食嘅二人套餐,套餐有頭盤(湯加沙律)、小食、主菜、甜品同飲品,份量同選擇都好多,價錢亦都唔貴,而且店員好有禮貌。。🌟羅宋酥皮湯好耐冇飲過酥皮湯,鍾意將酥皮浸落湯一齊飲,都可以就咁食酥皮會脆脆地。🌟蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬材料豐富味道都唔錯,不過沙律醬有啲多,可以叫少醬會冇咁Heavy。🌟泰式煎魚餅味道正常,可以點泰式辣醬一齊食,會好食啲。🌟香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁 跟薯蓉三文魚扒都幾大舊同厚肉,魚皮同表面香脆,配菜有薯蓉同埋雜菜。🌟10oz 安格斯肉眼扒 配薯條 燒汁好大份嘅肉眼,切得比較薄,叫咗七成熟,中間仲帶啲粉紅,肉冇咩筋,可以揀燒汁或者黑椒汁,仲配左啲雜菜同薯條,肉質唔鞋,都幾好食。。🌟朱古力曲奇慕絲蛋糕,🌟芒果芝士蛋糕最後仲有甜品,可以三款揀兩款,味道都正常,朱古力味幾濃郁。。🌟日式鮮奶抹茶,🌟百花園水果茶飲品嘅賣相都唔錯,特別係水果茶,仲有蠟燭熱住嘢飲。。📍小城鎮 (北角)北角明園西街2-6號明苑中心地舖

Dinner set for two $498

🌟羅宋酥皮湯

🌟蟹棒粟米蛋粒沙律配自家製沙律醬

🌟泰式煎魚餅
味道正常,可以點泰式辣醬一齊食,會好食啲

🌟香煎三文魚扒配忌廉檸檬汁 跟薯蓉

🌟10oz 安格斯肉眼扒 配薯條 燒汁

🌟朱古力曲奇慕絲蛋糕,🌟芒果芝士蛋糕
最後仲有甜品,可以三款揀兩款,味道都正常,朱古力味幾濃郁。

🌟日式鮮奶抹茶,🌟百花園水果茶
飲品嘅賣相都唔錯,特別係水果茶,仲有蠟燭熱住嘢飲。

📍小城鎮 (北角)