以前去過小巴黎錦華舊店鋪常去,自從2年前汁咗後,最近知道它在華都開番,同事覺得價錢貴,我無乜光顧,話說拆禮物日即興約咗友人吃飯,友人又有時間 本來想吃EMO,我們去EMO門囗又好多人等,友人話改吃小巴黎,我們入座後,友人拎住2袋野,見隔離位冇人坐放在椅子上,店員先後3次叫她拎開物品,因為有客人要坐,最後又冇人坐,搞到友人好嬲,跟著我唔小心倒瀉野,店員只是看了一下無走來清理,小巴黎服務一向麻麻啦,友人在埋單時候即時投訴服務差 小巴黎唔當一回事,鬼唔望早日汁咗,咁差服務,唔好指意客人再光顧講番食物質素,我們点了3款食物,札肉撈檬覺得一般啦,我平日少吃,牛肉紅米飯似豉油撈飯,我覺得唔係太好吃,生菜卷就一般啦,紅豆冰冇乜味服務:我都是第一次番來光顧,服務勁差,店員冇乜禮貌可言,我不小心倒瀉野,店員竟然唔來清理,仲衰過快餐店,起碼我去快餐店,快餐店員工主動走來同客人清理下先環境;華都新店細過以前舊店 仲要好迫味道:整體只是一般番吃:不會再來 紅豆冰無味 一碟唔似紅米飯,似豉油飯,,又唔好味 呢個只是一般

以前去過小巴黎錦華舊店鋪常去,自從2年前汁咗,最近知道它在華都開番,同事覺得價錢貴,我無乜光顧,話說拆禮物日即興約咗友人吃飯,友人又有時間 本來想吃EMO,我們去EMO門囗又好多人等,友人話改吃小巴黎,我們入座後,友人拎住2袋野,見隔離位冇人坐放在椅子上,店員先後3次叫她拎開物品,因為有客人要坐,最後又冇人坐,搞到友人好嬲,跟著我唔小心倒瀉野,店員只是看了一下無走來清理,小巴黎服務一向麻麻啦,友人在埋單時候即時投訴服務差 小巴黎唔當一回事,鬼唔望早日汁咗,咁差服務,唔好指意客人再光顧

環境;華都新店細過以前舊店 仲要好迫

味道:整體只是一般

番吃:不會再來

紅豆冰無味

一碟唔似紅米飯,似豉油飯,,又唔好味

呢個只是一般

2014-03-20
2015-01-29 436 浏览
與朋友看完戲便來吃個悠閒LUNCH~~~其實小巴黎這店已搬了去新墟蠻久的時間, 但發現地址及門面相還是不太UPDATED~~~說回食物~~~兩個人吃不多, 每人叫了個粉再加小吃~~泰式豬肉湯河~~~最喜歡吃河粉, 泰式的跟中式的不同就是比較細條及窄身, 而且感覺更薄(是不同地方出產還是店貨源就不知道了~~), 個湯好清唔算太多油幾好飲, 飲完唔會太口渴~~~豬肉還可以唔會太韌~~珍多冰~~~跟朋友都叫錯了, 本來大家都係諗住叫"三色冰", 哈哈!!XD 不過這個都可以, 棷汁及香味唔錯, 還有一些煙煙韌韌的啫喱物給大家咬下, 清涼的感覺!!!炸春卷~~~店的推介, 感覺料幾足, 但我有點覺得是否加了芋頭好像有點實實地及太膩的感覺, 還有粉絲, 豬肉及蝦米粒等, 而且個皮我覺得唔太脆, 有點淋了, 好像沒以前學生時代那麼好吃, 不過不失的一餐......

說回食物~~~兩個人吃不多, 每人叫了個粉再加小吃~~
泰式豬肉湯河
珍多冰
炸春卷
2014-12-23
泰式豬肉湯河
2014-09-05 336 浏览
尚可接受既越南牛肉檬粉, 始終在香港冇乜好食既越南菜, 始終係難搵到香料既問題檬粉麵質太硬, 比正常更梗硬, 所以我要落好多甜酸汁中和番., 香料例如大蒜之類都係普通配襯, 冇乜特別, 牛肉算有咬口OK. 不過太普通吾會再食
不過太普通吾會再食
牛肉檬粉
2013-12-13
2014-08-28 464 浏览
我以前經常去食 但是搬左第一次之後就開始覺得冇咁好食了 已經去少左好多 跟住佢又搬 本來都唔知佢搬左去邊 之後無意中這幾天比我見到佢係華都 想再去試下 去到都知要搭台 但估唔到我同老公同bb3個人 同別外6個人 即係9個人用3張台 非常親密……我地3個比人迫到用半張 想話快啲食完走啦 點知啲飯好似食膠粒 好硬 味道更加一次不如一次 唔好話專門做越南菜 求其一間普通餐廳都可以做得到之餘仲可以比佢好食 我地食唔晒就走左 但係我覺得有時浪漫食物的 不是食的人 而是煮的人
2014-06-15 405 浏览
食左幾年小巴黎,近期想食小巴黎湯檬,這間第一次幫親,環境都ok,員工都幾nice,食到一半開始多人,走前唔記得拎袋戰利品,好彩佢地提一提,至於我最想食既檬粉,有豬肉,牛肉檬粉,兩款之前我都食過,都唔錯,夏天冇咩胃口想食d凍野,最後都係食牛肉檬,39蚊,算係咁
d凍野,最後都係食牛肉檬,39蚊,算係咁
2014-06-10
2014-03-01 961 浏览
一向對小巴黎無乜興趣,就算係屯門市廣場時都無諗過試,一係對越南菜無興趣,二啲裝潢令我好似油苙苙烏糟糟咁。今次係朋友建議下食,原來比想像中好。入舖時已經九點多啲,入面客人九成滿,我地要搭枱,環境唔算乾淨,張枱仲未清,好在阿姐一叫就過黎抹乾淨。由於我地都唔太餓,就各自叫咗豬扒飯同扎肉雞絲檬,加個椰青同珍多冰。飲品先上,珍多冰椰漿足,只係青色條條滿足唔到貪心嘅我,試椰青,好-大-問-題!完全唔凍,好懷疑有無雪過,印象入面,椰青=冰凍解渴,真令人失望。我嘅檬粉黎到,分量算多,扎肉同雞絲都足料,扎肉切幼條睇落多啲我又可以同雞絲一齊食,雙贏,滿意!朋友嘅豬扒飯一到,我嚇咗跳,原塊豬扒上,大過手掌,上面有大量粗粒葱油,好葱嘅朋友應該鐘意,我就會低能走青,試咗朋友比嘅豬扒,味道唔太濃,軟熟,唔錯。一路食一路吹水,到十點走剩幾個客,好似就收舖咁,就問侍應阿姐幾點收,佢好親切咁答十一點,叫我唔駛擔心慢慢傾,真係令我感動。今次算係改善咗我對小巴黎嘅印象,雖然未算勁乾淨,但都算ok,因為今次係食碟頭飯麵,價錢唔算貴。未知餸菜份量味道同抵食與否,要投訴嘅只係個室溫椰青,而親切阿姐又加番分,係咁。

唔凍嘅椰青
2014-02-28
2013-12-29 346 浏览
在屯門土生土長的居民應該不會不認識小巴黎越南餐廳,而我都是由小食到大﹗不過幾年前屯市要改革,被受影響的小巴黎,需要由搬遷,甚至離開。直到她在年初回歸,選址在屯市旁邊的華都商場,幾個月後再在新墟開另一分店。我媽咪一直都是小巴黎的忠實粉絲,我告知她小巴黎回歸後,她都有幫襯過幾次(在新墟店),但幾次的結論都是味道不再是以前那麼好,之後,我都沒見她再去小巴黎食飯了。我只知道食物價錢比以前貴了好多﹑好多,另外只在星期一至五有午餐及下午茶餐(說穿了其實只是送杯熱飲),假期日子需以正價計算,是無餐的,所以至今我都未有興致去幫襯。不過藉著今天早收工,便去吃一個簡單下午茶吧。因為快要吃晚飯,所以不選擇飯麵之類了,縱使飯麵類價值比小食類會"值錢"一些。贈送飲品有幾款較特別,我選擇咸檸檬菜蜜,內裡有半棵青檸檬,表面無味道,要將它篤到爛,裡頭味道來會出來。可是,咸檸配菜蜜的味道原來是怪怪地,不是太吸引。因為咳嗽關係,所以炸物是不食得,點餐前我見小食中可選擇濱海春卷,我在想是否未炸前的春卷(事後查到,正名應該是米紙手卷),我再看在主餐牌的英文解釋,因沒分析是否"炸"物,落單時便問阿姐"濱海春卷係咪唔係炸架?即係

因為咳嗽關係,所以炸物是不食得,點餐前我見小食中可選擇濱海春卷,我在想是否未炸前的春卷(事後查到,正名應該是米紙手卷),我再看在主餐牌的英文解釋,因沒分析是否"炸"物,落單時便問阿姐"濱海春卷係咪唔係炸架?即係都係春卷,不過係唔炸個種?"(因為我不了解正確餸名),阿姐就好激動答我"逢係春卷都係炸架喇"。那我就說"咁唔要濱海春卷,改雞肉串燒",阿姐便對著我"摺"了一聲...
蒸粉卷是以粉皮包住蝦米﹑肉碎,蒸得夠熱令粉皮保持幼滑,我見議大家要加魚露,因為酸酸的除了好配合味道亦會非常開胃呢。面頭有著不少炸香後的花生碎及蒜片,但不解的是為何灑上七味粉﹖

雞肉串燒的雞肉較乾鞋,用上的沙爹醬味道帶點甜,加了魚露伴吃,算是可以入口。
魚露
幸好魚露和以前一樣那麼好吃,魚露經店方自行調味過及加上蒜粒及辣椒粒,甜酸平衡,實在令我食不停口。吃越南菜,大部份食物我都要落魚露去伴食,因為魚露是越菜的靈魂之一,所以,不好吃的魚露真的會拖垮食物的。

我好記得以前去小巴黎,每次都會食香茅豬扒飯,生牛肉湯河,越式炒河,春卷,可是今天暫時未有試到,所以未知道那堆主打出品有沒有保持到以往的風味來﹖
2013-12-24
庆祝纪念
圣诞节
魚露
Boxing Day 中伏了!忽然來的約會,本來打算吃隔離的韓國菜,誰知去到時好多人等,結果神智不清下,選了隔離呢間野,其實我是食過舊舖的,覺得都ok先會入去,但原來搬左舖,大時大節都冷清清無人幫襯唔係無原因... 當日七點幾入座,全舖只有3至4成滿,我們二人就坐在六人長台,因為無客,所以我把手袋放在旁邊的空位,20分鐘後,侍應叫我拎開個袋,點知係兩個客,根本用唔著我放袋個位,所以我把袋放返原位,半小時之後,又要我拎起個袋,話有客,但係三個客囉!又係根本我拎唔拎起都無問題喎!  呢個世界,只要你出品ok,食客通常都任你班侍應舞,但你D出品~~我只可以話係"劣食"越南菜,好啦!上菜!     扎肉撈檬 全部材料都係現成,好唔好味大概係靠個酸汁,個汁都 ok o既,但上台時,d粉飛起晒,樣衰過我平時的頹飯    好啦!更精采的畫面要出現了!話說,我朋友不小心倒瀉了食剩撈檬的汁,侍應望到竟然走開我o係手袋找紙巾,算我找了30秒,吸了一半,都無人理,之後我再拎相機影埋相都仲係無人幫手~有圖有真相!!!!不論係你自家職員倒瀉,還是客人不小心導致,你都要盡快抹乾淨,而唔係走左去抹隔離張台! 咁o既
Boxing Day 中伏了!
忽然來的約會,本來打算吃隔離的韓國菜,誰知去到時好多人等,
結果神智不清下,選了隔離呢間野,
其實我是食過舊舖的,覺得都ok先會入去,
但原來搬左舖,大時大節都冷清清無人幫襯唔係無原因...

因為無客,所以我把手袋放在旁邊的空位,
又係根本我拎唔拎起都無問題喎!

呢個世界,只要你出品ok,食客通常都任你班侍應舞,
但你D出品~~我只可以話係"劣食"越南菜,好啦!上菜!

綠豆椰汁冰 (左),紅豆椰汁冰 (右)

牛肉粉卷

扎肉撈檬
但上台時,d粉飛起晒,樣衰過我平時的頹飯
扎肉撈檬

牛柳粒紅飯

好啦!更精采的畫面要出現了!
話說,我朋友不小心倒瀉了食剩撈檬的汁,侍應望到竟然走開
我o係手袋找紙巾,算我找了30秒,吸了一半,都無人理,
之後我再拎相機影埋相都仲係無人幫手~
有圖有真相!!!!
不論係你自家職員倒瀉,還是客人不小心導致,
你都要盡快抹乾淨,而唔係走左去抹隔離張台!

咁o既畫面,我以為只會在茶餐廳出現,
是晚我們二人均消費是$9X,好難唔躁吧!

屯門小巴黎,我地都係唔夾 ga la!以後唔會再見!! 唔使錢餓死都唔會翻兜!

题外话/补充资料: 極度劣評的一間小店,侍應態度差,野又好難食,no next time!
2013-12-26
2013-09-01 121 浏览
結婚不久搬入屯門住, 已經見證呢間店出世 , 成長, 二十多年來, 在屯市中心區搬過幾次,最初因食物味道好, 價錢公道, 自然受歡迎 , 興盛時期小巴黎 , 取no.籌後沒一頭半個鐘,你不用想有位入坐,連荃灣都有分店 . 後來可能東南亞食品店普及 , 食家選擇多, 加上小巴黎食物質素明顯差左, 環境方面亦不太舒適 , ,所以在時代廣場分店開始 , 已經好少幫襯,只是試過兩三次因為屯市多間食店都要等位, 心急的我們便轉去小巴黎 (不用等位)最近到屯市逛完街 , 晚飯時間一到又是頭痛問題 , 兩間想食的店都要等, 於是亞仔又想起小巴黎 , 一查之下原本又搬了, 到新店再試試.同樣都是不用等位, 但一入門口已經"中頭獎" 路中間又放了一隻水桶, 原本冷氣機滴水....坐下點餐後好快就有得食 , 剛剛放下碗粉,嘩~又有滴水加料看看天花板, 多個位置都有水珠累積緊就快滴下來, 都唔知轉去邊張枱好 ~~~~唯有盡快食完走啦.亞仔獨沽一味--- 香茅豬扒飯走蔥, 份量足夠大碟, 我試少少覺得亞大廚可能重手了一點, 有陣陣鬆肉粉味, 食完都要飲多兩杯水烤牛肉粉絲--- 以往到此店必食的生牛肉因為怕唔新

坐,連荃灣都有分店 .

我們便轉去小巴黎 (不用等位)

水桶, 原本冷氣機滴水....
坐下點餐後好快就有得食 , 剛剛放下碗粉,嘩~又有滴水加料

邊張枱好 ~~~~唯有盡快食完走啦.

烤牛肉粉絲--- 以往到此店必食的生牛肉因為怕唔新鮮, 所以轉烤牛肉.
湯底和粉絲都ok, 但牛肉只得好碎好少的幾粒仔, 真係好"經貴"
牛肉炒河 --- 河粉算滑, 味道一般, 牛肉好ug
炒通菜--- 以前腐乳醬通菜 , 每枱客人都會叫, 但現在明顯差左好多,
無味道 , 連鹽味都沒有 , 好例牌的一碟炒油菜.
2013-08-22
2013-07-11 108 浏览
下午茶在屯門搵食!!!  搵到小巴黎!!!  又搵到驚喜!!!越南生牛肉粉:  牛肉湯味濃, 又有地到越南香草味!!!  牛肉片薄但滑, 又有牛味!!!!  真是一碗不錯的越南河粉!!!!!  食得好開心!!!!又order咗一碗豬扒糯米飯煎蛋,  好特別, 又未食過!!!!  好似蛋包飯, 不同的是炸的!!! 外脆內軟!!!!  好味!!!! 還有飯裏有些綠豆, 所以令飯團很易入口!!!會一定再去!!!!

會一定再去!!!!
题外话/补充资料: 想一提的是, 那裏的服務不是太理想!!!!!
2013-07-06
  • 越南生牛肉湯河
  • 越式豬扒糯米煎蛋
2013-03-21 94 浏览
屯門長大的街坊們都知道小巴黎屹立這區都超過廿年了...在過去, 我見證著小巴黎3次搬遷, 今次移到華都, 今日我就來回味一番。今日和家人共四人, 叫了以下食物:【香茅豬扒飯】每次都叫的食物, 今日卻是跟從前的兩回事首先豬扒, 味道沒從前的香; 飯, 都很乾很硬; 蔥油, 就是蔥+油單純混合, 似是沒有抄香過, 完全吃不出那風味!【烤牛肉凍檬】亦是我每次必食, 今日味道呢?汁已沒有從前的好味, 不夠酸, 單單這失敗的汁, 已叫凍檬沒了靈魂烤牛, 好多根, '趙'唔爛, 牛的口感好差; 至於粉, 好淋呢...呢一碗粉, 質素足以令我無encore【沙嗲串燒】半打選了雞豬各3跟從前一樣, 串燒是炸的...好油... 要吃燒出來的串燒, 今時今日可不容易!又是汁累事, 沙嗲又是缺了應有的香...唉【蝦扎肉春卷】這不伯炸的, 是薄皮包著凍食那種,餡有蝦, 扎肉, 菜, 檬粉! 只能說, 蝦不鮮味爽口! 基本上, 沒什麼味道, 有d乾。【牛肉炒檬】這個第一次食, 是不過不失!【粉卷】這個是唯一沒有退步的食物, 粉皮薄, 餡份量適中又惹味!環境方面, 新舖一如小巴黎部局以小擠迫的作風, 有梳化的位會
屯門長大的街坊們都知道小巴黎屹立這區都超過廿年了...

今日和家人共四人, 叫了以下食物:

【香茅豬扒飯】每次都叫的食物, 今日卻是跟從前的兩回事

【烤牛肉凍檬】亦是我每次必食, 今日味道呢?
呢一碗粉, 質素足以令我無encore

【沙嗲串燒】半打選了雞豬各3
又是汁累事, 沙嗲又是缺了應有的香...唉

【蝦扎肉春卷】這不伯炸的, 是薄皮包著凍食那種,

【牛肉炒檬】這個第一次食, 是不過不失!

環境方面, 新舖一如小巴黎部局以小擠迫的作風, 有梳化的位會比較好點。
位置方面, 對住屯門的人都不算難找, 就是一過華都商場左邊樓梯, 落地下轉右再轉右。(學校對面)
服務方面, 員工都是那班舊阿姐, 效率很高。

總結, 今次之後, 唔知下次我幾時想再來了。
2013-03-20
  • 粉卷