2019-01-11
係ig見到間旺角樓上cake shop,睇到人地post個流心紫薯圈 就一直好想試。終於有日趁行完街去探探小店。小店係通菜街大廈樓上,招牌唔太顯眼好易會miss左,如果唔係特登上網睇過都未必會發現。環境舒適,好適合同朋友嚟食件cake,hea番日去蛋糕櫃揀好cake後,叫埋飲品,然後慢慢欣賞下小店嘅裝飾。鐵觀音芝士蛋糕 ($43)係坊間少有嘅茶味 Cheese Cake ,上層帶鐵觀音嘅淡淡甘香 ,下層芝士軟滑,旁邊仲有茶味啫喱同餅碎,食落唔膩好不錯。流心紫薯圈 ($52)草根姐妹 特別欣賞佢地全部都係100%自家製 ,可以嚴控質量之餘,仲可以創作獨家產品 。流心紫薯圈 係小店嘅Signature Dish ,外屠海綿蛋糕包住紫薯汁,切開中間超流心,甜味嚟自紫薯蓉,由於少甜,食到天然紫薯味,相信大部分人都岩食!鐵觀音黑糖奶茶($44)呢杯手調飲品係店主推介。鐵觀音茶味清香 ,而鮮奶 令成個口感變得更順滑 ,甜度適中 ,好好飲,唯獨黑糖味道不夠突出 。黃金薑奶 ($48)用上黃薑、玉桂、八角同蜜糖 煮成,飲品帶少許黃薑味,由於唔係薑粉,所以唔會辣。味道唔算突出,草根覺得加番d薑粉令個味
小店係通菜街大廈樓上,招牌唔太顯眼好易會miss左,如果唔係特登上網睇過都未必會發現。 環境舒適,好適合同朋友嚟食件cake,hea番日 去蛋糕櫃揀好cake後,叫埋飲品,然後慢慢欣賞下小店嘅裝飾。 鐵觀音芝士蛋糕 ($43)
係坊間少有嘅茶味 Cheese Cake ,上層帶鐵觀音嘅淡淡甘香 ,下層芝士軟滑,旁邊仲有茶味啫喱同餅碎,食落唔膩好不錯。 流心紫薯圈 ($52)
流心紫薯圈 係小店嘅Signature Dish ,外屠海綿蛋糕包住紫薯汁,切開中間超流心,甜味嚟自紫薯蓉,由於少甜,食到天然紫薯味,相信大部分人都岩食! 鐵觀音黑糖奶茶($44)
黃金薑奶 ($48)
用上黃薑、玉桂、八角同蜜糖 煮成,飲品帶少許黃薑味,由於唔係薑粉,所以唔會辣。味道唔算突出,草根覺得加番d薑粉令個味刺激d反而可能會更好。不過聽講飲完之後可以行氣活血,好岩d手腳冰冷嘅女仔飲嫁。
*提提大家經期中既女仕同孕婦不適合飲用喎!